فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ابراهیم شیرمحمدی، ناصر علی اصغرزاد صفحات 1-9
    گزارش های زیادی مبنی بر مفید بودن همزیستی میکوریزی در خاک وجود دارد. ولی اطلاعات زیادی درباره تاثیر این همزیستی در سیستم های کشت بدون خاک در دسترس نیست. این آزمایش با هدف بررسی اثر همزیستی قارچ های میکوریزآربوسکولار در شرایط کمبود عناصر کم مصرف بر شاخص کلروفیل برگ سورگوم در بستر کشت پرلیت انجام شده است. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در گلدان هایی با بستر پرلیت استریل، گیاهان سورگوم (Sorghum bicolor L.) با قارچ های گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس اینترارادیسز تلقیح شدند و سورگوم غیر میکوریزی نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در طول رشد رویشی گیاهان، از محلول غذایی راریسون با سه سطح غلظتی (صفر، نصف و کامل عناصر کم مصرف) استفاده شد. نتایج نشان داد که برای واحدهای آزمایشی، میانگین وزن تر گیاه سورگوم غیرمیکوریزی و همزیست با قارچ های گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس اینترارادیسز به ترتیب 90، 14 و 11 گرم بود. میانگین کلونیزاسیون ریشه گیاه سورگوم با قارچ های گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس اینترارادیسز به ترتیب 43 و 37 درصد بود. تیمارهای میکوریزی باعث کاهش شاخص کلروفیل برگ در مقایسه با تیمار شاهد شدند و با کم شدن غلظت عناصر کم مصرف در محلول غذایی نیز این شاخص کاهش یافت. با افزایش سن گیاهان و نزدیک شدن به مرحله زایشی، شاخص کلروفیل برگی افزایش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد یکی از عوامل کاهش وزن گیاهان میکوریزی در شرایط این آزمایش، کاهش کلروفیل و به دنبال آن کاهش توان فتوسنتزی گیاهان همزیست باشد. انجام مطالعات تکمیلی برای ارزیابی دقیق تر تاثیر قارچ های همزیست بر رشد و عملکرد گیاهان در سیستم های کشت بدون خاک ضروری است.
    کلیدواژگان: شاخص کلروفیل برگ، قارچ های میکوریز، عناصر کم مصرف
  • حمیدرضا عشقی زاده، محمد کافی، احمد نظامی، امیرحسین خوشگفتارمنش صفحات 11-25
    مطالعه تغییرات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی در شرایط تنش، راهکار مناسبی جهت بررسی جنبه های وراثتی تحمل به تنش فراهم می آورد. در این مطالعه، تغییرات وضعیت آب، تنظیم کننده های اسمزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بافت برگ گیاه ارزن پادزهری (Panicum antidotale Retz)تحت تنش شوری در شرایط گلخانه طی پنج هفته متوالی ارزیابی شد. اعمال تیمارهای شوری آب آبیاری (صفر (شاهد)، 70، 140، 210 و 280 میلی مولار NaCl) در مرحله چهار برگی گیاهچه ها آغاز شد. نتایج نشان داد که اختلاف بین بیشترین محتوای نسبی آب برگ در تیمار غیر شور در مقایسه با کمترین مقدار در تیمار 280 میلی مولار شوری به ترتیب 67/8، 31، 25، 28 و 27 درصد در هفته های اول تا پنجم بود. پتانسیل اسمزی آب برگ در تیمارهای مختلف شوری با گذشت زمان روندی کاهشی نشان داد و از 717/0- مگاپاسکال در هفته اول به 26/1- مگاپاسکال در هفته پنجم پس از اعمال تنش رسید. مقدار کل کربوهیدرات های محلول برگ نیز با شوری کاهش یافت. در 28 روز پس از اعمال تنش، فعالیت اسکوربات پراکسیداز در تیمار غیر شور 40% بیشتر از تیمار 280 میلی مولار بود؛ هر چند بیشترین فعالیت آنزیم اسکوربات پراکسیداز به تیمار 70 میلی مولار شوری تعلق داشت. محتوای نسبی آب برگ (**62/0=r) و پایداری غشا (**52/0=r) بیشترین همبستگی مثبت را با تولید ماده خشک گیاه ارزن پادزهری داشتند. هم چنین، افزایش فعالیت مهار رادیکال DPPH (**61/0-=r) و فنول کل (**69/0-=r) در تولید ماده خشک و تحمل شرایط شور نقش موثری داشتند. روش رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت کل فنول (722/0- = β) و مقدار پرولین بخش هوایی (265/0- = β) از مولفه های اصلی تحمل به شوری در گیاه ارزن پادزهری محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی برگ، آسکوربات پراکسیداز، پایداری غشای سلول، فعالیت مهار رادیکال DPPH
  • معظم حسن پور اصیل، زینب رویین، عاطفه صبوری صفحات 27-37
    گل داوودی یکی از مهم ترین گیاهان زینتی و دارویی در عرصه جهانی به شمار می رود. در پژوهش حاضر، تنوع موجود بین 50 ژنوتیپ گل داوودی توسط خصوصیات فنولوژیک و مورفولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس تجزیه واریانس داده ها، تمام صفات مورد بررسی معنی دار بودند و ضریب تغییرات ژنتیکی برای اکثر صفات بیش از 40% بود. بیشترین توارث پذیری عمومی مربوط به زمان رنگ گیری غنچه گل (59/90 درصد) و ماندگاری گلدانی (3/88 درصد) بود. کمترین وراثت پذیری را زمان باز شدن گلچه لوله ای (05/6 درصد) به خود اختصاص داد. در تجزیه رگرسیون گام به گام برای متغیر وابسته ماندگاری گلدانی، صفات زمان رنگ گیری غنچه گل، زمان شکوفایی کامل گل و زمان ریزش گرده توانستند وارد مدل شوند. بر این اساس، طول دوره رویشی و رفتار گلچه های زبانه ای و لوله ای بر ماندگاری گلدانی تاثیر دارند. از سوی دیگر، تجزیه خوشه ایبه روش حداقل واریانس وارد، ژنوتیپ های مورد مطالعه را به شش گروه تقسیم کرد. دو ژنوتیپ «افروز و نامعلوم1» با دوره رویشی کوتاه، ریزش گرده دیرهنگام و ماندگاری گلدانی بالا در گروه جداگانه ای قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ژنوتیپ های داوودی مورد مطالعه از پتانسیل ژنتیکی بسیار مطلوبی برخوردارند و بسته به هدف، بسیاری از آنها را می توان جهت بهبود صفات مختلف در برنامه های اصلاحی به کار برد.
