فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 72، امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مرتضی دهقان*، فریناز فرهبد صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    در طی دهه های گذشته استراحت در بستر به عنوان درمان سنتی برای بسیاری از اختلالات اسکلتی و عضلانی تجویز می گردید که امروزه در خصوص کارآمد بودن این روش اختلاف نظر وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای اثر زمان های مختلف استراحت مطلق بر روی کمردرد حاد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی بیمارانی که به دلیل کمردرد حاد به کلینیک بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد مراجعه نموده بودند، پس از همسان سازی به طور تصادفی در دو گروه کنترل (40=n) و استراحت (80=n) قرار گرفتند. گروه کنترل تحت درمان با داروی سلکوکسیب 200 میلی گرم روزانه و گروه استراحت تحت درمان با داروی سلکوکسیب 200 میلی گرم روزانه همراه با استراحت مطلق قرار گرفتند. هر دو گروه در بدو ورود به مطالعه، روز سوم، هفتم وچهاردهم مورد بررسی و معاینه قرار گرفتند و پرسشنامه استاندارد ارزیابی درد مک گیل برایشان تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین کلی درد بر اساس نمره پرسشنامه مک گیل در گروه استراحت مطلق در 4 معاینه از 25/5 به 18/6، 9/8 و 2/2 کاهش یافت که این تغییرات از نظر آماری در 4 نوبت معاینه معنی دار بود (05/0P<). همچنین کاهش درد در گروه کنترل از 24/6 به 21/3، 14/4 و 7/3 بود که تنها در دو معاینه (سوم و چهارم) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (05/0P<). به طور کلی کاهش شدت درد در گروه استراحت مطلق بیشتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد استراحت مطلق می تواند موجب کاهش درد کمر در بیماران مبتلا به کمر درد حاد شده که این کاهش نسبت به گروه دارو درمانی به تنهایی بیشتر می باشد؛ لذا استراحت مطلق به عنوان یک درمان مکمل مناسب در کنار دارو درمانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: استراحت مطلق، درد، کمر درد حاد
  • بیژن کبیر*، فرزانه تقیان، کیهان قطره سامانی صفحات 8-15
    زمینه و هدف
    روند رو به رشد جمعیت سالمندان، بی تحرکی و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی از مشکلات جامعه امروز است. اینترلوکین 18 و پروتئین واکنش گر C (CRP) دو ریسک فاکتور قلبی- عروقی هستند که در سال های اخیر مطرح شده اند و به طور مستقل خطر آترواسکلروز را نشان می دهند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر 12 هفته تمرین هوازی بر سطح اینترلوکین 18 و پروتئین واکنش گر C مردان سالمند غیر ورزشکار انجام شد.
    روش بررسی
    در این کار آزمایی بالینی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، 20 مرد سالمند غیر ورزشکار انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. 24 ساعت قبل از آغاز تمرینات، وزن و شاخص توده بدنی (BMI) آزمودنی ها اندازه گیری و نمونه خون جهت اندازه گیری اینترلوکین 18 و پروتئین واکنش گر C گرفته شد. گروه تجربی تمرین هوازی را با شدت 40 درصد ضربان قلب ذخیره آغاز و در طی 12 هفته به 75 درصد ضربان قلب ذخیره افزایش دادند. کلیه متغیرها با شرایط مشابه پس از 12 هفته مجددا اندازه گیری شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری t همبسته و t مستقل تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    انجام تمرین هوازی باعث کاهش معنی داری در سطح اینترلوکین 18 (01/0=P) در گروه هوازی شد. اما تاثیر معنی داری بر وزن (38/0=P)، BMI (07/0=P) و پروتئین واکنش گر C (09/0=P) نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه انجام تمرین هوازی موجب کاهش سطح اینترلوکین 18 و کاهش التهاب در مردان سالمند شد، بنابراین ممکن است انجام این گونه تمرینات در پیشگیری و کاهش آترواسکلروز در مردان سالمند غیر ورزشکار مفید باشد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین 18، تمرین هوازی، پروتئین واکنش گر C
  • راهله رهباریان، سید دامون صدوقی* صفحات 16-21
    زمینه و هدف
    دیابت نوع اول از نظر بالینی یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز می باشد. امروزه در درمان دیابت گرایش به سوی داروهای گیاهی که دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی هستند، روز به روز گسترش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات عصاره صمغ آنغوزه بر سطح سرمی انسولین و گلوکز خون در موش های صحرایی دیابتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی تجربی آزمایشگاهی، 28 سر موش صحرایی به طور تصادفی در چهار گروه شاهد سالم، شاهد دیابتی، دیابتی 1 (تزریق انسولین)، دیابتی 2 (تزریق عصاره ی صمغ آنغوزه) تقسیم شدند. انسولین و گلوکز خون در اولین، پانزدهمین و سی امین روز اندازه گیری شد و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه های هیپرگلیسمیک نسبت به گروه شاهد سالم، در روزهای 1، 15 و 30 انسولین خون کاهش و گلوکز خون افزایش یافت (05/0P<). در روز 15 در گروه های دیابتی تیمار شده توسط انسولین و تیمار شده توسط عصاره ی آبی صمغ آنغوزه و در روز 30 در گروه دیابتی تیمار شده توسط عصاره ی آبی صمغ آنغوزه نسبت به گروه شاهد دیابتی قند خون افزایش و انسولین خون کاهش یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    صمغ آنغوزه احتمالا با تحریک سنتز و ترشح انسولین و هیپرپلازی سلول های بتای باقیمانده ی پانکراس گلوکز خون را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع اول، صمغ آنغوزه، موش صحرایی
