فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی ثقفی، امیر عباس صاحبقرانی صفحات 1-17
  • امین یوسفی، محسن دستگیر، کریم ایمانی صفحات 19-33
    مدیریت وجه نقد از جمله مهم ترین وظایف مدیران شرکت ها به منظور حداکثرسازی ثروت سهامداران می باشد و لازمه ی آن برقراری تعادل میان هزینه های نگهداشت وجه نقد و هزینه های وجه نقد ناکافی می باشد که نوع و اندازه ی این هزینه ها تا حدودی به استراتژی های مالی هر شرکت بستگی دارد. از آنجا که هر دوی شرکت هایی که دچار کسری مالی و یا دارای مازاد وجه نقد می باشند به دلیل عدم مدیریت صحیح وجه نقد با مشکلات زیادی رو به رو می شوند، بر همین اساس بررسی میزان انحراف وجه نقد نگهداری شده از سطح هدف، سرعت تعدیل وجه نقد به سمت سطح هدف و عوامل شرکتی موثر بر این سرعت تعدیل موضوع مهم و قابل توجهی برای مدیران شرکت ها به شمار می آید. در مقاله حاضر سعی بر آن بود تا با تاکید بر اهمیت سرعت تعدیل وجه نقد در حوزه ی مالی و بررسی پژوهش ها و مدل پویای نگهداشت وجه نقد به تبیین دقیق و جامعی از مفهوم سرعت تعدیل وجه نقد و عوامل شرکتی اثرگذار بر آن پرداخته شود. مطالعه پژوهش های خارجی نشان دهنده ی آن بود که عوامل شرکتی شامل اندازه، عدم تعادل مالی، جریان نقدی آزاد و حاکمیت شرکتی بر میزان سرعت تعدیل وجه نقد موثر می باشند.
    کلیدواژگان: سطح بهینه نگهداشت وجه نقد، مدل توازن پویای نگهداشت وجه نقد، سرعت تعدیل وجه نقد
  • فهیمه بشیری، امیر جمالی صفحات 35-52
    تحقیق حاضر به تبیین رابطه بین دارایی نقدی نگهداری شده و انعطاف پذیری مالی با بازدهی غیرعادی سهام می پردازد. بازده غیرعادی به تفاوت نرخ بازده واقعی و نرخ بازدهی مورد انتظار سهامداران اشاره دارد. برای اندازه گیری دارایی نقدی نگهداری شده از دو مدل اوزکان و اوزکان (2004) و اپلر و همکاران (2004)، و انعطاف پذیری مالی از مدل فالکندر و وانگ برای محاسبه بازده غیرعادی استفاده شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و هدف اصلی این پژوهش تبیین تاثیر میزان دارایی نقدی نگهداری شده و انعطاف پذیری مالی بر بازده غیرعادی سهام شرکت ها می باشد. بدین منظور از اطلاعات مالی 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مابین سال های 1383 تا 1390 و همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزارهای SPSS و Eviews7 استفاده نموده ایم. نتایج پژوهش حاکی از این است که دارایی نقدی نگهداری شده تاثیر منفی و با اهمیتی بر متغیر وابسته بازده غیرعادی داشته است بطوری که با افزایش نسبت دارایی های نقدی نگهداری شده از میزان بازده غیرعادی کاسته می شود و بالعکس، در حالی که انعطاف پذیری مالی تاثیری بر بازده غیر عادی سهام شرکت ها ندارد.
    کلیدواژگان: دارایی نقدی نگهداری شده، انعطاف پذیری مالی، بازده غیرعادی سهام
  • علی روحانی، اکبر اعتباریان، مصطفی عمادزاده صفحات 53-71
    هدف این پژوهش، بررسی نقش اطلاعات حسابداری در بودجه و بودجه ریزی است. بدین منظور، 150 نفر به شکل تصادفی هدفمند از بین کارشناسان دستگاه های اجرایی اصفهان که هر کدام به نوعی در حسابرسی، بودجه ریزی و حسابداری سابقه علمی و تجربی دارند انتخاب گردیدند. روش پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و روایی محتوایی تایید شده از طریق پیش-آزمون و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 92 درصد می باشد. به منظور تایید یا رد فرضیه های تحقیق از روش آماری ناپارامتریک دوجمله ای و برای رتبه بندی مهمترین دلایل عدم استفاده موثر از اطلاعات حسابداری در بودجه ریزی، از تحلیل واریانس فریدمن، استفاده شده است. تجزیه و تحلیل آماری آزمون داده ها نشان می دهد که اطلاعات حسابداری نقش موثری در بودجه ریزی نداشته و چانه زنی سیاسی و نقش پنهان آن در بودجه ریزی، احکام تکلیفی مندرج در اسناد بالادستی و بودجه ریزی به روش افزایشی باعث عدم نیاز به استفاده از اطلاعات حسابداری در بودجه ریزی می گردد. همچنین نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشان داد که چانه زنی سیاسی و نقش پنهان آن در بودجه ریزی، از رتبه بالاتری در بین دلایل عدم استفاده از اطلاعات حسابدرای در بودجه ریزی دارد.
