فهرست مطالب

طب کار - سال ششم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1393)

نشریه طب کار
سال ششم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد جعفری*، محمدرضا حاج غلامی، سوسن صالح پور، زهره امیری، پیام طبرسی صفحات 1-12
    مقدمه
    تهویه در کاهش میزان پاتوژن های هوابرد در اتاق های ایزوله به ویژه اتاق هایی که بیماران مسلول در آن بستری هستند، نقش قابل توجهی دارد. این مطالعه به بررسی تاثیر تهویه بر میزان تراکم بیوآئروسول های هوابرد در یک اتاق بیمار مسلول می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی به یک اتاق تک تخته بیمارستانی که در آن یک بیمار مبتلا به سل بستری بود 5 حالت تهویه که هر یک دارای 3 ظرفیت تهویه مختلف بود اعمال گردید. در ضمن در هر حالت تهویه، تخت بیمار در 2 وضعیت مختلف و مجسمه یک نفر پرستار در کنار تخت قرار داده شد. در هر یک از این حالات، از بیوآئروسل های موجود در هوای اتاق نمونه برداری محیطی به عمل آمد. بدین منظور برای هر حالت، 3 نمونه محیطی از هوای اتاق گرفته شد. نمونه برداری محیطی توسط دستگاه باکتری سمپلر و محیط کشت آگار خونی انجام و در آزمایشگاه پاتولوژی شمارش گردید.
    یافته ها
    میزان تراکم بیوآئروسول های کل در هوای اتاق بیمار با اعمال حالت های مختلف تهویه به طور معنی داری (001/0 P<) تغییر کرد. حتی با اعمال کمترین ظرفیت تهویه در بدترین شرایط هوادهی و هواکشی نیز میزان تراکم بیوآئروسول های موجود در هوای اتاق نسبت به حالتی که در اتاق از سیستم تهویه استفاده نمی شد به طور معنی داری (001/0 P<) کاهش یافت. در بهترین حالت با ورود هوای تمیز از طریق یک دریچه گرد سقفی و خروج آن از طریق یک مکنده خطی نصب شده بر روی دیوار (با 12 بار تعویض هوا در ساعت) میانگین تراکم بیوآئروسول های کل به 25 کلنی در هر متر مکعب کاهش یافت. در موثرترین حالت تهویه در صورت ثابت بودن نوع و ظرفیت تهویه اتاق، چیدمان تخت باعث کاهش 75/17% در میزان تراکم آلاینده های نمونه برداری شده از هوای کل شد.
    نتیجه گیری
    نصب سیستم تهویه مناسب تعیین شده در این مطالعه برای اتاق های ایزوله توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل، اتاق ایزوله، باکتری، سل، تهویه
  • علی فیروزی چاهک، محمد جواد زارع سخویدی*، امیرهوشنگ مهرپرور، مهرداد مستغاثی، جواد بیابانی اردکانی، حمیده نیک نظر، پریسا آزاد صفحات 13-20
    مقدمه
    استفاده از بیومارکرهای هوای بازدمی طی سال های اخیر برای بررسی مواجهه و بیماری در سم شناسی شغلی و پزشکی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، سیستمی ساده جهت جمع آوری کاندنس هوای بازدمی تهیه شده و نمونه گیری و آنالیز مقدار مالون دی آلدهید با آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    طرح اولیه نمونه بردار بر اساس سیستم مبتنی بر چگالش با استفاده از آب انتخاب گردید. تاثیر طول نمونه بردار، زمان و دما در جمع آوری کندانس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها از دو گروه سیگاری و غیر سیگاری برای تعیین مقدار مالون دی آلدهید با استفاده از کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه برای ساخت دستگاه نمونه برداری از هوای بازدمی از بین مبردهای با طول 15، 25 و 40 سانتی متر و دمای صفر و 5 درجه سانتی گراد، مبرد با طول 25 سانتی متر و دمای صفر درجه به دلیل بازدهی بالاتر به منظور جمع آوری کاندنس هوای بازدمی انتخاب گردید. در این مطالعه میزان مالون دی آلدهید هوای بازدمی افراد سیگاری به طور معناداری بالاتر از افراد سالم بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، ساخت ابزار نمونه برداری هوای بازدمی با یک تکنولوژی نه چندان پیچیده با کارایی مناسب می باشد. این مطالعه همچنین افزایش مقدار مالون دی آلدهید را به عنوان معیار پراکسیداسیون لپیدی در افراد سیگاری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لپیدی، نمونه برداری از هوای بازدمی، مالون دی آلدهید، بیومارکر