  • طاهره رئیسی، علیرضا حسین پور صفحات 39-50
    برای ارزیابی ارتباط بین اجزای مختلف فسفر و آنزیم فسفاتاز قلیایی با شاخص های گیاه لوبیا در 10 نوع خاک آهکی تیمار شده با لجن فاضلاب شهری از استان چهارمحال و بختیاری، پژوهشی در گلخانه اجرا شد. در ابتدا، نمونه های خاک تهیه شده یک ماه با لجن فاضلاب شهری در نرخی معادل با 1% وزنی/وزنی خوابانیده شدند. سپس، شکل های مختلف فسفر که شامل فسفر پیوند شده به اکسیدهای آهن و آلومینیوم (NaOH+CB]-P])، فسفر مسدود شده در اکسیدهای آهن (CBD-P) و فسفر در ارتباط با کلسیم (HCl-P)، به روش عصاره گیری مرحله ای اولسن و سامرز تعیین شد. هم چنین، فسفر کل، فسفر آلی (OP) و فسفر باقی مانده (Residual-P) نیز تعیین شدند. فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس، به منظور بررسی شاخص های گیاه لوبیا، یک کشت گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در ده نوع خاک اجرا شد. نتایج نشان داد که فراوانی اجزای فسفر عمدتا به صورت زیر کاهش یافت:HCl-P>Residual-P >NaOH+CB]-P] >OP >CBD-P. هم چنین، همبستگی معنی داری بین فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی با جزء CBD-P، فسفر آلی و فسفر کل وجود داشت. به علاوه، اجزای NaOH+CB]-P] و HCl-P همبستگی معنی داری با فسفر جذب شده توسط بخش هوایی لوبیا داشتند. به طورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که روش جزءبندی مرحله ای فسفر می تواند ابزار ارزشمندی در تعیین وضعیت فسفر خاک ها و قابلیت دسترسی این عنصر برای گیاهان در خاک های تیمار شده با لجن فاضلاب شهری فراهم کند.
    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، جزء بندی فسفر، فسفاتاز قلیایی
  • مینا حق بهاری، رئوف سید شریفی صفحات 51-65
    به منظور بررسی عملکرد کمی و کیفی، محتوای کلروفیل و برخی شاخص های رشدی گندم در پاسخ به تلقیح بذر با باکتری های PGPR در سطوح مختلف شوری خاک، آزمایشی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1390 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل شوری خاک در چهار سطح (صفر، 15، 30 و 60 میلی مولار با استفاده از NaCl) و تلقیح بذر با PGPR (عدم تلقیح به عنوان شاهد، تلقیح با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپیریلوم لیپوفروم استرین OF و سودوموناس پوتیدا استرین 186) بودند. مقایسه میانگین ها نشان داد که در شرایط شوری خاک، عملکرد دانه تک بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن 100 دانه، طول سنبله و وزن ریشه به واسطه تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد نسبت به عدم تلقیح با باکتری افزایش یافت. در تمامی ترکیب های تیماری، انباشت ماده خشک کل تا 85 روز بعد از کاشت افزایش سریعی یافت؛ ولی از 85 روز بعد از کاشت تا زمان برداشت، به دلیل افزایش رقابت، سایه اندازی بوته ها بر همدیگر و افزایش پیری برگ ها، روند کاهشی نشان داد. در تمامی ترکیب های تیماری، بیشترین عملکرد دانه و انباشت ماده خشک کل در واحد سطح، به ترکیب تیماری تلقیح بذر با ازوسپریلوم در عدم اعمال شوری و کمترین آن به بالاترین سطح شوری و عدم تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد تعلق داشت. روند مشابهی نیز در سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی به دست آمد. بنابراین، نتایج این پژوهش نشان داد که به منظور افزایش عملکرد کمی و کیفی، محتوی کلروفیل و برخی دیگر از شاخص های رشد مانند بیوماس کل، سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی محصول گندم در شرایط شوری خاک، می توان پیشنهاد نمود که تلقیح بذر گندم با آزوسپریلوم انجام شود.
    کلیدواژگان: تلقیح، باکتری های افزاینده رشد، آزوسپیریلوم
  • فرزانه سادات صدوق، حسین شریعتمداری، امیرحسین خوشگفتارمنش، محمدرضا مصدقی صفحات 67-81
    در شرایط تنش خشکی، علاوه بر ممانعت جذب آب، فراهمی و جذب عناصر غذایی مختلف هم محدود می شود. تغذیه متناسب به عنوان یکی از روش های مدیریت تولید گیاهی در شرایط تنش های مختلف محیطی شناخته شده است. خشکی و کمبود عناصری مانند پتاسیم و روی در این شرایط با تاثیر بر مقدار آب و خصوصیات فیزیولوژیک گیاه، کاهش کیفیت و کمیت گیاهان را در پی دارند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر بر همکنش سطوح مختلف پتاسیم (6/0، 3 و 6 میلی مولار) از منبع نیترات پتاسیم، سطوح مختلف روی (صفر، 1 و 2 میکرومولار) از منبع سولفات روی، در شرایط تنش خشکی حاصل از پلی اتیلن گلیکول (PEG) 6000 (صفر، 55 و 110 گرم در لیتر) بر تعدادی از شاخص های وضعیت آبی و ویژگی های فیزیولوژیک گیاه گوجه فرنگی در سیستم آبکشت انجام شد. نتایج نشان داد که برهمکنش خشکی، پتاسیم و روی بر وزن خشک شاخساره و ریشه، مقدار کلروفیل و پرولین برگ و درصد نشت یونی ریشه معنی دار شد. افزودن پتاسیم و روی وضعیت آبی گیاه را بهبود بخشید، اما اثر روی بر پتانسیل آب برگ معنی دار نشد. تنش خشکی، مقدار کلروفیل را افزایش و گروه های سولفیدریل را کاهش داد. مصرف پتاسیم در غلظت زیاد منجر به افزایش نشت یونی ریشه شد.
