فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 23 (خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید رضا سیدجوادین، مجتبی براری، وحید ساعت چیان * صفحات 15-34

    ارتباطات از جمله جنبه های مهم و قوی در بازاریابی ورزشی است. از طرفی، یکی از رویکردهای مهم در زمینهی بازاریابی، رویکرد مزایای رابطه ای است که بیانگر موفقیت یا شکست سازمان در ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان است. بر همین اساس، این تحقیق به بررسی تاثیر مزایای رابطه ای شامل مزایای اطمینان، اجتماعی، رفتار ویژه و احترام بر وفاداری مشتریان پرداخته است. همچنین تحقیق حاضر چارچوبی از درک چرایی و چگونگی به کارگیری مشتریان در ارتباط با بازاریابی رابطه مند فراهم می کند. روش تحقیق حاضر توصیفی - پیمایشی است. جامعه ی آماری این پژوهش را نیز همه ی مشتریان مراکز پرورش اندام شهرستان رشت تشکیل داده است (N=210). ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای متشکل از ادبیات تحقیق بوده است که در ادامه برای بررسی روایی پرسش نامه ی تحقیق، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی بیانگر آن است که مزایای رابطه تنها شامل سه عامل مزایای اطمینان، اجتماعی و رفتار ویژه می شود و متغیرهای مزایای اجتماعی و احترام به صورت یک عامل پدیدار گردیده اند. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز حاکی از تایید پرسش نامه ی تحقیق است. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان می دهد که مزایای اطمینان، اجتماعی و رفتار ویژه، تاثیر مثبت و معناداری بر وفاداری مشتریان داشته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی ورزشی، وفاداری، مزایای رابطه ای
  • محمدحسن پیمان فر، علیرضا الهی، مهرزاد حمیدی صفحات 35-52

    یکی از دغدغه های اصلی استراتژیست ها و مدیران عالی سازمان ها، پیادهسازی موثر استراتژی های تدوین شده است. به گونه ای که بیگر (2001) بیان می کند، 90 درصد استراتژی های تدوین شده در زمان معین خود پیاده سازی نمی شوند. در نظام ورزش ایران نیز وضعیت به همین منوال است. در دهه ی گذشته، برنامه های استراتژیک متعددی در سطح ورزش کشور تدوین شده است، ولی مطالعه ی وضع موجود، حاکی از عدم اجرای کامل و دستیابی به اهداف و نتایج مورد انتظار آنهاست. در پژوهش حاضر با کاربرد یک مطالعه ی کیفی و به روش گرندد تئوری به شناسایی موانع پیش روی پیاده سازی موثر استراتژی ها در نظام ورزش ایران پرداخته شد. به این منظور، پس از مطالعه ی مبانی نظری و پیشینه ی موضوع، به مصاحبه های کیفی با صاحب نظران (n=28) پرداخته شد. یافته های حاصل از مصاحبه های کیفی به صورت کد بندی باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل متنی قرار گرفتند. نتایج حاکی از شناسایی 24 مانع اصلی در برابر پیاده سازی استراتژی ها در نظام ورزش ایران بود. این موانع در قالب 4 مولفه با عناوین 1. موانع زیربنایی (6 مانع)، 2. موانع مرحله ی تدوین استراتژی ها (6 مانع)، 3. موانع مرحله ی انتقال استراتژی ها به عمل (5 مانع)، و 4. موانع مرحله ی اجرای استراتژی ها (7 مانع) دسته بندی شدند. بدیهی است به منظور اجرای بهینه ی برنامه های استراتژیک در نظام ورزش ایران، باید در مرحله ی اول موانع موجود را از پیش رو برداشت. بنابراین موانع شناسایی شده در پژوهش حاضر می تواند به تدوین کنندگان و مدیران عالی ورزش ایران قبل، در حین و بعد از تدوین برنامه های استراتژیک کمک شایانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، پیاده سازی استراتژی، نظام ورزش ایران، موانع و مشکلات
  • مریم مختاری دینانی، هاشم کوزه چیان، مجتبی امیری، محمد احسانی صفحات 53-66

