فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 10 (بهار 1393)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 10 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید نصرالله ابراهیمی*، محمد شیریجیان صفحه 1
    ارزیابی سیر تحول قراردادهای بالادستی صنعت نفت و گاز کشور در دوره استقرار نظام جمهوری اسلامی، بیانگر آن است که در طی سال های 1371- 1358ه.ش تقریبا هیچ نوع قرارداد متعارف و بلندمدتی منعقد نشده بود. درحالیکه در بازه زمانی1392-1372ه.ش سه نسل از قراردادهای خدماتی ایران موسوم به «بیع متقابل» طراحی و عملیاتی گشته اند. اکنون با توجه به ضرورت طراحی قراردادهای جدید، می خواهیم بررسی نمائیم که اساسا قوانین جاری حاکم بر بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور دلات بر جواز استفاده از چه نوع قرارداد متعارفی در آن دارند؟ ملاحظات و چارچوب پیشنهادی صاحب نظران در طراحی این نوع قرارداد، چگونه می باشد؟ درنهایت با توجه به ماهیت قراردادهای بیع متقابل، نتیجه می گیریم که الزامات قانونی مسلط بر این حوزه سازگاری بیشتری با اصول قراردادهای بیع متقابل دارد. البته قرارداد جدید می بایست با تمسک به ظرفیت های قانونی موجود ضمن پاسخگویی به دغدغه های منتقدین حسب میادین هیدرکربوری کشور از انعطاف پذیری لازم نیز برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: قرارداد، بالادستی، بیع متقابل، قوانین، شرکت ملی نفت ایران
  • مصطفی بنی اسدی*، رضا محسنی صفحه 41
    در ایران استفاده از انرژی در بخش های مختلف اقتصادی بسیار چشمگیر است و از این رو راهکارهای کاهش مصرف انرژی در اقتصاد ایران مورد توجه است. بهبود بهره وری کل عوامل می تواند باعث کاهش مصرف نهاده های تولید و از جمله انرژی شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر شوک های بهره وری بر شدت مصرف انرژی در ایران طی سال های 1353-1389 می باشد. برای این منظور با استفاده از روش بلانچارد-کوا شوک های بهره وری به دو جزء دائمی و موقت تفکیک شدند. سپس با استفاده از مدل خود توضیح برداری ساختاری اثر شوک های دائمی و موقت بهره وری بر شدت مصرف انرژی در ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تخمین مدل نشان می دهد که شوک های موقتی بهره وری، مهمترین منبع تغییرات در شدت مصرف انرژی در کوتاه مدت هستند. همچنین شوک های دائمی بهره وری منجر به کاهش شدت مصرف انرژی در بلند مدت می شوند. از این رو به منظور کاهش مصرف انرژی در کشور باید رشد بهره وری کل عوامل در دستور کار سیاست گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شوک های دائمی و موقت، بهره وری، مدل SVAR، روش بلانچارد، کوا، شدت مصرف انرژی
  • منصور خلیلی عراقی*، اکبر کمیجانی، زینب کسرایی صفحه 67
    در این مقاله با معرفی اختیارهای حقیقی، به ارزشگذاری پروژه های سرمایه گذاری می پردازیم. با توجه به اینکه یکی از کاربردهای اختیارهای حقیقی، ارزشگذاری پروژه های توسعه نفت و گاز با درجه عدم اطمینان بالا و هزینه های سرمایه گذاری قابل ملاحظه می باشد، در این پژوهش توسعه فازهای منتخب میدان گازی «پارس جنوبی» به عنوان بزرگترین منبع مستقل گازی جهان که حدود نیمی از ذخایر گازی ایران را تشکیل می دهد و بین ایران و قطر مشترک است ارزشگذاری می گردد. بر اساس نتایج حاصل از مدل، ارزش پروژه با استفاده از رویکرد اختیارهای حقیقی در مقایسه با روش های سنتی از جمله روش جریان نقدی تنزیل شده بیشتر است. ضمن اینکه در این رویکرد، امکان تعیین زمان بهینه انجام توسعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختیارهای حقیقی، ارزشگذاری، عدم اطمینان، میدان گازی پارس جنوبی
  • محمدنبی شهیکی تاش*، علی نوروزی صفحه 93
