فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جعفری هرندی* صفحات 11-44
    تقیه یکی از باورهای شیعه است و در جائی قابل اعمال می باشدکه جان یا مال و یا عرض شخص در خطر تعرض دشمن بوده و حفظ آن منوط به اظهارسخن یا عملی برخلاف موازین مسلم دینی باشد. امامان معصوم نه تنها اجازه داده اندکه به این حکم عمل شود بلکه خود بدان عمل نموده تا جائی که پاره ای از روایات متضمن حکم شرعی براساس تقیه صادر گشته و لذا نمی تواند مستند حکمی، تحت عنوان سنت، قرارگیرد. از سوئی فقها، بسیاری ازروایات مخالف با نظر مشهور و موافق با نظر اهل سنت را حمل برتقیه کرده و بدان عمل ننموده، درحالی که نظر غیرمشهور منطبق یا مستند به آن روایات می باشد. لذااین سوال؛ به جد، مطرح می شود که چه باعث شده که امام(ع)تقیه نماید، درحالی که شان حضرتش، در مقام بیان احکام و حفظ حوزه دین، چون پیامبراست و پیامیر تقیه نکرده وگرنه نقض غرض می شده؟ فرضیه اثبات شده در پاسخ این پرسش این است که ملاک تقیه با توجه به متن روایات و عمل معصومان(ع) به خطر افتادن موقعیت شیعه در امر حکومت بوده و بنابراین روایاتی را می توان حمل برتقیه کرد که مربوط به احکام فقهی مرتبط باشوون حاکم باشد و نه هر روایت مخالف با نظر مشهور و موافق با دیدگاه اهل سنت.
    کلیدواژگان: تقیه، معصوم، حکومت، تشیع، بیان احکام
  • ایمان دهقانی*، محمدرضا فلاح، یوسف جمشیدی صفحات 45-60
    در فقه و حقوق ما امین (در معنای عام) مسوول نقص یا تلف مال امانی محسوب نمی شود مگر اینکه مرتکب تقصیر شده باشد. رد مال امانی به همان شکلی که زمان رد دارد، ایفاء تعهد او محسوب می شود. علاوه بر این، مدعی تقصیر امین باید تعدی یا تفریط او را ثابت نماید در غیر این صورت امین با ادای سوگند تبرئه می گردد. امانت از یک منظر به امانت مالکانه و امانت شرعی تقسیم می شود که اساسی ترین تفاوت آن ها را باید در منبع صدور اذن دانست. به طور خلاصه می توان گفت هرگاه امین مرتکب تقصیر شود یا پس از مطالبه مالک (در صورت استحقاق) بدون دلیل موجه از رد مال امانی امتناع کند یا از قصد نگهداری مال برای مالک بازگردد و قصد تملک آن را نماید ضامن است. البته در بعضی از حالات مذکور و مصادیق آن ها آراء مختلفی از سوی نویسندگان اظهار شده است که بررسی بیشتری را می طلبد اما به عنوان قاعده می توان گفت هرگاه شخصی بر مال غیر متصرف باشد در حالی که نه از سوی مالک ماذون در تصرف است و نه از سوی قانونگذار، ضامن است. خواه از ابتدای تصرف اذن نداشته باشد یا در اثنای تصرف فاقد اذن شود.
    کلیدواژگان: امین، اذن، ضمان، تصرف
  • سید محمد شفیعی مازندرانی* صفحات 61-78
    انسان مملوک خداست و طبق اجازه ی اوست که هرکس مالک خود و اعمال خود می باشد و اختیار تصمیم گیری راجع به اعضاء بدن خود تا آنجا که زندگیش به خطر نیفتد را دارد. همچنین اختیار وصیت کردن راجع به این که پس از فوت او با اموال و متعلقات او چه معامله ای شود، حق هرکسی است و از آن جمله است اختیار وصیت او راجع به استفاده یا عدم استفاده از اعضای بدن او در صورت وقوع مرگ (چه مرگ طبیعی و چه مرگ مغزی). در این تحقیق محقق شد که استفاده بهینه از اعضای بدن میت در صورت وقوع مرگ مغزی بلامانع است و اگر وصیت صورت نگیرد ولی اولیاء میت اجازه دهند باز هم استفاده از اعضاء بدن میت جایز است و به طور کلی در این تحقیق به اثبات رسید که استفاده از اعضای بدن، میت جهت حل مشکل انسان مسلمان زنده دیگر بلا اشکال است.