  • امید گیاهی، محسن علی آبادی، ابراهیم درویشی*، مهرزاد ابراهیم زاده، جمشید خوبی صفحات 21-31
    مقدمه
    تابش های گرمایی ناشی از سطوح داغ و ملتهب یکی از مهم ترین راه های دریافت گرما در کارگران در مواجهه محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی روش های کنترل گرمای تابشی در مواجهه کارگران شاغل در محوطه کوره بلند در یک صنعت فولاد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه دو راهکار اصلی کنترل گرمای تابشی شامل طراحی و نصب لوله های آب جاذب حرارت در بدنه کوره و کنترل انتشار تابش گرمایی با نصب حفاظ بازتاب کننده در ایستگاه کار اعمال شد. جهت ارزیابی کارایی مداخلات، شاخص استرس حرارتی دمای ترگویسان با استفاده از دستگاه WBGT مدل Casella و توزیع محیطی دمای تابشی در محوطه کوره قبل و بعد از اجرای هر مداخله در ایستگاه های کاری اندازه گیری و ترسیم گردید. جهت ارزیابی اثر بخشی مداخلات شاخص های استرین فیزیولوژیکی بر مبنای دمای پوست، ضربان قلب قبل و بعد از اجرای هر مداخله در 20 نفر کارگر آتشکار اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    دمای تابشی و شاخص WBGT با به کارگیری جاذب های حرارتی در ایستگاه کاری، به ترتیب به میزان 20 و 9/3 درجه سانتی گراد و با در نظر گرفتن حفاظ بازتابشی در مسیر مستقیم مواجهه کارگر، به ترتیب به میزان 6/18 و 5/2 درجه سانتی گراد و در اثر به کارگیری توام اقدامات کنترلی، به ترتیب به میزان 5/26 و 2/5 درجه سانتی گراد و همچنین میانگین دمای پوست و ضربان قلب به ترتیب به میزان 6/2 درجه سانتی گراد و 6/3 ضربه در دقیقه کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    استفاده از جاذب های حرارتی دارای کارایی بیشتری نسبت به استفاده از حفاظ بازتاب کننده تابش کنترل در مسیر انتشار حرارت بود و به کارگیری توام اقدامات کنترلی توانست بهترین عملکرد را جهت کاهش استرس و استرین حرارتی ناشی از تابش گرمایی تامین نماید.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، گرمای تابشی، مداخلات کنترلی، کوره بلند، فولاد
  • سیروس چوبینه، حسین اکبرزاده، حسن نقی زاده* صفحات 32-43
    مقدمه
    فعالیت ورزشی می تواند موجب پراکسیداسیون لییدی حاصل از استرس اکسایشی شود، و به علاوه دریافت ترکیبات آنتی اکسیدانتی با تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانتی می تواند در کاهش این آسیب نقش داشته باشد. این تحقیق در پی آن است که اثر مکمل سازی ویتامین E را بر پاسخ های پراکسیداسیون لیپیدی و دفاع آنتی اکسیدانتی متعاقب فعالیت هوازی درمانده ساز، بررسی نماید.
    روش بررسی
    28 موش در 4 گروه کنترل، کنترل ویتامین E و هوازی، هوازی ویتامین E قرار گرفتند، سپس موش های گروه مکمل، مقدار IU250 ویتامینE به ازای هر کیلوگرم از غذای دریافتی طی یک ماه دوره مکمل دهی دریافت کردند. گروه های فعالیت یک جلسه فعالیت درمانده ساز هوازی با سرعت 20 متر بر دقیقه و شیب 5% و با شدت معادل 70% حداکثر اکسیژن مصرفی روی نوار گردان انجام دادند. سپس دو شاخص مالوندئید آلدئید سرم (MDA)و ظرفیت آنتی اکسیدانتی کل سرم (TAC)، اندازه گیری شدند. از آزمون های ANOVA و تعقیبی شفه در سطح معنی داری P<0.05 جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    MDA سرم پس از انجام فعالیت در ماند ه ساز به طور معنی داری افزایش یافت (P<0.05). اگر چه ویتامین E نتوانست به طور معنی داری پاسخ MDA سرم پس از فعالیت را کاهش دهد (16/0 =p). با وجود این TAC سرم پس از فعالیت در گروه مصرف کننده ویتامین E، در مقایسه باگروه کنترل به طور معنی داری بالاتر بود (P<0.01).