    در این پژوهش به تحلیل پارامتریک ساختار انرژی، برآورد تابع تقاضای گاز طبیعی و همچنین سنجش عوامل موثر بر شدت کوتاه-مدت و بلندمدت گاز طبیعی صنایع انرژی بر ایران طی سالهای 1382 تا 1389 پرداخته می شود. صنایع انرژی بر به طور متوسط 50/94 درصد از کل انرژی و بیش از 50/97 درصد گاز طبیعی کل صنعت را مصرف می نمایند و یافته ها حاکی از آن است که شدت مصرف گازطبیعی در دوره کوتاه مدت و بلندمدت به ترتیب برابر با 1493/0 و 1144/0 درصد می باشد و صنایع انرژی بر در مصرف گاز طبیعی تقریبا کارا عمل نموده اند. ارزیابی روند سهم گاز طبیعی و شدت گاز طبیعی صنایع انرژی بر حاکی از این مساله می باشد که مجموع سهم گاز طبیعی 10 صنعت در کل دوره افزایش پیدا کرده است و همچنین مقدار شدت گاز طبیعی (به طور متوسط) در کوتاه مدت و بلندمدت کاهش پیدا کرده است. مهمترین فاکتور افزایش کارایی در بلندمدت کاهش اثر جانشینی بوده و در دوره کوتاه مدت کاهش اثر مثبت بودجه ای، عامل مهم در کاهش کلی شدت گاز طبیعی می باشد و بر این اساس می توان نتیجه گرفت که تغییر در قیمت کلیه نهاده های تولید، فاکتوری مهم در تغییر مقدار شدت گاز طبیعی به شمار می رود و سایر اجزا (تولید و تکنولوژی) تاثیری به مراتب کمتر در تعیین شدت گاز طبیعی دارند.
    کلیدواژگان: صنایع انرژی بر، گاز طبیعی، شدت مصرف، کارایی
  • سیدکمال صادقی*، رضا رنج پور، نصرت مختارزاده خانقاهی صفحه 131
    به دلیل محدویت واهمیت گسترده منابع انرژی دررشد اقتصادی درایران تعیین کم وکیف عوامل تاثیرگذار برتقاضای انرژی ازاهمیت خاصی برخورداراست.دراین تحقیق، به دنبال عوامل موثربر تقاضای برق اثر توسعه مالی به همراه متغیرهای تولید ناخالص داخلی واقعی،رشدجمعیت برمصرف برق با استفاده از تکنیک ARDL به همراه علیت گرانجردربازه زمانی (1390-1363) مورد بررسی قرار گرفته است. ضمنا«وجود رابطه بلندمدت با استفاده از آزمون هم جمعی پسران دربین متغیرها اثبات شده است. جهت ارزیابی دقیق تردرمورد نتایج بدست آمده دراین تحقیق، ازروش «بوت استرپ» برای محاسبه انحراف معیار، فاصله اطمینان وتصحیح اریبی دراستنباط آماری استفاده شده است. نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت ومعنی دار توسعه مالی بر مصرف برق می باشد. علیت دوطرفه ای بین رشداقتصادی وتوسعه مالی و علیت یک طرفه ای از توسعه مالی به مصرف برق برقراراست. رشد اقتصادی ومصرف برق در اقتصادایران بوسیله توسعه مالی تقویت شده است. براساس نتایج حاصل ازمطالعه برای رسیدن به رشد اقتصادی به مسئله تقاضای برق درکنارتوسعه مالی باید توجه بیشتری گردد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، مصرف برق، تولید ناخالص داخلی، تکنیک Bootstrap، آزمون علیت گرانجر
  • تیمور محمدی*، حمید ناظمان، یونس خداپرست پیرسرایی صفحه 151
    دستیابی به رشد اقتصادی یکی از مهمترین اهداف اقتصادی کشورها است و برای نیل به این هدف، شناخت عوامل تاثیرگذار بر آن، بسیار مهم می باشد. توسعه مالی و باز بودن تجاری، دو عامل بسیار مهم موثر بر رشد اقتصادی هستند که از طرق مختلف رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهند. در این مطالعه به بررسی رابطه علیت بین توسعه مالی، باز بودن تجاری و رشد اقتصادی در ایران و نروژ، با استفاده ازمدل تصحیح خطای برداری (VECM) پرداخته شده است. دوره مورد مطالعه برای ایران سالهای 2009-1967 و برای نروژ سالهای 2006-1967 می باشد. برای توسعه مالی از دو شاخص نسبت حجم نقدینگی بهGDP و نسبت اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی بهGDP استفاده و برای نشان دادن باز بودن تجاری و رشد اقتصادی نیز، دو شاخص شدت تجاری و تولید ناخالص داخلی سرانه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که در اقتصاد ایران، شاخص های توسعه مالی و باز بودن تجاری علت کوتاه مدت رشد اقتصادی است. در بلندمدت نیز بین هر دو شاخص توسعه مالی و رشد اقتصادی رابطه علیت دوطرفه برقرار است. نتایج رابطه علیت در کشور نروژ نشان می دهد که در کوتاه مدت یک رابطه علیت یک طرفه از سمت رشد اقتصادی به سوی شاخص اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی وجود دارد. همچنین در بلندمدت بین شاخص های اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی و شدت تجاری رابطه دوسویه وجود دارد و یک رابطه یکطرفه از سمت رشد اقتصادی به سوی شاخص اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی نیز برقرار است. بنابراین می توان گفت که در ایران دیدگاه طرف عرضه و در نروژ دیدگاه طرف تقاضا صادق است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، باز بودن تجاری، رشد اقتصادی، مدل تصحیح خطای برداری
  • سیدعلی اکبر مطهری*، مجید احمدیان، زهرا عابدی، حمیدرضا غفارزاده صفحه 179
