فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1392)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی شکر* صفحه 7
    اصطلاح «فقیر» و «غنی» نخستین بار در مباحث دینی، کلامی و عرفانی مطرح شد. پس از آن برخی فلاسفه مسلمان نیز این عناوین را در فلسفه وارد کرده، به تحلیل آن ها پرداخته اند. «غنی مطلق» از نظر ابن سینا و سهروردی موجودی است که در ذات، افعال و صفاتش به هیچ چیز نیازمند نباشد و هیچ موجودی نیز مستغنی از او نگردد. سهروردی «غنی مطلق» را همانند بوعلی مساوق ملک حقیقی دانسته است و از همین طریق درباره وحدانیت او استدلال می کند و در نهایت مطابق مبنای حکمت اشراقی خود، مصداق واقعی «غنی مطلق» را همان «نورالانوار» می داند. ملاصدرا نیز «غنی» و «فقیر» را بر مبنای اصالت وجود تعریف و تبیین می کند. بدین ترتیب «فقیر» در اصل وجودش نیازمند به «غنی مطلق» است. او با تحلیل اصل علیت و براساس اصالت وجود، به این نتیجه می رسد که تمام موجودات امکانی در اصل هستی خود به منشا هستی، عین فقر و وابستگی اند. معلول که ماسوی الله را شامل می شود، در هستی خود یکسره به علت حقیقی اش محتاج است؛ یعنی مجموعه ممکنات جز وابستگی به ذات «غنی» و مستقل مطلق، حقیقت دیگری ندارند. این نوع وابستگی در حکمت متعالیه با تعابیری چون فقر ذاتی و فقر وجودی بیان می شود. بنابراین همان گونه که در کلام خداوند متعال نیز اشاره شده است، فقر از خواص ذاتی مخلوقات و غنا منحصر در ذات احدیت است.
    کلیدواژگان: فقیر، غنی، وجود مستقل، ابن سینا، سهروردی، ملاصدرا
  • سید مهدی میرهادی*، رضا علی نوروزی، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحه 21
    خیال به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای ادراکی انسان، نقش موثری در رفتار انسان ها و سعادت آن ها دارد. مقاله حاضر با هدف تبیین ماهیت خیال، ماهیت اراده و چگونگی ارتباط خیال و اراده در نفس انسان تدوین گردیده است. روش مورد استفاده در این مقاله تحلیل متون صدرایی و استنتاج بوده است. خیال واسطه بین احساس و تعقل است و وظیفه حفظ، بازسازی و جعل (انشا) صور ذهنی را برعهده دارد. اراده به عنوان میل، خواست و قصد در افراد، اقتضای گزینش فعل و یا ترک آن تحت تاثیر عقل یا گمان است. اراده مانند علم وجه التفاتی دارد؛ یعنی باید به چیزی یا موضوعی تعلق گیرد.(مراد) تصور یا صورت خیالی، قالب و چهارچوب وجه التفاتی در اراده است. لذا تبیین کننده رابطه خیال و اراده است. تصور فعل، تصدیق به فایده آن، شوق انجام فعل و اراده و عمل مراحل شکل گیری فعل ارادی اند. ملاصدرا از معدود فیلسوفانی است که در تلاشی موفق بحث خیال و رابطه اش با اراده را مورد توجه قرار داده و نکات بدیعی را در این حوزه طرح نموده است.
    کلیدواژگان: خیال، اراده، رابطه خیال و اراده، ملاصدرا
  • سیدعلی رضی زاده، عین الله خادمی صفحه 41
    انگاره تاثیر «حکمت عملی و اخلاق» در تکامل نفس، علاوه بر اهمیت فوق العاده اش در نیل به «مرتبه فوق تجرد عقلی» در حکمت ملاصدرا، از ترابط میان این دو رهیافت نزد وی خبر می دهد. توجه به اندیشه های فلسفی صدرالمتالهین شیرازی هم چون «جسمانیه الحدوث بودن نفس، حرکت جوهری، تشکیک مراتب نفس و اتحاد عاقل به معقول»، که نقطه عزیمت پژوهش حاضر و مدخل آن نیز بشمار می روند، تاثیر بسزایی در طرح، درک و چگونگی تجرد نفس از ماهیت و تجرد فوق عقلی آن دارد. در نظرگاه صدرا، التزام به حکمت عملی در کنار حکمت نظری، به منزله بال هایی برای عروج انسان تا مرتبه فوق تجرد هستند که وی را در مسیر قدس حقیقی و اتصال به عالم علوی همراهی نموده و او را کتاب علوی الهی می نمایند. از منظر ملاصدرا هر دو قسم حکمت دارای نتیجه واحدی هستند، بدین بیان که علی رغم برتری حکمت نظری بر حکمت عملی نزد وی، ملاصدرا غایت حکمت عملی را همان هدف از حکمت نظری، بلکه مکمل آن بر شمرده و آن را «سعادت انسان در دو عالم و تشبه نفس به الله » معرفی می نماید. پس اگر سخن ملاصدرا مبنی بر تشبه نفس به الله در جریان تهذیب اخلاقی دینی را با سخن دیگر وی مبنی بر اینکه «خداوند انسان را در ذات و صفات و افعال بر مثال خود آفریده است» - که این سخن مبتنی بر تشبه ساختار وجودی انسان به حق متعال می باشد - جمع نماییم، می توان بیان کرد که از نظر وی التزام نفس بر علوم و ادراکات اکتسابی و نیز تهذیب اخلاقی، مسبب ترقی نفس به مرتبه فوق تجرد عقلی می گردد.
