فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اندیشه شیعه بیگی، مجید عباسپور، محمد سلطانیه، فرهاد حسین زاده لطفی، زهرا عابدی صفحات 1-12
    مطالعات متعددی در زمینه تغییر اقلیم در مناطق مختلف جهان صورت گرفته که در بسیاری از مطالعات اثر تغییرات پارامترهای هواشناسی بر عملکرد بخش انرژی بررسی شده است. در این تحقیق با استفاده از نتایج محاسبات تغییر اقلیم در استان های ایران که از روش ریز مقیاس نمایی با شبکه عصبی حاصل شده، به بررسی اثر آن بر عملکرد بخش تولید انرژی در نیروگاه های کشور در دهه آینده پرداخته شده است. محاسبات نشان می دهد که به طور متوسط بازدهی نیروگاه های گازی حدود 6/0% به ازای هر 1 درجه افزایش دما، کاهش می یابد. همین طور بازدهی نیروگاه های بخاری و ترکیبی به طور میانگین حدود 5/0و 4/0% کاهش می یابد. با توجه به نتایج تغییر اقلیم در ایران، در سال 2025 به طور متوسط حدود oC36/1 افزایش خواهد یافت پس از بررسی دقیق میانگین افزایش دمای موثر بر عملکرد نیروگاه ها در کل کشورکه منجر به افت بازدهی بخش تولید انرژی خواهد شد، حدود oC13/1 محاسبه شد. پس از انجام محاسبات و به کار گیری نرم افزار انرژی و محیط زیست مصرف سوخت نیروگاه های حرارتی حدود 49/2% افزایش خواهد یافت. بر اساس نتایج میزان انتشار دی اکسید کربن حدود 3/1% و هزینه های اجتماعی ناشی از انتشار آلاینده ها نیز حدود 2% افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، بازدهی، نیروگاه حرارتی، سوخت، انتشارات، هزینه اجتماعی
  • عبدالله درگاهی، مقداد پیرصاحب، محمدتقی سوادپور، مرتضی عالیقدری، مهرداد فرخی صفحات 13-24
    زمینه و هدف
    بهترین و کم هزینه ترین روش تصفیه پساب های آلوده، استفاده از روش های تصفیه بیولوژیکی است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر زمان ماند و دما بر کارایی سیستم برکه های تثبیت در حذف ترکیبات آلی، ازت آمونیاکی و فسفات از فاضلاب پالایشگاه نفت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تجربی است که در آن برکه تثبیت بی هوازی با ابعاد 1×2/0×1 متر و برکه اختیاری در مقیاس آزمایشگاهی با ظرفیت 400 لیتر با استفاده از ورقه فایبرگلاس با ضخامت 6 میلی متر طراحی، ساخته و راه اندازی گردید. زمان ماند هیدرولیکی 2 و 5 روز برای برکه بی هوازی و برای برکه اختیاری 5 و 10 روز در دو دمای سرد و گرم منظور گردید. سپس پارامترهای ازت آمونیاکی و فسفات به ترتیب در طول موج nm 425 و 690 و همچنین اکسیژن مورد نیاز شیمیایی کل، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی محلول، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی کل، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی محلول و pH نمونه ها طبق روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب،اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زمان ماند و دما تاثیر چشمگیری بر کارایی برکه های تثبیت فاضلاب دارند. به طوری که کارایی برکه های تثبیت بی هوازی و اختیاری در حذف ترکیبات آلی با افزایش دما و زمان ماند، افزایش پیدا می کند(05/0>p). بیش ترین بازده حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، ازت آمونیاکی و فسفات به ترتیب 31/93، 66/93، 15/88 و 17/73٪ (در زمان ماند 5 روز بی هوازی و 10 روز اختیاری و دمای گرم) و کم ترین بازده حذف این پارامترها توسط این سیستم به ترتیب 47/41، 55/40، 26/34 و 46/22 ٪ (در زمان ماند 2 روز بی هوازی و 5 روز اختیاری و دمای سرد) به دست آمد. همچنین تنها جلبک موجود در برکه اختیاری، فرمدیوم بوده که در غلظت های بالای سولفور قادر به رشد می باشد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این بررسی نشان داد که برکه های تثبیت در مقیاس پایلوت، برای دمای گرم در صورت راهبری مناسب، قابلیت حذف ترکیبات آلی با کارایی بالا را دارا است، لکن برای هوای سرد کارایی آن پایین اما در حد مقبول می باشد.
    کلیدواژگان: برکه تثبیت، زمان ماند، دما، حذف زیستی ترکیبات آلی، فاضلاب نفت
  • سهیل سبحان اردکانی، مریم جمالی*، محمد معانی جو صفحات 25-37

