فهرست مطالب

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی سلمانی، اسماعیل خان احمدی، محمد جواد سبحانی فر، حسن یزدانی صفحه 1
    نظر به ضربات سنگینی که در اثر وقایعی چون جنگ احد، سقیفه، حکمیت، صلح امام حسن(ع(، واقعه عاشورا و... بر اسلام وارد شد این نوشتار بر آن است با استعانت از کتاب شریف نهج البلاغه، منشور پاسداری را تدوین کند تا از تکرار آن وقایع جلوگیری به عمل آید. این نوشتار، که نتیجه یک طرح پژوهشی است از حیث هدف، تحقیقی کاربردی و از حیث سطح تحلیل برخوردار از ماهیتی توصیفی– استنباطی و از حیث رویکرد و طبقه بندی روش به روش اسنادی متکی است. داده از راه مطالعات کتابخانه ای، مراجعه به تارنماها و با استفاده از فیش، گردآوری شده است. در فرایند تحقیق در نظر است به این سوال اصلی پاسخ داده شود که: «منشور پاسداری از دید فرهنگ علوی چه اصولی دارد؟» در راستای عرضه چنین پاسخی با مطالعات اکتشافی و بهره گیری از نظر خبرگان، اصولی یازده گانه برای منشور تدوین شد. پژوهشگران بر این باورند با نهادینه شدن منشور با ظرفیت پنجگانه (مقابله با تهدیدات سخت، نیمه سخت، نرم، عمق بخشی داخلی و عمق بخشی خارجی) برای نظام سیاسی اسلام شکل خواهد گرفت؛ در راستای نهادینه شدن نتایج در مبحث نهایی پیشنهادهایی عرضه شده است.
    کلیدواژگان: اهداف متعالی در فرهنگ علوی، منشور پاسداری و دفاع همه جانبه، آموزه های نهج البلاغه و رفتار علوی
  • سید صدرالدین موسوی، سید محمد جواد قربی* صفحه 29
    سوال اصلی این پژوهش این است که امام خمینی (ره) از چه روش هایی برای تحقق امنیت فرهنگی بهره می گرفتند؟. یافته های این پژوهش حاکی است که اولا امام خمینی (ره) به مقوله امنیت و ابعاد آن توجه ویژه ای کرده اند و از آنجا که برای فرهنگ اهمیت زیادی قائل بودند، تقویت فرهنگ و زدودن ناامنی ها از آن را طلب می کردند و با هشدارها و پیامهای خویش مردم را از تهدیدات فرهنگی آگاه می ساختند. ثانیا روش امام خمینی(ره) برای مدیریت منازعات فرهنگی و حفاظت از حوزه فرهنگ، تدریجی و در بستر زمان بود که با مشارکت همگانی، آگاهی و ممارست مسئولان در برابر فرهنگهای مهاجم به دست می آید. ثالثا روش امنیت سازی فرهنگی در سیره عملی و منظومه فکری امام خمینی(ره) شامل پنج مرحله می شود. به عبارتی دیگر، امام خمینی(ره) برای تحقق امنیت فرهنگی، مراحل شناخت و آگاهی از فرهنگ بومی، شناخت فرهنگ وارداتی منحرف، هشدار فرهنگی و آگاهی دهی به مردم در خصوص تهدیدات فرهنگی، شناخت تهدیدات فرهنگی و ارائه راهبردهایی برای مقاومت فرهنگی را مدنظر داشتند و طبق توالی آنها را اجرایی می کردند.
