فهرست مطالب

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 24 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی نساجی زواره، علی محمد خورشیددوست، علی اکبر رسولی، علی سلاجقه صفحه 1
    تغییرات اقلیمی می تواند باعث تغییر در آبدهی متوسط سالانه و فصلی، بزرگی و فراوانی سیلاب ها و خشکسالی ها گردد. این عوامل بر روی مدیریت منابع آب کشاورزی و اکوسیستم های آبی تاثیرگذار است. بدین منظور حوضه آبخیز کسیلیان در ناحیه خزر مورد بررسی قرار گرفت. سری های زمانی روزانه و ماهانه آبدهی در دوره زمانی 89-1334 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از بازسازی سری های زمانی 8 شاخص آبدهی شامل Q5، Q10، Q30، Q50، Q70، Q90، Q95و Qmean برای مراحل بعدی پژوهش آماده گردید. سه روش تایل-سن، رسم نمودار در دستگاه محور مختصات و من-کندال به کار گرفته شد. نتایج نشان داد اگرچه روش تایل-سن روش مناسبی برای تعیین مقدار روند آبدهی می باشد. اما برای تعیین معنی داری و زمان روند روش من-کندال مناسب است. در روش من-کندال بیشترین روند کاهشی شاخص های کم آبی و پرآبی به ترتیب متعلق به فصول زمستان، بهار، پائیز و تابستان است. تنها شاخص های آبدهی Q90، Q95 در فصل زمستان دارای روند مثبت می باشند. بر اساس نمودار من-کندال در اکثر شاخص های آبدهی سالانه و فصلی، سالهای 1370 الی 1374 نقطه تغییر روند کاهشی یا افزایشی با روند ثابت بوده است. روش رسم نمودار در دستگاه محور مختصات به عنوان یک روش ساده و مناسب برای تعیین روند مقادیر پایینی، میانی و بالایی سری زمانی قابل استفاده است.تغییرات اقلیمی می تواند باعث تغییر در آبدهی متوسط سالانه و فصلی، بزرگی و فراوانی سیلاب ها و خشکسالی ها گردد. این عوامل بر روی مدیریت منابع آب کشاورزی و اکوسیستم های آبی تاثیرگذار است. بدین منظور حوضه آبخیز کسیلیان در ناحیه خزر مورد بررسی قرار گرفت. سری های زمانی روزانه و ماهانه آبدهی در دوره زمانی 89-1334 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از بازسازی سری های زمانی 8 شاخص آبدهی شامل Q5، Q10، Q30، Q50، Q70، Q90، Q95و Qmean برای مراحل بعدی پژوهش آماده گردید. سه روش تایل-سن، رسم نمودار در دستگاه محور مختصات و من-کندال به کار گرفته شد. نتایج نشان داد اگرچه روش تایل-سن روش مناسبی برای تعیین مقدار روند آبدهی می باشد. اما برای تعیین معنی داری و زمان روند روش من-کندال مناسب است. در روش من-کندال بیشترین روند کاهشی شاخص های کم آبی و پرآبی به ترتیب متعلق به فصول زمستان، بهار، پائیز و تابستان است. تنها شاخص های آبدهی Q90، Q95 در فصل زمستان دارای روند مثبت می باشند. بر اساس نمودار من-کندال در اکثر شاخص های آبدهی سالانه و فصلی، سالهای 1370 الی 1374 نقطه تغییر روند کاهشی یا افزایشی با روند ثابت بوده است. روش رسم نمودار در دستگاه محور مختصات به عنوان یک روش ساده و مناسب برای تعیین روند مقادیر پایینی، میانی و بالایی سری زمانی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: آنالیز آبدهی، روش تایل، سن، روش من، کندال، شاخص آبدهی، کسیلیان
  • علی اکبر رسولی، مجید مجید رضایی بنفشه، علیرضا مساح بوانی، علی محمد خورشید دوست، باقر قرمزچشمه صفحه 9
    مدلهای گردش عمومی جو بر اساس سناریوهای انتشار گازهای گلخانه ای اقلیم آینده کره زمین را پیش بینی می کنند. ولی دقت مکانی این مدل ها بسیار کم بوده و نتایج آنها به منظور بررسی اثرات تغییراقلیم در علوم مختلف کاربرد ندارد. لذا ریزمقیاس گردانی داده های مدل گردش عمومی جو ضرورت پیدا می کند. مدل های ریز مقیاس گردانی آماری در علوم مختلف بسیار کاربرد داشته و تحقیقات بسیار زیادی در این خصوص صورت گرفته است. ولی دقت این مدل ها به شرایط جغرافیایی و اقلیمی هر منطقه بستگی دارد.