    ایران در کمربند خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته و 90% آب شیرین مورد نیاز در کشور از منابع آب زیر زمینی تامین می شود. با توجه به افزایش روزافزون آلودگی و کاهش کیفیت منابع آب زیرزمینی در اثر فعالیت های کشاورزی، صنعتی و توسعه ی شهری، در این پژوهش نسبت به بررسی غلظت عناصر آرسنیک، روی، کروم و منگنز در منابع آب زیر زمینی دشت رزن و تهیه نقشه پهنه بندی در طی فصول بهار و تابستان 1391 اقدام شد. بدین منظور به طور تصادفی از 20 حلقه چاه در سطح دشت، نمونه برداری و پارامترهای pHو دما در محل اندازه گیری شد. غلظت عناصر در نمونه ها بعد از طی مراحل آماده سازی آزمایشگاهی توسط دستگاه نشر اتمی قرائت شد. میانگین غلظت عناصر آرسنیک، روی، کروم و منگنز نمونه ها در فصل بهار به ترتیب برابر با 69/0±86/5، 42/3±28/30، 005/0±044/0 و 40/0±69/3؛ و در تابستان 68/0±83/6، 11/3±50/34، 006/0±046/0 و 51/0±50/4 قسمت در میلیارد بود. نتایج مقایسه میانگین غلظت عناصر مورد مطالعه با استاندارد WHO بیانگر آن است که میانگین غلظت عناصر کم تر از استاندارد می باشد. نتایج مقایسه تغییرات میانگین غلظت عناصر بین دو فصل، بیانگر فقدان اختلاف معنی دار است (05/0<P). همچنین نتایج تعیین همبستگی بین pH و دمای آب با میانگین غلظت تجمع یافته عناصر در نمونه ها بیانگر عدم همبستگی بین پارامترها با غلظت تجمع یافته عناصر است.
    گرچه در حال حاضر منابع آب زیرزمینی دشت رزن در معرض آلودگی بیش از حد مجاز به فلزات سنگین نیست، اما استفاده بی رویه و بلندمدت از نهاده های کشاورزی و همچنین استقرار صنایع آلاینده می تواند ضمن تهدید منابع آب زیرزمینی این منطقه، تبعات غیر قابل جبرانی را نیز به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: فلز سنگین، منابع آب زیرزمینی، نقشه پهنه بندی، دشت رزن
  • سعید باقریفام، امیر لکزیان، امیر فتوت، رضا خراسانی، سمانه اکبرزاده، علی متدین صفحات 39-54
    آلودگی خاک ها و آب به آرسنیک که شبه فلزی سمی و سرطان زاست خطر ورود آن را به چرخه غذایی افزایش می دهد. به منظور افزایش کارآیی زئولایت برای جذب آرسنیک و ناپویاسازی آن در خاک، زئولایت ایرانی از نوع کلینوپتیلولایت به وسیله آهن، منگنز و آلومینیوم اصلاح شد و در یک سری آزمایش های عصاره گیری شیمیایی به وسیله DTPA و آزمایش های گلخانه ای با استفاده از گیاه جو به عنوان شاخصی زیستی مورد استفاده قرار گرفت. همین طور اثرات بیولوژیکی استفاده از این اصلاحگرهای خاک با اندازه گیری فعالیت آنزیم فسفاتاز و دهیدروژناز در خاک بررسی شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل شامل 5 نوع زئولایت (اصلاح شده با آهن، منگنز، آلومینیوم و ترکیب آهن و منگنز یا آهن و آلومینیوم) و دوسطح 2 و 5 % از هر کدام از تیمارها صورت پذیرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تیمارهای استفاده شده زیست توده تولیدی را افزایش و غلظت آرسنیک در گیاه جو و آرسنیک عصاره گیری شده با DTPA را کاهش داد. همچنین کاربرد بیشتر تیمارها میزان فعالیت آنزیم دهیدروژناز به عنوان شاخصی از سلامت خاک را افزایش می دهد. در حالی که تنها زئولایت اصلاح شده با آهن و آلومینیوم میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز را به طور معنی دار افزایش داد. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد زئولایت اصلاح شده با آهن و آلومینیوم و منگنز می تواند به عنوان گزینه ای مناسب، ارزان و دوستدار محیط زیست برای ناپویاسازی آرسنیک در خاک های آلوده مورد استفاده قرار گیرد و خطر ورود آن به چرخه غذایی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، ناپویاسازی، زئولایت اصلاح شده، خاک آهکی، کلینوپتیلولایت
  • حمیدرضا رحمانی، مسعود معیری، زهره مظاهری کوهانستانی، نرجس خدابخش، حسین شریفی صفحات 55-66
    زمینه و هدف
    استفاده از لجن فاضلاب در زمین یکی از مهم ترین روش های دفع لجن می باشد که باعث استفاده بهینه مواد غذایی موجود در لجن می شود. اما وجود آلاینده ها و ارگانیسم های پاتوژن در آن برای سلامت عمومی خطرناک است که بایستی پیش از استفاده مورد ارزیابی قرار بگیرد. این تحقیق، با هدف بررسی کیفیت لجن خشک شده تصفیه خانه فاضلاب شاهین شهر از نظر غلظت عناصر سنگین انجام گرفت.
    روش بررسی
    نمونه برداری از لجن خشک تصفیه خانه فاضلاب شاهین شهر (با سه تکرار) به صورت فصلی در سال 92-1391 انجام و غلظت برخی فلزات سنگین در کنار پارامترهای شیمیایی و میکروبی لجن با استفاده از روش های DTPA، جذب اتمی و روش معمول اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون t با حدود استاندارد مقایسه و تغییرات فصلی با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون دانکن برای مقایسه میانگین ها بررسی شد.
    یافته ها
    مقادیر کلیفرم مدفوعی و کل در هیچ گروهی از استانداردها واقع نشده و استفاده مجدد با شرایط فعلی از نظر بهداشتی محدودیت دارد. مقادیر pH، جامدات کل، مواد آلی و رطوبت در دامنه مقادیر معمول قرار داشت. تغییرات فصلی ترکیب لجن نشان داد، بهترین وضعیت از نظر کم بودن غلظت قابل جذب عناصر مربوط به فصل زمستان بوده است. بیش ترین بارسالیانه عناصر از نظر غلظت قابل جذب مربوط به عنصر آهن و کمترین آن مربوط به عنصرکروم بود. با توجه به نتایج غلظت کل عناصر سنگین، اکثر فلزات اندازه گیری شده به استثنای روی، سرب و مس کمترین غلظت را در زمستان و بیشترین غلظت را به استثنای آرسنیک، روی و مس در بهار و تابستان داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    کلیه عناصر مورد بررسی در لجن و بار سالیانه آن ها به استثنای آرسنیک دارای غلظت زیر حد مجاز بود. بار سالیانه آرسنیک حدود 6/1 کیلوگرم در هکتار می باشد که اگر چه از حد مجاز میزان بار سالیانه کم تر است، اما به علت نزدیک بودن به آن بایستی مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تصفیه خانه شاهین شهر، کلیفرم مدفوعی و کل، عناصر سنگین، لجن خشک، محدوده مجاز
  • سید مصطفی خضری، فاطمه عبدالله صفحات 67-76
