فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهاره امینی*، حسین مددی صفحات 1-10
    آگاهی از الگوی توزیع فضایی اطلاعات مهمی را برای درک رفتار اساسی یک گونه فراهم می کند. از منظر تحقیقاتی، اطلاعات در مورد الگوی پراکنش، برای مشخص کردن الگوی نمونه برداری، تعیین بهینه اندازه نمونه و ساخت برنامه های نمونه برداری دنباله ای می-تواند به کار رود. در هر برنامه مدیریت تلفیقی کنترل آفات نمونه برداری از جمعیت آفت و دشمنان طبیعی اش یک جزء کلیدی به شمار می رود. به همین منظور طی فصل زراعی 1390-1389 برای تخمین جمعیت شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (L.) و زنبور پارازیتوئید اصلی آن Mc\''Intosh Diaeretiella rapae اقدام به نمونه برداری از جمعیت آن ها در دو مزرعه کلزا با روش های آبیاری بارانی و غرقابی در منطقه دستجرد استان همدان شد. نمونه برداری به صورت هفتگی انجام و الگوی پراکنش فضایی با استفاده از روش های قانون نمایی تایلور و شاخص ایوائو تعیین گردید. با استفاده از قانون تایلور، مقدار ضریب b برای شته مومی کلم در مزارع آبیاری بارانی و غرقابی به ترتیب 211/0±770/1 و 122/0±759/1 و برای زنبور پارازیتوئید D. rapae 0667/0±493/1 و 125/0±527/1 برآورد شد که نشان دهنده تجمعی بودن الگوی پراکنش هر دو گونه در هر دو روش آبیاری است. با توجه به برازش بهتر مدل تایلور با داده ها ضرایب برآورد شده α و β با استفاده از این مدل در معادله گرین برای ایجاد برنامه نمونه برداری با دقت ثابت برای تعیین انبوهی شته مومی کلم مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده می تواند در مدیریت جمعیت شته مومی کلم در مزارع کلزا مورد استفاده قرار گیرد.
  • شمسی فیض پور*، اصغر شیروانی صفحات 11-19
    به منظور شناسایی و بررسی تنوع خانواده Noctuidae در استان خراسان شمالی نمونه برداری هایی طی سال های 90-1389 از نقاط مختلف این استان انجام گرفت. هفت گونه از سه زیرخانواده Catocalinae، Psaphidinae و Xyleninae شناسایی شدند که همگی برای فون استان خراسان شمالی گزارش جدید می باشند. علاوه بر معرفی و توصیف گونه ها، صفات افتراقی با گونه های خویشاوند، پراکنش و کلید شناسایی ارایه شده است. فهرست گونه های شناسایی شده به شرح زیر می باشد: Catocala elocata (Esper، [1787]); Clytie distincta iranica Brandt، 1939; Drasteria saisani (Staudinger، 1882); Allophyes asiatica Staudinger، 1891; Agrochola lychnidis ([Denis & Schiffermüller]، 1775); Conistra torrida (Lederer، 1855); Ulochlaena hirta (Hübner، [1813])
  • ساسان کریمی دارابی*، رضا حسینی، آتوسا فرح پور، علی اعلمی صفحات 21-34