    نتیجه گیری
    دریافت ویتامین E به صورت مکمل آنتی اکسیدانتی علیرغم تقویت سیستم آنتی اکسیدانتی تاثیر معنی داری بر شاخص پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از فعالیت ورزشی ندارد.
    کلیدواژگان: ویتامین E، فعالیت هوازی درمانده ساز، پراکسیداسیون لیپیدی، ظرفیت آنتی اکسیدانتی
  • طالب عسکری پو*ر، علی کرمانی، داریوش پهلوان، جعفر جندقی، الهه کاظمی صفحات 44-53
    مقدمه
    سیلیکوزیس به عنوان مهم ترین عارضه ریوی ناشی از کار در نتیجه استنشاق گرد و غبار سیلیس کریستالی ایجاد می شود. برای تصمیم گیری در مورد اولویت اقدامات کنترلی و کاهش سطح خطر به سطح قابل قبول، ارزیابی خطر بهداشتی مواجهه با مواد شیمیایی ضروری می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان مواجهه کارگران با سیلیس کریستالی (کوارتز) و تعیین کمی و کیفی خطر بهداشتی ناشی از مواجهه با این ماده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، گرد و غبار کل، قابل استنشاق و سیلیس کریستالی در یک مجتمع تولید کاشی و سرامیک اندازه گیری شد. تعیین مقدارگرد و غبار کل و قابل استشاق به روش وزن سنجی و اندازه گیری مقدار سیلیس کریستالی بر اساس روش NIOSH7500 و با استفاده از تکنیک پراکنش اشعه X انجام گرفت. جهت ارزیابی خطر بهداشتی از روش ارزیابی خطر نیمه کمی انجمن ایمنی و بهداشت سنگاپور استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین مواجهه کارگران با گرد و غبار کل 15/5±38/7، قابل استنشاق 5/3±35/4 و سیلیس کریستالی 19/0±21/0 میلی گرم بر متر مکعب است. مواجهه کارگران با سیلیس کریستالی در واحدهای سنگ شکن، پرس، بالمیر، تولید لعاب، کوره و اسپری بالاتر از حد مجاز مواجهه شغلی ایران است. بین میانگین تراکم گرد و غبار کل، گرد و غبار قابل استنشاق و سیلیس کریستالی در واحدهای مختلف، تفاوت آماری معناداری مشاهده شد(05/0≥P). نتایج ارزیابی خطر نشان داد که سطح خطر واحدهای سنگ شکن، پرس، بالمیر و تولید لعاب در رتبه زیاد قرار دارد.
    نتیجه گیری
    میزان مواجهه با سلیس کریستالی و سطح خطر در واحدهای سنگ شکن، پرس، بالمیل و تولید لعاب بالاست. لذا انجام اقدامات کنترل مواجهه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سیلیس کریستالی، پراکنش اشعه X، ارزیابی خطر بهداشتی، کاشی و سرامیک، کوارتز
  • محمدتقی قانعیان، امیرهوشنگ مهرپرور، طاهره جاسمی زاد*، فاطمه منصوری، حکیمه سلسه وزیری، فریبا زارع صفحات 54-64
    مقدمه
    یکی از راه های انتقال بیماری های عفونی، انتقال از شخص به شخص می باشد که در این زمینه آرایشگاه ها می توانند خطر انتقال را افزایش دهند. هدف این مطالعه تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آرایشگران زن شهر یزد در زمینه بیماری های شغلی مرتبط با حرفه آرایشگری در سال 1391 بوده است.