    کلیدواژگان: امنیت و فرهنگ در نظر امام خمینی(ره)، امنیت فرهنگی در ج، ا، ا، _ رویکردهای فرهنگی و انیت در ج، ا، ا
  • احمد مهربان، اسماعیل خان احمدی، خدایار ابراهیمی صفحه 61
    امروزه با کوچک تر و پیچیده تر شدن جهان به واسطه رشد روزافزون وسایل ارتباط معادلات گذشته تا حدود زیادی به هم خورده و جای خود را به معادلات جدیدی داده است؛ به گونه ای که به جای به کار گیری مستقیم زور، توجه قدرتها به استفاده از قدرت نرم و ایجاد تغییرات از طریق مسالمت آمیز با به کار گیری شیوه های نوین معطوف گردیده است. اولویت استکبار در مواجهه با نظام اسلامی جنگ نرم است در مقابله با جنگ نرم دشمن می بایست قدرت نرم خودی به خوبی تبیین و بکاربرده شود. بنابراین از آنجایی که سرمایه نرم در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، دفاعی امنیتی و اقتصادی نقشی بسیار مهم در افزایش و باز تولید قدرت نرم دارد، می تواند به عنوان مولفه های اساسی تولید و افزایش قدرت نرم در جمهوری اسلامی ایران مورد توجه قرار گیرند؛ و سرمایه های نرم باید به قدرت نرم تبدیل شوند و در این فرایند رسانه می تواند نقش موثری را داشته باشد. از این رو استکبار با سازوکار های جنگ نرم و ابزارهای رسانه ای سعی در مقابله با ایران با ابزارهای پیشرفته ارتباطی را دارند؛ لذا تلاش می شود تا نقش رسانه در فرایند تبدیل سرمایه نرم به قدرت نرم مورد بررسی قرار گرفته و راهبردهای تحقق و راهکارهای رسانه ای ارائه گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه نرم، قدرت نرم، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه سیاسی استکبار
  • مهدی ناظمی اردکانی، رمضان شعبانی سارویی* صفحه 85
    سوال اصلی تحقیق این است که مدل جامع جریان شناسی فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران کدام است؟ نتایج تحقیق نشان می دهد ادبیات جریان شناسی در ایران بشدت فقیر است. اغلب منابع در این باره به سالهای قبل از انقلاب باز می گردد و آثارمحدودی یافت می شود که به طور مستقل به طراحی مدل جریان شناسی درایران پرداخته باشد. برای شناسایی جامع جریانهای فرهنگی در ایران به مدلی نیاز است تا طبق آن جریانها دسته بندی، و سپس تبیین و تشریح شود. این مدل باید جامع، مرتبط، منسجم، موجه و مهمتر از همه با رویکرد فرهنگی باشد؛ بدین لحاظ «هویت فرهنگی» به عنوان متغیر اصلی بازشناسی جریانهای فرهنگی و تعیین ویژگی های متمایز و مشترک آنان انتخاب گردید. با طراحی سه بعد «بینشی،گرایشی، کنشی» هویت فرهنگی، مولفه های 9 گانه ای برای این سه بعد ترسیم، و بر اساس آن 36 شاخص مربوط به این مولفه ها مشخص گردید. روش دستیابی به این هدف در پژوهش، توصیفی تحلیلی، وگردآوری مطالب نیز کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: مدل جریان شناسی فرهنگی، سیاستگذاری فرهنگی در ج، ا، ا، _ جریان شناسی فرهنگی در ج، ا، ا
  • سیدعلی سیدنژاد، حجت الله مرادی، خدایار ابراهیمی، ابراهیم متقی صفحه 117
    هدف این تحقیق، شناسایی آسیبهای اعضای سازمان مردم نهاد دفاعی در رویارویی با تهدیدات نرم و ارائه راهبرد مقابله است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، اولویت آسیبهای اعضای سازمان مردم نهاد دفاعی عبارت است از: مسئولیت پذیری بدون داشتن تخصص(حب مقام)، کاهش روحیه فداکاری (فردگرایی)، کاهش اعتماد به مسئولان به دلیل وجود تعارض در گفتار و رفتار (بی اعتمادی)، ترجیح منافع شخصی بر ارزشهای انسانی (دنیا گرایی)، ترجیح ایرانی بودن بر مسلمان بودن در نتیجه تبلیغات غرب، اعتماد به رسانه غربی بیش از رسانه ملی در نتیجه مشاهده سانسور، فلج تصمیم گیری در مواقع بحران(ایجاد تردید)، عدم الگو بودن برای آحاد جامعه در نتیجه تبلیغات مادی گرایی رسانه ها، ضعف به کارگیری مناسب فناوری های نوین ارتباطی.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی اعضای سازمان مردم نهاد دفاعی، تهدیدات نرم در حوزه سازمانها، راهبردهای مقابله با تهدیدات نرم
  • حسن بختیاری، حمیدرضا حاتمی، رضاحسین سیاووشی صفحه 145
    سازمان های فرهنگی مردم پایه از جمله سازمان هایی هستند که متولی برنامه های فرهنگی در بخشهای مختلف جامعه هستند. بررسی ها و نظر کارشناسان و مدیران فرهنگی در این حوزه حاکی از ضرورت طراحی مدل برنامه ریزی فرهنگی در این سازمانها است. این تحقیق برای پر کردن این خلا و کمک به تصمیم گیران فرهنگی در این گونه سازمانها صورت گرفته است. در این تحقیق با استفاده از روش دلفی مولفه ها و شاخصهای مدل برنامه ریزی فرهنگی مورد ارزشیابی متخصصان قرار گرفته است.
