فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1392)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پوران صورتی، محمد نقی فراهانی، علیرضا مرادی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی نقش میانجی گر مدیریت رفتار مالی در رابطه ی بین صفات شخصیت و بهزیستی ذهنی انجام شد. از این رو نمونه ای به حجم 479 نفر از کارمندان دانشگاه های واقع در استان گیلان بعد از انتخاب به روش نمونه گیری خوشه ای، پرسشنامه های پنج بزرگ ایرانی (گردون)، مدیریت رفتار مالی و بهزیستی ذهنی را تکمیل نمودند. داده ها پس از گردآوری با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج تحلیل نشان داد، صفات شخصیت در کل 14درصد از واریانس مدیریت رفتار مالی و آن دو با هم (صفات شخصیت و مدیریت رفتار مالی) 32% از واریانس بهزیستی ذهنی را تبیین می کنند. همچنین نتایج نشان داد که از یک سو ضرایب مسیر سه عامل روان رنجورخویی/ ثبات هیجانی، برون گرایی/ شادخویی و وجدان/ فروتنی با بهزیستی ذهنی و در سوی دیگر ضرایب مسیر سه عامل وجدان/ فروتنی، گشودگی/ شایستگی و نرم خویی/ ملاحظه کار با مدیریت رفتار مالی معنادار است. در نهایت نتایج تحلیل نشان داد ضریب مسیر بین مدیریت رفتار مالی و بهزیستی ذهنی معنادار است و مدیریت رفتار مالی رابطه ی بین سه عامل وجدان/ فروتنی، گشودگی/ شایستگی و نرم خویی/ ملاحظه کار و بهزیستی ذهنی را میانجی گری می کند. در کل نتایج پژوهش حاضر نشان داد مدیریت رفتار مالی نقش معناداری در پیش بینی بهزیستی ذهنی ایفا می کند و با توجه به نقش میانجی گر مدیریت رفتار مالی در رابطه ی بین صفات شخصیت و بهزیستی ذهنی می توان نتیجه گرفت، احتمالا با آموزش مهارت های مدیریت رفتار مالی به افراد، می توان تاثیر مثبت صفات شخصیت بر بهزیستی ذهنی را افزایش و تاثیر منفی آن را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مدیریت رفتار مالی، صفات شخصیت، بهزیستی ذهنی، مدل یابی معادلات ساختاری، گردون
  • فاطمه ناظمی اردکانی، احمد علی پور، فائزه عابدی جعفری صفحه 13
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ی بین ویژگی های شخصیتی و انگیختگی شناختی با نشانه های اختلال خوردن صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و جامعه ی آماری را، افراد مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه مرکز شهر تهران تشکیل می داد، که از میان آن ها 103 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه ی پنج عامل بزرگ شخصیت، پرسشنامه ی برانگیختگی و کاهش ناهماهنگی شناختی و پرسشنامه ی سنجش نگرش خوردن بود. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه صورت گرفت. نتایج نشان داد که نشانه های خوردن با روان رنجورخویی و برانگیختگی و انگیختگی شناختی رابطه ی معناداری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد ویژگی تجربه پذیری و انگیختگی شناختی قادر به پیش بینی نشانه های اختلال خوردن است. از لحاظ بالینی اندازه گیری صفات شخصیتی در شناسایی افراد چاق و دارای اضافه وزن که در معرض خطر رفتارهای خوردن نابهنجار می باشند بسیار کمک کننده است. علاوه بر این، نتایج مطالعه ی حاضر مطرح بودن برانگیختگی در خصوص بروز رفتارهای تکانه ای در شرایط ناهماهنگ و لحاظ کردن کاهش ناهماهنگی در برنامه های درمانی مربوط به رفتار خوردن را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، انگیختگی شناختی، برانگیختگی، کاهش ناهماهنگی، اختلال خوردن
