فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - پیاپی 4 (زمستان1392)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
پیاپی 4 (زمستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود معماری*، زهرا غلام زاده صفحه 9
    یکی از جنبه های اعجاز قرآن کریم، اعجاز بیانی و وجه زبان شناختی آن است. بدان گونه که از اسلوب های گوناگون ادبی برای تعلیم و تربیت مخاطبان استفاده کرده، در خلال این اسلوب ها بر قلب، فکر و رفتار آن ها تاثیر گذاشته است. مقاله حاضر به بررسی اسلوب خطاب وتاثیر این شیوه ادبی- به عنوان یکی ازمقدمات تفسیر- بر تبیین معارف قرآنی می پردازد. معارف قرآنی، مباحث اعتقادی، اخلاقی و احکام شرعی را در بر می گیرد. ترتب این سه نوع دانش نیز بسیار با معناست، یعنی در طبقه بندی آموزه های دینی، ابتدا عقاید و نظام بینشی مورد توجه و شناخت قرار می گیرد، پس از آن به نظام ارزشی یعنی اخلاق و اصول مربوط به آن پرداخته می شود تا به فوائد آن که سلامت روان فرد و تقلیل و حل کشمکش های جامعه است، آگاهی لازم حاصل شود و در نهایت نظام عملی و احکام مقرر شده از جانب خداوند حکیم بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: اسلوب خطاب، معارف قرآنی، اعتقادات، اخلاق، احکام شرعی
  • علی اصغر حبیبی* صفحه 27
    میراث دینی از مهم ترین ساختمایه های شعری و از پربارترین منابع الهام گیری شاعران در جهت واگویه ی احساسات درونی و اندیشه های ایشان محسوب می گردد. در این بین قرآن کریم به واسطه ی عمق معانی، غنای واژگانی و ویژگی های منحصر به فرد هنری و بلاغی، در مقام ارزشمندترین منبع دینی الهام بخش نزد شاعران و ادیبان مسلمان قرار دارد. به گونه ای که ایشان در شعر خویش با کلام وحی رابطه ی بینامتنی برقرارکرده، از این آبشخور سرشار در سطوح مختلف مفهومی، لفظی و اسلوبی بهره برده اند. یکی از شاعرانی که عبارات و معانی قرآنی از اصلی ترین دستمایه های هنری او محسوب می گردد، «صفی الدین حلی» است. در جستار پیش رو، با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی، پس از بررسی نظرات گوناگون ناقدان غربی و عربی پیرامون نظریه ی بینامتنیت وانواع آن، انواع رابطه ی بینامتنی قرآنی در شعر«صفی الدین حلی» نقد وواکاوی خواهد شد که شامل هفت نوع رابطه ی بینامتنی کامل متنی، کامل تعدیلی، جزئی، واژگانی، اسلوبی، الهام گیری و اشاره ای(تلویحی)می باشد. نتایج جستار حاضر حاکی از آن است که رابطه ی بینامتنی قرآنی در مدائح نبوی و مراثی شاعر از بسامد بیشتری برخوردار است. از طرفی بینامتنی کامل تعدیلی، اشاره ای و جزئی بیشتر مورد توجه صفی الدین حلی بوده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صفی الدین حلی، رابطه بینامتنی، شعر
  • زهرا معینی فرد*، اسحاق طغیانی، حسین آقا حسینی صفحه 63
    در میان متون نثر عرفانی معارف بهاء ولد متنی ادبی ویگانه دانسته می شود. این کتاب مجموعه ای از یادداشتهای بهاء ولد (628) است که به شکلی بدیع و متفاوت از دیگر آثار عرفانی نگاشته شده است. معارف، دربردارنده پراکنده گویی های او در موضوعات مختلف است. با نگاهی گذرا در پاره های ناپیوسته این کتاب، آنچه مکرر و پیوسته به نظر می آید حضور چشمگیر آیات قرآنی است. بهاء ولد در توجه به آیات قرآنی نوآوری هایی داشته و اگر مهمترین ویژگی نثر معارف را شگردهای بیانی در تحلیل های قرآنی بدانیم هیچ گزاف نمی نماید. این جستار با بررسی ای مختصر از گونه معارف به عنوان شالوده ای برای بررسی منسجم آغاز شده و با نگاهی زبانی و محتوایی خلاصه شده است. بررسی نخست تلقی ای زبانی است که با عنوان زبان شاعرانه به سامان می رسد. بررسی دوم بررسی محتوایی است که در پی یافتن شگردهای درون متنی معارف است که با تجربه های درونی و بیرونی بهاء ولد گره می خورد. در گزارش پایانی ایدئولوژی اشعری بهاء ولد حائز اهمیت دانسته می شود. نویسنده برای تبیین این موارد با ارائه شواهدی مختصر ودر عین حال دقیق از متن کوشیده است دریچه ای تازه به سوی دنیای شگرف این متن بگشاید.
