فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1392)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین امینی پزوه*، محسن اسماعیلی صفحات 1-20
    مباحث مربوط به موضوع قانونگذاری از مباحثی است که مطالعه آن اخیرا از حوزه علوم سیاسی به گستره موضوعات حقوق عمومی منتقل شده است. در این بین در تراث فقهی امامیه به صورت پراکنده مباحث بسیاری در این زمینه مطرح شده که استخراج و بهره گیری از آنها در حل مسائل حقوق اساسی در نظام جمهوری اسلامی به عنوان نظامی دینی لازم است. از مهم ترین آنها، مباحث شهید سید محمدباقر صدر با نام منطقه الفراغ است. هدف مقاله پیش رو بررسی دیدگاه های ایشان در حوزه قانونگذاری در قالب نظریه ای منسجم است تا بتواند متناظری برای نظریه های قانونگذاری (theory of legislation) در نظام های سیاسی سکولار باشد. در همین راستا تلاش شده است که این نظرها با تمرکز بیشتر بر احکام صادرشده در منطقه الفراغ که بیشترین مشابهت را با مفهوم قانونگذاری در حقوق عمومی مدرن دارد، در قالب نظریه ای منسجم بیان شود.
    کلیدواژگان: فلسفه قانونگذاری، نظریه قانونگذاری، منطقه الفراغ، سید محمدباقر صدر، مبانی کلامی منطقه الفراغ، ادله منطقه الفراغ، قلمرو منطقه الفراغ، ماهیت احکام منطقه الفراغ، ضوابط احکام منطقه الفراغ
  • علی اکبر گرجی ازندریانی، جعفر شفیعی سردشت* صفحات 21-40
    تحدید قدرت دولت و به تبع آن حفظ حقوق و آزادی های شهروندان، یکی از دغدغه های مهم حقوق عمومی به ویژه حقوق اساسی و اداری است. در همین راستا، تاسیس نظارت قضایی بر اعمال دولت به مثابه یکی از سازوکارهای جلوگیری از خودسری آن در نظام های حقوقی پا به عرصه گذاشت. علی رغم این دغدغه، نظام های حقوقی مختلف برخی از اعمال دولت را -بنا به دلایلی- از شمول نظارت قضایی مستثنا ساخته اند. در این موجز، با روش توصیفی- تحلیلی، دلایل و مصادیق نظارت ناپذیری برخی اعمال دولت براساس نظام حقوقی کامن لا، به ویژه کشور انگلستان بررسی می شود. به طور معمول در همه نظام های حقوقی، برخی از اعمال دولت به علت ماهیت یا علل دیگر، مشمول نظارت قضایی نمی شوند و به تعبیر دیگر نظارت گریزند. اگرچه مستثنا شدن برخی از اعمال دولت از شمول نظارت قضایی، در نگاه اول، ممکن است مغایر اصل حاکمیت قانون بر همه اعمال دولت تلقی شود، نباید این نکته را از نظر دور داشت که نظارت قضایی تنها یکی از سازوکارهای تضمین حاکمیت قانون بر اداره به شمار می آید. ازاین رو، در خصوص اعمال مستثنا شده می توان از دیگر سازوکارهای نظارتی پیش بینی شده در نظام حقوق اساسی و اداری بهره جست.
