فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 121، تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهروز حاجیلو، مهرداد عنبریان، مصطفی سپهریان، حامد اسماعیلی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    اثر خستگی عضلات اندام تحتانی بر تغییرات توزیع فشار کف پایی هنگام راه رفتن به روشنی مطالعه نشده است. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر خستگی موضعی عضلات چهار سر ران بر تغییرات مرکز فشار و توزیع فشار کف پایی در مرحله ایستایی راه رفتن بود.
    روش کار
    در این مطالعه شبه تجربی 22 نفر مرد (سن: 17/3±5/23 سال، وزن: 21/3±8/78 کیلوگرم، قد: 64/4±2/179 سانتی متر) شرکت کردند. برای ایجاد خستگی عضلات چهار سر ران از دستگاه Leg Extension با بار 50 درصد یک تکرار بیشینه استفاده شد. توزیع حداکثر فشار کف پایی در طی مرحله ایستایی راه رفتن با استفاده از دستگاه فشار کف پایی ثبت شد. از روش آماری t همبسته برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    حداکثر فشار وارده در نواحی انگشت شست پا، ناحیه استخوان کف پایی 1، ناحیه استخوان کف پایی 3، ناحیه استخوان کف پایی 4، ناحیه استخوان کف پایی 5 و ناحیه خارجی پاشنه به طور معنی داری پس از اعمال خستگی افزایش یافت (به ترتیب:001/0p=، 011/0p=، 001/0p=، 013/0p= و 001/0p=)، در حالی که در نواحی داخلی پاشنه و انگشتان 2 تا 5 کاهش فشار دیده شد (به ترتیب:001/0p= و 001/0p=). پس از خستگی در زیر مرحله تماس، مرکز فشار به طور معنی داری به سمت خارج محور طولی پا و در زیر مرحله پیشروی به سمت داخل محور طولی پا متمایل شد (به ترتیب:001/0p= و 003/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که خستگی عضلات چهار سر ران می تواند باعث افزایش فشارهای کف پایی و در نتیجه باعث ایجاد درد و آسیب دیدگی های اندام تحتانی شود.
    کلیدواژگان: توزیع فشار کف پایی، مرکز فشار پا، خستگی عضلات چهار سررانی، راه رفتن
  • مهناز صلحی، افسانه رضازاده، کمال اعظم، گیتی خوشه مهری صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    دوره نوجوانی دوره ای حساس برای شکل گیری عادات سالم و ناسالم زندگی فرد است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت مسئولیت در قبال سلامتی، سلامت معنوی و روابط بین فردی و عوامل پیش بینی کننده آن بر اساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در دانش آموزان دختر سال دوم دبیرستان های تبریز انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی340 دانش آموز به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته براساس پرسش نامه های استاندارد سبک زندگی ارتقاء سلامتHPLPII (health- promoting lifestyle profile II) و سلامت معنوی(Palutzian & Ellison) و اجزای تئوری رفتار برنامه ریزی شده (نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری) بود که اعتبار و پایایی آن در مطالعه مقدماتی، کسب شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 15و آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مسئولیت در قبال تندرستی، سلامت معنوی و روابط بین فردی و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در دانش آموزان مورد بررسی در حد متوسط بود. میان همه سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده همبستگی مثبت معنادار به دست آمد (0001/0> p). از بین سازه های دارای همبستگی معنی دار با قصد رفتاری سازه های نگرش و کنترل رفتاری درک شده قادر به پیش بینی 35 درصد تغییرات قصد رفتاری بودند(0001/0>p). سازه های نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده با 74/0 درصد قادر به پیش بینی تغییرات رفتار در زمینه مسئولیت پذیری در قبال سلامتی (0001/0 p <)، با 56/0 قادر به پیش بینی تغییرات رفتار در زمینه سلامت معنوی (0001/0 p <=) و با 63/0 درصد قادر به پیش بینی تغییرات رفتار روابط بین فردی بودند (0001/0 p <).
    نتیجه گیری
    وضعیت ابعاد مسئولیت درقبال تندرستی، سلامت معنوی و روابط بین فردی در دانش آموزان مورد بررسی متوسط است. در طراحی مداخلات ارتقایی باید بر متغیر قصد رفتاری و تعیین کننده های آن مانند کنترل رفتاری درک شده توجه کرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری در مقابل سلامتی، روابط بین فردی، سلامت معنوی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • علی کهرام فر، رضا برادران کاظم زاده، زهره کهرام فر صفحات 18-29
    زمینه و هدف
    بهبود نتایج حاصل از درمان بیماران و کاهش هزینه های دست یابی به نتایج درمانی یکی از مسائل اصلی سیستم های خدمات درمانی است. این مفاهیم اخیرا در قالب مفهوم ارزش در خدمات درمانی تجمیع شده و مدل هایی برای اندازه گیری آنها ارائه شده است. در این مدل ها اساس بهبود ارزش خدمات درمانی، تشکیل زنجیره ارزش تحویل خدمات درمانی است. سهم قابل توجه و روبه رشد بیماران دیابتی از هزینه های بهداشتی و مرگ و میر لزوم توجه به این بیماری را روشن می نماید. مسئله این پژوهش چگونگی تشکیل این زنجیره برای بیماری دیابت شیرین است.
    روش کار
    با مطالعه ای موردی در بیمارستان شهید بهشتی همدان و استفاده از متون پزشکی داخلی و مصاحبه حضوری با متخصصان داخلی آن بیمارستان، یک زنجیره ارزش تحویل خدمات درمانی تشکیل شد. پایایی و روایی این زنجیره برای پیشگیری از دیابت و درمان بیماران دیابتی با کمک منابع مختلف، پرسشنامه و مصاحبه حضوری افزایش یافت.
    یافته ها
    یک زنجیره ارزش تحویل خدمات درمانی دیابت تشکیل شد.
    نتیجه گیری
    زنجیره تشکیل شده، اگرچه محدود به شرایط خاص است؛ اما جزئیات قابل توجهی از فعالیتهای درمانی را ارائه نموده است. این زنجیره زمینه ایجاد ارتباط میان نتایج و هزینه با فعالیت های درمانی را فراهم می آورد. شناسایی شاخص های اندازه گیری نتایج و هزینه های صرف شده برای حصول نتایج، زمینه اندازه گیری ارزش خدمات درمانی ارائه شده را فراهم خواهد نمود. این اندازه گیری گام اول در زمینه بهبود ارزش ارائه شده خدمات درمانی از طریق مقایسه را بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، خدمات درمانی، دیابت، هزینه ها، نتایج
  • رستم یزدانی، سید مهدی هاشمی باجگانی، میترا ثمره فکری، ترلان حسن آقایی*، محمدرضا غلامرضا پور، حمیدرضا ملایی صفحات 30-35
    زمینه و هدف

    بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) از علل شایع مرگ و میر می باشد. نقش عوامل عفونی در ایجاد و تشدید این بیماری مشخص شده است. پنوسیستیس جیرووسی قارچ فرصت طلبی است که در افراد دارای نقص سیستم ایمنی منجر به پنومونی می شود. کلونیزاسیون با این ارگانیسم در مجاری تنفسی بعضی از افراد بدون علامت مبتلا به انواع بیماری های مزمن ریوی گزارش شده است. اخیرا شواهدی مبنی بر ارتباط کلونیزاسیون با این ارگانیسم و بیماری انسدادی مزمن ریه و همچنین شدت این بیماری مطرح شده است. هدف ما در این مطالعه بررسی شیوع کلونیزاسیون با این ارگانیسم در بیماران COPD به روش Real Time PCR و تعیین ارتباط آن با شدت بیماری بود.

    روش کار

    تعداد 60 بیمار مبتلا به COPD که شدت بیماری آنها بر اساس معیارهای BODE (خفیف، متوسط، شدید، خیلی شدید) تعیین گردید، تحت برونکوسکوپی و لاواژ برونکوآلوئولار (BAL) قرار گرفتند و نمونه مایع BAL بیماران از نظر کلونیزاسیون با پنوموسیستیس جیرووسی با روش Real Time PCR بررسی شد.

    یافته ها

    از مجموع 60 نمونه بررسی شده سه مورد (5%) از بیماران با پنوموسیستیس جیرووسی کلونیزه بودند.

    نتیجه گیری

    شیوع کلونیزاسیون با پنوموسیستیس جیرووسی در بیماران مبتلا به COPD در مقایسه با کشورهای توسعه یافته به میزان قابل ملاحظه ای پایین تر بود که این تفاوت می تواند بیانگر نقش عوامل اکولوژیک در کلونیزاسیون با این ارگانیزم باشد.