    این تحقیق درمنطقه شمال غرب کشور به منظور بررسی دقت مدل LARS-WG در شرایط مرفو-اقلیمی مختلف انجام گردید. در منطقه شمال غرب که یک ناحیه پیچیده اقلیمی است، محل توده های بارشی مختلف بوده و از دیدگاه توپوگرافی نیز بسیار متنوع است. بدین منظور ابتداء داده های ایستگاه های موجود منطقه جمع آوری و سری زمانی روزانه داده های بارش، دمای حداقل و دمای حداکثر 7 ایستگاه منتخب ایجاد گردید. مشخصات جغرافیایی ایستگاه و داده های اقلیمی وارد مدل LARS-WG گردید و سپس واسنجی و اعتبار سنجی شد. با استفاده از معیار ارزیابی مقایسه میانگین مشاهده ای و شبیه سازی شده در دوره حاضر (1961-2001) ارزیابی گردید. عوامل مرفو-اقلیمی هر یک از ایستگاه ها استخراج و رابطه بین این عوامل و خطای مدل بررسی گردید. نتایج نشان داد که دقت مدل در ایستگاه های منتخب متفاوت بوده ولی شبیه سازی دما با دقت مناسبتری انجام گردید. مدل در برآورد بارش از دقت کمتری برخوردار بوده و در بین ایستگاه ها نیز متفاوت بدست آمد. رابطه خطای دمای حداقل و حداکثر با ارتفاع ایستگاه در سطح 5 درصد معنی دار و با بقیه عوامل رابطه معنی داری حاصل نگردید. خطای بارش برآورد شده نیز با فاصله از مرکز سلول HadCM3 معنی دار و با بقیه عوامل مدل همبستگی بوجود نیامد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس گردانی، شمال غرب، LARS، WG، AOGCM
  • سحر حبیبی، محمد رستمی، سیدعلی اکبر موسوی صفحه 19
    محل تلاقی از هیدرولیک منحصر بفردی برخوردار است که در نتیجه تقارب دو یا چند آبراهه و تشکیل یک آبراهه اصلی شکل می گیرد. معمولا تغییرات مهمی در هیدرودینامیک جریان، انتقال رسوب و کیفیت آب در پایین دست محل تلاقی صورت می گیرد. در خصوص شناخت تغییرات پدیده های فوق در محل تلاقی رودخانه ها، کارهای آزمایشگاهی فراوانی صورت گرفته ولی به صورت عددی مطالعه چندانی صورت نگرفته است. هدف اصلی این تحقیق بررسی کارایی مدل عددی CCHE2D به عنوان یک مدل دوبعدی متوسط گیری شده در عمق برای شبیه سازی الگوی جریان، فرسایش و رسوبگذاری در محل تلاقی شاخه های فرعی با رودخانه اصلی می باشد. در تحقیق حاضر از نتایج مدل آزمایشگاهی موجود که به بررسی الگوی جریان و رسوب در محل تلاقی کانال فرعی به عرض 0/15 متر با یک کانال اصلی به عرض 5/0 متر برای دبی های مختلف جریان و دبی رسوب تزریقی یکسان پرداخته است، جهت کالیبراسیون و همچنین ارزیابی دقت مدل CCHE2D استفاده گردید. تحلیل آماری نشان داد که در سطح اطمینان 99%، مدل عددی با ضریب تعیین متوسط 85/0 و متوسط خطای مطلق حدود 675/2 درصد قادر به پیش بینی پروفیل سطح آب، با ضریب تعیین متوسط 9/0 و حداکثر متوسط خطای مطلق حدود 2/15 درصد قادر به شبیه سازی پروفیل طولی رسوبگذاری، با ضریب تعیین متوسط 82/0 و حداکثر متوسط خطای مطلق حدود 2/18 درصد قادر به شبیه سازی پروفیل طولی فرسایش و با ضریب تعیین 99/0 و متوسط خطای مطلق حدود 4/12 درصد قادر به شبیه سازی حداکثر عمق رسوبگذاری و یا حداکثر عمق فرسایش در محل تلاقی نسبت به نتایج مشاهداتی در مدل آزمایشگاهی می باشد.
