فهرست مطالب

نشریه دانش حسابرسی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن زارعی متین، غلامرضا جندقی، محمدحسن حاجی احمدی قمی* صفحات 5-33
    پاسخگویی بعد جدانشدنی حاکمیت و مدیریت دولتی است. دولت ها برای ارتقای بهره وری و کارایی خود همواره تحت فشار بوده اند. لیکن این روزها مردم در خصوص فعالیت های حکومت ها نسبت به قبل آگاه تر شده اند و علاقه مندند بدانند که منابع حکومت ها چگونه به مصرف می رسد. دولت های اغلب کشورها، تلاش می کنند که هنگام استفاده از منابع شان پاسخگوتر باشند. بنابراین، با توجه به این معیار تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین سازوکارهای کاربردی دیوان محاسبات کشور با پاسخگویی مسئولین دستگاه های اجرائی می پردازد.
    پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه پژوهش های کاربردی بوده و بر اساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه مسئولین دستگاه های اجرایی استان قم که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده می نمایند، در نظر گرفته شده است که این افراد بالغ بر 92 نفر می باشند. روش نمونه گیری مورد استفاده، روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده که اندازه نمونه معادل 78 نفر تعیین شده است.
    برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده و اعتبار محتوای آن توسط اساتید راهنما و مشاور و چند نفر از افراد مطلع و متخصص تایید گردیده و پایایی بر اساس آلفای کرونباخ تایید شده است.
    با توجه به نتایج بدست آمده، در وضعیت موجود سه مولفه حسابرسی رعایت، حسابرسی مالی و نامه های مدیریت و واخواهی و در وضعیت مطلوب، تمام مولفه های سازوکارهای کاربردی به جزء صدور آراء از سوی هیات های مستشاری، با پاسخگویی مسئولین دستگاه های اجرایی ارتباط داشته است. در بین سازوکارهای کاربردی دیوان محاسبات کشور، حسابرسی جامع بالاترین رتبه را داشته و بیشترین ارتباط را با پاسخگویی مسئولین دستگاه های اجرایی دارد. کمترین ارتباط با پاسخگویی مسئولین، مربوط به مولفه ارسال گزارش تخلف به دادسرا می باشد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، دستگاه اجرایی، سازوکارهای کاربردی، حسابرسی عملکرد، حسابرسی جامع، حسابرسی ضمنی ومستمر، اقدامات پیشگیرانه
  • محمد عرب مازاریزدی، رافیک باغومیان، فرزانه کاکه خانی* صفحات 33-51
    کلیه بانک ها در جریان عملیات خود با ریسک هایی مواجهند که قادر به از بین بردن آن ها نبوده اما امکان مدیریتشان وجود دارد. بنابراین بانک ها برای ادامه حیات خود باید ریسک ها را کنترل نموده و کاهش دهند که برای این کار، شناسایی عوامل موثر بر ریسک های مختلف بسیار راهگشا خواهد بود. یکی از مهم ترین ریسک های مرتبط با فعالیت بانکی، ریسک نقدینگی است. این تحقیق، به منظور شناخت عوامل موثر بر ریسک نقدینگی، رابطه میان ترکیب دارایی-بدهی بانک ها و ریسک نقدینگی را با توجه به داده ها و منابع اطلاعاتی موجود که ترازنامه بانک های فعال در سیستم بانکی کشور از سال 1386 تا 1389 می باشد، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل کانونی، بررسی نموده است. برای انجام بررسی، متغیرهای ریسک نقدینگی و ترکیب دارایی-بدهی، با استفاده از نسبت های مالی مورد تعریف و اندازه گیری قرار گرفته است. بر اساس محاسبات انجام شده با کمک نرم-افزار اس پی اس اس، 98 درصد تغییرپذیری متغیرهای وابسته (نسبت های نقدینگی) با تغییرپذیری متغیرهای مستقل (ترکیب دارایی-بدهی) تبیین گردید. بنابراین می توان گفت که ریسک نقدینگی از نحوه ترکیب دارایی-بدهی بانک ها تاثیر می پذیرد و فرضیه تحقیق مبنی بر وجود رابطه میان دو مجموعه از متغیرها مورد اثبات قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ریسک نقدینگی، ترکیب دارایی، بدهی بانک ها، مدیریت دارایی و بدهی، تجزیه و تحلیل کانونی
  • جعفر باباجانی صفحات 51-73
    نظام حسابداری و گزارشگری مالی نهادهای بزرگ بخش عمومی کشورهای توسعه یافته و برخی کشورهای در حال توسعه در سه دهه اخیر در زمینه مبانی نظری و عملی تحولی اساسی تجربه کرده است. این تحول در سایه حمایت و رهبری نهادهای متولی امور مالی و محاسباتی و مراجع حرفه ای و استانداردگذار حسابداری روی داده است. این در حالی است که در ایران نه تنها نهادهای متولی امور مالی و محاسباتی کشور نقشی در خور برای ایجاد تحول ایفا نکرده اند، بلکه نهادهای مدنی تخصصی و دانشگاه ها نیز از کارنامه قابل قبولی در این زمینه برخوردار نیستند.