    لجن رنگ صنایع خودروسازی به علت دارابودن فلزات سنگین، پلیمرهای پخت نشده و آلاینده های آلی و معدنی جزء مواد زاید خطرناک دسته بندی شده است. به همین دلیل، دفع صحیح آن با مشکلات زیادی روبه رو است. روش های متعددی جهت کاهش آثار زیست محیطی لجن رنگ، توسط شرکت های خودروسازی بزرگ دنیا توسعه یافته است. یکی از روش های موثر جهت کاهش آلودگی که دارای صرفه اقتصادی نیز می باشد، جداسازی فلزات سنگین از این لجن می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی آلایندگی لجن رنگ صنایع خودروسازی، کاهش آلودگی آن در سطح استانداردهای زیست محیطی و بازیابی آلومینا از لجن رنگ با روش لیچینگ انجام یافته است. پس از انجام آزمایش هایXRD و XRF بر روی لجن رنگ مشخص گردید که درصد آلومینا در این ترکیب به نسبت زیاد است. با توجه به ارزشمندی اقتصادی و کاربردهای گوناگون آلومینا در صنایع مختلف، جداسازی آن مد نظر قرار گرفت. پس از بررسی روش های مرسوم جدایش مشخص شد با بهینه سازی پارامترهای درجه حرارت و ابعاد ذرات و غلظت اسید سولفوریک در روش لیچینگ می توان آلومینا را 70% بازیابی نمود.
    کلیدواژگان: صنایع خودروسازی، لجن رنگ، آلومینا، لیچینگ، شرکت خودروسازی سایپا
  • مجتبی رضاییان باجگیران، محسن کهرم صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    انجام ممیزی انرژی در ساختمان ها با کاربری های مختلف از جمله مواردی است که در جهت صرفه جویی و کاهش مصرف انرژی هر چه بیش تر مورد توجه قرار گرفته است. انجام ممیزی در هر کاربری روش خاص خود را می طلبد، از جمله در بخش ساختمان های مسکونی.از آن جای که فن اوری به کار گرفته شده در مصارف انرژی در ساختمان ها درکشورهای مختلف متفاوت است و به منظور عرضه یک روش ملی در انجام این امر، ضروری است که دستورالعمل خاصی که متناسب با شرایط کشور باشد، تهیه گردد.
    روش بررسی
    انجام ممیزی در سال های گذشته در مراکز مختلف صنعتی یا آموزشی انجام پذیرفته و امری بدیع و تازه نیست. حتی ممیزی انرژی دستور العمل هایی دارد که موجود می باشد، لکن هدف از انجام این پروژه تهیه یک چک لیست نرم افزاری است که به صورت قدم به قدم کاربران بتوانند از آن برای انجام ممیزی در مجتمع های مسکونی استفاده نمایند و این چک لیست بر اساس داده ها و محاسباتی که انجام می پذیرد، در خروجی توصیه های لازم را ارایه می نماید.
    یافته ها و
    نتایج
    در واقع این تحلیل نرم افزاری بر اساس اندازه گیری انجام یافته محاسبات حرارتی، اتلاف و غیره را انجام می دهد و بر اساس آن ارایه طریق می نماید. در ضمن به منظور حصول اطمینان از کارآمدی آن این دستور العمل در یک ساختمان مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته و ممیزی انرژی آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ممیزی انرژی، نرم افزار ممیزی انرژی، مجتمع مسکونی، بهینه سازی مصرف
  • محمدحسن صادقی روش، حسن خسروی صفحات 87-99
    به منظور بالا رفتن بازدهی طرح های کنترل، احیا و بازسازی اراضی تخریب یافته و جلوگیری از اتلاف سرمایه های محدود، همواره در طرح های بیابان زدایی، خلا روشی که بتواند معیارها و راهکارهای مختلف را در نظر بگیرد و از آن میان بر مبنای ساختاری سیستماتیک و دیدگاه گروهی، راه حل های بهینه را ارایه دهد، مشهود بوده است. همواره مشاهده می شود که راهبردهای ارایه شده بر مبنای نظر کارشناس و به صورت بخشی و غیر سیستماتیک و غیر همه جانبه نگر بوده است و سابقه ای در به کارگیری مدل های نظام مند، از جمله مدل های تصمیم گیری چند معیاره (MADM) در زمینه بیابان زدایی وجود ندارد. لذا در این پژوهش سعی شد از مدل سیستماتیک فرایند تحلیلی سلسله مراتبی فازی (FAHP)، به منظور ارایه راهکارهای بهینه در بیابان زدایی استفاده شود.
    در این پژوهش از روش دلفی فازی(Delphi Fuzzy) و به طریقه مقایسات زوجی(Pire Wise) نظرات متخصصان نسبت به ارجحیت و اولویت معیارها و راهبردها، ارزیابی شد. سپس با تشکیل ماتریس تصمیم گیری فازی و از طریق مدل FAHP اولویت نهایی راهبردها به دست آمد. این مدل به منظور ارزیابی کارایی در ارایه راهبردهای بهینه، در منطقه خضرآباد یزد مورد استفاده قرار گرفت. بر مبنای نتایج حاصل، راهبرد تعدیل در برداشت از منابع آب زیرزمینی با میانگین وزنی93% به عنوان مهم ترین راهبرد بیابان زدایی در منطقه تشخیص داده شد و سایر راهبردها نقش موثری در کنترل بیابان زایی در منطقه ندارند.
    کلیدواژگان: بیابان زدایی، تصمیم گیری چند معیاره، خضرآباد، فرایند تحلیلی سلسله مراتبی فازی، مقایسه زوجی
  • سارا تقوی کلجاهی، برهان ریاضی ریاضی، لعبت تقوی صفحات 101-109
    زمینه و هدف
    تالاب بین المللی میانکاله واقع در استان مازندران، از نظر مدیریت منابع آب و نیز حفظ اکوسیستم های منحصربفرد و تنوع زیستی دارای اهمیت بالایی است. در این مطالعه به تعیین نیازآب زیست محیطی آن پرداخته شده است.
    روش بررسی
    دو منبع مهم تغذیه تالاب میانکاله در حوضه بالادست آن شامل رودخانه های سیاه آب و غاز محله جهت تعیین نیاز آب زیست محیطی انتخاب شدند. در ابتدا با استفاده از روش منحنی تداوم جریان (روش هیدرولوژیکی)، جریان زیست محیطی رودخانه های مذکور تعیین گردید. سپس با استفاده از روش جامع به بررسی فراوانی جمعیت گونه های پرندگان آبزی و کنارآبزی و میزان وابستگی آنها به آب پرداخته شد. از تلفیق این دو روش نیاز آب زیست محیطی تالاب در محل ورودی رودخانه های تغذیه کننده آن برآورد شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد حداقل دبی ورودی از رودخانه های سیاه آب و غاز محله به تالاب میانکاله با استفاده از روش منحنی تداوم جریان، به ترتیب 0.578 و 0.054 مترمکعب بر ثانیه باید باشد. همچنین با در نظر گرفتن پرندگان آبزی و کنارآبزی در روش جامع، حداقل دبی جریان ورودی به تالاب، از رودخانه سیاه آب 2.163 مترمکعب بر ثانیه و از رودخانه غاز محله 0.099 مترمکعب بر ثانیه می باشد.
    نتیجه گیری
    با تامین حداقل دبی ورودی رودخانه های سیاه آب و غاز محله به تالاب میانکاله، می توان تالاب را در شرایط مناسب (Q75) نگه داشت. همچنین درمناطق مذکور با تامین حداقل دبی ورودی به ترتیب به میزان 0.325 و 0.015 مترمکعب بر ثانیه تالاب در شرایط نسبتا مناسب (Q90) حفظ می شود.
    کلیدواژگان: نیاز آب زیست محیطی، روش ترکیبی، منحنی تداوم جریان، فراوانی پرندگان آبزی و کنارآبزی
  • جعفر نوری، سید عباس پور هاشمی، رضا ارجمندی، فاطمه علیمردانی * صفحات 111-128
    زمینه و هدف