  • امیر شمس*، محمد علی اصلانخانی، بهروز عبدلی، حسن عشایری، مهدی نمازی زاده صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    توانایی کنترل موقعیت های مختلف بدن در فضا ناشی از تعامل پیچیده سیستم های عصبی، حسی و اسکلتی- عضلانی است که به طور کلی به عنوان سیستم کنترل پاسچر تعریف می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر دستکاری سیستم های بینایی، حس عمقی، و دهلیزی بر کنترل پاسچر پسران 16-4 سال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی 240 پسر 16-4 سال در 4 گروه سنی و 60 مرد بزرگسال انتخاب شدند. جهت ارزیابی کنترل پاسچر آزمودنی ها از آزمون سازماندهی حسی دستگاه پاسچروگرافی پویای کامپیوتری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس یک راهه تفاوت معنی داری در کنترل پاسچر گروه ها نشان داد (05/0>P). براساس نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی، در وضعیت اول و سوم، پسران تا سن 16 سالگی به کنترل پاسچری مشابه با افراد بزرگسال دست نمی یابند (p<0.05). در وضعیت دوم بین گروه سنی 16-13 سال با افراد بزرگسال تفاوت معنی داری وجود نداشت (p>0.05)؛ اما تفاوت میان گروه های دیگر معنی دار بود (05/0>P). در وضعیت چهارم پسران 16-13 سال به کنترل پاسچری مشابه با افراد بزرگسال دست یافتند به طوری که تفاوت معنی داری میان این دو گروه مشاهده نشد (p>0.05). در وضعیت پنجم و ششم نیز پسران مورد مطالعه نتوانستند به کنترل پاسچری مشابه با افراد بزرگسال دست یابند (p<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد پسران تا سن 16 سالگی قادر به پردازش و سازماندهی اطلاعات سیستم های بینایی، حس عمقی و دهلیزی در کنترل پاسچر مشابه با افراد بزرگسال نیستند.
    کلیدواژگان: دستکاری سیستم های حسی، کنترل پاسچر، دستگاه پاسچروگرافی پویای کامپیوتری، آزمون سازماندهی حسی
  • امین شفیع پور *، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    حس عمقی و تعادل از عوامل موثر بر ارتقای عملکرد و پیشگیری از آسیب های ورزشی اند، اما تاثیر شرکت در فعالیت های ورزشی مختلف بر این حس کمتر مطالعه شده است؛ بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه حس وضعیت مفصل زانو در مردان فوتبالیست، والیبالیست و غیر ورزشکار انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 45 نفر آزمودنی شامل 15 نفر فوتبالیست، 15 نفر والیبالیست و 15 نفر غیر ورزشکار شرکت کردند. حس وضعیت مفصل زانوی پای غالب این آزمودنی ها از طریق بازسازی زوایای 15،30 و 60 درجه فلکشن با چشمان بسته و در زنجیره حرکتی بسته با استفاده از الکتروگونیامتر ارزیابی شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک سویه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین خطای مطلق در بازسازی زاویه 60 درجه، در والیبالیست ها به طور معنی داری از خطای مطلق فوتبالیست ها و غیر ورزشکاران کمتر است (p<0.05). میانگین خطای مطلق در بازسازی زاویه 15 و 30 درجه، در سه گروه آزمودنی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p>0.05).
    نتیجه گیری
    والیبالیست ها در بازسازی زاویه 60 درجه دارای حس وضعیت مفصل زانوی بهتری هستند. احتمالا تمرینات پلایومتریک خصوصا تمرینات پرش- فرود با وزن بدن به بهبود حس وضعیت مفصل زانو کمک می کند.
    کلیدواژگان: مفصل زانو، غیر ورزشکار، حس وضعیت، فوتبال و والیبال
  • ضیاء فلاح محمدی*، محمد آقاسی، مرجان احمدی، کرد آسیابی صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    عصاره هیدروالکی گل گیاه ازگیل ژاپنی غنی از ترکیبات فنلی است. این مطالعه با هدف بررسی اثر محافظتی 12 هفته تمرین چرخ دوار همراه با عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی بر ضایعه القاء شده با تزریق درون بطنی 6- هیدروکسی دوپامین در سطح فاکتور نروتروفیکی مشتق آستروسیتی ساقه مغز (MANF) در موش های پارکینسونی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 50 سر موش به گروه های پایه، کنترل پارکینسونی، تمرین سالم، تمرین- ارکینسون، عصاره- پارکینسون و تمرین– عصاره- پارکینسون تقسیم شدند. گروه های تمرینی 12 هفته روی چرخ دوار تمرین کردند. گروه های دریافت کننده عصاره نیز به مدت 12 هفته و هر هفته 3 بار عصاره را به میزان 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند. ایجاد مدل پارکینسونی با تزریق محلول 6- هیدروکسی دوپامین (6-OHDA) به صورت استریوتاکسی به داخل بطن راست مغز صورت گرفت. سطح MANF ساقه مغز با روش الیزا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    ورزش اختیاری و مصرف عصاره هر کدام به تنهایی از کاهش سطح MANF در موش های مبتلا شده به پارکینسون جلوگیری کردند (001/0=P). سطح MANF در گروه تمرین سالم افزایش (001/0=P) و در گروه کنترل پارکینسونی کاهش داشت. اما ترکیب تمرین و مصرف عصاره نتوانست از کاهش سطح MANF پیشگیری کند (169/0=P).
