فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور حلیمی*، منوچهر فرج زاده، مهدی دلاوری، هادی باقری صفحات 1-11
    مقدمه و هدف
    شرایط محیطی و بوم شناختی به ویژه شرایط آب و هواشناختی، تاثیر بارز و پذیرفته شده ای بر شیوع و گسترش بیماری های انگلی دارد. این تاثیر پذیری در مورد بیماری مالاریا که از جهات مختلفی تحت تاثیر آب و هوا است، بسیار بالاتر است. بیماری مالاریا هم از لحاظ طول چرخه های تکاملی انگل پلاسمودیوم و هم فعالیت و تکثیر گونه های پشه ناقل بیماری، متاثر از شرایط آب و هوایی است. در این تحقیق سعی شد با بررسی روابط سری های زمانی اپیدمی مالاریا در ایران از سال 1352 تا 1385 با 5 عنصر اقلیم شناختی شامل: میانگین دما، مجموع بارش سالانه، تعداد روزهای با بارش بالای صفرمیلیمتر، نمایه توزیع رطوبت بارش و رطوبت نسبی، به صورت میانگین سالانه برای کل کشور در طی همان دوره آماری، وابستگی های اقلیمی رخداد این بیماری انگلی تا حدودی روشن گردد.
    روش کار
    در این راستا با استفاده از قابلیت های آمار ناحیه ای و عمومی نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی، میانگین های سالانه عنصر اقلیمی برای کل کشور براساس 31 ایستگاه همدید مراکز استان، بدست آید. در نهایت برای بررسی ارتباط شاخص های اقلیمی با شاخص شیوع بیماری، از ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 90/0(10/0= p) استفاده شد و به دنبال آن مدل رگرسیون خطی چند متغیره ای برای برآورد شیوع بیماری بر اساس 5 عنصر اقلیمی مذکور ارایه گردید.
    نتایج
    بررسی شیوع بیماری مالاریا در ایران نشان داد که از سال 1352 تا 1381 تعداد موارد بیماری با شیب 0142/0 در سال روند کاهشی داشته است. همچنین مشاهده گردید، در چندین مورد شیوع بیماری با یک سال تاخیر نسبت به افزایش بارش، به آستانه اپیدمی رسیده است. همچنین مشاهده شد که عوامل رطوبتی آب و هوا در شیوع بیماری مالاریا نسبت به عوامل دمایی نقش مهم تری دارند.
    نتیجه گیری
    لازم است به منظور کارایی بیشتر برنامه های کنترلی مالاریا، در کنار سایر عوامل تاثیرگذار، ملاحظات اقلیم شناختی مناطق مالاریاخیز هم مدنظر قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: مالاریا، شرایط آب و هوایی، ایران
  • امیرمنصور طهرانچیان، شکوه معصومی* صفحات 13-27
    زمینه و هدف
    در مقاله حاضر به محاسبه نرخ مشارکت سرمایه سلامت در رشد اقتصادی پرداخته شده است.
    روش کار
    در این پژوهش از روش شبکه های عصبی فازی و داده های آماری کشورهای منطقه خاور میانه و شمال آفریقا (1996-2010) برای محاسبه نرخ مشارکت سرمایه سلامت در رشد اقتصادی استفاده شده است.
    نتایج
    در دوره زمانی مورد بررسی، نرخ مشارکت سرمایه سلامت در رشد اقتصادی کشورهای فوق به طور متوسط 79/44 % بوده است.