    در این مطالعه مقایسه تطبیقی قوانین، مقررات و ضوابط زیست محیطی مربوط به پسماندها در ایران(به عنوان کشور در حال توسعه) و فرانسه(به عنوان کشور توسعه یافته) به منظور ارایه راهکارهای مدیریتی با بهره مندی از سه مدل SWOT[5]، [6]SPACEو QSPM[7] انجام شده است.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر ابتدا با مقایسه تطبیقی به شناسایی، ارزیابی و تحلیل دو سیستم مورد مطالعه پرداخته شده و پس از تکمیل فرم نظرسنجی توسط برخی اساتید و کارشناسان دانشکده محیط زیست و انرژی، داده ها نرمالیزه گردید و سپس راهبرد های برتر مدل SWOT توسط مدل QSPM شناسایی و در ارایه راهکارهای مدیریتی مورد استفاده قرار گرفته است..
    یافته ها و

    نتایج

    ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی SPACEنمودار موقعیت قوانین را در خانه تدافعی نشان داد. به این معنا است که باید نقاط ضعف داخلی را اصلاح و از تهدیدات خارجی پرهیز نمود. به منظور اثر بخشی موثر راهکارهای مدیریتی در خصوص کاهش اثرات سوء ناشی از پسماندها، می بایست اصلاح موارد حقوقی زیر را در اولویت قرار داد: تصویب قانون سیاست ملی زیست محیطی در نظام قانونی و ایجاد کمیسیون تخصصی محیط زیست در مجلس قانون گذاری کشور، برپایی دادگاه های ویژه محیط زیست و استفاده از کارشناس خبره رسمی دادگستری جهت تسریع در روند پرونده های زیست محیطی، اصلاح ضمانت اجرایی قوانین، ایجاد انگیزه و حمایت از بخش خصوصی جهت بازیافت پسماندهای آزمایشگاهی و بیمارستانی، تسریع در تهیه لیست پسماندهای ویژه و تسهیلات قانونی لازم برای کاهش حجم پسماند ویژه، تصویب قوانین الزام آور در به کارگیری استانداردهای روز و فن آوری های سازگار با محیط.

