فهرست مطالب

گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان) - سال نهم شماره 2 (پیاپی 50، دی 1382)

دو ماهنامه گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان)
سال نهم شماره 2 (پیاپی 50، دی 1382)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/10/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حمله ی ایسکمی مغزی زودگذر (TIA)
    صفحه 141
    حمله ی ایسکمی مغزی زودگذر، به صورت یک نقص عصبی که کمتر از 24 ساعت به طول می انجامد و منتسب به ایسکمی کانونی مغز یا شبکیه باشد، تعریف می گردد. این مقاله مطلب بسیار مهم TIA را ارزیابی می کند. مطالعه ی این مقاله به ما کمک می کند، تا چگونه حملات TIA را بشناسیم و در چه مواردی و با چه برنامه ای آن را درمان کنیم.
  • بیماری های مزمن و عملکرد جنسی
    صفحه 147
    بیماری های مزمن و درمان آن ها می تواند اثر منفی بر عملکرد جنسی داشته باشد. این مسئله از طرف پزشکان مورد توجه قرار نگرفته و از بیماران سوال نمی شود. در این مقاله بیماری های مزمن مثل بیماری های قلبی - عروقی، سرطان ها و شیمی درمانی، بیماری های اسکلتی - عضلاتی و عفونت HIV در ارتباط با عملکرد جنسی مورد بحث قرار گرفته و راه کارهایی جهت بهبود این عملکرد ارایه شده است.
  • ارزیابی و درمان زنان مبتلا به هیرسوتیسم
    صفحه 155
    هیرسوتیسم با پیدایش موهای ترمینال زیاد در پوست نواحی وابسته به آندروژن خانم ها، تعریف می شود. در ایران نیز این بیماری شایع است. اغلب علت آن بمیاری هایی است که تهدید کننده ی حیات نیستند ولی گاه ممکن است علل مهمی مثل تومورها موثر باشند. دراین مقاله علل و درمان های مختلف هیرسوتیسم مورد بحث قرار گرفته است.
  • عفونت نهفته سل
    صفحه 163
    با مطالعه ی این مقاله شما قادر خواهید بود:1- آزمایش پوستی توبرکولین را در عفونت نهفته ی سل تفسیر نمایید.
    2- رابطه و معیار سنجش آزمایش پوستی توبرکولین را با یافته های رادیولوژی در ریه تعیین نمایید.
    3- به ارزش سنجش میزان اینترفرون گاما در خون کامل با عفونت نهفته ی سل آشنا شوید.
    4- به اهمیت درمان سل نهفته برای کنترل این بیماری و حفظ سلامت جامعه پی ببرید.
    5- گزینه های درمانی عفونت نهفته ی سل را به کار گیرید.
  • پرخوری و چاقی، یک همه گیری
    صفحه 170
    برخوردی و چاقی در اکثر نقاط جهان و به تدریج در ایران به عنوان یک مشکل مستقل و همچنین زمینه ساز مشکلات بهداشتی دیگر و یک دغدغه روبه رشد تبدیل می شود. مرز حاضر اشاره ای به ابعاد مختلف این مشکل دارد و مطالعه آن برای هر پزشکی می تواند مفید باشد.
  • سه علت اصلی سرفه ی مزمن
    صفحه 175
    سرفه یک بیماری چند دستگاهی است که خود باعث اضطراب، خستگی، بی خوابی، میالژی، دیسفونی و بی اختیاری ادرار می گردد. سرفه ی مزمن اغلب با ترکیبی از یک مهارکننده ی پمپ پروتون و یک داروی پروکینتیک به همراه کاهش وزن، قطع سیگار و توصیه های غذایی تخفیف می یابد ولی ممکن است بهبود علایم، شش ماه به طول انجامد.
  • برخورد با نشانگان مقاومت به انسولین و نقش تیازولیدیندیون ها
    صفحه 178
    میزان بروز بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی و مبتلایان به نشانگان متابولیک بالاتر است. به نظر می رسد در دیابت نوع دوم و نشانگان متابولیک، مقاومت به انسولین در افزایش خطر ابتلا به مشکلات ماکروواسکولار و از جمله بیماری های قلبی عروقی نقش محوری دارد. از این رو با کاهش مقاومت به انسولین از طریق اصلاح شیوه ی زندگی و رژیم غذایی، مصرف متفورمین در دیابتی های چاق و احتمالا مصرف داروهای حساس کننده به انسولین ماننده تیازولیدیندیون ها می توان خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش داد. در کنار کاهش مقاومت به انسولین اصلاح دیس لیپیدمی، کاهش فشارخون سیستولی و دیاستولی و تنظیم دقیق قند خون به خصوص قند خون بعد از غذا مهم است.
