فهرست مطالب

Researcher Bulletin of Medical Sciences
Volume:19 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره نیکویه، مجید حاجی فرجی* صفحات 60-65
    رژیم غذایی و تغذیه نقش بسیار مهمی در سلامت و پیشگیری از بیماری ها بر عهده دارند. بدن انسان برای کارکرد مناسب، نیاز به طیف وسیعی از ریزمغذی ها و درشت مغذی ها دارد، که بهترین راه دریافت آنها در قالب یک رژیم غذایی مطلوب است؛ رژیمی متنوع و متعادل که بتواند همه ی ریزمغذی های مورد نیاز را در اختیار بدن قرار دهد. ممکن است فرد قادر به دریافت کافی برخی از ریزمغذی ها از طریق رژیم غذایی خود نباشد که در این شرایط، مکمل های رژیمی به عنوان منبع بسیاری از مواد مغذی مورد توجه قرار می گیرند. البته توجه به نکاتی مانند اثرات جانبی احتمالی و تداخل با برخی دیگر از داروها و مکمل ها، ضروری است. بنا به تعریف سازمان غذا و داروی کشور، مکمل های رژیمی منابعی از مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) یا دیگر مواد با اثر تغذیه ای یا فیزیولوژیک مانند گیاهان، اسیدهای آمینه، قندها، چربی ها، آنزیم ها و پروبیوتیک ها هستند که به تنهایی یا به صورت ترکیبی با دیگر مواد، در دسترس بوده و عمدتا به اشکال متداول مانند کپسول، قرص، شربت، پودر، سافت ژل، قطره، ورقه های خوراکی و هر شکل خوراکی دیگر عرضه شده و دارای فرمولاسیون خاص و ثابت قابل اندازه گیری جهت کاربرد در انسان به منظور تکمیل نیاز تغذیه ای، افزایش دریافت تغذیه ای و یا ایجاد یک اثر فیزیولوژیک می باشند. در مورد مکمل های مولتی ویتامین و املاح، تا به امروز تعریف و طبقه بندی استانداردی ارایه نشده است و این امر، جمع آوری اطلاعات در مورد شیوع دریافت آنها و تعیین روند دریافت در دوره های زمانی را مشکل ساخته است. در این مقاله سعی شده است که با استناد به اطلاعات و مستندات موجود، ضمن اشاره به اهمیت دریافت ریز مغذی ها در حد کفایت و نیاز روزانه، به عوارض احتمالی اضافه دریافت آنها نیز پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مکمل، غذا، رژیم، دریافت، عوارض جانبی
  • ندا موحد اول، مسعود فریدونی* صفحات 66-77
    سابقه و هدف
    اسید اسکوربیک (Ascorbic acid) به وفور در مغز وجود داشته و بر تولید و انتقال میانجی های عصبی اثر می گذارد. در انتقال درد، سیستم گلوتاماترژیک نقش دارد. حضور اسید اسکوربیک گیرنده های گلوتاماتی NMDA را مهار و به دلیل اسیدیتهی آن، TPRV1 و ASIC را فعال می کند. لذا بررسی اثر تجویز درون صفاقی (i.p) و یا نخاعی (i.t) اسید اسکوربیک و اسکوربات سدیم بر احساس درد، هدف این مطالعه است.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی نر بالغ ویستار (250-200 گرم) در هشت گروه هفت تایی دریافت کننده ی سالین (i.p)، سالین (i.t)، اسید اسکوربیک (mg/kg، i.p1،10،100،200)، اسید اسکوربیک (μl، i.t10/mg 02/0) معمولی و خنثی (اسکوربات سدیم) استفاده شدند. آستانه ی درد، توسط آزمون Tail-flick (TF) و شدت احساس درد شیمیایی طی آزمون فرمالین تعیین شد.
