فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا حاجی نوری صفحات 1-13
    اجتماع سبب و مباشر، یکی از اقسام اجتماع اسباب است و با آنکه در کتاب و سنت از چنین تفکیکی سخن به میان نیامده است، فقی هان امامیه شاید برای تسهیل در یافتن عامل اصلی زیان به چنین نواندیشی دست زده اند. مواد 332 قانون مدنی و 363 قانون سابق مجازات اسلامی، به تبعیت از نظریه مشهور این فقی هان، حکم بر ترجیح مباشر بر سبب داده و این پرسش را ایجاد کرده اند که هرگاه تاثیر سبب و مباشر در ایجاد زیان مساوی باشد، به کدامین دلیل ضمان بر عهده مباشر قرار می گیرد و سبب پاسخگو نیست؟ تصویب ماده 526 قانون جدید مجازات اسلامی نشان داد که قانون گذاران به چنین ایرادی بی توجه نیستند؛ به ویژه که حقوق دانان نیز ترجیح یادشده را برنمی تابند. ضمن اینکه برخی از فقی هان تیزبین نیز بر حکم یادشده خرده گرفته اند. به همین منظور در نوشته حاضر به بازخوانی چالش های موجود در تعیین ضامن، به هنگام اجتماع سبب و مباشر، می پردازیم و البته در این راه از استدلال های حقوق دانان فرانسوی نیز در تطبیق بحث کمک خواهیم گرفت.
    کلیدواژگان: اجتماع، خسارت، سبب، فاعل فعل زیان بار، مباشر
  • مهدی عباسی سرمدی، مهرداد مهربخش صفحات 15-29
    یکی از روش های فروش محصولات، «فروش مستقیم» است. شرکت هایی که از این شیوه استفاده می کنند، محصولات تولیدی خود را تنها به واسطه توزیع کنندگان خود، به مصرف کننده های نهایی می فروشند. در این روش، توزیع کنندگان محصولات شرکت را به طور عمده از شرکت خریداری می کنند و به دور از یک مکان ثابت تجاری و به شیوه خرده فروشی به مصرف کنندگان می فروشند. زیان بار بودن انبار شدن کالاهای فروش نرفته در دست توزیع کنندگان باعث شده قانون گذاران برای حمایت از حقوق توزیع کننده، شرکت را ملزم به بازپس گیری آن کالاها کنند. پرسش اساسی در خصوص این مسئله که در علم فروش مستقیم به «بازخرید» معروف است، ماهیت حقوقی آن است. به اجمال می توان گفت که بازخرید یک خیار مختص فروش مستقیم است. به موجب این خیار در پایان رابطه قراردادی شرکت و توزیع کننده، در صورت درخواست توزیع کننده، شرکت با کسر پورسانت های پرداخت شده و مبلغی معقول، موظف به بازپس گیری کالاهایی خواهد بود که در دست توزیع کننده انبار شده است.
    کلیدواژگان: اقاله، بازخرید، تعهد یک طرفه، شرط ضمن عقد، فروش مستقیم
  • سید حسین صفایی، حسنعلی اورک بختیاری صفحات 31-50
    مشهور این است که مسئولیت مدنی دارندگان خودرو مبتنی بر یکی از نظریه های فرض تقصیر، تعهد به حفاظت، خطر یا ترکیبی از آن ها باشد. بر پایه این نظریه ها، دارنده خودرو اگر قرارداد بیمه اجباری مسئولیت مدنی نبندد، خود باید همه زیان های وارد به اشخاص ثالث را جبران کند. این برداشت متکی به عبارتی از ماده 1 قانون بیمه اجباری. .. مصوب 1347ش بوده است. قانون اصلاح قانون بیمه اجباری. .. مصوب 1387ش، آن عبارت محوری را حذف کرده است. اکنون پرسش اساسی این است که آیا دارندگان خودرو، همچنان در برابر اشخاص ثالث زیان دیده مسئولند؟ و اگر پاسخ مثبت است، مبنای مسئولیت آنان چیست؟ برخی از صاحب نظران به این پرسش پاسخ مثبت داده، مبنا را نظریه های پیشین می دانند؛ برخی پاسخ منفی داده اند، و گروهی سکوت کرده اند. نویسندگان این مقاله با نقد نظریه های یادشده، تضمین جمعی خسارت و توزیع زیان را مبنای مسئولیت پیش گفته معرفی کرده اند و چون این موضوع، سازمان یافته، منتظم و خودگردان است، آن را «سامانه مسئولیت مدنی جمعی» نامیده و کوشیده اند نشان دهند که برای تناقض ها و ابهام هایی که نظریه های پیشین با آن روبه رو بوده اند، پاسخ موجهی وجود دارد. بر مبنای سامانه مسئولیت مدنی جمعی، دارنده محدود است به حق بیمه ای که باید بپردازد و بیش از آن مسئولیتی ندارد.