    نتیجه گیری
    عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی و تمرین می توانند باعث محافظت نرونی در برابر استرس ناشی از تزریق درون بطنی 6-OHDA شود و نقش حفاظتی در برابر بیماری پارکینسون دارد.
    کلیدواژگان: ازگیل ژاپنی، پارکینسون، تمرین، 6، هیدروکسی دوپامین، فاکتور نروتروفیکی آستروسیتی ساقه مغز
  • فرزانه فاخری*، داوود سهرابی، هانیه مرادی صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    لیتیوم عنصری از خانواده فلزات قلیائی است که در ترکیبات دارویی به کار رفته و در درمان اختلالات روانی، کم کاری تیروئید و افسردگی کاربرد دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثرات مزمن لیتیوم بر بافت تیروئید و هورمون های مترشحه آن و همچنین تیروتروپین در موش صحرایی ماده انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 48 موش های صحرایی ماده نژاد Wistar مورد آزمایش قرار گرفتند. برای هر گروه به صورت تصادفی 8 عدد موش صحرایی ماده با سه بار تکرار در نظرگرفته شد. به گروه تجربی به مدت 40 روز، یک روز در میان مقدار mg/kg 180 وزن بدن کربنات لیتیوم محلول در آب مقطر، به صورت داخل صفاقی (I.P) در ساعت 8 صبح تزریق می شد و به گروه کنترل به همان نسبت آب مقطر تزریق شد. در پایان 40 روز، موش ها تحت بیهوشی قرار گرفتند و خونگیری از بطن چپ به عمل آمد. پس از خونگیری، غده تیروئید از بدن خارج گردید و پس از انجام معاینات تشریحی، در محلول فرمالین10% عمل فیکساسیون انجام گرفت. سنجش هورمونی سرم خون، به کمک روش رادیوایمنواسی انجام شد. ساختار غده تیروئید به کمک میکروسکوپ نوری، بررسی شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج پس از تزریق کاهش قابل توجهی در وزن تیروئید گروه تجربی نسبت به گروه شاهد به دست آمد (02/0=P). همچنین کاهش هورمون تیروتروپین (TSH) در گروه تجربی نسبت به گروه شاهد معنی دار بود (003/0P=). این در حالی بود که هورمون های تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) در گروه تجربی نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشتند (001/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات پایدار لیتیوم بر وزن تیروئید و سطوح سرمی TSH، T3 و T4 تجویز محتاطانه تر این نوع از داروها توسط پزشکان ضرورت دارد. همچنین بهتر است قبل از شروع دوره درمان، بیماران را از احتمال ایجاد مشکلات تیروئیدی آگاه نمود.
    کلیدواژگان: کربنات لیتیوم، غده تیروئید، هورمون های تیروئیدی، تیروتروپین، موش صحرایی ماده
  • مهرداد نیکویی، محسن میدانی*، فرزین خوروش، مهرداد کریمی، پویا پارسایی صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    انتروکوک ها جزء فلور طبیعی دستگاه گوارش انسان می باشند، ولی تحت شرایطی می توانند باعث عفونت شوند و نقش مهمی در پخش ژن های مقاومت و ایجاد سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک دارند. با افزایش استفاده از آنتی بیوتیک ونکومایسین، انتروکوک های مقاوم به وانکومایسین (VRE)یکی از پاتوژن های شایع بیمارستانی در سراسر دنیا هستند. با هدف شیوع و فراوانی ژن های ژ در انتروکوک های مقاوم به وانکومایسین انجام شده است.‬ بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی، پس از جداسازی و تشخیص 165 سویه انتروکوک از نمونه های بالینی بخش های مختلف بیمارستان الزهرا (س) اصفهان در سال 1390 ، ا همچنین آزمون E-test مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های انتروکوک های مقاوم به وانکومایسین با استفاده از روش Real Time-PCR از لحاظ وجود ژن های مقاوم به وانکومایسین VanA و VanB مورد مطالعه قرار گرفت.
    افته ها: نتایج نشان داد از میان 165 ایزوله انتروکوک جمع آوری شده از نمونه های بالینی 79(48%) انتروکوک با روش انتشار دیسک به ونکومایسین مقاوم بودند، اما با روش E-test فقط 40(25%) انتروکوک دارای مقاومت سطح بالا به ونکومایسین بودند. با روش Real time-PCR از 40 نمونه مورد نظر 37 مورد (5/92%) حاوی ژن Van A و 3 مورد (5/7%) حاوی ژن Van B بودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده، تعداد سویه های جدا شده دارای ژن VanA بیشتر از سویه های جدا شده دارای ژن VanB در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان می باشد. روش ژنوتیپی Real time-PCR دارای اختصاصیت بالا نسبت به روش های فنوتیپی انتشار دیسک و E-TEST را می باشد.
