فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هفتم شماره 2 (تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • باقر لاریجانی، سمانه تیرگر* صفحات 1-12
    آشنایی با چهره های علمی و فرهنگی کشور، امری ارزشمند است. آقای دکتر حسن حبیبی (1391-1315) را می توان اهل دین، علم، ادب و فرهنگ دانست که در دوران جمهوری اسلامی به عنوان سیاستمداری متدین و متعهد، حمایت خود را از انقلاب اسلامی، نمایان نموده است. این مقاله بعضی از آثار و نیز خاطرات نقل شده از نزدیکان و اطرافیان ایشان را مرور می کند که خود میتواند گذری به زندگی نامه، منش و روش این شخصیت گران قدر باشد. هم چنین، در اثنای بحث، خاطراتی را که نویسنده ی اول، شخصا از مواجهه با ایشان داشته اند، مطرح کرده ایم و به نکات برجسته ی اخلاقی ایشان خصوصا در اواخر عمر شریفشان - که عمدتا در بستر بیماری سپری شد- پرداخته ایم. نیم نگاهی هم به عقاید و نظرات این دانشمند بزرگ در مورد علم، عالم و عالم پروری داشته ایم. امید است که این اشارات بتواند نمونه هایی عینی و عملی، هم برای بیماران و هم برای محققان کشور و پزشکانی که با بیماران مختلف مواجهند، ارائه دهد
    کلیدواژگان: حسن حبیبی، اخلاق پزشکی، مفاخر علم و فرهنگ، چهره ی ماندگار علمی، ایران
  • علی اکبر جعفری*، فاطمه علیان امین آبادی، زهرا حسین هاشمی دهقی صفحات 13-26
    علی افضل قاطع قزوینی از پزشکان حاذق و دانشمند دوره ی صفویه است که در بررسی تاریخ پزشکی آن دوره، کم ترین توجه به شخصیت و فعالیت های پزشکی او شده است. در مجموعه آثار قزوینی، سه اثر علمی در حوزه ی طبی وجود دارد که می تواند در بررسی تاریخ پزشکی صفویه مورد توجه قرار گیرد.بر این اساس، مقاله ی حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی ضمن بررسی زندگی علی افضل قزوینی، رساله ی فواید الافضلیه را معرفی می کند. این رساله، دائره المعارفی است حاوی مطالب متنوع و لازم برای پزشکان دوره صفوی که آن ها را از مراجعه به دیگر منابع بی نیاز می کرده است. بر این اساس، مهم ترین سوال پژوهش این است که: رساله ی طبی فواید الافضلیه دارای چه مشخصات و ویژگی هایی است که آن را به عنوان اثری مهم در پزشکی دوره ی صفویه قرار می دهد؟ بررسی زندگی علی افضل قزوینی و واکاوی محتوای رساله ی فواید الافضلیه نشان می دهد این رساله، حجیم ترین رساله ی پزشکی عصر صفوی است که حاوی اطلاعات ضروری مورد نیاز پزشکان بوده است. لذا برای بررسی پزشکی دوره ی صفویه توجه به رساله ی طبی فواید الافضلیه بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: علی افضل قاطع قزوینی، فواید الافضلیه، صفویه، پزشکی اسلامی
  • شیما بهنام منش*، رضا عمانی سامانی، شایان بهنام منش صفحات 27-36
    تامین باروری عبارت از روش هایی است که با حفظ توان فعلی فرد در باروری، نوید داشتن فرزندی با ارتباط ژنتیکی در آینده را می دهد. امروزه این روش ها با استقبال بسیاری مواجه شده اند. تا آن جا که، می توان موارد کاربردشان را به دو قسمت پزشکی و اجتماعی تقسیم نمود. در گروه اول، بیمار به دلیل بیماری یا به تبع روش درمانی در خطر از دست دادن باروری است. در حالی که، در حالت دوم متقاضی تامین باروری با وجود سلامتی، به دلایل اجتماعی و شخصی در حال حاضر قصد و امکان فرزنددار شدن را ندارد. با توجه به آن که روش های تامین باروری بدوا نسبت به بدن تهاجمی هستند، سوالات و انتقادات اخلاقی بسیاری پیرامون استفاده ی آن ها در مورد افراد بیمار و هم چنین، تعمیم آن به بانوان سالمی که تنها به دلیل بالا رفتن سن تمایل به استفاده از آن ها دارند مطرح شده است. در این مقاله هدف آن است تا با اتخاذ روشی تحلیلی و توصیفی و مطالعه ی کتب و مقالات اخلاقی و دستور العمل های بین المللی معتبر پاسخی مناسب به این سوالات داده شود. در حال حاضر، انجام روش های تامین باروری در موارد ضرورت پزشکی مورد تایید همگان بوده و منطبق با اصل سودرسانی دانسته شده است. در موارد اجتماعی نیز با وجود مخالفت هایی که انجام آن را مغایر با اصل ضررنرساندن دانسته اند، بسیاری از فمنیست ها و قائلان بر خودآیینی تولیدمثلی زنان انجام آن را با رعایت شرایطی اخلاقی هم چون رعایت رضایت آگاهانه پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: حفظ باروری، انجماد شیشه ای، خودآیینی تولیدمثلی