    کلیدواژگان: اطلاعات مالی، بودجه ریزی به روش افزایشی، چانه زنی سیاسی، احکام تکلیفی
  • داریوش فروغی، مجتبی سلیمانی مارشک صفحات 73-94
    موضوع و هدف مقاله: اطلاعات عاملی حیاتی در ساختار پاسخگویی است. در تمامی مراحل فرآیند پاسخگویی، اطلاعات باید گردآوری، پردازش و منتقل شود. برای درک عمیق تر منشا نظریه، این مقاله از دیدگاهی چند وجهی، دو پدیده ی عدم تمایل به افشای اطلاعات و اضافه بار اطلاعاتی را بررسی می کند که ممکن است مانع تبادل اطلاعات در فرآیند پاسخگویی شوند. این مقاله با به کارگیری نظریه های اقتصادی، روان شناسی و جامعه شناسی سعی بر آن دارد تا عدم تمایل به افشای اطلاعات و پژوهش های در خصوص اضافه بار اطلاعاتی را مورد تحلیل قرار دهد. روش پژوهش: برای گردآوری مبانی نظری و اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شده است. نتیجه گیری و اصالت و افزوده آن به دانش: هدف کلیدی این مقاله جلب نگاه ها به سوی چالش افشای بهینه اطلاعات در زمینه پاسخگویی از دیدگاه نظریه های مختلف است. درکل پیرامون عمدی بودن عدم تقارن، همانند فرض نظریه نمایندگی، یا سهوی بودن آن، همانند برخی بحث ها در نظریه حسابداری انتقادی، نمی توان نتیجه گیری مطلقی ارائه کرد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، افشاء اطلاعات، اضافه بار اطلاعاتی، روان شناسی، حسابداری انتقادی
  • سید حسین سجادی، آقای کامران جمالی، آقای بهنام کرمشاهی صفحات 95-107
    نوآوری در عرصه ی فن آوری اطلاعات و ارتباطات و کاربرد ابزارها و روش های نوین در حسابرسی باعث افزایش دقت و پیشرفت روز افزون حرفه حسابرسی شده است، یکی از این پیشرفت ها اجرای سیستم های خبره در فرایند حسابرسی است. این سیستم هزینه ی گردآوری داده ها را کاهش داده و موجب اثربخشی فرایند حسابرسی می شود.هدف این تحقیق بررسی اهمیت سیستم های خبره در فرایند حسابرسی است. نتایج مطالعه نشان می دهد، بکارگیری سیستم های خبره موجب افزایش کارایی و کاهش هزینه های حسابرسی و تصمیم گیری های منطقی درفرایند حسابرسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: حسابرسان، موسسات حسابرسی، سیستم های خبره، سیستم های هوش مصنوعی
  • اسماعیل توکل نیا صفحات 109-127
    تمایل به دسترسی بیشتر به بازارهای سرمایه، کاهش هزینه سرمایه، کافی نبودن وجوه جمع آوری شده داخلی، ساختار پاداش دهی و نوع فعالیت، از جمله مواردی هستند که گسترده تر بودن گزارشگری سرمایه انسانی در شرکت های پیرو استراتژی پیشگام را توجیه می نمایند. در این مطالعه تلاش می شود تا علت، چگونگی و میزان تاثیر نوع استراتژی تجاری شرکت (پیشگام یا مدافع) بر میزان گزارشگری اطلاعات سرمایه انسانی آن شناسایی گردد. نمونه نهایی مورد استفاده برای این مطالعه، مشتمل بر 41 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و برای پردازش داده ها، نرم افزارهای SPSS17 و EViews7 به کار گرفته شده اند. همچنین گفتنی است به منظور پردازش داده ها، از خوشه بندی، آزمون t دو نمونه ای و روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر تاثیر مثبت و معنادار تمایل به استراتژی پیشگام بر گزارشگری سرمایه انسانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: استراتژی تجاری، استراتژی پیشگام، استراتژی مدافع، گزارشگری سرمایه انسانی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مرضیه توحیدی نژاد، منوچهر روستا صفحات 129-152
    استدلال علی شامل درک علت رویدادهایی است که در گذشته رخ داده (تشخیص) و پیش بینی رویدادهایی است که در آینده رخ خواهد داد (پیش بینی). این نوع استدلال بخش مهمی از گزارشگری مالی و افشا داوطلبانه را تشکیل می دهد، با این حال، پژوهش های بسیار اندکی از این استدلال ها به عنوان مبنایی برای توسعه و تفسیر ایده های پژوهشی قابل آزمون استفاده کرده اند. این مطالعه دارای اهداف دوگانه است: اول، مرور نظریه های اصلی روان شناسی مرتبط با استدلال علی. دوم، شناسایی راه های استفاده از این نظریه ها در زمینه پژوهش های رفتاری گزارشگری مالی و افشا داوطلبانه. نتایج نشان می دهد که نظریه های استدلال علی در گزاشگری مالی و افشا داوطلبانه به صورت بالقوه دارای کاربردهای با اهمیتی می باشد.