    یافته ها
    اسید اسکوربیک (mg/kg، i.p 10،100،200) در آزمون TF، پردردی (01/0P<) و در آزمون فرمالین، کاهش درد (05/0P<) ایجاد کرد. اسید اسکوربیک داخل صفاقی با دوز mg/kg 1 در آزمون TF فاقد اثر بود اما درد مرحله بینابینی آزمون فرمالین را کاهش داد (01/0P<). در تجویز نخاعی، اسید اسکوربیک با غلظت μl10/mg02/0 در آزمون TF موجب پردردی شد (001/0P<)، ولی به صورت اسکوربات سدیم، بی اثر بود. تجویز نخاعی اسید اسکوربیک و اسکوربات سدیم، درد را در آزمون فرمالین کاهش دادند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    پردردی ناشی از تجویز درون صفاقی اسید اسکوربیک در آزمون TF، شاید حداقل بخشی به دلیل اثر مهاری کمتر آن بر گیرنده های AMPA و در تجویز نخاعی علاوه بر آن، حساسیت گیرنده های TRPV1 و کانالهای ASIC به اسیدیته ی اسید اسکوربیک باشد، زیرا تجویز اسکوربات سدیم اثر پردردی از خود نشان نداد. احتمالا اثرات مهاری اسید اسکوربیک و یا اسکوربات -سدیم طی تجویز درون صفاقی و نخاعی، بر گیرنده های NMDA و کاهش رهایش Substance P و دیگر عوامل التهابی در بروز بی-دردی طی آزمون فرمالین نقش داشته اند.
    کلیدواژگان: اسکوربیک اسید، اسکوربات سدیم، درد، تجویز درون صفاقی، تجویز نخاعی
  • سولماز خلیفه، قربانگل اصحابی، احمد امیدپناه، فریبا خداقلی، محمدعلی اسماعیلی* صفحات 78-85
    سابقه و هدف
    بیماری آلزایمر یکی از مهمترین بیماری های سیستم عصبی است که منجر به زوال عقل می گردد. مطالعات بسیاری در زمینه ی پیشگیری، درمان و تولید دارو در این بیماری انجام شده است. گیاهان دارویی مختلفی در برابر بیماری آلزایمر، اثرات محافظتی از خود نشان داده اند. اثر محافظتی گونه های مختلف گیاه سالویا (تیره ی نعناع، جنس مریم گلی) در زمینه ی بیماری های نورودژنراتیو نیز به اثبات رسیده است. در این بررسی، اثر پیشگیرانه ی عصاره ی گیاه سالویا هیدرانژا (Salvia hydrangea، نام محلی گل ارونه) در مدل آلزایمر القا شده توسط آمیلوئید بتا در موش های صحرایی، مورد مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    موش ها با روش گاواژ به مدت ده روز، عصاره ی الکلی گیاه را دریافت کردند. سپس با تزریق آمیلوئید بتا، آلزایمری شده و حافظه ی موش ها به وسیله ی دستگاه شاتل باکس، ارزیابی شد. سطح مولکولی Ca2+/cAMP response element binding protein (CREB)، caspase-3 و فعالیت آنتی اکسیدانتی و استیل کولین استرازی، بررسی شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که عصاره ی گیاه سالویا هیدرانژا، سبب افزایش حافظه در موش های آلزایمری می شود. سالویا هیدرانژا، موجب افزایش فعالیت آنتی اکسیدانتی و افزایش فسفوریلاسیون CREB در موش های پیش درمان شده گردید. درمان با عصاره ی سالویا هیدرانژا سبب کاهش آپوپتوز در نواحی هیپوکمپ و کورتکس پیشانی شد. مطالعات کروماتوگرافی نشان داد که فنول هایی همچون جنتیتیک اسید، کلوروژنیک اسید، وانیلیک، کافئیک و سیرینژیک اسید در عصاره ی گیاه سالویا هیدرانژا وجود دارند.