  • محمد راسخ*، امیرحسین خداپرست صفحات 37-45
    باروری از جمله توانایی های نخستین آدمیان است. این توانایی غالبا به صورت طبیعی محقق میشود، اما در پاره ای موارد روش ها و فناوری های جدید علمی امکان تحقق خواست تولیدمثل را در اختیار زوجین نابارور قرار میدهند. در سالهای اخیر، از عبارت «حق بر باروری» برای اشاره به خواست زوجین برای محقق ساختن توانایی باروری سخن به میان آمده و گاه بر تکلیف حکومت در برآوردن این حق تاکید می شود. به نظر میرسد ابهام نهفته در «حق بر باروری» میتواند مشکلاتی جدی را در فهم ما از این موضوع و، به تبع، شیوه ی مواجهه با آن در جامعه پدید آورد. در این مقاله، ضمن ایضاح مفهوم «حق»، این دعوی درانداخته می شود که «حق بر باروری» را میتوان در هر دو قالب «حق ادعا» و «حق آزادی» دریافت اما فقط فهم آن در قالب «حق آزادی» موجه و مقبول است. از این رو، «حق بر باروری»، در واقع، حق بر آزادی درخواست فرزندآوری و جستوجو برای فراهم آوردن مقتضیات آن، از جمله استفاده از روش های درمان ناباروری، است. این حق، هم چون دیگر حق های آدمی، در توازن و تناسب با مصلحت عمومی قرار دارد، به گونهای که میتواند در شرایطی خاص، مثلا در شرایط جمعیتی نامناسب، مورد حمایت و تشویق یا ممانعت و تضییق حکومت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: باروری، حق، آزادی، مصلحت عمومی، حکومت
  • سیده فاطمه واثق رحیم پرور، لیلا نصیریانی*، تهمینه فرج خدا، ناصر بحرانی صفحات 46-56
    عملکرد اخلاقی یکی از مولفه های اصلی ارائه ی مراقبت با کیفیت و شایسته به زنان و مادران است. این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای در ماماهای مراکز بهداشتی - درمانی شهر تهران طراحی شد. این مطالعه توصیفی- مقطعی، در سال 1392 انجام شد. 125 نفر از ماماهای مراکز بهداشتی - درمانی شهر تهران به روش طبقه ای سهمیه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی خود گزارش دهی شامل دو بخش بود: مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه روا و پایای کدهای اخلاق ارائه دهندگان خدمات سلامت باروری. در پژوهش حاضر 10 حیطه از این پرسشنامه (شامل 43 سوال در مقیاس لیکرت 5 قسمتی از خیلی کم تا خیلی زیاد) مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS استفاده شد. میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای در ماماهای مراکز بهداشتی - درمانی شهر تهران 522/0±866/3 بود. لازم به ذکر است که حداقل نمره ی 1 و حداکثر 5 بوده است. میزان رعایت هر حیطه به تفکیک عبارت بود از: رعایت حق کرامت انسانی مددجو 676/0±77/3، حق تصمیم گیری مددجو 58/0±61/3، اخذ رضایت آگاهانه از مددجو 889/0±48/3، آشکار سازی اطلاعات برای مددجو 74/0±4، رعایت حق محرمانه نگه داشتن اطلاعات مددجو 844/0±83/3، افشاء اطلاعات مددجو 723/0±47/3، رعایت حق حریم خصوصی مددجو 709/0±08/4، سودرسانی و عدم ضرررسانی به مددجو 698/0±97/3، رعایت عدالت نسبت به مددجو 802/0±14/4 و ارتباط حرفه ای با همکار 709/0±23/4. پیشنهاد می شود جهت ارتقاء هر چه بیش تر کیفیت خدمات مامایی، به آموزش اخلاق حرفه ای (تئوری و بالینی(بیش تر از قبل توجه گردد و کدهای اخلاق مامایی پس از اطلاع رسانی گسترده، به کار گرفته و پایش شود.