    کلیدواژگان: نظارت قضایی، دلایل نظارت ناپذیری، اعمال نظارت ناپذیر، حاکمیت قانون، عمل اداری
  • ولی رستمی، سید مجتبی حسینی پور اردکانی* صفحات 41-60
    مقاله حاضر درصدد این است با بررسی اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در خصوص شوراهای اسلامی کشور و دیگر نهادهای حاکم و همچنین قواعد حقوقی حاکم بر سازمان های اداری کشور، جایگاه شوراهای اسلامی کشور را در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران بررسی نماید. در این زمینه با بررسی معیارها و اصول کلی حاکم بر قوا و نهادهای اساسی حاکم و تعامل شوراها در این خصوص مشخص خواهد شد که نمی توان شوراها را به صورت خاص و در قالب یکی از قوای سه گانه قرار داد، چراکه این نهادها به موجب اصول قانون اساسی دارای شان تصمیم گیری و نظارت هستند و این شئون با اجرا و یا تقنین متفاوتند و از سوی دیگر در زمینه سازمان های اداری موجود نیز با توجه به ابهام و تعارضات موجود در نظام حقوقی سازمان های اداری و عدم توجه قانونگذار به ماهیت سازمان های اداری، نمی توان نظر متقن و جازمی در این زمینه بیان کرد. در این مورد هرچند می توان شوراهای اسلامی کشور را ماهیتا موسسه عمومی غیردولتی دانست، لیکن در نهایت با توجه به حکم مذکور در ذیل ماده (2) قانون مدیریت خدمات کشوری مبنی بر اینکه «کلیه سازمان هایی که در قانون اساسی نام برده شده است در حکم موسسه دولتی شناخته می شود» می توان شوراهای اسلامی را در زمره این گونه موسسات قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، قوای حاکمه، سازمان های اداری، موسسه دولتی، موسسه عمومی غیردولتی
  • سیدمحمدمهدی غمامی، حسین خلف رضایی* صفحات 61-82
    اصل تفکیک قوا به عنوان روشی برای تقسیم وظایف میان نهادهای حاکمیتی و حکمرانی مطلوب مورد قبول عموم نظام های سیاسی قرار گرفته است. در کنار این اصل ساختاری، به دلیل گستره وسیع وظایف و صلاحیت های قوای حکومتی، سازوکارها و روش های تنظیمی دیگری نیز پیش بینی شده است که هم موجب ساماندهی بهتر روابط قوا و پیشبرد هماهنگ سیاست های دولتی شود و هم از بروز اختلافات نظری و عملی در صلاحیت قوا پیشگیری به عمل آید. با این همه، ممکن است در مواردی روش های تنظیمی راه گشا نباشد و اختلاف نظر به حد یک اختلاف حقوقی در آید. در این راستا، نظام های حقوقی به فراخور ساختارهای اساسی خود، نهادها و سازوکارهایی را برای حل اختلاف قوا پیش بینی کرده اند تا از بروز یا گسترش التهاب و تنش در فضای کشور جلوگیری شود.
    در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، تنظیم روابط و حل اختلافات قوا به موجب بند «7» اصل (110) قانون اساسی در صلاحیت مقام رهبری قرار گرفته است. بر این اساس، ایشان طی حکمی در مردادماه 1390 دستور تشکیل هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه را به عنوان نهادی مشورتی در راستای ایفای نقش یادشده صادر کردند.
    کلیدواژگان: حل اختلاف قوا، تنظیم روابط قوا، حل معضلات نظام، اجرای قانون اساسی، رئیس جمهور
  • حمید بهرامی احمدی، اعظم علم خانی* صفحات 83-101
    داشتن محیط زیست سالم یکی از حقوق بنیادین افراد است و همانند سایر حقوق، جبران ضررهای واردآمده به آن ضروری است. در صورت فراهم بودن تمام شرایط و ارکان مسئولیت مدنی، زیان دیده حق دارد جبران خسارت وارده را بخواهد. آلوده کننده نیز ملزم می شود تا ضرر به بارآمده را جبران کند. بدین ترتیب، تعهدی قانونی بین زیان دیده و آلوده کننده به وجود می آید. در این مقاله به شیوه کتابخانه ای به تحلیل پرمباحثه ترین مسائلی که به منظور جبران خسارت های زیست محیطی با آن مواجهیم، می پردازیم. عمده ترین پرسش هایی که در این نوشتار به دنبال پاسخگویی به آنها هستیم، این است که چه عواملی در تعیین صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده به پرونده های زیست محیطی علیه دولت نقش موثر دارند؟ همچنین ازآنجا که شیوه های جبران خسارت در مسائل زیست محیطی با توجه به نوع تخریب متفاوت است، بهترین تصمیمی که دادگاه رسیدگی کننده برای جبران خسارت های زیست محیطی می تواند اتخاذ کند کدام است؟