    هدف اصلی این پژوهش که با ابزار پرسشنامه و به صورت پیمایشی انجام شده، این است که در چنین شرایطی دانشگاه های کشور باید چه نقشی در زمینه گسترش دانش و مبانی نظری حسابداری بخش عمومی ایفا کنند. به نظر آزمودنی ها که اغلب آنها را مدرسان حسابداری دولتی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی حسابداری تشکیل می دهند، دانشگاه ها باید با ایجاد رشته حسابداری بخش عمومی یا دست کم ایجاد یک گرایش خاص زمینه لازم را برای گسترش مبانی نظری و ارتقای سطح آموزش حسابداری این بخش نقشی اساسی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، تحصیلات تکمیلی، دانشگاه های ایران، آموزش حسابداری
  • حسین فخاری، محمد کاشانی پور، مهدی افشار، علی اکبر پورموسی * صفحات 73-93

    در حسابرسی صورت های مالی، قضاوت نقش بسیار مهمی دارد به طوری که تمام مراحل حسابرسی، با قضاوت همراه است. نحوه قضاوت حسابرسان در اعمال آزمون های تحلیلی، به عنوان بخشی از فرآیند حسابرسی، موضوعی است که کمتر مورد توجه محققین بوده است. هدف این پژوهش بررسی این موضوع است که آیا نحوه قضاوت حسابرسان در اعمال آزمون های تحلیلی، از اطلاعات حسابرسی نشده سال جاری و یا اطلاعات حسابرسی شده سال های قبل تاثیر می پذیرد یا خیر؟ همچنین در این تحقیق میزان تاثیرپذیری قضاوت حسابرسان در صورتی که روند تهیه و افشا ء صورت های مالی در سال جاری مشابه یا متفاوت با سال های قبل باشد مورد بررسی قرار می گیرد.
    تحقیق مذکور تحقیق نیمه تجربی بوده که از طریق توزیع پرسشنامه انجام گردیده است. شیوه تحقیق بدین صورت است که از حسابرسان مستقل در دو گروه کنترلی و تحت آزمایش، خواسته شده است تا با توجه به اطلاعات صورت سود و زیان حسابرسی نشده شرکت در سال جاری و حسابرسی شده شرکت در سال های قبل، راجع به در صد سود ناویژه سال جاری و حد بالا و حد پائین در صد سود ناویژه سال جاری، برآوردهایی را انجام دهند.
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که قضاوت حسابرسان در اعمال آزمون های تحلیلی، تحت تاثیر صورت های مالی حسابرسی نشده سال مورد رسیدگی قرار می گیرد. همچنین نتایج تحقیق نشاندهنده این است که هرگاه روند تهیه و افشاء اطلاعات صورت های مالی حسابرسی نشده سال مورد رسیدگی متفاوت با اطلاعات سال های قبل باشد، نحوه قضاوت حسابرسان در اعمال آزمون های تحلیلی دارای سوءگیری قضاوتی بیشتری است. یافته های این تحقیق علاوه بربسط تئوریک کاربرد آزمون های تحلیلی در حسابرسی، می تواند بیانگر نقش و کاربرد این آزمون ها توسط حسابرسان در فرایند حسابرسی باشد.

    کلیدواژگان: آزمون های تحلیلی، قضاوت حسابرسی، سود ناویژه مورد انتظار، ارزش های دفتری حسابرسی نشده و جا نبداری(سو گیری قضاوتی)
  • سلام عبدالله زاده*، کامبیز فرقاندوست حقیقی، حامد آراد صفحات 93-133
    سرمایه گذاری در بورس توسط سهامداران و سرمایه گذاران بر اساس اطلاعات فراوانی صورت می پذیرد. یکی از این موارد، اطلاعات موجود در صورت های مالی می باشد. تغییرات در این اطلاعات می تواند مبنایی برای تصمیم گیری باشد لذا در تحقیق پیش رو، به بررسی این تغییرات و اثرات آن پرداخته ایم.