    کلیدواژگان: تعهد به حفاظت، توزیع زیان، خطر، سامانه مسئولیت مدنی جمعی، فرض تقصیر، مسئولیت مدنی دارندگان خودرو
  • ناصر کاتوزیان، رحیم پیلوار صفحات 51-67
    مالکیت و آزادی، دو ارزش و فضیلت مهم برای انسان هاست. برخلاف نظر نخست، این دو ارزش پیوندی بسیار محکم و رابطه ای متقابل دارند. آن ها نه تنها می توانند مبنای یکدیگر قرار گیرند، بلکه در صورت خروج از تعادل، هرکدام می توانند بر دیگری تاثیر منفی بگذارند. رابطه مالکیت و آزادی، موضوع مطالعه این مقاله است. به عنوان نتیجه باید دانست آزادی و مالکیت دو حق بنیادین هستند که حقوق وظیفه دارد میان آنها تعادل ایجاد کند؛ در این صورت نه فقط تعارضی میان آنها نخواهد بود، بلکه مکمل و پشتوانه یکدیگر نیز می گردند و همدیگر را تعالی خواهند بخشید.
    کلیدواژگان: آزادی، تعادل، رابطه، رابطه متقابل، مالکیت، مبنا
  • محمود کاظمی صفحات 69-85
    در فرض اینکه زیان دیده به همراه عامل زیان در ایجاد خسارت دخالت داشته باشد، مسلما باید تقسیم مسئولیت صورت گیرد و از میزان غرامتی که به زیان دیده پرداخت می شود، کاسته شود. همچنین در فرضی که چند عامل در وقوع زیان به دیگری دخالت دارند، در نهایت باید خسارت میان آنها تقسیم شود. اما مسئله اینست که تقسیم مسئولیت چگونه باید صورت گیرد؟ آیا مسئولیت باید به تساوی میان آنها تقسیم شود، یا میزان سهم هرکدام متفاوت است؟ و در فرض دوم، سهم هریک چگونه تعیین می شود؟ در نظام های حقوقی غربی، به ویژه کامن لا، در این زمینه دیدگاه های متفاوتی وجود دارد و رویه قضایی تحولات چشم گیری داشته است. در این مقاله ضمن نقد و تحلیل راه حل های موجود در نظام های حقوقی غربی، تلاش خواهد شد روند تحول رویه قضایی و دکترین در این زمینه بررسی شده، راه حلی که اکنون به ویژه در نظام کامن لا و حقوق فرانسه حاکم است، بیان شود.
    کلیدواژگان: تاثیر در وقوع زیان، تساوی مسئولیت، تقسیم مسئولیت، درجه تقصیر، رابطه سببیت، عدالت و انصاف
  • عباس کریمی، امیر عباس بزرگمهر صفحات 87-104
    علم اعتباری حقوق در برابر دیگر علوم تجربی و انسانی هیچ گاه تولید کننده نبوده، بلکه همیشه مصرف کننده نتایج و مفروضات سایر علوم مخصوصا روان شناسی بوده است. بنابراین، یافته های جدید روان شناسی درخصوص حافظه کودکان و بزرگسالان و تاثیر سن در حافظه هم می تواند و هم می باید موضوع توجه حقوق از جنبه تضمین، تفسیر و قضاوت قرار گیرد. یافته های روان شناسی نشان می دهد که اعتماد قضات به شهادت افراد پیر به دلیل حافظه و ادراک آنها چندان قابل دفاع نیست. همچنین بدبینی افراطی حقوق دانان نسبت به شهادت کودکان با یافته های جدید روان شناسی درخصوص حافظه کودکان باید تعدیل شود. به این ترتیب، پیشنهاد می شود مشکلات شهادت کودکان که ناشی از تلقین پذیری آن هاست، با اتخاذ تدابیر روان شناختی حل و فصل شود.