    کلیدواژگان: خسارت های زیست محیطی، مسئولیت مدنی، صلاحیت دادگاه، جبران خسارت، تصمیمات دادگاه ها
  • علی محمد فلاح زاده، میثم درویش متولی* صفحات 103-122
    مهم ترین رسالت و صلاحیت شورای نگهبان در قانون اساسی، پاسداری از دو هنجار برتر نظام جمهوری اسلامی ایران، یعنی شرع و قانون اساسی است. پیش از تشکیل مجلس شورای اسلامی، نهادهای صالح قانونگذاری (مجلس شورای ملی و سنا و شورای انقلاب)، قوانینی را وضع کرده اند که هم اکنون برخی از آنها در نظام جمهوری اسلامی ایران مجری هستند و از حیث عدم مغایرت با شرع و قانون اساسی بررسی نشده اند. عدم نظارت شورای نگهبان از حیث عدم مغایرت قوانین مزبور با شرع و قانون اساسی، از جمله مسائل مطرح در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران است. امکان و چگونگی نظارت یا عدم نظارت شورای نگهبان بر قوانین مصوب شورای انقلاب و قوانین پیش از انقلاب از حیث عدم مغایرت با شرع و قانون اساسی، بحث اصلی نوشتار حاضر است که در نهایت با تبیین و بیان فرضیات، نظریه ها و استدلال های مطرح یا قابل طرح، به این نتیجه می رسیم که نظارت شورای نگهبان بر آن قوانین از حیث عدم مغایرت با شرع و قانون اساسی قابل اثبات است که البته در هر مورد، استدلال های جداگانه ای وجود دارد.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، قانون اساسی، نظارت، مصوبات شورای انقلاب، قوانین پیش از انقلاب، اصل چهارم
|
  • Hossein Amini*, Mohsen Esmaeili Pages 1-20
    The studies concerning legislation, recently transfer from political science to public law. there are too many ideas distributed in heritage of Shia jurisprudence about that. It is essential to discover and use them to solve the problems related to constitutional law of Islamic Republic of Iran as a religious political system. One of the most important of them is the Theory of Shahid Sayyid Muhammad Baqir al-Sadr known as Manteghat-al-faragh. The goal of this paper is verifying his ideas about legislation as a coherent theory, so that could be an equivalent for theories of legislation in secular political systems. So, it is tried to explain these ideas as a theory with more focus on rules legislated in Manteghat-al-faragh that have more similarity with modern concept of legislation.
    Keywords: Philosophy of Legislation, Theory of legislation, Manteghat, al, faragh, Sayyid Muhammad Baqir al Sadr, Theological foundations of Manteghat, al, faragh, Reasons of Manteghat, al, faragh, Scope of Manteghat, al, faragh, Nature of rules of Manteghat, al, faragh
  • Ali Akbar Gorji Azandaryani, Jafar Shafiei Sardasht* Pages 21-40
    Limiting state power and protecting the rights and freedoms of citizens thereto, are the major concerns of public law, in particular, constitutional and administrative law. In this regard, the establishment of judicial review of the government's actions as a mechanism to prevent its arbitrariness was established. However, despite these concerns, in different legal systems, some government's actions -for some reason- have been excluded from the scope of judicial review. In this article, with a descriptive-analytical method, reasons and examples of nonreviewability based on the common law legal system, particularly the United Kingdom are studied. Usually in all legal systems, some government's actions due to the nature or other causes, are not subject to judicial review. At first glance, excluding certain acts of government from judicial review, could be seen contrary to the rule of law, but we should bear in mind that it is only one of the mechanisms to ensure the rule of law. Hence, in respect of exceptions, other monitoring mechanisms envisaged in the constitutional and administrative law systems could be utilized.