    روش بررسی
    این تحقیق، یک مطالعه توصیفی بود که به صورت تصادفی بر روی 60 آرایشگر زن شهر یزد (12% از کل آرایشگران زن شهر یزد) صورت گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت و پس از تکمیل، داده ها با استفاده از نرم افزارهای 16 SPSS و Excel مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مشخصات دموگرافیک نشان داد که بیشتر آرایشگران دارای سن کمتر از 30 سال، دیپلم و سابقه کار بالاتر از 10 سال بودند. همچنین نتایج نشان داد که سن با آگاهی، نگرش و عملکرد آرایشگران رابطه معناداری (P>0.05) ندارد، همچنین مشخص شد که سطح تحصیلات تنها با نگرش رابطه معنادار دارد. سابقه کار نیز با نگرش و آگاهی رابطه معنادار داشت (P<0.05)، به طوری که با افزایش میزان سابقه کار از کمتر از 5 سال به بالای 10 سال، آگاهی و نگرش آرایشگران افزایش یافت. همچنین همبستگی معنی داری میان نمره آگاهی و نگرش در زمینه بهداشت و بیماری های شغلی مرتبط با حرفه آرایشگری وجود داشت، اما همبستگی معنی داری میان نمره آگاهی و نگرش با عملکرد وجود نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که آرایشگران از آگاهی، نگرش و عملکرد بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، آرایشگران زن، بیماری شغلی، یزد
  • مهدی جهانگیری، مسعود نقاب*، قدرت الله نصیری، ماندانا آقابیگی، وحید خادمیان، رضا رستمی، ولی الله کارگر، جواد رسولی صفحات 65-75
    مقدمه
    کارکنان شاغل در تصفیه خانه های فاضلاب در معرض مواجهه با گستره ای از انواع آلاینده های شیمیایی و همچنین بیوآئروسول هایی نظیر انواع باکتری ها و قارچ ها قرار دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی اختلالات تنفسی احتمالی ناشی از کار در کارکنان شاغل در 10 واحد تصفیه پساب در صنایع پتروشیمی کشور بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 198 نفر از کارکنان شاغل در واحد های تصفیه پساب شرکت های پتروشیمی و یک گروه مرجع 99 نفره انجام شد. شیوع علائم اختلالات تنفسی با استفاده از پرسشنامه استاندارد تنفسی انجمن متخصصین قفسه صدری آمریکا مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای عملکردی ریه با دستگاه کالیبره شده ویتالوگراف در سه نوبت شامل ابتدا و انتهای اولین روز کاری هفته و نیز انتهای آخرین روز کاری هفته اندازه گیری شدند. سپس میزان تراکم بیوآئروسل ها در واحدهای مختلف تصفیه پساب با استفاده از نمونه بردار آندرسون اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد شانس ابتلا به سرفه، خلط، سرفه توام با خلط، خس خس سینه و تنگی نفس در گروه مواجهه ها به ترتیب 94/2، 10/1، 95/1، 82/0 و 97/1 برابر گروه مرجع بود و همچنین مقادیر پارامترهای عملکردی ریه در گروه دارای مواجهه به طور معنی داری کمتر از گروه مرجع بود(P<0.05).
    نتیجه گیری
    افزایش معنی دار شیوع علائم تنفسی و کاهش معنی دار پارامترهای عملکردی ریه را احتمالا می توان به مواجهه کارکنان شاغل در تصفیه خانه های فاضلاب منتسب نمود.
    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، علائم تنفسی، ظرفیت های عملکرد ریوی، بیوآئروسو
|
  • Mj Jafari *, Mr Hajgholami, S. Salehpour, Z. Amiri, P. Tabarsi Pages 1-12
    Background
    Ventilation plays a crucial role in reducing the number of air transmitted pathogens in isolated rooms. Determination of the suitable type of ventilation system and the proper ventilating rate has always been a challenge. Patients’ bed arrangement and the location of the staff are also expected to influence the occupational exposure of the staffs’ to harmful airborne particles. The purpose of this project was to determine the state of ventilation systems, patient’s bed and the location of the healthcare staff in these rooms, upon the risk to the staff being exposed to the airborne pollution in these places.
    Methods
    Throughout this practical study, a single-bed hospital room, where a tuberculosis patient had been admitted, was chosen. Thereafter, 5 types of ventilation systems were applied for the experiment. Whilst applying various ventilating scenarios, a patient’s bed and a statue of a hypothetical healthcare staff were positioned in 2 different locations. During each of these experiments, 3 occupational samples were taken from the bio-aerosols in the room.
    Results
    The total density of the bio-aerosols in the patient’s room changes significantly (P<0.001) within different plans. The least amount of capacity and the worst aeration and the concentration of indoor air bio-aerosols meaningfully decreased (p<0.001) in comparison with the air of a room within which no ventilation system is utilized. When air is supplied via a vent on the ceiling and it is exhausted from a vent situated on a wall at the southern part of the room, the total density of the bio-aerosols reduced to 25cfu/m3 (application of 12 air changes per hour). The arrangement of patients’ bed caused 17.75% reduction in total density of the sampled pollutions from the air.
    Conclusion
    Application of a system as determined in this study is recommended for isolated rooms
    Keywords: Bio, aerosols, Isolated rooms, Tuberculosis bacteria, Ventilation
  • A. Firoozichahak, Mj Zare Sakhvidi*, Ah Mehrparvar, M. Mostaghaci, J. Biabani Ardekani, H. Nik Nazarp., Azad Pages 13-20
    Background
    The use of exhaled breath condensate (EBC) biomarkers to evaluate exposure and disease in recent years gained attention in toxicology and occupational medicine. However, use of standard sampling apparatus is missing element in this procedure.