    کلیدواژگان: کلونیزاسیون، پنوموسیستیس جیرووسی، بیماری انسدادی مزمن ریوی
  • فاطمه سادات سید نعمت الله روشن، فاطمه الحانی صفحات 36-45
    زمینه و هدف
    مفهوم سبک زندگی به عنوان یک متغیر مهم در متون پرستاری مطرح شده و رابطه تنگاتنگی با سلامتی افراد جامعه دارد. لذا این مطالعه با هدف تبیین مشکلات ارتقاء سبک زندگی آنان و ارائه راهکاری کاربردی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی-تحلیلی با روش حل مساله است. جامعه مورد مطالعه را 116 نفر از پرستاران شاغل دربیمارستانهای دولتی و ابزارگردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سبک زندگی پرستاران وپرسشنامه مشکلات پرستاران در ارتقاء سبک زندگی سالم می باشد. اطلاعات حاصله با استفاده از نرم افزارآماری کامپیوتری SPSS16 تحت ویندوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 5/9% از پرستاران دارای سبک زندگی نا مطلوب، 6/52 % نسبتا مطلوب، 93/37 % مطلوب بودند. نامطلوب ترین رفتارها دربعد مسئولیت پذیری سلامتی و مطلوب ترین رفتارها دربعد استعمال دخانیات قرار داشت. بیشترین مشکلات پرستاران درخصوص ارتقاء سبک زندگی سالم مربوط به حیطه مدیریتی- اجرایی «زیاد بودن ساعات کاری پرستاران» با امتیاز 72/1، در حیطه محیطی-تجهیزاتی«نامناسب بودن شرایط محیط کار» با امتیاز 47/1، در حیطه آموزشی «عدم دسترسی به مشاورآموزشی درخصوص مسانل مربوط به سلامت فردی» با میانگین 37/1 و در حیطه فردی- انگیزشی بیشترین مشکل «حقوق و دستمزد ناکافی» با میانگین 77/1 بود.
    نتیجه گیری
    با مشخص شدن بیشترین مشکلات، راهکارهای برتر مبتنی بر داده ها، مطالعه متون، دیدگاه خود پرستاران و تفکر تیم تحقیق ارائه شد، از بین این راهکارها بر اساس ضوابط «برگزاری دوره های آموزشی به صورت کارگاه و همایش برای پرستاران درمورد اهمیت و نحوه ارتقاء سبک زندگی سالم»بیشترین امتیاز را کسب نمود. لیکن به منظور تحت پوشش قرار دادن سایر راهکارها تشکیل«کمیته ارتقاء سبک زندگی سالم پرستاران» پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: پرستار، ارتقاء سلامت، سبک زندگی
  • بهمن حسن نسب، نادیا بنی هاشم، افشین خوشبخت، زیبا شیرخانی صفحات 46-51
    زمینه و هدف
    لرز پس ازبیهوشی یکی از عوارض شایع و ناخوشایند پس ازجراحی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر مپردین و اندانسترون در پیشگیری از لرز در بیماران تحت بیهوشی عمومی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 60 بیمار که در کلاس I و II انجمن بیهوشی قرار داشتند انجام شد. بیهوشی عمومی با میدازولام، فنتانیل، تیوپنتال سدیم وآتراکوریوم انجام شد. به بیماران دو گروه قبل از بستن زخم، بصورت تصادفی مپردین و اندانسترون تزریق شد. وقوع و شدت لرز و عوارض جانبی به مدت 30 دقیقه در ریکاوری بررسی شد.
    یافته ها
    دو بیمار (7/6%) در گروه اندانسترون دچار لرز شدند. در گروه مپردین هیچ یک از بیماران تجربه ای از لرز نداشتند. 7/26% بیماران در گروه مپردین تهوع و استفراغ داشتند (005/0 p=).
    نتیجه گیری
    اندانسترون بدون داشتن عارضه جانبی در پیشگیری از لرز موثر است.
    کلیدواژگان: اندانسترون، مپردین، لرز، بیهوشی عمومی
  • طاهره منصوری، طاهره دهداری *، نعیمه سیدفاطمی، محمودرضا گوهری، مهرداد برخورداری صفحات 52-62
    زمینه و هدف

    مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر و ارتباط برقرار کردن با او فرایندی استرس زا است که پیامدهای منفی بر سلامت جسمی و روانی مراقبین دارد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر استرس درک شده مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر در سال 1391 انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی می باشدکه طی آن 98 نفر از مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر مراجعه کننده به انجمن آلزایمر ایران که شرایط ورود به پژوهش را داشتند با روش تقسیم تصادفی بلوکه در دو گروه آزمون (49 نفر) و کنترل (49 نفر) قرار گرفتند و پرسشنامه های اطلاعات فردی و استرس درک شده استاندارد را در مرحله قبل از مداخه آموزشی تکمیل کردند. سپس مداخله آموزشی بر اساس نتایج پیش آزمون طراحی و برای گروه آزمون اجرا شد. یک ماه بعد از مداخله دو گروه مجددا پرسشنامه های مربوطه را تکمیل کردند. 7 نفر از مراقبین گروه آزمون از مطالعه خارج شدند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (Version 16) و آزمون های آماری t مستقل و t زوجی تحلیل شدند. در مطالعه حاضر، سطح معنی داری 05/0 p≤ در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن مراقبین در گروه آزمون (11 ±) 23/ 52 و در گروه کنترل (13 ±) 26 /52 سال بود. 7/85% مراقبین در گروه آزمون و 6 /81% در گروه کنترل را زنان تشکیل می دادند. قبل از مداخله بین دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافی و میانگین نمره استرس درک شده. (51/0= p) اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. یک ماه بعد از مداخله، میانگین نمره استرس درک شده مراقبین گروه آزمون نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت. (001/0= p).