    پژوهش جاری با هدف بررسی تفاوت ساختار ژنتیکی جمعیت پسیل معمولی پسته (Agonoscena pistaciae Burckhardt & Lauterer) در برخی مناطق پسته کاری استان کرمان با مدیریت کنترل شیمیایی متفاوت انجام گرفت. بدین منظور، طی مرداد ماه سال 1391، نمونه برداری هایی از مناطق مختلف شامل: زنگی آباد و هفت باغ کرمان (مناطق با کنترل شیمیایی شدید)، دشتاب بافت (منطقه با کنترل شیمیایی کم) و اسفندقه جیرفت (منطقه بدون کنترل شیمیایی) انجام شد. DNA استخراج شده از نمونه ها با استفاده از هشت آغازگر RAPD شامل: OPA-01، OPA-02، OPA-03، OPA-04، OPA-07، OPB-07، OPK-17 و OPO-05 تکثیر شد. پس از بررسی و نمره دهی باندهای تشکیل شده، داده های حاصل با نرم افزار NTSYS و POPGENE مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر این اساس، سودمندترین آغازگر، OPA-02 شناخته شد که با میزان 395/0 بیشترین مقدار PIC را ایجاد کرد. نتایج بررسی تشابه و فاصله ژنتیکی بین جمعیت ها بر اساس روش نی (Nie) نیز نشان داد که منطقه با کنترل شیمیایی کم و مناطق با کنترل شیمیایی شدید، با فاصله ژنتیکی 0714/0 بیشترین فاصله ژنتیکی را دارا هستند و همچنین منطقه با کنترل شیمیایی کم بیشترین تشابه را با منطقه بدون کنترل شیمیایی داشت. دندروگرام مربوطه نیز با استفاده از ضریب تشابه جاکارد بازسازی شد. بر اساس این نتایج، آغازگرهای RAPD استفاده شده توانستند جمعیت مناطق با کنترل شیمیایی شدید را در یک گروه جداگانه نسبت به سایر مناطق قرار دهند. همچنین جمعیت دو منطقه دشتاب و اسفندقه نیز در یک گروه قرار گرفتند. به نظر می رسد که نتایج نشان دهنده این موضوع باشند که کنترل شیمیایی شدید در برخی مناطق می تواند سبب بروز تفاوت های احتمالی در ساختار ژنتیکی جمعیت های فعال این آفت در استان شده باشد.

  • مسعود لطیفیان*، بهار راد، اسماعیل راه خدایی، جهانشیر شاکرمی صفحات 35-46

    هدف از انجام این پژوهش بررسی برهمکنش کشندگی عصاره چریش (Azadirachta indica) و قارچ Beauveria bassiana در جمعیت شپشه دندانه دار در شرایط تغذیه از میوه خرما بود. سازگاری عصاره گیاه چریش و قارچ، با بررسی رشد میسیلومی و درصد جوانه زنی قارچ B. bassiana به روش اختلاط عصاره با محیط کشت مطالعه شد. پس از آن قدرت کشندگی عصاره چریش به صورت جداگانه و در تلفیق با قارچ B. bassiana به روش زیست سنجی از طریق غوطه ورسازی روی مرحله رشد لارو و حشره کامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که قارچ B. bassiana در محیط حاوی عصاره چریش توانایی رشد میسیلیومی و جوانه زنی را دارد. کم ترین درصد کاهش جوانه زنی و رشد میسیلیومی در غلظت 250 میکرولیتر در لیتر عصاره بوده و به ترتیب معادل 5/2 و 1/3 درصد کمتر از شاهد بود. کاهش 50 درصدی قدرت جوانه زنی و رشد میسیلیومی قارچ به ترتیب در غلظتهای 4/1949 و 4/3667 میکرولیتر در لیتر عصاره چریش اتفاق افتاد. بالاترین شاخص سازگاری قارچ در شرایط اختلاط با غلظت 250 میکرولیتر در لیتر عصاره چریش ایجاد شد که معادل 89/76 درصد بود. Lc50 قارچ و عصاره روی لارو و حشره کامل به ترتیب معادل 2 10 × 31/3 و 4 10× 5/2 اسپور در میلی لیتر و 1/386 و 4/696 میکرولیتردر لیتر ثبت شد. با توجه به نتایج شاخص افزایش، استفاده توام عصاره چریش با قارچ B. bassiana اثر افزایشی در مرگ و میر هر دو مرحله رشدی حشره کامل و لارو شپشه دندانه دار به ترتیب با ضرایب 57/1 و 98/1 داشته است. بکارگیری تلفیق عصاره چریش و قارچ B. bassiana می تواند کارایی قارچ را افزایش داده و فرمولاسیون نهایی را به عنوان ابزاری مناسب در اختیار مدیریت تلفیقی آفات انباری خرما قرار دهد.

  • جبرائیل بنی هاشمی*، حسینعلی لطفعلی زاده، مسعود تقی زاده صفحات 47-53

    دو گونه زنبور پارازیتویید به نام های Aphelinus chaonia Walker و Aphelinus varipes (Förster) از خانواده ی Aphelinidae روی شته های ذرت در دشت مغان جمع آوری شد. از این میان گونه A. chaonia برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. ضمن مرور گونه های موجود در ایران، کلید شناسایی برای شش گونه از این جنس که تاکنون گزارش شده است، تهیه شد.

