فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف اعظمی*، عبدالله معتمدی، یونس دوستیان، محمد جلالوند، محسن فرزانگان صفحه 1
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش تاب آوری، معنویت و دینداری در پیش بینی رضایتمندی از زندگی در سالمندان شهرستان بهارستان، همچنین تعیین وزن هر یک از متغیرهای پیش بینی کننده، انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی می-باشد. 280 نفر از سالمندان شهرستان بهارستان، که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها پرسشنامه تاب آوری کونور– دیویدسون، پرسشنامه معنویت/ دینداری موسسه ملی سلامت ایالات متحده، مقیاس رضایتمندی از زندگی دینر، و نیز پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی به کار برده شد. برای تحلیل داده ها ازضریب همبستگی پیرسون و همچنین از روش رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین تاب آوری، معنویت و دینداری با رضایتمندی از زندگی رابطه معناداری وجود داشت. همچنین ضریب رگرسیون نشان داد که متغیرهای تاب آوری، معنویت و دینداری به طور معناداری قادر به پیش بینی رضایتمندی از زندگی بودند (001/0˂p). پایین بودن عامل تورم واریانس (VIF) هم نشاندهنده میزان هم خطی پایین بین متغیرهای پیش بین بود.
    نتیجه گیری
    تاب آوری از جمله متغیرهای پیش بین رضایتمندی از زندگی است اما این عامل با کمک متغیر معنویت و دینداری می تواند پیش بینی کننده قوی برای متغیر رضایت از زندگی باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، معنویت، دینداری، رضایتمندی از زندگی، سالمند
  • مسیب یارمحمدی واصل*، احمد برجعلی، محمود گلزاری، علی دلاور صفحه 21
    هدف
    نظریه طرحواره برای بیماران با مشکلات روان شناختی مزمن که موفقیت قابل توجهی در درمان شناختی به دست نمی آوردند، رشد یافت. اگرچه این نظریه اغلب برای اختلالات شخصیت به کار می رود، اما می تواند برای اختلال افسردگی برنامه درمانی مناسبی باشد. بنابراین این پژوهش با این هدف آغاز شد که نشان دهد آیا طرحواره درمانی بر بهبود علائم افسردگی اساسی عودکننده موثر است یا خیر؟
    روش
    این پژوهش بر اساس طرح آزمایشی تک آزمودنی با روش خط پایه چندگانه بر روی 6 آزمودنی (30-20 سال) که دارای اختلال افسردگی اساسی بودند، انجام گرفت. داده ها به وسیله پرسشنامه های (1) افسردگی بک (2) طرحواره های یانگ (3) مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلالات محورI درDSM-IV به دست آمد. با انجام مصاحبه بالینی و تشخیص اختلال افسردگی اساسی، طرحواره درمانی در 12 جلسه60 - 45 دقیقه ای (تقریبا هر هفته یک جلسه) اعمال شد. که پیش از مداخله، حین مداخله و پس از پایان مداخله آزمودنی ها پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها اثر بخشی نسبی طرحواره درمانی را در کاهش علائم اختلال افسردگی اساسی عودکننده و اصلاح و بهبود طرحواره های ناکارآمد اولیه افراد افسرده نشان داد.