    در این تحقیق اثر سیاستهای آزاد سازی قیمت تمام شده انرژی در مقرون به صرفه شدن نیروگاه های بادی نسبت به نیروگاه های گازی مورد بررسی قرار گرفته است. برای محاسبه هزینه تمام شده تولید برق از منابع مختلف شامل انرژی باد و سوخت های فسیلی از روش «هزینه همتراز شده» به عنوان مقبول ترین روش اقتصادی برای مقایسه بین انواع فناوری های تولید برق استفاده شده است. به علاوه در محاسبات مربوط به هزینه تمام شده برق، نرخهای مختلف ارز، فناوری های مختلف نیروگاه های بادی و قیمت های متفاوت انواع سوخت در نظر گرفته شده است. براساس نتایج این تحقیق مشخص شد که با هدفمند کردن قیمت سوخت در کشور، نیروگاه های بادی کاملا مقرون به صرفه بوده و با توجه به هزینه فرصت استفاده از گازوییل در کشور، احداث این نیروگاه ها می تواند امکان صادرات این سوخت را فراهم کند. همچنین این صرفه با تولید تجهیزات ارزبر در داخل کشور افزایش پیدا می کند. نکته مهم آن که با توجه به تغییرات نرخ ارز، سیاست کلان بایستی به سمت بومی سازی صنعت توربین بادی با اولویت قطعات و بخش های ارزبر آن باشد. این سیاست باعث تداوم مقرون به صرفه بودن این نوع از نیروگاه ها در کشور و همچنین اشتغال متخصصین در کشور می شود.
    کلیدواژگان: نیروگاه بادی، نیروگاه گازی، آزاد سازی قیمت انرژی، هزینه همتراز شده
  • محمد مولایی*، ابوالقاسم گل خندان، داود گل خندان صفحات 201-229

    آثار نامتقارن تکانه های نفتی به معنای تفاوت میزان آثار تکانه های مثبت و منفی آن است. مطالعات تجربی نشان می دهد که این آثار نامتقارن بر رشد اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت نیز، همانند کشورهای واردکننده آن قابل طرح و بررسی است. در این راستا، مقاله حاضر سعی دارد به کمک رهیافت هم انباشتگی پانلی پنهان، آثار نامتقارن تکانه های نفتی را بر رشد اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت (شامل ایران) طی دوره ی زمانی 2011-1980 بررسی کند. این رهیافت علاوه بر تحلیل غیرخطی رابطه بلندمدت بین متغیرها، از قابلیت بسیار مهم دیگری مبنی بر مدل سازی عدم تقارن موجود بین متغیرهای مختلف برخوردار است. به این منظور، ابتدا با استفاده از آزمون های هم انباشتگی پانلی نشان داده شده است که بین اجزای مثبت و منفی تجمعی قیمت نفت خام و تولید ناخالص داخلی این کشورها، رابطه بلندمدت وجود دارد (تایید هم انباشتگی پنهان). سپس با استفاده از آزمون حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS)، رابطه های بلندمدت نامتقارن اندازه گیری شده اند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که طی دوره مورد بررسی، آثار تکانه های منفی نفت در کاهش رشد اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت، بیشتر از آثار تکانه های مثبت آن در افزایش رشد اقتصادی این کشورهاست.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، کشورهای صادرکننده نفت، هم انباشتگی پانلی پنهان، عدم تقارن، حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS)
|
  • Nasrollah Ebrahimi*, Mohammad Shirijian Page 1
    This paper deals with the process of developments in upstream oil and gas contracts during 1979-1991 and 1992-2013. We will understand that any type of conventional contracts had not been concluded during 1979-1991 but in the latter period, three generations of Iranian service contracts named, “Buy-Back Contracts” have been designed and implemented. Due to the necessity of designing new upstream contracts we intend to analyze that which of the conventional upstream contracts are compatible with the current sovereignty laws of oil and gas industry? Regarding the dominant regulations on this sector, what are the concerns and proposal framework of experts about the new contracts? Finally, it seems that the dominant legal requirements on oil and gas upstream sector with the principles of Buy-Back contracts are more convenient than other types of conventional contracts. Of course, the new contracts regarding the current legal capabilities, should be both the ability of answering to concerns of critics as well as suitable flexibility in terms of oil and gas fields of the country.
