فهرست مطالب

گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان) - سال نهم شماره 3 (پیاپی 51، اسفند 1382)

دو ماهنامه گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان)
سال نهم شماره 3 (پیاپی 51، اسفند 1382)

  • 128 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/12/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • تنگی سرخرگ کلیه، چه گروهی نیاز به غربالگری دارند و چگونه باید درمان شوند؟
    صفحه 307
    فشار خون بالا یکی از بیماری های شایع می باشد که احتیاج به بررسی و تشخیص علت دارد. یکی ازعلل فشار خون بالا که درمان پذیر می باشد تنگی سرخرگ های کلیه است که از سال ها پیش شناخته شده است. امروزه تشخیص تنگی سرخرگ های کلیه با وسایل مختلف مثل سونوگرافی، داپلر، M.R.A، CT.Scan و آنژیوگرافی میسر و قطعی است. بهترین درمان تنگی سرخرگ های کلیه در سال های اخیر آنژیوپلاستی و گذاشتن استنت است. این مقاله به خوبی راه های تشخیص و اندیکاسیون درمان دارویی یا جراحی و آنژیوپلاستی و استنت گذاری را بررسی نموده و راهنمای مفیدی برای تشخیص و درمان تنگی سرخرگ های کلیه برای همکاران می باشد.
  • عفونت های درماتوفیتی
    صفحه 314
    عفونت های قارچی پوست بیماری های شایعی هستند. این قارچ ها می توانند موجب عفونت سطحی پوست، مو و ناخن شوند. عفونت ها از راه های مختلف تماس با انسان مبتلا، حیوان مبتلا و یا خاک منتقل می شوند. دراین مقاله تظاهرات بالینی انواع مختلف عفونت های قارچی سطحی پوست و درمان های رایج آن ها مورد بحث قرار گرفته است.
  • فلج بل: تازه هایی درباره ی علت ها، تشخیص و درمان
    صفحه 322
    فلج محیطی عصب صورت شایع است و تشخیص افتراقی گوناگون از جمله بیماری دیابت، ازدیاد فشار خون، تروما، مسایل مربوط به گوش برای آن مطرح است. در صورتی که دلیل خاص برای آن یافت نگردد به آن فلج بل - به یاد اولین شخصی که آن را شرح داد Sir Charles BELL می نامند. در این مقاله ی کوتاه دلایل و راه درمانی این نوع درگیری عصب صورت مطرح گردیده است.
  • نقش پزشک مراقبت های اولیه درمان ناخوشی روانی
    صفحه 327
    طبق آمارهای مختلف حدود 25 تا 30 درصد از بیماران روان پزشکی به پزشکان مراقبت های اولیه مراجعه می کنند و بخش عمده ای از نسخه های مربوط به داروهای روان گردان توسط ایشان نوشته می شود. در این مقاله موضوع مهم نقش پزشکان مراقبت های اولیه در ارتباط با بیماران روانی مورد بحث قرار می گیرد.
  • سامان دهی رینیت آلرژیک در مطب
    صفحه 333
    رینیت آلرژیک بیماری شایعی است. اولین قدم برای ارزیابی بیمار وجود زمینه ی ارثی (اتوپی) در بیمار و خانواده است. دومین قدم مشخص نمودن زمان و فصل شدت بیماری است که معلوم می کند رینیت آلرژیک فصلی یا دایمی است. در صورت فصلی بودن، کشف عوامل گیاهی مثل گرده ی درختان و شناسایی آن ها از راه آشنایی با جغرافیای گیاهی محل سکونت بیماران و تایید آن با آزمون های جلدی یا RAST انجام می شود. در صورت مواجهه با رینیت آلرژیک دایمی توجه به محیط خانه، بافت ها، پشم و پر، به علاوه کپک هایی که در کولر و دستگاه تهویه ی مطبوع زندگی می کنند، باید مورد توجه باشد.
  • تب، درد عضلانی و خستگی در یک زن تحت دیالیز
    صفحه 341
    بیمارانی که تحت دیالیز قرار می گیرند و یا کانترهای مختلف وریدی یا شریانی برای مدت طولانی یا مکرر دارند دچار تب طولانی می شوند. یکی از علل مهم که بایستی به فکر آن بود انوکاردیت است. این مقاله به معرفی بیماری می پردازد که تحت دیالیز قرار گرفته و دچار تب طولانی گردیده و تشخیص اندوکاردیت برای او مطرح و تایید شده است. هم چنین اندیکاسیون های درمان دارویی در مراحل مختلف بیان شده است، به خصوص درمان و علت تصمیم گیری قاطع برای عمل جراحی قلب و تعویض دریچه های قلب در اندوکاردیت را مشخص نموده که بهترین دلیل نارسایی قلبی غیرقابل کنترل می باشد.