    کلیدواژگان: قوانین و مقررات، راهبرد، مدیریت پسماند، ماتریس ارزیابی
  • زهره صنوبری، ناصر جعفری*، محمد علی ابراهیم زاده صفحات 129-138

    غلظت های بالای نیکل به عنوان عاملی تنش زا برای جلبک ها محسوب می شود که می تواند به عنوان یک عامل محدود کننده رشد جلبک ها را تحت تآثیر قرار دهد. سمیت در اثر این فلز همچنین می تواند از طریق تولید رادیکال های آزاد، سبب القا تنش اکسیداتیو در جلبک ها و گیاهان شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر غلظت های متفاوت نیکل و pH بر فعالیت آنتی اکسیدانی، محتوای تام فنولی و فلاونوئیدی انجام گرفته است. مقدار محتوای تام فنولی و فلاونوئید عصاره ها به روش فولین سیوکالتو سنجش و بر اساس میلی گرم گالبک اسید بر گرم عصاره بیان گردید. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی با استفاده از تکنیک های 2و2 دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل تعیین گردید. در این مطالعه بیشترین مقدار فنول (1873 میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره) و بیشترین مقدار فلاونوئید (1106 میلی گرم کوئرستین بر گرم عصاره) در 5=pH به دست آمد. در آزمون فعالیت آنتی اکسیدانی نیز بیشترین درصد IC50 نیز مربوط به 9=pH گزارش گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی کلادوفورا گلومراتا دارای قدرت آنتی اکسیدانی خوبی در مقابل انواع سیستم های اکسیداتیو بوده و به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در دسترس می تواند در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کلادوفورا گلومراتا، تام فنولی، فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محمدرضا شهاب، سیده مروه ناصرصدرآبادی صفحات 139-150
    زمینه و هدف
    فرآیند توسعه اقتصادی کشورها و مجموعه سیاست های اقتصادی طی دهه های اخیر به گونه ای بوده است که چالش های زیست محیطی به یکی از مهم ترین دغدغه های سیاست گذاران تبدیل شده است. لذا، بررسی نقش و تاثیر سیاست های اقتصادی دولت بر کیفیت محیط زیست می تواند حایز اهمیت باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش تلاش شده است در قالب الگوی اقتصاد سنجی و با استفاده از روش داده های تلفیقی (Panel Data)، اثر سیاست های اقتصادی دولت بر کیفیت محیط زیست در 7 کشور ایران، سوریه، الجزایر، مصر، اردن، مراکش و تونس از منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA)، طی دوره 2007-1997 آزمون گردد. کیفیت زیست محیطی بر مبنای میزان آلاینده های هوا به عنوان یکی از مصادیق مهم آلودگی های محیط زیست بررسی شده و میزان انتشار دی اکسید کربن و غلظت ذرات معلق در هوا به منزله متغیرهای نماگر آلودگی هوا در نظر گرفته شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان می دهد بسته به نوع شاخصی که برای کیفیت محیط زیست انتخاب می شود سیاست های اقتصادی دولت می تواند ارتباط مثبت و مستقیمی با آلاینده های هوا داشته باشد. در واقع، یافته ها تاکید دارد سرمایه گذاری های دولت در مجموعه کشورهای مورد بررسی، همچنان یک متغیر مهم و تاثیرگذار در تعیین مقدار انتشار دی اکسید کربن است. به طوری که تاثیر مثبتی در افزایش آلاینده یاد شده داشته است. البته این نتیجه در مورد شاخص ذرات معلق در هوا تایید نمی شود.
    کلیدواژگان: سیاست های اقتصادی دولت، آلاینده های هوا، کیفیت محیط زیست، داده های تلفیقی
|
  • Andisheh Shiehbeigi, Majid Abbaspour, Mohammad Soltaniyeh, Farhad Hosseinzadeh, Zahra Abedi Pages 1-12
    Several studies yet have been conducted in the field of climate change in different parts of the world in order to investigate the impact of meteorological parameters changes on the performance of energy sector. In this study, the effect of climate change on the performance of energy generation sector at Iran power plants in next decade has been investigated using the results of climate change calculations in the country’s provinces obtained by downscaling through neural network. Calculations show that the efficiency of gas power plants averagely decreases by 0.6% per 1 oC temperature increase. Similarly, the efficiency of steam and combined cycle power plants averagely decreases by 0.5% and 0.4% respectively. Considering the climate change consequences in Iran, the overall temperature will averagely increase about 1.36 oC by the year 2025. Conduction a close investigation, the average temperature rise affecting the performance of power plants in the country - which would cause a drop in energy generation sector efficiency - was evaluated to be 1.13 oC. After making calculations and utilizing energy and environment software, it was found that the thermal power plants’ fuel consumption will increase about 2.49%. The results revealed that the amount of carbon dioxide emission and social costs caused by emissions will increase by about 1.3% and 2%, respectively.
    Keywords: climate change, Efficiency, Thermal power plant, Fuel, Emissions, Social costs
  • Abdollah Dargahi, Meghdad Pirsaheb, Mohamadtaghi Savadpoor, Mortaza Alighadri, Mehrdad Farookhi Pages 13-24
    Biological treatment method is one of the best and most cost-effective methods for the treatment of contaminated wastewaters. The purpose of this study was to evaluate the effect of retention time and temperature on the efficiency of stabilization ponds in removing organic compounds, N-N 3 and PO4 from oil refinery wastewater.
    Materials And Methods
    The method used in the present study was of an experimental type, in which an anaerobic stabilization pond with dimensions of 1 × 0.2× 1 m and a laboratory scale facultative pond with the capacity of 400 L were designed, set up and operated, using fiberglass sheet with a thickness of 6 mm. In this study, the hydraulic retention time of 2 and 5 days for anaerobic pond and 5 and 10 days for facultative pond were set in both hot and cold temperatures. Then, N-NH3 and PO4 parameters were measured at the wavelengths of 425 and 690 nm respectively. Also, TCOD, SCOD, TBOD, SBOD and pH of samples were measured according to the standard methods for water and wastewater tests.
    Results And Discussion
    These results indicated that the retention time and temperature had a significant effect on the efficiency of stabilization ponds, so that the efficiency of anaerobic and facultative stabilization ponds in the removal of organic compounds was significantly increased with the increase of retention time and temperature (p<0.05). The maximum removal efficiency for COD, BOD, N-NH3 and PO4 was obtained to be 93.31, 93.66, 88.15 and 73.17 % respectively (at the retention time of days of anaerobic and 10 days of facultative and hot temperature), and the minimum removal efficiency for the same parameters was obtained to be 41.47, 40.55, 34.26 and 22.46% respectively (at the retention time of 2 days of anaerobic and 5 days of facultative and hot temperature). Also, the single alga available in the facultative pond was formidiom and it was able to grow in high concentrations of sulfur. The results of this study showed that the pilot-scale stabilization ponds in hot temperature, if operated proprly, have the ability to remove organic compounds with a high efficiency. However, in cold weather, its efficiency is low but in acceptable level.
    Keywords: Stabilization pond, Retention time, Temperature, Organic compounds bioremediation, Petroleum wastewater
  • Soheil Sobhanardakani, Maryam Jamali, Mohammad MaÀnijou Pages 25-37