    Methods
    Initial design of sampler was selected based on the water condensation system. The effect of sampler length, sampling time and temperature were studied in the condensate collection system. Samples from both smokers and non-smokers were acquired to determine the amount of malondialdehyde in exhaled breath condensates. Samples were analyzed by high-performance liquid chromatography (HPLC).
    Results
    Based on observed results, cooling at zero degree centigrade was selected for optimum sampling. However, 5°C temperature also had slightly less sample recovery in comparison with zero °C. A 25 cm length condenser also had the highest sampling efficiency in comparison with other condenser lengths (15 and 40 cm). EBC Malondialdehyde was measured by the constructed sampler in smokers and non-smokers. Smokers had higher amount of malondialdehyde in their EBC(p<0.05).
    Conclusions
    In this study we designed, constructed and validated the simple and cost effective exhaled breath sampler for exhaled breath biomarkers study. Results indicated satisfactory repeatability and robustness. Smokers had higher level of EBC malondialdehyde as a marker of lipid peroxidation.
    Keywords: Lipid Peroxidation, Exhaled Breath Sampling, Malondialdehyde, Biomarker
  • O. Giahi, M. Aliabadi, E. Darvishi *, M. Ebrahemzadih, J. Khoubi Pages 21-31
    Background
    Exposure to high temperatures is common among workers in hot environments and can lead to physiological adverse effects. Heat radiation from hot surfaces and inflamed ways to get the most important heat is the exposure ways of the workers. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of control methods of radiant heat in workers exposed in a blast furnace steel industry.
    Methods
    In this study, two main solutions include reducing radiant heat to control the temperature of the hot surface of the design and installation of heat-absorbing water pipes in the body blast furnace and the control of emission radiation heat of the installation reflective shield in the work station were studied. WBGT index before and after implementation of the intervention based on standard methods for evaluating was measured the effectiveness of the interventions at the work station. Environmental radiation temperature distribution in the furnace area was drawn before and after the intervention. Environmental parameters were measured using the WBGT meter manufactured by Casella Co. Evaluation of the effectiveness of interventions based on physiological strain index to measure skin temperature, heart rate before and after the intervention was performed in 20 workers according to standard methods. Data analysis was performed using SPSS software.
    Results
    The effectiveness of interventions, use of thermal absorbents in the body of the furnace and reflective shield exposed in a straight exposure line, radiation temperature and work station WBGT index was decreased 20, 3/9°C and 18.6 and 2.5°C respectively. Combination of control measures radiation temperature and work station WBGT index was decreased respectively by 26.5 and 5.2°C. After applying heat absorbing and reflective shield, mean skin temperature of workers and heart rate was declined 2.6°C and 3.6 bpm respectively.
    Conclusion
    Use of thermal absorbents in the body of blast furnace was more effective due to the intervention of the heat radiation source. However, the combination control measures have the best performance to reduce thermal stress and strain caused by thermal radiation in the blast furnace workers.
    Keywords: Heat stress, Radiant heat, Control interventions, Blast furnace, Steel
  • S. Choobineh, H. Akbarzadeh, H. Naghizadeh* Pages 32-43
    Background
    physical exercise could induce lipid peroxidation as a result of oxidative stress. And intake of antioxidant compound may alleviate this stress by enhancing antioxidant defense. This study aimed to investigate the effect of vitamin E supplementation as an antioxidant on the lipid peroxidation and serum total antioxidant capacity following exhaustive continuous aerobic exercise in wistar rats.
    Methods
    28 wistar rats aged 4 month were assigned randomly into one of 4 groups: rest, rest vitamin E, continuous aerobic exercise, and continuous aerobic exercise-vitamin E. The supplement groups, were administrated a dose of 250 IU per one kilogram of daily intake food for one month of supplementation. All groups were subjected a familiarization treadmill protocol for two weeks. Finally, rats in continuous aerobic exercise groups exercised at 70% vo2 max. The running speed was 20 m/min at a gradient 5%. Serum malon dealdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) were measured. Data were analyzed by one way ANOVA and sheffe post hoc at P<0.05 level.
    Results
    The MDA increased significantly following continuous aerobic exercise (P<0.05) but vitamin E could not decrease significantly the elevated response of MDA following exercise. However The TAC was higher significantly in continuous aerobic vitamin E group compare to the rest group (P<0.01).
