فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:18 Issue: 4, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • مهرعلی رحیمی، بهاره فریدونی، فرید نجفی، لاله مظفری، سارا اسدی صفحات 197-203
    زمینه
    علی رغم تلاش های صورت گرفته و معرفی داروهای مختلف، درمان نوروپاتی دیابتی تاکنون رضایت بخش نبوده است. در مطالعات اخیر، با توجه به سطح پایین تر ویتامین D در افراد مبتلا به دیابت نسبت به افراد سالم، به نقش این ویتامین در درمان نوروپاتی دیابتی پرداخته شده است.
    روش ها
    90 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 که به مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه مراجعه کرده بودند و بر اساس معیار بالینی تورنتو حداقل به مدت یک ماه نوروپاتی و همچنین کمبود ویتامین Dداشتند وارد این کارآزمایی بالینی شدند. بیماران به مدت سه ماه، هفته ای یک بار، تحت درمان با ویتامین D50000 واحد قرار گرفتند. سطح ویتامینD، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) و شدت نوروپاتی بر اساس معیار بالینی تورنتو پیش و پس از سه ماه درمان ثبت شد و نتایج تحلیل گردید.
    یافته ها
    در پایان مداخله، سطح ویتامینD در بیماران افزایش معنادار پیدا کرد و در 85 درصد بیماران به حد مطلوب رسید. همچنین شدت نوروپاتی از 5/2±5/9 (قبل از مداخله) به 5/2±0/7 (بعد از مداخله) کاهش یافت که از نظر آماری معنادار بود. سطح HbA1C هم از 6/1±6/8 درصد به 4/1±4/7 درصد کاهش معنادار پیدا کرد. اما ارتباط بین کاهش شدت نوروپاتی و تغییرات سطح ویتامین D و سطح HBA1C معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد که اصلاح کمبود ویتامین D در کاهش شدت نوروپاتی نقشی ندارد و می توان اثر ویتامین D در افزایش سطح آستانه درد به طور غیراختصاصی یا اثر دارونمای ویتامین D را مطرح کرد.
    کلیدواژگان: دیابت، نوروپاتی، ویتامین D، HbA1C
  • گونا فتحی، ماندانا جوان، ماهدخت طاهری، مریم شهودی صفحات 204-212
    زمینه
    رهبری اخلاقی به عنوان رویکرد نوینی در چشم انداز رهبری پا به عرصه ظهور گذاشته و با اولویت دادن به اخلاقیات در سازمان، زمینه را برای ایجاد و ارتقای اثربخشی فردی و سازمانی فراهم نموده است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف مدلیابی روابط بین رهبری اخلاقی و حاکمیت بالینی با توانمندسازی روانشناختی در میان پرستاران بیمارستانهای دولتی شهر کرمانشاه در سال 1393 انجام شد.
    روش ها
    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه (550 نفر) بود که با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، 163 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های رهبری اخلاقی، حاکمیت بالینی و توانمندسازی روانشناختی بودند که روایی و پایایی آن ها، بررسی و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که روابط رهبری اخلاقی با حاکمیت بالینی (01/0P<) و توانمنسازی روانشناختی (01/0P<) معنادار است. همچنین بین حاکمیت بالینی با توانمندسازی روانشناختی (05/0P<) رابطه معناداری وجود داشت. بر اساس نتایج پژوهش، رهبری اخلاقی به صورت مستقیم و با واسطه حاکمیت بالینی بر توانمندسازی روانشناختی پرستاران تاثیرگذار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    تکیه بر اخلاقیات و رهبری اخلاقمدار در بیمارستان، ضمن آمادهسازی فضا و بافت برای افزایش اثربخشی رویکرد حاکمیت بالینی، احساس توانمندسازی روانشناختی را در پرستاران ارتقاء میدهد. بر این اساس، ضرورت توجه به مباحث اخلاقی در بیمارستان احساس میشود.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، حاکمیت بالینی، توانمندسازی روانشناختی، مدلیابی
  • محمود کریمی، ایرج ضاربان، محمد سارانی، فاطمه رخشانی، جلیل کوهپایه زاداصفهانی، حمید برادران صفحات 213-219
    زمینه