    کلیدواژگان: عفونت های بیمارستانی، وانکومایسین، مقاومت، Van A، Van B
  • اکرم جعفری* صفحات 70-78
    زمینه و هدف
    مطالعات گذشته بیانگر اهمیت حفظ انرژی کافی برای عملکرد نرمال هورمون ها در شکل گیری و استحکام استخوان ها است. گرلین و ابستاتین به ترتیب دو پپتید اشتهاآور و ضد اشتها هستند که در تعادل انرژی موثرند. با توجه به نقش فعالیت بدنی در تعادل انرژی و تراکم استخوان هدف از تحقیق حاضر بررسی مقدار و رابطه بین گرلین، ابستاتین، نسبت گرلین به ابستاتین با تراکم استخوان مردان 50-70 ساله فعال و غیر فعال است.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه تحلیلی و از نوع موردی- شاهدی است. 30 مرد فعال و 30 مرد غیر فعال 50 تا70 ساله در تحقیق حاضر شرکت کردند. تراکم استخوان ران و مهره های کمر به روش Dual Energy X-ray Absorptiometry(DXA) و مقدار گرلین و ابستاتین پلاسمایی آن ها به روش الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقدار تراکم استخوان ران، مهره های کمر و نسبت گرلین به ابستاتین در گروه فعال به طور معنی داری بیشتر از گروه غیر فعال است (05/0>P). نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که ببین گرلین، ابستاتین و نسبت گرلین به ابستاتین با تراکم استخوان مهره های کمر و ران رابطه معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    شرکت منظم در تمرینات ورزشی می تواند باعث افزایش تراکم استخوان و نسبت گرلین به ابستاتین در مردان 50-70 ساله می شود. به نظر می رسد که ارتباط یبن غذای دریافتی و سوخت و ساز استخوان که در تحقیقات گذشته دیده شده بود، متفاوت از ارتباط بین گرلین، ابستاتین و نسبت گرلین به ابستاتین با تراکم استخوان است.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، گرلین، ابستاتین، تنظیم انرژی، ورزش
  • صفا مشتاق، جواد بهارآرا*، سعیده ظفر، بالانژاد، طیبه رمضانی صفحات 79-88
    زمینه و هدف
    زعفران (Crocus sativus L.) اثرات فارماکولوژیک متعددی دارد. آنژیوژنز برای تکوین جنین و بسیاری از وقایع فیزیولوژیکی و پاتولوژیک نظیر رشد تومور، ضروری است. در مطالعه حاضر اثرات آنتی آنژیوژنیک عصاره آبی زعفران در حلقه آئورت موش صحرایی نژاد ویستار بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، آئورت موش صحرایی نژاد ویستار را به قطعات 1 میلی متری برش و در ماتریکس کلاژن کشت داده شد. پس از مشاهده اولین جوانه های عروقی از حلقه آئورت در روز سوم نمونه ها به 5 گروه شامل شاهد، شاهد آزمایشگاهی 1 (تیمار با بافر فسفات) و گروه های تجربی 2،1 و 3 (تیمار با عصاره های آبی زعفران در غلظت های 150، 200و 300 میکروگرم بر میلی لیتر) تقسیم شدند. 24 ساعت پس از تیمار، رگ زایی با میکروسکوپ اینورت بررسی و عکس برداری شد. تعداد و طول انشعابات رگی توسط نرم افزار Image J تعیین گردید.
    یافته ها
    مقایسه میانگین تعداد و طول انشعابات عروقی در نمونه های شاهد با تعداد و طول انشعابات در نمونه شاهد آزمایشگاهی اختلاف معنی دار نشان نداد (05/0P).
    نتیجه گیری
    عصاره آبی زعفران دارای اثر مهاری وابسته به دوز رگ زایی است؛ لذا با توجه به اثرات جانبی داروهای شیمیایی، استفاده از گیاهان دارویی مانند زعفران با حداقل اثرات جانبی می تواند در مهار رگ زایی نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: آنژیوژنز، زعفران، حلقه آئورت، سلول اندوتلیال، موش صحرایی
  • کرمعلی کثیری، فروزان گنجی*، رحمت الله بیگی، الهام هاشمی صفحات 89-94
    زمینه و هدف
    تشخیص و درمان زودرس کم کاری تیروئید در پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی ضروری است. این مطالعه به منظور ارزیابی برنامه غربالگری کم کاری تیروئید نوزادی در استان چهارمحال وبختیاری انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی در سال 1388 بر روی 100 نوزاد متولد شده انجام شد. داده ها با کمک چک لیست محقق ساخته مبتنی بر دستورالعمل کشوری در خصوص غربالگری تیروئید جمع آوری و در نرم افزارSPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    23% کارکنان از علایم کم کاری تیروئیدی مادرزادی آگاهی خوب و 73% آگاهی متوسط داشتند و تقریبا 79% فعالیت های نمونه گیری در مراکز خیلی خوب انجام می شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل در 80% مراکز وضعیت خیلی خوب بود. آموزش و نظارت مستمر بر کارکنان، ارسال دستورالعمل و کتابچه به مراکزی که در این زمینه دچار کمبود هستند، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: غربالگری، کم کاری مادر زادی تیروئید، مراکز بهداشتی درمانی
  • پروانه شمسی پور دهکردی*، بهروز عبدلی، حسن عشایری، مهدی نمازی زاده صفحات 95-107
    زمینه و هدف
    مطالعات بسیاری فاصله زمانی لازم برای ایجاد تحکیم مبتنی بر ارتقاء در حافظه آشکار و پنهان را بررسی و به نتایج متناقضی دست یافته اند. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر فواصل تمرین آسایی متفاوت بر پردازش تحکیم مبتنی بر ارتقاء در حافظه حرکتی پنهان انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 60 دختر سالم دانشجو با دامنه سنی 30-20 سال به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایشی با فاصله تمرین آسایی 6،24 و72 ساعت تقسیم شدند. آزمایشات شامل مراحل یادگیری و خاطرآوری بود و تکلیف زمان عکس العمل زنجیره ای متناوب در تحقیق مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در مرحله یادگیری مهارت، اثر اصلی گروه و اثر تعاملی گروه در ایپوک تمرینی معنی دار نبود؛ اما اثر اصلی ایپوک تمرینی معنی دار بود (05/0P<) و تمرین باعث کاهش زمان عکس العمل در ایپوک پنجم نسبت به ایپوک های اول، دوم، سوم و چهارم شد. در مرحله خاطرآوری اثر اصلی ایپوک و اثر تعاملی گروه در ایپوک تمرینی معنی دار بود (05/0P<). هر سه گروه در ایپوک آزمون خاطرآوری عملکرد بهتری نسبت به ایپوک پنجم در مرحله یادگیری داشتند. آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد گروه با فاصله تمرین آسایی 24 ساعت، عملکرد بهتری در زمان عکس العمل نسبت به دو گروه دیگر داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    ایجاد فاصله زمانی تمرین آسایی، به ویژه 24 ساعت، بعد از مرحله تمرین مهارت می تواند منجر به ارتقاء فرآیند تحکیم حافظه پنهان حرکتی شود.