    کلیدواژگان: استدلال علی، تشخیص، پیش بینی، گزارشگری مالی، افشا داوطلبانه
  • وریا احمدی، سیدعلی واعظ صفحات 153-163
    هدف این تحقیق که با بررسی تحقیق های پیشین به دست آمده است، بررسی امنیت در سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و تهدید ات مربوط به آن است. نتایج تحقیق نشان می دهد، تغییرات سریع در فناوری اطلاعات و بکارگیری سیستم ها و نرم افزارهای جدید سبب شده تا رایانه ها خیلی سریع تر و آسان تر از گذشته مورد استفاده قرار گیرند.از طرف دیگر این فناوری پیشرفته خطرات تازه و البته مهمی را در مورد نحوه ی تامین امنیت و اطمینان از صحت اطلاعات حاصل از سیستم های اطلاعاتی حسابداری ایجاد کرده است. بنابراین لازم است که مدیران و حسابداران و حسابرسان با عوامل تهدید کننده سیستم های اطلاعاتی حسابداری آشنا باشند که توانایی اقدام به موقع جهت کاهش یا از بین بردن آثار این تهدیدات را داشته باشند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی حسابداری، امنیت، تهدیدات امنیتی، فناوری اطلاعات
  • پرستو مصطفایی صفحات 165-183
    مقاله حاضر ادبیات موضوعی مربوط به انداره گیری سرمایه فکری را مورد بررسی قرار می دهد. از زمانی که دارایی های دانشی به معمای کسب مزیت رقابی تبدیل شده، حوزه بحث برانگیز سرمایه فکری به عنوان یکی از حوزه های جالب توجه تحقیقاتی مورد توجه محققان قرار گرفته است. علی رغم دشواری اندازه گیری سرمایه فکری، در این مقاله سعی شده است تا مدل هایی برای سنجش سرمایه فکری ارائه شود.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مزیت های رقابتی، اندازه گیری، مدل های بازار سرمایه، مدل های بازده دارایی ها
|
  • Dr Ali Saghafi, Amir Abbas Sahebgharani Pages 1-17
  • Amin Yosefi, Mohsen Dastgir, Karim Imani Pages 19-33
    Cash management is important tasks for corporate managers to maximize shareholders wealth and it needs to keep a balance between the cash holding costs and inadequate cash costs that type and size of these costs to some extent depends financial strategies of any corporate. Since both corporates are experiencing financial deficit or surplus cash، due to cash mismanagement are faced with many problems، survey deviation from the optimal cash holding levels، Speed of adjustment toward optimal cash holding levels and effective corporate factors on Speed of adjustment are significant and important subject for corporate managers. In this article we tried to emphasize on cash adjustment speed importance in field of finance and dynamic model of cash holding In order to comprehensive explanation of meaning Speed of adjustment of cash and effective corporate factors is discussed. External research studies indicate that corporate factors such as firm size، financial imbalances، free cash flow and corporate governance are impact on Speed of adjustment of cash
    Keywords: The target level of cash holdings, Dynamic Trade, off Model cash holdings, Speed of adjustment of cash
  • Fahimeh Bashiri Pages 35-52
    The present research is to explain the relationship between has been holding cash and financial flexibility on the unusual stock performance. To measure financial assets held of the two models ozkan and ozkan (2004) and the financial flexibility of the model falkndar and voang is used to calculate abnormal returns. The present research of the type of application and the main objective of this study explain the impact of cash assets are maintained and financial flexibility on abnormal stock returns of companies. Therefore، the financial data of 130 accepted companies in Tehran Stock Exchange between 2004 to 2011 we''ve used. For classification and the analysis of the data we have used Excell and Spss software. The results suggest that Cash assets are maintained have significantly negative and with care on abnormal stock returns. So by increasing the rate of return from holding financial assets is reduced and conversely، the financial flexibility has no effect on abnormal stock returns of companies.