    کلیدواژگان: فوق تجرد عقلی، اخلاق و حکمت عملی، استکمال و اشتداد، حرکت جوهری، تشکیک مراتب نفس، ملاصدرا
  • جلیل رحمانی، محسن جاهد، سحر کاوندی صفحه 73
    اخلاق ارسطویی پیوندی نزدیک با مفهوم فضیلت دارد. در سنت ارسطویی فاعل اخلاقی برای اتصاف به فضیلت، لازم است با معرفت کامل نسبت به شرایط عمل کند. از نظر ارسطو معرفت جزء سازنده و ضروری یک فضیلت محسوب می شود. پس از وی برخی از شارحان اخلاق نیکوماخوس در غرب و نیز ارسطوییان معاصر پیوسته بر مولفه معرفت کامل تاکید کرده اند. در سنت اخلاق فلسفی در جهان اسلام نیز، همواره توجه به معرفت برای اتصاف به فضایل از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. جولیا درایور این مولفه اساسی فضیلت از نگاه ارسطو را زیر سوال برده، معتقد است تاکید افراطی ارسطو بر عقلانیت و معرفت، دامنه فضائل و نیز تعداد افراد فضیلتمند را محدود می کند. وی بر این باور است که علی رغم این که معرفت برای فضیلت مهم است، اما ضروری نیست؛ زیرا گاهی آنچه فاعل نمی بیند و درک نمی کند نیز، به اندازه معرفت در اتصاف فعل به فضیلت مهم است. وی برای اثبات دیدگاه خود فضایلی را مطرح می کند که در آن ها وجود معرفت برای فاعل ضرورت ندارد و حتی فراتر از آن، گاهی فاعل برای فضیلت مند بودن لازم است از روی غفلت و ناآگاهی عمل کند. درایور به دلیل وجود عنصر غفلت در این فضائل، آن ها را فضائل مبتنی بر غفلت نامیده و تواضع را به عنوان مهم ترین نمونه برای این فضایل، مبنای استدلال خود قرار می دهد. نگارندگان در این مقاله کوشیده اند انتقادات درایور بر فهم ارسطویی از فضیلت را طرح کرده، مدعای او مبنی بر وجود چنین فضائلی را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند.
    کلیدواژگان: ارسطو، درایور، معرفت، فضائل مبتنی بر غفلت، تواضع
  • رضا صادقی* صفحه 97
    در نگارش تاریخ علم تا نیمه دوم قرن بیستم رویکردی درون گرایانه غلبه داشت. بر اساس این رویکرد وظیفه مورخ این است که تاریخ عقلانی نظریه ها را بنویسد و نشان دهد که تاریخ علم، تاریخ انباشت یافته ها و ابداعات فردی است. با انتشار آثار کوهن تحولی انقلابی در تاریخ نویسی ایجاد شد. او تحت تاثیر مورخینی مانند کوایره و باترفیلد علم را به عنوان نهادی جمعی مورد مطالعه قرار داد و بر این اساس تاریخ علم را تاریخ گسست بین کلیت های پارادایمی معرفی کرد. وی متون تاریخی و درسی متداول را متضمن فلسفه ای پوزیتیویستی می دانست و بر بازنویسی این متون بر پایه رویکرد تاریخی جدید تاکید داشت. منتقدین کوهن نیز به نوبه خود رویکرد او را متضمن عناصری نسبی گرایانه و ضدعقلانی دانسته اند. مشکل اصلی این است که کوهن به منطق بین پارادایمی باور ندارد و بحث از علل طرح یک نظریه را جایگزین بحث از دلایل می کند.