    کلیدواژگان: ماما، اخلاق، کدهای اخلاق حرفه ای، مراکز بهداشتی، درمانی، سلامت باروری
  • علی اکبر امین بیدختی، ابراهیم مردانی* صفحات 57-68
    عدالت سازمانی، به دلیل تاثیرات مهم بر نگرش و رفتارهای کارکنان دارای اهمیت ویژه ای است. از طرفی، کیفیت زندگی کاری بالا به عنوان پیش نیاز اساسی توانمندسازی منابع انسانی مورد نیاز در سیستم های مراقبت بهداشتی شناخته شده است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط عدالت سازمانی درک شده با کیفیت زندگی کاری کارکنان بیمارستان بود. در این مطالعه توصیفی و همبستگی، نمونه شامل 268 نفر از کارکنان یک بیمارستان دولتی در شهر اهواز بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، عدالت سازمانی Niehoff و Moorman و کیفیت زندگی کاری گردآوری شدند. سپس با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل گردیدند. کیفیت زندگی کاری کارکنان به ترتیب در 2/64 درصد (172 نفر) در سطح متوسط، 16 درصد (43 نفر) در سطح نسبتا مطلوب، 13 درصد (35 نفر) در سطح نامطلوب و 8/6 درصد (18 نفر) در سطح مطلوب قرار داشت. دیگر یافته ها نشان داد بین ادراک عدالت سازمانی در حیطه های توزیعی و رویه ای با کیفیت زندگی کاری ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. از آن جا که بین عدالت سازمانی درک شده با کیفیت زندگی کاری ارتباط معنی دار وجود داشته است، مدیران بیمارستان ها باید به مفهوم عدالت سازمانی که کیفیت زندگی کاری را افزایش می دهد، توجه نمایند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، کیفیت زندگی کاری، بیمارستان
  • سمیه محمدی، فریبا برهانی، لیلی روشن زاده، مصطفی روشن زاده* صفحات 69-79
    یکی از چالش های اخلاقی که پرستاران به واسطه ی ماهیت حرفه ی خود با آن روبه رو هستند؛ دیسترس اخلاقی است. مواجه ی مکرر پرستاران با این پدیده می تواند عواقب متفاوتی از جمله سرخوردگی و خستگی از ارائه ی مراقبت به بیماران را به دنبال داشته باشد. این حالت خود به طور مستقیم باعث افت کیفیت مراقبت و اختلال در دستیابی به اهداف سلامتی خواهد شد. لذا در مطالعه ی حاضر به بررسی ارتباط بین دیسترس اخلاقی و خستگی از ارائه ی مراقبت به بیماران در پرستاران می پردازیم.مطالعه ی توصیفی - تحلیلی حاضر بر روی260 پرستار از بخش های مراقبت های ویژه شهر کرمان که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند صورت گرفته است. در این مطالعه ابزار دیسترس اخلاقی Corley و پرسشنامه خستگی از ارائه ی مراقبت به بیمارFigley برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته و داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بین دیسترس اخلاقی و خستگی از ارائه ی مراقبت به بیماران، ارتباط مثبت معنی داری وجود داشته است (05/0P<). میانگین نمره ی دیسترس اخلاقی از کل نمره 5-0 در ابعاد شدت (8/0±5/3) و در ابعاد تکرار (55/0±9/3) بوده است. میانگین نمره ی خستگی از ارائه ی مراقبت به بیماران نیز از کل نمره 5-0 (68/0±5/3) بوده است. توجه به سطح دیسترس اخلاقی و هم چنین، ارتباط آن با خستگی از ارائه ی مراقبت حاکی از آن است که شرایط ایجاد کننده ی دیسترس اخلاقی نقش مهمی در کیفیت مراقبت داشته و باید با ارائه ی راه کارهایی از بروز این شرایط جلوگیری شود. آگاه کردن پرستاران نسبت به پدیده ی دیسترس اخلاقی و عواقب آن و هم چنین، انجام مشاوره های دوره ای نقش مهمی در شناسایی و کنترل دیسترس اخلاقی و در نتیجه عواقب آن خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، خستگی، کیفیت مراقبت، پرستاران بخش مراقبت ویژه، اخلاق پرستاری
  • الهام فضل جو*، فریبا برهانی، عباس عباس زاده، فریده زربان صفحات 80-90