    کلیدواژگان: تمرین آسایی، تحکیم، ارتقاء حافظه حرکتی پنهان، زمان عکس العمل زنجیره ای متناوب
  • شیوا مختاری دهکردی، محمدرضا حجتی*، لیلا روحی، زهرا ربیعی، زهرا علی بابایی صفحات 108-115
    زمینه و هدف
    عدم تعادل حرکتی در اثر عوامل مختلفی از جمله ضایعات مغزی عصبی، مشکلات عضلانی، کم خونی و مصرف داروها رخ می دهد. گیاه چغندر با نام علمی Beta vulgaris L. دارای اثرات متنوع از جمله اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، ضد استیل کولین استرازی و کاهش قند خون می باشد که در این مطالعه اثر عصاره اتانولی برگ و ریشه این گیاه بر تعادل حرکتی بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی عصاره اتانولی ریشه و برگ گیاه چغندر به روش ماسراسیون تهیه شد. موش های صحرایی نر بالغ به طور تصادفی در 7 گروه 8 تایی تقسیم شدند و به مدت 25 روز آب مقطر، دوزهای مختلف عصاره ریشه (250،500 و mg/kg1000) و برگ چغندر (50 و mg/kg100) را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. روز 26، نیم ساعت بعد از آخرین تزریق قدرت حفظ تعادل حرکتی موش ها به وسیله روتارود اندازه گیری شد.
    یافته ها
    عصاره ریشه چغندر در دوزهای 500 و mg/kg1000 سبب افزایش معنی دار در تعادل حرکتی شد (p<0.05)؛ همچنین عصاره برگ چغندر توانست در دوز mg/kg50 به طور معنی داری تعادل حرکتی را بهبود بخشد ولی دوز 100 mg/kg آن تفاوت معنی داری در مقایسه با گروه کنترل نشان نداد (p>0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره های ریشه و برگ گیاه چغندر باعث بهبود فعالیت حرکتی در موش های صحرایی نر بالغ می شود.
    کلیدواژگان: عصاره اتانولی، چغندر، روتارود، تعادل حرکتی، موش صحرایی
|
  • Morteza Dehghan*, Farinaz Farahbod Pages 1-7
    Background And Aims
    During recent decades, bed rest is prescribed as a traditional treatment for many musculoskeletal disorders, which is today being challenged in terms of its efficiency. The present studywas aimed to study comparatively the effect of different durations of complete bed rest (CBR).
    Methods
    In this clinical trial study, patients admitted to Ayatollah Kashani Hospital Clinic for acute low back pain were assigned to two groups A=40 and B=80 after homogenization. Group A was treated with celecoxib 200 mg daily and Group B with celecoxib 200 mg daily alongside CBR. Group B began daily activities after recovery from acute low back pain with any amount of CBR. Both groups were examined at enrollment, the third day, the seventh day, and the fourteenth day and standard Mcgill pain questionnaire was filled out for them.
    Results
    According to the findings of this study, total mean pain, based on the score of Mcgill questionnaire, in four examinations in CBR group decreased from 25.5 to 18.6, 9.8, and 2.2, which is statistically significant in all four examinations (p<0.05). In addition, pain decrease in control group was from 24.6 to 21.3, 14.4, and 7.3, with a statistically significant difference in only two (second and third) examinations (p<0.05). Generally, the decrease in pain in CBR group was higher than that in control.
    Conclusion
    The present study indicated that CBR could cause low back pain in the patients with acute low back pain to decrease, with a significant difference from the decrease in pain in only pharmacologic treatment group. As a result, CBR could be suggested as an appropriate supplementary treatment alongside pharmacologic treatment.
    Keywords: Acute low back pain, Complete bed rest, Pain
  • Bijan Kabir *, Farzane Taghian, Keyhan Ghatre, Samani Pages 8-15
    Background And Aims
    The increasing trend of elderly population, inactivity and the increasing risk of cardio vascular diseases are parts of problems of current society. Interleukin-18 and C-reactive protein are two risk factors of cardiovascular risk factors that have been presented in recent years and represented the risk of atherosclerosis independently. The aim of this study was to examine the effects in 12 weeks of aerobic training on Interleukin-18 and C-reactive protein levels in non-athletic elderly men.
    Methods
    In clinical trials with pre-test and post-test design, 20 non athletic men were selected and divided into experimental group (n=10) and control group (n=10) randomly. Weight and BMI of subjects were measured and blood samples were taken in 24 hours before beginning exercises to measure subjects Interleukin-18 and C-reactive protein. Experimental group began the aerobic exercise with reserve heart rate 40% and increased into reserve heart rate 75% during 12 weeks. All variables were again measured with the same condition after 12 weeks. Data were analyzed using statistical correlated t-test and independent t-test.