  • تظاهرات روماتولوژیک در دیابت قندی
    صفحه 344
    دیابت قندی یکی از بیماری های بسیار شایع اندوکرین است که نه فقط شناخت بیماری، بلکه شناخت عوارض آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. اگرچه عوارض قلبی عروقی، کلیوی و چشمی دیابت از مهم ترین و شدیدترین عوارض آن می باشند ولی پاره ای از درگیری های روماتولوژیک در بیماران دیابتی بیشتر از افراد عادی دیده شده است که نیاز به شناخت و درمان خاص خود را دارد.
    شناخت زودرس دیابت و درمان صحیح آن کاهش چشم گیری در عوارض ناشی از این بیماری داشته و در واقع قدم اول درمانی محسوب می شود.
  • تاثیر کافئین بر سلولهای بافت پوششی کلیه در بیماران مبتلا به شکل اتوزومی بارز بیماری کلیه ی پلی کیستیک
    صفحه 349
    بیماری اتوزومی بارز کلیه ی پلی کیستیک شایع ترین بیماری ارثی بالقوه مرگبار کلیه در بزرگ سالان است. تولید داخل کلیوی آدنوزین 3، 5-سیکلیت مونوفسفات (cAMP) نقش مهمی در نحوه ی بیماری زایی دارد و بزرگ شدن کیست ها توسط cAMP تسریع می شود. این مقاله اثر کافئین در افزایش cAMP و بزرگ شدن کیست ها را بررسی نموده که به عنوان یک عامل خطرساز برای تسریع بزرگ شدن کیست، در بیماران مبتلا به کلیه ی پلی کیستیک می باشد.
  • بیماری مزمن کلیه
    صفحه 357
    بیماری مزمن کلیه بیماری بسیار شایع در جهان است که آمار در آمریکا حدود 11 درصد از جمعیت بزرگ سال را گزارش می کند. شیوع مراحل اولیه ی نارسایی کلیه بیش از 100 برابر بالاتر از شیوع نارسایی کلیه است. نتایج نامطلوب بیماری مزمن کلیه عوارض قلبی - عروقی است که پیش آمد خطرناکی دارد. به منظور آشنایی بیشتر پزشکان متخصص داخلی و عمومی با تقسیم بندی بیماری مزمن کلیه، عوارض خطرساز، توصیه ها و راه کارهایی براساس رهنمودهای عملی بنیاد ملی کلیه ی آمریکا تنظیم و ارایه شده است که مطالعه ی آن راهنمای بسیار مفیدی برای پزشکان عمومی و همه ی متخصصان می باشد.
  • پیوند بند ناف غیر خویشاوند در بیماران مبتلا به سندرم میلودیس پلاستیک
    صفحه 369
    پیش آگهی مبتلایان به سندرم میلودیس پلاستیک بسیار بد است. پیوند سلول بنیادی آلوژن ممکن است تنها راه نجات این بیماران باشد ولی تعداد بسیار کمی از این افراد برادر یا خواهر و یا شخص غیروابسته با HLA متجانس خواهند داشت. دانشمندان دانشگاه توکیو پیوند خون بندناف غیرخویشاوند را در 13 بیمار مبتلا به MDS در مرحله لوسمی میلویید حاد و یا افزایش بلاست که فاقد دهنده ی خویشاوند بودند به کار برده و در ده نفر از آن ها نتایج امیدوار کننده ای گرفته اند. این افراد بین 171 تا 1558 روز بعد از پیوند زنده هستند.
  • ارزش مطالعه ی فلوسایتومتری در تعیین حداقل سلولهای لوسمی باقی مانده در افراد بالغ مبتلا به ALL
    صفحه 370
    تعیی حداقل سلول های باقی مانده (MRD) mininmal residual disease به وسیله فلوسایتومتری در مورد 103 فرد بالغ و افراد بالاتر از 14 سال مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) در روز 35 درمان بررسی شد. پیش آگهی افرادی که در این روز MRD کمتر از 05/0 درصد داشتند به مراتب و به طور چشم گیر بهتر از افرادی بود که سلول های باقی مانده ی لوسمی بیش از این حد را دارا بودند، بنابراین بررسی ایمونولوژیک در روز 35 به تنهایی مهم ترین ارزش مناسب در پیش آگهی این بیماران به شمار می رود و توام با در نظر گرفتن سن بیمار، تعداد گلبول های سفید در مواقع تشخیص و نیز وجود کروموزوم فیلادلفیا، عوامل بسیار مهم در پیش بینی عود بیماری و طول عمر بیماران خواهند بود.