    Iran is located in the dry and semi dry zone of the world and almost 90% of its drinking water requirement is supplied from groundwater resources. Considering the increase of pollution and decline of groundwater resources quality due to agricultural and industrial activities and urban development, this study was conducted to evaluate As, Zn, Cr and Mn concentrations in groundwater resources of Razan plain and to prepare the zoning map during spring and summer in 2012. For this purpose, samples were randomly collected from 20 wells across the plain, and pH and temperature parameters were measured in situ. Concentration of heavy metals in groundwater samples was cited by Atomic Emission device after laboratory preparations. The results showed that the mean concentrations of As, Zn, Cr and Mn in the samples were respectively 5.86±0.69, 30.28±3.42, 0.044±0.005, and 3.69±0.40 ppb in spring and respectively 6.83±0.68, 34.50±3.11, 0.046±0.006 and 4.50±0.51 ppb in summer. Moreover, comparison of heavy metals mean concentrations with WHO permissible limits showed that they were lower than standard levels. The results from comparison of variations in heavy metals mean concentration in two seasons revealed the lack of meaningful difference (p<0.05). The determined correlation between pH, water temperature and heavy metals mean concentration accumulated in the samples indicated no correlation between parameters and heavy metals accumulated concentration. Although the groundwater resources in Razan plain are not currently over polluted with heavy metals, long-term and excessive use of agricultural inputs as well as construction of polluting industries can threaten the groundwater resources of this area in addition to bearing some irretrievable consequences.