  • هپاتیت C و پوست
    صفحه 188
    هپاتیت C یکی از بیماری های شایع ویروسی است که اکثرا از طریق خون و فرآورده های خونی، مصرف تزریقی مواد مخدر و خال کوبی منتقل می شود. این بیماری علاوه بر تظاهرات کبدی، تظاهرات خارج کبدی از جمله گرفتاری پوستی نیز دارد. در این مقاله بیماری های شایع پوستی که می تواند همراه با این عفونت دیده شوند به صورت بیماری های همراه شایع و ناشایع شرح داده شده است. در خاتمه درمان های بیماری به صورت مختصر ذکر شده است.
  • مرگ ناگهانی در ورزشکاران جوان
    صفحه 196
    مرگ ناگهانی در ورزشکاران جوان در تمام جوامع مورد توجه است و متاسفانه این حادثه در مسابقات ورزشی مکررا اتفاق می افتد. از علل مرگ ناگهانی می توان بیماری های قلب و عروق را نام برد که ناشناخته اند به خصوص کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک یا بیماری های مادرزادی قلبی که باعث آریتمی می شوند. هم چنین علل غیرقلبی مانند پارگی آنوریسم های مغزی و ضربات شدید به قفسه ی سینه وجود دارد که باعث آریتمی و فیبریلاسیون بطنی می شوند. بهترین راه جلوگیری از این گونه حوادث، کنترل و بررسی و معاینه ی ورزشکاران قبل از فعالیت های سنگین می باشد که می تواند موارد مرگ و میر را کاهش دهد. این مقاله به خوبی تمام علل مرگ ناگهانی و روش های کنترل و پیش گیری را بررسی نموده و مطالعه آن برای همکاران عزیز بسیار مفید خواهد بود.
  • تومور استرومایی دستگاه گوارش و اثر موفقیت آمیز Glivec در درمان آن
    صفحه 206
    تومور استرومایی دستگاه گوارش (GIST)، از یاخته های استرومایی یا به عبارت دقیق از یاخته های Kajal، منشا می گیرد. پروتئین C-Kit، گیرنده ی عامل یاخته ی بنیادین است که موفقیت در ساخت آنتی بادی بر ضد این پروتئین، نقش مهمی در تشخیص GIST ایفا کرده است. و بدین ترتیب مهار هدف های مولکولی دخیل در بروز تومورها امکان پاسخ های درمای را فراهم آورده است. Glivec سرآغازی برای این نوع درمان هاست.
  • فایده ی بالینی آزمایش های شایع در روماتولوژی
    صفحه 211
    درخواست صحیح آزمایش های روماتولوژیک می تواند کمک بزرگی به تشخیص بالینی پزشک نموده و او را در تشخیص بیماری کمک نماید، ولی این آزمایش ها باید هنگامی که نشانه ای از بیماری روماتیسمی وجود دارد درخواست شوند و با توجه به وضعیت بالینی بیمار تفسیر گردند. درخواست کامل آزمایشات روماتولوژیک در شرایطی که نشانه ای از درگیری روماتیسمی نداریم کمک کننده نبوده و باید دانست که هیچ آزمایش روماتولوژیک اختصاصی وجود ندارد و حتی بعضی از این آزمایش ها در افراد سالم نیز می تواند غیرطبیعی باشد و در چنین شرایطی در صورت نداشتن نشانه بالینی گمراه کننده نیز هستند.
  • رفلاکس معده به مری و آسم
    صفحه 218
    رفلاکس معدی به مری بیماری بسیار شایعی است و در بیماران آسمی بیشتر از افراد سالم دیده می شود (شاید مصرف داروهای متسع کننده به مدت طولانی سبب افزایش آن باشد). در افراد آسمی اگر رفلاکس معده به مری تحت درمان قرار گیرد از پیدایش حملات آسم و مصرف زیاد داروهای ضد آسم جلوگیری می شود و در بعضی آمارها این بهبود به 62 درصد می رسد. مطالعات بالینی و آزمایشگاهی در داوطلبین نیز موید اثر درمان رفلاکس معده به مری بوده است و کمتر موردی نیاز به درمان حراحی داشته است.
  • اوتیت میانی حاد
    صفحه 224
    گوش درد از علل مهم و شایعی است که شیرخواران و اطفال به علت آن به درمانگاه ها و مطب پزشکان آورده می شوند و تشخیص صحیح و درمان مناسب آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    مقاله ی حاضر مروری جامع بر این مسئله دارد و با معرفی یک مورد جوانب مختلف آن را بحث کرده است.
    با توجه به این که مصرف آنتی بیوتیک ها به طور بی رویه در کشور ما شایع است و یکی از علل مهم تجویز آنتی بیوتیک ها به وسیله پزشکان عمومی و متخصصان اطفال اوتیت حاد میانی است، این مقاله راهنمای مناسبی جهت همکاران خواهد بود.
  • موارد شایع فوریت های شکمی در کودکان
    صفحه 236
    مشکلات شکمی کودکان از علل مهم و نسبتا شایعی است که والدین به دلیل آن شیرخواران و کودکان را به اورژانس ها و مطب پزشکان می برند. افتراق مسایل مهم جراحی و غیرجراحی که باعث درد شکم در کودکان می شوند اهمیت بسیاری دارد و پزشکان شاغل در بخش های فوریت های پزشکی و نیز پزشکان عمومی و متخصصان کودکان بایستی این موارد را با مهارت و دانش کافش تشخیص و موارد اورژانس را هر چه سریع تر به همکاران متخصص جراح کودکان معرفی نمایند تا از بروز عوارض و مرگ و میر بکاهند. مقاله ی حاضر مروری جامع و کامل به موارد شایع فوریت های شکمی در کودکان دارد و مطالعه آن را به کلیه ی پزشکان عمومی و متخصص کودکان توصیه می کنیم.
  • داروهای مسکن برای درمان درد در کودکان
    صفحه 245
    در مورد تجویز داروهای مسکن و ضد تب در اطفال دقت بسیار لازم است. عوارض دارو حتما باید به طور کامل به والدین گزارش شود و هم چنین مقدار لازم روزانه توضیح داده شود. در بسیاری از موارد طرز مصرف آن ها در منزل صحیح نیست و عوارضی به وجود می آید. اگر خطر دو دارو که به طور معمول در اطفال مصرف می شود یعنی استامینوفن و ایبوپروفن را به طور کامل با والدین در میان بگذارند، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
  • خودآموزی ویژه ی پزشکان عمومی
  • تشخیص شما چیست؟ مردی 37 ساله مبتلا به کمردرد
    صفحه 257
    این مقاله به معرفی بیماری می پردازد که با علایم 4 روزه ی درد شدید پهلوی چپ و کمر، بستری شده است و سابقه ی لوپوس اریتماتوی سیستمیک، و درمان با آزاتیوپرین و کورتون دارد. اقدامات گام به گام جهت سامان بخشی بیمار و در نهایت رسیدن به تشخیص و درمان به صورت سوالات چند جوابی و بحث درباره ی این عارضه امکان آگاهی بیشتر درباره ی این بیماری را به ما می دهد.
  • تهوع و استفراغ در بارداری
    صفحه 263
    تهوع و استفراغ در بارداری عارضه ای شایع است که ممکن است به علت نگرش منفی پزشک و خانم باردار و اطرافیان نسبت به مصرف دارو در بارداری توجه کمتری به درمان به موقع آن شود و باعث مشکلات بعدی و میزان بستری بیشتر در بیمارستان گردد. مسئله Hyperemesis Gravidarum نیز به علت اورژانسی بودن و عواقب بسیار شدید و حتی مرگ و میر احتیاج به سامان بخشی بسیار سریع و به جا دارد. در این مقاله به طور کامل درباره ی تهوع و استفراغ دربارداری و درمان آن بحث شده است.
  • خودآموزی ویژه متخصصان داخلی
  • مروری بر کم خونی ها
    صفحه 291
    در این مقاله ضمن بیان معیارهای کم خونی برای سنین متفاوت توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO)، نسبت به شرایط فیزیولوژیک متفاوت که بر سطح هموگلوبین می تواند تاثیر گذار باشد، توضیحاتی داده شده است، علل مختلف و متعدد ایجاد کننده ی کم خونی موجب شده است که پزشکان و متخصصان محترم رشته های داخلی توجه خاصی را به روند تشخیصی و تمایز این موارد به کار گیرند.