    اثربخشی رهبری، یکی از عوامل موفقیت هر سازمانی محسوب می شود. بنابراین شناخت عواملی که می تواند با این عامل ارتباط داشته باشد، بسیار ارزشمند است. از این رو، هدف اصلی این تحقیق تعیین رابطه ی بین هوش هیجانی و اثربخشی رهبری از دیدگاه مدیران ورزشی بود. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه ی مدیران وزارتخانه ی ورزش و جوانان، کمیته ملی المپیک و پاراالمپیک، آکادمی ملی المپیک و فدراسیون های ورزشی (331 N=) بود که با استناد به جدول مورگان، 180 نفر جهت انجام این تحقیق انتخاب شدند. در این تحقیق، از پرسش نامه ی 33 سوالی هوش هیجانی سایبریا شرینگ (1998) و پرسش نامه ی محقق ساخته ی 36 سوالی اثربخشی رهبری بر اساس مدل تالکوت پارسونز جهت جمع آوری داده ها و از روش آماری رگرسیون چندمتغیره، جهت تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که اثربخشی رهبری با هوش هیجانی رابطه ی معنی داری دارد (05/0p<) و در بین خرده مقیاس های هوش هیجانی، دو خرده مقیاس خودانگیختگی و همدلی با اثربخشی رهبری رابطه ی معناداری داشتند (05/0p<). به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که هوش هیجانی عاملی مهم و پیش بینی کننده در اثربخشی رهبری مدیران ورزشی است. به نظر می رسد کنترل تمایلات عاطفی خود و درک احساسات و عواطف سایر افراد حاضر در محیط کاری از جانب مدیران بتواند به عنوان مولفه ای تاثیرگذار بر اثربخشی رهبری مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثربخشی، خودانگیختگی، همدلی
  • حامد حسین پور، حسن فهیم دوین، ریحانه ادیال باف مقدم صفحات 67-78

    تحقیق حاضر ضمن توصیف جاذبه های گردشگری شهرستان اسفراین به بررسی موانع گرایش گردشگران ورزشی به جاذبه های طبیعی گردشگری این شهرستان پرداخته است. در این پژوهش، 70 نفر از کارشناسان ورزشی و گردشگری شهرستان، استان و همچنین ورزشکاران و مربیان کشتی باچوخه شهرستان که دارای سابقه ی گردشگری ورزشی بودند، به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. به علت محدود بودن جامعه ی آماری، نمونه با جامعه برابر بود. اطلاعات لازم به وسیله ی: 1.پرسش نامه ی محقق ساخته ی مشخصات فردی؛ 2. پرسش نامه ی محقق ساخته ی 17 سوالی که با مقیاس لیکرت اندازه گیری شده بود، گردآوری شد. برای ارزیابی روایی این پرسش نامه به افراد صاحب نظر در حوزه ی مدیریت ورزشی و گردشگری مراجعه شد و با استفاده از دیدگاه های آنان اصلاحات لازم در پرسش نامه انجام شد و برای بررسی پایایی پرسش نامه، ضریب آلفای کرونباخ (89/0) توسط آمارگر تایید شد. از آمار توصیفی برای مشخصات آزمودنی ها مانند سن، میزان تحصیلات و سابقه ی کاری استفاده شد و در آمار استنباطی، از روش تحلیل عاملی تاییدی با چرخش واریماکس برای تعیین مهم ترین موانع گرایش گردشگران ورزشی شهرستان به جاذبه های طبیعی از دیدگاه کارشناسان حوزه ی ورزش و گردشگری استفاده شد. با توجه به یافته های پژوهش، «عدم وجود برنامه ای جامع و هماهنگ برای توسعه ی گردشگری ورزشی شهرستان» با بار عاملی 81/0 مهم ترین مانع از دیدگاه کارشناسان ورزشی و گردشگری انتخاب شده است و «عدم تخصیص منابع مالی مناسب و کافی برای برنامه های گردشگری ورزشی» با بار عاملی 78/0 به عنوان دومین مانع و «عدم حمایت مسئولین گردشگری استان» با بار عاملی 75/0 به عنوان سومین مانع تشخیص داده شده است. چهارمین مانع، «کمبود نیروی متخصص گردشگری» با بار عاملی 73/0 و پنجمین مانع، «عدم وجود یک مرکز واحد تصمیم گیری و برنامه ریزی» با بار عاملی 70/0 تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری ورزشی
  • مهران میزانی، میثم رحیمی زاده، سید نصرالله سجادی صفحات 79-102