    نتیجه گیری
    بنابراین با شناسایی طرحواره های افسرده ساز می توان آنها را هدف درمان قرار داد و با مداخلات درمانی متمرکز بر طرحواره موجب تغییر و اصلاح آنها شد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناکارآمد اولیه، طرحواره درمانی، افسردگی اساسی عودکننده، تک آزمودنی
  • محراب بشیرپور، حسین سلیمی صفحه 49
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد وجودی و شناختی - رفتاری بر میزان کنترل خشم دانش آموزان پسر دبیرستانی در باروق انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه شهر باروق (367 نفر) بودند. از میان مدارس پسرانه دوره دبیرستان از طریق نمونه گیری خوشه ایدو مدرسه انتخاب شد و با اجرای پرسشنامه خشم چندبعدی سیگل (1986)، 30 دانش آموز را که کنترل خشم پایین تری داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه جایگزین گردیدند. مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد وجودی به مدت هشت جلسه روی یک گروه اجرا شد و روی گروه دیگر هشت جلسه رویکرد شناختی- رفتاری اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و شفه، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل نشان داد که در متغیرهای خشم کلی و خشم-انگیختگی، بین هر سه گروه وجودی، شناختی- رفتاری و کنترل با همدیگر تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p). غیر از مولفه خشم بیرونی، در مولفه های موقعیت خشم انگیز، نگرش خصمانه و خشم درونی بین گروه وجودی با گروه کنترل و گروه شناختی- رفتاری با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت، ولی بین گروه های وجودی و شناختی- رفتاری تفاوت معناداری حاصل نشد.(05/0
    نتیجه گیری
    مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد وجودی و رویکرد شناختی - رفتاری میزان خشم در دانش آموزان را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: کنترل خشم، شناختی- رفتاری، وجودی
  • لیلا شکوهی امیرآبادی*، سید علیرضا صفوی، سمیه مهدی، حمیده وکیلی صفحه 73
    زمینه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی درمان گروهی شناختی- رفتاری بر سلامت روانی و پیشگیری از عود مصرف مواد مخدر در افراد وابسته به مواد مخدر انجام شده است.
    روش
    روش پژهش در این تحقیق، شبه آزمایشی بود و جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت است از کلیه بیماران (معتادان) مراجعه کننده به دو مرکز درمان سوءمصرف مواد در سطح شهر تهران، انتخاب نمونه به شکل نمونه گیری هدفمند بود و از میان 400 فرد وابسته به مواد افیونی سرند شده، 112نفر از افرادی که در دو مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر در تهران، درمان نگهدارنده با متادون را شروع کرده بودند، در دو گروه آزمایش)56نفر) و کنترل (56 نفر) بررسی شدند. گروه آزمایش به مدت12جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان گروهی شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل، درمان خاصی دریافت نکردند. همه شرکت کنندگان در پژوهش، در آغاز پژوهش، پایان دوره گروه درمانی و دو ماه پس از پایان گروه درمانی، پرسشنامه سلامت عمومی را تکمیل کردند و از نظر مورفین موجود در ادرارشان مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی، آزمون خی دو، آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی مقایسه های جفتی استفاده شد.
    یافته ها
    داده های حاصل از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر بین دو گروه از لحاظ سلامت روانی،تفاوت معناداری نشان داد،)001. (p<0/ همچنین نتایج آزمون خی دو، گویای معنی دار بودن تفاوت دو گروه از نظر میزان عود مصرف مواد مخدر بود (p<0/001).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان گروهی شناختی- رفتاری در بهبود سلامت روانی و پیشگیری از عود مصرف مواد مخدر موثر است.