    نتیجه گیری
    سرمایه گذاری در بخش آموزش و بهداشت، پیشنهاد سیاستی این پژوهش را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه سلامت، رشد اقتصادی، کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا (منا)
  • فاطمه رحمانیان، معصومه سیمبر*، علی رمضانخانی، فرید زایری صفحات 29-40
    زمینه و هدف
    عفونت های مقاربتی یکی از شایع ترین عفونت ها در دنیا است که بیماری زایی قابل توجهی را ایجاد می کند. در سال های اخیر در کشور ایران تعداد موارد بیماری افزایش نشان داده در نتیجه توسعه و اجرای برنامه های کنترل بیماری های مقاربتی به عنوان یک اولویت در نظر گرفته می شود. در حالیکه نقش قدرت وابسته به جنس در سلامت جنسی در سال های اخیر قابل توجه است، اما در حوزه پیشگیری از بیماری های مقاربتی توجه عملی به آن نشده است. این مطالعه به منظورتبیین مفهوم و ابعاد خدمات پیشگیری از بیماری های مقاربتی حساس به جنسیت انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا انجام گردید. مشارکت کنندگان در این پژوهش 37 نفر از مدیران و ارائه دهندگان خدمات بهداشت باروری- جنسی واجد شرایط پژوهش بودند که با روش هدفمند در ابتدا و سپس روش گلوله برفی انتخاب و مورد مصاحبه عمیق فردی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از راهنمای سوال اولیه استفاده گردید. اطلاعات حاصل از 37 مصاحبه ضبط و تایپ گردید و با روش تحلیل محتوا، تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    تحلیل محتوای یافته ها دو طبقه اصلی 1) ساختار خدمات حساس به جنسیت در سه بعد مدیریت، تسهیلات و کارکنان، و 2) فرآیندهای حساس به جنسیت شامل فرایندهای مراقبتی و آموزشی را آشکار ساخت.
    نتیجه گیری
    ارائه خدمات پیشگیری از بیماری های مقاربتی نیازمند مدیریت، تسهیلات و کارکنان حساس به جنسیت، و برنامه ریزی برای مراقبت ها و آموزش های حساس به جنسیت است.
    کلیدواژگان: خدمات حساس به جنسیت، پیشگیری، بیماری های مقاربتی، مطالعه کیفی
  • lحمودرضا گوهری*، پریسا مختاری حصاری، زینب مقدمی فرد، رضا خدابخشی صفحات 41-52
    زمینه و هدف
    شناخت عوامل موثر بر وقوع متاستاز در بیماران اهمیت بالایی در فرآیند شناخت و درمان بیماری سرطان دارا می باشد. بروز متاستاز به عنوان عاملی برای شکننده تر شدن بیمار، سبب در معرض خطر قرار گرفتن بیشتر بیمار و کاهش طول عمر بیمار می شود. همچنین کیفیت زندگی وی را در ابعاد جسمی و روانی کاهش می دهد. هدف این مطالعه بررسی عوامل پیش آگهی دهنده بروز متاستاز در بیماران سرطان پستان توسط مدل رگرسیونی شرطی برای داده های بازگردنده است.
    روش کار
    داده های مورد استفاده در این مطالعه از پرونده بیمارستانی 246 زن مبتلا به سرطان پستان که برای عمل جراحی و درمان به بیمارستان فیاض بخش تهران مراجعه نمودند استخراج گردید. بیماران تا اریبهشت 1391 مورد پیگیری قرار گرفته و آخرین وضعیت آنان ثبت گردید. برآورد زمان بدون بقای متاستاز به روش کاپلان مایر برآورد گردید. برای تعیین عوامل پیش آگهی دهنده متاستاز مدل شرطی چندگانه به داده ها برازش شد. تحلیل داده ها در نرم افزار R انجام شد.
    نتایج
    202 بیمار (1/82%) تا پایان مطالعه زنده ماندند و 44 بیمار (9/17%) فوت کردند. 54 بیمار متاستاز داشتند و 11 نفر (7/4%) دو متاستاز را تجربه کردند. بیشتر متاستازها در استخوان، کبد، ریه و مغز مشاهده شد. میانه بقای بدون متاستاز 64 ماه برآورد گردید. نرخ یکساله، دو ساله و سه ساله بقای بدون متاستاز به ترتیب 88، 1/80، 6/76درصد بود. تعداد گره های لنفی درگیر(016/0 p<) و فاکتور رشد اپیدرمی انسانی(HER2) (048/0 p<) پیش آگهی دهنده متاستاز تعیین شدند و متغیرهای سن، گیرنده استروژن، گیرنده پروستروژن، درجه بدخیمی تومور و اندازه تومور معنی دار نشدند(05/0 p>).