    تمکین درمانی پایین در بیماران مسلول از تهدیدکننده های اصلی برنامه مبارزه با سل است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر تمکین درمانی بیماران سلی از طریق مدل اعتقاد بهداشتی انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی 110 بیمار مسلول مراجعه کننده به مرکز مبارزه با سل زابل به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای شامل سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و مرور پرونده پزشکی بیماران بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون تی مستقل، آنوا و رگرسیون چندگانه در سطح اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کننده ها 7/55 با انحراف معیار 6/18 بود. 89 درصد بیماران سل ریوی و 11 درصد سل خارج ریوی داشتند. تحلیل رگرسیونی نشان داد که آگاهی، تهدید درک شده، خودکارآمدی و منافع درک شده پیشگویی کننده های معنادار برای تمکین درمانی بودند و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در مجموع 29 درصد از واریانس رفتار بیماران را توضیح می داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بر ضرورت افزایش آگاهی و تغییر باور بیماران درباره خطرات عدم تمکین درمانی در بیماران تاکید می کند.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، رژیم درمانی، سل
  • ابوالحسن افکار، محمد محبوبی، فردین مهرابیان، ربیع الله فرمانبر، فریبا قهرمانی، احسان کاظم نژاد، آمینه خدادادی صفحات 220-225
    زمینه
    زخم بستر یک مشکل عمده برای بیماران بستری در بیمارستان محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده زخم بستر در بخش مراقبت های ویژه صورت گرفته است.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که بر روی673 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه 6 بیمارستان منتخب طی یک دوره شش ماهه در استان گیلان انجام شد. نمونه گیری به صورت آسان انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه برادن بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی تایید شده است. داده ها در محیط نرم افزارSPSS 20 و با استفاده از آزمون های t-test، کای اسکویر و Logistic regression تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 7/1635/45 سال بود. بروز زخم بستر در نمونه مورد مطالعه 6/3 درصد بود. شاخص های الگوی غذایی و سائیدگی و کشش پس از تعدیل نسبت شانس به عنوان عوامل پیش گوکننده زخم بستر شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    توجه به تغذیه مناسب و درست اجرا نمودن ساییدگی و کشش عضلات و بافت های بیماران بخش مراقبت های ویژه می توان علاوه بر پیش بینی معیارهای مدل مربوطه، زخم بستر و عوارض حاصل از آن را به درستی مدیریت نمود. بازآموزی پرسنل بخش مراقبت های ویژه در این زمینه و همچنین آموزش بیماران این بخش پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: زخم بستر، مراقبت های ویژه، مقیاس برادن، بیمارستان
  • زینب امیریان، رستم جلالی، فاطمه ریگی، اعظم نادری، محمد امیریان، شهیاد صالحی صفحات 226-233
    زمینه
    کیفیت زندگی یک مفهوم پیچیده و چندبعدی است که تحت تاثیر مولفه هایی چون زمان، مکان، ارزش های فردی و ارزش های اجتماعی قرار دارد. کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری های مزمن با ویژگی فردی آن ها ارتباط دارد و وابسته به مهارت های سازگاری افراد در موقعیت های مختلف زندگی است. این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی بیماران شهری و روستایی پس از جراحی بای پس عروق کرونر (CABG) پرداخته است.
    روش ها
    مطالعه ای تحلیلی مقطعی با استفاده از پرسشنامه مک نیو (خاص بیماران قلبی) انجام شد. 126 بیمار پس از CABG (70 بیمار شهری و 56 بیمار روستایی) با آزمون آماری t مستقل مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی بیماران شهری 72/101/64 و روستایی 3/1117/76 بود و تفاوت دو گروه از نظر آماری معنادار بود (001/0P<). همچنین بین دو گروه در حیطه فیزیکی (001/0P<)، اجتماعی (001/0P<) و عاطفی (03/0p<) تفاوت معنادار بوده و در بیماران روستایی مطلوب تر بود.