    کلیدواژگان: معارف بهاء ولد، تفسیر عرفانی، زبان شاعرانه، تفسیر درون متنی، تفسیر ایدئولوژیک
  • مجید سرمدی، علی عابدی* صفحه 83
    نقش آیات قرآن کریم در عمده متون قویم قدیم برجسته است. در این میان تاثیرپذیری کتاب نفثه المصدور از آثاربرجسته نثر مصنوع، اثر گرانسنگ شهاب الدین محمد زیدری نسوی از این کتاب آسمانی با بهره گیری از انواع شیوه های متداول از اقتباس و استشهاد، تلمیح، تاویل، ترجمه، نقل به معنا و... چشمگیر است، بطوری که این تاثیر در حدود یکصد و سی آیه در این کتاب رخ نموده است.
    زمینه اصلی بحث در این مقاله تمرکز برکاربرد مفهومی و ساختاری آیات در این کتاب و گونه های ده گانه بکارگیری آنها بنا بر ذائقه نویسنده است که از اشراف عمیق وی و منشیان پر مایه دوران پر التهاب مغول و تاتار حکایت دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، نفثه المصدور، تاثیر، ساختار، مفاهیم
  • محسن سیفی*، منصوره طالبیان، مرضیه شاددل صفحه 113
    قرآن، سبک و اسلوب بی همتایی از نظر نظم تعابیر، و روش ممتازی از لحاظ ترکیب الفاظ را در بر دارد که عرب ها پیش از نزول قرآن کریم با چنین سبک و نظمی آشنایی نداشتند؛ و با اینکه آنان اهل فصاحت و بیان، و سوارکاران عرصه بلاغت و گفتار بودند این سبک و اسلوب برای آنها نامانوس تجلی یافت. معجزه بودن قرآن از جهات مختلف، قابل بررسی است؛ یکی از آنها اعجاز ادبی و بیانی می باشد که ابعاد گوناگون جنبه های ظاهری و ساختاری الفاظ قرآن را در بر می گیرد که بدون شک موسیقی و نظم آهنگ قرآن در پرتو برخی آرایه های زبانی از جمله رعایت فواصل است.
    این پژوهش فاصله آیات سوره نبا را مورد تحلیل قرار داده و به واکاوی مقاطع صوتی آن به گونه آماری پرداخته و بدین دریافت رسیده است که با تغییر مضمون آیات، حروف روی فاصله دگرگون می شود و با تغییر سیر خطاب، مقطع صوتی، از مغلق به مفتوح گرایش می یابد.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره نبا، آواشناسی، فاصله، مقطع صوتی
  • کیوان احسانی*، محمد امیری صفحه 135
    آیه تطهیر یکی از پرمناقشه ترین آیات قرآن بین مفسران شیعه و اهل سنت، پیرامون مسئله عصمت «اهل بیت» است. شیعه «اهل بیت» را مختص خمسه طیبه(ع) می داند و در مقابل، برخی از علمای اهل سنت «اهل بیت» را مختص زنان پیامبر، برخی دیگر شامل زنان پیامبر و خمسه طیبه و برخی دیگر «اهل بیت» را اعم از خویشان و اقوام پیامبر و... می دانند.