    نتیجه گیری
    عصاره ی سالویا هیدرانژا با اثرات محافظتی خود نشان داد که دارای پتانسیلی قوی در پیشگیری از بیماری آلزایمر می باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت استیل کولین استرازی، آنتی اکسیدانت ها، آلزایمر، حافظه، آپوپتوز، سالویا هیدرانژا، موش صحرایی
  • منصور جمالی زواره ای، محمدرضا نوروزی*، محسن آیتی، حسن جمشیدیان، بنت الهدی رجایی، فائزه قاسمی صفحات 86-90
    سابقه و هدف
    سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطان ها در مردان بوده و روش های تشخیصی گوناگونی برای آن پیشنهاد شده است. هدف از این مطالعه، مقایسهی یافته های این روش های تشخیصی مختلف از جمله بیوپسی با گاید سونوگرافی، نتایج پاتولوژی، سطح سرمی PSA کل و آزاد، و یافته های سونوگرافی ترانس رکتال در بیماران مشکوک به سرطان پروستات می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، کلیهی اطلاعات موجود در پرونده ی بیمارانی که به علت بالا بودن سطح سرمی PSA، تحت بررسی با روش اندوسونوی رکتال و بیوپسی قرار گرفته بودند، بررسی شده و سطح PSA، PSA آزاد، تشخیص پاتولوژی و نتایج سونوگرافی در نمونه های آنها جمع آوری و بین دو گروه سرطانی و بدون سرطان، مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پاتولوژی، از 220 پرونده، 25% مبتلا به سرطان پروستات بودند. سن بیماران مبتلا به سرطان پروستات 6/81/69 سال بود. سطح PSA سرمی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات، به طور معناداری بیشتر از سایر بیماران بود (ng/dl 5/195/17 در مقابل ng/dl 1/85/10) (003/0P=). در نقطه ی برش ng/dl 4، حساسیت PSA در تشخیص کانسر پروستات 92 درصد و اختصاصیت آن 2 درصد بود. با در نظر گرفتن نقطه ی برش 10 درصد برای نسبت PSA آزاد به PSA کل، حساسیت این نسبت در تشخیص سرطان پروستات، 17 درصد و اختصاصیت آن 82 درصد بود. همچنین حساسیت سونوگرافی با محوریت ضایعهی هیپواکو در تشخیص سرطان پروستات 34 درصد و اختصاصیت آن 93 درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    اندازه گیری PSA کل و آزاد و همچنین محاسبه ی نسبت این دو، در کنار سونوگرافی ترانس رکتال، از روش های تشخیصی مطلوب برای کانسر پروستات می باشند.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، سونوگرافی ترانس رکتال، پاتولوژی، بیوپسی، PSA
  • مهدی رضایی*، سمانه عربی، رباب صحاف، مهدی رصافیانی، سید حامد حسینی، نوید میرزاخانی، سید مهدی طباطبایی صفحات 91-98
    سابقه و هدف
    بهبود کیفیت زندگی افراد ناتوان به عنوان یک هدف بازتوانی مطرح شده و حفظ و ارتقای کیفیت زندگی، به یکی از مهمترین اهداف نظام بهداشتی- درمانی تبدیل شده است. این پژوهش، با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ی سنجش کیفیت زندگی افراد ناتوان تهیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در ابتدا، پرسشنامه بر اساس پروتکل بین المللی ابزار کیفیت زندگی ترجمه گردید. تعداد 160 نفر از افراد ناتوان بالای 18 سال شهر تهران، با میانگین سنی 50 سال، در این مطالعه شرکت کردند. ابتدا پرسشنامه ی خصوصیات جمعیت شناسی، سپس پرسشنامه ی فرم کوتاه (Short Form-12) و نهایتا پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی افراد ناتوان (World Health Organization Quality of Life-Disability) در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت. روایی به روش بررسی روایی همزمان با پرسشنامه ی کیفیت زندگی Short Form-12، با استفاده از تعیین ضریب همبستگی پیرسون، روایی صوری، محتوا و روایی افتراقی با تعیین ضریب همبستگی اسپیرمن و پایایی به روش تحلیل همخوانی درونی و ثبات با محاسبه آلفای کرونباخ و تعیین ضریب همبستگی درون رده ای بین آزمون و باز آزمون ICC (Intraclass correlation coefficient) بررسی شد. جهت انجام آزمونهای آماری، از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد.