    کلیدواژگان: درمان گروهی شناختی - رفتاری، سلامت روانی، پیشگیری از عود مصرف مواد مخدر
  • مهدی زارع بهرام آبادی*، علی اکبرپونده نژادان صفحه 93
    هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی سه شیوه رژیم درمانی، رژیم درمانی به همراه ورزش و رژیم درمانی به همراه رفتار درمانی شناختی بر کاهش وزن و بهبود رضایت از زندگی کارکنان مرد چاق و داری اضافه وزن شرکت ملی حفاری ایران بود. جامعه آماری شامل آن دسته از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بود که دارای اضافه وزن و یا مبتلا به چاقی بودند. از میان 235 فرد داوطلب برای شرکت در پژوهش حاضر 60 نفر انتخاب شد و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفره رژیم درمانی به همراه رفتار درمانی شناختی، رژیم درمانی به همراه ورزش و گروه رژیم درمانی جایگزین شدند. روش تحقیق پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح مقایسه پیش آزمون و پس آزمون و آزمون پیگیری بود. برای سنجش شاخصهای مربوط به وزن شرکت کنندگان از تروازوی الکترونیکی و هم چنین برای ارزیابی رضایت زندگی از پرسشنامه رضایت از زندگی داینر استفاده شد که سه بار بر روی شرکت کنندگان در مرحله پس آزمون، پیش آزمون و هم-چنین آزمون پیگیری اجرا شد. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و آزمون اندازه گیری های مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-19 تحلیل شد.نتایج نشان داد که استفاده از روش رژیم درمانی به همراه ورزش و روش رژیم درمانی به همراه رفتار درمانی شناختی باعث کاهش وزن شرکت کنندگان تحقیق شد، درحالیکه رژیم درمانی به تنهایی بر کاهش وزن شرکت کنندگان موثر نبود. روش رژیم درمانی به همراه رفتار درمانی شناختی بیشتر از روش رژیم درمانی به همراه ورزش در تداوم کاهش وزن شرکت کنندگان موثر بود. سایر نتایج نشان داد که تنها روش رژیم درمانی به همراه رفتار درمانی شناختی بر افزایش رضایت از زندگی افرادموثر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که رژیم درمانی به همراه رفتار درمانی شناختی نه تنها مانند روش رژیم درمانی به همراه ورزش می تواند موجب کاهش وزن افراد شود، بلکه علاوه بر کاهش وزن افراد موجب بهبود رضایت از زندگی افراد نیزمی شود.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، وزن، رفتار درمانی شناختی، ورزش و رژیم درمانی
  • نازی بنایی*، محمد عسگری صفحه 125
    این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر برنامه آموزش مهارت های مقابله با استرس و راهبردهای مقابله ای بر سلامت روان دانشجویان دختر دانشگاه آزاد همدان دختر انجام شد. برای این منظور، از بین این دانشجویان 300 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و پس از اجرای آزمون سلامت روان بر روی آنها، 60 نفر که دارای بالاترین نمره بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. در این پژوهش از طرح پیش آزمون – پس آزمون سه گروهی استفاده شد. ابزار سنجش پرسشنامه سلامت روان S.C.L(90)-Rبود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که، آموزش مهارت های مقابله با استرس و راهبردهای مقابله ای موجب افزایش سلامت روان و خرده مقیاس های سلامت روان دانشجویان می شود (01/0> P). همچنین در مقایسه تاثیر آموزش مهارت های مقابله با استرس با آموزش راهبردهای مقابله ای مشخص شد که آموزش راهبردهای مقابله ای تاثیر بیشتری نسبت به آموزش مهارت های مقابله با استرس بر سلامت روان و خرده مقیاس های آن دارد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، سلامت روان، مهارت های مقابله ای با استرس
  • ایوب کمالی*، حمیدرضا عریضی، احمد عابدی صفحه 145
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، متخصصان در زمینه سردردهای میگرنی و تنشی به دنبال سنجش و مقایسه اعتبار و کارایی مداخلات روانشناختی و درمان دارویی بوده اند. در این خصوص فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر روش درمان را مشخص می نماید. پژوهش حاضر نیز بر آن است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، میزان اثرگذاری مداخلات روانشناختی و دارو درمانی را بر کاهش نشانه های اختلال سردردهای میگرنی و تنشی مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    بدین منظور از بین 45 پژوهش، 21 پژوهش که از لحاظ روش شناسی مورد قبول بودند، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. ابزار پژوهش عبارت از چک لیست فراتحلیل بود. یافته های پژوهش نشان داد که: میزان اندازه اثر مداخلات روانشناختی بر کاهش نشان های سردردهای میگرنی و تنشی 64/0 بود (01/0p≤). همچنین نتایج پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر مداخلات دارویی بر کاهش نشانه های سردرد های میگرنی و تنشی 33/0 بود (01/0p≤).
    نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر درمان های روانشناختی بر کاهش علایم اختلال میگرن مطابق جدول تفسیر اندازه کوهن در حد بالا و میزان اندازه اثر مداخلات دارو درمانی بر کاهش علایم اختلال میگرن مطابق جدول تفسیر اندازه کوهن در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، سردردهای میگرنی و تنشی، مداخلات روانشناختی، مداخلات داروی
|
  • Yousef Azami *, Abdollah Motamedi, Younes Doostiyan, Mohammad Jalalvand, Mohsen Farzanegan Page 1
    This study investigates the role of resiliency, spirituality and religiosity in predicting life satisfaction among the elderly of Baharestan city and also the weight of each of the predictor variables. In this descriptive- correlational research, 280 aged people in Baharestan city are selected based on a multi-stage cluster sampling. For data collections, questionnaires including Connor-Davidson (CD-RIS) resiliency questionnaire, spirituality / religiosity questionnaire by the United States National Institutes of Health, Diener’s Satisfaction with Life Scale (SWLS), and demographic features questionnaire are used. For data analysis, Pearson correlation coefficient and regression equation coefficients are used. Results show that there is a relationship between resiliency, spirituality and religion and life satisfaction. The regression equation coefficients shows that variables including resiliency, spirituality and religiosity are significantly able to predict life satisfaction (p<0/001). The low variance inflation factor (VIF) indicates that the predictor variables are not in-line. The resiliency is one predictor variables of life satisfaction, but it can be a strong predictor variable with the help of spirituality and religion.
    Keywords: resiliency, spirituality, religiosity, life satisfaction, the elderly
  • Mosayyeb Yarmohammadi Vasel *, Ahmad Borjali, Ali Delavar, Mahmoud Golzari Page 21
    Schema theory is developed for patients with chronic psychological problems who have not achieved significant success in cognitive therapy. Although this approach has been applied mostly to personality disorders, it can also be a useful treatment for depression disorder. Therefore, the aim of this study is to show whether or not schema therapy is effective in the treatment of recurrent major depressive symptoms. This single-case experimental study is carried out with the method of multiple baseline on six patients who are all diagnosed with primarily a DSM-IV recurrent depression disorder. Patients are tested in four points in time; pre-treatment, in the 4th session, the 8th session, and the 12th session (post-treatment). Instruments used are Beck Depression Inventory (BDI), Short Form of Young Schema Questionnaire (YSQ) and Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorder (SCID-I). The findings show that schema therapy plays a role in improving the symptoms of recurrent depression disorder and early maladaptive schema during the treatment. The results of the present study indicate that schema therapy could be effective in treating recurrent depression disorder. Thus, by identifying depressive schemas, they can be treated and reformed with interventions focused on the schema.
    Keywords: early maladaptive schema, schema therapy, recurrent depression disorder, single, case study
  • Mehrab Bashirpur, Hossein Salimi Page 49
    The purpose of the present research was to examine the effect of existential group counseling and cognitive-behavioral therapy on anger management in students. In this pre-post test experimental study, the statistical population consisted of all (367) high school students in the Baruq city high school students. Two schools were selected as sample by cluster sampling. Conducting the Sigel Questionnaire (1986), 30 students were selected and assigned to three groups randomly. For one group, eight sessions of existential group counseling and for another, eight sessions of cognitive-behavioral therapy were carried out. The control group received no intervention and MANCOVA and Post hoc Scheffe Test were applied to analyze the data. The MANCOVA showed that there is significant difference between two experimental (existential and cognitive-behavior therapy) groups and the control group. Except external anger, there is significant difference between existential and cognitive-behavior group counseling and the control group in all components of angry situations. However, there is not any significant difference between two experimental groups. Therefore, both existential and cognitive-behavior group counseling decrease the level of anger in students.
