فهرست مطالب

مجله پژوهش های علم و دین
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا آیت اللهی، فاطمه احمدی * صفحات 1-23

    پلنتینگا در تبیین تعارض تکامل و آموزه خلقت، به تجزیه و تحلیل «نظریه تکامل» می پردازد. او نظریه تکامل را، که به «واقعه عظیم تکاملی» تعبیر می کند، متشکل از چندین نظریه می داند و در قبال بخشی از نظریه عظیم تکاملی که «نظریه تبار مشترک» است، موضع می گیرد؛ همچنین، برداشت های الحادی را از نظریه تکامل ناشی از برداشت نامتناسب «طبیعت گرایانه» از نظریه تکامل می داند که در قبال آن، بر این نظر است که می توان از تلقی خداباورانه از نظریه و تلفیقی از نظریه های علمی و نظریه های دینی دفاع کرد. او موضعی دوئمی نسبت به علم اتخاذ می کند و از علم آگوستینی که نوعی نظریه علم دینی است، دفاع کرده و برای آن استدلال می آورد.
    در این نوشتار، نخست، نقدهای هسکر و مک مولین به موضع پلنتینگا آورده می شود و سپس برخی پاسخ های او تحلیل می گردد؛ در پایان، به بررسی دیدگاه او و ارزیابی نقدهای آن دو منتقد خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد که چگونه هسکر و مک مولین به هسته اصلی بحث پلنتینگا دست نیافته اند؛ درنهایت، نیز نقص نظریه پلنتینگا برای تعبیر دینی از تکامل نشان داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: نظریه تکامل، واقعه تکاملی عظیم (GES)، نظریه تبار مشترک (TCA)، نظریه علم خلقت (SC)، علم آگوستینی
  • عبدالرزاق حسامی فر* صفحات 25-42
    علم و دین هر دو گزاره هایی در باب طبیعت دارند. دانشمندان علوم طبیعی ادعا می کنند که کشف و شناخت قوانین طبیعت بر عهده علم است، در حالی که عالمان دین از حقانیت بلامنازع گزاره های دینی درباره طبیعت دفاع می کنند. این امر موجب طرح مسئله نزاع علم و دین شده است که هم در میان دانشمندان و هم در میان عالمان دین بازتاب یافته است و هر کس که دغدغه ای در این باب داشته است، کوشیده است پاسخی درخور برای آن عرضه کند. استاد شهید مرتضی مطهری به عنوان یک روشنفکر مسلمان در راستای ارائه تفسیری از اسلام که هماهنگ با پیشرفت های بشری باشد، کوشیده است نبود تضاد را میان این دو نشان دهد. ایشان گاهی از نیاز انسان به این دو و عدم تعارض میان آن ها از این حیث، سخن می گوید و گاهی می کوشد با بحث تفصیلی عدم تعارض را نشان دهد، چنان که درباره نظریه تبدل انواع این کار را می کند و گاهی نسبیت قوانین علمی و جاودانگی آموزه های دینی را مبنایی برای دفاع از دین و تاویل علم قرار می دهد. در این مقاله ابتدا تقریری از خاستگاه مسئله و به دنبال آن دیدگاه استاد در این زمینه تحلیل و بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: علم، دین، تعارض علم و دین، نظریه تبدل انواع، جمود، جهالت
  • سید محمد حکاک*، محمدرضا موحدی نجف آبادی صفحات 43-57
    حدیث اول از باب حدوث اسماء اصول کافی که به حدیث «حدوث اسماء» مشهور است، از مشکلات و متشابهات احادیث و مشتمل بر معرفت برجسته ای از معارف فراوان موجود در روایات اهل البیت (ع) است و به دلیل جذابیت محتوای آن، مورد تفسیرهای متعدد واقع شده است. بر اساس این حدیث که مبین ترتب و تنزل و تکثر اسماء الهی است، مخلوق اول اسمی است که چهار جزء دارد که یک جزء آن در حجاب سه جزء دیگر قرار گرفته است. آن سه جزء یا سه اسم، هرکدام دارای چهار رکن اند و هر رکنی سی اسم در ذیل خود دارد تا درنهایت به سیصدوشصت اسم بالغ شود. در آخر