    کلیدواژگان: درون گرایی، برون گرایی، کل گرایی، پارادایم، انقلاب های علمی
  • حسین قسامی، محمد اصغری صفحه 135
    موضوع این مقاله بررسی مفهوم عدم در تفکر هایدگر و نیشیدا است. هایدگر، که میراث دار فلسفه غرب است، در کتاب متافیزیک چیست به نحو بنیادین به مسئله عدم می پردازد. به عقیده او مفهوم عدم نه تنها از مفهوم نفی شدگی ناشی نمی شود؛ بلکه آغازین تر از آن است. عدم در تفکر هایدگر ربطی وثیق به خصلت های وجودی، یا آنچه هایدگر آن را اگزیستانسیال های دازاین می نامد، دارد. عدم هایدگری از طریق ترس-آگاهی آشکار می گردد و طی آن در جریان فروغلتیدن همه موجودات در یک کلیت، دازاین خود را تنها در مهی هولناک می یابد. بر این اساس پرسش از عدم به اندازه پرسش از هستی اهمیت دارد. نیشیدا نیز، که میراث دار سنت بودیسم است، مسئله عدم را در کانون توجه قرار می دهد. عدم نیشیدایی تا حد زیادی رنگ و بوی عرفانی-بودیستی دارد. به عقیده او عدم بنیاد همه چیز است. عدم نیشیدایی وجهی انضمامی و این جهانی دارد، اما در عین حال ورای موجودات است. عدم از این لحاظ تعین بخش هستی است. در این نوشتار با تحلیل مواردی چون ترس-آگاهی و در-جهان-هستن در فلسفه هایدگر و تجربه محض، سونیاتا و مکان عدم در تفکر نیشیدا، به مقایسه مفهوم عدم در این دو فیلسوف پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: هایدگر، نیشیدا، عدم، ترس، آگاهی، بودیسم، سونیاتا، مکان عدم
|
  • Abdolali Shokr* Page 7
    Rich and poor are the two terms of theological, mystical and religious, discussed by muslim philosophers, following the theologians and mystics. Absolute Rich in the view of Ibn Sina and Suhrawardi, is someone who is not in need of anything in his essence, acts and qualities, and also all creatures need him. Absolute Rich in the view of Suhrawardi; Like Ibn Sina; is the same of true king and by this way he argues to the unity of It. He makes Absolute Rich the same as Light of lights on the basis of his illuminationist theosophy. Mulla sadra also defines rich and poor on the basis of principality of existence. In the transcendental philosophical thought, by the analysis of the principle of causality and based on the principality of existence, this result is concluded that all things at the root of their existence are essentially poor and dependent to the Origin of the universe. The “effect”, which is considered all that is not God, in its existence is indiscriminately needy to its true Cause; meaning that other than dependency to the essence of God, no other truth is imagined for it. Since according to the principality of existence, in the outside world there is no other than Existence, all creatures are destitute to a true reason which is unique to the independent essence of Uniqueness. They have no existence separate from their reason and are entirely relevance and belonging to His Right, which is expressed using phrases such as absolute poverty of existence in itself, existential poverty and copulative existence. Therefore, just as mentioned in the word of God, poverty is an intrinsic property of creations, and wealth is unique to God.
    Keywords: Poor, Rich, Non, copulative existence, Ibn Sina, Suhrawardi, Mulla Sadra
  • Sayed Mahdi Mirhadi*, Reza Ali Norouzi, Hasan Ali Bakhtiar Nasrabadi Page 21
    As one of the most important conceptual tools for human beings, imagination plays an important role in mans’ behavior and his felicity. The present paper aims to explain the nature of imagination and the will, discussing how to relate imagination andthe will in the human soul (ego, self). Analyzing and inferring Sadarian texts is the method used in this paper. Imagination, as the mediator between emotion and reasoning (ratiocination) is responsible for preserving, restoring, and fabricating (composing) the mental images. Will, as the desire, intention, and purpose in individuals, suitability to do or leave an action, is affected by the mind (reason, wisdom) or opinion (assumption). Will, like knowledge, is absolutely intentional; that is, it should belong to something or issue (wish). Imagination or mental image is a template and framework for intentional aspect in the will, thus explaining the relationship between imagination and the will. Imagination of an act, acknowledging its usefulness, enthusiasm to do that act, determination, and the act are the stages of the formation of a voluntary act. Mulla Sadra is one of the few philosophers who successfully highlighted the issue of imagination and its relation to the will, proposing novel perspectives in this regard.