    کلیدواژگان: مدیریت تولیدات گیاهی، تنش های محیطی، ویژگی های فیزیولوژیک
  • مهدی یوسفی، شکوفه انتشاری، مهشید سعادتمند صفحات 83-94
    در گیاهان دارویی، متابولیت های ثانویه اهمیت زیادی دارند و عواملی که بر کمیت و کیفیت این متابولیت ها موثرند مورد توجه می باشند. گاوزبان ایرانی ((Echium amoenum Fisch. & C. A. Mey. گیاهی علفی، دو ساله و روزبلند، از تیره گاوزبانان است که دارای کرک های خشن زیادی می باشد و در مناطق شمالی ایران یافت می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر سیلیسیم بر برخی خصوصیات ریخت شناختی، تشریحی و فیزیولوژیک این گیاه است. برای این منظور، سیلیسیم (به صورت سیلیکات سدیم) با سه غلظت (صفر، 2/0 و 7/0 میلی مولار) در نظر گرفته شد و گیاه گاوزبان رشد کرده در محیط آبکشت در گلخانه با این سطوح تیمار گردید. آزمایش در یک طرح کاملا تصادفی انجام شد. سپس، برخی خصوصیات ریخت شناختی و تشریحی، از جمله طول کرک، تعداد کرک، تعداد سلول روزنه، قطر کوتیکول، شاخص روزنه و تراکم سلول های نردبانی اندازه گیری و میزان آنتوسیانین و فلاونوئید نیز بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده، با اعمال تیمار سیلیسیم، شاخص روزنه کاهش یافت. قطر کوتیکول، فشردگی سلول های پارانشیم نردبانی، طول کرک، آنتوسیانین و فلاونوئید در گیاه تیمار شده با سیلیسیم نسبت به گیاه شاهد افزایش معنی داری یافته بود، ولی تعداد کرک در بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، شاخص روزنه، آنتوسیانین، فلاونوئید
  • زهره محب محمدی، مجید طالبی، بدرالدین ابراهیم سید طباطبایی، غزاله خاکسار صفحات 95-106
    فلفل (Capsicum annuum) به طور عمده از طریق بذر تکثیر می گردد. در ایران، از بذر هیبرید فلفل استفاده می شود که یک محصول وارداتی است. از آنجا که جوانه زنی بذر فلفل های گلخانه ای و تثبیت گیاهچه آنها زمان زیادی نیاز دارد، فن کشت بافت امکان تولید سریع تعداد کثیری گیاه که از لحاظ ژنتیکی مشابه هستند را فراهم می کند. در این تحقیق، تاثیر ژنوتیپ، نوع ریزنمونه و تنظیم کننده های مختلف رشد بر کالوس دهی و باززایی گیاه کامل ارزیابی شد و بهترین ترکیب محیط کشت و ریزنمونه جهت ریزازدیادی ارقام تجاری فلفل در ایران ارائه گردید. نتایج تجزیه واریانس تاثیر نوع ژنوتیپ، اثر متقابل ریزنمونه و تیمار هورمونی، اثر متقابل این دو عامل با عامل ژنوتیپ روی صفات مورد ارزیابی را در سطح 1% معنی دار نشان داد. براساس نتایج این مطالعه، ریزنمونه های برگ و کوتیلدون در ترکیب هورمونی یک میلی گرم در لیتر IAA + 5 میلی گرم در لیتر BAP جهت ریزازدیادی فلفل مناسب تشخیص داده شد. به نظر می رسد به منظور ریزازدیادی فلفل در مقیاس وسیع در گلخانه، استفاده از ریزنمونه برگ با توجه به تعداد بیشتر آن در گیاه، مقرون به صرفه تر باشد.