    کلیدواژگان: وصیت، مرگ مغزی، مرگ طبیعی، مخالف، موافق، ولی میت
  • کیومرث کلانتری*، فرشاد شیرزادی فر صفحات 79-96
    شبهه یا اشتباه در لغت به معنای خطا، جهل و ناآگاهی است و در معنای حقوقی بدین معنا است که قاتل شخص مورد نظر را هدف می گیرد، اما به خاطر اتفاقاتی مانند عدم مهارت یا علل غیر ارادی تیرش خطا رفته و به دیگری اصابت می کند و او را از پا در می آورد. درخصوص این که اشتباه در هدف چه تاثیری در ماهیت قتل ارتکابی دارد به نظر می رسد بین دو حالت باید قائل به تفکیک شد: 1- اگر فرد قصد شلیک به شی یا حیوان یا انسان مهدورالدم را داشته لیکن تیرش به خطا رفته و به انسان محقون الدمی اصابت کرده است در این فرض قتل ارتکابی خطای محض است. 2- فرضی که فرد قصد شلیک به سوی انسان محقون الدم و محترمی داشته لیکن تیر او به خطا رفته و انسان محقون الدم دیگری را کشته است که در این جا با توجه به منطق حقوق کیفری باید قتل ارتکابی را عمد بدانیم. در خصوص موضع فقها در خصوص اشتباه در هدف اکثر فقها بدون اینکه تفاوتی بین قصد تیراندازی به انسان مهدورالدم یا محقون الدم قائل شوند، قتل ارتکابی را خطای محض دانسته اند. همین موضع در ماده 296 قانون مجازت اسلامی (1370) دیده می شد. خوشبختانه قانونگذار جدید از طرفی با حذف ماده 296 قانون سابق و وضع بند «ت» ماده 290 کوشیده تا این پیام را برساند که اشتباه در هدف در جایی که هم هدف اولیه و هم هدف نهایی محقون الدم باشند، تاثیری در ماهیت قتل ارتکابی ندارد (همانطور که اشتباه در هویت برابر ماده 294 تاثیری در ماهیت قتل ارتکابی ندارد) چون اگر پذیرفته شود هدف مقنن حمایت از انسان به ماهو انسان است نه شخص یا اشخاص خاص، بنابراین هیچ فرقی نمی کند که در نهایت چه کسی کشته شود. مهم کشته شدن انسان محقون الدم است که در این جا محقق شده، بنابراین قتل ارتکابی عمد تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: شبهه در هدف، مهدورالدم، محقون الدم، قتل خطایی، قتل عمد
  • محمد محسنی دهکلانی*، علی محمدیان، الهه قلی زاده صفحات 97-118
    قانون گذار قانون جدید مجازات اسلامی در فصل پنجم از مواد عمومی دیات، ذیل بند «ب» ماده ی 488، مهلت پرداخت دیه در قتل شبه عمد را دو سال مقرر نموده است؛ به گونه ای که جانی موظف است در هر سال نیمی از دیه ی مقدر را تادیه نماید. این نظریه مسبوق به موافقت مشهور فقهای امامیه می باشد. عمده دلیل مشهور بعد از اجماع، وجود «مقتضی تفاوت» است. ایشان معتقدند از آن جا که قتل شبه عمد خفیف تر از قتل عمدی و نسبت به قتل خطایی شدیدتر است و با توجه به این که در قتل عمد موجب دیه و قتل خطایی، قاتل باید به ترتیب در ظرف یک سال و سه سال نسبت به پرداخت دیه اقدام نماید؛ لذا در قتل شبه عمد طبیعتا باید این مدت دو سال باشد. نگارنده با مناقشه در اجماع ادعایی و رد دلیل اعتباری مذکور و به استناد اطلاقات ادله ی مهلت دیه و نیز تمسک به اصل عملی در مقام، مهلت و مدت تادیه ی دیه را سه سال می داند.
