فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 61 (زمستان 1392)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 61 (زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نبی الله روحی صفحه 5
    اعتقاد به ضرورت رجوع به مبانی دینی و تفسیر روابط اجتماعی و سیاسی و اقتصادی بر پایه قابلیتهای عظیم دین اسلام، رخدادی بود که با آغاز قرن بیستم در جهان اسلام توانست همه گفتمانهای حاکم را به مبارزه بطلبد. نهضت اسلامی در سیر تطور خود به صورتهای مختلف و گفتمانهای گوناگون خود را نشان داده است؛ به طوری که هر یک از این گفتمانها متاثر از نظام معنایی خود، چشم انداز خاصی ترسیم کرده است. به نظر می رسد بررسی نظرات و اندیشه های علمای اسلامی در قالب گفتمانهای اسلام سیاسی و تبیین نظام معنایی هر یک، ما را در دستیابی به ترسیم نقشه راهی مبتنی بر چشم انداز مشخص یاری می رساند. بر این اساس، این مقاله با استفاده از روش تحلیل گفتمانی، نظام معنایی گفتمانهای اسلام سیاسی را در قالب گفتمانهای تمدن گرایی، شریعت گرایی و تجدد گرایی با تاکید بر گفتمان تمدن گرایی اسلامی و با بهره گیری از نظر علمای برجسته هر یک از گفتمانها، مورد بررسی قرار داده و چشم انداز هریک از گفتمانها را ارائه کرده است. بر اساس نتایج این تحقیق، از منظر گفتمان تمدن گرایی اسلامی، غرب در قالب نظام سرمایه داری و متاثر از خوی استکباری، مانع پیشرفت جهان اسلام و خود دچار جاهلیت است. این گفتمان با مفصل بندی همزمان عقلانیت و فلسفه از یک سو و سنت و نصوص اسلامی از سوی دیگر، نظام معنایی خود را با تلفیقی از نشانه های اصلی موجود در دو گفتمان شریعت گرا و تجدد گرا شکل می دهد. در این گفتمان، ضمن آنکه بر ضرورت نهضت نرم افزاری تولید علم و اسلامی سازی علوم و نوسازی تمدن اسلامی تاکید می شود، استفاده محتاطانه و مصلحتی از علم مدرن تجویز می گردد. چشم انداز مطلوب این گفتمان برای نهضت اسلامی، تحقق تمدن نوین اسلامی است و این گفتمان برای تحقق چشم انداز مطلوب خود، راهبردهای مقابله با نظام سلطه و بهره مندی از مواهب علم مدرن (در عرصه علوم تجربی) و اسلامی سازی علوم (به ویژه علوم انسانی) بر مبنای نصوص اسلامی را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: گفتمان، اسلام سیاسی، چشم انداز، تمدن گرایی اسلامی، تجددگرایی، مقام معظم رهبری
  • ابوالفضل ذوالفقاری*، ابوالفضل احمدی صفحه 33
    این مقاله به واکاوی مسئله مصرف در جامعه پرداخته و ضمن بررسی کلی گفتمان مصرف از منظر برخی جامعه شناسان و دین اسلام، درصدد تبیین و تفسیر وجوه تمایز و تشابه مصرف نمایشی با مصرف دینی با تاکید بر نظرات مقام معظم رهبری برآمده است. به این منظور، ابتدا نظریه های جامعه شناسان -به ویژه مصرف نمایشی تورستین وبلن - اندیشه اسلامی با تاکید بر نظرات مقام معظم رهبری درباره مصرف را مورد بررسی و مداقه قرارداده است؛ این بررسی با روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف براساس مفاهیم و نشانه های مصرف که در چارچوب مفهومی بیان گردیده، نظرات مقام معظم رهبری با تکنیک فیش برداری استخراج و مورد مقایسه قرارگرفته است.
    از یافته های این مقاله می توان به استخراج نظرات مقام معظم رهبری درباره گفتمان مصرف و مفاهیم مرتبط با آن اشاره نمود که ایشان مدیریت مصرف را یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی معرفی و به میانه روی و اعتدال، قناعت و صرفه جویی درمصرف توصیه کرده اند که درخصوص کلیات مصرف نمایشی باوبلن دارای تشابه می باشد.