  • ربابه دل آذر، سید محمد رسول خلخالی، سید موسی کافی، کیومرث نجفی، هما ضرابی، رحیم باقرزاده، تمجید کریمی، حسن فرهی صفحه 23
    هدف پژوهش حاضر بررسی الگوی پدیدار شناختی نشانه های وسواسی- اجباری در شهر رشت بود. در قالب یک بررسی مقطعی، 255 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و پس از دریافت تشخیص اختلال وسواسی- اجباری توسط روانپزشک، از نظر نشانه ها و شدت اختلال، با استفاده از مقیاس وسواسی - اجباری ییل براون مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن بود که وسواس های آلودگی و پرخاشگرانه، و اجبارهای شستشو/تمیز کردن و وارسی، بیشترین درصد فراوانی و وسواس های جمع/ انبار کردن و جنسی، و اجبارهای شمارش و جمع/ انبار کردن، کمترین درصد فراوانی را در بین سیزده گروه نشانه ی وسواسی- اجباری داشتند. بیماران مجرد، وسواس مذهبی و اجبار تکرار کردن بیشتری از بیماران متاهل داشتند. نگرانی درباره ی کثیفی یا میکروب و شستن زیاد یا تشریفاتی دست، شایع ترین نشانه ی وسواسی- اجباری بودند. همچنین بین بیماران مرد و زن تفاوت هایی مشاهده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که الگوی پدیدار شناختی نشانه های وسواسی- اجباری در این نمونه از بیماران ایرانی مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری شباهت ها و تفاوت هایی با الگوی پدیدار شناختی مشاهده شده در مطالعات و جوامع دیگر دارد.
    کلیدواژگان: الگوی پدیدار شناختی نشانه ها، اختلال وسواسی، اجباری، مقیاس وسواسی، اجباری ییل براون
  • سهراب امیری، جعفر حسنی، محمدحسین عبداللهی صفحه 36
    هدف پژوهش حاضر آزمون فرضیه همگرایی با خلق، نقش تجارب هیجانی مثبت و منفی در قضاوت اخلاقی براساس نقش تعدیل کننده سیستم فعال ساز رفتاری (BAS) و سیستم بازداری رفتاری (BIS) بود. ابتدا 600 نفر از دانشجویان دانشگاه خوارزمی براساس پرسشنامه شخصیتی کارور و وایت مورد آزمون قرار گرفته و پس از تحلیل داده ها، بر اساس نمرات انتهایی توزیع تعداد 60 نفر از آنها در چهار گروه دسته بندی شدند. سپس هر گروه شخصیتی (به طور انفرادی) در معرض القای تجارب هیحانی مثبت و منفی قرار گرفتند؛ پس از هر مرحله القای هیجان، دو داستان اخلاقی شخصی و غیر شخصی به آنها ارائه شد تا به آنها پاسخ دهند.داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط، تحلیل شد.نتایج نشان داد که بین چهار گروه آزمودنی بر اساس ابعاد هیجان تفاوت معناداری در قضاوت اخلاقی شخصی و غیرشخصی وجود دارد. القای هیجان، می تواند عملکرد افراد را در قضاوت اخلاقی شخصی و غیر شخصی بر اساس ابعاد شخصیتی متاثر ساخته، و محرکهای هیجانی مثبت و منفی منجر به قضاوت های غیرسودگرایانه در داستان های اخلاقی شخصی می شوند.