    کلیدواژگان: کشت بافت، کالوس دهی، جوانه دهی، باززایی
  • سمیرا بیدکی، ویدا چالوی صفحات 107-114
    بسترهای کاشت می توانند بر کیفیت و عمر پس از برداشت میوه توت فرنگی اثر بگذارند. در پژوهش حاضر، اثر هفت نوع بستر کاشت شامل بستر پایه (ترکیب 50% کوکوپیت و 50% پرلیت) و بستر غنی شده با 10، 20 و 40 درصد کود آلی ورمی کمپوست و 10، 20 و 40 درصد کود دامی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار روی کیفیت و ماندگاری پس از برداشت میوه توت فرنگی رقم کاماروسا بررسی گردید. میوه های توت فرنگی، در مرحله رسیدن تجاری، به مدت 5 دقیقه در محلول 1 میلی مولار پوتریسین غوطه ور شدند. سپس، سطح میوه ها در هوای معمولی اتاق خشک شد و در ظروف پلاستیکی به یخچال با دمای 4 درجه سلسیوس منتقل شدند. بعد از 15 روز، میزان مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته کل (TA)، نسبت TSS/TA، سفتی بافت میوه و درصد کاهش وزن میوه ها اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بستر های کاشت بر سفتی بافت میوه، TA، TSS، نسبت TSS/TA و درصد کاهش وزن اثر معنی داری داشتند. کمترین کاهش وزن مربوط به تیمار 10٪ کود دامی (2/16%) و بیشترین کاهش وزن (36%) در بستر شاهد مشاهده شد. بیشترین مواد جامد محلول میوه (13/19%) در بستر کشت حاوی 40% ورمی کمپوست مشاهده گردید. به دلیل عاری بودن بستر های کاشت بدون خاک از عوامل بیماری زا، هیچ میوه توت فرنگی پیش و پس از برداشت پوسیده نشد. بنابراین، با استفاده از کود های آلی در بستر های کاشت، نه تنها نیازی به استفاده از سموم شیمیایی نیست، بلکه می توان عمر پس از برداشت میوه های توت فرنگی را هم افزایش داد.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، کود دامی، ماندگاری پس از برداشت
  • علی دولتخواهی، منصور مطلوبی، علیرضا مطلبی آذر صفحات 115-122
    امروزه سیستم های تربیتی مختلفی به منظور پرورش رزهای گلخانه ای به کار گرفته می شوند. برخی از سیستم های تربیتی اجازه نفوذ نور بیشتری به درون تاج پوشه داده و از این رو میزان فتوسنتز تاج پوشه افزایش می یابد. هدف از این تحقیق ارزیابی پاسخ سیستم های تربیت کمانی و سنتی به سایه دهی (شدت نور کامل، سایه 25، 50 و 65 درصد) و اثر سایه دهی روی کیفیت بازارپسندی گل بریدنی رز رقم آوالانژ در شرایط گلخانه بود. آزمایش به صورت کرت های خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در چهار تکرار با دو نمونه در هر واحد آزمایشی اجرا شد. نتایج نشان داد که سیستم های تربیتی بر برخی صفات کیفی تاثیرگذار بودند. گیاهان تربیت شده با روش کمانی، شاخه طویل تر با وزن تر و خشک بیشتر و هم چنین سطح برگ بیشتری نسبت به شاخه های سرزنی شده تولید کردند. در هر دو سیستم تربیتی، تفات معنی داری در ارتباط با زمان جوانه زنی، قطر شاخه گل و سطح برگ ویژه مشاهده نشد. افزایش سایه دهی به طور معنی داری وزن تر و خشک شاخه و قطر شاخه گل را کاهش داد؛ در حالی که باعث افزایش سطح ویژه برگ شد. با این وجود، سایه دهی تاثیر معنی داری بر طول شاخه و سطح برگ نشان نداد. براساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، کاربرد روش تربیت کمانی می تواند منجر به بهبود ویژگی های کیفی رزهای بریدنی نسبت به سیستم تربیت سنتی، تحت شدت نور کم و یا تنش سایه گردد.
    کلیدواژگان: سیستم های تربیتی، خمش شاخه، سایه دهی، تاج پوشه
  • ابراهیم ممنوعی، علی دولتخواهی، بهنام اسفندیاری صفحات 123-131
    به منظور بررسی تاثیر تراکم بر عملکرد و خصوصیات کمی خیار گلخانه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال در گلخانه های مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت انجام گرفت. در این آزمایش، فاکتور اول شامل عرض نوار کشت در سه سطح (فاصله 15، 30 و 45 سانتی متر)، هر نوار شامل دو خط کشت، فاکتور دوم شامل فاصله بوته روی خطوط کشت در نوارها در سه سطح (25، 40 و 55 سانتی متر) و فاکتور سوم شامل دو رقم به نام های Royal sluis 198 و California Ayat مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تراکم های مختلف تاثیر معنی داری روی صفات مرتبط با عملکرد داشتند. در این آزمایش، با افزایش تراکم بوته، وزن میوه، تعداد میوه در بوته و عملکرد تک بوته به طور معنی داری کاهش یافتند؛ در مقابل، تعداد میوه و عملکرد در مترمربع به طور معنی داری افزایش یافتند. از طرف دیگر، عرض نوار کشت 30 سانتی متر بیشترین نسبت طول به قطر میوه، تعداد میوه در مترمربع، عملکرد تک بوته و عملکرد در مترمربع را به خود اختصاص داد. با این حال، ارقام از نظر عملکرد تفاوت معنی داری نشان ندادند. براساس نتایج به دست آمده، فاصله کاشت30×25 بهترین فاصله به منظور حصول حداکثر عملکرد در کشت خیار گلخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: عرض نوار کشت، فاصله کاشت، جیرفت، کهنوج
  • ندا الهویردی زاده، محمد جواد نظری دلجو صفحات 133-143
    اسید هیومیک با فعالیت شبه هورمونی تاثیر به سزایی بر جذب عناصر غذایی، عملکرد و کیفیت محصولات تولیدی دارد. در همین راستا، جهت تعیین بهترین غلظت اسید هیومیک در پرورش گل شاخه بریده همیشه بهار در سیستم هیدروپونیک، تاثیر غلظت های مختلف اسید هیومیک (صفر، 250، 500، 750 و 1000 میلی گرم بر لیتر) بر شاخص های ریخت شناسی، جذب عناصر غذایی و دوام عمر پس از برداشت گل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش بیانگر تاثیر معنی دار اسید هیومیک بر صفات فیزیولوژیک و ریخت شناسی گل همیشه بهار بود. بر همین اساس، سطح برگ و غلظت کلروفیل a، b و کل به عنوان ظرفیت فتوسنتزی، تعداد گل و غلظت کل فنول در مقایسه با شاهد به طور معنی داری تحت تاثیر کاربرد اسید هیومیک قرار گرفتند. هم چنین، اسید هیومیک تاثیر معنی داری بر جذب عناصر غذایی فسفر و کلسیم در مقایسه با شاهد داشت. دوام عمر گل به عنوان مهم ترین عامل کیفیت پس از برداشت، در غلظت 250 میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک نسبت به شاهد 20% افزایش یافت. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، کاربرد اسید هیومیک با غلظت های 250 و 500 میلی گرم بر لیتر در محلول غذایی گل شاخه بریده همیشه بهار رقم کریسانتا در سیستم هیدروپونیک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: هوموس، کود آلی، راندمان عناصر غذایی، کیفیت پس از برداشت