    نتیجه گیری
    محیط فیزیکی افراد و مولفه های آن بر کیفیت زندگی افراد پس از CABGتاثیر دارد. از طرفی شیوه زندگی افراد روستایی و فعال بودن آن ها می تواند به عنوان الگویی برای بیماران شهری باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پیوند بای پس عروق کرونر، شهر و روستا
  • حامد فولادسرشت، سعید صفیری، محمد مقدسی امیری، محمدصادق رازقی، نسرین بازرگان صفحات 234-241
    زمینه
    شناسایی آلرژن های محیطی، چالش اصلی در بیماری های آلرژیکی است و تنها راه درمان این بیماری ها، دوری از این مواد می باشد. هدف از این مطالعه تشخیص فراوانی آلرژن های غذایی و هوایی با استفاده از تست پوستی پریک در بیماران مبتلا به آلرژی بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعه توصیفی- مقطعی بود که روی بیماران مبتلا به درماتیت آتوپیک (54 نفر)، رینیت آلرژیک (64 نفر) و کهیر مزمن (39 نفر) انجام گرفت. افراد مورد مطالعه، بیماران مراجعه کننده به بخش آسم و آلرژی بیمارستان افضلی پور شهر کرمان، در سال های 89-1386 بودند که بیماری آن ها با استفاده از تست های بالینی و پاراکلینیکی تایید شده بود. جهت تعیین حساسیت افراد نسبت به آنتی ژنهای غذایی و استنشاقی، از عصاره هر یک از آلرژن ها در تست پوستی پریک استفاده شد.
    یافته ها
    2/59 درصد از کل بیماران حداقل به یکی از آلرژن ها پاسخ مثبت دادند. آلرژی به آلرژن های استنشاقی و غذایی به ترتیب 9/55 و 7/21 درصد بود. مخلوط علف شور، سلمه تره و اسفناج (9/22%) و سفیده تخم مرغ (2/10%) شایع ترین آلرژن های استنشاقی و غذایی بودند.
    نتیجه گیری
    حساسیت به سوسک، سفیده تخم مرغ، زرده تخم مرغ و گوجه فرنگی به طور معناداری در بین زنان و مردان متفاوت می باشد. طوری که میزان حساسیت به این 4 آلرژن در مردان شایع تر از زنان است (05/0P<). با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه به نظر می رسد شیوع حساسیت به آلرژن های غذایی و استنشاقی بسته به رسوم تغذیه ای و شرایط محیط زندگی متفاوت است.
    کلیدواژگان: آلرژن ها، درماتیت آتوپیک، رنیت، کهیر
  • مقالات مروری
  • فرج الله ملک، کورش سایمیری، فاطمه سایمیری، فائزه کیانی، صدف نصیری، حسن رضا محمدی، منصور امرایی صفحات 242-250
    زمینه
    سندرم متابولیک دربرگیرنده مجموعه فاکتورهای خطرسازی است که خطر بروز بیماری های قلبی- عروقی، دیابت نوع 2 و در نهایت میزان مرگومیر را در افراد بالا میبرند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع این اختلال به روش متاآنالیز می باشد.
    روش ها
    با جستجو در بانکهای اطلاعاتی جهاد دانشگاهی (SID)، Magiran،Medlib،Google Scholar و PubMed تعداد 26 مقاله که در طی سال های 20011-2003 در ایران انجام شده بود استخراج و داده های آن ها با استفاده از روش متاآنالیز، مدل اثرات تصادفی (Random Effects Model) تحلیل گردید. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 بررسی شد. داده ها با نرم افزار R و STATA (Ver 11/2) آنالیز شدند.