    کلیدواژگان: القای تجارب هیجانی، قضاوت اخلاقی شخصی، قضاوت اخلاقی غیر شخصی، سیستم فعال ساز رفتاری (BAS)، سیستم بازداری رفتاری (BIS)
  • مهدی رستمی، منصور عبدی، حسن حیدری صفحه 47
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی انواع آزار دیدگی در کودکی با بخشش، سلامت روانی و راهبردهای مقابله با استرس در افراد متاهل ساکن شهر تهران بود. این پژوهش از نوع مقطعی (توصیفی – تحلیلی) بود، و جامعه آماری شامل کلیه ی افراد (زن و مرد) متاهل ساکن شهر تهران در سال 1392 بودند که از 5 منطقه ی مجموعه مناطق 22 گانه تهران به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب و از مراکز تفریحی، خانه های سلامت و فرهنگسراهای موجود، 337 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده و داده ها به کمک پرسشنامه های خود گزارشی، سنجش بخشش در خانواده، پرسشنامه ی سلامت عمومی و پرسشنامه ی راهبردهای مقابله ای بلینگز و موس جمع آوری و برای تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون ساده و رگرسیون چندگانه و t مستقل استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه ی مثبت و معنادار بین تجربه ی آزار دیدگی و سلامت روانی و رابطه ی منفی بین تجربه ی آزار دیدگی و بخشش بود. همچنین بین نمره ی کل آزار دیدگی و نمره ی کل راهبردهای مقابله رابطه ای دیده نشد، اما در خرده مقیاس ها رابطه ی معنادار و مثبتی دیده شد. همچنین بین دو گروه زنان و مردان تفاوت معناداری دیده شد. نتایج نشان داد که تجربه ی آزار دیدگی در دوران کودکی می تواند در بزرگسالی بر سلامت روانی، میزان بخشش و همچنین در مقابله با استرس و فشارهای روزمره تاثیر به سزایی در شخصیت و کیفیت زندگی فرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: آزار دیدگی، بخشش، سلامت عمومی، راهبردهای مقابله
  • سید امیر امین یزدی، حسین کارشکی، مریم سادات کیافر * صفحه 59

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی برنامه آموزش نظریه ذهن بر افزایش توانایی نظریه ذهن و کاهش پرخاشگری کودکان پیش دبستانی انجام شد. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. تعداد 34 کودک (با نشانگان پرخاشگری) پس از اجرای پیش آزمون به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. کودکان گروه آزمایش به مدت 9 جلسه آموزش های مرتبط با نظریه ی ذهن را دریافت نمودند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی پرخاشگری واحدی و همکاران و آزمون باور کاذب بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به یافته های به دست آمده از تحلیل کوواریانس، مداخله های مرتبط با نظریه ی ذهن باعث افزایش توانایی نظریه ی ذهن و کاهش پرخاشگری گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. با استناد به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که آموزش نظریه ی ذهن می تواند باعث افزایش توانایی نظریه ی ذهن و کاهش پرخاشگری کودکان گردد. بنابراین باید بر آموزش این مسائل در بافت والد- کودک و در مهدهای کودک برای رشد کودکان تاکید گردد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، نظریه ی ذهن، کودک
  • سعیده سبزیان، حسینعلی مهرابی، مهرداد کلانتری صفحه 68
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش بازی مادر -کودک بر شدت علائم اختلالات رفتاری شامل بی اعتنایی مقابله ای و سلوک در دانش آموزان پسر مبتلا به بی اعتنایی مقابله ای دوره ابتدایی شهر اصفهان بود.: بر این اساس، در قالب یک مطالعه نیمه تجربی همراه با گروه کنترل و ارزیابی به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه، تعداد 32 دانش آموز پسر دارای تشخیص اختلال بی اعتنایی مقابله ای از مدارس ابتدایی شهر اصفهان بر اساس ملاک های ورودی در پژوهش انتخاب و به شیوه تصادفی به گروه های پژوهش گمارده شدند. آزمودنی های گروه آزمایش یک دوره هشت جلسه ای به صورت هفتگی با مشارکت مادران و بازی با کودک دریافت کردند در حالی که آزمودنی های گروه کنترل چنین مداخله ای دریافت نکردند و در لیست انتظار قرار گرفتند.آزمودنی های دو گروه با استفاده از چک لیست مرضی کودکان (CSI-4) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد ارائه مداخله بازی مشترک مادر-کودک باعث کاهش علائم بی اعتنایی مقابله ای و کاهش علائم سلوک در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبنی بر آموزش بازی مشترک مادر- کودک در کاهش علائم اختلال سلوک و بی اعتنایی مقابله ای موثر بوده است و با استفاده از این روش مداخله ای، ضمن کاهش شدت علائم بی اعتنایی مقابله ای، می توان از این مداخله در جهت کاهش علائم سلوکی کودکان مبتلا به بی اعتنایی مقابله ای استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش بازی مشترک مادر - کودک، اختلال بی اعتنایی مقابله ای و سلوک
|
  • Pouran, Sourati, Mohammad Naghi Farahani, Alireza, Moradi Page 1
    The present study was conducted in order to study the mediating role of financial behavior management in the relation between the personality traits and subjective well-being. Therefore، a sample consisted of 479 staffs of universities located in Gilan province have answered to the Iranian Big Five (GARDON)، financial behavior management and Subjective Well-being Questionnaires، after being selected by the clustered sampling. The data was collected and analyzed by the structural equation modeling method. The results of the analysis showed that the personality traits in total explained 14% of the financial behavior management variance and the personality traits and financial behavior management explained 32% of the subjective well-being variance. Also، this study showed that، on one hand، the path coefficient of three factors of neuroticism / emotional stability، extraversion / happiness and conscience / humility were significantly associated with the subjective well-being and on the other hand، the path coefficient of three factors of conscience / humility، openness/competence and agreeableness/conservativeness were significantly associated with the financial behavior management. Finally، the results of the analysis showed that the path coefficient between the financial behavior management and subjective well-being was significant، and the financial behavior management mediated the relationship between the three factors of conscience / humility، openness/competence and agreeableness/conservativeness and subjective well-being. Totally، considering the results of the present study it can be concluded that probably، by financial behavior management skills training، we can increase the positive effect of personality traits on the subjective well-being and can decrease its negative effects.