    نتیجه گیری

    پی شنهاد می شود در انجمن آلزایمر ایران و سایر موسسات مرتبط، برنامه های آموزشی پیرامون نحوه ارتباط کلامی و غیر کلامی با سالمند مبتلا به آلزایمر برای مراقبین آنان برگزار شود. این آموزش ها خواهد توانست هم سطح سلامت مراقبین و هم بهبود مراقبت از سالمند آلزایمری را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، مهارت های ارتباطی، استرس درک شده، مراقب، سالمند
  • حمیدرضا علیزاده اطاقور، مصطفی حسینی، عدنان تیزمغز، غزال شبستانی پور، احسان جمالی حاجیانی صفحات 63-66
    زمینه و هدف
    انسداد مکانیکی، شایعترین بیماری جراحی مورد مواجهه در روده کوچک است که در صورت عدم درمان لازم بالقوه کشنده می باشد. از طرفی آپاندیسیت به عنوان علت انسداد روده، عامل بسیار ناشایعی است و معمولا مورد اتظار نمی باشد. در برخی بیماران ممکن است علائم انسداد مکانیکی روده باریک بر آپاندیسیت زمینه ای غالب شود. این مورد ممکن است باعث تشخیص دیرتر و عوارض آن از جمله پرفوراسین آپاندیس و اختناق روده شود. معرفی مورد: بیمار آقای 20 ساله، به دنبال بستری 5 روزه در یک مرکز درمانی با تشخیص انسداد کامل، در مرکز بیمارستان فاطمه زهرا (س) پذیرش شد. طی بررسی ها علائم انسداد کامل مکانیکی روده ی باریک شامل تهوع و استفراغ های مکرر، دیستانسیون شدید، تب، عدم دفع گاز و مدفوع وجود داشت. آزمایشات انجام گرفته بیان گر نشانه هایی از التهاب بود. عکس های سریال شکم سطح مایع - هوا و سی تی اسکن لگن انسداد در ایلئوم ترمینال و سکوم را نشان داد. در لاپارتومی، اتساع شدید سراسری روده باریک و کم هوایی کولون مشاهده شد که ناشی از وجود آپاندیسیت گانگرنه و اثر فشاری آن بر ایلئوم انتهایی بود، که به دنبال آپاندکتومی علائم انسداد نیز برطرف گردید.
    نتیجه گیری
    جهت جلوگیری از بروز عوارض آپاندیسیت حاد، این مورد باید در تشخیص افتراقی انسداد روده خصوصا در مواقعی که افزایش مارکرهای التهابی گزارش می گردد، حتی در صورت عدم وجود علائم آپاندیسیت در معاینه بالینی، مطرح شود. در صورت تشخیص انسداد روده به واسطه آپاندیسیت حاد نیز، موارد خطرناک تر و نادرتر از ایلئوس، همچون انسداد مکانیکال مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انسداد مکانیکی روده، آپاندیست گانگرنه، علائم التهابی
  • نسترن خسروی صفحات 67-72
    NEC (Necrotizing Enterocolitis) یک بیماری است که سبب تحمیل مشکلات زیادی به بیمار و خانواده و پزشک و تیم مراقبت نوزاد می گردد. تشخیص زودرس به میزان زیادی کمک کننده می باشد. عوامل خطر بیماری شامل نارسی، تغذیه با فورمولا، ایسکمی روده ای و هیپوکسی و کولونیزاسیون باکتریال که همگی سبب استرس به مخاط روده و اختلال مکانیسم دفاعی میزبان می شوند و در بعضی موارد سبب التهاب غیر قابل کنترل جدار روده و نکروز روده می گردد. از طرفی کولونیزاسیون باکتریال روده ای، خود تنظیمی شبکه اسپلانکنیک جریان خون روده ای، مکانیسم های ایمنی،و شروع تغذیه خوراکی، در نوزادان نارس با نوزادان ترم متفاوت می باشد. اگرچه استراتژی های متعددی جهت پیشگری از NEC آزمایش شده اند ولی اغلب آن ها موفقیت های محدودی داشته اند. اخیرا مطالعات متعددی نشان داده که استفاده از پروبیوتیک ها در پیشگیری از NEC نتایج بسیار خوبی داشته اند. به هر حال به نظر می رسد که پیشگیری از تولد نوزادان نارس مهم ترین عامل در پیشگیری از NEC می باشد.
    کلیدواژگان: آنتروکولیت نکروزان، نوزاد، دستگاه گوارش
  • لادن افشار خاص، آزیتا توسلی، شیرین شامل صفحات 73-77
    زمینه و هدف
    تشنج ناشی از تب یکی از شایعترین اختلالات تشنجی در دوره کودکی محسوب می شود. کمبود بعضی از عناصر کمیاب از جمله منیزیم ممکن است در پاتوژنز آن نقش داشته باشند. هدف از مطالعه ما مقایسه سطح سرمی منیزیم در کودکان مبتلا به تب و تشنج با کودکان تبدار بدون تشنج بود.
    روش کار
    در این مطالعه مورد – شاهدی آینده نگر دو گروه 47 نفره شش تا شصت ماهه مورد بررسی قرار گرفتند. گروه مورد شامل کودکان با تب و تشنج و گروه شاهد شامل کودکان تبدار بدون تشنج بودند. سطح سرمی منیزیم در دو گروه به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه مورد و گروه شاهد به ترتیب 3/26 ± 99/18 و 28/23 ± 11/19 ماه بود. در گروه مورد 24 پسر و 23 دختر و در گروه شاهد 26 پسر و 21 دختر وجود داشت. دو گروه مورد و شاهد از نظر میانگین سنی و پراکندگی جنسی تغاوت معنی داری نداشتند. میانگین سطح سرمی منیزیم در گروه مورد 96/1 ± 28/0 میلی گرم در دسی لیترو در گروه شاهد 15/2 ± 24/0 میلی گرم در دسی لیتر بود. بین دو گروه از نظر سطح سرمی منیزیم تفاوت معنی دار وجود داشت و میزان منیزیم سرم بطور معنی داری در بیماران با تب و تشنج کمتر بود (001/0 p=).
    نتیجه گیری
    در مطالعه ما میانگین سطح سرمی منیزیم در گروه بیماران با تب و تشنج پایین تر از گروه تبدار بدون تشنج بود. نتایج این مطالعه می توانند نشان دهند که منیزیم سرم ممکن است در ایجاد تشنج در کودکان تبدار نقش داشته باشد. اثبات این مطلب راهگشای مطالعات جدیدتر و کارآزمایی های بالینی برای نشان دادن نقش استفاده از منیزیم خوراکی در پیشگیری از تشنج در کودکان تب دار است.
    کلیدواژگان: کودکان، تب و تشنج، منیزیم سرم
|
  • Behrouz Hajilu, Mehrdad Anbarian, Mostafa Sepehrian, Hamed Esmaeili Pages 1-8
    Background
    Effects of lower limb muscles fatigue on foot plantar distribution during walking has not been documented clearly in the literature. The purpose of this study was to determine the effect of quadriceps femoris muscle fatigue on alteration of the center of pressure and plantar pressure distribution during stance phase of walking.
    Methods