    از یافته های دیگر این مقاله می توان به دسته بندی وجوه تمایز گفتمان مصرف در اندیشه اسلامی و نظرات جامعه شناسان، بر اساس چهار شاخص اهداف،کارکردها، روش ها و اندیشه نام برد که درخصوص تفاوت در اهداف، درجامعه شناسی کسب اعتبار و منزلت اجتماعی... و در دین اسلام برآوردن نیازهای واقعی و ضروری؛ درخصوص کارکردها، درجامعه شناسی برکارکردهای اجتماعی و فرهنگی و در دین اسلام بر کارکردهای زیستی؛ درباره اندازه مصرف، درجامعه شناسی، مصرف گرایی و مصرف انبوه و در دین اسلام، قناعت، صرفه جویی و میانه روی و نهایتا در انگیزه مصرف، در جامعه شناسی، بر خودخواهی (مصرف بخیلانه)، مصرف مسرفانه و مصرف نمایشی و در اندیشه اسلامی نیز دیگرخواهی، مصرف عاقلانه و انفاق و ایثار تاکید می کنندکه از وجوه تمایز این دو اندیشه به شمار می روند.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، گفتمان، مصرف، اندیشه اسلامی، جامعه شناسی، اقتصاد مقاومتی
  • رضا سلیمانی*، عارف بشیری، سجاد علی محمدی صفحه 65
    از نظر آیه الله خامنه ای نرمش قهرمانانه با سه رکن عزت، حکمت و مصلحت، نوعی تاکتیک دیپلماسی جدای از مبانی ارزشی سیاست گذاری خارجی اطلاق می گردد که با حفظ اصول و ایدئولوژی اسلامی، دستیابی به نتیجه مطلوب را به ارمغان آورد. با توجه به کارکرد حساس دیپلماسی در تامین منافع و تمامیت ارضی کشور و از سوی دیگر حساسیت شارع مقدس بر لزوم حفظ عزت مسلمانان و الزام به نفی سلطه حکومت اسلامی در روابط بین المللی، مساله بازشناسی جایگاه نرمش قهرمانانه به عنوان یکی از تاکتیک های تطور یافته دیپلماسی اسلامی و نیز شناخت ماهیت آن در حوزه سیاست خارجی و فقه سیاسی شیعه، بویژه اکنون که دیپلمات های ایرانی مذاکرات ژنو را در پیش و رو دارند از اهم مسائلی است که ضرورت پرداختن به این موضوع را روشن می سازد. پژوهش حاضر که با روش توصیفی تحلیلی مساله را مورد ارزیابی قرار داده، با شناسایی ابعاد مفهومی نرمش و صلح در اسلام و جایگاه آن در عرصه دیپلماسی اسلامی و نیز واکاوی شرایط و پیشینه تاریخی دیپلماسی ایران و آمریکا، بایسته های قهرمانانه بودن نرمش را از منظر آیه الله خامنه ای بررسی نموده و چنین بدست آورده که اگر در عرصه دیپلماسی و سیاست خارجی و علی الخصوص مذاکرات هسته ای ژنو قرار است نرمشی انجام بپذیرد باید بر ضوابط و اصول قهرمانانه استوار باشد تا بتوان همسو با قواعد امتنانی فقه سیاسی شیعه که ناظر بر دو رکن عزت و مصلحت در حوزه سیاست خارجی است، راه بپیماید.