    تحقیق حاضر به منظور بررسی و مقایسه وب سایت باشگاه های حرفه ای فوتبال اروپا، آسیا و ایران از لحاظ ارائه خدمات آنلاین به هواداران تیم از طریق وب سایت رسمی باشگاه و اتخاذ استراتژی های بازاریابی آنلاین توسط این باشگاه ها انجام گرفت. بدین منظور وب سایت رسمی تمامی تیم های حاضر در مراحل نهایی لیگ قهرمانان اروپا (16 تیم)، جام قهرمانان آسیا (16 تیم) و لیگ برتر ایران (18 تیم) مورد بررسی قرار گرفت. ابزار تحقیق چک لیست محقق ساخته ای بود که روایی آن به تایید متخصصان و اساتید مدیریت ورزشی رسیده بود. نتایج تحقیق نشان داد که باشگاه های ایرانی کمترین خدمات آنلاین را ارائه می کردند (میانگین 4/74 از 20) و کمترین استفاده را از وب سایت باشگاه برای بازاریابی و فروش محصولات و خدمات خود می نمودند (میانگین 1/19 از 20)؛ ارائه خدمات آنلاین و اتخاذ استراتژی های بازاریابی آنلاین ارتباطی با نتایج کسب شده توسط باشگاه های فوتبال نداشت و در میان باشگاه های اروپایی، بین ارائه خدمات آنلاین و استفاده از استراتژی های بازاریابی آنلاین ارتباط معنی داری وجود داشت (0/035>P). به عبارت دیگر، ارائه خدمات آنلاین مقدمه ای برای فروش محصولات و خدمات باشگاه و کسب درآمد بود.

    کلیدواژگان: بازاریابی، اینترنت، ورزش، فوتبال، طرفدار، هوادار، باشگاه
  • محبوبه نقوی، حبیب هنری، غلامعلی کارگر صفحات 103-114

    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان بهره گیری اعضای هیات علمی از فناوری اطلاعات در فرایند آموزش و پژوهش رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی با توجه به عوامل دموگرافی بود. نمونه آماری 83 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده های تربیت بدنی و علوم ورزشی که در مقطع تحصیلات تکمیلی مشغول به تدریس می باشند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی پرسشنامه توسط متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات و متخصصان رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی تایید و میزان روایی سازه پرسشنامه از طریق ضریب همبستگی پیرسون(738/0r=) گزارش شده است. میزان پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 89/0 بدست آمده است. نتایج نشان داد بین سابقه کار (0.59، P<0.05 -r=)، رتبه علمی(،P<0.05 0.395-r=) و کارکردهای پژوهشی (05/0،p< 279/0r=) اعضای هیات علمی با بهره گیری از فناوری اطلاعات ارتباط معنا داری وجود دارد. نتایج نشان می دهد بین میزان بکارگیری فناوری اطلاعات درفعالیت های آموزشی و پژوهشی در گرایش های متفاوت رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی تفاوت معنا-داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، آموزش، پژوهش، فناوری اطلاعات، اعضای هیات علمی، ویژگی های فرد
  • فریبرز ظریفی، بهرام یوسفی، سعید صادقی بروجردی صفحات 115-130

    هدف این پژوهش، ارائه مدل ارتباط عدالت سازمانی و تعهد سازمانی بر دلبستگی شغلی درکارشناسان وزارت ورزش و جوانان بود. براساس جدول مورگان 140 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993)، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و میر (1990) و پرسشنامه دلبستگی شغلی کانونگو (1982) استفاده شد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین عدالت سازمانی، تعهد سازمانی و دلبستگی شغلی ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. مدل ارائه شده براساس معادلات ساختاری دراین تحقیق نشان داد که تعهد سازمانی و عدالت سازمانی 81/0درصد تغییرات دلبستگی شغلی را تبیین می کرد و تعهد سازمانی ضریب اثر بیشتری بر دلبستگی شغلی نسبت به عدالت سازمانی داشت (05/0P<).