    در دنیای امروز با توجه به پیشرفت روز به روز علم، پیچیدگی بیماری ها و افزایش طول عمر، شاهد تجربه ی دیسترس اخلاقی در پرستاران هستیم. یکی از عواملی که احتمال می رود در ایجاد دیسترس اخلاقی درک شده نقش داشته باشد جو اخلاقی حاکم بر بیمارستان ها است. لذا مطالعه ی حاضر با هدف بررسی درک پرستاران از دیسترس اخلاقی درک شده و ارتباط آن با جو اخلاقی در بیمارستان های شهر یزد انجام شد. در این مطالعه ی توصیفی، همبستگی با بهره گیری از پرسشنامه ی دیسترس اخلاقی درک شده (MDS) و پرسشنامه ی جو اخلاقی بیمارستان (HECS)، در 370 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر یزد شامل بیمارستان شهید صدوقی، بیمارستان شهید رهنمون، بیمارستان شهید افشار و بیمارستان سوانح سوختگی، مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه ی 18 و آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد. در این مطالعه میانگین شدت دیسترس اخلاقی درک شده در میان پرستاران 28/1±41/3 و میانگین درک آنان از جو اخلاقی 78/0±22/3 بوده است. نتایج نشان داد که بین دیسترس اخلاقی درک شده در پرستاران و درک آنان از جو اخلاقی رابطه ی منفی معنی داری وجود داشته است (00/0=P). لذا با اجرای منشورهای اخلاقی و تدوین برنامه هایی به منظور ارتقاء جو اخلاقی ممکن است بتوان شدت دیسترس اخلاقی درک شده در پرستاران را کاهش داد.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، جو اخلاقی، پرستاران
|
  • Bagher Larijani, Samaneh Tirgar * Pages 1-12
    A thorough understanding of the characters، attitudes، and lifestyles of renowned scholars is of paramount importance for any nation. Dr. Hasan Habibi (1936-2012) was a prominent figure in science، theology، literature، and culture of Iran. The late Dr. Habibi was a pious and patriotic politician who was fully committed to safeguarding the pillars of the Islamic Republic of Iran and the Islamic Revolution. In this article، we aim to review some of his works and explore the memories of his family and acquaintances in the hope to shed some light on his manners، viewpoints، and lifestyle. Moreover، the first author’s personal remembrances of the late Dr. Habibi and his moral virtues are presented here، particularly with focus on his final years during which he was bedridden for a long period. Moreover، we aim to illuminate his ideas in terms of promoting science، supporting scholars، and building the infrastructure needed to expand the boundaries of science. We hope that this article will provide a model both for bedridden patients in Iran and the physicians and researchers who deal with them on a daily basis.
    Keywords: Hasan Habibi, medical ethics, renowned scholars, prominent scientists, Iran
  • Ali Akbar Jafarey *, Fatemeh Alian Aminabadi, Zahra Hossein Hashemi Pages 13-26
    Ali Afzal Ghate’ Ghazvini was a renowned physician، scholar، and calligrapher of the Safavid era whose personality and efforts in the field of medicine have not been fully recognized thus far. Among his works، three medical treatises can be of use in researching the medicine of the Safavid era. The present article adopts a descriptive-analytic method to introduce one of these treatises، Favaed-al-Afzalieh، and present a survey of its content in addition to the author’s biography. The findings here are based on the three chapters of this medical classic، which indicates the encyclopedic nature of this treatise. Favaed-al-Afzalieh reveals details on a variety of practical medical issues prevalent in the Safavid era، and is considered outstanding due to the volume of all the medical information it contains. The present study discusses the standing of this treatise in the history of medicine along with a suggestion to revise and publish this valuable، comprehensive work and reintroduce it to the world of medicine.
