فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 17 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 55,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی غفارزاده* صفحه 7
    قرآن کریم در آیات مختلفی مسلمانان را به عفو و صفح در برخورد با مخالفان فرمان داده است که آیات 109 سوره بقره و 13 سوره مائده به عفو و صفح در برخورد با اهل کتاب اختصاص یافته است. در اینکه به کارگیری عفو و صفح در برابر اهل کتاب یک روش موقتی و تاکتیکی برای رسیدن به هدف در شرایط خاص است یا اینکه یک راهبرد و استراتژی دائمی است، میان مفسران و اندیشمندان قرآنی اختلاف نظر است. آیه 109 سوره بقره در ظاهر نسبت به آیه 13 سوره مائده از ابهام بیشتری برخوردار است، از این رو برای روشن شدن حقیقت، نخست تفسیر اجمالی آیه 109 سوره بقره ارائه شده است آنگاه دلایل سه گانه معتقدان به تاکتیکی بودن این فرمان مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. گرچه بررسی و نقد دلایل تاکتیکی بودن برای اثبات نظریه نگارنده کافی به نظر می رسد اما در ادامه مقاله دیدگاه راهبردی و استراتژی بودن عفو و صفح از اهل کتاب، به عنوان دیدگاه برگزیده تبیین شده است.
    کلیدواژگان: آیه 109 بقره، عفو و صفح، اهل کتاب، استراتژی
  • محمد فاکر میبدی* صفحه 31
    مقام ابراهیم در آیه شریفه «اتخذوا من مقام إ براهیم مصلی» از موضوعات بحث برانگیز میان مفسران فریقین است. تفسیر این آیه نقش عملی و فقهی به عنوان مصلای نماز طواف و محدوده طواف در حج و عمره دارد. در تفسیر مقام ابراهیم و تعیین جایگاه آن بیش از شش دیدگاه تفسیری ارائه شده است که رای مورد نظر، مقام سنگی و حجری است. در نتیجه جایگاه مقام ابراهیم جزیی از بیت و حرم است. این دیدگاه با قواعد ادبی، ضوابط تفسیری و موازین فقهی هماهنگ است و روش تفسیر قرآن به قرآن، تبیین مجمل قرآن و ارجاع متشابه به محکم نیز موید آن است. قرآن با تعبیر «اتخذوا» که فعل امر و خطاب به امت اسلام است این معنا را القاء می کند که در شریعت محمدیه، محل این سنگ باید به عنوان مصلای نماز طواف واجب قرار گیرد. هر چند بر اساس گزارش های تاریخی و روایی جای اصلی مقام، از مکان عصر نبوی تغییر کرده است، اما با تقریر روایات اهل بیت^ به ویژه روایت رضوی× جایگاه فعلی تایید شده است و نمازگزار در نماز طواف باید به گونه ای بایستد که مقام بین او و کعبه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آیه 125 بقره، تفسیر فقهی، مقام ابراهیم، مناسک حج، نماز طواف
  • عبدالحسین خسروپناه، علی اصغر پورعزت، حبیب محمدنژاد چاوشی* صفحه 49
    عدالت از موضوعات مهم اعتقادی و اجتماعی است که پیامبران الهی برای اقامه آن مبعوث شده اند. عدالت همواره مورد توجه مفسران و اندیشمندان مسائل اجتماعی بوده است و زیربنای مسائل مهمی چون آزادی، قانون و مالکیت است. درباره عدالت تعاریف مختلفی از سوی صاحب نظران ارائه شده است. این مقاله می کوشد با جستاری در آیات قرآن کریم، معنای عدالت تبیین گردد و بر پایه آن، دیگر تعاریف مورد ارزیابی قرار گیرد. بررسی ها نشان می دهد که تعریف عدالت، به عنوان وصف و یا به عنوان یک رفتار، بستگی به موصوف یا متعلقی دارد که عدالت وصف و یا متعلق آن قرار می گیرد. بر این اساس عدالت در قرآن به معانی: رعایت تساوی، رعایت استحقاق و اهلیت، صداقت یا عمل مطابق با واقع، رعایت انصاف در صلح و آشتی دادن در چارچوب قوانین الهی، دوری از افراط و تفریط، قرار گرفتن هر چیز در جایگاه مناسب، رعایت مصالح و مفاسد واقعی و رعایت قانون حق آمده است.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت در قرآن، مفهوم عدالت، قسط، ظلم
  • بهروز یدالله پور*، سید رضا مودب صفحه 75
    یکی از مقولات بنیادین در اندیشه معاصر، کرامت انسان است. نوشتار حاضر پس از معناشناسی کرامت انسان در نظام معنایی قرآن، می کوشد به آیاتی که به نتایج و لوازم کرامت انسان در گفتمان قرآن اشاره شده است، بپردازد و از منظر آیات متعدد در حوزه کرامت انسان، به لوازم کرامت انسان دست یابد. از آنجا که نتایج و لوازم کرامت انسان امروزه با مباحث حقوق بشر رابطه ای ناگسستنی یافته است، تحلیل و تبیین آن در چارچوب قرآن کریم امری ضروری است. این مقاله با ژرف کاوی در لوازم کرامت انسان، به حق حیات، حق آزادی (آزادی در انتخاب، آزادی بیان، آزادی تشکیل اجتماعات و آزادی اندیشه)، حق برخورداری از عدالت و نیز تساوی در برخورداری از امتیازهای اجتماعی برای همه انسان ها دست یافته است.