    در این تحقیق، رابطه بین آنتروپی صورت های مالی و تغییرات سود در صنایع مختلف بورس اوراق بهادار تهران در قالب سه مدل، مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، تغییرات اقلام صورت های مالی را براساس فرمول آنتروپی اندازه گیری کرده و اثر این تغییرات را بر تغییرات سود بررسی و نشان داده می شود که تغییر در این اقلام منجر به تغییر سود می شود.
    اطلاعات مورد بررسی مربوط به 14 صنعت بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1379 الی 1389 بوده است. روش آزمون-های پژوهش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون می باشد که به استفاده از نرم افزارهای SPSS 18 و EVIEWS 7 انجام می گیرد. نتایج تحقیق بیانگر وجود رابطه بین آنتروپی صورت های مالی و تغییرات سود در تعداد اندکی از صنایع و شرکت-های بورس اوراق بهادار تهران می باشد که با توجه به محدود بودن این صنایع و شرکت ها فرضیه های پژوهش رد گردید.
    کلیدواژگان: آنتروپی، تغییرات سود، سرمایه گذاری، استفاده کنندگان اطلاعات مالی، تجزیه و تحلیل صورت های مالی
  • نظام الدین رحیمیان، میثم آخوندزاده*، علی حبشی صفحات 133-153
    در سال های اخیر، باور عمیقی درباره ارزش آفرینی برای سهامداران مانند حاکمیت شرکتی به وجود آمده است. جهانی شدن سازمان ها و پیشرفت فناوری اطلاعات باعث شده است که انتظارات سرمایه گذاران از اطلاعات افزایش یافته و در نتیجه موجب افزایش تقاضا برای معیارهای مربوط و شفاف اندازه گیری عملکرد شده است. امروزه سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و مدیران در جستجوی شاخصی به موقع و قابل اتکا برای اندازه گیری ثروت سهامداران هستند که از میان آنها می توان به جریان های نقدی آزاد اشاره کرد. با وجود این که جریان های نقدی آزاد، مقیاس مهمی برای سلامت مالی شرکت محسوب می شود اما محدودیت های خاص خود را دارد و از ترفند های حسابداری مصون نیست. در این تحقیق تاثیر مدیریت سود بر رابطه جریان های نقدی آزاد و ارزش سهامداران در شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 82 تا 87، با به کارگیری روش رگرسیون خطی چندمتغیره مورد بررسی وآزمون قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد میان جریان های نقدی آزاد و ارزش سهامداران، رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد. همچنین نتایج تحقیق حاکی از آن است که مدیران این شرکت ها تمایل دارند با استفاده از ابزار مدیریت سود، جریان های نقدی آزاد و در نهایت ارزش و ثروت سهامداران را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: ارزش سهامداران، جریان نقدی آزاد، اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت سود
  • علیرضا مهرآذین، بشیر قبدیان *، امید فروتن، محمد تقی پور صفحات 153-171
    در این تحقیق، مالکیت خانوادگی، غیرخانوادگی شرکت ها و مدیریت سود مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این تحقیق ابتدا تعریف و سپس شناسایی شرکت های خانوادگی و سپس بررسی و مقایسه مدیریت سود بین این شرکت ها و شرکت های غیرخانوادگی است. پس از بررسی کلیه شرکت های بورسی، تعداد 31 شرکت با توجه به شاخص تعریف شده به عنوان خانوادگی مشخص شد و پس از تفکیک آن ها به صنایع مربوطه، به همین تعداد و از همان صنایع، به روش نمونه گیری تصادفی شرکت هایی دیگری انتخاب و در گروه غیرخانوادگی قرار گرفت. برای انجام آزمون فرضیه، از مدل جونز تعدیل شده (دچاو و دیگران، 1995) به منظور اندازه گیری مدیریت سود و همچنین رگرسیون چندمتغیره و آزمون T استیودنت برای انجام مقایسه میانگین ها بین دو گروه مستقل استفاده گردید. نتیجه تحقیق نشان داد که بین ساختار مالکیت شرکت ها و مدیریت سود رابطه معنی داری وجود دارد و به طور میانگین شرکت های غیرخانوادگی بیشتر مدیریت سود انجام می دهند.