  • میثم صفایی، جابر پناهنده، سید جلال طباطبایی، علیرضا مطلبی آذر صفحات 145-153
    آزمایشی برای شناسایی یک محلول بهینه از بین محلول های غذایی رایج برای پرورش کاهو در دانشگاه تبریز انجام شد. در این آزمایش تاثیر چهار محلول غذایی (هوگلند NSHog، ناپ NSKnop_، انگلستان NSUK و محلول دانشگاه تبریز NSUT) بر روی دو رقم کاهو) سیاهو و کانکویستادور (در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بررسی و صفاتی مانند شاخص کلروفیل، کارایی فتوسنتز، عارضه فیزیولوژیکی سوختگی حاشیه برگ (Tip Burn)، وزن تر و خشک، سطح برگ و تعداد برگ خوراکی اندازه گیری شد. گیاهان در بستر پرلایت کشت و محلول رسانی به پای بوته به صورت دستی انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلول های غذایی تاثیر معنی دار روی صفات رویشی دارند. به طوری که گیاهان تیمار شده با محلول غذایی انگلستان بیشترین وزن تر، وزن خشک، سطح برگ و تعداد برگ خوراکی را دارا بودند. کمترین میزان وزن تر، وزن خشک، سطح برگ و تعداد برگ خوراکی در تغذیه با محلول دانشگاه تبریز مشاهده شد. نتایج حاکی از وجود تفاوت معنی داری بین ارقام در برخی از صفات بود. رقم سیاهو وزن تر، سطح برگ و تعداد برگ خوراکی، بیشتری نسبت به رقم کانکویستادور داشت. اثر متقابل رقم و نوع محلول غذایی بر صفت شاخص کلروفیل معنی دار شد. با توجه به نتایج می توان گفت که محلول غذایی انگلستان در این آزمایش به عنوان بهترین محلول غذایی برای کشت بدون خاک کاهو می باشد.
    کلیدواژگان: محلول غذایی، کشت گلخانه ای کاهو، آبکشت، کیفیت، عملکرد
  • لایق مرادی، پرویز احسان زاده صفحات 155-166
    به منظور بررسی اثر کادمیم بر برخی پارامترهای فیزیولوژیک ژنوتیپ های گلرنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در محیط آبکشت در گلخانه آموزشی و پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1391 اجرا گردید. چهار سطح کادمیم (شاهد (صفر)، 5/1، 3 و 5/4 میلی گرم در لیتر) و شش ژنوتیپ گلرنگ (اراک2811، کوسه، نبراسکا، C111، K12 و S149) به عنوان فاکتورهای آزمایشی در نظر گرفته شدند. پارامترهای تعداد برگ در گیاه، وزن تر برگ، وزن تر ساقه، حجم ریشه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه و غلظت کادمیم در ریشه و بخش هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کادمیم محلول غذایی، تاثیر منفی کادمیم بر ویژگی های مختلف آشکارتر شد. اعمال تیمار 5/4 میلی گرم در لیتر کادمیم باعث کاهش 2/61، 5/37 و 8/71 درصدی در طول ریشه، تعداد برگ و حجم ریشه و افزایش حدود 52 و 156 برابری میزان غلظت کادمیم در شاخساره و ریشه نسبت به تیمار شاهد شد. غلظت کادمیم شاخساره در تمامی ژنوتیپ های مورد مطالعه کمتر از غلظت این عنصر در ریشه بود. از نتایج این آزمایش می توان چنین نتیجه گیری نمود که کادمیم سبب تغییر جدی در ویژگی های فیزیولوژیک و رشد گلرنگ گشته و بین ژنوتیپ های گلرنگ از این نظر تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، غلظت کادمیم، پارامترهای رشد گلرنگ
|
  • E. Shirmohammadi, N. Aliasgharzad Pages 1-9
    Beneficial effects of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on plant growth have been widely reported. But there is a lack of information on the effect of this symbiosis in soil-less culture systems. Therefore، this experiment was aimed to investigate the effect of mycorrhizal symbiosis on leaf chlorophyll index of sorghum plants grown in perlite media under micronutrients deficiency conditions. The experiment was laid out in factorial randomized complete blocks design with three replications. In pots with sterile and washed perlite، sorghum plants (Sorghum bicolor L.) were inoculated with either Glomus etunicatum or G. intraradices، or left un-inoculated as control. Three levels of micronutrients (zero، half and full strength) in Rorison’s nutrient solution were applied to the pots during vegetative growth period. Results showed that plant fresh weight in non-mycorrhizal and plants inoculated with G. etunicatum and G. intraradices were 90، 14 and 11 gr/pot، respectively. Mycorrhizal root colonization for G. etunicatum and G. intraradices treated plants was 43 and 37%، respectively. Chlorophyll index was significantly lower in mycorrhizal than non-mycorrhizal plants، and it was markedly declined with decreasing micronutrients concentration in the nutrient solution. With increasing plants age and approaching the reproductive stage، chlorophyll index was significantly increased. According to the obtained results، reduction in growth of mycorrhizal plants in comparison with non-mycorrhizal plants seems to be due to decreased chlorophyll content and thus reduced photosynthetic power in the presence of mycorrhizal fungi. Further research is needed for more careful evaluation of the effect of symbiosis fungi on growth and yield of plants in the soil-less culture systems.