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که عامل پیش آگهی دهنده معنی دار تعداد گره های لنفی درگیر بیشتر، به عنوان عاملی شناخته می شود که سبب افزایش مخاطره بروز متاستاز و کاهش بقای بیمار، در نتیجه فوت وی می شود. همچنین تشخیص و درمان بیماری در مراحل اولیه بیماری سبب افزایش بقای بیماران می گردد. بنابراین ایجاد زمینه برای غربالگری های سرطان پستان و دادن آگاهی به زنان در مورد اهمیت معاینات دوره ای و تشخیص زود هنگام بیماری می تواند عامل مهمی جهت درمان بیماری و پیشگیری از بروز متاستاز بیماران سرطان پستان می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، متاستاز، بقای بدون متاستاز، مدل شرطی
  • افروز دانش پرور، هما حجاران، ایرج موبدی، سعید رضا نداف، مهدی ناطق پور، مهسا سادات مکی، محمدرضا شیدفر، سید جمال هاشمی، سید ابراهیم اسکندری، غلامرضا مولوی* صفحات 53-59
    زمینه و هدف
    سالیانه موارد فراوانی از مراجعین دارای ضایعات مشکوک به دمودکس به آزمایشگاه های تشخیص طبی در سراسر کشور ثبت می گردد.وفور این انگل پوستی که از جنبه های پاتوژنز، راه انتقال و ایجاد پیچیدگی های درمانی همچنان ناشناخته مانده است، دارای اهمیت کلینیکی بسیار می باشد.عموما حضور دمودکس همراه با بیماری های پوستی از قبیل آکنه،رزاسه،اریتماوپیتریازیس وبیماری های چشمی مانند بلفارایتیس شناسائی و مورد تشخیص قرار می گیرد.درارتباط با نقش بیولوژیک این موجود در موفقیت درمان وتاثیر حضورآنهادر طول دوره بیماری جای مطالعه فراوان دارد.
    روش کار
    در این بررسی از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان پوست رازی، مرکز تحقیقات پوست و جذام، آزمایشگاه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و دو آزمایشگاه قارچ شناسی دیگر در شهر تهران نمونه گیری انجام شد. پس از تکمیل پرسشنامه برای هر بیمار از ناحیه مبتلا نمونه برداری انجام گردید. انگل های دمودکس پس از شفاف سازی در پتاس 10% با استفاده از میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. شناسائی و تشخیص گونه پس از ترسیم با کامرا لوسیدا و تطبیق با منابع معتبر صورت گرفت.
    نتایج
    از میان 100 بیمار بررسی شده،در مجموع 78 نفر آلوده به انگل دمودکس فولیکولوروم تشخیص داده شدند. که از این میان (92%) مونث و(7.6%) مذکربودند) 05/0> p). بیشترین فراوانی نسبی در گروه سنی 41 تا 50 سال مشاهده گردید) 05/0> p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه فراوانی نسبی دمودیکوزیس در زنان و افراد میانسال بیشتر مشاهده شد و این امر لزوم شناسائی انگل و درک جنبه های مرتبط با آلودگی و نقش آن را در پاتوژنز بیماری های پوستی تشدید می کند.
    کلیدواژگان: مایت دمودکس، انگل پوستی، بندپایان، ایران
  • عادل مظلومی*، زینب کاظمی، عباس رحیمی فروشانی، میثم عیوض لو صفحات 61-74
    زمینه و هدف
    توانایی کار نشان دهنده تعامل بین مشخصه های فردی، شرایط کاری، قابلیت های عملکردی کارکنان، و همچنین وضعیت سلامت آن ها می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه شاخص توانایی کار (WAI) Work Ability Index می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه، به منظور تایید ثبات زبان شناسی پرسشنامه از روش Backward Translation ترجمه معکوس استفاده گردید. سپس، مطالعه مقطعی در میان نمونه 645 نفری از کارگران برخی از صنایع صورت گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آزمون-آزمون مجدد و همچنین اعتبار ساختاری آن با استفاده از آزمون تحلیل عاملی بررسی شد. بعلاوه، اعتبار افتراقی این شاخص از مقایسه میانگین نمرات ابعاد توانایی کار در دو گروه از کارگران با مرخصی های استعلاجی کم و زیاد مورد بدست آمد.