    Keywords: Heavy metals, Groundwater resources, Zoning map, Razan plain
  • Saeed Bagherifam, Amir Lakzian, Amir Fotovat, Reza Khorasani, Samaneh Akbarzadeh, Ali Motadaien Pages 39-54
    Contamination of soil and water with arsenic, which is a toxic and carcinogenic metalloid, can increase the danger of its entrance into the food chain.
    Material And Methods
    In order to improve the efficacy of natural zeoilte for adsorption and stabilization of arsenic in soil, an Iranian zeoilte of clinoptilolite type was modified by iron, manganese and aluminum, and used in a series of chemical extraction tests by DTPA as well as greenhouse experiments using barley as a test crop. Moreover, the biological effects of amending these soil modifiers were evaluated through measuring soil dehydrogenase and phosphatase activity. The experiment carried out in a completely randomized design with Factorial arrangement including 5 types of zeolite (modified with iron, manganese, aluminum, iron+ manganese and iron+ aluminum) and two levels (2% and 5%) of each amendment.
    Results And Discussion
    The results of this study revealed that the applied amendments could increase the produced biomass and decrease both arsenic concentration in barely and arsenic extracted by DTPA. Also, further incorporation of amendments increased the activity of dehydrogenase, as a soil health index. However, the iron- and aluminum-modified zeolite was the only amendment which meaningfully increased the phosphatase activity. The reslts indicated that the iron-, manganese- and aluminummodified zeolite can be considered as a good alternative, low cost and environmental friendly amendment for immobilization of arsenic in contaminated soils, and can mitigate the risk associated with arsenic entrance into the food chain.
    Keywords: Arsenic, Immobilization, Modified zeolite, Calcareous soil, Clinoptilolite
  • Hamid Reza Rahmani, Masoud Moayyeri, Zohreh Mazaheri Kouhanestani, Narjes Khodabakhsh, Hossein Sharifi Pages 55-66
    Introduction
    Land application of sewage sludge is one of the most important disposal methods, which allows the sludge nutrients to be used beneficially. However, it should be noted that its pollutants and pathogenic organisms can pose a high risk to the public health and it should be monitored before land application. The aim of this study was to investigate the dried sewage sludge quality from Shahin Shahr WWTPS for its heavy metals concentration.
    Material And Methods
    Samples were collected seasonally from Shahin-Shahr sewage sludge (in three replicates) within 2011-2012, and the concentration of some heavy metals along with microbial and chemical parameters of sludge were measured using DTPA, atomic absorption and standard methods. The results were then compared with the standard levels (EPA) using t-test, and seasonal variations were studied by one way ANOVA and Duncan’s post-hoc test.
    Results And Discussion
    The total and fecal coli forms values did not fall within any standard ranges, so re application of the sewage in the given conditions was restricted due to hygienic precaution. The pH, total solids, organic matter and moisture values were in normal ranges. Seasonal variations of sludge structure showed that the best conditions in terms of absorbable heavy metals concentration lowness belonged to winter. The maximum and minimum annual loads of absorbable concentration belonged to Fe and Cr respectively. Considering the total concentrations, most of the measured elements had the minimum concentration in winter (except for Zn, Pb and Cu) and the maximum concentration in spring and summer (except for As, Zn and Cu). All of the studied metals, except as, and their annual loads (kg/ha/year) had a concentration below the acceptable level. The annual load of as was estimated to be 1.6 kg/ha/year for. Although the annual load of as was below the standard level, it should be taken into account due to being close to this level.
    Keywords: Shahin, Shahr WWTP, Total, fecal coli forms, Heavy metals, Dried sewage sludge, Standard level
  • Mostafa Khezri, Fateme Abdollah Pages 67-76
    Paint sludge of automotive industries, due to having heavy metals, unbaked polymers, organic and inorganic pollutants, has been classified as a hazardous waste. For this reason, its proper disposal is faced with many problems. Various methods yet have been developed by the great automobile companies of the world to reduce the environmental impacts of paint sludge. One of the effective an economical methods for reduction of pollution is separation of heavy metals from paint sludge. The present study was carried out to investigate the pollution of paint sludge from automotive industry, to reduce its pollution to environmental standard levels, and to recover alumina from the paint sludge through leaching method. After XRD and XRF tests on paint sludge, it was found that the amount of alumina is relatively high. Separation of alumina was considered because of its economic value and various applications in different industries. After utilizing the common separation methods, it was revealed that by optimizing the parameters such as temperature, sludge particle size, and sulfuric acid concentration through the leaching method, about 70% of alumina can be recovered.
    Keywords: Automotive industry, Paint sludge, Alumina, Leaching, Saipa Automotive Manufacturing Group
  • Mojtaba Rezaeian Bajgiran, Mohsen Kahrom Pages 77-85
    Introduction
    Implementation of energy auditing in buildings with different applications is one of the issues which has been attracted a considerable attention as a way for saving energy and reducing energy consumption. Auditing in any kind of application, including in residential buildings, needs its own specific methods. Since the technology employed for energy consumption in buildings is different among the countries, to propose a national implementation method it is essential to provide a specific guideline which suits Iran's conditions.
    Material And Method
    Energy auditing has been performed in different industrial and educational institutes during the last years and it is not a new concept. Moreover, there are some available guidelines for it. The purpose of this paper is to provide a software checklist to enable the users to utilize it step by step in residential buildings energy auditing. This checklist also provides some essential recommendations as outputs based on the data and calculations.
    Results And Discussion
    In fact, the developed software performs calculations for heating, losses, etc. based on the conducted measurements and consequently recommends the most suitable method. Furthermore, to ensure its appropriate performance, the guideline has been applied and tested in a building its energy auditing has been presented.
    Keywords: Energy auditing, Software of energy auditing, Residential buildings, Optimization of consumption
  • Mohammad Hassan Sadeghi Ravesh, Hassan Khosravi Pages 87-99
    In order to enhance the efficiency of control plans, reclamation and restoration of destroyed lands and prevention of limited capitals loss are necessary. Absence of a method for covering various criteria and alternatives and proposing the optimal solutions based on a systematic structure and collective view has been always noticed in de-desertification plans. It has been always observed that the alternatives are proposed based on the expert’s partial, nonsystematic and non-holistic view while he or she has no experience in application of systematic models, such as Multiple Attribute Decision Making (MADM), in de-desertification. Therefore, in this study, the systematic Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) model has been used for proposing optimal solutions to de desertification. In this study, opinions of experts about the priority of criteria and alternatives were assessed by Fuzzy Delphi method and Pirewise comparisons. Then, the final priority of alternatives was obtained by using fuzzy decision making matrix and FAHP model. This model was employed for assessing the efficiency of proposing optimal alternatives in Khezrabad region in Yazd province. According to the obtained results, modification of groundwater withdrawal, with an average weight of 93, was identified as the optimal de-desertification alternative in the study area, and other alternatives were found to have an insignificant role in control of desertification.
    Keywords: De, desertification, Multi Criteria Decision Making (MCDM), Khezrabad, Fuzzy Analyzes Hierarchy Process (FAHP), Pirewise comparison
  • Sara Taghavi Kaljahi, Borhan Reiazi, Lobat Taghavi Pages 101-109
    Introduction
    Miankaleh international wetland, located in Mazandaran province, is of high importance in terms of management of water resources and preserving the unique ecosystems and biodiversity. This study attempts to determine the environmental water requirement of Miankaleh wetland.
    Materials And Methods
    Two major sources of water supply for upper basin of Miankaleh wetland, including Siyah Ab and Quz Mahaleh rivers, were chosen to determine the environmental water requirement. First, the duration curve method (hydrological method) was used to determine the environmental flow of the rivers. Then, the comprehensive approach was used to survey the abundance of aquatic bird species population and their dependence on water. Using a combination of these two methods, the environmental water requirement of the wetland was estimated at the estuary of the rivers feeding it.
    Results And Discussion
    The results indicate that, based on duration curve method, the minimum input flows from Siyah Ab and Quz Mahaleh rivers to Miankaleh wetland were 0.578 and 0.054 m3/s respectively. Moreover, considering the aquatic birds in the comprehensive approach, the minimum input flows from Siyah Ab and Quz Mahaleh rivers to the wetland were estimated to be 2.163 and 0.099 m3/s respectively. Miankaleh wetland can be preserved in a good condition (Q75) by maintaining the minimum input flows from to it. Moreover, by maintaining the minimum input flows of about 0.325 and 0.015 m3/s from Siyah Ab and Quz Mahaleh rivers respectively, the wetland is preserved in a relatively good condition (Q90).
    Keywords: Environmental water requirement, Combination method, Duration curve method, Abundance of aquatic bird species
  • Jafar Nouri, Seyed Abbas Pourhashemi, Reza Arjmandi, Fatemeh Alimardani Pages 111-128
    Introduction