    Keywords: Leaf chlorophyll index, Mycorrhizal fungi, Micronutrients
  • H. R. Eshghizadeh, M. Kafi, A. Nezami, A. H. Khoshgoftarmanesh Pages 11-25
    Evaluation of certain biochemical and physiological changes under stress can provide an appropriate approach for the study of hereditary factors influencing salt stress tolerance. In this greenhouse study، the changes in water status، osmotic regulators and activity of antioxidant enzymes in leaf tissue of panic blue grass (Panicum antidotale Retz) exposed to salinity were evaluated over five consecutive weeks. Five levels of salinity (0، 70، 140، 210 and 280 mM NaCl) were applied at the 4-leaf stage. Results showed that the highest leaf relative water content (RWC) in non-saline (control) treatment، as compared with the lowest RWC in 280 mM salinity treatment، was 8. 67، 31، 25، 28 and 27% in the 1st to the 5th wee، respectively. Average leaf osmotic potential showed a decreasing trend in different salinity treatments over time and was reduced from -0. 717 MP in the first week to -1. 26 MP in the 5th week after exposure to salinity. Total soluble carbohydrates content of the leaves was reduced with increasing the salinity level. After 28 days of exposure to salinity، the activity of ascorbate peroxidase enzyme in non-saline treatment was 40% more than the 280 mM treatment; although the highest activity of ascorbate peroxidase enzyme was observed in the 70 mM treatment. Leaf RWC (r=0. 62**) and membrane stability index (r=0. 52**) had the most positive correlation with dry matter production of blue panic grass. In addition، increasing the DPPH radical scavenging activity (r=-0. 61**) and total phenol concentration (r=-0. 69**) had effective role in survival of this salt-tolerant plant. The data analysis، using stepwise regression، indicated that total phenol concentration (β= -0. 722) and leaf proline concentration (β= -0. 265) were the main components of salinity tolerance of blue panic grass.
    Keywords: Leaf osmotic potential, Ascorbate peroxidase, Cell membrane stability, DPPH radical scavenging activity
  • M. Hassanpour Asil, Z. Roein, A. Sabouri Pages 27-37
    Chrysanthemum is one of the most important ornamental and medicinal plants in the world. In this study، diversity among 50 genotypes of chrysanthemum morifolium was analyzed using phenologic and morphologic traits. The variation between studied genotypes showed a significant difference for all traits and coefficient of genetic variations for most traits was greater than 40%. The highest general heritability belonged to days to bud coloring (h2=90. 59%) and post-production longevity (h2=88. 3%). The lowest heritability (h2=6. 05%) was related to disc floret opening. In multiple linear stepwise regression for flower longevity as the dependent variable، such traits as number of days to bud coloring، days to full bloom and pollen shed entered the model. Therefore، vegetative growth period and behavior of florets affect post-production longevity. On the other hand، cluster analysis according to the morphological traits using Ward method classified all the studied genotypes into six groups. In this classification، two genotypes of “Afrooz” and ‘Unknown1’، with short vegetative period، late pollen shed and high post-production longevity were classified into a separate cluster. The findings of this research showed that the studied Chrysanthemum genotypes have desirable genetic potential، and depending on the objectives، most of them could be used in breeding programs to improve different traits.
    Keywords: Ornamental plants, Cluster analysis, General heritability, Genetic potential
  • T. Raeisi, A. R. Hosseinpur Pages 39-50
    To evaluate the relationship of various P fractions and alkaline phosphatase activity with bean indices growing in 10 calcareous soils، amended with municipal sewage sludge from Chaharmahal-Va-Bakhtiari province، a greenhouse research was carried out. Soil samples were incubated for one month with sludge at a rate equivalent to 1% (w/w). Then، the P fractions، including P adsorbed by Fe and Al oxides (]NaOH+CB]-P)، occluded P (CBD-P) and P absorbed by Ca (HCl-P)، were determined by Olsen and Summers'' sequential fractionation procedure. Furthermore، total P، organic P and residual P were determined. Also، alkaline phosphatase activity was measured. A pot experiment in a completely randomized design with three replications in the ten soils was done to evaluate the bean plant indices. The results showed that the amount of P fractions decreased in the following order: HCl-P>residual-P>]NaOH+CB]-P > OP>CBD-P. The results also indicated that alkaline phosphatase activity was significantly correlated with CBD-P fraction، organic P and total P. In addition، significant correlations were found between ([NaOH+CB] -P) and HCl-P and plant shoots. In general، the results of this research showed that P fractionation method appears to be a powerful tool to identify the P status and availability in the soils amended with sewage sludge.
    Keywords: Sewage sludge, P fractionation, Alkaline phosphatase
  • M. Hagh Bahari, R. Seyed Sharifi Pages 51-65
    In order to study of quantitative and qualitative yield، chlorophyll content and some growth indices of wheart (Triticum aestivum L.) in response to seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) at different levels of soil salinity، a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at Research Greenhouse of Faculty of Agriculture، University of Mohaghegh Ardabili، Ardabil، in 2011. Experimental factors were soil salinity at four levels (0، 15، 30 and 60 Mm as Nacl) and seed inoculation with PGPR in four levels (no inoculation as control، seed inoculation with Azotobacter chrocoocum strain 5، Azospirillum lipoferum strain OF، Pseudomonas putida strain 186). Comparison of means showed that in soil salinity conditions، grain yield per plant، number of grain per spike، grain 100 weight، spike length and root weight increased due to seed inoculation with PGPR compared to without seed inoculation. Investigation of total dry matter accumulation indicated that in all treatment combinations، it increased rapidly until 85 days after sowing. From 85 days after sowing till harvest time، it decreased due to increasing of competition، shedding and aging of leaves. In all treatment combinations، the highest grain yield and total dry matter accumulation per unit area was obtained in treatment combination of seed inoculation with Azosperilium × no soil salinity and the lowest amount was in the highest level of soil salinity × no seed inoculation. Similar trend was obtained in crop growth rate and relative growth rate. Hence، the results of this study showed that in order to increase the quantitative and qualitative yield، chlorophyll content and some other growth indices such as total biomass، crop growth rate and relative growth rate of wheat in soil salinity conditions، it could be suggested that wheat seed inoculation with Azospirillum be applied
    Keywords: Inoculation, Plant growth promoting bacteria, Azospirillum
  • F. S. Sadoogh, H. Shariatmadari, A. H. Khoshgoftarmanesh, M. R. Mosaddeghi Pages 67-81
    In drought stress conditions، besides the inhibition of water uptake، the plant nutrients availability and uptake are also limited. Proper nutrition is known as a management procedure for plant production under different environmental-stress conditions. Generally، the combined effects of drought and deficiency of potassium and zinc on plant water content and some physiological parameters reduce yield quantity and quality. This investigation was conducted to assess the interactive effect of different levels of potassium as KNO3 (0. 6، 3 and 6 mM) and zinc as ZnSO4 (0، 1 and 2 μM)، under drought stress conditions induced with PEG 6000 (0، 55 and 110 g/L PEG 6000) on some water status indices and physiological parameters of tomato in hydroponic culture. The results showed that interaction of drought، potassium and zinc on shoot and root dry weight، leaf chlorophyll and proline content and percentage of root ion leakage was significant. Both potassium and zinc improved water status of the plants; however the effect of zinc on leaf water potential was not significant. Drought stress increased the chlorophyll content and decreased the sulfhydryl groups. Application of a high level of potassium in the nutrient solution increased root ion leakage.