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، دلبستگی شغلی، وزارت ورزش و جوانان
  • لیلا حیدری، اسماعیل شریفیان صفحات 131-146

    ورزش و اقتصاد دولتی مشکلات زیادی برای کشور به همراه داشته است. یکی از راه های برون رفت از چنین وضعیتی توجه به بازاریابی است. بازاریابی ورزشی از جمله مسائل چالش برانگیز باشگاه های ورزشی در عصر حاضر است که هنوز مضامین واقعی آن برای جامعه ورزش ایران کاملا شناخته شده نیست. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی بازاریابی تحت وب در شش باشگاه سپاهان، استقلال، ذوب آهن، پرسپولیس، صبا باطری و تراکتورسازی انجام شد و سپس یافته ها با شش باشگاه از انگلستان و شش باشگاه از یونان مقایسه شد. روش تحقیق از نوع توصیفی و ابزار آن سیاهه ارزیابی مرور وب سایت از نظر ویژگی های بازاریابی کریمادیس (2010) بود. از 42 امتیاز مربوط به ویژگی اطلاعاتی، باشگاه های انگلستان 41 امتیاز و باشگاه های یونان 35 امتیاز کسب کردند و باشگاه های ایران با کسب 20 امتیاز در آخر قرار گرفتند. اگرچه باشگاه های ایران تا حدودی به ویژگی اطلاعاتی پرداخته اند، اما در تمام ویژگی های فروش، ترویجی، ارتباطی و جمع آوری داده ها از باشگاه های انگلستان و یونان ضعیف تر بودند؛ بنابراین با توجه به ارتقای روز افزون جایگاه وب در بازاریابی معاصر، باشگاه های ایران بازنگری اساسی و گسترده ای در وب سایت های خود نیاز دارند.

    کلیدواژگان: فوتبال، بازاریابی تحت وب، ایران، انگلستان، یونان
  • علی بنسبردی، محمدرضا معین فرد، احمد محمودی صفحات 147-162

    هدف از این پژوهش، تعیین رابطه ی محدودیت های گردشگران با رضایت مندی آنان در پیست های اسکی استان تهران بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی بود که به شکل میدانی اجرا شد. جامعه ی آماری پژوهش، تمامی گردشگران پیست های اسکی استان تهران، شامل پیست های اسکی دیزین، شمشک، توچال و آبعلی بودند. بر اساس برآوردهای صورت گرفته از مدیران پیست های اسکی مذکور، جامعه ی آماری پژوهش به صورت تقریبی ده هزار نفر در نظر گرفته شد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 370 نفر تعیین شد. تعداد400 پرسش نامه توزیع گردید که 362 پرسش نامه ی قابل قبول بازگردانده شد. برای گردآوری اطلاعات، از پرسش نامه ی وی (2008) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل ویژگی های جمعیت شناختی از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی، از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین محدودیت ها با رضایت مندی گردشگران پیست های اسکی ارتباط منفی و معناداری وجود دارد (31/0-،r=01/0 P<) از بین ابعاد محدودیت های گردشگران، بعد محدودیت های درون فردی، پیش-بین قوی تری برای رضایت مندی گردشگران بود.

    کلیدواژگان: محدودیت های گردشگران، رضایت مندی، پیست اسکی، مشتریان اماکن ورزش زمستانی
  • بهمن عسگری، حسین پورسلطانی، کیوان مشیری صفحات 163-178

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط بین یادگیری سازمانی با توانمندسازی در بین کارمندان اداره کل ورزش و جوانان (اداره کل تربیت بدنی سابق) استان تهران بود. جامعه آماری این پژوهش، تمام کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران (182N=) بود که تعداد 105 نفر با استفاده از جدول حجم و نمونه مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش دو پرسش نامه استاندارد یادگیری سازمانی نیف (2001) و توانمندسازی اسپریتزر (1995) با مقیاس 7 ارزشی لیکرت (اصلا موافق نیستم=1 تا کاملا موافقم=7) بود. پایایی هر دو پرسش نامه در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت و اعداد مربوط به پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ برای پرسش نامه یادگیری سازمانی 91/0 و برای پرسش نامه توانمندسازی روانشناختی 87/0 بدست آمد. به منظور توصیف آماری داده ها از شاخص های توصیفی و برای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از آزمون های آماری کلموگروف اسمیرونف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS و در سطح معناداری 05/0≥P استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین یادگیری سازمانی با توانمندسازی کارکنان رابطه مثبت و معنادار (407/0=r) وجود دارد. همچنین ضریب همبستگی بین یادگیری سازمانی با احساس استقلال، احساس موثر بودن و احساس اعتماد مثبت و معنادار است که بیشترین مقدار همبستگی بین احساس استقلال با یادگیری سازمانی به میزان 477/0 مشاهده گردید. علاوه بر این، بین یادگیری سازمانی با خرده مقیاس های احساس شایستگی و احساس معناداری رابطه معناداری بدست نیامد. در پایان پیشنهاد می شود که سازمان های ورزشی از جمله ادارات کل ورزش و جوانان استانها برای پرورش کارکنانی توانمند، خلاق، پویا و کارآمد به مسئله یادگیری سازمانی توجه زیادی نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، کارمند، عملکرد سازمانی
  • سید احمد نژادسجادی، جهانگیر سلیمانی دامنه صفحات 179-192