    یافته ها
    در تعیین روایی همزمان، استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، بین نمرات ابعاد پرسشنامه ی کیفیت زندگی افراد ناتوان و نمره ی پرسشنامه ی SF-12 در نمونه های مورد ارزیابی، همبستگی بالا و در تمامی موارد، معنادار وجود دارد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه، سادگی، وضوح و روشنی عبارات را تایید نمود. بیش از 90% همبستگی نمرات هر سوال با نمره ی خرده مقیاس مربوطه، معنی دار و مثبت بود. این نتایج، نمایانگر روایی افتراقی مناسب گویه ها است. محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ (95/0) موید همسانی درونی بالای پرسشنامه مذکور به جز بعد روابط اجتماعی (61/0) است. همچنین، نتایج اندازه گیری پایایی با محاسبه ی ضریب همبستگی درون رده ای نشان داد بین حیطه های مختلف پرسشنامه، ضریب همبستگی بالایی (99/0) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته ها مبین روایی و پایایی نسخه ی فارسی پرسشنامه ی مذکور بوده و لذا استفاده از آن در پژوهش ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ناتوانی، روایی، پایایی، پرسشنامه ی WHOQOL، Dis
  • سام مساحی*، مژگان امتیازجو، حسن شاه حسینی صفحات 99-106
    سابقه و هدف
    شکوفایی سیانوباکتری ها در آب های سطحی منجر به تولید سیانوتوکسین های خطرناکی مثل میکروسیستین می شود که مشکلات قابل توجهی ایجاد می کنند. در مطالعه ی حاضر، از یک آزمون PCR بهینه شده برای شناسایی سیانوباکتری های تولید کننده ی میکروسیستین موجود در تالاب انزلی استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    نمونه گیری آب از 20 ایستگاه واقع در نواحی شرقی، مرکزی و غربی تالاب انزلی صورت گرفت. استخراج DNA با استفاده از کیت DNG-Plus انجام گرفت. آزمون PCR برای پرایمرهای جهانی سیانوباکتری ها (23S30R و CYA106F) و پرایمر اختصاصی ژن کدکننده ی میکروسیستین (mcyA-Cd1F و mcyA-Cd1R) بهینه شده و حساسیت و اختصاصیت آن ارزیابی گردید. سپس، آزمون PCR بهینه شده برای نمونه های تالاب انزلی به کار گرفته شد. فرایند کلونینگ محصولات PCR با توجه به رهنمودهای سازنده ی کیت انجام گرفت.
    یافته ها
    مناسب ترین دما برای مرحله ی انیلینگ، واکنش 56 درجه سانتی گراد بود. بیشترین میزان تکثیر DNA زمانی در غلظت 4/0 میکرومولار پرایمرها مشاهده شد. به کارگیری آزمون PCR بهینه شده روی نمونه های تالاب انزلی آشکار کرد که همه ی ایستگاه های مورد مطالعه، آلوده به سیانوباکتری بودند که از بین آنها، سیانوباکتری های تولید کننده ی میکروسیستین در 10 ایستگاه حضور داشتند. محصولات PCR با موفقیت کلون شده و برای مطالعات آتی ذخیره گردید.