    Results
    Aerobic training caused a significant decrease in the level of Interleukin-18 (P=0.01) in the aerobic group, But it had no significant effect on weight (P=0.38), BMI (P=0.07) and C-reactive protein (P=0.09).
    Conclusion
    Based on the results of this study, aerobic training decreased Interleukin-18 level and inflammation in elderly men. Thus, it is possible training crates a benefit in the prevention and a decrease of atherosclerosis of non-athletic old men.
    Keywords: Aerobic training, C, reactive protein, Interleukin, 18
  • Rahele Rahbarian, Seyed Damoon Sadooghi* Pages 16-21
    Background And Aims
    Diabetes mellitus type 1 is one of the most common endocrynological diseases. Todays, the trend in the treatment of diabetes by herbal medicines which have fewer side effects than chemical drugs has promoted. This study was performed to investigating the effects of extract of asafoetida (Ferula assa-foetida) resin on the serum level of insulin and blood glucose in diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, 28 rats were divided into four groups, the normal control, diabetic control, diabetic 1 (injection of insulin), diabetic 2 (injection of extract of Ferula assa-foetida’s resin). At the first, fifteenth and thirtieth days, insulin and blood glucose was measured.
    Results
    At first, fifteenth and thirtieth days, in the hyperglycemic groups, blood insulin increased and blood glucose increased in compared with normal control (P<0.05). At fifteenth day in diabetic groups 1 and 2, and at thirtieth day in diabetic group 2, respectively, was significantly increased and decreased in compared with diabetic control (P<0.05).
    Conclusion
    Resin of Ferula assa-foetida lowered blood glucose. Probably synthesis and secretion of insulin and hyperplasia in the remaining pancreatic beta cells, was stimulated by resin of Ferula assa-foetida.
    Keywords: Type 1 diabetes_Resin of Ferula assa_foetida_Rat
  • Amir Shams *, Mohammad Ai Aslankhani, Behrouz Abdoli, Hasan Ashayeri, Mehdi Namazi Zadeh Pages 22-32
    Background And Aims
    The control ability of body different positions in space was due to interaction between neural, sensory and muscle-skeletal systems, that in generally, defined as a postural control. Thus, the aim of present research was to examine the effect of visual, proprioception and vestibular systems manipulation on postural control in boys with 4-16 years-old.
    Methods
    The present research is a crosctional study. The statistical samples included 240 boys with age range of 4-16 years-old (4 age groups) and 60 males were selected. To evaluate postural control, the sensory organization test of computerized dynamic posturography system was used. Collected data were analyzed using one-way ANOVA and post hoc test test.
    Results
    The one-way ANOVA test results showed that the significant differences in postural control groups. Based on the results of Bonferroni post hoc test in condition 1 and 3, boys up to 16 year-old cannot achieve to postural control similar to adults. Also, in condition 2, the results showed that the differences between 13-16 years-old group and adults were not significant, but the differences between other age groups were significant (P<0.05). The 13-16 years-old boys, in condition 4 achieved in postural controls similar to adults. So, there was no significant difference between these groups (P>0.05). In 5 and 6 conditions, boys in all age groups were not able to achieve postural control similar to adults (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of present research, it seems to boys up to 16 years-old could not be process and organization of sensory systems information similar to adults.
    Keywords: Computerized dynamic posturography system, Sensory systems manipulation, Postural control, Sensory organization test
  • Amin Shafipour *, Seyed Sadredin Shojaedin Pages 33-42
    Background And Aims
    proprioception and balance are two effective factors on improving performance and sport injury prevention, but the effect of participate in different sport activates on this sense has been studied less. So, the aim of this study was to compare the knee joint sense position in soccer player, volleyball player and non-athlete men.
    Methods
    45 subjects including 15 soccer players, 15 volleyball players, 15 non Participated in this study. The Knee joint position sense of the dominant leg of these subjects was assessed through 15, 30, 60 degrees flexion reconstruction with closed eyes and in closed movement chain using electrogoniameter. Data were analyzed using one way ANOVA test and TUKEY POST HOC test.
    Results
    The results showed that the mean of absolute error in 60 degree reconstruction in volleyball players is significantly less than absolute error in soccer players and non-athletes (P<0.05). There was not significant differences between mean absolute error in 15, 30 degrees in the three groups of subjects (P>0.05).
    Conclusion
    Volleyball players have better knee joint position sense in 60 degree reconstruction. Maybe plyometric training specially jump- descend with body weight can help to improving knee joint position sense.
    Keywords: Knee joint, Non, athlete, Positions sense, Soccer, Volleyball
  • Zia Fallah, Mohammadi *, Mohammad Aghasi, Marjan Ahmadi, Kordasiabi Pages 43-52
    Background And Aims
    Eriobotrya japonica flower extract (EJFE) has abundant amount of phenolic compounds. This study was aimed to examine protective effects of 12 weeks of voluntary exercise on a running wheel and EJFE on intraventricular 6-hydroxydopamine-induced lesion on MANF in the Brainstem of parkinson’s rats.
    Methods
    In this laboratory experimental study, fifty rats were divided into six groups: basic, control parkinson, training, training-parkinson, extract-parkinson and training-parkinson-extract. Training groups were housed in individual cages with attached running wheels and extracts groups during study period received 200 mg/kg extract intraperitoneally in twelve weeks three times per week. To induce parkinson, injection by 6-hydroxy‌dopamine solution (6-OHDA) (dissolved in saline) was administered into intracerebrovenricular (ICV) by a stereotaxic apparatus. MANF levels in the Brainstem were measured by ELISA.