  • سامان دهی دیابت در زمان پیرامون جراحی
    صفحه 371
    پزشکان نیاز به اطلاعات عملی برای سامان دهی بیماران دیابتی در جریان اعمال جراحی دارند. توجه به کنترل قند خون، وضع سیستم قلبی عروقی، کلیه و سیستم عصبی خودکار نقش مهمی در سامان دهی مناسب بیمار و کاهش عوارض حین عمل و یا بعد از عمل دارد. با توجه به نکات فوق می توان از تشدید هیپرگلیسمی، پیدایش کتواسیدوز، افت فشار خون، انفارکتوس میوکارد، نارسایی حاد کلیه یا پیدایش عفونت پیش گیری کرد. در این مقاله تنظیم قند خون به روش انفوزیون وریدی انسولین و گلوکز به صورت عملی مورد بحث قرار می گیرد. پزشکان بایستی از نحوه ی تنظیم قند خون قبل از جراحی، حین جراحی و پس از آن آگاه باشند.
  • سرفه ی مزمن در بالغین
    صفحه 378
    سرفه ی مزمن یکی از شایع ترین علایم بیماری های ریه و نیز یکی از علل شایع مراجعه بیماران به پزشک می باشد. در برخی از اوقات که با دیگر علایم و یافته ها همراه است، تشخیص سهل تر می باشد. در مواقعی سرفه تنها علامت بیماری است که دقت در شرح حال و معاینه ی بالینی کامل و استفاده از روش های تصویربرداری برای پی بردن به علت آن ضرورت پیدا می کند. مطالعه ی مقاله ی حاضر راهنمای خوبی در تشخیص و درمان سرفه ی مزمن خواهد بود.
  • سم شناسی جیوه
    صفحه 386
    این مقاله مروری است بر انواع مسمومیت های جیوه ای و تظاهرات عمده ی بالینی آن ها، خصوصا در رابطه با وسایل پزشکی مانند درجه حرارت جیوه ای، دستگاه فشار خون و گاماگلبولن های تزریق عضلانی و غذاهایی مانند کوهی که حاوی مرتیولات جیوه است و می توانند سبب مسمومیت شوند. نکات پیش گیری به علاوه ی منابع موجود در طبیعت نیز در این مقاله یادآوری شده است.
  • پسری دو ساله با تب و لنگش
    صفحه 392
    تومورهای بدخیم استخوان یا بیماری های بدخیم خونی در کودکان گمراه کننده اند و اغلب با دردهای مبهم خودنمایی می کنند که پی گیری این دردها و اهمیت دادن به آن ها در تشخیص و درمان زودرس بسیار حایز اهمیت است. در این مقاله علایم بالینی هنگام مراجعه ی بیمار و سیر آن و تشخیص قطعی به صورت بحث و گفتگو بین متخصصین ارتوپدی و کودکان ارایه شده که راهنمایی کننده می باشد.
  • خودآموزی ویژه پزشکان عمومی
    صفحه 399
    این مقاله به صورت سوالات چهارجوابی، در مورد علایم بیماری، تشخیص اولیه، اقدامات اولیه و درمان درباره ی خانم 25 ساله ای که با عدم تطابق و کاهش تعادل مراجعه کرده، ارایه شده است. در انتها با بحث درباره تشخیص قطعی بیماری، خوانندگان آگاهی خوبی درباره ی بیماری موردنظر که یک نوع آتاکسی است، پیدا می کنند.
  • درماتوزهای پارانئوپلاستیک
    صفحه 405
    پزشکان در طول تاریخ توانسته اند از طریق ناهنجاری های پوستی، بعضی از بیماری های سیستمیک را تشخیص دهند. در این مقاله به درماتوزهای پارانئوپلاستیک کلاسیک پرداخته می شود. پاتوفیزیولوژی کامل بیماری پوستی مرتبط با تومور را نمی توان همواره توجیه کرد ولی این درماتوزها ممن است قبل یا بعد از تشخیص بدخیمی داخلی یا در برخی از موارد پیش از عود بدخیمی روی دهد که شناسایی آن ها ممکن است ما را در شروع سریع درمان مناسب سرطان کمک نماید.
  • خودآموزی ویژه متخصصان داخلی
  • سامان دهی استاتوس اپیلپتیکوس
    صفحه 425
    صرع یکی از شایع ترین تظاهرات عصبی در تمام دنیا می باشد. یکی از مشکلات مهم در این باره استاتوس اپیلپتیکوس (SE) است که یک اورژانس طبی به حساب آمده و در صورت عدم دقت در سامان دهی بیمار، باعث عواقب غیرقابل جبران خواهد شد. این مقاله ی بازآموزی با طبقه بندی SE، همه گیرشناسی، پاتوفیزیولوژی و سامان دهی آن راه کارهای لازم را به همکاران ارایه داده است.