    نتیجه گیری
    ممکن است تالاب انزلی در معرض خطر غلبه سیانوباکتری ها قرار گرفته باشد. از آزمون PCR بهینه شده در این مطالعه می توان به عنوان یک ابزار کارآمد به منظور مونیتورینگ و کنترل سیانوباکتری ها، به خصوص جهت شناسایی سویه های تولید کننده ی میکروسیستین در تالاب ها و یا سایر منابع آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آب، ایران، سیانوباکتری، میکروسیستین، واکنش PCR
  • علیرضا ظهیرالدین*، محمد غفرانی، پروین دیباج نیا، زهرا جودی نعمتی صفحات 107-111
    سابقه و هدف
    بیماری صرع، شایعترین اختلال نورولوژیک اطفال است که نیاز به درمان طولانی مدت دارویی دارد. برخی مطالعات، افزایش خطر ابتلا به افسردگی را در کودکان و نوجوانان مبتلا به صرع نشان داده است. کودکان و نوجوانان مبتلا، مشکلات هیجانی و رفتاری بیشتری را در مقایسه با کودکان و نوجوانان سالم و افراد مبتلا به سایر بیماری های مزمن تجربه می نمایند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان شیوع افسردگی و برخی عوامل خطر مرتبط با آن در این بیماران بوده تا ضرورت توجه به بیماری افسردگی و درمان به موقع آن، مورد تاکید قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی، 70 بیمار مبتلا به صرع که به درمانگاه فوق تخصصی مغز و اعصاب کودکان بیمارستان مفید دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بودند، از نظر ابتلا به افسردگی توسط پرسشنامه ی افسردگی کودکان و نوجوانان و پرسشنامه ی دموگرافیک، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    7/85% از بیماران مبتلا به صرع، بر اساس تست افسردگی کودکان و نوجوانان، مبتلا به افسردگی بودند. بیشتر بیماران، مبتلا به افسردگی خفیف و یا متوسط بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله از این پژوهش، نشان دهنده ی بالا بودن میزان علایم افسردگی در بیماران مبتلا به صرع است. از آنجا که افسردگی قابل درمان است، غربالگری و تشخیص به موقع افسردگی در افراد مبتلا، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کودکان، افسردگی، صرع
  • ماندانا خطیبی، سید رضانجفی زاده، سینا شمشیرگران، ناهید معزی قدیم* صفحات 112-118
    سابقه و هدف
    ضایعات دهانی یکی از مهمترین اثرات جانبی بیماری های اتوایمیون می باشد. اولسر، پتشی، تلانژکتازی و ضایعات لیکنوئید، شایع ترین تظاهرات درگیری مخاط دهان هستند. همچنین، داروهای مورد استفاده برای درمان سیستمیک می توانند عوارض جانبی مشابهی ایجاد کنند. با توجه به طیف گستردهی تظاهرات دهانی، عدم وجود آماری جامع در ایران و درمان آرتریت روماتوئید با کورتیکواستروئیدها، سیکلوسپورین، D-penicillamin و NSAIDs و اثرات جانبی این داروها، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین فراوانی ضایعات مخاط دهان افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید در کلینیکهای روماتولوژی دانشگاه تهران در یک دوره ی یک ساله انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق از نوع توصیفی- مقطعی و با استفاده از ابزار مشاهده، معاینهی بالینی، تکمیل فرم اطلاعاتی و بررسی پرونده ی پزشکی روی 385 بیمار تحت درمان در کلینیکهای روماتولوژی دانشگاه تهران، که به منظور جستجوی ضایعات مخاط دهان شامل خشکی دهان، افزایش حجم لثه و... مورد معاینه قرار گرفتند، انجام شد. نمونه گیری به روش مستمر صورت پذیرفت. پس از ثبت یافته ها، به منظور تحلیل نتایج، از آماره های توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    از 385 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید در این مطالعه، 20 نفر مرد و 365 نفر زن، 156 نفر (5/40%) مبتلا به ضایعات مخاط دهان بودند. شایعترین یافته، خشکی دهان (14%) و شایعترین مناطق ضایعات دهانی، لثه، کام نرم و وستیبول گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد فراوانی ضایعات مخاط دهان در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بالا می باشد و می توان بر اهمیت آنها به عنوان عارضه ی احتمالی بیماری و یا داروهای مصرفی تاکید نمود.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، ضایعات مخاط دهان، خشکی دهان
|
  • Bahareh Nikooyeh, Majid Hajifaraji * Pages 60-65
    Diet and nutrition play an important role in the maintenance of health and prevention of diseases. The body requires different types of micro and macronutrients in order to function optimally and they must be supplied through diet، “a balanced and varied diet is one that contains all the different necessary micronutrients”. Dietary supplements should be considered as an important source of nutrients for those who are unable to maintain an adequate or safe oral intake. Although many of these supplements can be beneficial، they are also of concern because of potential adverse effects and interactions with other medications and dietary supplements. Food supplements are defined as concentrated sources of nutrients (vitamins and minerals) or other substances with a physiological or nutritional effect، like herbs، amino acids، carbohydrates، fats، enzymes and probiotics which are available as single or combined and marketed in dose forms such as tablets، capsules، powders and liquids، soft gels and like this designed to be taken to supplement the diet. Multivitamin-multimineral has no standard or defined meaning. These differences can affect estimates of both prevalence and intakes and make it difficult to compare trends over time. The aim of this paper was to emphasis on the importance of receiving adequate nutrients، along with mentioning the adverse effects of excessive consumption of them.