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد فدراسیون های ورزشی ایران، از دیدگاه صاحب نظران و با استفاده از مدل AHP بود. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی و جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان فدراسیون-های ورزشی و همچنین اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه های دولتی شهر تهران بود (167 نفر) که تعداد 60 نفر، با در نظر گرفتن تعداد نمونه مورد نیاز برای تصمیم گیری در مدل AHP، به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. در مرحله اول تحقیق، جهت شناسایی شاخص های ارزیابی عملکرد، با مرور ادبیات و پیشینه تحقیق فهرستی از شاخص تدوین گردیده و در اختیار صاحب-نظران قرار داده شد. پس از دریافت و جمع بندی نظرات، چهارچوب نهایی شاخص های ارزیابی عملکرد فدراسیون های ورزشی ایران، در چهار معیار کلی و با 43 زیر معیار تدوین گردید. در مرحله بعد تحقیق جهت اولویت بندی این شاخص ها و تعیین میزان اهمیت هر یک از معیارها و زیر معیارهای تدوین شده، از مدل AHP استفاده گردید. بر اساس این اولویت بندی در میان چهار معیار کلی ارزیابی عملکرد فدراسیون ها، امور پشتیبانی و برنامه ریزی، توسعه زیر ساخت های ورزش، امور فنی و ورزشی و توسعه منابع کالبدی و تجهیزاتی به ترتیب در اولویت های اول تا چهارم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شاخص، ارزیابی عملکرد، فدراسیون های ورزشی، مدل AHP
  • سمیه حامدی، فریدون تندنویس، محمدباقر فرقانی اوزرودی صفحات 193-204

    هدف از این پژوهش، بررسی مهارت و میزان استفاده معلم ها تربیت بدنی استان سمنان در استفاده از فناوری اطلاعات بود. تحقیق از نوع توصیفی - کاربردی و حال نگر بوده که به طریق میدانی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل تمامی معلم های تربیت بدنی زن و مرد رسمی و پیمانی و حق التدریس استان سمنان بود. نمونه ی آماری شامل 212 نفر از معلم های تربیت بدنی بودند که به پرسش نامه پاسخ داده اند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه ی کلاته آهنی سال 1388 (α= 0.079). روش آماری مورد استفاده شامل تی دو گروه مستقل، آزمون کالموگراف - اسمیرنوف و ضریب همبستگی پیرسون بود. یافته های تحقیق نشان داد که بین مهارت، میزان استفاده از ابزار فناری اطلاعات و میزان نیاز به آموزش آنها پیرامون استفاده از فناوری اطلاعات رابطه ی معنی داری وجود دارد. همچنین بین مهارت و میزان استفاده از فناوری اطلاعات در امور آموزشی و پژوهشی به تفکیک مقطع تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، معلم های تربیت بدنی، استان سمنان
|
  • Seyed Reza Seyed Javadin, Mojtaba Barari, Vahid Saatchian Pages 15-34

    Relationships are among the most important and powerful aspects of sports marketing. In other that, one of the most important approaches in relationship marketing is relational benefits that indicate success or fault in relationship marketing implementation. Thus the present article has studied effect of relational benefits includes confidence, social, special treatment and respect benefits on customer loyalty. Also this paper presents a framework for understanding how and why consumers engage in relationship marketing. This study is a descriptive study was conducted through a survey and its population of research was made up of whole customers of bodybuilding centers in Rasht city (N=210). The data gathering instrument was questionnaire and its validity was investigated via exploratory and confirmatory factor analysis. The result of exploratory factor analyze indicate relational benefit include confidence, social and special treatment benefit. Indeed in this present study underpinning of relational benefit are three, confidences, social and special treatment benefit. Furthermore, result indicates that relational benefit (confidence, social and special treatment benefit) had significant and positive effect on customer loyalty.