    کلیدواژگان: تلاقی رودخانه، تغییرات مورفولوژیکی، الگوی جریان و رسوب، مدل CCHE2D
  • جلال جلیلی، خلیل جلیلی، همایون حصادی، مسلم حدیدی صفحه 29
    آب های زیرزمینی در فعالیت های اقتصادی و زندگی روزمره مردم نقشی اساسی دارند و ذخیره سازی آب در مخازن زیرزمینی از لحاظ اقتصادی سرمایه گذاری کمتری را می طلبد. در این پژوهش، اولویت بندی کانال های زهکشی به منظور تغذیه مصنوعی آب های زیرزمینی دشت سراب نیلوفر به عنوان هدف اصلی مدنظر قرار گرفت و 13 لایه مختلف اطلاعاتی مستخرج از گزارش های فیزیوگرافی، هواشناسی، زمین شناسی، خاک شناسی، هیدرولوژی، آب های زیرزمینی، نفوذپذیری، زیست محیطی و فرسایش و رسوب تهیه و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) نسبت به اولویت بندی کانال ها اقدام گردید.
    معیارهای نفوذپذیری، بافت و ضخامت لایه بحرانی بالاترین ضرایب اهمیت را به خود اختصاص داده اند. کانال ها بر اساس ارزش اختصاص یافته به آنها، در هفت گروه تقسیم بندی شدند. چهار اولویت اول دارای اهمیت تغذیه ای هستند و سه اولویت پایانی به دلیل دارا بودن محدودیت های تغذیه قابل استفاده نیستند. نتایج نشان داد که 45/65 درصد از کانال های زهکشی موجود در منطقه قابل تغذیه می باشد. بر اساس تحلیل ها و محاسبات بیلان آبخوان آزاد دشت سراب نیلوفر، میزان تغذیه سالانه در دشت سراب نیلوفر در مجموع 41/37 میلیون مترمکعب و مجموع تخلیه 38/66 میلیون مترمکعب برآورد گردیده است که بر این اساس تغییرات حجم مخزن منفی و برابر 97/28- میلیون متر مکعب می باشد. بنابراین تنها 1/30 درصد از اضافه برداشت از آبخوان آزاد این دشت قابل جبران است و تغییرات مخزن منفی و به عددی برابر 24/20- میلیون متر مکعب کاهش پیدا خواهد نمود.
    کلیدواژگان: روش تحلیل سلسله مراتبی، تغذیه مصنوعی، سفره آب زیرزمینی، کانال زهکشی، سراب نیلوفر
  • سید ادیب بنی مهد، داور خلیلی صفحه 37
    در پژوهش حاضر، خصوصیات احتمالی خشکسالی از قبیل احتمال مانای وقوع خشکسالی، خاتمه خشکسالی و میانگین دوره تناوب در هر گروه خشکسالی با بکارگیری شاخص SPI اصلاح شده (با سری های زمانی 3، 6 و 12 ماهه) و زنجیره مارکف، در استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. بنابر نتایج با افزایش سری زمانی (از 3 به 12 ماهه) زمان خاتمه خشکسالی و میانگین دوره تناوب گروه های مختلف خشکسالی به ترتیب افزایش و کاهش یافت. بعلاوه، مدل های خطی-لگاریتمی برای پیش بینی کوتاه مدت انتقال گروه های خشکسالی SPI 12 بکار برده شد. نتایج نشان دادند که کمترین تعداد وقایع خشکسالی مربوط به انتقال های مستقیم هر گروه خشکسالی به دو یا سه گروه قبلی و یا بعدی بودند. همچنین، احتمال های رخداد گروه خشکسالی با معلوم بودن گروه های خشکسالی دو دوره قبل، و بکارگیری مدل خطی-لگاریتمی تعیین و ارزیابی شدند. نتایج ارزیابی در سال 2001 میلادی نشان داد که مدل از قدرت مناسبی برای پیش بینی گروه شدت خشکسالی در دو ماه آینده با معلوم بودن گروه های شدت خشکسالی در دو ماه قبلی (به ویژه در دوره های شروع یا خاتمه خشکسالی)، برخودار می باشد. بنابراین مدل های خطی-لگاریتمی می توانند به عنوان ابزار مناسبی به منظور اعلام هشدار اولیه به کشاورزان و برنامه ریزان آبی در اوایل فصل پاییز، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، شاخص SPI، زنجیره مارکف، مدل خطی، لگاریتمی، هشدار اولیه
  • علیرضا عموبیگی، داریوش حیاتی صفحه 47
    تعامل اجتماعی افراد جامعه، پیوند هایی را بین آنها به وجود می آورد که آن را سرمایه اجتماعی می نامند. بدون وجود این پیوندها، امکان همکاری افراد و نهادها از بین می رود. بنابراین سرمایه اجتماعی بستر اصلی شکل گیری روابط اقتصادی در جامعه است. هدف این پژوهش بررسی سازه های موثر بر سرمایه اجتماعی درون گروهی اعضاء شرکت تعاونی طلایه داران طرح مدیریت جامع منابع طبیعی و آبخیزداری حوزه غرب شیراز بوده که به روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شد، صورت پذیرفت. جامعه مورد مطالعه شامل اعضای شرکت تعاونی طلایه داران