    Keywords: Plant production management, Environmental stresses, Physiological characteristics
  • M. Yousefi, Sh. Enteshari, M. Saadatmand Pages 83-94
    In medicinal plants، secondary metabolites are very important and factors influencing their quantity and quality are considered. Iranian borage (Echium amoenum Fisch. & C. A. Mey.) belonging to Boraginaceae family is a long-day، biennial، herbaceous plant، with a lot of rough trichomes، is found in northern Iran. In the present work، effects of silicon on some morphological، anatomical and physiological characteristics of this plant were investigated. For this purpose، borage plants، cultivated in hydroponic system in greenhouse، were treated with silicon (as sodium silicate) at 3 concentration levels (0، 0. 2 and 0. 7 mM). The experiment was carried out as completely randomized design. Some morphological and anatomical characteristics such as length of trichomes، number of trichomes، number of stomatal cells، cuticle thickness، stomatal index and palisade parenchyma cells density of treated plants and control were measured and anthocyanin and flavonoids content was also evaluated. Based on the results، in silicon-treated plants، compared to control، the stomatal index was decreased. The cuticle thickness، palisade parenchyma cells density، trichomes length، and anthocyanin and flavonoids content in silicon-treated plants were increased significantly. But، there was no significant difference in number of trichomes in the treated plants.
    Keywords: Secondary metabolites, Stomatal index, Anthocyanin, Flavonoid
  • Z. Moheb Mohamadi, M. Talebi, B. E. Sayed, Tabatabaei, G. Khaksar Pages 95-106
    Pepper (Capsicum annuum) is generally propagated from seeds. In Iran، imported hybrid seeds are used for this purpose. Germination of the greenhouse pepper seeds and stabilization of their seedlings takes a long time. But، tissue culture technique could rapidly propagate this plant with a homogeneous genetic structure in a large scale. An attempt was made in this study to evaluate the effects of different genotypes، explants and growth regulators on callus production and regeneration and introduce the appropriate protocol for micropropagation of commercial varieties of pepper in Iran. Analysis of variance indicated that effect of different genotypes، interaction of various explants and combination of hormones and interaction between genotypes، explants and hormones were significant on the evaluated traits at 1% level. Based on the results، for micropropagation of pepper with leaves and cotyledons، combination of 1 mg/l IAA and 5 mg/l BAP was selected. It seems that using leaf explants for micropropagation of pepper in large scale in greenhouses would be suitable.
    Keywords: Tissue culture, Callugenesis, Budding, Regeneration
  • S. Bidaki, V. Chalavi Pages 107-114
    Growing media could affect quality and shelf life of strawberry fruits. In the present study، effect of seven growing media including a control medium (50% cocopeat + 50% perlite v/v)، and media supplemented with either 10، 20 and 40% of vermicompost or cattle manure in a completely randomized design with three replications was studied on postharvest quality and shelf life extension of Camarosa strawberry fruits. Freshly picked strawberry fruits were submerged in 1 mM putrescine solution for 5 minutes and after being air-dried at room temperature، were kept in plastic containers at 4 ºC refrigerator. After 15 days، total soluble solids (TSS)، total acidity (TA)، TSS/TA ratio، fruit firmness and the percentage of fruit weight loss were determined. The results of analysis of variance showed that growing media had significant effect on fruit firmness، TA، TSS، TSS/TA ratio and percentage of fruit weight loss. The lowest fruit weight loss (16. 2%) belonged to 10% cattle manure medium and the highest weight loss (36%) was observed in control medium. The highest fruit TSS content (19. 13%) was observed in the growing medium containing 40% vermicompost. Since soilless culture growing media of strawberry are pathogen-free، no fruit was rotted before or after the harvest. Therefore، by using organic fertilizers in growing media، not only there is no need to use chemical fungicides، but also it would be possible to increase postharvest shelf life of strawberry fruits.
    Keywords: Vermicompost, Cattle manure, Postharvest shelf life
  • A. Dolatkhahi, M. Matloobi, A.R. Motallebiazar Pages 115-122
    Nowadays، various training systems are utilized to grow greenhouse roses. Some of the training systems permit high canopy light penetration and hence increase canopy photosynthesis rate. The aim of this investigation was to evaluate the response of arching and traditional training systems to shading (0 (no shading/control)، 25، 50 and 65%) and their effects on marketing quality of cut roses (Rosa hybrid. cv. ‘Avalanche’)، in the greenhouse condition. The experiment was carried out as split plots، based on completely randomized blocks design، with four replications and two plants assigned to each experimental unit. Results showed that training systems affected some qualitative traits. Plants trained with arching method produced longer flowering stems with higher fresh and dry weight and also higher leaf area over decapitated shoots. In both training systems، no significant difference was observed in time of sprouting، flower shoot diameter and specific leaf area. Increased shading significantly reduced shoot diameter and shoot fresh and dry weight; while it increased specific leaf area. However، shading had no significant effect on shoot length and leaf area. Based on the results of this experiment، application of arching training method could lead to improvement in qualitative properties of cut roses compared to traditional method under low light intensity and/or shade stress.