حدیث، اشاره ای مشتمل بر تفسیر و تعلیل به آیه «قل ادعوا الله او ادعوا الرحمن ایا ما تدعوا فله الاسماء الحسنی» شده است. در میان تفسیرهای متعدد این حدیث، تفسیر ملاصدرا در شرح اصول کافی و تفسیر علامه طباطبایی در المیزان و رساله الاسماء به جهاتی از جمله مهم ترین و موثرترین شرح های موجودند. در این مقاله به بیان و مقایسه تحلیلی این دو تفسیر پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: مخلوق اول، صادر اول، اسم مکنون، وجود منبسط، عقل اول اصل آنتروپیک (، انسان مداری) (Anthropic Principle)، برهان تنظیم ظریف (Fine، Tuning Argument)، چالش آنتروپیک (Anthropic objection)
  • محمدصادق زاهدی*، سیداحمد ثمره هاشمی صفحات 59-76
    با پیدایش نهضت علمی و پیشرفت علوم تجربی، چالش های فراوانی میان علم و دین پدید آمده و دیدگاه های متفاوتی درباره نسبت میان آن دو ارائه شده است. علاوه بر دیدگاه تعارض (conflict) که علم و دین را دو امر ناسازگار می انگارد، دیدگاه های دیگری نیز در تبیین این رابطه ارائه شده است که ازجمله می توان به دیدگاه تمایز (contrast)، دیدگاه تلاقی (contact) و دیدگاه تایید (confirmation) اشاره کرد. مرتضی مطهری و مهدی بازرگان، به عنوان دو اندیشمند مسلمان با دو رویکرد متفاوت، در نشان دادن عدم تعارض میان علم و دین اهتمام داشته اند. مطهری با تحلیل پیش فرض های فلسفی، در پی حل تعارضات ادعاشده میان علم و دین است. او دین را موید علم دانسته و انسان را نیازمند هر دو می داند. بازرگان با استفاده از یافته های علوم تجربی، سعی در توجیه علمی آموزه های دینی داشته و می کوشد آن ها را مطابق دستاوردهای علمی نشان دهد. به باور او، علم و دین دارای دستاوردهای مشابه اند. آرای بازرگان درباره رابطه علم و دین در اواخر عمرش تغییر کرده و به دیدگاه تمایز گرایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: علم و دین، تعارض علم و دین، مطهری، بازرگان
  • حامد صفایی پور، سیدمحمدعلی حجتی*، ابراهیم آزادگان، لطف الله نبوی صفحات 77-109
    موضوع پژوهش حاضر بررسی نقادانه چالش استاندارد درباره صورت بندی نوینی از برهان نظم است؛ چالشی معرفت شناسانه که با تلقی فلسفی خاصی از اصل آنتروپیک (/ اصل)، به برهان تنظیم ظریف کی هانی (/ برهان) وارد شده است. بر مبنای این چالش، ابراز شگفتی ما از مشاهده جهانی پذیرای حیات، که احتمال پیشینی آن بی اندازه ناچیز است، بی مورد است، چراکه انسان نمی تواند خود را در جهانی که با شرایط حضورش وفق ندارد، ببیند. بنابراین، برهان متهم به استنتاج نتایجی است که صرفا «معلول مشاهده گزینشی» است و ارزش دیگری ندارد (چالش آنتروپیک). در مقام دفاع از برهان، دو خطا را مدعی می شویم: 1. خطای معرفت شناختی: نخست، نشان می دهیم این چالش در بن مایه های انتقادهای هیوم به برهان تمثیلی نظم وجود دارد و آن این است که منشا انتزاع نظم، وهمی (و نه واقعی) است. آنگاه، از برهان در برابر این چالش دفاع می کنیم. نشان می دهیم اصل امری نه صرفا نظری، بدیهی و همان گویانه، بلکه تحقیق پذیر، ناظر به واقع، وابسته به استش (/ وضعیت) جهان است. استدلال به سود نظم را بر اساس این مقدمات شکل می دهیم؛ 2. خطای روش شناختی: جست زدن از استدلال بر مبنای نظم به استدلال به سود نظم را خطای روش شناختی می نامیم و آن را درباره ردیه معرفت شناختی سوبر (Sober) در چالش آنتروپیک وارد می دانیم. درنهایت، از معقولیت برهان در برابر چالش استاندارد دفاع می کنیم.