سه روستای مختارآباد، بیستون و تل کره ای بود که برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده شد و در مجموع 146 عضو شرکت تعاونی مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که میانگین سرمایه اجتماعی درون گروهی اعضای شرکت تعاونی طلایه داران در حد قوی بوده است. آزمون همبستگی نشان داد که بین متغیرهای، سن و تعداد سال های تحصیل با میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. اما رابطه معنی داری بین متغیرهای تعداد سال های سکونت در روستا، سابقه کار کشاورزی، بعد خانوار و میزان مالکیت اراضی زراعی با میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی مشاهده نشد. همچنین آزمون همبستگی نشان داد که بین مولفه های سرمایه اجتماعی درون گروهی اثر دگرافزایشی وجود دارد. آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که میانگین سرمایه اجتماعی درون گروهی زنان در مقایسه با مردان، اختلاف معنی داری نداشت ولی زنان، در رابطه با مولفه های اعتماد بین شخصی، میزان مبادله اطلاعات و شبکه روابط غیر رسمی دارای نمره بالاتری نسبت به مردان بودند. همچنین میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی و مولفه های آن در مورد کشاورزان نسبت به افراد غیرکشاورز کمتر بود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی درون گروهی، طرح مدیریت جامع منابع طبیعی و آبخیزداری، ترویج کشاورزی، استان فارس
  • راضیه شاه بندری قوچانی، محسن محسنی ساروی، فرزاد ترابی میرزایی، مهدیه تجملیان صفحه 57
    یکی از روش های موثر جهت استفاده از جریان موقتی و فصلی روانابها به کارگیری سیستم پخش سیلاب می باشد که با اهداف مختلفی چون تغذیه سفره های آب زیر زمینی، اصلاح خاک، جلوگیری از فرسایش خاک وافزایش پوشش گیاهی انجام می شود. به منظور ارزیابی اثرات پخش سیلاب در تغییرات کمی پوشش گیاهی، آبخوان موگردی شهرستان بافق انتخاب گردید و 3 عرصه به عنوان منطقه پخش سیلاب و 2 عرصه بعنوان شاهد (عدم پخش سیلاب) در نظر گرفته شد. نمونه برداری ها در داخل 5 قطعه مذکور صورت پذیرفت. بدین منظور 2 ترانسکت 150 متری در هر قطعه و بر روی هر ترانسکت 5 پلات 2 متر مربعی با توجه به پراکنش پوشش گیاهی مستقر گردید. درصد تاج پوشش گیاهی و تراکم در داخل پلاتها ثبت شد. همچنین رشد سال جاری گیاهان به عنوان تولید گیاهی اندازه گیری شد. سپس تجزیه آماری با استفاده از آزمون t مستقل انجام شد. نتایج به دست آمده مبین وجود تفاوت معنی دار بین درصد پوشش و تراکم آن در سطح 5 درصد و همچنین تولید در سطح 1 درصد می باشد و همچنین افزایش تعداد گونه های گیاهی با خوشخوراکی کلاس یک و دو در عرصه پخش سیلاب نسبت به عرصه شاهد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، تراکم، تولید، درصد پوشش گیاهی - حوزه موگردی بافق استان یزد
  • فرهاد فرسادنیا، پرویز حقیقت جو، زمان شامحمدی حیدری، علیرضا مقدم نیا صفحه 61
    یکی از روش های تخمین چندک های سیلاب در حوزه های فاقد آمار استفاده از روش تحلیل فراوانی منطقه ای است. در روش های رایج منطقه ای کردن، براساس خصوصیات حوزه آبخیز مانند خصوصیات فیزیوگرافی حوزه، موقعیت جغرافیایی و آمار سیلاب در هر ایستگاه، مناطق همگن هیدرولوژیک ایجاد می شوند. البته اکثر حوزه های آبخیز فقط مقداری شباهت با سایر حوزه های آبخیز در منطقه دارند. بنابراین یک حوزه آبخیز نمی تواند کاملا به یک گروه یا گروه دیگر اختصاص یابد. الگوریتم خوشه بندی فازی به یک حوزه آبخیز اجازه می دهد تا عضویت جزئی یا توزیعی از تمامی مناطق (گروه ها) تشخیص داده شده داشته باشد. در این مقاله کارایی الگوریتم خوشه بندی فازی برای منطقه ای کردن حوزه های آبخیز استان مازندران ارزیابی شده است و برای بهبود همگنی مناطقی که با این الگوریتم خوشه بندی شده اند و از لحاظ آماری همگن نیستند، راهکارهایی ارائه شده است. همچنین چندین شاخص ارزیابی کارایی خوشه بندی فازی در تعیین تعداد خوشه های بهینه نشان داده شده است. سپس آماره ZDIST برای ایستگاه های منطقه با استفاده از زبان برنامه نویسی فرترن برای توزیع های 3 پارامتری محاسبه شد و بهترین توزیع هر منطقه معرفی گردید. نتایج نشان داد که استان مازندران از سه منطقه همگن هیدرولوژیک تشکیل شده است و توزیع لجستیک تعمیم یافته با پارامترهای متفاوت برای هر یک از مناطق همگن انتخاب شد.