    Keywords: Training systems, Shoot bending, Shading, Canopy
  • E. Mamnoie, A. Dolatkhahi, B. Esfandiyari Pages 123-131
    To evaluate the effect of plant density on yield and quantitative characteristics of two greenhouse cucumber cultivars، this experiment was planned as factorial، based on completely randomized blocks design with three replications، during two years in the greenhouse of Jiroft Agricultural Research Center، Jiroft، Iran. The experimental factors were width of planting strip (15، 30 and 45 cm)، each strip consisted of two planted rows، three levels of within-row spacing (25، 40 and 55 cm)، and two cultivars (Royal sluis 198 and California Ayat). The results showed that different densities had significant effect on yield traits. In this experiment، fruit weight، number of fruits per plant، and fruit yield per plant were decreased with increasing plant density; but، number of fruits and fruit yield per m2 increased significantly. Moreover، the highest fruit length to diameter ratio، number of fruits per m2، yield of single plant، and yield per m2 were obtained in planting strip width of 30 cm. However، cultivars didn’t show significant yield difference. Based on the results of this experiment، planting spacing of 25×30 cm was the best treatment for maximizing yield for greenhouse cucumber.
    Keywords: Width of planting strip, Planting spacing, Jiroft, Kahnouj
  • N. Allahvirdizadeh, M. J. Nazari Deljou Pages 133-143
    Humic acid (HA) with pseudo-hormonal activity has an important effect on nutrients uptake، yield and quality of crop products. Therefore، this experiment was conducted in soilless condition to evaluate the best HA concentration (0، 250، 500، 750 and 1000 MG/l) of nutrition solution and its effects on morphological traits، nutrients uptake، and postharvest vase life of pot marigold. Based on the results، HA showed significant effects on physio-morphological traits of pot marigold. Accordingly، as compared with control plants، the leaf area and chlorophyll content (a، b and total) as plant photosynthetic capacity، flower number and total phenol concentration were significantly affected by HA application. Also، as compared with control plants (without HA application)، HA showed a significant effect on P and Ca uptake. Flower longevity، as an important postharvest quality index، was increased 20% higher than control plants، in 250 mg/L concentration of HA. The results of the current investigation revealed that application of HA with 250 and 500 mg/L concentrations in soilless culture of pot marigold ‘cv. Crysantha’ could be recommended.
    Keywords: Humus, Organic fertilizer, Nutrients use efficiency, Postharvest quality
  • M. Safaei, J. Panahandeh, S.J. Tabatabaei, A. Motallebiazar Pages 145-153
    Lettuce is one of the major leafy vegetables that is consumed as fresh and salads crops. Although، today، the tendency is to grow lettuce as hydroponic crop، there is not an optimal nutrient solution and growers use different nutrient solutions for growing lettuce. Therefore، an experiment was conducted to find an optimal nutrient solution to grow lettuce. In this experiment، the effect of various important nutrient solutions including، NSHog، NSKnop، NSUK، and NSU. T on two cultivars of lettuce (Siahoo and Conquistador) was investigated. The experiment was arranged in the randomized completely block design with four replicates and traits i. e.، chlorophyll index، photosynthetic efficiency، tip burn، fresh and dry weight، leaf area، and number of edible leaves were assessed. Plants were sown in the media containing perlite and then irrigated with nutrient solution manually. The results showed that nutrient solution had significant effect on the yield and some of the growth characteristic of lettuce. Plants grown in the UK solution had the highest fresh and dry mass، leaf area، and the number of edible leaves. The lowest fresh and dry weight، leaf area and the number of edible leaves was obtained in plants supplied with UT solution. Results also showed significant variation between two cultivars. Siahoo had higher fresh weight، leaf area، and the number of edible leaves than conquistador. Interaction between cultivar and nutrient solution had significant effect on chlorophyll index. According to the results obtained، UK nutrient solution was the best nutrient solution for lettuce production.
    Keywords: greenhouse grown lettuce, hydroponic system, yield, quality
  • L. Morady, P. Ehsanzadeh Pages 155-166
    To investigate the effect of cadmium (Cd) on some physiological parameters of safflower genotypes a 3-replicate factorial randomized complete blocks experiment was conducted under hydroponics culture in greenhouse facilities of the Isfahan University of Technology in 2012. Four levels of Cd (control (0)، 1. 5، 3. 0 and 4. 5 mg/L) were tested on six safflower genotypes (Arak2811، Kouseh، Nebraska-10، C111، K12 and S149). Physiological characteristics such as leaf number/plant، leaf fresh weight، shoot fresh weight، root volume، shoot dry weight، root dry weight and Cd concentration in plant roots and shoot were measured. Results indicated that in higher Cd concentrations in the solution، negative effects of Cd on different plant traits were more visible. Safflower plants showed 61. 2، 37. 5 and 71. 8 percent decrease in their root length، leaf number/plant and root volume، respectively، and 52- and 156-fold increase in their shoot and root Cd concentration، respectively، when grown under the 4. 5 mg/L of Cd in the solution، compared to the control. Cd concentration of plant shoot was profoundly lesser than that of plant roots for all studied genotypes. It was concluded that while Cd leads to considerable changes in growth and physiological attributes of safflower، but some differences exist among safflower genotypes.
    Keywords: Heavy metals, Cadmium concentration, Safflower growth parameters