    Keywords: Cash assets holding, financial flexibility, abnormal stock returns
  • Ali Roohani, Akbar Etebarian, Mostafa Emadzade Pages 53-71
    The purpose of this study is investigation of financial information role in budgets and budgeting and reasons. Thus، 150 of experts that have scientific and practical experience in budgeting and accounting are chosen randomly directed. The research method of this paper is descriptive and survey research using questionnaires made by researcher and confirmed content validity through pilot study and reliability with 92 percent Cronbach''s alpha coefficient. Responses obtained were analyzed through، binomial nonparametric statistical methods has been used to confirm or reject the research hypotheses and Friedman variance analysis has been used to rank and determine the importance of each reason for non-using financial information in budgeting. Statistical analysis of test data shows that financial data has no role in budget planning and political bargaining and the hidden its role in the budgeting، assignment provisions contained in the documents upstream and incremental budgeting approach in the budget are the causes of financial information in budgeting non-used. The results of the Friedman test showed that political bargaining and its role in the budgeting have highest rank than other reasons for not using financial information in budget plannin.
  • Daryoush Foroughi, Mojtaba Soleymani Mareshk Pages 73-94
    Subject &
    Purpose
    Information is a crucial factor in accountability structure. In all phases of the accountability process، information has to be gathered، processed and communicated. To gain deeper theory-driven insight، this paper examines، from a multi-theoretical perspective، two phenomena that may impede the exchange of information in the accountability process: Reluctance to disclose information and (deliberate) information overload. The paper uses economic، psychological and sociological theories to analyze reluctance to disclose information and studies that shed light on information overload.
    Method
    For theoretical concept and information collection، the documentary method has been used. Conclusions & Contribution: A key objective of this article is to draw attention towards optimal information disclosure challenge from the perspective of different theories. In total whether the asymmetry is intentional، as the assumption of agency theory، or it is inadvertent، as mentioned in some discussion under the critical accounting theory، cannot reach us to an absolute conclusion.
    Keywords: Accountability, information disclose, information overload, psychological theories, critical accounting theory
  • Pages 109-127
    Desire to have more access to capital markets، reducing cost of capital، insufficient internal funds، reward structures and activities type، are to justify broader reporting of the human capital in Prospector strategy companies. This study is an attempt to identify cause، manner and extent of the influence of business strategy (Prospector or Defender) on human capital data reporting. The final sample used for this study consists of 41 companies listed in Tehran stock exchange and for data processing; SPSS17 and EViews7 softwares were used. Also it should be mention clustering، t-test and GMM method was used in order to data processing. The results indicate a significant and positive impact on willingness to Prospector strategy on human capital reporting of listed companies in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Business Strategy, Prospector Strategy, Defender Strategy, Human Capital Reporting, Tehran Stock Exchange
  • Marzieh Tohidi Nejad, Manoochehr Roosta Pages 129-152
    Causal reasoning involves understanding the cause of events that have already happened (diagnosis) and predicting which future events will occur (prediction). Although this type of reasoning constructs an important part of financial reporting and voluntary disclosure، very little researches have used these reasoning as a basis for developing and interpreting testable research ideas. The purpose of this paper is twofold: First، reviewing key theories from psychology that pertain to causal reasoning. Second، identifying ways to use these theories in the field of behavioral researches in financial reporting and voluntary disclosure. Results show that causal reasoning theories have potentially significant applications in financial reporting and voluntary disclosure.
    Keywords: Causal Reasoning, Diagnosis, Prediction, Financial Reporting, Voluntary Disclosure
  • Voria Ahmadi, Seyed Ali Vaez Pages 153-163
    The purpose of this study of is obtained by examining past research، investigation of accounting information systems and threats to the security. The result of this research show that the rapid changes in information technology and the use of system tools and applications has led to a new computer soon and easier than the last used. On the other hand، advanced technology new dangers and of course an important part in securing and ensuring the accuracy of the information about accounting information system created. It is therefore important that managers and accountants and auditors، accounting information systems should be familiar with the factors threating the ability to take timely action to reduce or limit the effects of these threats have.
    Keywords: Accounting information system, security, security threats, information technology
  • Parasto Mostafaee Pages 165-183
    This paper reviews the literature pertaining to the measurement of knowledge assets. Since knowledge assets are at the crux of sustainable competitive advantage، the burgeoning field of intellectual capital is an exciting area for researchers. Even thought the measurement of such intangible assets is difficult. A variety of models have surfaced in an attempt to measure IC in this paper.
    Keywords: intellectual capital, competitive advantages, measuring, stock market models, return on investment models