    کلیدواژگان: شرکت خانوادگی، شرکت غیرخانوادگی، مدیریت سود
  • روح الله قیطاسی*، سهراب استا، فتح الله حاجی زاده صفحات 171-186
    این مطالعه به بررسی تاثیر دوره تصدی حسابرسی بر ویژگی عدم اطمینان اطلاعاتی واحد تجاری می پردازد. ویژگی عدم اطمینان اطلاعاتی با معیارهای پراکندگی پیش بینی سود هر سهم، خطای پیش بینی سودهر سهم و تغییرپذیری بازده سهام اندازه گیری می شود. فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون داده های تلفیقی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته مورد آزمون قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش، شرکتهای غیرمالی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1382-1388 می باشد. نتایج حاصل از بررسی 56 شرکت عضو نمونه آماری تحقیق نشان می دهد که بین دوره تصدی حسابرسی با متغیرهای پراکندگی پیش بینی سودهر سهم و خطای پیش بینی سودهر سهم رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد، اما متغیر تغییرپذیری بازده سهام با دوره تصدی حسابرسی رابطه معناداری ندارد. بنابراین افزایش در دوره تصدی حسابرسی، عدم اطمینان نسبت به اطلاعات ارائه شده توسط واحد تجاری را کاهش می دهد که این یافته، دیدگاه تخصص حسابرس را تایید و نگرانی در خصوص دیدگاه استقلال حسابرس را برطرف می نماید.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان اطلاعاتی، دوره تصدی حسابرسی، پراکندگی پیش بینی و خطای پیش بینی سود، تغییرپذیری بازده سهام
|
  • Dr.H.Zarei Matin, Dr.Gh.R.Jandaghi, M.H.Haji Ahmadi Ghomi* Pages 5-33
    Accountability is indivisible dimension of the governance and public administration. Governments have been in pressure to improve their productivity and efficiency during last decades but nowadays, people have become more conscious about the government activities than before, and they have become more interested in knowing how the resources of the government are used. The governments of most countries are trying to be more transparent/ accountable while using their resources. So, with regard to the importance of this criteria, this study, examines the relationship between applicable mechanisms of Supreme Audit Court of Iran with the accountability of those in charged with the public organizations.This study is a kind of applied study objectively and descriptive- survey study methodologically. Statistical population in this study is those in charged with the public organizations of Qom province that use the public budget and exceed to 92 people. The sampling method is simple random sampling that is 78 people.The questionnaire is used to gather data and the content validity of it verified by supervisor professors and some other professionals and reliability verified based on Cronbach's alpha. According to the achieved results of this study, in current situation three components including compliance audit, financial audit and management letter and protests of auditing reports and in desired situation, all components of applicable mechanisms except pronouncements of advisory boards of the SAC are related to accountability of those in charged with the public organizations. Among applicable mechanisms of SAC of Iran, comprehensive auditing has the highest degree and is the most effective mechanisms to improve the accountability of those in charged with the public organizations. The least effective mechanisms on accountability of those charged, is related to sending noncompliance report to Public Prosecutors Office.
    Keywords: Accountability, Public Organization, Applicable Mechanisms, Performance Audit, Comprehensive Audit, Continues Audits
  • Mohammad Arabmazar Yazdi, Rafic Baghumian, Farzane Kakekhani* Pages 33-51
    All banks face the risk in their operations that are not able to destroy them but there is possibility to manage them. So banks for their survival, should control and reduce the risks that to do this, Identification of effective factors on various risks will be very helpful.One of the important risks with banks operation, is the liquidity risk. This study has been investigated the relationship between the composition of asset –liability and liquidity risk of the banks to identify factors affecting liquidity risk by the available data and information resources that is active banking system's balance sheet from 1386 to 1389, by using canonical analysis. For the Study, the combination of liquidity risk and asset-liability variables, by using financial ratios were defined and measured. According to calculations done with the help of software SPSS, was clarified 98 percent of variability dependent variables (liquidity ratios) with the variability of independent variables (combination of asset - liability). So it can be said that the liquidity risk will be affected by the combination of assets-liabilities of banks and research hypotheses concerning the relationship between two sets of variables were established.
    Keywords: risk management, liquidity risk, The combination of asset, liability banks, management of assets, liabilities, canonical analysis
  • Dr. Jafar Babajani Pages 51-73
    Public Sector Accounting System in developed and developing countries has experienced fundamental reform in theory and practice. This reform has occurred under leadership and support of Finance Ministry, Supreme Audit Court, and Accounting Standard Setters. However, the aforementioned organizations in Iran not only have not played a significant role in creating a fundamental reform, but professional accounting agencies and universities have not displayed an influential role, either.The main purpose of this research, which has been conducted by means of questionnaire, is to determine what role should be played by Iranian universities in order to foster theoretical knowledge in public sector accounting. As far as the participants who mainly consist of governmental accounting professors and graduate students of accounting are concerned, universities ought to pave the way for the promotion of theoretical bases and the improvement of public sector accounting education by establishing this field of study or at least a specific branch related to it.