    Twenty-two males (age: 23. 5±3. 17 years، weight: 78. 8±3. 21 kg، height: 179. 2±4. 64 cm) participated in the study. Leg extension machine was used to induce quadriceps fatigue with 50% of one-repetition maximum. Peak plantar pressure distribution was collected using a foot scan pressure system during stance phase of walking. Paired t-test was used for data analyses.
    Results
    Peak plantar pressure at the hallux; first، third، fourth and fifth metatarsal bones and lateral part of heel was significantly increased (respectively: p=0. 001، p=0. 011، p=0. 001، p=0. 019، p=0. 013، p=0. 001)، while peak pressure was decreased at the medial part of heel (p=0. 001) and toes 2-5 area (p=0. 001) after fatigue protocol. The center of pressure location was significantly shifted toward the lateral side of the foot (p=0. 003) at contact phase، while it shifted toward the medial side at loading response phase (p=0. 001) after fatigue.
    Conclusion
    Results of this study showed that quadriceps muscle fatigue could increase foot plantar pressure characteristics، consequently influence pain and lower limb injuries.
    Keywords: Foot plantar pressure distribution, Center of pressure, quadriceps muscle fatigue, Gait
  • Mahnaz Solhi, Afsaneh Rezazadeh, Kamal Azam, Gitee Khoushemehri Pages 9-17
    Background
    Adolescence is sensitive period that form normal and abnormal habits for all of life. The aim of this study was determination of health and spiritual health responsibility and interpersonal relations and predictive factors based on the theory of planned behavior in high school girl students in Tabriz.
    Methods
    In this cross - sectional study، 340 students were selected thorough conventional sampling. A self-made questionnaire based on standard questionnaires of Health Promotion and Lifestyle II (HPLPII)، spiritual health standards and components of the theory of planned behavior (attitudes، subjective norms، perceived behavioral control، and behavioral intention) was used for data collection (Palutzian& Ellison). The questionnaire was validated in a pilot study. Data were analyzed white SPSS v. 15 by using descriptive and analytic tests.
    Results
    Mean score for responsibility for health، spiritual health and interpersonal relationships and structures of theory of planned behavior were moderate among the students. There were significant positive correlations between elements of the theory (p<0. 001). Attitude and perceived behavioral control constructs was able to predict 35percent intention of behavioral change (p<0. 001، F=62. 03 and R2=0. 35). Constructs of attitude، subjective norms، and perceived behavioral control was able to predict 74 percent for behavioral change in accountability for health (p<0. 0001، F=319. 82 and R2= 0. 74)، 56 percent for behavioral change in spiritual health (p<0. 0001، F=144. 14 and R2=0. 56) and 63 percent for behavioral change in interpersonal relationship (p<0. 0001، F= 192. 02 and R2=0. 56).
    Conclusion
    Generally state of health responsibility، interpersonal relationship، and spiritual health of students were intermediate. Thus behavioral intention and its determinants such as attitudes and perceived behavioral control interventions must be noted.
    Keywords: Responsibility in health, Spiritual health, Interpersonal relationship, Theory of planned behavior, Female students
  • Ali Kahramfar, Reza Baradaran Kazemzadeh, Zohreh Kahramfar Pages 18-29
    Background
    Results improvement of Patients treatment results and reduction of costs to achieve results are one of major challenges to healthcare systems. Recently، these themes are developed into value in health care theme، and some models for the value measurement are provided. Value increase in these models is based on care delivery value chain. Increasing share of diabetes in health care expenditure and death rate clarifies necessity for focusing on diabetes. How to construct a care delivery value chain for diabetes is the question of this study.
    Methods
    Through a case study in Hamedan Beheshti hospital a care delivery value chain for diabetes was constructed. The case data were collected using an internal medicine text book and interviewing internists. Reliability and validity of the care delivery value chain were improved by different sources، questionnaires and personal interviews.
    Results
    A care delivery value chain for diabetes was constructed.
    Discussion
    although the care delivery value chain constructed for diabetes is restricted to certain conditions، it addressees treatment activities in great detail. This value chain can relate results and costs to treatment activities. Identifying costs and results measures of treatment these activities can lay the ground for value measurement of health care provided. This measurement is the first step toward value improvement through comparison.
    Keywords: Value chain, Healthcare, Diabetes, Costs, Results
  • Rostam Yazdani, Seyyed Mehdi Hashemi Bajgani, Mitra Samareh Fekri, Talaan Hasanaghaei, Mohammad Reza Gholamrezapoor, Hamid Reza Mollaee Pages 30-35
    Background