    کلیدواژگان: پیر، حقوق، روان شناسی، شهادت، کودک
  • محمد ویژه، محمدقاسم تنگستانی صفحات 105-124
    حق فسخ قراردادهای پیمانکاری دولتی به دو علت، تخلفات پیمانکار و تدارک مقتضیات منافع عمومی، در شرایط عمومی پیمان تعبیه شده است. در خصوص تخلفات پیمانکار، موجبات آن به صراحت در ماده 46 شرایط عمومی پیمان درج گردیده است. اما در خصوص موضوع دوم، ماده 48 مقرره یادشده، حق فسخ گسترده ای به مقام های اداری می دهد. تفکیک های صورت پذیرفته میان موجبات اختتام قراردادهای اداری، منطبق با استانداردهای حقوق خصوصی نیست. البته استقلال حقوق قراردادهای اداری مانع از رعایت استانداردهای تفکیک میان مفاهیم حقوقی نخواهد بود. حفظ تعادل و توازن مالی قرارداد، لازمه تنظیم منطقی حق فسخ و انفساخ محسوب می شود و پیش بینی اختیارات نامحدود برای کارفرمای دولتی نه تنها به فساد اداری می انجامد، بلکه تعادل قرارداد را برهم زده، مانع مشارکت بخش غیردولتی در انجام امور عمومی می گردد که این موضوع برخلاف منافع عمومی است. به نظر می رسد مقررات حق فسخ قراردادهای پیمانکاری دولتی در ایران بدون رعایت برخی اصول حقوق عمومی مانند قطعیت و پیش بینی پذیری اعمال حقوقی تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: تخلفات پیمانکار، تعادل و توازن قرارداد، فساد، منفعت عمومی
  • علیرضا محمدزاده، محمدرضا محمدی قرقی صفحات 127-136
    معاهده حق مولف سازمان جهانی مالکیت فکری که به اختصار WCT گفته می شود، معاهده ای بین المللی در زمینه حقوق مولف است که دولت های عضو سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) به تاریخ 20 دسامبر 1996 در ژنو تصویب کرده اند. این معاهده به علت پیشرفت های صورت گرفته در زمینه فناوری اطلاعات، حمایت های لازم را برای حق مولف نسبت به معاهدات قبلی پیش بینی کرده است. برای مثال، در ماده 4 این معاهده، برنامه های کامپیوتری به عنوان آثار ادبی حمایت شده است، همچنین برابر ماده 5، پایگاه های داده به لحاظ ترتیب و آرایش و انتخاب موضوع به عنوان اثری ادبی- هنری موضوع حمایت حق مولف قرار گرفته اند. این معاهده تاثیر زیادی بر تصویب قوانین همسو با این معاهده داشته است؛ برای نمونه، دلیل تصویب قانون کپی رایت هزاره دیجیتالی در حقوق ایالات متحده امریکا همین معاهده بوده است. درحالی که 89 دولت این معاهده را امضا کرده اند، هنوز ایران همچون کنوانسیون برن و موافقت نامه تجاری حقوق مالکیت فکری (م ت ح م ف)، به این معاهده نپیوسته است.
    کلیدواژگان: برنامه رایانه ای، برن، پایگاه داده، حق اجاره، حقوق مولف، سازمان جهانی مالکیت فکری
|
  • Golamreza Hajinoori Pages 1-13
    Combination of direct cause (Mobasher) and Indirect cause (Sabab) is one of causes combination kind and notwithstanding that there is not any division in holy «Qur''an» and «Sunnah»، perhaps «Shiet Scholars» have made such invention in order to facilitate of the finding of tort feasor. The art of 332 of code civil of Iran and the art of 393 of Islamic penal code of Iran following the famous opinion of Islamic scholars، provided «the priority of direct cause (Mobasher) to indirect cause (Sabab)» and have made the question that: At the time، when the influence of both of them is equal in establishment of damage، why does the liability only bear on the direct cause? Art 530 of the new bill of Islamic penal code، in spite of the fact that it has not yet enforced، demonstrated that legislators are paying attention to this criticism، considering the fact that the lawyers do not accept this priority، furthermore، some of intelligent Islamic scholars، have criticized this provision. For this reason، in this research، we deal with the existing challenges of determining the responsible person.
    Keywords: combination, damage, direct cause, indirect cause, tort feasor
  • Mahdi Abbasi Sarmadi, Mehrdad Mehrbakhsh Pages 15-29
    One of the ways of selling products is “direct selling”. The companies which use this method sell their products directly to end users just by their distributors’ intermediation. In this method، distributors retail sell the products out of a fixed commercial location. Harmful effect of loading unsold products with distributors had legislators make companies buy-back those products. Briefly، we can say، “buy-back” is a special option for direct selling. According to this option، at the end of the contractual relation between distributor and company، in the case of distributor`s request، company with deducting paid commissions and a reasonable amount will be obligated to buy-back loaded goods.
    Keywords: buy, back, cancelation, direct selling, implied condition, unilateral obligation
  • Seyyed Hossein Safaii, Hasanali Ourak Bakhtiari Pages 31-50
    According to the famous theory in Iranian jurisprudence، civil liability of the vehicle keepers against third party is on the res ipsa loquitor، duty of care، or risk، or a combination of them. Regarding to these foundations، if a vehicle keeper has not a policy of insurance covering third party damage، he or she must compensate the damage although has not caused the accident. This was inference from a phrase of section 1 of the Compulsory Third Party Liability Insurance Act 1968. In the Reform Act 2008 that important phrase has revoked. As a foundamental question، has the liability of vehicle keepers against third party damage remained? And if the response is yes، what is the foundation of the liability? Some theorists believe it has remained and the same theories are foundation of the civil liability، others deny. This paper، criticizing two sides، tries to show that “The loss distribution” is the foundation of the vehicle keepers’ liability. The keepers all together are liable، and this liability has organized. So، it could be named “Collected civil liability system”. With this foundation، contradictions and abmbiguities resulting from other theories، receive logical answer، and limits of liability is about the premium that keeper should pay and not more than it.