    کلیدواژگان: وجود خداوند (Existence of God)، استدلال به سود، بر مبنای نظم (Argument to، from Design)
  • مرتضی فتحی زاده* صفحات 111-128
    تبیین و تفسیر پدیده های طبیعی فرایند پیچیده ای است، زیرا عوامل متعددی چون تجربه، منطق و باورهای گوناگون روش شناختی، هستی شناختی و حتی دین در آن نقش دارند. طبیعت گرایی علمی با دو خوانش متافیزیکی و روش شناختی می کوشد این تفسیر را با زدودن نقش پاره ای از عوامل مذکور، ساده سازد و مدعی است طبیعت گرایی روش شناختی از مولفه های لازم علم است و توصیه می کند که ما در تبیین پدیده های طبیعی باید چنان رفتار کنیم که گویی واقعیتی جز ماده نیست و فرض می گیرد که علل غیر مادی، اعم از مخلوق (ذهن، روح) یا نامخلوق (خدا)، در فهم ما از جهان مادی تاثیری ندارند. جستار کنونی به بررسی این مدعا می پردازد.
    کلیدواژگان: طبیعت گرایی علمی، فراطبیعت گرایی، طبیعت گرایی روش شناختی
  • سهراب مروتی، حمیدرضا بهرامی، مینا یعقوبی، فرزاد غلامی صفحات 129-146
    نظریه «انگیزه های انسانی» مازلو یکی از شناخته شده ترین و تاثیرگذارترین نظریات روان شناسی از زمان پیدایش آن بوده است. در این نظریه، نیازهای اساسی انسان به ترتیب اهمیت در قالب یک هرم گنجانده شده است و بر اساس آن، نخست می بایست نیازهای اولیه ای همچون نیازهای فیزیولوژیک، نیاز ایمنی و... برآورده شوند تا بتوان به بالاترین سطح نیازها یعنی نیاز خودشکوفایی و تعالی متوجه گردید. به این ترتیب، یک نظم ناگزیر و سلسله مراتب معین بر نحوه تامین نیازها حکم فرماست. پژوهش حاضر اصل «سلسله مراتبی بودن نیازهای انسان» را در نظریه مازلو از دیدگاه مکتب حیات بخش اسلام و بر اساس آیات قرآن کریم و با روش تحقیق کیفی تحلیل محتوا با رویکرد قیاسی، نقد و بررسی کرده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که به منظور دستیابی به خودشکوفایی و تعالی مورد نظر قرآن، تامین مرحله به مرحله نیازها ضرورتی ندارد و حتی در برخی موارد لازم است که انسان با اختیار خود از برخی یا همه نیازها به یکباره چشم بپوشد. ازجمله موارد نقض قرآن بر این اصل، می توان به روزه داری، پرهیز از ریا، شهادت طلبی و آزمایش الهی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مراتب نیازها، انگیزه های انسان، مازلو، تعالی اسلامی، شهادت طلبی، آزمایش الهی
|
  • Hamidreza Ayatollahi, Fatemeh Ahmadi Pages 1-23

    In his explanation of the conflict of evolution and doctrine of creation، Plantinga analyzes the Theory of Evolution. He describes the Theory of Evolution as the «Grand Evolutionary Story» and considers it as consisting of several notions. He takes a stand against the Theory of Common Ancestry، which is a part of the evolutionary theory. He believes that atheist interpretations of the Theory of Evolution are caused by inappropriate naturalistic conceptions of the Theory. Instead، as Plantinga holds، theistic interpretations of the Theory can be defended using some scientific and religious theories. He also takes a stance towards science، and advocates and argues for Augustinian science، which is a religious science theory. In this paper، the criticisms leveled against the stance of Plantinga by Hasker and McMullin are discussed and some of Plantinga’s responses are analyzed. Then، we will examine his views and present a critical evaluation of the criticisms. By doing so، we will show how Hasker and McMullin have not understood the core of Plantinga’s ideas. Finally، the failure of Plantinga’s theory in providing a religious interpretation of evolution will be shown.