    Keywords: Sport marketing, loyalty, relational benefits
  • Mohammad Hasan Peymanfar, Ali Reza Elahi, Mehrzad Hamidi Pages 35-52

    One of the main concerns of the strategists and top managers of organizations is effective implementation of formulated strategies. According to Byger`s (2001) statements 90 percent of strategies do not implemented timely. Iran sport system also has the same status. a number of strategic plan at the sport level in country formulated in recent decade, but The studies of current status suggest the lack of complete implementation, achievement their goals and expected results. these research used a qualitative study and Grounded Theory to identify barriers to effective implementation strategies in iran sport system. To this and, this research performed of qualitative interviews with experts (n = 28), after study of literature and the subject background. qualitative interviews findings as open coding, axial and selective text were analyzed. The results identified 24 major barriers to the implementation strategies of the sport in Iran. The titles of these barriers in the form of four components: Infrastructural barriers (6obstacles), The barriers of strategies formulation stage (6 obstacles). The barriers of strategies transition stage (5 obstacles) The barriers of strategies implementation stage (7 obstacles) were classified. clearly, in order to optimize the implementation of strategic programs in Iran at first, these barriers must be eliminated. So that identified barriers in this research can be useful for top manager and strategists of iran`s sport system before, during and after the formulation of strategic plans.

    Keywords: Strategic management, strategy implementation, Iranian sport system, barriers, problems
  • Maryam Mokhtari Dinani Hashem Kozechian Mogtaba Amiri Mohammad Ehsani Pages 53-66

    Leadership effectiveness is a factor of successful in any organizations. Hence, it is important to identification of factors that can be related to this factor. Therefore, the purpose of this research was to investigate the relationship between emotional intelligence and leadership effectiveness of sport managers. The Statistical popularly was all managers of Sport and Young's Ministry, National Olympic committee, National Paralympics committee, National Olympic Academy, and Sport Federations (N=331). Base on Morgan table, 180 people were selected to this research. Research madeLeadership effectiveness questionnaire, based on Parsons Model, and SiberyaShring (1998) emotional intelligence questionnaire was used to collect data. Data analysis was performed by the multivariate regression. The results of present study showed that there was significant relationship between self- motivation and empathy with leadership effectiveness (p<0/05). Generally, this study showed that emotional intelligence is important factor in leadership effectiveness of sport managers.It seems that, control of emotional attends and understanding of feelings and emotions of other peoples in work place by sport managers can attend as an effective factor to leadership effectiveness.

    Keywords: Effectiveness, Self, Motivation, Empathy
  • Mr Hamed Hoseinpur, Mr Hasan Fahim Davin, Mrs Reyhane Adyal Baf Moghadam Pages 67-78

    The present study by describing the attraction sites in sport tourism of Esfarayan a City in northern Khorasan Province tries to investigate the constraints in leading traditional wrestling (choke) spectators toward tourism attractions of the city. For this purpose a statistical sample of 70 experts of sport management and tourism industry responded to a researcher’s made questionnaire with an overall Cranach’s alpha of 0.89. Statistical analyses were conducted by using confirmatory factor analysis. The result of the study revealed. Organizational constraint was the first constraint with 0.81 Significal factor. lack of allocating appropriate financial support with & 0.78 significant factor was the second confront and lack of support by authorities of sport tourism was the third constraint with 0.75 significant factor and lack of specializes human resource with 0.73 significant factor was the fourth and lack of a Unfiled center decision making was the fifth significant factor with 0.70 significant factor. Was the fifth significant factor with 0.70 significant factors.