    Conclusion
    vitamin E supplementation despite of enhancement of the antioxidant capacity cannot prevent lipid peroxidation following continuous aerobic exercise in wistar rats.
    Keywords: Vitamin E Total antioxidant capacity_Continuous aerobic exercise_Oxidative stress
  • T. Askaripoor *, A. Kermani, D. Pahlavan, J. Jandaghi, E. Kazemi Pages 44-53
    Background
    Silicosis as a most important work-related lung disease is generated of inhalation crystalline silica dust. Chemicals health risk assessment is essential to decide on priorities for control action and reduce the risk to an acceptable level. The aim of this study is evaluate worker's exposure to crystalline silica (quartz) and determine the qualitative and quantitative health risk level.
    Methods
    In this cross– sectional descriptive, analytical study, the total, respirable and crystalline silica dust was measured. Total and respirable dust measured by gravimetric method and crystalline silica amounts measured based on X-ray diffraction technique by NIOSH7500 method. Semi- quantitative risk assessment methods for Occupational Safety and Health Association of Singapore was used for Health risk assessment.
    Results
    The results showed that the average exposure of workers to total dust was 7.38±5.15, respirable 4.35±3.5 and crystalline silica 0.21±0.19 milligrams per cubic meter. Worker's exposure to crystalline silica in production units, including crusher, presses, ball mill, mucilage production and spray dryer are higher than Iran occupational exposure level. Also, the mean of total dust, respirable and crystalline silica in the different units, showed significant differences (p≥0.05). The result showed the high level of Risk in crusher, presses ball mill and glazing production units.
    Conclusions
    Crystalline silica amount and risk level of risk is high in crusher, presses, ball mill and mucilage production and the exposure control measures are necessary.
    Keywords: Crystalline Silica X, ray diffraction, Health risk assessment, Tile, ceramic, Quartz
  • Mt Ghaneian, Ah Mehrparvar, T. Jasemizad*, F. Mansuri, H. Selselehvaziri, F. Zare Pages 54-64
    Background
    One of the ways of transmission of infectious diseases is person to person transmission which hairdressers have an important role in this field. The aim of this study was to determine the knowledge, attitude and practice of female hairdressers about health and diseases related to hairdressing profession in 1391 in Yazd.
    Methods
    This study was a descriptive study that was done randomly on 60 female hairdressers (12% of total female hairdressers in Yazd). The tool of gathering data was a questionnaire that its reliability and validity was determined and after completing, was analyzed by using SPSS 16 and Excel.
    Results
    Demographic data revealed that most hairdressers were less than 30 years old, diploma and have the experience more than 10 years. The results also showed that the age has not significant difference with the knowledge, attitude and performance of hairdressers (P>0.05), education level has a significant difference only with attitude. Work experience has a significant difference with attitudes and knowledge (P<0.05), so with increasing of work experience from less than 5 years to over 10 years, the knowledge and attitudes of hairdressers were increased. There was also a significant correlation between knowledge and attitudes about health and occupational diseases related to professional hairdressing, but there was not a significant correlation between knowledge and attitude with performance (P>0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that the hairdressers have high knowledge, attitudes and performance.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Female hairdressers, Professional disease, Yazd
  • M. Jahangiri, M. Neghab *, Gh Nasiri, M. Aghabeigi, V. Kahdemian, R. Rostami, V. Kargar, J. Rasooli Pages 65-75
    Background
    Wastewater treatment workers may be exposed to a wide range of chemical pollutants and biological contaminants such as bacteria and fungi. The aim of this study was to investigate the potential work-related respiratory disorders in workers of 10 wastewater treatment of petrochemical industries in Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 198 employees of wastewater treatment plants and 99 non-exposed (referents) employees. American thoracic society (ATS) standard questionnaire was used for investigation of respiratory symptoms. Pulmonary function parameters were measured using a calibrated Vitalograph. The data were analyzed by SPSS version 16.
    Results
    The result of this study showed that odds ratio of cough, phlegm, productive cough, wheezing, and breathlessness in exposed group were 2.94, 1.10, 1.95, 0.82 and 1.97 times higher than reference subjects. Additionally mean values of most parameters of pulmonary function tests (PFT) were significantly lower in exposed individuals than in referent subjects (P<0.05).
    Conclusions
    Significant increase in prevalence of respiratory symptoms and decrement in PFTs in wastewater treatment workers may be attributed to their exposure to bioaerosols.
    Keywords: Wastewater treatment, Respiratory symptoms, pulmonary function parameters, Bioaerosols