    نتایج
    در خصوص پایایی، ملاحظه گردید که ضریب تکرارپذیری برای تمامی ابعاد پرسشنامه WAI در سطح قابل قبولی می باشد. تحلیل عاملی مولفه های مربوط به پرسشنامه نشان داد که برای هرکدام از مولفه های «توانایی کار در ارتباط با نیازهای شغلی» و «قابلیت های فکری و ذهنی» تنها یک سوال کافی است. همچنین، سوال های مربوط به مولفه «بیماری های تشخیص داده شده فعلی توسط پزشک» را می توان در شش عامل خلاصه نمود. نتایج نشان داد تمامی مولفه ها به جز مولفه «توانایی کار در ارتباط با نیازهای شغلی» از قدرت تمیز و افتراق برخوردار می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح قابل قبول روایی و پایایی بدست آمده برای پرسشنامه WAI، استفاده از این پرسشنامه برای ارزیابی توانایی کاری کارگران در محیط های کاری مختلف، خصوصا مشاغل صنعتی، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، توانایی کار، نسخه فارسی، روایی و پایایی
  • محسن حدادی، سید ابوالفضل ذاکریان*، محمود محمودی، جبرائیل نسل سراجی، زهره پارسا یکتا، ابوالفضل علی یاری صفحات 75-84
    زمینه و هدف
    یک ابزار تشخیصی برای بیماری سندرم خستگی مزمن، پرسشنامه سندرم خستگی مزمن است که برای موارد تحقیقاتی و بررسی های بالینی بالینی ابداع شده تا بتوان بعنوان یک ابزار پایشگر، مبتلایان را با استفاده از آن مدیریت کرد. پرسشنامه سندرم خستگی مزمن بسیار جامع است و با استفاده از روش خود اظهاری، تمامی موارد داخلی و خارجی را با توجه به تعاریف موردی مرکز کنترل بیماری های امریکا تحت پوشش قرار می دهد. این ابزار همچنین سطوح فعالیت را در گذشته و حال ارزیابی می کند و علائم خستگی و ناخوشی را پس از فعالیت های معمول و روزانه، جهت اطمینان از این موارد، به خوبی ارزیابی می کند. هدف از این مطالعه ارزیابی پایایی و روایی تشخیصی پرسشنامه سندرم خستگی مزمن (CFS) Chronic Fatigue Syndrome Questionnaire است (Bleijenberg 2009).
    روش کار
    در بحث اعتبار محتوایی و روایی، پس از بررسی تحقیقات انجام گرفته، پرسشنامه سندرم خستگی مزمن تهیه شده توسط گروه روانشناسی دانشگاه دی پال انتخاب گردید و طی مکاتبه ای نسخه کاملی از پرسشنامه به همراه امتیاز بندی دریافت گردید.. پرسشنامه مورد نظر ترجمه شد، اعتبار محتوایی آن توسط 20 نفر از اساتید مربوطه بررسی گردید. از طرفی ترجمه مجدد از فارسی به انگلیسی برای مرجع تهیه کننده ارسال شد و با اصلاحاتی، اعتبار روایی آن نیز مورد تایید قرار گرفت. سپس تعداد 30 پرستار برای تعیین پایایی پرسشنامه سندرم خستگی مزمن که در یک مرکز آموزشی و درمانی کار می کردند، انتخاب شدند. پرسشنامه تحت نظارت مدیریت مرکز و محقق و پس از توجیه کامل افراد شرکت کننده در پژوهش توسط محقق در بین آن ها توزیع و تکمیل گردید. این بررسی مجددا پس از 15 روز انجام شد.