    Keywords: Contract, Upstream, Buy, Back, Laws, National Iranian Oil Company (NIOC)
  • Mostafa Baniasadi*, Reza Mohseni Page 41
    Energy consumption in various sectors of Iran economy is very significant, hence the necessity of reducing energy consumption in the economy considerrable. Improvement of total factor productivity can lead to lower production inputs as well as energy consumption. The aim of the present study is to survey the productivity shock affect on intensity of energy consumption during 1974-2010 in Iran. For this purpose, productivity shocks were separated to components of temporary and permanent with using Blanchard-Quah method. Then, the effect of temporary and permanent shocks of productivity on energy intensity was studied using structural vector autoregressive model. The results of model estimation show that temporary shocks of productivity are the main source of short-term changes in energy intensity. In addition, the permanent shocks of productivity will lead to reducing energy intensity in the long-run. Hence, to reduce energy consumption in Iran, total factor productivity growth should be improved.
    Keywords: Temporary, Permanent Shocks, Productivity, SVAR Model, Blanchard, Quah Method, Intensity of Energy Consumption
  • Mansour Khalili Araghi*, Akbar Komijani, Zeinab Kasraei Page 67
    In this paper we provide an introduction to real options in valuing investment projects. Since one of the real options applications is valuing oil and gas development projects with high uncertainty and considerable investment costs, in this research we have performed valuation of selected phases of “South Pars” gas field development project. “South Pars” gas field as the greatest independent gas field in the world is shared between Iran and Qatar and contains approximately half of the gas reserves of Iran. Based on the results of the model, using real options approach to valuing this project as compared to traditional valuation methods such as discounted cash flow, increases the project value meanwhile there is the possibility to identify optimal time of development.
    Keywords: Real Options, Uncertainty, Valuation, South Pars Gas Field
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash, Ali Norouzi Page 93
    In this study, we perform a parametric analysis of the energy structure, estimating the demand function of natural gas as well as assessing the factors affecting the short-run and long-run intensity of natural gas in Iran's energy-intensive industries during 2003-2010. The energy-intensive industries consume on average 94.5 percent of total energy and over 97.5 percent of natural gas of entire industry. Findings indicate that the intensity of natural gas consumption in short-run and long-run is equal to 0.1493 percent and 0.1144 percent, respectively, and the energy-intensive industries have approximately operate efficiently in natural gas consumption. Assessing the trend of contribution and intensity of natural gas of energy-intensive industries indicates that total share of natural gas of 10 industries has been increased in the whole period and the amount of natural gas intensity (on average) has been decreased in short and long-run. The most important factor in increaseing efficiency in long-run is the reduction of substitution effect, and the important factor in the overall reduction of intensity of natural gas in short-term is reduction of positive budget effect. Accordingly, we can conclude that the change in prices of all production inputs is an important factor in the change of the intensity of natural gas and the other components (production and technology) have far less influence in determining the intensity of natural gas.