    کلیدواژگان: نرمش قهرمانانه، فقه سیاسی شیعه، تاکتیک دیپلماسی اسلامی، عزت، مصلحت
  • الله مراد سیف* صفحه 89
    سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از جانب رهبر معظم انقلاب به عنوان راهنمای سیاستی برای هرگونه سیاستگذاری اقتصادی، نیازمند نقشه راه برای پیاده سازی در عرصه های مختلف است. این نکته را معظم له در ابلاغیه مذکور، مورد تاکید جدی قرار داده اند. تهیه نقشه راه، خود نیازمند داشتن تصویر درست و روشن از سیاستهای مذکور در اهداف کلان و اهداف موضوعی است که در این مقاله توسط نویسنده با استفاده از روش فرا تحلیل و تحلیل محتوا و نیز بهره گیری از تجربیات دانشی محقق که چند سالی در حوزه اقتصاد مقاومتی تتبع داشته، مورد کنکاش قرار گرفته است. سوال محوری مقاله این است که سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده مشتمل بر کدام اهداف کلان و موضوعی بوده و ارتباط این اهداف در قالب یک نقشه راه چگونه است؟ نتایج نشان می دهد که سه سطح کلان در پیاده سازی اقتصاد مقاومتی، شامل سطح زیرین یا توانمندسازی درونی و سطح میانی یا پایدارسازی ذاتی و سطح زبرین یا الهام بخشی جهانی، به ترتیب در این ابلاغیه مورد تاکید بوده و در میان اهداف موضوعی، بیشترین تاکید بر فنریت اقتصادی است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، فنریت اقتصادی، توانمندسازی درونی، پایدارسازی ذاتی، الهام بخشی جهانی، اقتصاد ریاضتی
  • مرتضی عزتی*، الله مراد سیف، مجتبی ملکی شهریور صفحه 117
    وجود تبعیض اقتصادی در نظام اسلامی، به عنوان یک الگوی رقیب نظام سلطه می تواند نظام را ناکارآمد جلوه داده و زمینه ساز شکل گیری تهدید نرم اقتصادی شود. از مسائل مهم در جمهوری اسلامی ایران، داشتن تعریف روشن از تبعیض اقتصادی و مشخص نمودن ابعاد و شاخصهای قابل سنجش آن است؛ به گونه ای که بر آن اساس، بتوان وضعیت و عملکرد مدیریت اقتصادی کشور را در زمینه گسترش عدالت و رفع تبعیضات اقتصادی مورد ارزیابی قرار داد. در این مقاله، تلاش گردیده تبعیض اقتصادی برای جمهوری اسلامی ایران شاخص سازی شده و شاخص مذکور برای استانهای مختلف، اندازه گیری شود. دوره زمانی این بررسی، سالهای 1358 تا 1390 را در بر می گیرد. در این پژوهش، تبعیض اقتصادی بر مبنای قانون اساسی و عدم رعایت نیازها و استعدادهای (ظرفیتهای) استانها در تخصیص امکانات و درآمدهای ملی به هر استان تعریف شده است که خود بر بهره برداری از منابع طبیعی و توزیع فعالیتهای اقتصادی اثرگذار است. یافته های این مقاله نشان می دهد، استانهایی که به زیان آنها بیشترین تبعیض ترکیبی به کار برده شده است، به ترتیب استانهای خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، مرکزی، اصفهان، کرمان، فارس، قزوین، زنجان و آذربایجان غربی هستند و استانهایی که به سود آنها بیشترین تبعیض به کار برده شده است، به ترتیب استانهای گیلان، ایلام، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان، بوشهر، خراسان شمالی، کرمانشاه، سمنان، چهارمحال و بختیاری و مازندران می باشند. همچنین در میان برنامه های توسعه کشور در سالهای پس از پیروزی انقلاب، برنامه دوم توسعه کمترین تبعیض اقتصادی بین منطقه ای را به دنبال داشته و پس از آن، به ترتیب برنامه چهارم، سوم و اول توسعه قرار دارند.
    کلیدواژگان: تبعیض اقتصادی، تبعیض بین منطقه ای، تهدید نرم اقتصادی، بودجه جاری، بودجه عمرانی
  • حجت الله نوری ساری* صفحه 151
    این نوشتار بر آن است تا با استفاده از روش تحلیل هزینه- فایده به تجزیه و تحلیل روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با انگلستان، طی سالهای 1368 تا 1390 بپردازد که در آن، هزینه ها و منافع این مناسبات، در دو وضعیت حفظ روابط اقتصادی و قطع آن مورد بحث قرار می گیرد. در واقع، این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که «مناسبات تجاری- بازرگانی جمهوری اسلامی ایران و انگلستان بر اساس رویکرد هزینه- فایده چگونه قابل تحلیل است و گفتمان اقتصاد مقاومتی چه نقشی را در این رابطه ایفا می کند؟». نتایج حاصل از این پژوهش گویای آن است که در شرایط کنونی، به دلیل هزینه های ناشی از فشار مضاعف دولت انگلستان بر نظام اقتصادی ایران، موثرترین پاسخ تکیه بر اقتصاد مقاومتی و پیگیری راهکارهای عملی این گفتمان است؛ از این رو جمهوری اسلامی ایران باید ضمن تجدیدنظر در مناسبات خود با لندن و تغییر در الگوی روابط اقتصادی اش با دولت انگلستان، مقدمات و بسترهای لازم را برای بهسازی اقتصاد ملی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: ایران، جمهوری اسلامی، انگلستان، تحلیل هزینه، فایده، اقتصاد مقاومتی
|
  • Nabi Ollah Ruhi Page 5