    Keywords: Theory of Evolution, Grand Evolutionary Story (GES), Theory of Common Ancestry (TCA), Theory of Science of Creation (SC), Augustinian Science
  • Abdurrazzaq Hesamifar* Pages 25-42
    Both science and religion have propositions about the nature. The discovery and cognition of the laws of the nature، scientists of natural sciences claim، is a function of science، while the religious knowers defend the uncontested truth of the religious propositions about the nature. This initiated the conflict between science and religion by which some of the scientists and religious knowers were influenced and whoever was concerned with this problem tried to provide an answer to it. By presenting an interpretation of Islam harmonious with human developments، Motahhari as a Moslem intellectual made an effort to show the compatibility between science and religion. Sometimes، he spoke of human’s need for both of them and the compatibility between them in this regard، and sometimes، he tried to show in detail that there is no conflict between science and religion، as he did about the theory of evolution. Relying on the relativity of scientific laws and eternity of religious doctrines، he sometimes defended the religion and interpretability of science. In this paper، the origin of the problem is discussed and the viewpoint of Motahhari regarding this problem is analyzed.
    Keywords: Science, Religion, Conflict between Science, Religion, Theory of Transmutation of Species, Solidity, Ignorance
  • Sayyed Mohammad Hakak*, Mohammad Reza Movahedi Najaf, Abadi Pages 43-57
    The first hadith of the chapter ‘Huduth al-Asma’ in Usul al-Kafi، which is one of the most difficult and problematic hadiths and is known as the hadith of ‘Huduth al-Asma’، consists of significant knowledge prevalent in the narratives of the Ahl al-Bayt (A. S.). Because of its attractive content، the hadith has been an object of various interpretations. According to this hadith، which accounts for the sequence، degree، and plurality of the Divine Names، the first creature is a name with four components، one of which is under the veil of the three others. Each of these three components or names has four pillars، and each pillar has thirty names. Thus، the sum total of the names amounts to three hundred and sixty names. At the end of the hadith، there is an exegesis of the 110th Verse of Surat Al-''Isrā'' that says “Say، ‘Call upon Allah or call upon the Most Merciful. Whichever [name] you call - to Him belong the best names. ’” Among the different interpretations of this hadith، the ones by Mulla Sadra in Sharh Usul al-Kafi and Allameh Tabataba’i in Al-Mizan and Risalah al-Asma are the most important and influential interpretations. In this paper، the two interpretations are explained and analyzed comparatively.
    Keywords: First Creature, First Emanation, Concealed Name, Unfolded Being (al, Wujud, ul, Munbasit), First Intellect
  • Mohammadsadiq Zahedi*, Sayyed Ahmad Samareh Hashemi Pages 59-76
    With the emergence of the scientific movement and the development of natural sciences، science and religion have faced many challenges in their relationship، and different viewpoints have been set forth on how they are related. In addition to conflict theory، which believes that religion and sciences are contradictory، there are other theories on the relationship between the two such as contrast، contact، and confirmation theories. Morteza Motahhari and Mehdi Bazargan as two Muslim thinkers with two different approaches have tried to show that there is no conflict between religion and science. Motahhari tries to solve the so-called conflicts by referring to philosophical presuppositions. He believes that religion confirms scientific developments and humans need both religion and science. On the other hand، Bazargan uses scientific data to show that religion and science correspond to each other and religion is in conformity to science. Indeed، he believes that science and religion have similar accomplishments. Bazargan’s ideas on the relation between religion and science became more oriented to contrast theory in the final years of his life.