    در این بین یکی از ادله مفسران شیعه بر این ادعا، «تغییر ضمیر» از جمع مونث به جمع مذکر در آیه تطهیر است. این پژوهش با رویکردی توصیفی - تحلیلی در پی نقد و ارزیابی این مطلب، به واژه شناسی کلمه «اهل» و موارد استفاده آن در لغت و قرآن پرداخته و به این نتیجه رسیده است که هرچند با دلایل متقن عقلی و نقلی می توان ثابت کرد «اهل البیت» اختصاص به خمسه طیبه دارد، اما استناد اغلب علمای شیعه به «تغییر ضمیر» محل بحث و تامل است.
    کلیدواژگان: قرآن، آیه تطهیر، اهل بیت، شیعه و اهل سنت
  • محسن ذوالفقاری* صفحه 159
    توجه به شکل و فرم آثار ادبی و تحلیل رویکردهای شکل مبنا با توجه به نظریات ادبی با تکیه بر واژه یوسف(ع) در غزلیات حافظ و قرآن کریم محور اصلی مقاله است. نظر به این که نگاه فرمی و شکل مدار بر محور مزبور مسبوق به سابقه نیست و کار بکری است، لذا ضرورت دارد تا در این زمینه با تکیه بر حاصل نظریات شکل مبنا و فرمی، کار عملی و بومی صورت پذیرد. به همین منظور تبیین اصالتهای شکلی فرمی غزل حافظ و قرآن کریم در این مقاله اهمیت داده شده است.
    در این نگاه اصالت واژگانی حافظ، تبیین عناصر سازنده غزل حافظ و قرآن کریم با تکیه بر واژه یوسف(ع)، میزان پیوند این عناصر، چگونگی پیوند این عناصر، گونه های تناسب و تعامل، اعم از زبانی، زیبایی و موسیقایی، دستوری و تبیین اشارات قرآنی در شعر حافظ به عنوان زیرساخت غزل حافظ و... اثبات شده است.
    کلیدواژگان: شکل، قرآن، غزل حافظ، یوسف(ع)
|
  • Davood Memari*, Zahra Qolam Zadeh Page 9
    One of the miraculous aspects of Holy Quran is its application of various literary methods in order to train and educate people and adjust their behaviors and through these methods it affects their hearts, thoughts, and behaviors. Among these methods proclamation, dialogue, address command, inhibition, informing and …. can be mentioned. Since all divine commands and inhibitions aim to benefit people and are serving to interests of person and society. Addressing method has been used across of holy Quran in order to facilitate persuasion and encouragement of human towards the intended goal. Addresses are so diverse in the Quran and a precise look at frequent cases of address reveals that can be sorted based on their method, type, form, and content of their intended messages. Obviously in every verse consisting of special address, its form and method possess an analyzable wisdom. The Quran addresses include ethical and belief subjects and legal commandments. The present research examined types of addresses in a descriptive -analytic way using library tools in the Quran.
    Keywords: The holy Quran address types, tone, beliefs, ethics, legal commandments
  • Ali Asghar Habibi* Page 27
    Religious bequest is an important foundation of the poems and it is also a rich source of poet’s revelation to represent their innate feelings and thoughts. The holy Quran is the most valuable religious source for Moslem poets and literary writers, due to its deep implications, rich words and exclusive features of art and statement as they connected their poems with revelation words and enjoyed from this galore fountain in different levels of concepts, statements and manners. “Safi-al-Din Helli” is a poet who is famous because of his Quranic statements and concepts. In this inquest, the intersexual usage of the descriptive-analytical approach and the comments of western and Arabic critics in “Safi-al-Din Helli” poems were evaluated. Intersexuality possesses seven different types including complete texture, complete adjustment, partial words, manners, revelation and symbols. Results of the study showed that there is more frequency in the relationships of prophet’s panegyrics and poet’s elegy. On the other hand, complete adjustment, symbols and partial intersexuality had been introduced by Safi-al-Din Helli.