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) causes significant mortality and morbidity. The role of infectious agents has been determined in pathogenesis of the disease. Pneumocystis jirovecii is a fungus that causes pneumonia in immune deficient patients. The organism has been detected in the respiratory tracts of asymptomatic patients in low levels، which is called colonization. Several studies have determined the association of this organism with COPD. Our study aim to evaluate the prevalence of pneumpcystis jirovecii colonization in patients with COPD.

    Methods

    60 patients with COPD، went under bronchoscopy and BAL was performed. The disease severity was determined with BODE index. Colonization with pneumocystis jirovecii was evaluated with PCR in the BAL fluid.

    Results

    The prevalence of pneumocystis jirovecii colonization in COPD patients in our study was 5%.

    Conclusion

    The prevalence of pneumocystis colonization is lower than the published studies in developed world، which could be due to ecologic differences.

    Keywords: Colonization, Pneumocystis jirovecii, Chronic obstructive pulmonary disease
  • Fatemeh Sadat Seyed Nematolah Roushan, Fatemeh Alhani Pages 36-45
    Background
    The concept of lifestyle as an important variable has been found in texts of Nursing and has been closely associated with public health. So this study was performed to explanation of problems to promotion their life style & peresentation of practical solution.
    Methods
    This is a descriptive and analytical study with Problem solving procedure. We studied 116 nurses who are working in public hospitals. Instruments for gathering information included demographic data، lifestyle & nurses problems questionnaire & analyzed by using SPSS software (16 ver).
    Results
    in total lifestyle of 9. 5 % of nurses were in adverse condition، 52. 6 % were in moderately good، 37. 9 % were in good condition. Most undesirable behaviors was in the health responsibility dimension & the most desirable behavior was in smoking dimension. most nurses problems on promoting healthy lifestyle were related to executive& managerial scope «excessive working hours» with a score of 1. 72، environmental equipmental scope ​​ «inappropriate workplace conditions» with a score of 1. 47، in educational scope «Lack of access to educational counsel regarding personal health issues،» with an average of 1. 37 & in individual & motivational scope «inadequate salary» with an average 1. 77.
    Conclusion
    According to the most Identifed problems، the best solutions based on data، text study، the htinking of research team was presented. among of these solutions according to the rules «Training courses as workshop and seminar for nurses about the importance of promoting a healthy lifestyle» Was scored the highest. Though to cover the rest of the solutions، formation «the Promoting healthy lifestyle committee for nurses» was proposed.
    Keywords: Nurses, Health promotion, Lifestyle
  • Bahman Hasannasab, Nadia Banihashem, Afshin Khoshbakht, Ziba Ziba Shirkhani Pages 46-51
    Background
    Post anesthetic shivering is a common and unpleasant postoperative complication. The aim of this study was to compare the efficacy of ondansetron with meperidine in preventing postoperative shivering.
    Methods
    A randomized controlled trial was carried out on 60 patients with ASA class I-II undergoing general anesthesia. General anesthesia was performed with fentanyl، midazolam، sodium thiopental and atracurium. The patients were randomly allocated to receive ondansetrone and meperidine intravenously at the beginning of wound closure. Occurrence and severity of shivering was evaluated for 30 min in the recovery room. Also، side effects were assessed in recovery room.
    Results
    In the postoperative period incidences of shivering in ondansetron group was 6. 7%. Patients in meperidine group have not shivering (p=0. 49). Nausea and vomiting occurred in 26. 7% of the meperidine group but none in the patients receiving Ondansetron (p=0. 005).
    Conclusion
    The prophylactic use of ondansetron and meperidine were found to be effective in preventing postoperative shivering.
    Keywords: Ondansetron, Meperidine, Shivering, General Anesthesia
  • Tahereh Mansouri, Tahereh Dehdari, Naemeh Seyedfatemi, Mahmoud Reza Gohari, Mehrdad Barkhordari Pages 52-62
    Background

    Caring of elderly with Alzheimer''s disease and communicate with them، is a chronic stressful process that have negative effect on caregiver''s physical and mental health. The aim of this study was to determine the effect of communication skills training on perceived stress of caregivers of elderly with Alzheimer disease in 2012.

    Methods

    This study was a quasi-experimental type. In this study، 91 caregivers of Alzheimer''s patients referral to the Iranian Alzheimer Association، Tehran، Iran were selected and assigned into a control in the two groups (intervention (n=49) and control (n=49)) by using block randomization. Then، two groups were completed two questionnaires of demographic variables and perceived stress before the intervention. Educational program was designed according of pre-test results and conducted to the intervention gr oup. Two groups were followed-up one-month after the intervention. Seven participants in the intervention group refused to take part in the study. Statistical analysis of data was performed with SPSS software (Version 16) and Student’s paired-samples t test and Independent-samples t test. In this study، p<0. 05 was considered significant.