    کلیدواژگان: انسان در قرآن، کرامت انسان، حقوق انسان، حقوق بشر
  • سیفعلی زاهدی فر، مریم الهیاری نژاد*، لیلا حامدی نسب صفحه 91
    آیه 34 سوره نساء از جمله آیاتی است که مورد استفاده مخالفین جهت شبهه پراکنی قرار می گیرد. آنان با برداشت نادرست از آیه، ضمن استنباط برتری مرد بر زن و حاکمیت مطلق مرد بر زن، آن را بر بی عدالتی و ظلم خداوند حمل می کنند. بر اساس تحقیق انجام شده در این زمینه می توان گفت آیه مذکور، با توجه به سیاق آیات قبل و بعد و حتی صدر و ذیل آیه، مربوط به روابط زن و مرد در خانواده است و جایگاه زوج و زوجه را در خانواده مشخص می سازد و بیانگر حکم مسئولیت و سرپرستی مرد در خانواده و حمایت و حفاظت از آن و تدبیر امور اقتصادی خانواده است. آیه شریفه در مقام بیان برتری مردان بر زنان نیست، بلکه بیان وظیفه و ریاست امور خانواده است. این مقاله درصدد پاسخگویی به موارد مزبور و شبهات پیش رو و ارائه نظر برگزیده است.
    کلیدواژگان: آیه 34 نساء، زن در قرآن، قوامون، شبهات قرآنی
  • کاوس روحی*، محمدحسین خوانین زاده، فاطمه سادات سعیدی صفحه 113
    قرآن کریم در آیات 33 سوره احزاب و 60 سوره نور به بیان موضوع تبرج و حکم آن پرداخته است. تعاریف ارائه شده از سوی مفسران و فقی هان درباره تبرج مختلف، اما مشابه یکدیگر است. این مقاله درصدد تبیین دقیق مفهوم تبرج و تعیین قلمرو و گستره آن است. تحلیل عناصر تبرج بیانگر آن است که قلمرو تبرج زنان وسیع تر از اظهار زینت و تبرج در پوشش بوده و مظاهر دیگر مانند تبرج در رفتار، محتوای گفتار و... را شامل می گردد و هر نوع جلوه گری اعم از نحوه پوشش، نحوه رفتار و محتوای گفتار از سوی زنان در انظار مردان نامحرم که زمینه ساز ارتکاب گناه گردد، تبرج به شمار می آید.
    کلیدواژگان: آیه 3 احزاب، آیه 60 نور، تبرج، پوشش، عفت، زینت
  • صابر اکبری جدی* صفحه 129
    در سده اخیر، ظهور موج اصلاح گری و نواندیشی دینی با رویکرد بازگشت به قرآن، فصل جدیدی در تفکر دینی، مطالعات قرآنی و تفسیر قرآن کریم گشوده است. آن چه این دوره را متمایز می کند ظهور رویکردهای نوین به دین و تفسیر قرآن است. در این میان جریان «التقاط» به ویژه در ایران تاثیر به سزایی در اندیشه دینی، تفسیر و مطالعات قرآنی داشته است. این مقاله به تبارشناسی التقاط و بررسی اشکال دگرگونی آن می پردازد. ازاین رو ابتدا با ارائه تعریفی روشن از التقاط، پیشینه و زمینه های آن تبیین می گردد. سپس با ارائه مصادیق آشکار، روزنه های نفوذ التقاط در نواندیشی دینی و تفسیر قرآن، نمایانده و در نهایت به دسته بندی و معرفی کوتاه سه جریان اصلی التقاط در سده اخیر ایران پرداخته می شود. به این امید که بتوان با نقد و بررسی جریان التقاط مطرود و تفکیک آن از نوآوری مطلوب، از یک سو حربه اتهام التقاط را در برابر نوآوری روشمند ناکارآمد کرد و از سوی دیگر به روند شتاب آمیز مطالعات قرآنی و اشتیاق روز افزون به تفسیر قرآن، کمک نمود تا محققان، قرآن پژوهان و مفسران جوان، ناخواسته در دام التقاط های نوین و نهان گرفتار نشوند.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، مطالعات قرآنی، التقاط، جریان التقاط، نواندیشی دینی
  • مهدی رستم نژاد* صفحه 157
    واژه های «تفسیر و تاویل» از نظر مفسران متقدم و متاخر دارای معانی متفاوتی است. متقدمان این دو واژه را به جای یکدیگر به کار برده اند اما متاخران، تفسیر را در معنای کشف معانی الفاظ و یا مراد الهی و تاویل را در معنای حمل کلام بر خلاف ظاهر و یا فهم معانی باطنی استعمال نموده اند. امام خمینی بر خلاف این دو گروه تفسیر را کشف مقصود نهایی خداوند از کلام دانسته است و همین معنا را مآل تاویل نیز بر می شمارد. ازاین رو برخورداری قرآن از معانی باطنی، امکان دستیابی به آن، جامع نگری بین جهات مادی و معنوی و همسویی معانی ظاهری و تاویلی، از جمله پیش فرض های امام خمینی در کشف مقاصد کلام خداوند است. همچنین اتکای ایشان به روایات اهل بیت^، تلاش جهت تحصیل طهارت باطنی و تهذیب نفس و نیز استفاده از تاویلات تطبیقی به معنای عرضه حال خویش بر پیام های عرفانی آیات، ازجمله ویژگی های روشی امام خمینی در تفسیر آیات است.