    Keywords: Imagination, Will, Mulla Sadra
  • Seyed Ali Razizadeh, Einollah Khademi Page 41
    The theory of the influence of "practical philosophy and ethics" in the evolution of the soul, not only announces its supreme importance in going "beyond intellectual abstraction" in Sadra's philosophy, but also heralds a connection between these two concepts in his perspective. This article focuses on the philosophical contemplations of Mulla Sadra, and some of the concepts introduced by him (including corporeality of the soul in origination, substantial movement, levels of the soul, unity of intelligence and intelligible) – which in turn has a great importance in introducing and understanding the abstraction of the soul. According to Sadra, obliging to practical philosophy along with theoretical philosophy, are as wings to help mankind attain a level beyond intellectual abstraction, helping him in the path towards the divine and making him the book of divine transcendence. Mulla Sadra believes that both kinds of philosophy are equally significant: whereas theoretical philosophy is superior to practical philosophy in his book, Mulla Sadra regards theoretical and practical philosophy as complementary, in the sense that their combination leads to mankind's eternal felicity as well as the soul's resemblance to God. On the other hand, Mulla Sadra believes that "God has created mankind similar to Himself in nature, attribute, and deed." Thus we may conclude that to him adaptation of the soul to the acquired conceptions as well as moral purgation will result in an evolution of the soul beyond intellectual abstraction.
    Keywords: Beyond Intellectual Abstraction, practical philosophy, Evolution, Levels of the Soul, Substantial Movement, Mulla Sadra
  • Jalil Rahmani, Mohsen Jahed, Sahar Kavandi Page 73
    Aristotelian ethics is closely connected to the concept of virtue. In order to obtain virtuous qualities in the Aristotelian tradition, the person needs to act with a full awareness towards the circumstances. From Aristotle’s point of view, awareness is the key ingredient for virtue. After Aristotle, some interpreters of Nicomachean ethics as well as some contemporary Aristotelians often emphasized the importance of such an awareness. In the tradition of philosophical ethics in the Islamic world, this factor has also been emphasized. Julia Driver, however, rejects awareness as a necessary ingredient for virtue, believing that a great emphasis by Aristotle on rationalism and awareness limits the scope of virtues and numbers of virtuous people. She believes that although awareness is important, it is not necessary because sometimes things which the agent does not see or know are as important as the awareness for endowing the action with virtue. As examples, she brings up some virtues with no awareness in them, while the agent for attributing to bevirtuous needs to act ignorantly about them. Because of the element of ignorance in these virtues, Driver calls them virtues of ignorance and regards modesty as the most important instance of such virtues. Authors of this essay investigate Driver's criticism on Aristotelian understanding.
    Keywords: Aristotle, Driver, Awareness, Virtue of Ignorance
  • Reza Sadeghi* Page 97
    Internalism has been the dominant attitude in the historiography until mid-20th century. According to this approach, the task of historiographer is to report an intellectual history for scientific theories and depicting that history of science is the history of accumulation of personal discoveries and inventions. The works of Kuhn, however, make a revolutionary turn in the historiography. Under the influence of historians like Butterfield and Koyré, Kuhn investigates science as a social institution and on this ground presents history of science as a history of separation of totality of paradigms. Kuhn believes that literature in history contains a positivistic philosophy and emphasizes the revising of this literature by a new historic attitude. Kuhn’s critics recognize some relativist and antirational elements in his attitude. This article will examine some of the main problems in the basic elements of Kuhn’s points of view.
    Keywords: Internalism, Externalism, Holism, Paradigm, Scientific Revolutions
  • Hossein Ghassami, Muhammad Asghari Page 135
    The subject of this paper is an investigation of the concept of nothingness in Heidegger and Nishida's philosophies. Heidegger discusses the concept of nothingness in his famous book What Is Metaphysics. He points out that not only nothingness is not from negation, but also it is earlier than the latter. According to Heidegger, nothingness is related to Dasein's existentials. Nothingness comes from anxiety, and then when all entities fall into a whole, it becomes clear. Nishida also addresses the concept of nothingness in his philosophy. According to him, nothingness is a mystical situation. He believes that nothingness is the foundation of everything. Nothingness is a concrete meaning, but it is beyond any other entity. This article compares the main arguments in these two philosopher's perspectives.
    Keywords: Heidegger, Nishida, Nothingness, Buddhism, Dasein's existential