    یافته ها
    حجم کل نمونه 60635 نفر با محدوده سنی 90-3 سال بود. شیوع سندرم متابولیک طبق معیار IDF، 36 درصد (با فاصله اطمینان 95%: 40/0-32/0) و براساس معیار ATPIII، 27 درصد (با فاصله اطمینان 95%: 32/0-22/0) تخمین زده شد. میزان شیوع در زنان و مردان با توجه به نتایج 4 مطالعه بر طبق معیار IDF به ترتیب 39/0 (فاصله اطمینان 95%: 59/0 -19/0) و 20/0 (فاصله اطمینان 95%: 29/0-10/0) برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    در ایران شیوع سندرم متالبولیک بالا میباشد و طبق هر دو معیار، شیوع در زنان نسبت به مردان بیشتر است. یک روند رو به رشد با سن در هر دو جنس دیده میشود. با توجه به میزان شیوع سندرم متابولیک در ایران و خصوصا در زنان، مسئولان بهداشتی و درمانی باید برنامه ریزی هایی در جهت کاهش این اختلال در جامعه ارایه نمایند.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، شیوع، متاآنالیز
  • گزارش کوتاه
  • هادی جعفری منش، مهدی رنجبران صفحات 251-255
    هدف این مطالعه، بررسی دیدگاه بیماران بستری در بخش های اورولوژی درباره «اهمیت» و «رعایت» حریم خصوصی بود. 210 بیمار به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. داده ها با مقیاس 18 آیتمی حریم بیمار و به روش مصاحبه حضوری جمع آوری شد. روایی و پایایی ابزار به کمک اعتبار محتوا و آلفای کرونباخ محاسبه شد. از دیدگاه بیماران، اقدام فوری درمانی (100%)، فراهم کردن محیط تمیز (100%) و پوشاندن نواحی غیرضروری بدن (93%) دارای «اهمیت» بیشتری بود. حریم خصوصی تنها در 34 درصد بیماران «رعایت» شده بود. میزان رعایت حریم بیمار بسیار پایین است و باید به این امر توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: اورولوژی، حریم بیمار، رعایت
|
  • Mehrali Rahimi, Bahareh Fereidouni, Farid Najafi, Laleh Mozafari, Sara Asadi Pages 197-203
    Background
    Current therapies for diabetic neuropathy have not been satisfactory despite the frequent attempts made and various medications introduced. Given the lower level of vitamin D in diabetic patients than in normal population, the present study evaluated the role of vitamin D in the treatment of diabetic neuropathy.
    Methods
    A total of 90 type II diabetic patients with a history of neuropathy for at least one month based on Toronto clinical score system and low level of vitamin D, who had referred to Kermanshah Diabetes Research Center, Iran, were included in this clinical study. The patients underwent treatment with 50000 U vitamin D for three months, once per week. The level of vitamin D, HbA1C and the score of neuropathy were measured before and after three months treatment and the results were analyzed.
    Results
    After treatment, vitamin D level significantly increased which was favorable in 85% of the patients. Also, neuropathy level decreased from 9.5±2.5 (before treatment) to 7.0±2.5 (after treatment), which was statistically significant. Moreover, the HbA1C level significantly decreased from 8.6±1.6 to 7.4±1.4. However, no significant correlation was reported between neuropathy level reduction, changes of vitamin D level and HBA1C level.
    Conclusion
    The results of the current study indicated that vitamin D has no therapeutic effect on diabetic neuropathy and increase of pain threshold level may be non-specifically due to the placebo effect of vitamin D.
    Keywords: Diabetes, neuropathy, HbA1C, vitamin D
  • Goona Fathi, Mandana Javanak, Mahdokht Taheri, Maryam Shohoudi Pages 204-212
    Background
    Ethical leadership appeared as a new approach in the leadership perspective and provided the ground for promoting individual and organizational efficiency by giving priorities to ethics in organizations. In this regard, the present study was conducted with the aim of modeling the relations of ethical leadership and clinical governance with psychological empowerment among nurses of public hospitals in Kermanshah in 2014.
    Methods
    the research method was descriptive survey. The study sample consisted of all nurses (n=550) working in public hospitals of Kermanshah University of Medical Science for whom 163 nurses were selected using simple random sampling. The tools for data collection were ethical leadership, clinical governance and psychology empowerment questionnaires whose validity and reliability were confirmed. The structural equation modeling was used to analyze the data.