  • بهمن ظریف نیا*، جهانگیر خواجه علی، افسانه مظاهری، محمدرضا سبز علیان صفحات 55-72

    پروانه های زنبور مانند از خانواده Sesiidae یکی از مخرب ترین آفات چوبخوار درختان مثمر و غیر مثمر در کشور های مختلف دنیا محسوب می شوند. با توجه به بروز خسارت شدید پروانه های زنبور مانند در فضای سبز شهر اصفهان، گونه های خسارت زا مورد شناسایی قرار گرفتند. درصد و شدت آلودگی گونه های مختلف درختی به این آفات با بازدید 4768 اصله درخت در 14 منطقه شهرداری، دانشگاه صنعتی اصفهان و پارک جنگلی ناژوان تعیین شد. شناسایی گونه ها، با استخراج DNA از مرحله لاروی و حشره کامل سپس واکنش زنجیره ای پلی مراز و توالی یابی ناحیه سیتوکروم اکسیداز یک (COI) انجام گرفت. نتایج توالی یابی مشخص کرد که گونه، (Gorbunov) Synanthedon caucasica روی چنار، نارون وسک و نارون چتری و گونه Sesia pimplaeformis (Oberthür) (=Eusphecia pimplaeformis) روی بید و صنوبر خسارت زا می باشند. درصد آلودگی میزبان ها با محاسبه نسبت درختان آلوده به کل درختان و شدت آلودگی با محاسبه مجموع تعداد آلودگی فعال لاروی، آلودگی قدیمی (قبلی) و پوسته شفیرگی روی تنه به ازای هر 10 سانتی متر از قطر تنه درخت تعیین گردید. این بررسی با 10 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش تجزیه مرکب اجرا شد، به طوری که منطقه به عنوان عامل اصلی و میزبان به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. با محاسبه رگرسیون خطی بین قطر درخت و شدت آلودگی، تاثیر قطر درخت بر شدت آلودگی نیز بررسی شد. از نظر درصد آلودگی نتایج نشان داد که %8/53 درختان چنار، %4/64 درختان نارون چتری، %6/65 درختان نارون وسک، %2/45 درختان سپیدار و %6/52 درختان بید و در مجموع از کل درختان میزبان، %2/53 درختان آلوده به این آفات بودند. از نظر شدت آلودگی درختان نارون چتری با میانگین شدت آلودگی 2/4 بیشترین شدت آلودگی را به خود اختصاص داده و نارون وسک، چنار، بید و سپیدار به ترتیب در درجات بعدی قرار داشتند. در این مطالعه هیچ گونه علائم آلودگی گونه های پروانه زنبور مانند روی درختان توت، اقاقیا و زبان گنجشک مشاهده نشد. همبستگی بین قطر تنه و میزان آلودگی درختان مثبت ولی این همبستگی تنها در درختان نارون چتری و بید در سطح % 5 معنی دار بود.