    Results
    Voluntary wheel running and extract significantly prevent decreasing MANF levels in parkinson rats (P=0.001). MANF levels in training group increase and MANF levels in control parkinson decreased, but in training and extract group didn’t prevent decrease levels MANF in the Brainstem of parkinson’s rats (P=0.169).
    Conclusion
    The results of this research showed that pre-treatment with voluntary exercise and hydroalcoholic extraction of Eriobotrya japonica may be increased protective against 6-OHDA toxicity and have protective role against parkinson disease.
    Keywords: Eriobotrya japonica, Exercise, 6, hydroxydopamine, MANF, Parkinson
  • Farzaneh Fakheri *, Davood Sohrabi, Haniyeh Moradi Pages 53-60
    Background And Aims
    Lithium is an alkali metal element which has used in pharmaceutical compounds against diseases of psychopathy disorders, hypothyroidism and depression. This study was aimed to evaluate lithium chronic effects on thyroid tissues and its secreted hormones in female rats.
    Methods
    In this experimental study, 48 female mature rats (Wistar race), were examined. Rats were divided in two random groups; each group had three subgroups in 8 rats. Lithium carbonate solution was injected to the experimental group, intraperitoneally every other day at 8 in the morning with the dosage of 180 mg/kg bodyweight of lithium carbonate saluted distillated water in during 40 days using insulin syringe, whereas the control group just injected distillated water. After 40 days, the rats were anesthetized and blood samples were taken from the left ventricle. Then, the thyroid gland was removed and after anatomical examination it was fixed in 10% formalin. Level of hormones in serum was evaluated by radioimmunoassay (RIA). The structure of the thyroid gland was examined by light microscopy.
    Results
    According to the results, there was a significant decrease in the thyroid weight of the experimental group (P=0.02), and thyrotropin (TSH) level decrease in the experimental group was significant as well (P=0.003). The level of thyroxine (T), T3 and T4 had a significant increase in the experimental group compared to control group (P=0.001).
    Conclusion
    Regarding to the results, lithium carbonate has substantial effect on thyroid gland weight and on the serum levels of TSH, T3 and T4. Physicians should utilize this kind of medicine cautiously. Also it is recommended to warn patient about possibility of tyroidical disorder before treatment
    Keywords: Female rats, Lithium carbonate, Thyroid gland, Thyroid hormones, Thyrotropin
  • Mehrdad Nikooei, Mohsen Meidani *, Farzin Khorvash, Mehrdad Karimi, Pouya Parsaei Pages 61-69
    Background And Aims
    Enterococcis are a part of the normal flora of the human gastrointestinal tract, and play an important role in the spread of resistance genes and produce antibiotic-resistant strains. With increasing the use of vancomycin antibiotics, Vancomycin-resistant enterococci (VRE) are one of the major nosocomial pathogens in worldwide. The aim of this study was to investigate the frequency of phenotype and genotype of van genes in vancomycine resistant Enterococci.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, after isolating and identifying 165 strains of enterococci from clinical specimens in different wards of Alzahra hospital, the enterococcus isolates were identified by biochemical confirmation tests. Resistance of each isolate to vancomycin determined by disk diffusion and E-Test method and was tested for the presence of the van A and van B genes by Real time PCR.
    Results
    The results of the 165 isolates of enterococci collected from clinical specimens showed 79 (48%) enterococcus was resistant by disk diffusion method to vancomycin, but using E-test, only 40 (25%) enterococci was resistant in high level to vancomycin. Real-time-PCR assay of 40 samples showed 37 patients (92/5%) included Van A gene and 3 (7/5%) with Van B gene.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, the rate of isolation of Van A-containing strains was higher than that of Van B-containing of Alzahra Hospital in Isfahan. Real Time-PCR has a high specificity compared to other phenotypic methods E-Test and disk diffusion method.
    Keywords: Enterococci, Nosocomial infections, Vancomycin, Resistance, Van A, Van B
  • Akram Jafari* Pages 70-78
    Background And Aims
    Previous laboratory studies have shown the importance of maintaining sufficient energy status for normal functioning of hormones that regulate bone formation and bone resorption. Ghrelin and obestatin are orexigenic and anorexigenic peptides, respectively that affect energy balance. According to the importance of physical activity in energy balance and bone density, the aim of this study was to investigate the amount of ghrelin, obestatin, ghrelin to obestatin ratio and bone mass density and their relationship in athletes and non-athletes 50 -70 years old men.
    Methods
    In this analytical study, thirty athletes and thirty non- athletes 50-70 years old men took part in this research. Bone mass density of femur and lumbar vertebras were measured by Dual Energy X-ray Absorptiometry (DXA) and ghrelin and obestatin were measured by ELISA method.
    Results
    The result of t-test showed that femur and lumbar bone mass density and ghrelin to obestatin ratio were significant higher in athlete group (P<0.05). The result of Pearson correlation test showed that there was no significant relationship between ghrelin, obestatin and ghrelin to obestatin ratio with bone mass density.
    Conclusion
    Regular participating in exercise training can increase bone mineral density and ghrelin to obestatin ratio in 50- 70 years old men. It seems that the relation between food intake and bone metabolism showed in previous researches is different with the relation between ghrelin, obestatin and ghrelin to obestatin ratio with bone density.