    Keywords: Tourism, Sport tourism Constraints
  • Mehran Mizany, Meysam Rahimizadeh, Seyed Nasrollah Sajjadi Pages 79-102

    This study was conducted to explore and compare official websites of professional soccer clubs of Europe, Asia and Iran in regard of providing media contents for fans and using online marketing strategies. For this purpose, official websites of all existing clubs of UEFA Champions League (16 teams), AFC Champions League (16 teams), and Iran's Premier League was carefully observed by using a researcher-made questionnaire which it's validity was approved by experts and faculty members in sport management area. The results showed that Iranian clubs websites had lowest media contents (4.74 out of 20) and lowest using of online marketing strategies (1.19 out of 20). According to our results, there were not significant relationship between providing media contents and using online marketing strategies with ranking of the team. There was a significant relationship between providing media contents and using online marketing strategies among European soccer clubs (P<0.035). In other words, providing media contents through club website was a prelude to marketing merchandises and services of club and obtaining financial benefits.

    Keywords: Marketing, Internet, Sport, Soccer, Football, Fan, Club
  • Mrs Mahboubeh Naghavi, Mr Habib Honari, Mr Gholamali Karegar Pages 103-114

    The gold of study is investigating use rate faculty member of information technology in education and research process physical education field with regard demography factors. Statistical sample constituted from 83 members of scientific board in faculties of physical education and sport sciences who are teaching in complementary levels of education. Research’s tool was a questionnaire made by researcher. Reliability amount of the questionnaire was confirmed by specialists in information and communication technology, members of scientific boards and Construct validity of the Pearson correlation coefficient (r= 0/738) reported amount of validity of the questionnaire was calculated 0.88 based on α Cranachs. The results showed that there are correlation between information technology ratio use faculty member with record of service (r= - 0/59, p<0/01), science grad (r= -0/395, p<0/05) and research act (r= 0/279, p<0/05). The result show that the use of information technology research and training activities in the different trends in physical education and sport science disciplines there are significant differences.

    Keywords: physical education, education, research, information echnology, faculty member, Demograp
  • Fariborz Zarifi, Bahram Yoosefy, Saeed Sadegiberojerdi Pages 115-130

    The purpose of this study was to present a model for Relationship organizational justice and organizational commitment on job involvement in the Ministry of Sport and Youth. According to the Morgan’s sample size table, 140 persons were selected randomly. Demographic information questionnaire, Organizational justice questionnaire Niehoff & Moorman (1993), organizational commitment questionnaire Allen & Meyer (1990), and and job involvement questionnaire Kanungo (1982) were used to collective data. Pearson correlation coefficient showed that there was a positive and significant relationship between organizational justice, organizational commitment and job involvement. The result of structural equations model (SEM) showed that organizational justice and organizational commitment determine 0.81 variance of job involvement, and the organizational commitment has more effect than organizational justice on job involvement.

    Keywords: Organizational justice, Organizational Commitment, Job Involvement, Ministry of Sport, Youth
  • Mrs Leila Heidari, Mr Esmaeel Sharifian Pages 131-146

    Sport and economy are governmental in Iran. This issue had many problems with them.One of the methods for exit of this situation is attention to marketing. Sport marketing is one of challenging issues in today’s sports clubs. Sport marketing is not fully known true for the sport communities in Iran. Purpose of this article was study of web based marketing in six clubs: Sepahan, Esteghlal, Zobe Ahan, Perspolis, Saba Batry and Traktor Sazi. Then, the findings were compared with six clubs from England and six clubs from Greece. The research method was descriptive and research instrument was marketing web browsing kriemadis’s (2010) cheek list. The research findings showed that of 42 points related with information factor, British clubs earned 41 points; Greek clubs received 35 points and finally Iranian clubs gained 20 points. However, although the Iranian clubs have been partly considering to information factor but in all of the sales, promotion, communication and data collection features were weaker than England and Greece clubs. So, whit the growing web position in contemporary marketing, Iranian clubs require to wide and fundamental revision in their websites.

    Keywords: Football, Web based marketing, Iran, England, Greece
  • Mr Ali Benesbordi, Dr Mohammad Reza Moein Fard, Mr Ahmad Mahmoudi Pages 147-162

    The aim of this study is determining the relationship between tourist's constraints and their satisfaction in Tehran's ski resorts. The study was a descriptive study and correlation kind, and conducted as a field study. The statistical population was all tourists of Tehran's ski resorts, including: Tochal, Dizin, Shemshak and Abali. According to estimates from the managers of ski resorts, the statistical population approximately was considered ten thousand. 370 people selected as sample by using Morgan table. A total of 400 questionnaires was distributed and 362 acceptable questionnaires was returned. To gather information, Questionnaire of Wei-Ku Yeh (2008) was used. For data analysis, we used descriptive statistics to determine the frequencies, percentages and mean and standard deviations. Inferential statistics including confirmatory factor analysis, One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test, Pearson correlation and multiple regressions was used simultaneously. Survey findings showed that there is a negative significant relationship between tourist's constraints and satisfaction(r=0.31, P= 0.001). From Dimensions of tourist constraints, the intrapersonal constraints were stronger predictor for tourist's satisfaction.