  • هوشنگ رفیعی دستجردی*، بهرام پارابی، قدیر نوری قنبلانی، بهروز اسماعیل پور صفحات 73-76
    سوسک کلرادوی سیب زمینی Leptinotarsa decemlineata Say (Coleoptera: Chrysomelidae) یکی از آفات خسارت زای سیب زمینی می باشد. در این آزمایش اثر دز توصیه شده ای مزرعه ای سه حشره کش پیریدالیل، تیامتوکسام و لوفنورون روی لارو سوسک کلرداوی سیب زمینی در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی در چهار تکرار در شرایط مزرعه ای مورد بررسی قرار گرفت. میزان مرگ و میر در 1، 3، 5، 7، 10، 13، 15 و 20 روز پس از سمپاشی ثبت شد. آب به عنوان تیمار شاهد استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تیامتوکسام دارای بیشترین و سریع ترین تاثیر نسبت به حشره کش های لوفنورون و پیریدالیل است. بنابراین، عملکرد محصول در کرت تیمار شده با تیامتوکسام، بالاتر از لوفنورون و پیریدالیل بود.
|
  • Amini, Bahareh*, Hossein Madadi Pages 1-10
    Knowledge of spatial distribution pattern provides useful information about the main behavior of a species. From research point of view, dispersion pattern data could be useful for determining sampling pattern, optimal sample size and organizing sequential sampling plan. Sampling of pest and natural enemies populations is a key component in each integrated pest management program. From April to June 2010, cabbage aphid, Brevicoryne brassicae (L.) and its parasitoid Diaeretiella rapae Mc\'Intosh populations were sampled in two canola fields irrigated with two different methods (flooding and sprinkler irrigations) weekly. Taylor\'s power law and Iwao\'s patchiness regression methods were applied for determining spatial distribution pattern. Using Taylor\'s power law the b coefficient for cabbage aphid population in sprinkler and flood-irrigated canola were 1.77± 0.211 and 1.759± 0.122 and for D. rapae were 1.493± 0.0667 and 1.527± 0.125 respectively. These parameters showed the clumped dispersion pattern for both species at both irrigation systems. Scince Taylor\'s power law described variance - mean relationship better, estimated α and β were used for developing a fixed-precision sampling plan for cabbage aphid. The obtained results could be useful for management of B. brassicae in canola fields.
  • Feizpoor, Shamsi*, Asghar Shirvani Pages 11-19
    In order to identify and investigate the biodiversity of Noctuidae family in Khorasan Shomali province, different geographic locations were sampled during 2010-2011. Seven species belonging to subfamilies Catocalinae, Psaphidinae and Xyleninae were identified which are reported from Khorasan Shomali Province for the first time. Beside the descriptions, diagnostic comparisons with related species, distribution and identification keys are also presented. The list of identified species is as follows: Catocala elocata (Esper, [1787]); Clytie distincta iranica Brandt, 1939; Drasteria saisani (Staudinger, 1882); Allophyes asiatica Staudinger, 1891; Agrochola lychnidis ([Denis & Schiffermüller], 1775); Conistra torrida (Lederer, 1855); Ulochlaena hirta (Hübner, [1813])
  • Karimi Darabi, Sasan*, R. Hosseini, A. Farahpour, A. Aalami Pages 21-34

    The current study aimed to investigate the genetic structure of common pistachio psylla (Agonoscena pistaciae Burckhardt & Lauterer) populations in some pistachio planting areas in Kerman province with different chemical control management programs. sampling was conducted in different regions including: Zangi-abad Kerman and Haft bagh Kerman (regions with severe chemical control), Dashtab Baft (region with low chemical control) and Esfandagheh Jiroft (region without chemical control) during July-August in 2012. DNA of specimens were extracted with Chelex method and amplified with eight RAPD primers including: OPA-01, OPA-02, OPA-03, OPA-04, OPA-07, OPB-07, OPK-17 and OPO-05. After observation and scoring bands patterns, data were analyzed with NTSYS and POPGENE softwares. Accordingly, OPA-02 was found the most useful primer, that created the greatest amount of PIC with the rate of 0.395. The results of similarity and genetic distance between populations based on Nei\'s method also showed that the low chemical control and the severe chemical control regions with a genetic distance of 0.0714 have the greatest genetic distance and also the region with the low chemical control had the highest similarity with the regions without chemical control. Individuals were clustered using Jacard similarity index. Results indicated that RAPD primers could separate populations with severe chemical control in a group compare to other regions where, population of two regions of Esfandagheh and Dashtab were clustered in the same group. These result showed that heavy chemical control in some regions could probably result in differences among genetic structures of active populations of this pest.