    Keywords: collected civil liability system, duty of care, loss distribution, Res ipsa loquitor, risk, vehicle keeper's liability
  • Nasser Katouzian, Rahim Pilvar Pages 51-67
    Ownership and freedom are two essential rights and of value to human beings. By contrast to preliminary reviews، the link between these two values is very solid، and they have a reciprocal relation. Not only can they serve as the foundation of each other، but also in case of departing this equilibrium، each can have a negative effect on the other. The relationship between the two is the subject of study of this article. For purpose of conclusion، we should know that Freedom and ownership are two important rights، in which Law has the obligation to create equilibrium between them; as such not only there will be no conflict between them، in fact they will complement and support each other، and also each shall maximize the other.
    Keywords: equilibrium, foundation, freedom, ownership, reciprocal relation
  • Mahmoud Kazemi Pages 69-85
    When the victim contributes to the damage، the apportionment of liability is necessary، and the amount of compensation awarded to the victim should be reduced. Also، when more than one person injures someone، the liability must be divided between them. But the problem is that how to apportion liability? Should the liability be apportioned equally or different? And if the latter is true، how the share of any one is determined? In foreign legal system، specially، common law and Romano- Germanic law، there are different idea in this regard، and the case law has impressive evolutions. This paper criticizes the available solutions in foreign legal system and will attempt to examine the evolution of case law and doctrine in this field and express the solution that now govern in common law and Romano-Germanic law.
    Keywords: apportionment of liability, causation, contributory Negligence, degree of fault, equal liability, just, equitable
  • Abbas Karimi, Amirabbas Bozorgmehr Pages 87-104
    Compared to experimental and human sciences، law has never been productive but it has always utilized the results and information obtained through other sciences، psychology in particular. Therefore، new psychological findings about memory and age could both and must be taken into account in law as concerns interpretation and making judgment. Psychological findings show Judges rely on the testimony of older people because their situation (Memory and Perception) is undefinable. Radical skepticism of lawyers، regarding children''s testimony should be balanced by new findings about the psychology of children''s memory. And yet، it is suggested that problems of testimony of the child which is resulting from his indoctrination must be resolved by measures of psychology.
    Keywords: children, elderly, law, Psychology, testimony
  • Mohammad Reza Vijeh, Mohammad Ghasem Tangestani Pages 105-124
    The Right to terminate and dissolution of administrative contracts is used because of two reasons: misconducts of contractors and maintaining the requisite of public interests. In the first، the causes of it have been noted explicitly in the article of 46 of The General Terms of Contracts. But about the second، it is necessary to note that the article of 48 of The General Terms of Contracts giving much powers to the public authorities. The separations which have been drawn among the causes of termination of administrative contracts are not compatible with the standards of it in private law. Independence of administrative contracts law is not obstacle against observing the standards of separation among legal conception. Preserving financial balance in administrative contracts is requisite for logical regulating The Right to terminate and dissolution of these contracts. Giving much and unlimited powers to governmental employer not only leads to occurring administrative corruption، but also disturbs the balance of these contracts and prevents the presence and take parting of nongovernmental section in doing public affairs، that would be incompatible with the public interests requirements. It is necessary to note that the elements of principle of the Rule of Law، which are legal certainty and predictability، have not been observed in regulating the provisions of the Right to terminate and dissolution of administrative contracts in Iran.
    Keywords: balance of contract, corruption, misconduct of contractor, public affair, public interest
  • Alireza Mohammadzadeh, Mohammadreza Mohammadi Ghoroghi Pages 127-136
    The World Intellectual Property Organization Copyright Treaty (WCT) is an international treaty on copyright law adopted by the member states of the World Intellectual Property Organization (WIPO) in Geneva on December 20، 1996. It provides additional protections for copyright deemed necessary due to advances in information technology since the formation of previous copyright treaties before it. For example، it ensures that computer programs are protected as literary works (Article 4) and that the arrangement and selection of material in databases is protected (Article 5). This treaty had several effects on ligestlation of the member states، for example: WCT is cause of adoption Digital Millennium Copyright Act (DMCA) in United States law. Whereas 89 states signed this treaty، but Iran isn’t yet member of this treaty as Bern Convention and Trips Agreement.
    Keywords: computer programs, copyright, databases, rent right, World Intellectual Property Organization