    نتایج
    این ابزار روایی و پایایی خوبی را از خود نشان داد. در بحث اعتبار محتوایی ترجمه فارسی این ابزار توسط 20 نفر از اساتید مرتبط داخلی بررسی گردید و اعتبار محتوایی آن با استفاده از نسبت و شاخص روایی محتوا CVR) و CVI) مشخص شد و نتایج بهدست آمده (7/0 CVR= و 85/0 CVI=) نشان دهنده اعتبار محتوایی خوبی است. با توجه به نتایج به دست آمده، در خصوص پایایی پرسشنامه CFS، آلفای کرونباخ ارزیابی شده که نتایج، پایایی بسیار خوبی را برای پرسشنامه نشان داد. ضرایب پایایی دو مرحله آزمون (ICC = Mixed & and Confidence Interval = 95% mouseover=«function onmouseover() {msoCommentShow(''_anchor_1''،''_com_1'')}» onmouseout=«function onmouseout() {msoCommentHide(''_com_1'')}» href=«#_msocom_1»>[H1]) نیز ارتباط معنی دار سوالات را به خوبی نشان داد. از طرفی ضریب همبستگی داخلی به دست آمده برای 8 معیار CFS، همبستگی داخلی بالایی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه پیشنهاد می کند که می توان از پرسشنامه CFS به عنوان یک ابزار مناسب و قابل اعتماد در تمام سطوح تحقیقاتی و بالینی استفاده نمود. استفاده از این ابزار می تواند در موارد زمینه ای و حتی معاینات در سطوح پیشرفته نیز موثر باشد، زیرا توانمندی و دقت کافی را در تشخیص افراد مبتلا به CFS دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه سندرم خستگی مزمن، روایی و پایایی، علائم و معیارهای تشخیص
  • محسن شمس، هادی نیستانی، حسن ابراهیمی پور، حبیب الله اسماعیلی، علی وفایی نجار*، ملیحه نصرتی صفحات 85-96
    زمینه و هدف
    نقش ماموگرافی در تشخیص زودهنگام سرطان پستان در زنان شناخته شده و یکی از اقدامات مهم بخش سلامت، ترغیب زنان به انجام دوره ای آن است. اقدمات آموزشی و اطلاع رسانی که تاکنون در این زمینه انجام شده ولی کمتر به موضوع به صرفه کردن انجام این آزمایش غربالگری توجه شده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر یک مداخله مبتنی بر الگوی بازاریابی اجتماعی برای ترغیب زنان روستایی شهرستان بجنورد به انجام ماموگرافی است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، دو روستای تابع شهرستان بجنورد که از نظر ویژگی های جمعیتی شبیه به هم بودند، مشخص و به صورت تصادفی روستاهای مداخله و مقایسه نام گرفتند. کلیه زنان بالای 35 سال ساکن این دو روستا که بالغ بر 343 نفر بودند (151 نفر در گروه مداخله و 192 نفر در گروه مقایسه) شناسایی شدند. برای دستیابی به ایده اولیه مداخله و شناسایی دیدگاه ها و نظرات زنان گروه هدف درباره ماموگرافی، پژوهش تکوینی شامل یک پیمایش کمی (با تکمیل پرسشنامه سنجش نگرش زنان بر اساس الگوی باور سلامت) و یک مطالعه کیفی (با برگزاری چهار جلسه بحث گروهی متمرکز) انجام شد. براساس نتایج پژوهش تکوینی، مداخله رفتاری با تکیه بر کاهش موانع اصلی مورد نظر مشارکت کنندگان طراحی شد و به مدت چهار هفته در گروه مداخله به اجرا درآمد. در پایان هفته اول پس از پایان مداخله، تعداد موارد ماموگرافی زنان دو روستا مشخص و مقایسه شد.
    نتایج
    پیمایش کمی نشان داد که از بین سازه های الگوی باور سلامت، میانگین امتیازات کسب شده از سوالات وقت گیربودن، هزینه بالا (از بین موانع درک شده)؛ و نیز به یاد نداشتن انجام ماموگرافی، و نگرانی از در معرض اشعه قرار گرفتن، پایین تر از سایر موارد بود. در مطالعه کیفی نیز، زنان بالا بودن هزینه انجام ماموگرافی و وقت گیر بودن ماموگرافی را از جمله عوامل اصلی در عدم استقبال از این آزمایش بیان کردند. پس از اجرای برنامه، 1/48 درصد زنان واجد شرایط در گروه مداخله، برای انجام ماموگرافی اقدام کردند در حالی که تغییری در تعداد موارد ماموگرافی در گروه مقایسه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مداخلات آموزشی برای ترغیب زنان به انجام ماموگرافی کافی نیست و باید به موانع و نگرانی های ذهنی افراد نیز توجه کرد. یکی از راهکارهای اثربخش برای ترویج ایده، رفتار یا خدمات، شناسایی دیدگاه ها و نظرات گروه هدف و طراحی مداخلات مخاطب محور بر مبنای این دیدگاه هاست. به این ترتیب، پذیرش ایده یا رفتار مقرون به صرفه خواهد بود و استقبال از آن افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ماموگرافی، بازاریابی اجتماعی
|
  • Mansour Halimi *, Manouchehr Farajzadeh, Mehdi Delavari, Hadi Bagheri Pages 1-11
    Background And Aim
    Environmental and ecological factors especially climatic conditions have a significant impact on the prevalence of parasitic diseases. These factors has is more importance in Malaria Incidence and Epidemiology. Malaria as the most important parasitic disease, considered as one of most important public health problem. The climatic factors not only affect the growth and proliferation of the Anopheles mosquito but also affect in Plasmodium activity. In present study we surveyed the malaria situation during 1972 to 2005. In order to the five climatic parameters including mean temperature, total precipitation, number of days with precipitation over 0mm, rainfall distribution index and relative humidity were used as annual average during 1971 to 2005.