    جامعه آماری این مطالعه، صاحبنظران و خبرگان در حوزه فرهنگ، برنامه ریزی فرهنگی و جنگ نرم در سازمان های فرهنگی، آموزش و پرورش و دانشگاه ها و مراکز علمی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند خوشه ای، 150 نفر انتخاب شدند و مورد سوال قرار گرفتند. نتایج توصیفی و تحلیلی تحقیق نشان داد مهمترین مولفه های مدل برنامه ریزی فرهنگی شامل تدوین اهداف فرهنگی، تحلیل محیطی، تدوین راهبردهای فرهنگی، تدوین برنامه های عملیاتی و پایش و ارزشیابی است. علاوه بر این استفاده از آزمونهای تحلیلی نشان داد این مولفه ها ارتباط معنادار و تاثیر و تاثر متقابل با یکدیگر دارد و 100درصد تغییرات متغیر برنامه ریزی فرهنگی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم و فرهنگ، سیاست فرهنگی امریکا، تقابل فرهنگی ایران و امریکا
|
  • Abbas, Ali Salmani, Esmaeel Khanahmadi, Mohammad Javadsobhanifar, Hasanyazdani Page 1
    Considering the heavy blows that Islam suffered from suchevents as the Battle of Uhud, Saqifah, Hakamiyyat (in the battle of Saffayn),the Peace Treaty ofImam Hasan(a.s.), the sad event of Ashura, etc.,the present paper is aimed at formulatingthePasdari (Guardianship) charterbenefitting from the holyNahjolbalaghah, so thatthe repetition of such events may be prevented. This research project is applied in terms of objectives, descriptive-inferential with respect to analysis level and documentary in terms of approach and methodology classification. The data werecollected from library studies, website browses and indexes. During the course of this research,we aimed at answering this key question: "What are the principles of the Pasdaricharter from the viewpoint of Alawi culture?" Relying on exploratory studies and using expert views,eleven principles were drafted for this charter. Researchers believe that institutionalizationof this charter with its five capacities(dealing with hard,semi-hard and soft threats;internal and external deepening of Islamic values) will lead to the establishment of the political system of Islam.In the final discussion,some recommendations have been offered to help the establishment of the findings of the study.
    Keywords: Lofty Goals in Alawi Culture, Pasdari (Guardianship) Charter, Multidirectional Defense, Teachings of Nahjolbalaghah, Alawi Manner
  • Seyyed Sadrodin Mousavi, Seyyed Mohammad, Javad Qorbi* Page 29
    The main question of this research workis:“Which methods did Imam Khomeini (rah.) utilizeto achieve cultural security?” The findings of this study suggest that, firstly, Imam Khomeini (rah.) paid special attention to security and its various dimensions and since he found culture highly important, he always sought to reinforce culture, make it free frominsecurities and make people aware of cultural threats by his warnings and messages. Secondly, Imam Khomeini’s (rah.)way of managing cultural conflicts and protecting the domain of culture was gradual and time-honored, which was fulfilled throughpublic participation and awareness and constant involvement of the authorities in the face of the invading cultures. Thirdly, the cultural securitizationmethod in Imam Khomeini’s practical life and thought systemconsists of five stages. In other words, to fulfill cultural security, Imam Khomeini (rah.) considered the five stages of knowing the native culture and being aware of it, knowing the deviantimported culture,giving cultural warnings and making people aware ofcultural threats, understanding cultural threats and offering strategies for cultural resistance and implemented them sequentially.