    Keywords: Exercise, Ghrelin, Osteoporosis, Obestatin, Regulating energy
  • Safa Moshtagh, Javad Baharara *, Saede Zafar, Balanejad, Tayebe Ramezani Pages 79-88
    Background And Aims
    Saffron (Crocus sativius L.) has various pharmacological effects. Angiogenesis for embryogenesis and in many physiological and pathological events such as tumor growth is essential. The aim of the present study was to investigate the effect of aqueous extract of saffron in aortic rings of Wistar rats.
    Methods
    In this experimental study, aorta of Wistar rat cut into pieces 1 mm and were cultured in the collagen matrix extracted. After observation the first vascular sprouts from aortic rings on the third day, samples were divided into 5 groups: control, Laboratory control (treated with PBS), experimental group 1 (treatment with aqueous extract of saffron concentration 150 μg/ml), experimental group 2 (200μg/ml), and experimental group 3 (300 μg/ml). Angiogenesis was assessed with invert microscope 24 h after treatment and all cases were photographed. Numbers and the length of vessels were measured by Image J software.
    Results
    The average number and the length of vessels in control group compared with the laboratory control samples showed no significant difference (P>0.05). The average length and number of blood vessels in experimental group 1 compared with control group showed no significant changes (P>0.05), but in the experimental group 2 and 3 showed a significant decrease (P<0.05).
    Conclusion
    The aqueous extract of saffron has control effect in a dose dependent inhibition of angiogenesis. Therefore, regarding to the side effects of chemical drugs, the use of medicinal plants such as saffron with minimal effects can be effective in inhibiting angiogenesis.
    Keywords: Angiogenesis, Aortic ring, Endothelial cell, Saffron, Rat
  • Karamali Kasiri, Foruzan Ganji *, Rahmat Allah Beigi, Elham Hashemi Pages 89-94
    Background And Aims
    Early diagnosis and treatment are essential to prevent mental retardation in hypothyroidism. The aim of this study was to evaluate neonatal hypothyroidism screening program in the Chaharamahal and Bakhtiari province.
    Methods
    The present study was a descriptive analytical study that was carried out on 100 individuals in 2009. Data were collected using a questionnaire made by researcher based on country instruction and analyzed using SPSS software was used.
    Results
    23% of health staffs had a good knowledge of the hypothyroidism symptoms in infancy, and 73% of them had an average knowledge. Approximately, 79% of the activities related to preparations of sampling were done in the centers very well.
    Conclusion
    According to the findings of this study, congenital hypothyroidism screening in 80% of the centers has very good condition. To achieve a better condition, it is recommended to send instruction and booklet to the centers that show a lack in this area.
    Keywords: Screening, Congenital hypothyroidism, Health centers, Angiogenesis
  • Parvaneh Shamsipour Dehkordi *, Behrouz Abdoli, Hasan Ashayeri, Mehdi Namazi Zadeh Pages 95-107
    Background And Aims
    The extensive studies examined necessary offline periods for happening consolidation enhancement in implicit and explicit memory in humans and obtained conflict findings. This study was aimed was to compare the effect of different offline periods on enhancement-based consolidation process in implicit motor memory.
    Methods
    In this semi- experimental research, 60 health female students in the range of 20-30 years old were selected in convenience way and randomly divided into three groups with distance of 6, 24 and 72 hours in offline periods. This research consisted of two phases of learning and retention and serial reaction time task was used for this research. Data were analyzed using ANOVA with repeated measure and Bonferroni Post Hoc tests.
    Results
    Results showed that in skill learning stage, group main effect and interaction effect between groups were not significant (P>0.05), but epoch main effect was significant (P<0.05), and practice led to decrease the reaction time in fifth epoch compared to other epochs. In retention stage, the epoch main effect and its interactive effect between group and epoch were significant (P<0.05). Furthermore, results showed that three groups in retention test epoch have better performance rather than epoch 5 in learning stage. Bonferroni Post Hoc tests showed that practice in group with 24h offline period appeared the better performance in reaction time rather than two other groups (P<0.05).
    Conclusion
    The search results indicated that make offline period after learning phase could be facilitated the implicit motor memory consolidation.
    Keywords: Offline Period, Consolidation, Enhancement of implicit motor memory, Alternating serial reaction time task
  • Shiva Mokhtari, Dehkordi, Mohammad Reza Hojjati *, Leila Rouhi, Zahra Rabiei, Zahra Ali Babaei Pages 108-115
    Background And Aims
    Having no motor coordination happens due to different factors such as nervous cerebral damages, muscular problems, anemia, and consuming drugs. Previous studies have shown different effects of beet (Beta vulgaris) such as, anti-inflammatory, antioxidant activity, anti-acetylecholinstrase activity and reducing blood glucose. This study was aimed to examine the effect of ethanolic extract of beet roots and leaves on motor coordination.
    Methods
    In this experimental study, beet ethanolic extracts were prepared from roots and leaves using maceration method. Wistar rats (200-250 gr.) were randomly divided into 7 groups of 8 rats and then saline or beet extracts were injected distilled water, extracts prepared from roots doses (500, 250 and 1000 mg/kg) and leaves (50, 100 mg/kg) for 25 days. In day 26, 30 min. after last injection, motor coordination was evaluated by rotarod.
    Results
    Extracts prepared from beet roots increased motor activity in doses of 500 and 1000 mg/kg. Extract prepared from beet leaves improved motor coordination in dose of 50 mg/kg (P<0.05), but dose of 100 mg/kg did not demonstrate significant effect compared to the control group.
    Conclusion
    Ethanolic extracts prepared from roots and leaves of beet improve motor coordination in male adult rats.
    Keywords: Ethanolic extract, Beta vulgaris, Rotarod, Motor coordination, Rat