    Keywords: Ali Afzal Ghate Ghazvini, Favaed, al, Afzalieh, Safavid, Islamic Medicine
  • Shima Behnammanesh *, Reza Omani Saman, Shayan Behnammanesh Pages 27-36
    Fertility preservation consists of a set of procedures that help people maintain their reproductive ability in order to have a genetic child in the future. Nowadays، these procedures are widely accepted as long as they fall within the two categories of medical or social justification. In the first category، patients may lose their fertility due to diseases or treatment-related complications، while، in the second، healthy patients wish to preserve their ability to have children in the future for social and personal reasons. Since these procedures are considered invasive، many questions and criticisms have been raised about their application in the case of healthy women who seek them merely on account of aging. In this descriptive-analytic study، ethical issues were retrieved from books، papers، international guidelines، theses، declarations and instructions، and even some weekly journals، using keywords related to fertility preservation such as embryo cryopreservation، oocyte cryopreservation، and women’s reproductive autonomy. In cases of medical necessities، fertility preservation is considered acceptable and consistent with the principle of beneficence، which is the most important principle of medical ethics. As for cases that only have social justifications، some argue that they contradict the principle of non-maleficence. Nevertheless، a large number of feminists and scholars believe in women’s reproductive autonomy and therefore consider them ethical، provided that certain conditions are observed.
    Keywords: fertility preservation, freezing, women's reproductive autonomy
  • Mohammad Rasekh *, Amirhossein Khodaparast Pages 37-45
    Reproduction is one of the basic abilities of human beings. This is often realized in a natural way، though in certain cases new methods and technologies provide infertile couples with the opportunity to realize their wish to have children. In recent years، the term “right to reproduction” has emerged، and sometimes emphasis is placed on the obligation of governments to satisfy this right. However، it seems that the ambiguity of the aforementioned term may create serious problems in our understanding of the subject matter and، in consequence، affect the manner in which it is handled in the society. In this paper، in addition to discussing the concept of rights، it is argued that the right to reproduction may be embodied both by a claim right and a liberty right، even though the latter is only a justifiable and acceptable way of representing the right to reproduction. Therefore، this right entails the freedom to bear children and to pursue provision of the requirements، including utilizing ART. As in the case of other human rights، this should be in balance and proportion with public interests، in such a way that in particular circumstances، such as problematic population situations، it may be protected or prevented by the government.
    Keywords: reproduction, right, liberty, public interests, government
  • Seyyedeh Fatemeh Vasegh Rahimparvar, Leila Nasiriani *, Tahmineh Faraj Khoda, Naser Bahrani Pages 46-56
    Ethical performance is one of the main components of offering quality care to women and mothers. The aim of this study was to assess the degree of compliance with the professional codes of ethics among the midwives employed in maternal child health centers in Tehran. This was a descriptive، cross-sectional study performed on 125 maternal child health center midwives in Tehran. Method of sampling was stratified and cluster sampling. The data collection tool consisted of a valid، reliable questionnaire including two sections: demographic information and 43 questions in 10 areas of professional ethics based on a 5-point Likert scale. Data analysis was performed by descriptive statistics via the SPSS software. The overall compliance with ethical codes among midwives was 3. 866±0. 522، and compliance rates in each of the 10 areas mentioned above were as follows: respect for human dignity: 3. 77±0. 676; observance of clients’ decision-making right: 3. 62±0. 58; obtaining informed consent: 3. 48 ± 0. 988; truth telling: 4±0. 74; respect for clients’ privacy: 4. 08±0. 709; observance of the principles of beneficence and non-maleficence: 3. 97±0. 689; revealing clients’ information: 3. 47±0. 723; confidentiality: 3. 83±0. 844; fair treatment of clients: 4. 14±0. 802; and professional relationship with colleagues: 4. 23±0. 709. In order to improve the quality of midwifery services، more attention should be paid to teaching professional ethics in midwifery courses، and after extensive notification، compliance with ethical codes should be monitored.