    Materials And Methods
    we calculate average of annual of climatic parameters for the 31 synoptic stations of Iran Using GIS software. First, using the ordinary Kriging model with spherical a Semi variogram was traced maps of climatic parameters and these factors mean was calculated for each year. Finally, to investigate the relationship between climatic parameters with the prevalence index the Pearson correlation coefficient at 0.9 confidence level (p = 0.10). was used. A multivariate linear regression model was applied to estimate the prevalence of disease based on the mentioned climatic factors.
    Results
    Study of malaria prevalence in 1971 to 2005 showed cases of disease with has a decreasing trend with slope 0.0142 in year that this trend has been accelerated from 1375. Many cases of disease have been reported one year after increased precipitation. The result showed the weather humidity factors is important than temperature factors in the prevalence of malaria. I general, the developed model is explained 0.48 of changes prevalence time.
    Conclusion
    In order to be successful Anti-malaria campaign in Malaria-prone areas in addition different influencing factors climatic factors should be considered.
    Keywords: Malaria, Climate Condition, Iran
  • Amir Mansour Tehranchian, Shokouh Masoumi* Pages 13-27
    Background And Aim
    In this paper, contribution rate of health capital in economic growth is computated.
    Materials And Methods
    In order to this, fuzzy neural network method is applied on statistical data from Middle East and North Africa countries in the period of fifteen years (1996-2010).
    Results
    The obtained results present that contribution rate of health capital in economic growth these countries has averagely been 44/79 percentages in this priod.
    Conclusion
    Investment in the field of health and education form the political suggestion of this research.
    Keywords: Health capital, Economic growth, Middle East, North Africa countries (MENA)
  • Fatemeh Rahmanian, Masoumeh Simbar *, Ali Ramezankhani, Farid Zaeri Pages 29-40
    Background
    Sexually transmitted infections are one of the most prevalent infections all over the world that impose significant morbidity on people. There are an increasing number of sexually transmitted infections in Islamic Republic of Iran during recent years. So developing and implementing programs for STIs prevention and control is considered as a health priority. While the role of gender based power in sexual relationships has in recent years been acknowledged, the understanding has largely lacked practical considerations in the STIs/HIV/AIDS prevention fields. This study aims to explore gender sensitive STIs/HIV/AIDS prevention services concepts and dimensions.
    Method
    This study employed content analyzes research design. Semi-structured in-depth interviews were conducted with 37 expert reproductive health managers and providers that selected purposively and then continued by snow ball method. Data collected by using semi-structured interview guide. The interviews were transcribed and typed. Data was analyzed according to content analysis.
    Results
    2 categories emerged as the result of data content analysis: 1) gender sensitive structure including employers, facilities and management dimensions 2) gender sensitive process including care and educational processes.
    Conclusion
    providing gender sensitive STIs/HIV/AIDS prevention services need gender sensitive management, facilities and providers and gender sensitive care and educational design.
    Keywords: Gender sensitive services, Prevention, STIs, HIV, AIDS, Qualitative research
  • Mahmoud Reza Gohari *, Parisa Mokhtari Hesari, Zeynab Moghaddami Fard, Reza Khoda Bakhshi Pages 41-52
    Background And Aim
    identifying the risk factors for metastasis is major concern for treatment processes of cancer patients. Metastasis makes patients frail and increase hazard of death. It also decreases physical and psychological quality of life of patients. Aim of this study is determining of prognostic factors for metastasis of breast cancer using conditional regression model.
    Materials And Methods
    in this survival study, hospital records of 246 women with breast cancer who underwent surgery and treatment at hospital Fayyazbakhsh were used. Patients were followed until 2012 May and their final situations recorded. Metastasis free survival estimated with Kaplan-myier method. To determine the prognostic factors, a conditional regression model called PWP fitted. All statistical analysis was conducted with R software, version 2.10.