    کلیدواژگان: دیه، قتل شبه عمد، مهلت پرداخت دیه، دو سال، سه سال
  • احمد مرتاضی*، علی اصغر موسوی رکنی، عادل ساریخانی، محسن ملک افضلی صفحات 119-140
    شهادت زور، به عنوان یکی از گناهان، عنوان مجرمانه ای است که واکنش کیفری ویژه ی شارع مقدس اسلام در قبال آن، «معرفی عمومی و تشهیر» مرتکب چنین شهادتی می باشد. البته از نگاه موضوع شناسی، تعریف یکسانی از خود شهادت زور، ارائه نگردیده و در نظرات مختلف، به «گواهی کذب»، «گواهی باطل»، «گواهی به غیرحق» و «گواهی با وجود علم به خلاف» تعریف شده است؛ اما به نظر می رسد «شهادت زور» از حیث ماهیت، با «شهادت دروغین یا باطل یا به غیرحق و همچنین رجوع از شهادت» انطباق کامل نداشته بلکه، بین پاره ای از این موارد نامبرده و شهادت زور، تباین وجود داشته و برخی از آنها نیز یکی از مصادیق «شهادت زور» می باشند نه مترادف آن. از نگاه این نوشتار، تعریف دقیق آن عبارتست از اینکه: «فرد آگاه به حقیقت، از روی عمد، به خلاف حقیقت، گواهی و خبر دهد؛ یا فرد غیرآگاه به حقیقت، از روی عمد، گواهی و خبر دهد؛ خواه این گواهی او تصادفا مطابق حقیقت درآید و خواه خلاف حقیقت». تاکید می گردد که مرتکب چنین شهادتی، به لحاظ «لزوم عقلی رعایت مصلحت عمومی» و «به استناد روایات مشترک شیعه و سنی»، می بایست به عموم افرادی که در معرض گواهی فریبکارانه ی او قرار دارند، معرفی و به اصطلاح، تشهیر گردد.
    کلیدواژگان: شهادت زور، معناشناختی، شاهد زور، معرفی عمومی، تشهیر
  • سید محمدحسن مومنی*، عابدین مومنی صفحات 141-156
    اصل اولی در غیرعقود جائز در کلیه عقود و قراردادها بر لزوم است، ولی این اصل توسط عذر عام شکسته می شود. عذر عام عاملی است خارج از اراده طرفین که به طور عموم مانع اجرای تعهد و قرارداد و از جمله مانع استیفاء منافع در مثل عقد اجاره می شود. تحقق عذر عام نسبت به استفاده از منافع در عقد اجاره، بسته به زمان پیدایش آن اثرگذار است. عذر عام گاه قبل از آن که مورد اجاره در اختیار مستاجر قرار بگیرد و گاه بلافاصله بعد از آن و گاه در اثناء استفاده از آن بروز می کند. این پژوهش به بررسی این صور و آثار فقهی – حقوقی آن می پردازد.
    کلیدواژگان: عذر، عذر عام، بطلان عقد، انفساخ عقد، استیفاء منافع، قبض مستاجر، خیار فسخ
|
  • Mohammad Jafari Harandi* Pages 11-44
    Taqiyyah is one of Shiites beliefs. It is applicable where a person's property, life, or prestige is prone to the threat of an enemy and preserving them shall be subject to produce a statement or practice contrary to the absolute religious rules. Innocent Imams have not only authorized to act according to this order, but also they have adhered to it so that some traditions which guarantee religious orders have been issued based on Taqiyyah. Therefore, an order cannot be documented based on the tradition. On the other hand, jurists deem many of the traditions that are contrary to the famous view and in conformity to the view of Sunnis as Taqiyyah and hence, did do act accordingly. However, the infamous view conforms to those traditions or can be documented to them. This question is then raised seriously as what caused Imam (peace be upon him) to develop Taqiyyah although his position in announcing the orders and safeguarding the religion is like the Prophet. But the Prophet did not Taqiyyah, otherwise it would be regarded as violation of the intention. The hypothesis proven to answer this question is that according to the texts of narrations and traditions of innocents Imams (peace be upon them), the basis of Taqiyyah was that the situation of Shiite in the government was jeopardized. Therefore, the traditions can be regarded as Taqiyyah that are related to jurisprudence orders in relation with the governing prestige and not any tradition contrary to the well-known opinions that agree with the views of Sunni people.
    Keywords: Taqiyyah, Innocent, Government, Shiite, Statement of orders
  • Iman Dehghani*, Mohammad Reza Fallah, Yousof Jamshidi Pages 45-60
    In according to benefaction rule, the trustee is not responsible for defect or spoil of trust property. Restitution property, in simulate of implement, is his (or her) troth. Should be known that many assumptions are thinkable in it that is not simplicity of analysis. In abusive assumption, someone that are broken up in sight, in commitment guilt, reversion of guilt is not sufficient for trusteeship, in break up contract and other property is in occupied possessor.
    Keywords: Trustee, Permit, Guarantee, Occupation
  • Seyyed Mohammad Shafiei Mazandarani* Pages 61-78
    The human being is a property of god, and it is according to his permission that everybody is the owner of his deeds and actions and that everyone has the power of making decision about his or her body organs unless the time his life goes under danger. Moreover, every individual has the right to will how to be dealt with his properties and accessories after his death including the right of willing of a person about his body organs to be or not to be used after his death (whether natural death or brain death). Within this research it is realized that the optimal use of a deceased’s body organs is permissible in the case of brain death; and even if there exist no will by the deceased, but the guardians of the one who is passed away have consensus upon it, it is still permissible to use the dead person’s body organs, and on the whole it was proved within this research that utilizing a dead person’s body organs in order to solve the problem of another Muslim human is permitted.