    کلیدواژگان: منطقه ای کردن، تحلیل خوشه ایفازی، گشتاورهای خطی، همگنی هیدرولوژیک، حوزه های آبخیز استان مازندران
|
  • Mojtaba Nassaji Zavareh, Alimohammad Khorshiddoust, Aliakbar Rasouli, Ali Slajegheh Page 1
    change can affect changes in mean annual and seasonal discharge, magnitude and frequency of flood and drought. These factors influence agricultural water management ecosystems. For this propose, Kasilian catchment in Khazar region was selected for study. Daily and monthly discharge time series during 1334-89 are reviewed. After reconstruction, eight discharge indicator including Q5‌, Q10, Q30, Q50, Q70, Q90, Q95, Qmean were prepared for further analysis. Three methods of Thiel-sen, plot on Cartesian coordinate system and Mann-Kendall method were employed. Result show although Theil-sen method is suitable for determining discharge trend value, but Mann-Kendall method is a more suitable approach for significant and time of trend. The results of Mann-Kendall method show highest decreasing trend of both high and low discharge belong to winter, spring, autumn and summer, respectively. Discharge indicator of Q90, Q95 only showed a positive trend in winter. In most seasonal and annual discharge indicators’ changes in decreasing or increasing trend were experienced during 1370-74 showed a constant rate. Plot on Cartesian coordinate system as a simple and suitable method for determining low, medium and high time series is used.
    Keywords: Discharge analysis, Thiel, sen method, Mann, Kendall method, Discharge indicator, Kasilia
  • Aliakbar Rasuli, Majid Rezaei, Banafsheh, Ali Reza Massah, Ali Mohammad Khorshiddoust, Bager Ghermezcheshmeh Page 9
    AOGCMs predict the future climate based on an increasing Green House Gases (GHG) scenario. The temporal resolution of those models is suitable but, their spatial resolution is very coarse and the output of those models can’t be used in earth sciences such as hydrology, water resources and soil conservation. For this reason, downscaling of their outputs is necessary. At present, Statistical downscaling models mostly used in different sciences and a lot of research was carried out. Those models have different accuracy and their accuracy is depended on geographical and climatic conditions.This research was carried out for accuracy evaluation of LARS-WG on different morpho-climatic conditions in northwest of Iran. Northwest of Iran has complex topography and climate due to intrusion of different rain bearing weather systems to the region. Firstly, daily climate data (precipitation, maximum and minimum temperature) of 7 synoptic stations was collected and their time series were created. Geographic data and climate variable were used in LARS-WG Model for each station, and then the model was calibrated and validated. The error of model was calculated for each climate variable by MAE method. The morpho-climatic data was extracted for synoptic stations and correlated with error of model for each climate variable. The results showed that the error in precipitation has significant relation with distance to grid center, whereas the error in maximum temperature is related to elevation of stations.