    کلیدواژگان: تفسیر و تاویل، امام خمینی، معانی تاویلی، معانی باطنی، مقاصد آیات
|
  • Ali Ghafarzadeh* Page 7
    In various Quranic verses, Muslims have been commanded to meet opponents with `afw and safh, of the verses, 109 of Baqara and 13 of Maidah deal with `afw and safh as the way for meeting the people of the book. The Quranic commentators and scholars disagree on the problem that whether meeting those of the book with `afw and safh may be considered as a contemporary and tactical way to achieve the goals in certain conditions or it is a permanent strategy. Apparently, the verse 109 of Baqara is more ambiguous than the 13 of Maidah; therefore, to illustrate the reality, at first, a brief commentary of the verse 109 of Baqara has been proposed and, then, the triple reasons of the advocates of the tactical side have been studied critically. Although, the critique of the reasons seems to be enough in the field, the strategic attitude of the commentary has been explicated also.
    Keywords: 109 of Baqara, Afw, Safh, Forgiveness, Condonation, Ahl, e Kitab, People of the Book, Strategy
  • Mohammad Faker Meybodi* Page 31
    In the verse “Take as your place of worship the place where Abraham stood (to pray)” Abraham’s position is an intense discussion among Fariqain commentators. Commentary of this verse as Mosalla of Tawaf prayer and Tawaf area has a practical and jurisprudential role during Hajj and Umrah. On commentary of Abraham’s position and his status, more than six exegetic viewpoints have been proposed from which the preferred one is the stony position. As a result, Abraham’s position is a part of Bait and Shrine. This viewpoint is in harmony with literary rules, commentary regulations and jurisprudential norms and also it is confirmed by Quran to Quran commentary method, succinct explanation of Quran and the ambiguous reference to the arbitrator. Interpreting the imperative verb “Take” and addressing the Islam’s Ummah, the holy Quran conveys the concept that in Mohammadian Shari’a, the position of this stone must be placed as Mosalla of obligatory Tawaf prayer. Although, based on historical and narrative reports the original place of the position has been changed since the prophetic age, stating the traditions of the Ahl-e Bayt, especially Razavi’s traditions, the present position has been approved and the worshippers of the Tawaf prayer need to stand in such a way that the position be placed between them and Ka’ba.
    Keywords: 125 of Baqara, jurisprudential Commentary, Abraham's Position, Rites of Hajj, Tawaf Prayer
  • Abdolhosein Khosrowpanah, Aliasghar Poorezat, Habib Mohammadnejad Chavoshi* Page 49
    Justice is one of the important cases of religious belif and social subjects that Divine prophets have been appointed to establish it. Justice has always been taken into account by commentators and sociologists and it has been the infrastructure of important affairs such as freedom, law, and possession. Regarding justice, various definitions have been proposed by experts. Having a query on the verses of Quran, the present paper attempts to explicate that meaning of justice upon which other definitions have been evaluated. Investigation shows that definition of justice, as a description or behavior, depends on an endowment or belonging to which justice is endowed or belonged. Accordingly, justice in Quran includes meanings such as: respecting equality, observing deservingness and aptness, honesty or acting in accordance with reality, holding fair in peace and bringing reconciliation within the divine rules, avoiding extremes, having everything in the appropriate position, observing the real interests and corruptions, and obeying the true laws.