    Results
    202 patients (82.1%) were alive until follow up and 44 patients (17.9%) died.54patients experience metastasis. 11 patients (4.7%) had two metastases. Most of metastases were shown in bone, liver, lung and brain. Median metastasis free survival (MFS) estimated 64 month. One, two and three year MFS were 88%, 80.1% and 76.6%, respectively. Lymph node involvement and HER2 were shown as prognostic factors for metastasis. Age, Esterogen Receptor, Prosterogen Receptor, Grade and tumor size were not significant (P> 0.05).
    Conclusion
    number of lymph nodes involvement as a prognostic factor involve more nodes and increase risk of metastasis and death. Thus prognosis and treatment of cancer in early stages increase survival of patients.
    Keywords: Breast cancer, Metastasis, Metastasis free survival, Conditional model
  • Afrouz Danesh Parvar, Homa Hajjaran, Iraj Mobedi, Saeid Naddaf, Mehdi Nateghpour, Mahsa Makki, Mohammad Reza Shidfar, Seyed Jamal Hashemi, Seyed Ebrahim Eskandari, Gholam Reza Molavi * Pages 53-59
    Backgrond and
    Aim
    Demodicosis is a common skin disease. Great number of admissions to the clinics is occurring in the country. Regarding the high prevalence of this parasitic arthropod, investigating on pathogenesis, route of transmission and the complications they may produce, is considered of great importance. Generally, demodex parasites often exist in the skin tissue and tend to live in the face specifically in cheeks, forehead and nose, where sebum excretion is active and may provide a favorable habitat for living and breading the parasite. Diagnosis is carried out during an exploratory skin test for a cne, pityriasis rosacea and ophthalmic infectious diseases such as blepharitis. Determination of their biological role in chronicity of general skin disorders is an interesting topic in research.
    Materials And Methods
    Patients were admitted to the Razi hospital, Research Center for skin diseases and leprosy, and three other clinical laboratories considered for assays. The questionnaire was filled for each patient and the sample was taken from the affected area. Ecto parasites were transferred to the potassium chloride solution 10% and studied under a light microscope.
    Results
    A total of 100 patients were studied, from which 78 patients were diagnosed as infected with the Demodex folliculorum. Of these, (%92) were female and (%7.6) male (p <0.05). The highest frequency was observed in the age group 41 to 50 years (P <0.05).
    Conclusion
    In this study, the relative frequency of demodicosis was more common in women and in the middle-aged group. Generally this high level of frequency will intensify the necessity of the identification of parasites and its pathological effects in chronic infectious diseases.
    Keywords: Demodex mites, Ectoparasite, Arthropoda, Iran
  • Adel Mazloumi *, Zeynab Kazemi, Abbas Rahimi Foroushani, Meysam Eivazlou Pages 61-74
    Background And Aim
    Work ability reflects the interactions among personal characteristics, working conditions, employee's functional capabilities, and also employee's health status. Hence, the aim of the present study was to provide the Farsi version of Work Ability Index and to validate it among Iranian workers.
    Materials And Methods
    In the first stage, Backward Translation method was used for linguistic validation of the questionnaire. Cross sectional survey of a sample of 645 workers from some Iranian companies were conducted. The study estimated the reliability of the questionnaire by means of test-retest, as well as the construct validity using factor analysis. In order to determine discriminant capacity, the mean scores of different dimensions of work ability index were compared between workers with and without sick leave.
    Results
    Accordingly, the questionnaire showed a good internal consistency. ICC coefficients for the questionnaire were acceptable. Moreover, factor analyses related to the questionnaire items indicated that only one question is sufficient for each item of "work ability in relation to the demands of the job" and "mental resources". Also, questions related to the item of "number of current diseases diagnosed by physician" can be integrated in six questions. A good level of discriminant validity was observed for all dimensions except for the item of "work ability regarding work demands".
    Conclusion
    According to the acceptable validity and reliability of Work Ability Index, obtained in the present study, using this questionnaire for evaluating worker's work ability in all Iranian work environments, especially in industrial settings, is recommended.