    Keywords: AOGCM, Climate change, Downscaling, LARS, WG, Northwest
  • Sahar Habibi, Mohammad Rostami, S.Ali Akbar Mousavi Page 19
    Confluence is the hydraulic singularity where two or more channels (or rivers) converge in a single channel downstream. In fluvial networks, stream channel confluences produce significant changes in flow, sediment transport and water quality. Although over the last 60 years, the synergy between laboratory tests and field measurements has provided valuable information about the complex hydro-morpho-sedimentary processes acting in river confluence zones, but less numerical study as a cost-effective tool has been conducted in this area. The objective of the present paper is to investigate in detail the changes in the hydro-morpho-sedimentary processes occurring in confluence zone using a numerical model. Therefore, a depth-averaged, two-dimensional, unsteady-flow model, which is named CCHE2D, has been applied for channel confluence and bifurcation applications. In the absence of field data, experimental data for channel confluence collected in the laboratory were used to verify the simulated results. Experiments have been performed in a confluence flume where the main channel is 8.5 m long and 0.50 m wide. A 4.9 m long and 0.15 m wide tributary channel has been connected at an angle of 90°. Three discharge scenarios were tested. Numerical model was performed as the same geometry, flow and sediment data which have been used in experimental model. The simulated water surface and bed profiles in the confluence zone compared well with the experimental data. The statistical analysis showed that in confidence level of 99%, numerical model with averaged coefficient of determination (R2) about 0.85 and Mean Percent Absolute Error (MPAE) about 2.675 can predict water surface profile, with R2 about 0.90 and MPAE about 15.2 can predict longitudinal profile of sediment deposit, with averaged R2 about 0.82 and MPAE about 18.2 can predict longitudinal profile of bed erosion, and with averaged R2 about 0.99 and MPAE about 12.4 can predict maximum depth of sediment deposit or maximum depth of bed erosion at confluence zone in comparison with experimental data.
    Keywords: River confluence, Hydro, morpho, Sedimentary process, CCHE2D
  • Jalal Jalili, Khalil Jalili, Homayon Hesadi, Moslem Hadidi Page 29
    Groundwater has a fundamental role in economic activities and daily life of people and water storage in aquifer (underground reservoirs) requires less investment economically. The main purpose of research is prioritizing of canals in order to artificially recharge groundwater in Sarab Niloufar area in the Kermanshah Province. Therefore, various studies were conducted such as physiography, meteorology, geology, pedology, hydrology, groundwater, permeability, environmental condition, and erosion and sedimentation in the region. Canals have been prioritized by analyzing of 13 information layers. Permeability, texture and thickness of critical layer had the highest values. Different canals were divided into seven groups based on the value assigned to them. The first four priorities are important for recharge and the others due to their recharge restrictions are not applicable. Results showed that 65.45% of the total volume of existing drainage canals in the plain can be rechargeable. Based on analysis and water balance of aquifer in Sarab Niloufar plain; total annual recharge and discharge of Sarab Niloufar plain were estimated.37.41 Mm3 and 66.38 Mm3, respectively. So the reservoir volume change is negative (equal to -28.97 Mm3) and only 30.1% of overdraft of the plain aquifer is compensated and the variation of the reservoir will remain negative, but it will be reduced equal to -20.24 Mm3 numerically.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Artificial recharge, Groundwater aquifer, Drainage canal, Sarab Niloufar
  • S.Adib Banimahd, Davar Khalili Page 37
    In the present research, probabilistic drought characteristics, i.e., steady state probabilities of drought occurrence, drought termination and expected residence times for each severity class were studied for Mazandaran province, utilizing a modified version of Standardized Precipitation Index (SPI) for 3-, 6- and 12-month time scales and Markov chains. According to results, drought termination time and expected residence time of drought classes with increasing time series steps (from 3- to 12-month) showed increasing and decreasing trends, respectively. Furthermore, log-linear models were applied for short term prediction of drought class transition corresponding to SPI 12-month. Results also indicated that the lowest frequencies occurred during direct transitions from a given drought class to two/three classes with higher (lower) severity. Furthermore, the occurrence probability of each drought class from two previously given drought classes was calculated and validated by the log-linear model. Results of validation of the predictions during 2001 confirmed appropriateness of predictions corresponding to drought class severity for a 2-month lead time from two previous months, particularly when drought was initiating or dissipating. It is concluded that log-linear predictions of drought severity class can be used as a useful tool for early warning to farmers and water managers early in autumn.