    Results

    The mean age of the caregivers in the intervention and control group was 52. 23 (± 11) and 52. 26 (± 13) yr old، respectively. In the control group، 85. 7% were women and 81. 6 % men. No significant differences were found in the demographic characteristics and the mean score of percieved stress (p=0. 06) between the two groups before the intervention. Following the intervention، there is significant reductions in the mean score of perceived stress in the intervention group compared with the control group (p = 0. 001).

    Conclusion

    It is suggested that methods of verbal and non-verbal communication would be trained to caregivers of elderly patients with Alzheimer''s disease in the Iranian Alzheimer Association and other related institues. This can lead to improve both caregiver''s health and also their quality of care of elderly with Alzheimer''s disease.

    Keywords: Alzheimer, 's disease, Communication skills, Perceived stress, Caregivers, Elderly
  • Hamidreza Alizadeh Otaghoor, Mostafa Hoseini, Adnan Tizmaghz, Ghazal Shabestanipour, Ehsan Jamali Hajiani Pages 63-66
    Background
    Mechanical obstruction is the most common surgical disease of the small intestine، which can be potentially fatal. However appendicitis is very rare cause of intestinal obstruction and is usually. In rare cases of appendicitis، symptoms of small intestine obstruction can be more predominant than the appendicitis symptoms. This may lead to delayed diagnosis of appendicitis and further complications such as intestinal strangulation appendix perforation.
    Methods
    A 20 -year-old male patient، presented with bowel obstruction symptoms since 5-day ago. There was all mechanical bowel obstruction symptoms include frequent nausea and vomiting، severe abdominal distention، fever and inability to gas or stool pass there. Serial abdominal X-rays showed multiple air -fluid levels and CT scan was demonstrating obstruction at terminal ileum and cecum. In Laparotomy with midline incision، there was severe dilation of the small intestine caused by pressure effect on bowel wall due to gangrenous appendicitis after appendectomy، all symptoms was relieved
    Conclusion
    Early diagnosis and intervention is very important in strangulation of bowel. Whenever features of intestinal obstruction predominate، we should think about appendicitis as a rare cause of obstruction. Especially in cases with elevation in markers of inflammation.
    Keywords: Mechanical obstruction, Gangrenous appendicitis, Inflammatory symptoms
  • Nastaran Khosravi Pages 67-72
    NEC (Necrotizing Enterocolitis) is an increasing clinical burden to patients، families، and the neonatology health care team. Although the diagnosis is straightforward، the morbidity and mortality associated with the disease are not improving. Risk factors of prematurity، formula feeding، intestinal ischemia/hypoxia، and bacterial colonization accentuate the imbalance toward mucosal stress with impaired host defense، in some cases leading to uncontrolled intestinal inflammation and necrosis. The premature infant differs from term infants and older patients in multiple ways، including enteral feeding characteristics، bacterial colonization patterns، autoregulation of splanchnic blood flow host defense، and the regulation of the inflammatory cascade. Although several strategies to prevent NEC have been tested in humans and animals، most have had limited success. Recent results from studies using probiotic supplementation have been exciting، and following additional investigation، this novel approach may significantly impact the incidence، morbidity، and mortality associated with neonatal NEC.
    Keywords: Necrotizing Enterocolitis, Infant, Prevention
  • Ladan Afshar Khas, Azita Tavasoli, Shirin Shamel Pages 73-77
    Background
    Febrile convulsion (FC) is one of the most common seizure disorders in childhood period. Some trace elements such as magnesium may contribute in pathogenesis of FC. The aim of our study was to compare serum level of magnesium in children with FC and febrile patients without seizure.
    Methods
    This prospective، case – control study included two groups of patients with 6-60 month of age with FC and fever without seizure respectively. Forty – seven cases were enrolled in each groups. The serum levels of magnesium were measured by spectrophotometery. Data were analyzed by T-test and Chi-square.
    Results
    Mean age of cases with FC and febrile patients without seizure were 26. 3±18. 99 and 23. 28±19. 11 months respectively. There were 24 male and 23 female in FC group، 26 male and 21 female in another group. The mean age and sex distribution were similar in these two groups. Mean levels of magnesium were 1. 96±0. 28 mg/dl and 2. 15±0. 24mg/dl in cases with FC and febrile patients without seizure respectively and there was a significant difference (p= 0. 001). The magnesium level was significantly lower in FC patients.
    Conclusion
    In our study Serum level of magnesium was lower in FC group in comparison with patients with fever but without seizure.. Magnesium may play an important role in producing seizure in febrile children. In future the use of supplemental magnesium may prevent febrile seizure.
    Keywords: Child, Febrile convulsion, Magnesium