    Keywords: financial management behaviors, personality traits, Subjective well, being, structural equation modeling, GARDON
  • Fatemeh, Nazemi, Ahmad, Alipor, Faezeh, Abedi Jafari Page 13
    The purpose of this research was to investigate the relationship between personality traits and cognitive dissonance with eating disorder symptoms. This study was a correlational research and statistical population of the study included the persons who went to the nutritional clinics of Tehran in 2013. Of this population، 103 persons were selected through simple random sampling. Research tools included big five factor personality inventory، DARQ and eating attitude test. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. Results showed that there was a significant relationship between the eating disorder symptoms and personality traits of the neuroticism arousal and cognitive arousal. Also the result of regression analysis indicated that the personality traits of the openness to experience and cognitive arousal could predict the eating disorder symptoms. Clinically، measurement of personality traits can be very helpful in identifying the obese and overweight persons who are at risk of abnormal eating behaviors. Furthermore، the results of this study showed the existence of arousal in causing compulsive behavior in dissonance condition and proposed the reduction of dissonance in treatment programs related to the eating behaviors.
    Keywords: personality traits, Cognitive arousal, Arousal, Dissonance reduction, Eating disorder
  • Robabeh, Delazar, Seyyed Mohammad Rasol, Khalkhali, Seyyed Moosa, Kafi, Kiomars, Najafi, Homa, Zarrabi, Rahim, Bagherzadeh, Tamjid, Karimi, Hassan, Farrahi Page 23
    This research aimed to study the phenomenological pattern of obsessive-compulsive symptoms. In a cross-sectional study، 255 patients with obsessive-compulsive disorder were selected by Convenience sampling and were evaluated by Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale in terms of symptoms and severity of OCD. Obsessions of contamination، aggressive، compulsions of washing/cleaning and checking had the highest percentage of frequency، and Obsessions of hoarding، sexual and compulsions of counting and hoarding had the lowest percentage of frequency among the thirteen groups of obsessive-compulsive symptoms. Single patients had religious obsession and repetition compulsion more than married patients. Concerns with the dirt and germs and excessive or ritualized hand washing were the most prevalent obsessive-compulsive symptom. Also، some differences were observed between the male and female patients. The obtained results showed that the phenomenological pattern of the obsessive-compulsive symptoms observed in this sample of the Iranian patients with OCD had some similarities and differences with the phenomenological pattern observed in other studies and societies.
    Keywords: phenomenological pattern, obsessive, compulsive disorder, Yale, Brown Obsessive Compulsive Scale
  • Sohrab, Amiri, Jafar, Hassani, Mohammed Hossein, Abdolahi Page 36
    The aim of the present study was to test the convergence hypothesis with the emotions، the role of positive and the negative emotional experiences in moral judgment based on the moderating role of Behavioral Activation System (BAS) and Behavioral Inhibition System (BIS). First، 600 persons from Kharazmi University were tested using the Carver and White personality questionnaire and after analyzing the data، 60 of them were classified into four groups based on the final scores of the distribution. Then، each personality group (individually) was induced by the positive and negative emotional experiences. After the emotion induction step، they were presented with two personal and impersonal moral stories to respond. The gathered data were analyzed using the mixed variance analysis. Results showed that there was a significant difference between the four groups of subjects based on the emotional aspects in personal and impersonal moral judgment. Furthermore، emotion induction could influence the people’s function in personal and impersonal moral judgment based on the personality dimensions، and positive and negative emotional stimuli could lead to the non- utilitarianism judgment in personal moral stories.