    Keywords: Supplement, Food, Diet, Intake, Side effect
  • Neda Movahhed Avval, Masoud Fereidoni * Pages 66-77
    Background And Aim
    Ascorbic acid (ASC) is abundant in the brain. ASC is effective on synthesis and transportation of neurotransmitters. Glutamatergic system is involved in pain transduction. NMDA receptors can be inhibited، and TPRV1 and ASIC receptors are excited due to its acidity at the presence of ASC. Therefore، this study is aimed to investigate the effects of intraperitoneal (i. p) and intrathecal (i. t) administration of ASC and sodium-ascorbate on pain.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats (200-250 g) in eight groups (n=7) included saline (i. p)، saline (i. t)، ASC (1، 10، 100، 200 mg/kg، i. p)، usual and neutralized ASC (0. 02 mg/10 μl، i. t) were used. Pain threshold was measured by tail-flick test and chemical pain was assessed using formalin-test.
    Results
    ASC (10، 100، 200 mg/kg، i. p) induced hyperalgesia in tail-flick test (P<0. 01) and reduced pain in formalin-test (P<0. 05)، but ASC (1 mg/kg i. p) with no effect in tail-flick، decreased pain during formalin-test interphase (P<0. 01). Intrathecal ASC at 0. 02 mg/10 µl concentration، but not sodium-ascorbate، induced hyperalgesia in tail-flick test (P<0. 001). ASC (0. 02 mg/10 µl، i. t) in both forms of usual and sodium-ascorbate، decreased pain in formalin-test (P<0. 001). ‍
    Conclusion
    Lesser inhibition effects of ASC on AMPA receptors may be responsible at least in part for its hyperalgesia in tail-flick test at i. p administration. This plus the sensitivity of TRPV1 and ASIC receptors to ASC acidity can be considered for i. t administration، because sodium-ascorbate (i. t) didn’t induce hyperalgesia. Inhibiting effects of i. p and i. t administration of ASC and sodium-ascorbate on NMDA receptors، release of SP and other inflammatory mediators، were probably some players of pain reduction during the formalin-test.
    Keywords: Ascorbic acid, Sodium ascorbate, Pain, Intraperitoneal administration, Intrathecal administration
  • Solmaz Khalifeh, Ghorbangol Ashabi, Ahmad Omidpanah, Fariba Khodagholi, Mohammad Ali Esmaeili * Pages 78-85
    Background And Aim
    Alzheimer’s disease (AD) is the most familiar disease، which leads to dementia. There are many studies to find the pretreatment and treating drugs in this disease. Many herbs show the protective effect against AD. The protective role of Salvia genus in neurodegenerative disease is well established. In this study، we evaluated the protective role of Salvia hydrangea (S. hydrangea) extract on AD model.
    Materials And Methods
    Rats were gavaged for 10 days by S. hydrangea. Subsequently، rats were injected by amyloid beta and were tested by shuttle box. The molecular level of Ca2+/cAMP response element binding (CREB)، caspase-3 antioxidant and acetylcholine esterase activity were evaluated.