    Keywords: Science, Religion, Conflict between Science, Religion, Motahhari, Bazargan
  • Hamed Safaeipour, Sayyed Mohammad Ali Hojjati*, Ebrahim Azadegan, Lotfollah Nabavi Pages 77-109
    The primary aim of the current paper is to critically examine the Standard Objection to a new revision of Design Argument. It refers to an epistemic challenge based on a philosophical interpretation of the Anthropic Principle (AP)، i. e. Anthropic Objection (AO) to the Cosmological Fine-Tuning Argument (CFTA). According to AO، being surprised by observing the Life-Permitting Universe (LPU)، which has a very low antecedent probability، is improper، because human cannot find himself in a universe which is not compatible with his existence. The argument، therefore، is accused to infer results that arise from the Observation Selection Effect (OSE) and has no other value. To respond to this objection، we point out and clarify two mistakes: first، an epistemological one، and second، a methodological one. First، we will show that AO is rooted in Hume’s criticism of Analogical Design Argument (ADA)، according to which the source of abstraction of the notion of Design is a kind of illusion. We claim that AP is not tautological or trivial، but rather it is verifiable، and corresponds to reality and state of affairs. Secondly، we argue that stepping out from Argument from Design to Argument to Design is a methodological mistake committed by Elliott Sober. Finally، we defend the rationality of CFTA against the Standard Objection
    Keywords: Existence of God, Argument “to, from” Design, Anthropic Principle, Anthropic Objection, Fine, Tuning Argument, Anthropic Coincidence, Observation Selection Effect (OSE)
  • Morteza Fathizadeh* Pages 111-128
    Explicating and interpreting natural phenomena is a complex process because many factors including observation، logic، and a variety of methodological، ontological and religious beliefs play a role in it. Using the metaphysical and methodological approaches، scientific naturalism tries to simplify this interpretation by excluding some of the above-mentioned factors. It claims that the methodological naturalism is a necessary part of science and prescribes that in explaining natural phenomena، one should act as if reality consists of nothing but matter. Moreover، it assumes that one can act as if the existence of nonmaterial causes، whether created (mind، spirit) or uncreated (God)، does not make a difference in our understanding of the material world. In this paper، this claim will be reviewed.
    Keywords: Scientific Naturalism, Supernaturalism, Methodological Naturalism
  • Sohrab Morovati, Hamidreza Bahrami, Mina Yaghoobi, Farzad Gholami Pages 129-146
    Maslow’s human motivation theory has been considered as one of the most influential theories of psychology since its emergence. In this theory، basic human needs are ranked in a pyramid. Based on this hierarchy، basic needs، such as physiological needs، safety needs، etc.، should be met first. In this hierarchy، the need for self-actualization and transcendence are placed at the highest level. Thus، an inevitable order and hierarchy of needs govern the fulfillment of the needs. Using a qualitative comparative approach and content analysis method، this study tries to critically review Maslow’s hierarchy of needs theory from the point of view of Islam and The Holy Quran. The results of the study show that in order to achieve self-actualization and transcendence defined by The Quran، it is not necessary to fulfill all the prior needs. Even in some cases، it is necessary for humans to disregard some or all their prior needs. Some examples of contradiction mentioned in The Quran include fasting، avoiding hypocrisy، martyrdom، and divine trials.
    Keywords: Hierarchy of Needs, Human Motivations, Maslow, Islamic Transcendence, Martyrdom, Divine Trial