    Keywords: The Quran, Safi, al, Din Helli, Intersexuality, Poem
  • Zahra Moeini Fard*, Eshagh Toghyani, Hosein Aghahosini Page 63
    Among the mystical prose texts, Baha valad is considered a unique literary text. This book differs from other works- includes burble of Baha-e valid.With a quick look at the discontinuous parts of this book, only presences of Quran’s verses seem to be frequent and continuous.This investigation is started with a brief review of the genre and summarized with a looking at language and content.Baha valad has innovations in Quran’s verses comprehension and if we assume that the most important feature of baha walad’s prose is expression techniques of Quranic analysis does not seem far-fetched.The first study is linguistic examining thatis introduced as poetic language heading. The second study is contentual examining to find techniques of baha valad text. At The last report the Ash’ari ideology of baha valad is considered important.By presenting of this brief evidence; the writer has attempted to open a new window into the world of this dramatic text.
    Keywords: Baha, e valad's maaref, Mystical interpretation, Poetic language, intertext interpretation, Interpreting ideological
  • Majid Sarmadi, Ali Abedi* Page 83
    The function of the verses of the Holy Quran in most of the ancient texts is outstanding. Nafsah al masdoor, the valuable work of Shahabeddin Mohammed Zidari nasavi, which is among the prominent works of Affected (Masnu') prose, has been affected by this Divine Book impressively by benefiting from types of conventional methods of borrowing, testimony, allegory, interpretation, translation, quoting.The main area of discussion in this study is the concentration on conceptual and structural application of verses in this book and species composed of ten elements and their applications according to author's taste, so that it is indicative of his particular mastery and the learned office clerks in the period of full of tension of Mongol and Tatars.
    Keywords: Quran, Nafthatolmansur, Influence, Structure, Concepts
  • Mohsen Seifi*, Mansooreh Talebyan, Marzieh Shaddel Page 113
    Quran has a unique style in terms of rhyme of expressions and an excellent method regarding the words combination. Arabs were not familiar with such style and rhyme before the descent of the Quran despite the fact that they were proficient rhetoric and oration. This style was strange for them. We can analyze the Quranic miracles from different perspectives. One the miracles is its literature and expression and includes different dimensions of structural and exterior aspects of the words. Undoubtedly the Quranic rhyme and music are because of some of the linguistic variables such as rhyme.This study has analyzed rhyme in Nabaa sursh and its phonetic levels were analyzed statisticly. It was found that the change in themes of the verses, resulted in the change of the letters on rhyme. And the change of style of addressing the phonemic aspect changed the patent to stiff.
    Keywords: The Quran, Nabba Surah, Phonetics, Rhyme, Audio Section
  • Keivan Ehsani*, Mohammad Amiri Page 135
    "Tathir" Verse is one of the most controversial verses about the Ismat (chastity) of Ahlolbayt in Shia and Sonny religious circles. Shia know the Khamse tayyebah specially as ahlolbayt, and in oppose, some of the Suni religious scientists know the prophet's wives specially as ahlolbayt, and some others know the prophet's wives and the Khamse Tayyebah as ahlolbyt, and some others know the relatives as ahlolbayt.In this field, one of the commentator's reasons for this claim is the change of preposition from the "Plural – female" to "Plural – male" in the “Tathir” Verse. This research has explored the term "Ahl" and its usages of in Quran, and has proved that ahlolbayt is only interpreted as Khamse Tayyebah with a descriptive – analysis approach.
    Keywords: The holy Quran, Tathir Verse, Ahlolbayt, Shia, Suni
  • Mohsen Zolfaghari* Page 159
    The exploration of the form of the literary texts and the form-based analysis of the term 'yusof' in Hafiz poetry from a Quranic perspective is the major focus of this study. As no form-based investigation is carried out in this area, doing such a practical and native study seems to be necessary. To meet this objective, form-based entities in Hafiz poetry and the holy Quran are examined. Therefore, Hafiz terminology bases, explanation of Hafiz poetry elements, the Quranic terminology, degree and system of unity between these elements are taken into consideration. Moreover, different types of linguistic, esthetic, musical, grammatical interactions and explanation of the Quranic illusions in Hafiz poetry as the foundations of his poems, etc are investigated and approved.
    Keywords: Form, The Holy Quran, Hafez's lyrics, Yusuf (AS)