    Results
    Our results demonstrated that S. hydrangea could improve memory in AD models rats. S. hydrangea increased antioxidant activity and CREB phosphorylation in pretreated rats. Treating by S. hydrangea decreased neuronal apoptosis in the hippocampus and frontal cortex. Chromatographic analysis showed that S. hydrangea has phenolic compounds such as gentisic acid، chlorogenic acid، caffeic and syringic acid.
    Conclusion
    Our results suggested that S. hydrangea contain a dominant potential in prevention of AD.
    Keywords: Acetylcholine esterase activity, Antioxidants, Alzheimer's disease, Memory, Apoptosis, Salvia hydrangea, Rat
  • Mansoor Jamali Zawarei, Mohammad Reza Nowroozi *, Mohsen Ayati, Hasan Jamshidian, Bentolhoda Rajaei, Faeze Ghasemi Pages 86-90
    Background And Aim
    We conducted this study to evaluate and compare the sensitivity and specificity of various para-clinic parameters in detecting prostate cancer.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 220 patients who underwent prostate biopsies for either high serum PSA level or abnormal digital rectal examination. Sensitivity and specificity of serum PSA، free to total PSA ratio and transrectal ultrasonography findings were calculated.
    Results
    Based on the pathological findings in 220 cases، 25% were diagnosed with prostate cancer. The mean age of patients with prostate cancer was 69. 118. 6 years. Mean serum PSA level among prostate cancer patients was significantly higher than in other patients (19. 517. 5 ng/dl vs. 10. 58. 1 ng/dl) (P=0. 003). The sensitivity and specificity of PSA for detecting prostate cancer، considering cut-off value of 4 ng/dl، was 92% and 2%، respectively. Free to total PSA ratio with cut-off value of 10% revealed 82% sensitivity and 17% specificity. Moreover، hypoechoic lesions detected by transrectal ultrasound had a sensitivity and specificity of 34% and 93%، respectively.
    Conclusion
    combination of different PSA related parameters with tranrectal ultrasound findings might increase sensitivity and specificity in detecting prostate cancer and reduce unnecessary biopsies.
    Keywords: Prostate cancer, Transrectal high, intensity focused ultrasound, Pathologies, Image, guided biopsy, Prostate, specific antigen
  • Mehdi Rezaee *, Samaneh Arabi, Robab Sahaf, Mehdi Rassafiani, Hamed Hosseini, Navid Mirzakhany, Seyyed Mehdi Tabatabaee Pages 91-98
    Background And Aim
    Improving disabled quality of life is considered as one the goals of rehabilitation and maintaining and ameliorating quality of life has become an important aim of medical systems. This study aims at investigating psychometric properties of measurement of the quality of life of people with disabilities، which is developed by World Health Organization (WHO).
    Materials And Methods
    The questionnaire was translated based on the International Quality of Life Assessment Project (IQOLA). 160 individuals over 18 years old with disability in Tehran (age average=50) performed in this study. Socio-demographic inventory، SF12 inventory، and finally WHOQOL-D were given to participants respectively. Validity، concurrent validity with quality of life questionnaire (short form 12) by using correlation coefficients pearson، face validity، content validity and discriminant validity with spearman correlation coefficients of internal consistency and stability by calculating Cronbach’s alpha and determining the intraclass correlation coefficients (ICC) was assessed. Version 19 SPSS was used to perform statistical tests.
    Results
    Face and content validity of the questionnaire، simplicity، and clarity were approved phrases. Over 90% of scores with a correlation of each question with the scores of related subtest was significant and positive. These results indicate an appropriate discriminative validity of the test items. Estimating Cronbach’s alpha (0. 90) confirms high internal consistency of the inventory with the exception of social communication area (0. 61). The results of evaluating reliability using within subject correlation coefficient estimation show that there is a high correlation coefficient between different subtests of the inventory. ‍
    Conclusion
    Results indicate reliability and validity of Persian-version of mentioned inventory. Therefore، its utilization in research studies is highly recommended.