    Keywords: Justice, Justice in Quran, Concept of Justice, Fairness, Oppression
  • Behroozyadollahpoor*, Seyyed Reza Moadab Page 75
    Human honour is one of the principal categories of the contemporary thought. After semantic analysis of human honour in the meaning system of holy Quran, the paper attempts to deal with the verses which are related to the results and requirements of human honour in Quranic discourse and also to achieve the mentioned requirements from the perspective of various verses about it. Regarding the results and requirements of human honour nowadays and its inextricable relation to human rights, its explication and analysis within the framework of the holy Quran would be necessary. Delving deeply into the requirements of human dignity, this paper has achieved some results including the reality of life, freedom right (freedom of choice, freedom of speech, freedom in constituting communities, and freedom of thought), the right of enjoying justice and also equality in enjoying social privileges for all human beings.
    Keywords: Human in Quran, Human Honour, Human rights
  • Seifali Zahedifar, Maryam Alahyarinejad*, Leyla Hamedinasab Page 91
    The verse 34 of Nisaa is among those used by opponents to broadcast demurs. Drawing a wrong inference from this verse along with a misleading attitude of man`s superiority and absolute sovereignty over women, they consider it as a case of Divine injustice and oppression. According to the performed research in the field and with regard to the context and style of the verses surrounded it, it may be concluded that the verse deals with the relationship between husband and wife and, therefore, clarifies the position of man and woman in family. It shows that man shoulders the responsibility and supervision of the family, protects it and handles family economic affairs. This verse does not state that men are superior to women but the responsibility and management of the family are upon them. This paper intends to provide answers to the demurs in the field and, finally, to propose the chosen viewpoint.
    Keywords: Verse 34 of Nisaa, Women in Quran, Those Being in Charge of, Quranic Demurs
  • Kavoos Roohi*, Mohammadhosein Khavaninzadeh, Fatemehsadat Saidi Page 113
    The holy Quran has dealt with women`s adornment and its decree in 33 of Ahzab and 60 of Nur. The proposed definitions from the commentators and jurisprudents are various but similar to each other. This paper intends to explain the concept and limit of adornment precisely. Analysis of adornment elements indicates that the domain of women’s adornment is wider than manifesting embellishment and adornment of their coverage and includes other manifestations such as adornment in behavior, speech content, etc. and any kind of showing off including dressing, behavior and the content of speech from women in front of unlawful men that may cause committing sin is deemed as adornment.
    Keywords: 13 of Ahzab, 60 of Nur, Adornment, Dressing, Abstinence, Embellishment
  • Saber Akbari Jeddi* Page 129
    During recent century, emergence of religious innovation and reformation aimed at for returning to Quran has initiated new discussions about religious thoughts, Quranic studies and interpretation of the Holy Quran. What makes this period distinct from the others lies in the emergence of novel approaches in religion and commentary of the Quran. Meanwhile, eclecticism, especially in Iran, has had significant influence on religious thoughts, and Quranic studies and interpretation. This paper deals with the genealogy of eclecticism and analyzes its changes. Therefore, providing a clear definition of the stream, its background and context have been explained. Then, with giving clear examples, its apertures of influencing religious innovation and Quran commentary have been shown and finally, three major cases of the stream introduced briefly and classified during the recent century in Iran. Criticizing the despicable eclecticism and discerning it from reasonable innovation, it is hoped, on the one hand, to prove that the acts of the alleged eclecticism are deficient against systematic innovation and. on the other hand, to help the accelerating process of Quranic studies and increasing enthusiasm in Quran commentary so that the researchers, Quran scholars and young commentators would not be entrapped by “innovative and hidden cases eclecticism”.
    Keywords: Quran commentary, Quranic studies, hybridization, Hybridization process, religious innovation
  • Mehdi Rostamnejad* Page 157
    The words commentary and hermeneutics have been of different meanings for commentators. In the past, they were used interchangeably but in the present, the former means discovering the meaning of words or Divine goal and the latter using the word contrary to its appear meaning or understanding its inner meaning. Unlike these two groups, Imam Khomeini has considered interpretation as discovering the ultimate goal of God from Quranic statements and so has been taken the aim of hermeneutics by hm. Therefore, Quran’s enjoyment of inner meanings, the possibility to achieve them, having a holistic view on the material and spiritual aspects and coordination of superficial and interpretive meanings are among Imam Khomeini’s assumptions for understanding God’s words. In addition, relying on Ahl-e Bayt’s traditions, attempting to achieve inner purity and self-purification as well as using comparative hermeneutics to present the self to mystical messages of the verses are among the methodical features of Imam Khomeini regarding interpretation of the verses.
    Keywords: Interpretation, Hermeneutics, Imam Khomeini, Hermeneutic Meanings, Inner Meanings, Aim of Verses