    In this study, a comparative analysis has been made between the environmental laws and regulations related to waste in Iran (as a developing country) and France (as a developed country) to present management solutions using three models of QSPM, SPACE and SWOT.

    Materials And Methods

    In the present study, the two systems were initially identified, assessed and analyzed by comparative analysis, and after the completion of related questionnaires by some of the professors and experts of Environment and Energy Faculty, the data were normalized. Then the superior strategies of SWOT were identified by the QSPM model and employed in presenting management solutions.

    Results And Discussion

    Strategic Position and Action Evaluation (SPACE) matrix showed that Iran laws were in a defensive position and this means that the internal weaknesses must be rectified and the external threats must be avoided. For the effectiveness of management solutions for reducing adverse effects of waste, rectification of the following legal issues should be given priority: enacting Environmental National Policy law, establishing an environmental special commission in the country’s parliament, establishing special courts for environmental crimes, employing Justice Ministry officialexperts to accelerate the settlement of environmental records, amending the law enforcement procedures, motivating and supporting the private sector in recycling the waste from laboratories and hospitals, expediting the preparation of a list of special wastes and providing the necessary legal facilities for reducing the volume of special wastes, and enacting binding legislations for application of up-to-date standards and environmentally friendly technologies.

    Keywords: Laws, regulations, Strategy, Waste management, Assessment matrix
  • Zohreh Senobari, Naser Jafari, Mohammad Ali Ebrahimzadeh Pages 129-138

    Excess Ni concentration is considered as a stressful factor for algae, and can affect their growth as a limiting factor. Ni toxicity can also induce oxidative stress in algae and plants by producing free radicals. This study aimed to evaluate the effect of different concentrations of Ni and pH on antioxidant activity, total phenolic and flavonoid contents. Total phenolic and flavonoid contents of extracts were determined by Folin-Ciocaltue assay and expressed based on mg of gallic acid per g of extract. Then the antioxidant activity of ethanolic extracts was assessed by using 2, 2 diphenyl-1- picrylhydrazyl (DPPH). In this study, the highest phenolic content (1873 mg gallic acid/g extarct) and flavonoid content (1106 mg quercetin/g extarct) were obtained at pH=5. In the antioxidant activity test, the maximum IC50 was recorded at pH=9. The results indicated that ethanolic extract of Cladophora glomerata has a noticeable antioxidant ability against various oxidative systems and it can be used as an accessible source of natural antioxidant in food and pharmaceutical industries.

    Keywords: Cladophora glomerata, Total phenolic, Flavonoid, Antioxidant activity
  • Mohammadreza Shahab, Seyede Marvehi Nasersadrabad Pages 139-150
    Introduction
    The process of economic development and set of economic policies in recent decades have changed the environmental challenges to one of the most important concerns of policy makers. Therefore, investigating the role and impact of the economic policies of the government on environmental quality can be very important.
    Material And Methods
    In this study, the effect of government’s policies on environmental quality in 7 countries of Iran, Syria, Algeria, Egypt, Jordan, Morocco and Tunisia in the Middle East and North of Africa (MENA) during 2007-1997 was investigated in the form of econometric models using panel data. The environmental quality, based on the amount of air pollutants as one of the important indicators of environmental pollution, was studied, and carbon dioxide emission and aerosols concentration were considered as the variables indicative of air pollution.
    Results And Discussion
    The results show that depending on the type of index selected for the environmental quality, government's economic policies can have a direct and positive relationship with air pollutants. Indeed, the findings emphasize that investment of government is an important and influential variable in determining the amount of carbon dioxide emissions in the studied countries, and has put a positive impact on increase of carbon dioxide emissions. However, this result is not confirmed in the case of aerosols.
    Keywords: Economic policies of the government, Air pollutants, Environmental quality, Panel data