    Keywords: Quality of life, Disability, Validity, Reliability, WHOQOL, Dis
  • Sam Massahi *, Mozhgan Emtyazjoo, Hassan Shahhossieni Pages 99-106
    Background And Aim
    Production of dangerous cyanotoxins such as microcystin، resulted from cyanobacteria bloom in territorial waters، could cause worldwide issues. We optimized and implemented a PCR method for detection of microcystin-producing cyanobacteria in Anzali Lagoon.
    Materials And Methods
    Sampling was performed from 20 stations within western، central and eastern parts of the Lagoon. DNA was extracted using DNG-Plus kits. Optimization of PCR test for two universal (23S30R، CYA106F) and two specific primers (mcyA-Cd1F، mcyA-Cd1R) achieved، and its sensitivity and specificity were evaluated. Moreover، the test was applied for samples from Anzali Lagoon.
    Results
    Optimum PCR yield was obtained at 56 C، and in 0. 4 μM concentrations of the primers. Optimized PCR method revealed، which cyanobacteria were present in samples from all of the studied stations of Anzali Lagoon. In addition، microcystin-producing cyanobacteria were observed in 10 out of 20 stations. ‍
    Conclusion
    Anzali Lagoon may have been predominated by dangerous cyanobacteria، and our optimized PCR method can be exerted as an efficient tool for monitoring of microcystin-producing species of cyanobacteria in the lagoons and other water sources.
    Keywords: Cyanobacteria, Iran, Microcystin, Polymerase Chain Reaction, Water
  • Alireza Zahirrodin *, Mohammad Ghofrani, Parvin Dibajnia, Zahra Jodi Nemati Pages 107-111
    Background And Aim
    Epilepsy is among the most common pediatric neurological disorders in need of long-term medication treatment. Some studies also show increased risk of depression among children and adolescents with epilepsy. Epileptic children and adolescents experience more emotional and behavioral problems than healthy children and adolescents or others who are suffering from other chronic diseases. The aim of the present study is to investigate the depression rate and its related risk factors in children with epilepsy.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 70 children with epilepsy who were referred to neurological clinic in Mofid Hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were selected. The measurement tools were demographic questionnaire، children and adolescent depression test، which has been designed for Iranian society.
    Results
    In the present study 85. 7% of epileptic patients were depressed (mild to moderate). ‍
    Conclusion
    The results of this study indicated there is a very high rate of depression in these children with epilepsy. According to treatable nature of depression، early screening and diagnosing of depression were suggested.
    Keywords: Children, Depression, Epilepsy
  • Mandana Khatibi, Seyed Reza Najafizadeh, Sina Shamshyrgaran, Nahid Moezzi Ghadim * Pages 112-118
    Background And Aim
    Oral lesions are one of the most important effects of autoimmune diseases. Ulcer، petechia، telangectasia and lichenoid lesions are the most common oral manifestations. Drugs used for systemic treatment can also cause the same side effects. According to the wide range of oral lesions، lack of solid status in Iran، difference in stated prevalence، treatment of rheumatoid arthritis with oral corticosteroids، cyclosporine، D-penicillamin and NSAIDs and their side effects، this project was carried out to determine the prevalence of oral lesions of rheumatoid arthritis in clinics of rheumatology of Tehran University at one year period.
    Materials And Methods
    This descriptive-cross sectional study was performed by means of observation، clinical examination، completing questionnaire and also evaluating the 385 patients medical records in order to find oral mucosal lesions such as xerostomia and gingival hyperplasia. Sampling was made by a sequential method. After recording the finding، descriptive and analytic statistics were used to analyze the results.
    Results
    156 of 385 rheumatoid arthritis patients (365 male & 20 female) had oral lesions (40. 5%). Xerostomia was the most common finding (14%) and gingiva، soft palate and vestibule were the most common sites reported.
    Conclusion
    Due to the high frequency of oral lesions as a probable manifestation of rheumatoid arthritis and also as a side effect of its treatment must be emphasized for future.
    Keywords: Rheumatoid arthritis, Oral mucosal lesions, Xerostomia