    Keywords: Public Sector Accounting, Postgraduate Courses, Teaching accounting, Iran University
  • Hossien Fakhari, Mohammad Kashanipoor, Mehdi Afshar, Ali Akbar Pour Mousa Pages 73-93

    judgment is very importantin in financial statement audting So that the whole process accompanied by the auditor's judgment. How the auditor's judgment in applying analytical procedures as part of the auditing process, is a topic that has been under-researched. The purpose of this study is How the auditor's judgment in applying analytical procedures, is affected or not from Non Audited financial data of the current year or audited financial data of previous years? Also In this study, the level of interaction of auditor's judgment would be reviewed.more specifically the study examines the interaction of auditor judgment whether or not the process of preparing and disclosure of financial statements in the current year is the same as or different from previous years will be reviewed.The study was semi experimental study conducted through distributions of questioners between independent auditors. The Research methods were include the opinion of independent auditors in the test and control groups about the information of companys non-audited income statement in the current year and audited information of previous years. Also In the questioner reques them make estimates about the percentage of gross in current year and upper and lower bounds of gross income of current year.The research findings showed that the auditor's judgment in applying analytical procedures affected by not audited financial statements in the current year. The results also indicate that if process of preparing and disclosure of financial statements in the current year was different to information in previous years, the auditor's judgment in applying analytical procedures are more biased judgment. The Contribution of results of this research is that In addition to the theoretical development of analytical procedures in audit, it can indicate the role and use of these procedures by auditors in the audit process.

    Keywords: Analytical procedures, audited judgment expected gross profit, not audited book values, biased judgment
  • Salam Abdollahzadeh *, Kambiz Forqandost Haqiqi, Hamed Arad Pages 93-133
    Shareholders and investors to invest in the stock market takes a lot of information based on the information in the financial statements is one of those cases. Change of this information can be the basis for decisions. Than in this study, we reviews this changes and effects.In this study, the relationship between entropy and profits in various industries as financial Tehran Stock Exchange in the form of the proposed model, has been studied. For this purpose, we measurement the change of items in the financial statements based on the entropy and study the effect of these changes on profits changes and we will show that the change in profits changes will lead to these items.Tehran Stock Exchange of Information Industry for 14 years 1379 to 1389 is. This test method is the Pearson correlation coefficient and regression analysis using SPSS 18 software and EVIEWS 7 is done. The results of this study show the relationship between entropy and the financial statements of profits changes in a small number of industries and companies in Tehran Stock Exchange that according to the limited this industry and company research hypotheses were rejected.
    Keywords: Entropy, Profit variables, investment, user of financial data, analysis financial statements
  • Nezamoddin Rahimian, Meysam Akhoondzadeh*, Ali Habashi Pages 133-153
    In recent years, a deep belief in the value creation for shareholders as there is corporate governance. Globalization of organizations and development Technology information has led investors expectations of information increased, resulting in increased demand for relevant ant transparent measurement of performance. Today, investors, creditors and managers searching timely and reliable index for measuring wealth shareholders that among it can be pointed to the free cash flow. Nevertheless, the important measure of free cash flow for the financial health of companies is considered, but has its own limitations and is not immune to accounting tricks. This study examines the relationship of free cash flow and shareholder value in the presence of earnings management deals. The study population of this study include all production companies during the years 1382 till 1387 a member of Tehran Stock Exchange were selected among the enabled companies that its shares are deal at least once monthly, which include In total, 51 companies in the form of eight industry groups. The results showed manufacturing companies adopted the Tehran Stock Exchange of free cash flow measure can be considered of value for shareholders. Managers of these companies also tend to use Earning management for increase free cash flow and ultimately the value and increase shareholder wealth.
    Keywords: Shareholder Value, Free Cash Flow, Discretionary Accrual, Earnings Management
  • Roohollah Gheitasi*, Sohrab Osta, Fatolah Hajizadeh Pages 171-186
    The study tends to survey the effect of duration of auditing tenure on the quality of information uncertainty of business entities. The qualities of information uncertainty are measured via deviation measurements of forecasting EPS, forecasting error of EPS, and variability of stock return. These measurements established in the form of hypotheses are tested by regression of integrated data and generalized least square. The statistical society of this research was nonfinancial corporations in Stock Exchange of Tehran during 2002-2008 (1382-1388). The results of the study of 56 sample corporations showed that there is a significant and reverse relationship between the duration of auditing tenure and the deviation of forecasting EPS and forecasting error of EPS, and there is no significant relationship between the stock return and the duration of auditing tenure. Thus, increasing the duration of auditing tenure tends to decrease uncertainty to provided information by business entities. These findings support the view of auditor expertise and eliminate the concern about viewpoint of auditor independence.
    Keywords: information uncertainty, auditing tenure, deviation of forecasting, forecasting error of EPS, variability of stock return