  • Latifian, Masoud*, B. Rad, I. Rahkhodaeiand J. Shakrmi Pages 35-46

    The aim of this study was to evaluate application of Neem (Azadirachta indica) extract with Beauveria bassiana against sawtoothed beetle in the nutritional status of the dates. The compatibility between Neem and the fungus was evaluated based on mycellial growth and spore germination of B. bassiana by extract medium mixing method. The lethality of Neem extracts individually and in conjunction with B. bassiana in the adult and larval population were evaluated by dipping bioassay method. Studies revealed that mycelial growth and spore germination of B. bassiana in 250 µl/L concentration of Neem were 3.1 and 2.5% respectively less than control treatment. 50% decreasing in mycelial growth and spore germination was happened at 3679.4 and 1949.4 µl/L of Neem extract respectively. The highest Compatibility of B. bassiana was 76.89% recorded at 250 µl/L of Neem extract. The average of LC50 in larva and adult population for the fungus was 3.31×102 and 2.5×104 conidia/ml respectively and while with usage neem extract was 386.1 and 696.4 µl/L respectively. According to the results, usage both of Neem extract and Beauveria bassiana increases mortality rate of adult and larval population of sawtoothed beetle based on SR indeices with 1.57 and 1.98 reppectivaly. Combined usage of neem extract and fungus B. bassiana can increase performance and provide the final formulation as a means of pest management to store dates.

  • Bani, Hashemi, Jebraiel*, H. Lotfalizadeh, M. Taghizadeh Pages 47-53

    Two aphid-attacking parasitoids, Aphelinus chaonia Walker and Aphelinus varipes (Förster) (Hym.: Aphelinidae) were collected from corn aphids in Moghan region (Northwest Iran). Of two species, Aphelinus chaonia is first reported from Iran. Six known Iranian species of Aphelinus are reviewed and an identification key is provided for them.

  • Zarifnia, Bahman*, J. Khajehal, A. Mazaheri, M. R. Sabzalian Pages 55-72

    The Clearwing moths (Lep.: Sesiidae) are important and destructive pests of fruitful and non- fruit bearing trees in different countries of the world. Considering the high damage of sesiid moths in Isfahan landscape, the infestation percentage and intensity were studied on 4768 trees of different species in 14 Isfahan municipality regions, Isfahan University of Technology campus and Nazhvan parks as 15th and 16th regions, respectively. To identify sesiid moth species, DNA was extracted from larvae and adults. Polymerase Chain Reaction (PCR) was used to amplify a 709-bp region of the mitochondrial DNA cytochrome oxidase I and samples were sequenced. Results of COI sequences revealed that the moth Synanthedon caucasica (Gorbunov) is the damaging species on Platanus orientalis, Ulmus carpinifolia and U. carpinifolia var umbraculifera and the sesiid moth Sesia pimplaeformis (Oberthür) (=Eusphecia pimplaeformis) is harmful to Salix alba and Populus alba. Percentage of infestation was calculated based on the number of infested trees divided by total trees and intensity of infestation was determined based on the total number of pupal exuviae, active larval holes and inactive larval holes per 10 centimeters of trunk diameter. The combined analysis was performed in a completely randomized design with 10 replicates. The regions and hosts were considered as main and secondary factors, respectively. Using linear regression between tree diameter and infestation rate, the effect of trunk diameter on the infestation rate was determined. Results showed that 53.8 % of Platanus orientalis, 65.6% of U. carpinifolia, 64.4% of U. carpinifolia var umbraculifera, 52.6% of S. alba and 45.2% of P. alba and totally 53.2% of all trees were infested with sesiid larvae. The highest infestation intensity (4.2) was observed on U. carpinifolia var umbraculifera. The species U. carpinifolia, Platanus orientalis, salix alba and P. alba had lower infestation intensity. No sesiid damage symptoms were observed on Morus spp., Rubinia pseudoacacia and Fraxinus rotundifolia subsp. persica. On all host tree species, the correlation between trunk diameter and infestation rate was positive but a significant correlation (p < 0.05) was only occurred in U. carpinifolia var umbraculifera and salix alba.

  • Rafiee, Dastjerdi, Hooshang*, B. Parabi, G. Nouri Ganbalani, B. Esmaielpour Pages 73-76
    Colorado potato beetles, Leptinotarsa decemlineata Say (Col: Chrysomelidae) is one of the most economical destructive pest of potato. In this study, the effect of field recommendation doses of pyridalyl, thiamethoxam and lufenuron was investigated against larvae of the pest in a completely randomized block design with four replications under field conditions. The mortalities were recorded at 1, 3, 5, 7, 10, 13, 15 and 20 days after spraying. The control plants were treated with water. Based on the results, thiamethoxam had the most and fastest effect compared to pyridalyl and lufenuron. Thus, the yield in plots treated with thiamethoxam was higher than that of pyridalyl and lufenuron.