    Keywords: Security, Culture from Imam Khomeini's (rah.) Perspective, Cultural Security in the Islamic Republic of Iran, Cultural Approaches to Security in the Islamic Republic of Iran
  • Ahmad Mehraban, Esmaeel Khanahmadi, Khodayar Ebrahimi Page 61
    Today, as the world is shrinking and getting more complex due to the increasing growth ofcommunication means, the formerequations have been largely disrupted and replaced with new ones, such that the world powers have turned to usingsoft power and making changes through peaceful and novel mechanisms instead of employing direct coercion. In dealing with the Islamic Republic of Iran, the priority of the Global Arrogance is soft war and to deal with the enemy’s soft war, we need to explicate and utilize our own soft power very well.Thus, since soft capital and its various social, cultural, defensive, security and economic manifestations play a very important role in the enhancement and reproduction of soft power, it can be considered a significant factor in the creation and development of the Islamic Republic of Iran’s soft power and soft capitals need to be converted tosoft power and the media can play a significant part in this process. Hence, as the Global Arrogancestruggles to confront Iran using soft war mechanisms and media tools, an attempt has made here to look into the role of media in the process of converting soft capitals to soft power and introduce the strategies required for this purpose.
    Keywords: Soft Capital, Soft Power, Social Capital, Cultural Capital, Political Capital of the Arrogance
  • Mahdi Nazemi Ardekani, Ramazan Shabani Saruee* Page 85
    The main question of this research work is: “What is the comprehensiveculturalcurrentology model in the Islamic Republic of Iran?” The results indicate thatculturalcurrentologyliterature in Iranis extremely poor. Most of the resources related to this issue dates from before the revolution and there exist few works which exclusively deal withculturalcurrentology model design in Iran. To have comprehensive cognizance of cultural currents in Iran, we need a model on the basis of which cultural currentscan be categorizedand explicated. This model should be comprehensive, pertinent, coherent, plausible and, above all, should have a cultural approach. Hence, “cultural identity" was selected as the main variable for recognition of the cultural currents and specification of their distinct and shared characteristics. Designing thethree “insight, inclination, and action”dimensions of cultural identity, nine componentswere drafted for these three dimensions and then 36 indicators were specified for these components. The research method wasdescriptive-analytic and the data were collected using library method.
    Keywords: Culturalcurrentology Model, Cultural Policy Development in the Islamic Republic of Iran, Culturalcurrentologyin the Islamic Republic of Iran
  • Seyyedali Seyyednejad, Hojatollah Moradi, Khodayar Ebrahimi, Ebrahim Mottaqi Page 117
    This study aims to identify the weaknesses of defense NGO members in the face of soft threats and present the requiredcoping strategies. The results of data analysis revealed that the following are the flawsof defense NGO members in order of importance:accepting responsibility without having the required expertise (love of position), decreased dedicationmorale (individualism), reduced trust in authorities due to the existence of conflicts in words and actions (distrust), preference of personal interests to humanitarian values (materialism), preference ofIranian citizenshipto being a Muslimas a result of the West propaganda, trusting the Western media more than the national media over censorship, paralysis of decision-making in times of crisis (uncertainty creation), not being a role model for individuals in society a result ofthe materialistic propaganda of the media, and lack of ability to use new communication technologies.
    Keywords: Pathology of Defense NGO Members, Soft Threats in the Field of Organizations, Coping Strategies for Soft Threats
  • Hassan Bakhtiyari, Hamid Reza Hatami, Reza, Hussein Siyavushi Page 145
    Cultural NGOs are among the organizations that are in charge of cultural programs in different sectors of society. The studies and comments of cultural expertsand executivessuggest the necessity of designing a cultural planning model for these organizations. This study has been conducted to fill this gap and help cultural decision-makers in these organizations. Using the Delphi method,the components and indicators of thecultural planning model were evaluated by the experts. The statistical population consists of the scholars and experts in the fields of culture, cultural planning and soft war in cultural organizations, education department, universities and academic center. A sample of 150 subjects were selected from the population using purposive cluster sampling method and were questioned. Descriptive and analytical results revealed that the most important elements of cultural planning model includesetting culturalgoals, environmental analysis, formulation of culturalstrategies, and development of operational,monitoring and evaluation plans. In addition, the results ofanalyticaltests showed that these elementshave significant, reciprocal relationshipswith each other and 100 %explainthe changes in cultural planning variable.
    Keywords: Soft War, Culture, America's Cultural Policy, Cultural Confrontation between Iran, America