    Keywords: Validation, Work ability, Farsi version, Validity, reliability
  • Mohsen Haddadi, Abolfazl Zakerian *, Mahmood Mahmoodi, Jebraeil Nasl Seraji, Zohreh Parsa Yekta, Abolfazl Ali Yari Pages 75-84
    Background And Aim
    Diagnostic tools for chronic fatigue syndrome, chronic fatigue syndrome questionnaire, created for research and clinical investigations in order to use it as a management tool for monitoring patients with this syndrome. The questionnaire is very comprehensive using a self-reporting system and all internal and external definitions according to the America's Center for Disease Control has been covered. It also assesses current and past activity levels and symptoms of fatigue and malaise after routine daily activities to ensure that these items are evaluated as well. The purpose of this study is to evaluate the reliability and validity of diagnostic questionnaire for Chronic Fatigue Syndrome (CFS).
    Materials And Methods
    In the discussion of content validity and reliability of survey studies, chronic fatigue syndrome questionnaire, prepared by the Department of Psychology, DePaul University, and was elected a full copy of the correspondence received from the questionnaire ratings. The questionnaire that was translated content validity was assessed by the 20 members of the faculty. However, re-translated from Persian into English for reference, was prepared with modifications, the validity of its validity was confirmed by the authors. Then, 30 nurses were selected to determine the reliability of the questionnaire chronic fatigue syndrome who was working in a Hospital. Inventory management under center and full justification of the researcher and the participants in the study by researchers at the distribution has been completed. The survey was carried out again after 15 days.
    Results
    The instrument showed good reliability and validity. In discussing the content validity of the Persian translation tool by 20 people associated professor of internal review, and its content validity was determined with respect to two of CVI and the results of CVR, and (CVR=0.7 and CVI=0.85) represents CREDIT the content is good. According to the results, the reliability of the questionnaire CFS, Cronbach's alpha to assess the results of the questionnaire showed very good reliability. Two step test reliability coefficients (ICC = Mixed & and Confidence Interval = 95%) also showed a significant relationship among questions as well. However, the internal correlation coefficient obtained for the 8 criteria CFS, showed high internal cohesion.
    Conclusion
    This study suggests the CFS questionnaire as a reliable instrument for all levels in research and clinical applications. Using this tool can help with background checks and even in advanced levels to be effective, it has enough power and accuracy in the diagnosis of CFS sufferers.
    Keywords: Chronic Fatigue Syndrome Questionnaire, Validity, reliability, Symptoms, diagnostic criteria
  • Mohsen Shamsi, Hadi Neyestani, Hassan Ebrahimipour, Habiballah Esmaeili, Ali Vafaei Najjar *, Maliheh Nosrati Pages 85-96
    Objectives
    The role of mammography in early detection of b reast cancer is evident and persuasion to do that is very important in health sector. Majority of the interventions are based on education and informing and there has been less attention to making mammography cost beneficent. This study aimed at assessing the effect of a social marketing-based intervention to persuade to do mammography in Bojnord.
    Methods
    In this quasi-experimental study, two villages around Bojnurd with similar demographic characteristics, considered as intervention and comparison groups randomly. All 35- years and older women consist of 343 women (151 in intervention and 191 in comparison groups) were identified. To obtain the main idea for intervention, and exploring the viewpoints of target group about mammography, a formative research combined of a quantitative survey (through completing the questionnaire for assessing the women’s attitudes based on health belief model) and a qualitative study (through establishing four focus group discussions) was done. According to the gathered and analyzed data, an intervention focused on the main barriers designed and implemented through four weeks. One week after the intervention, the number of mammograms in two villages was determined and compared.
    Results
    Quantitative survey showed that the mean of the scores related to expending time and high economical costs (perceived barriers); not remember to do mammography and fear of exposure to x- ray is less than other constructs. In qualitative study, time expending and high economical cost considered as two main factors related to not doing mammography. After the intervention, 48.1 percent of the women in intervention group went to do mammography and there are no change similar results in comparison group.
    Conclusions
    Educational interventions are not enough to persuade women to do mammography and we have to consider their perceived barriers and concerns. One of the most effective approach to promote an idea, behavior or service, is identifying the viewpoints of target group and design them as consumer- oriented programs. So, acceptance of the idea and behavior will be cost-beneficent.
    Keywords: Breast Cancer, Mammography, Social marketing