    Belief in the necessity of referral to religious principles and interpretation of social, political and economic relations, based on the vast capabilities of Islamic religion, was an event that started in the twentieth century in the Muslim world, and defied all dominant discourses. Islamic movement in the course of its evolution has shown itself in different forms and discourses. So that each of these discourses affected from their conceptional meaning, has outlined a particular view. It seems that study of opinions and ideas of Islamic scholars in the discourse of political Islam and explanation of conceptional system, helps us in achievement of a roadmap based on a specified perspective. This paper has reviewed political Islam discourses in terms of civilization-oriented, sharia-oriented and modernism with an emphasis on Islamic civilization-oriented discourse and by using views of prominent scholars of each discourse and has presented perspectives of discourses. The applied method is conceptional system discourse analysis. Based on the paper results from the perspective of Islamic civilization-oriented discourse, west in the form of capitalist affected by imperialistic nature impedes the progress of Muslim world and suffers ignorance. Such a discourse forms its conceptional system by combination of major symptoms available in two discourses of sharia-oriented and modernism. The discourse articulates simultaneously wisdom and philosophy on the one hand, and Islamic traditions, on the other hand. While that discourse stresses the necessity of software movement for producing of knowledge, Islamization of sciences and renewal of Islamic civilization, the prudent and expedient use of science is prescribed. The desired perspective of discourse for Islamic movement is realization of modern Islamic civilization and these discourses present strategies of coping with hegemonic system, using modern science endowments (in the realm of science) and Islamization of sciences (particularly humanities) according to Islamic texts, for the realization of its desired perspective.
    Keywords: Discourse, Political Islam, Perspective, Islamic civilization, oriented, Modernism, supreme leader
  • Abolfazl Zolfaghari*, Abolfazl Ahmadi Page 33
    The current article analyses the issue of consumption in society. In addition to comprehensive overview of consumption discourse from the point of view of some sociologist and Islam, it intends to explore and make comment on difference and similarity aspects of expository consumption with religious consumption and with an emphasis on the views of supreme leader. For this purpose, it initially considerate and scrutinizes sociologists theories, particularly Veblen Thorstein expository consumption, Islamic thought with emphasis on the views of supreme leader concerning consumption. The applied method is Fairclugh critical discourse analysis and is based on concepts and symptoms of consumption that has stated within conceptual framework. Views of supreme leader has extracted and compared by means of taking notes technique. The findings of article include extraction of supreme leader views concerning consumption discourse and related concepts. He introduces consumption management as one of the main essentials of resistive economy and recommends to moderation, sobriety, frugality and saving, that concerning generalities of expository consumption resembles that of Veblen. Other findings of this paper are grouping of different aspects of consumption discourse in Islamic thought and sociologists opinions, based on four indices of goals, functions, methods and thought. Concerning differences in goals, sociology insists on having credibility and social status, but in Islam meeting real and urgent needs. On the subject of functions, sociology emphasizes on social and cultural functions, but Islam on biological functions. On the matter of consumption, sociology stresses consumerism and mass consumption, on the contrary Islam recommends to frugality, saving and moderation. Finally on the subject of consumption motivation, sociology put emphasis on egoism (scant use), excessive consumption and expository consumption, but Islamic thought underlines generosity, wise consumption, charity and self-sacrifice. The above-mentioned cases are considered as different aspects of two thoughts.