    Keywords: Prediction, SPI index, Markov chains, Log, linear model, Early warning
  • Ali Reza Amobeigy, Daruosh Hayati Page 47
    Social interactions of people create a link between them that is called social capital. Without these links, the possibility of cooperation between individuals and institutions is impeded. Therefore, the social capital is the main platform for the formation of economic relations in society. The main objective of this study was to investigate factors affecting the bonding social capital of Talayedaran cooperative’s members of Natural Resources and Watershed Management Project in west part of Shiraz County. For implementation of this study, a survey research was used. The questionnaire faces validity and the reliability was also verified. The study population included members of Talayedaran cooperative from three villages (Mokhtarabad, Bisotton and Tolekarei). The stratified random sampling method was used for the sample selection and finally 146 members were selected as sample group. Some research findings revealed that the average bonding social capital of Talayedaran cooperative’s members was at satisfactorily strong level. The correlation test showed that there is a significant and positive relationship between the variables of age and the years of education with bonding social capital. But no significant relation was observed between the variables of number of years of residence in the village, agricultural work experience, household size and amount of owned arable land with bonding social capital. In addition, correlation test showed that there is a synergetic effect between components of bonding social capital. The mean comparison test showed no significant difference between the average women’s bonding social capital and that of men, but women, in relation to components of trust, information exchange rate and network of informal relationship had higher score compared to men. The amount of bonding social capital and its components was lower in farmers compared to in non- farmers. Finally, some recommendations have been presented according to research findings at the end of article.
    Keywords: Bonding Social Capital, Natural Resources, Watershed Management Project, Agricultural extension, Fars province
  • Razieh Shahbandari, Mohsen Mohseni Saravi, Farzad Torabi Mirzaee, Mahdieh Tajamolian Page 57
    Using of water spreading system is one of the effective methods in order to utilize seasonal runoff and temporary flowing, which is performed for different purposes such as soil modification, vegetation increase, and underground water table sustenance and soil erosion prevention. In order to evaluate the water spreading effects on quantitative changes of vegetation, Mugerdi aquifer in Bafgh city was chosen and three fields as a water spreading section and 2 fields as a witness (without water spreading) were considered. Sampling was done within these five pieces. For this purpose, 2 transect with 150 meter length in each part and 5 transect with 2 m2 area over each transect were based according to vegetation distribution. Canopy cover percent and density were recorded in these plots. The current year growth as a plant production measured using clipping and weighting method. After data gathering, the statistical analysis was done by t-test. The results are representative of significant differences between vegetation cover percent and its density at 5 percent level and production at one percent level. Moreover, our results show the increasing of the number of species (with palatability class 1 and 2) in the water spreading field in comparing with control field.
    Keywords: Floodwater Spreading, Density, Production, Percentage of Vegetation Cover, Bafq Moogerdi Field in Yazd
  • Farhad Farsadnia, Parviz Haghighat Jou, Zaman Shamohamadi Heidari, Ali Reza Moghaddam Nia Page 61
    One of techniques for estimation of flood quantiles in ungauged watersheds is regional frequency analysis. In the common techniques of regionalization، homogeneous hydrological regions are created based on watershed characteristics such as physiographic characteristics of watershed، geographic location and flood statistics at each station. However، most watersheds only partially resemble other watersheds in a region. Therefore one watershed cannot be completely assigned to one group or another. The fuzzy clustering algorithm allows a watershed to have partial or distributed memberships of all the regions (groups) identified. In this paper، performance of fuzzy clustering algorithm has been evaluated for regionalization of Mazandaran province''s watersheds، and some solutions have been represented to improve homogeneity of the regions that have been clustered by this algorithm and are not statistically homogeneous. In addition، several indices for performance evaluation of fuzzy clustering algorithm have been presented to determine the number of optimum clusters. Then، the Zdist statistic for the region''s stations was calculated by FORTRAN programming language for the 3-parameter distributions and the best distribution was introduced for each region. The results showed that Mazandaran province has been composed of three hydrological homogeneous regions and generalized logistic distribution with different parameters was selected for each of the homogeneous regions.
    Keywords: Regionalization, Fuzzy cluster analysis, Linier moment, Hydrologic homogeneity, Mazandaran Province\'s Watersheds.