    Keywords: control of anger, cognitive, behavior, existential
  • Leyla Shokoohi Amir Abadi*, Seyyed Alireza Safavai, Somayyeh Mehdi, Hamideh Vakili Page 73
    The purpose of this research is to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy in mental health and prevention of relapse in drug-dependent people. In this quasi-experimental study, 112 individuals who have started Methadone treatment in the two Drug-Abuse Treatment Centers in Tehran are divided into an experimental (56 subjects) and a control (56 subjects) group. The experimental group undergoes 12 90-minute sessions of cognitive-behavioral group therapy and the control group does not receive any particular treatment. All participants complete the General Health Questionnaire (GHQ-28) and undergo urine tests for morphine at the beginning of the study, at the end of the cognitive-behavioral group therapy and two months after the completion of treatment. The data are analyzed using descriptive statistics, χ2, Post hoc test and multiple analysis of variance. The MANOVA data analysis shows a significant difference between the two groups regarding the mental health in the post-test stage (p<0. 001). χ2 test results indicate significant difference in the rate of relapse in the two groups (p<0.001). As a result, cognitive behavioral group therapy is effective in the improvement of general health and prevention of relapse in drug-dependent individuals.
    Keywords: cognitive behavioral group therapy, general health, relapse prevention
  • Mehdi Zare Bahram Abadi*, Ali Akbar Poundeh Nejadan Page 93
    The aim of this investigation is to compare the effectiveness of three treatments including diet, diet with exercise and diet with cognitive behavioral therapy on weight loss and improved life satisfaction in male employees with obesity and overweight in National Iranian Drilling Company. The statistical population consists of the National Iranian Drilling Company employees who are overweight or obese. Of the 235 volunteers, 60 are selected to participate in the study and randomly divided into three groups, each consisting of 20 people. This study is a quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design. Weight and life satisfaction of subjects are examined by electronic weight scale and Diener’s Satisfaction with Life Scale three times. In order to analyze the data, covariance analysis and Repeated-measures test are administered using SPSS-19. The results show that using diet with exercise and diet with cognitive behavioral therapy methods leads to a significant weight loss while diet therapy alone does not decrease the weight significantly. Diet with cognitive behavioral therapy is more effective in weight loss than diet with exercise. Other results show that the treatment by diet with cognitive behavioral therapy is effective in increasing the life satisfaction. It can therefore be concluded that not only does diet with cognitive behavioral therapy cause weight loss like diet with exercise, it also enhances the life satisfaction in individuals.
    Keywords: life satisfaction, weight, cognitive behavioral therapy, exercise, diet therapy
  • Nazi Banaei*, Mohammad Asgari Page 125
    The goal of this study is to compare the effect of training the skills of coping with stress and coping strategies on mental health of female students. In this experimental research with pretest-posttest design, the statistical population consists of female students of Hamadan Islamic Azad University. 300 students are selected by random sampling. Then, after administrating the mental health questionnaire, 60 persons with highest scores are selected and randomly assigned into three groups, each consisting of 20 students (two experimental groups and one control group). The assessment tool is the mental health questionnaire S.C.L (90)-R and the data are analyzed by multivariate analysis of covariance. The findings indicate that training the skills of coping with stress and coping strategies could significantly improve the mental health of students. The comparison between the effects of training the skills of coping with stress and coping strategies reveals that coping strategies have more effect than training the skills of coping with stress on mental health of female students.
    Keywords: skills of coping with stress, coping strategies, mental health
  • Ayoub Kamali*, Hamidreza Arizi, Ahmad Abedi Page 145
    In recent years, experts have been seeking to evaluate and compare the validity and efficiency of psychological interventions and medical treatment in migraine and tension headaches. In this regard, meta-analysis determines the effect of the type of treatment by unifying the results gained from different studies. The present research aims at examining the effectiveness of the said two types of treatments on reducing the symptoms of migraine and tension headaches using meta-analysis research pattern. For this purpose, 21 studies out of 45 studies acceptable in terms of methodology are selected and meta-analysis was conducted on them. The research instrument is the meta-analysis checklist. The findings show that the effect size of psychological intervention on decreasing the symptoms of migraine and tension headaches is 0.64 (p≤0.01). The effect size of medical treatment turns out to be 0.33 (p≤0.01). It can therefore be concluded that the effect size of psychological intervention is large and that of the medical treatment is medium according to Cohen’s effect size table.
    Keywords: meta, analysis, migraine, tension headaches, psychological intervention, medical treatment