    Keywords: midwifery, professional codes of ethics, maternal child health centers, reproductive health, ethics
  • Ali Akbar Aminbeidokhti, Ebrahim Mardani * Pages 57-68
    Organizational justice can dramatically impact the personnel’s attitudes and behaviors and is therefore considered to be of great importance. Moreover، high quality of work life is known as the basic prerequisite to empower human resources in healthcare systems. The aim of this study was to determine the relationship between perceived organizational justice and quality of work life among hospital personnel. In this descriptive correlational study، the samples consisted of 268 staff members of a public hospital in Ahvaz. Samples were selected through census. Data were gathered by a demographic information questionnaire، Niehoff and Moorman Organizational Justice Scale، and Quality of Work Life Questionnaire. Data analysis was performed using descriptive and analytical statistics. Results showed that quality of work life among the hospital personnel in this study was moderate (64. 2 %)، relatively good (16%)، poor (13 %) and good (6. 8%). Dimensions of organizational justice including distributive and procedural justice had a significant relationship with quality of work life. Since there is a direct relationship between perceived organizational justice and quality of work life، hospital managers should pay attention to this issue، which will lead to enhanced quality of work life in personnel.
    Keywords: organizational justice, quality of work life, hospital
  • Somayeh Mohammadi, Fariba Borhani, Leili Roshanzadeh, Mostafa Roshanzadeh * Pages 69-79
    Moral distress is one of the ethical challenges that nurses face due to the nature of their career. Nurses'' frequent confrontation with this phenomenon can have different outcomes such as frustration and boredom in providing patient care. This will lead directly to a decline in care quality and can hamper the accomplishment of health goals. Therefore، the present study examined the relationship between moral distress and compassion fatigue in nurses. This cross-sectional study was conducted on 260 nurses of intensive care units in Kerman who were selected through convenience sampling method. In this study، Corley’s moral distress scale and Figley’s Compassion Fatigue Scale were used for data collection. The collected data were analyzed using the SPSS software and descriptive and analytical statistics. The results of this study indicate that there is a significantly positive relationship between moral distress and compassion fatigue (P<0. 05). From a total range of 0 to 5، the average score of moral distress was 3. 5±0. 8 in terms of intensity، and 3. 9±0. 55 in terms of frequency. The mean of compassion fatigue score was 3. 5±0. 68 from a range of 0 to 5. Moral distress and its association with compassion fatigue suggest that conditions contributing to moral distress can have an important role in the quality of care. It is clear that strategies should be adopted to prevent the occurrence of these conditions. Informing nurses about moral distress and its consequences as well as periodic consultations will play an important part in the identification and management of moral distress and its consequences.
    Keywords: moral distress, compassion fatigue, quality of care, intensive care unit nurses, nursing ethics
  • Elham Fazljoo *, Fariba Borhani, Abbas Abbaszadeh, Farideh Razban Pages 80-90
    Considering the advances in today''s world، the increased complexity of diseases and longer life expectancy، nurses experience a great deal of moral distress. One factor that is likely to contribute to the development of moral distress is the ethical climate prevailing in hospitals. This study aimed to assess the relationship between nurses'' perceptions of moral distress and the ethical climate in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd. This correlational descriptive study used the Moral Distress Scale (MDS) and Hospital Ethical Climate Survey (HECS) to examine 370 nurses working in a number of hospitals including Shahid Sadooghi، Shahid Rahnemun، Shahid Afshar and Savaneh Sukhteghi. Data analysis was performed using SPSS18 and descriptive and analytical statistics. Findings showed that the intensity of perceived moral distress among nurses was 3. 41±1. 28، and their perceptions of the ethical climate were 3. 22±0. 78. There was a significant negative relationship between nurses’ perception of moral distress and the ethical climate (P=0. 00). The findings of this study suggest that development of plans to improve the ethical climate prevailing in hospitals might decreases nurses’ perceived moral distress.
    Keywords: moral distress, ethical climate, hospitals, nurses