    Keywords: judicial review, the reasons for non, reviewability, non, reviewable acts, the rule of law, administrative act
  • Vali Rostami, Sayyed Mojtaba Hosseinipour Ardakani* Pages 41-60
    This article is intended to investigate the Islamic Councils status in the legal system of the Islamic Republic of Iran by reviewing the Councils and other governmental bodies in light of the constitution and other laws and regulations governing administrative bodies. Decision-making and monitoring functions of the Islamic Councils distinguish them from executive or legislative powers. Regarding to the criteria and principles governing political institutions, it will become clear that the Councils could not be situated within the three branches of government. Given the ambiguities and contradictions in the legal system of administrative agencies and legislative inattention to the nature of administrative bodies, it is difficult to have a definite opinion on the subject. Although the councils by their nature can be considered as non-governmental public institutions but it is more accurate to recognize them as governmental institutions, due to Article 2 of the Government Service Management Code which provided that “all organizations mentioned in the Constitution are known as the governmental agency”.
    Keywords: Islamic councils, three branches of the government, Administrative bodies, Governmental Institute, non, governmental Public institutions
  • Sayyed Mohammad Mahdi Ghamami, Hossein Khalaf Rezaei* Pages 61-82
    The principle of separation of powers has been accepted by all political systems as a way to divide tasks between government institutions and good governance. However, due to the wide range of tasks and competencies of governmental powers, the regulatory mechanisms and methods are also provided which lead to better organize policies and promote harmonious relations between the powers of government and to prevent theoretical and practical conflicts in their competences. Besides these regulatory procedures, in case of dispute, legal systems according to their constitutional structures, have provided some institutions and mechanisms for dispute resolution between governmental bodies to prevent the occurrence or spread of tensions in the Country. In the legal system of Iran it is in the authority of the Supreme Leader to resolve disputes and regulate the relations of the three branches of the government under paragraph 7 of principle (110) of the constitution. Accordingly, he issued the verdict in August 2011 for establishment of the panel of dispute settlement and adjustment of the relations between three branches as an advisory body in order to play the above-mentioned role.
    Keywords: Dispute Resolution of the Powers, Regulating Relations of the Powers, Problem Solving System, Enforcement of the Constitution, the President
  • Hamid Bahrami Ahmadi, Azam Alam Khani* Pages 83-101
    One of the fundumental rights of individuals is a healthy environment. Therefore, if it is damaged, as the other rights it have to be compensated. In case that all conditions and factors of the tort liability exist, the victim can claim for the compensatation. The polluter is obliged to compensate the damages. Therefore, an obligation exists between the victim and the polluter.In this article, we analize the most disputable problems that we face in compensation of environmental pollution. The most important question is what factors are important in determining the jurisdiction of the court in settling environmental cases against the government and as the compensation of the environmental damages are variable, what is the best decision that courts can take to compensate them.
    Keywords: Environmental damages, The tort liability, Competence of the court, compensation of losses, The court decisions
  • Ali Mohammad Fallahzade, Meysam Darvish Motavalli* Pages 103-122
    The main mission and jurisdiction of the Guardian Council is the safeguard of superior norms of Islamic Republic of Iran, i.e., the Constitution and Religion. Before the formation of the Islamic Assembly, the competent legislative bodies (the National Assembly and the Senate and the Revolutionary Council) have adopted laws that are nowadays implementing in the Islamic Republic of Iran though they have not been reviewed by the Guardian Council with respect to the abovementioned superior norms. It is one of problematic issues in the legal system of the Islamic Republic of Iran that how the council evaluates the lack of inconsistency or the non-violation of such norms. So, the core issue in this article is the possibility of Retrospective review of laws by the council. We are arguing that it is possible, but in any case, there is a separate argument.
    Keywords: Guardian Council, Constitution, Supervision, the Revolutionary Council acts, laws enacted before the revolution, the fourth principle