    Keywords: Will, Brain death, Natural death, Opponent, Concordant, Deceased's guardian
  • Kiyoumars Kalantari*, Farshad Shirzadifar Pages 79-96
    Uncertainty or error in word means mistake, ignorance and unawareness. And in legal sense it means that the murderer targets an objective person but hits somebody else and kills him/her for any reason including lack of skill or involuntary causes. In respect to the impact of error in target on nature of murder, it seems two modes should be distinguished: 1- If a person intends to shoot on a punishable thing, animal or person and his shoot would go wrong and hit a respectful one, in this case the murder is considered as pure error.2- If a person intends to shoot on a respectful one, but his shoot would go wrong and kill another respectful person, this case is assumed as intentional murder according to criminal rights logic. Regarding Shiite jurists view on error in targeting, most of them assume this kind of murder as pure error without distinguishing between shooting to a punishable or a respectful person. The same case is seen in Article 296 Islamic Penal Code (1370). Fortunately, by deleting old article 296 and registering Clause “D” Article 290, the new legislator has been trying to declare that error in targeting where both primary and final target are respectful persons, has no impact on the nature of murder (as according to Article 294, error in identity has no impact on the nature of murder) because if we accept that legislator’s goal is to protect each person not one or some specific one (s), then there is no difference who would be murdered at the end. The important point is that a respectful person is murdered so the murder is considered as intentional murder.
    Keywords: Uncertainty on target, Punishable, Respectful, Error murder, Intentional murder
  • Mohammad Mohseni Dehkalany*, Ali Mohammadian, Elaheh Gholizadeh Pages 97-118
    Lawmaker in new Islamic penal code in chapter five of general articles of atonements, under paragraph b of article 488, has determined two years deadline for payment atonement in quasi-intentional murder, as the murderer is required to pay half of atonement per year. This viewpoint is accompanied agreement of famous Imam Jurists with itself. The main famous reason after consensus, is being "different criteria". They believe since the quasi-intentional murder is lighter than first degree murder, and harder than chance-medley, and as respects in first degree murder that causing atonement and chance-medley murderer have to paid atonement respectively in one and three years; so in quasi-intentional murder naturally this term should be two years.The author with conflict in was claimed consensus and denial mentioned credit reason and cited to evidence predications of deadline for payment atonement, and also cited to practical principle in position, respite and term payment of mentioned atonement knows three years.
    Keywords: Blood money, Quasi, intentional murder, Deadline for payment of blood money, Two years, Three years
  • Ahmad Mortazi*, Ali Asghar Mousavi Rokni, Adel Sarikhani, Mohsen Malek Afzali Pages 119-140
    Zoor” testimony is one of sins and offenses in Islamic criminal law that the holy legislator of islam punish its functor with community notification of his. of course, from the semantic view there is no same definition about the “Zoor” testimony but In different opinions is defined: “falsity testimony” or “invalid testimony” or “testimony not according to the truth” or “testimony despite knowing the untruthful” and from the viewpoint of this paper its exactly define is: “person knows the truth, testifies deliberately not according to the truth or person don’t knows the truth, testifies deliberately, no matter that conforms incidentally to the truth or untruth”. It is emphasized that: the perpetrator of such testimony, according to the narratives)Hadiths(and rational necessity to obtaining public good created, Should be introduced to all those who are exposed his deceptive testimony.
    Keywords: Zoor” testimony, semantics, “Zoor” testifier, perjurer, community notification
  • Seyyed Mohammad Hassan Momeni*, Abedin Momeni Pages 141-156
    In all contracts, the first principle is based on necessity, but use of this principle by common excuse can be abolished. The common excuse against the special excuse is a barrier out of parties will which generally prohibits the obligation of contract or in some cases like lease contract it can hamper the vindication of benefits. The prohibition of the vindication of benefits by common excuse depending on the time of appearance would had been effected because common excuse can be appear in various times, because the common excuse can be happened sometimes before bill of subject of hire and sometimes immediately after that and sometimes with an interval after bill maybe before any exploitation of benefits or during the exploitation or at the end of the that. This research has investigated these aspects especially related to lease contract.
    Keywords: Excuse, common excuse, defeasance of contract, termination of contract, vindication of benefits, bill of tenant, termination option