    Keywords: Induction of emotional experiences, personal moral judgment, Impersonal moral judgment, Behavioral Activation System, Behavioral Inhibition System
  • Mehdi, Rostami, Mansour, Abdi, Hassan, Heydari Page 47
    The aim of this study was to investigate the relationship between the types of abuse in childhood and forgiveness، mental health and coping strategies of married individuals residing in Tehran. It is a Cross-sectional study. As for the Population of the study، married individuals of 5 regions of Tehran city، who were selected through cluster sampling، were considered. Of this population who were a member of entertainment، health and cultural centers، 337 subjects were selected. To collect the data، self-report questionnaires، family forgiveness scale، General Health Questionnaire and Billings and Moos Coping Strategies Questionnaire were used. As for the analysis of the data، Pearson correlation، simple regression، multiple regression and independent t-test were used. Research findings indicated that there was a significant positive relationship between the experience of abuse and the mental health and that there was a negative relationship between the experience of abuse and forgiveness. Furthermore، there was no relationship between the total score of the experience of abuse and the total score of the coping strategies; however، between the subscales there was a positive significant relationship. Also، a significant difference was found between the male and female subjects. Results of the study showed that the experience of abuse in childhood could have an effect on the mental health and the amount of forgiveness in the adulthood and it could have a deep effect on the life and personality of the person in copying with the stress and pressures of the daily life.
  • Seyyed Amir, Amin Yazdi, Hossein, Karshki, Maryam Sadat, Kiafar Page 59

    This research aimed to investigate the effectiveness of the theory of mind training on decreasing the aggression and on increasing the ability of the theory of mind in preschool children. The research design of the study was of type Quasi-experimental with pre-post test. 34 children (with symptoms of aggression) were randomly assigned into two groups. The experimental group received the interventions related to the theory of mind during 9 sessions. Research tools of the study included the aggression questionnaire، developed by Vahedi et al، and the false-belief test to assess the children’s theory of mind. Data was analyzed using ANCOVA. According to the findings obtained from the analysis of ANCOVA، interventions related to the theory of mind caused an increase of the ability of the theory of mind and a decrease of the aggression among the experimental group in comparison to the control group. Considering the results of the study it can be said that the theory of mind training can cause an increase of the ability of the theory of mind and a decrease of aggression. Therefore، in the parents – child context and also in the kindergartens the theory of mind training should be considered and emphasized.

    Keywords: Aggression, theory of mind, child
  • Saeide, Sabziyan, Hossein Ali, Mehrabi, Mehrdad, Kalantari Page 68
    The goal of this study was An investigation the effect of collaborative mother-child play training on child behavioral difficult symptoms (odd and conduct) in school males Students with oppositional defiant disorderin of Isfahan. thus، in a quasi-experimental design with a control group and pret test – post test & follow up assessment، 32 male of school students with ODD diagnose selected and assigned randomly in experimental and control group (n1=n2=16). The experimental group received meeting on a weekly sessions basis training with the participation of eight mother and playing with child. While the control group received no intervention and remain in waiting list. Two groups were evaluated by child symptoms check list (CSI-4) ODD & condact subscales. The results of the analysis of covariance revealed intervention with mother-child play reduces reduction in symptoms of oppositional defiant disorder and in follow up. Plus، this introvention reduce symptoms of conduct in post test and can reduce these symtoms in follow up.. Based on these findings it can be concluded the mother - child playing in reducing symptoms of conduct disorder and disregard Coping effective and Using this experimental approach، while reducing the severity of coping ignored، this intervention can be effective in reducing the symptoms of children with disregard coping behaviors used.
    Keywords: collaborative mother, child play training, oppositional defiant disorder, CD