    Results
    The results showed a significant relationship between ethical leadership and clinical governance (P<0.01) and psychological empowerment (P<0.01). Moreover, there was a significant correlation between clinical governance and psychological empowerment (P<0.05). Based on the results of the research, ethical leadership directly and through clinical governance affected the nurses’ psychological empowerment (P<0.05).
    Conclusion
    reliance on ethics and ethical leadership in hospitals, in addition to providing the space and ground for improving the effectiveness of clinical governance approach, can promote the feeling of psychological empowerment in nurses. Accordingly, the ethical issues are required to be taken into consideration in hospitals.
    Keywords: Ethical leadership, clinical governance, psychological empowerment, modeling
  • Mahmood Karimy, Iraj Zareban, Mohammad Sarani, Fatemeh Rakhshani, Jalil Kuhpayehzadeh, Hamid Baradaran Pages 213-219
    Background
    Low adherence to the treatment regimen in tuberculosis patients has been recognized as a major threat for tuberculosis (TB) control program. Thus, the present study was conducted to assess the factors affecting adherence to the treatment regimen of TB patients via Health Belief Model (HBM).
    Methods
    In this cross-sectional study,110 tuberculosis patients attending anti-TB center in Zabol were selected and included in the study using census method. Data were collected using Health Belief Model (HBM) questionnaire and reviewing the patient's medical files. The collected data were analyzed by SPSS software using t-test, ANOVA and multiple regression analysis with 95 % confidence level.
    Results
    The mean age of the participants was 55.7±18.6 years. 89% of the patients had pulmonary tuberculosis and 11% had extra-pulmonary tuberculosis. The multiple regression analysis showed knowledge, self-efficacy, perceived benefits and perceived threat were significant predictors of adherence to the treatment regimen. The HBM constructs accounted for 29% of the variance observed in adherence to the treatment regimen.
    Conclusion
    The findings of the study highlight the need to increase awareness and change the patients’ beliefs about the risks of low adherence to the treatment regimen in patients.
    Keywords: Health Belief Model, treatment regimen, tuberculosis
  • Abolhasan Afkar, Mohammad Mahboubi, Fardin Mehrabian, Rabiollah Farmanbar, Fariba Ghahramani, Ehsan Kazem Nezhad, Amineh Khodadadi Pages 220-225
    Background
    Bed sore is a major problem for inpatients in the hospital. This study was aimed to determine the predictive factors of bedsore in Intensive Care Unit (ICU).
    Methods
    A descriptive – analytical study was conducted on 673 Intensive Care Unit (ICU) inpatients of 6 selected hospitals in a period of 6 months in Guilan. The participants were selected via simple random sampling. Data were collected by the Braden Scale whose reliability and validity had breen confirmed in previous studies. Data were fed into SPSS software and analyzed using t-test, chi-square and Logistic regression.
    Results
    The mean age of the subjects was 45.35±16.7. Incidence of bedsore was 3.6%. Dietary patterns, wear and tension were identified as predictors of bed sore after adjustment of odds ratio.
    Conclusion
    We can properly manage the bed sore and its complications, in addition to predicting the parameters of the given model, through attention to proper nutrition, stretching the muscles and tissues of the patients in ICU. Retraining the personnel of the intensive care unit and training the patients are recommended.
    Keywords: bedsore‚ Intensive Care‚ Braden scale‚ hospital
  • Zeinab Amirian, Rostam Jalali, Fatemeh Rigi, Azam Nadery, Mohammad Amirian, Shahyad Salehi Pages 226-233
    Background
    Quality of life is a complex multi-dimensional concept influenced by factors such as time, location and personal and social values. Quality of life for chronic patients is related to their individual characteristics and adaptation skills in different situations. This study was conducted to compare the quality of life in patients undergoing coronary artery bypass surgery in the rural and urban communities.
    Methods
    A cross-sectional analytical study was conducted using Mac New questionnaire (specific to patients with heart disease). The quality of life in 126 patients after coronary artery bypass graft surgery (CABG) (56 rural patients and 70 urban patients) was compared by independent t-test.