    Keywords: Supreme leader, Discourse, Consumption, Islamic thought, Sociology, Resistive economy
  • Reza Soleimani*, Sajjad Alimohammadi, Aref Bashiri Page 65
    From the view of ayatollah khameneie heroic flexibility with three pillars of esteem, wisdom and good intention refers to a diplomatic tactic apart from the valuable principles of foreign policy, maintaining the principles of Islamic ideology brings about achievement of the desired effect. Due to the sensitive diplomatic function in the interest and territorial integrity of the country and on the other hand, sensitivity of holy legislator to renounce Islamic rule in international relations, the recognition of heroic flexibility role as one of the evolutional tactics in Islamic diplomacy and understanding of its nature in the area of foreign policy and shi’ite political jurisprudence, particularly now that Iranian diplomats negotiations in Geneva are ahead is of importance that needs addressing to make it clear. This paper has applied descriptive analysis method to assess the problem, by identification of conceptual dimensions of heroic flexibility and peace in Islam and its position in the field of Islamic diplomacy as well as analysis of the historical background of Iran and U.S.A diplomacy. It has also studied necessities of heroic flexibility from the perspective of ayatollah khameneie and it has resulted that if diplomacy and foreign policy, particularly Geneva nuclear talks is scheduled to achieve heroic flexibility, it should be based on the heroic standards and principles so as to align with emtenani terms of shi’ite political jurisprudence to observe on the two pillars of esteem and good intention in the area of foreign policy, continue its way.
    Keywords: Heroic flexibility, Shiite political jurisprudence, Islamic diplomacy tactics, Esteem, Good intention
  • Allah Morad Seif* Page 89
    The general policies of resistive economy being notified by the supreme leader as a political guide for any economic policy needs, is a roadmap for implementation in different areas. He has emphasized on this point seriously in his states. Preparation of a roadmap, needs to have a correct and clear image from the abovementioned policies in massive and thematic goals. The meta-analysis technique, content analysis and experience and knowledge of researcher have been applied in this paper. The researcher has experience in the area of resistive economy for several; years. The central question is whether the general policies of resistive economy contain massive and thematic goals and what is the relationship of these goals in the form of a roadmap? Results show that there are the macro levels in implementation of resistive economy which includes; the lower level of selfempowerment, the intermediate level of intrinsic stabilization and the upper level of inspiring world. These levels were recognized and among thematic goals, the most emphasis is on the elastic economy.
    Keywords: Resistive economy, Elastic economy, Self, empowerment, Intrinsic stabilization, Inspiring world, Ascetic economy
  • Mostafa Ezatti*, Allah Morad Seif, Mojtaba Maleki Shahrivar Page 117
    The existence of economic discrimination in Islamic system, as a rival pattern of dominated regime, can create an economically inefficient system. Some of the important issues in the Islamic republic are: Formation of soft underlying threat, clear definition of economic discrimination, specifying its dimensions and measurable indices in a way that to be able to assess status and performance of country economic management in the field of justice and elimination of economic discrimination. In this paper, the Islamic republic economic discrimination has been created and also the mentioned index for different provinces has been measured. The period of review includes years 1358 to 1390. In this research, the economic discrimination has been defined on the basis of constitution, failure to meet country’s needs and capacities at allocation of resources and national revenues in each province which has an influence on exploitation of natural resources and distribution of economic activities. Findings of the paper shows, provinces them the most combinational discrimination has been utilized are the following provinces: Khorasan razavi, sistan and baluchestan, markazi, Esfahan, kerman, fars, ghazvin, zanjan and azarbayejane gharbi. The provinces to the benefit of them the most discrimination has been used are the following provinces: Gilan, ilam, kohgilue and buyer ahmad, Khuzestan, bushehr, khorasane shomali, Kermanshah, seman, charmahal o bakhtiari and mazandaran. In addition, among the country’s economic development programs, in the years after the revolution victory, the second development program, has had the lowest inter-regional economic discrimination and then, are the fourth, third and first development programs respectively.
    Keywords: Economic discrimination, Inter, regional discrimination, Soft economic threat, Current budget, Construction budget
  • Hojjat Ollah Nouri Sari* Page 151
    This paper uses cost-benefit analysis method in order to analyze economic relation between Iran and England during 1368 – 1390. The costs and benefits of this relationship have studied in two positions of maintaining economic ties and cutting it. In fact, this paper attempts to answer this question that “How business- trade relations between Iran and England is analyzable, based on the cost-benefit approach and what role does resistive economy discourse play in this regard?” The results of this study represents that in current conditions, due to the costs resulting from British government additional pressure on Iran economy, the most effective response is reliance on resistive economy and pursuit of practical solutions to this discourse. Therefore, Iran should also revise its relations with London and changes in the pattern of its economic relations with British government. Iran must provide necessary arrangements and fields for development of national economy.
    Keywords: Iran, Islamic republic of, England, Cost, benefit analysis, Resistive economy