    Keywords: Energy, Intensive Industries, Natural Gas, Efficiency
  • Seyed Kamal Sadeghi*, Reza Ranjpour, Nosrat Mokhtarzade Khanegahi Page 131
    Since energy resources are of prime importance and limitation in Iran's economic developments, specifying the quality and quantity of the effective factors in energy requirments are of particular significance. In this research, first the effective factors on energy request as well as the effect of financial development along with GDP are surveyed. Then the population are surveyed in energy consumption along with ARDL technique using with Granger causality in the period of (1363-1390). Meanwhile, the long-run relationship among variables were verified using the test group of Pesaran. For more detailed evaluation of the obtained results of this study, the method of "bootstrap" is used to compute the standard deviation, confidence interval, correct bias and the statistical inference. The results show that financial development has a positive and meaningful effect on the electricity consumption. Also it show that there is bi-directional causality between financial development and economic growth. and causality is from financial development to electricity consumption. Electricity consumption is affected by both economic and financial development. According to the results of the study, to achieve economic development, the demand for energy, in addition to financial development should carefully examined.
    Keywords: Financial Development, Electricity Consumption, GDP, Bootstrap Technique, Granger Causality Test
  • Teimor Mohammadi*, Hamid Nazeman, Younes Khodaparast Page 151
    Economic growth is one of the main macroeconomic goals of most countries. It is therefore, of paramount importance to recognize the major factors that influence it. Financial development and trade openness are usually considered as two significant factors that affect economic growth in various ways. Using a vector error correction model (VECM), this study investigates the causality relationship between financial development, trade openness and economic growth in two major oil producing countries, Iran and Norway. The study period for Iran is 1967-2009, and for Norway is 1967-2006.The ratio of liquidity to GDP and the ratio of bank credit to the private sector to GDP have been used as two financial development indices. The trade openness and economic growth have been illustrated using trade intensity index and the GDP per capita. Findings of the study indicate that financial development and trade openness are both significant cause of economic growth in Iran in the short run. There is also a bi-directional causality between both indicators of financial development and economic growth in the long run. In Norwegian economy it is indicated that there is a significant causal relationship between bank credit to the private sector and economic growth in the short-term, and there also is a bi-directional causality between bank credit to the private sector and trade intensity in Norway in the long- term. Therefore, it can be concluded that according to the findings of this study, practically there is the supply side view in Iran, while there is the demand side view in Norway.
    Keywords: Financial Development, Financial Deepening, Economic Growth, Vector Error Correction Model
  • Seyed Ali Akbar Motahari*, Majid Ahmadian, Zahra Abedi, Hamidreza Ghaffarzadeh Page 179
    In this paper, we study the effects of energy price liberalization policies on the development of wind power usage in Iran. The economics of energy production from wind and gas power plants are compared. The Levelized Cost of Energy (LCOE) is used as an index to compare the plants’ cost of electricity production. LCOE is a well-known index to measure the economics of a plant once all the factors such as cost of air pollutants and exchange rates are to be considered. We show that by removing subsidies from conventional fuels in Iran, wind power plants are completely cost effective. Due to the opportunity cost of gasoline, power generation from wind can provide the ability to export gasoline. The benefit increases by designing and constructing of infrastructures required to develop the technology inside the country. It is worth mentioning that due to changes in exchange rates, policies should be directed towards developing the wind turbine technology inside the country which in turn provides job opportunities.
    Keywords: Wind Power Plant, Gas Power Plant, Liberalization of Energy Prices, Levelized Cost of Energy
  • Mohammad Mowlaei*, Abolghasem Golkhandan, Davood Golkhandan Pages 201-229

    Asymmetric effects of oil shocks mean the difference between the positive and negative effects of oil shocks. Empirical studies show that these asymmetric effects can affect economic growth in oil-exporting countries as well as importing countries. In this regard, this paper tries to investigate the asymmetric effects of oil shocks on economic growth in oil-exporting countries (including Iran) during the period 1980-2011 by using hidden panel Cointegration. This approach, in addition to analyzing the long-term non-liner relationship between the variables, has another important capability for modeling asymmetry between different variables. Firstly, it has been shown that there is a long relationship between cumulative positive and negative components in crude oil prices and GDP in these countries by using Kao panel co-integration (hidden co-integration verification). Then, their long- run asymmetric relationships are measured by using dynamic ordinary least squares (DOLS). The results of this study show the negative effects of oil shocks are more than the positive effects on the economic growth of oil-exporting countries.

    Keywords: Economic Growth, Oil, Exporting Countries, Hidden Panel Co, integration, Asymmetry, Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS)