فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 50 (تابستان 1393)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 50 (تابستان 1393)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد دلبری*، عباس مصلایی پور، حسن ملکی صفحه 7
    در میان عناصر مکون تربیت، غایت و اهداف به سبب جهت دهی به سایر مولفه ها(روش ها، اصول، محتوا و...)محور فرایند تربیت می باشند. این پژوهش با استفاده از روش های تحلیل متن در «معناشناسی» با رویکرد «هم زمانی» به کشف معنا،شبکه مفهومی و طراحی الگوی اهداف تربیت دینی مبتنی بر گزاره های قرآن کریم پرداخته است.بازشناسی و تبیینچیستی غایت ها و اهداف تربیت بر اساس غایت های مصرح خلقت و اهداف فرایند هدایتدر قرآن کریم(«احسن عملا»، «عبادت»، «شکر»،«اهتداء»،«رحمت»، «رشد»، «فلاح» و«فوز»)سپس تعیین روابط و شبکه مفهومی حاکم بر آن ها،«ایمان و عمل صالح»راغایت تربیت مشخص می کند.این غایت در قالب دو نوع از اهدافتحققمی یابد؛اهدافی که جزئی از هدف غایی هستند نظیر ایمان وعمل صالح(تقوا به معنای امتثال اوامر و نواهی)و اهدافی که واسطه و معبر رسیدن به اهداف پیشین می باشند(اهداف ابزاری یا عالی).علم آموزی و اندیشه ورزی (تفکر،تذکر، تعقل،تدبر، تفقه) از این گونه اند.اندیشه ورزی در طول هدف علم آموزی قرار دارد.اهداف جزئی در سه بخش شناخت و علم، ایمان و عملکرد(درونی و بیرونی) ارائه گردیده است.رابطه طولی میان این اهداف حاکم است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تربیت، روابط و شبکه اهداف، معناشناسی هم زمانی
  • علی اصغر خلاقی* صفحه 31
    یکی از کارهای مهمی که در مطالعات مربوط به تولید سند ملی آموزش و پرورش، به ویژه در ساحت اقتصادی– حرفه ای، مورد توجه قرار گرفت، تدوین الگو یا چارچوب مفهومی بود. زیرا درک و تبیین مفاهیم کلی مانند آموزش فنی و حرفه ای، با پیشینه ای طولانی، که در چند دهه اخیر دچار تغییرات و تحولات گوناگونی شده است، تدوین این چارچوب مفهومی را ضروری می نمود. به همین منظور پژوهشی با هدف تهیه و تدوین اصول، مبانی و الگوی نظری آموزش فنی و حرفه ای انجام شد. با این پرسش اصلی که: برای تدوین یک چارچوب مفهومی به چه عناصری باید توجه کرد و چگونه آن ها را سازمان داد؟ یا به بیان دیگر تدوین یک چارچوب نظری از چه الگویی تبعیت می کند و دارای چه مولفه هایی است؟ این پژوهش به روش اسنادی و تحلیلی از طریق تحلیل منابع و نتایج تحقیقات انجام شده، اجرا گردید. روش پژوهش کیفی بوده و از نظر هدف، می توان آن را از نوع پژوهش های بنیادی قلمداد کرد. نتایج پژوهش منجر به ارائه الگویی برای تدوین چارچوب نظری در آموزش فنی و حرفه ای گردید که دارای 7 مولفه اصلی شامل فلسفه، اصول و قواعد، سیر تاریخی، عناصر مفهومی، عناصر محیطی، نقاط قوت و ضعف و نهایتا رویکردهای اجرای آموزش فنی و حرفه ای است. مقاله حاضر با استفاده از نتایج و ادبیات این پژوهش نگاشته شده است
    کلیدواژگان: چارچوب مفهومی، الگوی نظری، آموزش فنی و حرفه ای، فلسفه، اصول، عناصر مفهومی
  • عزت الله قدم پور*، محمودرضا مرادیان، فرحناز شکری صفحه 43
    هدف پژوهش حاضر طراحی، تدوین و هنجاریابی پرسش نامه روش تدریس انعکاسی برای نظام آموزشی ایران در دوره متوسطه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع مطالعات روان سنجی، و جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان دوره متوسطه کشور بودند. از این میان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، نمونه ای به حجم 657 نفر انتخاب شد. به منظور احراز روایی پرسش نامه از روایی محتوایی و روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تائیدی)، و برای احراز پایایی از روش ضریب همسانی درونی (ضریب آلفای کرانباخ) استفاده شد. به منظور طراحی، تدوین و هنجاریابی چنین پرسش نامه های، ادبیات مربوط به کنش و روش تدریس انعکاسی که به صورت مقاله و کتاب موجود بود، با دقت تمام مرور شد. در نهایت، تعاریف و مفاهیم روش تدریس انعکاسی به صورت 29 جمله در قالب پرسش نامه روش تدریس انعکاسی طراحی گردید. به منظور بررسی روایی ساختار و تعیین آیتم های پرسش نامه روش تدریس انعکاسی، از تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی با چرخش واریماکس جهت بررسی میزان تطابق و نام گذاری عوامل استخراج شده استفاده گردید. با استفاده از کلیه مشاهدات (600=n)، تحلیل عاملی منجر به شناسایی شش عامل با تبیین واریانس 55/70 درصد و شاخص کیسر، مایر، الکین 91/1%، که هر دو از شاخص های تحلیل عاملی خوب هستند، گردید. بر اساس این بارها و همچنین محتوای سئوالات، شش عامل به ترتیب عامل عملی، عامل شناختی، عامل فراشناختی، عامل یادگیرندگان، عامل انتقادی و عامل اخلاقی تشخیص داده و سپس نام گذاری شد. همچنین نتایج تحلیل عاملی تائیدی حاکی از برازش مناسب سوالات با عامل های استخراج شده بود. آلفای کرانباخ برای کل پرسش نامه برابر 90/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که مقیاس روش تدریس انعکاسی، از روایی و پایایی لازم برای شناسایی قابلیت های انعکاسی بودن معلمان در تدریس برخوردار است.
    کلیدواژگان: روش تدریس انعکاسی، تدوین و هنجاریابی پرسش نامه روش تدریس انعکاسی، نظام آموزشی ایران، دوره متوسطه
  • بیژن عبدالهی*، رضا حیدری فری صفحه 65
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه هوش سازمانی با اثربخشی مدیران مدارس بوده و روش پژوهش آن توصیفی_ همبستگی است. مشارکت کنندگان دبیران مدارس متوسطه دولتی نواحی سه گانه آموزش و پرورش شهر کرمانشاه بوده اند که تعداد 364 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه های هوش سازمانی و اثربخشی مدیران بوده است. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون، آزمون تی گروه های مستقل و رگرسیون چندگانه بهره گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد که میزان هوش سازمانی مدارس و نیز وضعیت مدارس از نظر متغیر اثربخشی مدیر، بالاتر از میانگین است. بین هوش سازمانی مدارس و مولفه های آن با اثر بخشی مدیران و ابعاد آن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین مدارس دخترانه و پسرانه در متغیر هوش سازمانی تفاوت معناداری وجود دارد، اما بین مدارس دخترانه و پسرانه در متغیر اثربخشی مدیران تفاوت معناداری مشاهده نشد. از میان متغیرهای پیش بینی کننده، متغیر کاربرد دانش، تمایل به تغییر، و اجبارکاری بیشترین سهم را در پیش بینی متغیر اثربخشی مدیران (متغیر ملاک) داشته اند. در مجموع، نتایج نشان داد که میزان هوش سازمانی مدارس و اثربخشی مدیران در جامعه آماری مورد مطالعه بالاتر از میانگین است. همچنین مولفه کاربرد دانش بالاترین ضریب همبستگی را با اثربخشی مدیران نشان داد. بنابراین کاربرد موثر دانش به شکل گیری سازمان های هوشمند می انجامد و مدیران برای ارتقای هوش سازمانی مدرسه باید فرصت ها و امکانات لازم را برای معلمان در جهت تغییر و بهبود امور و برنامه ها فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، کاربرد دانش، تمایل به تغییر، الزام کاری، و اثربخشی مدیران مدارس
  • نرجس نیر*، رضا افهمی صفحه 83
    خلاقیت ضرورتی انکارناپذیر برای جوامع امروز محسوب می شود، و پرورش آن از اساسی ترین اهداف هر نظام آموزشی است. هدف از مقاله حاضر بررسی نقش کیفیت های عناصر محیطی همچون رنگ، فرم و بافت در محیط های آموزشی کودکان 3 تا 6 ساله، نسبت به خلاقیت است. روش مقاله حاضر توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه دراین پژوهش، کلیه مربیان مهدکودک های شهرستان شیراز در سال تحصیلی 92-91 بوده است. نمونه آماری شامل 50 مربی است، که به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش مورد استفاده، پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن به دو طریق روایی محتوایی و روایی سازه بررسی گردید. پایایی پرسش نامه نیز به دو طریق تنصیفی و تعیین همبستگی درونی انجام شد، به طوری که از هر دو طریق ضریب (0/85) به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از روش آمار توصیفی شامل جداول فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی شامل روش آماری اندازه گیری های مکرر، آزمون t و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین دیدگاه مربیان نسبت به دو متغیر رنگ و فرم تفاوت معناداری وجود دارد. بدین ترتیب که رنگ از دیدگاه مربیان نقش مهم تری در خلاقیت کودکان دارد. در این میان، مربیانی که دارای رشته تحصیلی مرتبط بودند اهمیت بیشتری برای نقش متغیرهای کیفیات محیطی بر خلاقیت کودکان قائل بودند. بین دیدگاه همان مربیان با توجه به سابقه خدمت و میزان تحصیلات آن ها، نسبت به نقش متغیرهای کیفیات محیطی بر خلاقیت کودکان تفاوت معناداری وجود ندارد. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد از دیدگاه مربیان مهدکودک ها نقش جنبه های کیفی محیط همچون رنگ، فرم و بافت به ویژه رنگ بر ارتقاء خلاقیت کودکان در محیط های آموزشی موثر است.
    کلیدواژگان: تفکر خلاق، محیط آموزشی، رنگ، فرم، بافت
  • بهبود یاری قلی*، سعید ضرغامی صفحه 100
    هدف پژوهش حاضر، بررسی امکان بهره گیری از عدالت تربیتی برآمده از نظریه عدالت جان رالز در نظام های آموزشی و به ویژه نظام آموزشی ایران از نظر شش متخصص تربیتی بوده است. روش پژوهش این پژوهش، هرمنوتیک انتقادی به عنوان یکی از رویکردهای پژوهش کیفی، و ابزار آن مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته است. انتخاب مصاحبه شوندگان بر اساس تخصص و آثار ایشان در زمینه موضوع پژوهش صورت گرفته است. هدف پژوهش با تمرکز بر این چهار محور پی گیری شد:1. امکان استنتاج عدالت تربیتی از نظریه ای که در درون فلسفه سیاسی شکل گرفته است، 2. امکان عملیاتی کردن دلالت های تربیتی حاصل شده، 3. میزان انطباق نظریه عدالت با تاریخ فرهنگی کشور ما و4. میزان کارایی عدالت تربیتی ماخوذ از نظریه عدالت در نظام آموزشی ایران.
    نتایج نشان داد که امکان استنتاج عدالت تربیتی از نظریه عدالت به لحاظ روش شناختی مقبول و مورد تایید است و امکان عملیاتی کردن آن در نظام های آموزشی به لحاظ منطقی وجود دارد. از سوی دیگر جامعه ما به لحاظ تاریخی و فرهنگی پذیرای عدالت تربیتی حاصل از نظریه عدالت بوده و میزان کارایی آن نیز منوط به فراهم شدن زیرساخت هایی همچون نیروی انسانی کارآمد و ساختار اقتصادی عادلانه است.
    کلیدواژگان: عدالت تربیتی، نظریه عدالت، جان رالز
  • سیدبهنام علوی مقدم* صفحه 124
    در تمامی مراحل مختلف یادگیری مهارت های زبانی، احتمال بروز خطا از سوی یادگیرندگان وجود دارد. مطالعه این خطاها اطلاعات ارزشمندی درباره میزان موفقیت شیوه های تدریس و مواد آموزشی در اختیار معلمان و کارشناسان آموزشی قرار می دهد. چنین تصورمی شود که علیرغم اهمیت «نوشتن» در پیشرفت تحصیلی و اجتماعی، دانش آموزان ایرانی فارسی زبان و دوزبانه در نوشتارهای خود خطاهای قابل توجهی دارند. در این مقاله، با تکیه بر اصول نظری تحلیل خطا، (کوردر، 1971) اشکالات نوشتاری دانش آموزان ایرانی فارسی زبان و نیز دوزبانه (ترک زبان) دوره ابتدایی شامل خطاهای املایی، واژگانی، ساختاری و گفتمانی بررسی شده است. در این پژوهش 70 انشای دانش آموزان کلاس پنجم شهر تهران (به عنوان نمونه دانش آموزان فارسی زبان) و 40 انشای دانش آموزان شهرستان نیر، از استان اردبیل (به عنوان نمونه دانش آموزان دوزبانه) به روش توصیفی مورد بررسی قرار گرفته است. اشکالات نوشتاری در 4 طبقه املایی، واژگانی، ساختاری و گفتمانی بررسی گردیده و نتایج نشان داده است که در هر دوگروه مورد بررسی (فارسی زبان و دوزبانه)هر چهار طبقه از اشکالات نوشتاری دیده شده و خطاهای ساختاری در هر دو گروه، بیشترین میزان وقوع را داشته اند. مقایسه خطاهای نوشتاری دو گروه مورد مطالعه نشان می دهد که اگرچه درصد خطاهای ساختاری گروه اول نسبت به گروه دوم 18 درصد کمتر است؛ اما دانش آموزان ایرانی فارسی زبان دوره ابتدایی نسبت به دانش آموزان ایرانی دوزبانه خطاهای املایی و گفتمانی بیشتری در نوشتار خود داشته اند. نتایج این پژوهش در نگارش متون آموزشی و تجدید نظر در روش های تدریس زبان فارسی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: خطاهای زبانی، فارسی زبان، دوزبانه، دوره ابتدایی، مهارت نوشتاری
|
  • Seyyed Mohammad Delbari*, Abbas Mosallayi Pour, Hasan Maleki Page 7
    Among the components of education, ultimate objectives and ends are the axes of education process; because they direct the other components (methods, principles and context, …). This study tries to discover the meaning and conceptual network of religious educational objectives based on the Holy Quran’s propoitions and also to devise its pattern through using the text analysis methods of semantics with synchronic approach. While recognizing and clarifying the nature and quality of educational objectives and ends according to creation’s explicit ends and the objectives of guidance process in Holy Quran (Best practice (Ahsano amala) - Worship (Ebadat) - Thanks (Shokr) - Directed by (Ehteda) - Mercy (Rahmat)) and then determining the relations and the conceptual network which governs them, “Faith (Iman) and Good Deeds (Amale Saleh)” are also defined by educational ends and objectives. This end is fulfilled through two types of objectives. Those objectives that are part of ultimate ones like Iman and Amale Saleh and the other type of objectives which are mediator and some kind of passage while trying to achieve the previous objectives Such as learning and thinking. Getting involved in obtaining knowledge and thinking (thinking, reasoning, notifying, reflection and religious jurisprudence) are among the above-mentioned objectives. Thinking is the beginning phase of learning. Partial objectives are presented in three parts including cognition and knowledge, faith and internal – external function. There is a linear relationship among these goals.
    Keywords: Holy Quran, Education, Relations, Objective Network, Synchronic Semantics
  • Ali Asghar Khallaghi* Page 31
    Providing a conceptual framework in economic – vocational sphere was considered as one of the crucial points in the national document of education studies. To understand the concept of technical and vocational education and training (TVET) which has a long history, knowing that it has gone through great changes in the recent decades, the development of such a framework becomes necessary. Therefore, a research was conducted with the aim of developing principles, basics and a conceptual framework for TVET. The main question was that what factors should be considered for providing a model for conceptual framework and how they could be organized. In other words, what model with what components would be needed for developing a conceptual framework? It was a qualitative research which was conducted through analysis of documents and research results. The result was a model for conceptual framework development with seven components including philosophy, principles, historical change, conceptual component, environmental component, weak and strong points, and finally approaches to TVET.
    Keywords: Conceptual Framework, Theoretical Model, Technical, Vocational Education, Training (TVET)
  • Ezzatollah Ghadam Pour*, Mahmood Reza Moradiyan, Farahnaz Shokri Page 43
    This paper attempted to devise and validate a reflective teaching method questionnaire for Iran’s education system at secondary level. The research method was descriptive. The research population included secondary school teachers in Lorestan Province. Using cluster sampling method, a sample of 657 teachers was recruited. The exploratory and confirmatory factor analyses were run to calculate the construct validity of the questionnaire, having a Likert scale. In addition, to calculate its reliability, the index of the Cronbach alpha was administered. To come up with the items on the questionnaire, current literature on the theories and practices of reflective teaching method, which were in the form of books and articles, were reviewed meticulously. The resulting items were set at 29 statements which were later inserted into the questionnaire. To estimate the validity of the structure of the questionnaire, determine its items, and explore its underlying constructs, the exploratory factor analysis was used. The principal component analysis with the Varimax rotation also led to the determination of six constructs, namely, (1) practical, (2) cognitive, (3) meta-cognitive, (4) learners, (5) critical, and (6) ethical factors. The results showed that the questionnaire enjoyed acceptable reliability (α = 0.90) and validity indices for reflective teaching.
    Keywords: Validation, Reflective Teaching Method Questionnaire, Education System of Iran, Secondary Level
  • Bijan Abdollahi*, Reza Heidari Fard Page 65
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational intelligence and high school principals’ effectiveness. It was a research with descriptive-correlation method. The research population consisted of 2264 high school teachers in three educational districts of Kermanshah, from which 364 teachers have been selected through stratified sampling method as the research sample. The research instruments consisted of organizational intelligence and principals’ effectiveness questionnaires. Their reliability were. /97 and. /98, respectively. And the data was analyzed using Pearson correlation, independent samples t-test and multiple regressions. The result showed that there is a positive and significant relationship between school organizational intelligence along with its components and the principals’ effectiveness along with its dimensions. There was also a significant difference between males’ and females’ schools according to organizational intelligence; however, there was not a significant difference between them according to the principals’ effectiveness. Among predictive variables, knowledge deployment, desire for change, and performance pressure were the most important variables in predicting the principals’ effectiveness (the criterion variable). In sum, the findings indicated that the degree of organizational intelligence in schools and principals’ effectiveness in the target population are higher than the mean. It was also found that knowledge deployment has highest correlation with principals’ effectiveness. Effective knowledge application, therefore, contributes to the creation of smart organizations and consequently principals ought to furnish teachers with opportunities and resources in order to promote their organizational intelligence as well as to change and improve their plans.
    Keywords: Organizational Intelligence, Knowledge Deployment, Desire for Change, Performance Pressure, Principal's Effectiveness
  • Neda Nayer*, Reza Afhami Page 83
    The significance of creativity is undeniable for society. As a result, stimulation of creativity could be considered as indispensable goals of any education system. The present study has been done to investigate the role of qualitative aspect of environmental elements(color, form and texture) in educational settings on developing the 3 to 6 years old children’s creativity. The research was done using two methods, library research method and survey research method. The research population included all preschool teachers of Shiraz in 2011-2012. And the research sample consisted of 50 preschool teachers who were selected using cluster sampling and simple random sampling methods. The research tool was a researcher-made questionnaire and its content validity and construct validity was checked. Reliability of the questionnaire was calculated in two ways, internal parallelism and the split-half method. Both methods resulted in α = 0/85. In order to analyze the results of the questionnaire, descriptive statistics (including frequency, average, and standard deviation) and inferential statistics (including repeated measure statistics, t- test and unilateral variation analysis) have been used. The results indicated that there is a significant difference between the qualities of environmental elements (color, form and texture) and children’s creativity from preschool teachers’ viewpoints. There was a significant difference among the teachers’ viewpoints on the role of quality of environmental elements on children’s creativity. Teachers whose field of study was related to their job considered more significant role for the quality of environmental elements on developing children’s creativity. There was no significant difference among teachers’ viewpoints on the role of quality of environmental elements on children’s creativity in terms of their working experience and the level of education. The results of the present study showed that from the viewpoint of preschool teachers, the quality of environmental elements such as color, form and texture especially color is influential on developing the children’s creativity, especially in an educational setting.
    Keywords: Creative Thinking, Educational System, Color, Form, Texture
  • Behboud Yarigholi*, Saeed Zarghami Page 100
    The current study aims to investigate the possibility of utilizing the educational justice derived from John Rawls’ justice theory in educational systems especially Iran’s educational system based on six educational experts’ viewpoints. The study is based on a critical hermeneutic perspective and uses profound semi-structural interviews. The interviewees have been selected based on their expertise and their works on the topic of study. The study aimed to achieve the following goals: 1) the possibility of inferring educational justice from a theory that is developed within the political philosophy; 2) the possibility of operationalizing the obtained educational implications; 3) the degree of harmony between the educational justice and our country’s cultural history; and finally 4) the degree of efficiency of the educational justice derived from the educational theory in Iran’s education system. The results showed that the possibility of inferencing the educational justice from the educational theory has methodological acceptability. Moreover, logically it is possible to operationalize it in education systems. On the other hand, our country, both historically and culturally welcomes the educational justice derived from the educational theory. Also, its efficiency is based on providing the essential infrastructures such as efficient manpower and equitable economic structure.
    Keywords: Educational Justice, Justice Theory, John Rawls
  • Behnam Alavi Moghaddam* Page 124
    In any stage of language arts learning, the learners may have some errors. The study of these errors gives the teachers and educational experts, useful data about the amount of success of teaching methods and educational materials. In spite of the importance of writing in educational and social development, Iranian monolingual & bilingual students have significant errors in their writing. In this article, we study the writing errors of Iranian monolingual & bilingual elementary school students according to theoretical basis of error analysis. We study 110 compositions which were produced by fifth grade elementary school students: one group from Tehran city as monolinguals (70 compositions) & the other group from Nir city in Ardebil province as bilinguals (40 compositions). The writing errors were categorized in 4 groups: spelling, lexical, structural and discourse_ based. In both groups of students all 4 categories of writing errors have been observed. Moreover, the structural errors were the most frequent ones among both monolingual and bilingual groups. Comparison of writing errors of the two groups of participants showed that although the structural errors of the monolingual group were less than 18% (compared to the bilingual group); however, monolingual group had more spelling and discourse-based errors compared to bilingual one. The results of this research could be useful in developing educational textbooks and revising the methods of Farsi education.
    Keywords: Linguistic Errors, Persian Speakers, Bilingual, Elementary School, Writing