    Keywords: Tourist constraints, Satisfaction, Ski resort
  • Mr Bahman Asgari, Mr Hossein Pursoltani, Mr Keivan Moshiri Pages 163-178

    The purpose of this research was study relationship organizational learning whit psychological empowerment among staff of sport and youth head office of Tehran province. Statistical population of this research was all of the staff (N=182) that 105 staff selected as statistical sample With use from Morgan table. Used instrument in this research was two standard questionnaires include of neefe organizational learning questionnaire (2001) and Spritzer psychological empowerment questionnaire (1995) whit likert 7 value scale (complete disagree=1 to complete agree=7). in pilot study on 30 cases from staff of sport and youth head office of Tehran province, reliability of organizational learning and psychological empowerment questionnaires using Cronbach's alpha coefficient, was 0/91 and 0/87 respectively. In order to evaluate and compare the descriptive data used from descriptive statistics and for analysis of inferential data used from Kolmogorov-smirnov, Pearson correlation coefficient and regression tests in software SPSS And significant level p≤0/05. Finding showed that between organizational learning and psychological empowerment there positive and significantly relationship (r=0/407). Also, correlation coefficient between organizational learning whit autonomy, impact and confidence is positive and significantly that most correlation coefficient whit autonomy (r=0/477). Moreover, there not positive and significantly between organizational learning whit subscales of competence and meaning. in the end, being offer that sport organizations include of sport and youth head office of Tehran province for training empower, innovator, dynamic and useful staff Regard to organizational learning.

    Keywords: organizational learning, psychological empowerment, staff, job performance
  • Seyed Ahmad Nejad Sajjadi, Jahangir Soleimani, Damaneh Pages 179-192

    The purpose of the present study was to identify the performance evaluation and criteria of Iranian sport federation from expert view points. This is a descriptive- Analytical study. The statistical populate included all managers and specialists of the federations. In order to find the value of every considered criteria, the AHP model has been used. All the performed stages of the AHP technique were carried out by the expert choice software. In the initial stage, the primary questionnaire was administered by reviewing the literaure, and interviewing experts.in the next stage the questionnaire was given to experts. Then after collecting opinions and observing considerations the final questionnaire was administered with 4 criteria and 43 sub divisions. In the third stage, in order to find the performance of the criteria and their subdivisions and their values, the questionnaires were administered to 60 experts. Result show that among the four general criteria for evaluating the performance of the Iranian Federation and program support and planning, development of sports infrastructure, technical issues and develop sports and physical resources and equipment are located respectively in the first and fourth priorities.

    Keywords: Index, Performance evaluation, Iranian sport federation, AHP
  • Mrs Somayeh Hamedi, Mr Fereydon Tondnevis, Mr Mohammadbagher Forghani Ozrodi Pages 193-204

    The purpose of this study The skill & use rang by physical education teachers of information technology. This Descriptive study is applicable and pay attention to today situation and use some humanistic calculation. The statistics include all male and female physical education teachers and the right to a formal treaty was Semnan province. The sample consisted of 212 physical education teachers who have responded to the questionnaire. Measurement tools, hardware Kalate 2010 questionnaire (Cronbach's alpha 79%). Statistical methods used included two independent T-test and Pearson correlation coefficient was Smirnov Kalmvgraf and Pearson cooperation Coefficient. The research findings showed that physical education teacher's attitudes towards IT were positive And skills, the use of tools and information needed to their education about using of information technology, there is a significant relationship. And also between subject's attitudes about the use of IT around research and education field and their require about training, on both sexes (female & male) there is no significant difference. Between skill level and use of information technology in teaching and research separately, there is significant difference in educational level.

    Keywords: information technology, physical education teachers, Semnan province