    Results
    the mean scores for quality of life in urban and rural patients were 64.01±1.72 and 76.17±11.3, respectively, which showed a statistically significant difference (P<0.001). Also, there was a significant difference between groups in terms of the physical domain (P<0.001), social domain (P<0.001) and emotional domain (P<0.03), more favorable, however, in rural patients.
    Conclusion
    the individuals’ environment and its components have impact on their quality of life after CABG. The rural people’s lifestyle and activity can be a good example for urban patients.
    Keywords: Quality of Life, coronary artery bypass grafting, urban, rural
  • Hamed Fouladseresht, Saeid Safiri, Mohammad Moqaddasi, Mohammad Sadegh Razeghi, Nasrin Bazargan Pages 234-241
    Background
    Detection of various environmental allergens is the major challenge in allergic diseases and the only treatment is avoiding these allergens. The aim of this study was to determine the prevalence of food and airborne allergens in allergic patients using Skin Prick Test (SPT).
    Methods
    A cross-sectional study was done on clinically confirmed patients of atopic-dermatitis (n=54), allergenic-rhinitis (n=64) and chronic-urticaria (n=39) who referred to asthma and allergy clinic at Afzali-Pour hospital in Kerman during 2008-2010. Skin prick test was done using allergen extracts to determine the patient's sensitivity to food and airborne antigens.
    Results
    Fifty-nine percent of patients responded to at least one allergen. Allergy to airborne and food allergens was 55.9 % and 21.7%, respectively. Chenopodiaceae (22.9%) and egg white (10.2%) were most prevalent airborne and food allergens. Allergy to cockroach, egg white, egg yolk and tomato was significantly higher in males than in females (P<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that allergy to food and airborne allergens is different depending on the nutrition and environmental conditions.
    Keywords: Allergens, atopic dermatitis, rhinitis, urticaria
  • Farajolah Maleki, Fatemeh Sayehmiri, Faezeh Kiani, Kourosh Sayehmiri, Sadaf Nasiri Pages 242-250
    Background
    Metabolic syndrome (MetS) is a complex of risk factors which increase the risk of cardiovascular diseases, type 2 diabetes, morbidity and mortality in people. The aim of this study was to analyze the prevalence of MetS in Iran using a meta-analysis study.
    Methods
    The SID, Magiran, Irandoc, Medlib, Google Scholar and PubMed databases were searched for MetS prevalence. 26 articles conducted between 2003 and 2013 in Iran were selected and the obtained data were analyzed by a meta-analysis using random-effects model. Heterogeneity was assessed using I2 statistics. Data were analyzed by R software and STATA (Ver. 11.2).
    Results
    The total sample size was 60635 people with the age range of 3-90 years. The metabolic syndrome prevalence based on IDF definition was 36% (95% CI: 0.32-0.40) and based to ATPIII was 27% (95% CI: 0.22-0.32). Based on IDF definition, the MetS prevalence rates in women and men were0.39 (95% CI: 0.19-0.59) and 0.20 (95% CI: 0.10-0.29), respectively.
    Conclusion
    The findings showed a high prevalence of metabolic syndrome in Iran, especially in women, which increases with age in both sexes. Health care providers and policy makers need to find solutions to reduce MetS risk in the society.
    Keywords: metabolic syndrome, prevalence, meta, analysis
  • Hadi Jafari Manesh, Mehdi Ranjbaran Pages 251-255
    The purpose of this cross-sectional study was to assess the urology patient's perspective about the patient privacy "Importance" and "Compliance". 210 patients were selected by cluster random sampling method. The tool for data collection was an 18-item questionnaire about the patient privacy that was completed through interview. The validity and reliability of the questionnaire were calculated by content validity and Cronbach's alpha. From the viewpoint of the patients, immediate treatment action (100%), providing a clean and safe environment (100%) and covering non-essential areas (93%) were the most important elements, respectively. The patient's privacy "Compliance" was observed only in 34% of patients. The patient privacy compliance is very low; therefore, it needs to be taken into account more seriously.
    Keywords: Urology, patient's privacy, compliance