فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 198، خرداد 1393)

  • جامعه ‏شناسی
  • تاریخ انتشار: 1393/04/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 7
    ذکر و یاد خدای متعال، شامل ذکر لفظی و ذکر قلبی است و هر دو موجب شناخت و معرفت بیشتر خدای متعال می شود. شناخت افراد از خدای متعال، دارای مراتب گوناگون است. هرچه معرفت انسان نسبت به خدا، اسماء و صفات الهی بیشتر و عمیق تر باشد، یاد او نیز عمیق تر و گسترده تر خواهد بود.
    اگر درصددیم که حقیقتا یاد خدا را در دل زنده کنیم و به معنای واقعی آن توجه نموده، باید معرفت خویش را نسبت به خدای متعال افزون کنیم، باید زمینه آلودگی ذهن و زبان خود را از بین ببریم و از بسیاری از رذایل اخلاقی، به ویژه زبانی به دور باشیم تا بتوانیم به خدای متعال تقرب جوییم.
    کلیدواژگان: یاد خدا، ذکر، ذکر زبانی، ذکر قلبی، معرفت
  • داود سبزی، محمدحسین جمشیدی صفحه 13
    بومی سازی نظریه های علوم انسانی، یک مسئله مهم در هویت سازی و تقویت فرهنگ خودی و از لوازم کاربست دانش در عمل است؛ زیرا نظریه از مهم ترین صور مواجهه با مشکلات و درک آنهاست. نظریه های علوم انسانی دارای دو بعد انسانی و محیطی اند: در بعد اول، فرازمانی و فرامکانی و در بعد دوم، محدود به مقتضیات خاص جوامعند. یک نظریه هرچند امری انسانی است، در عرصه کاربست نمی تواند واجد مطلوبیت لازم برای همه جوامع به صورت یکسان باشد. ازاین رو، بومی سازی برای کاربست آنها در شرایط خاص ضرورت می یابد. براین اساس، پرسش ما این است که در جهت تحققی شدن نظریه ها در جامعه خویش بر چه بنیان های معرفتی و فرهنگی باید تکیه کرد؟
    در این پژوهش، آنچه نظریه ها درباره جهان به ما می آموزند، فقط با بومی سازی است که هم می تواند واجد کارایی برای ایران ما باشد و هم با هویت ما و آموزه های فرهنگ ما انطباق داشته باشد. در این میان، نگرش ما مبتنی بر اعتدال و فضیلت مندی و انطباق با هویت فرهنگ ایرانی اسلامی، در راستای ساختن دانش مطلوب است.
    کلیدواژگان: نظریه، علوم انسانی، بومی سازی، هویت، فرهنگ ایرانی، اسلامی
  • مجید مبینی مقدس، سید حسین شرف الدین صفحه 29
    در عصر ارتباطات، فضای سایبر، فرصت هایی را برای اندیشه ها و فرهنگ های گوناگون فراهم آورده است تا با سهولتی بیشتر در گستره جامعه و جهان حضور یابند. حوزه های علمیه شیعه به مثابه یکی از مراکز تولید اندیشه اسلامی نیز کم وبیش در این عرصه حضور یافته اند. این حضور تبلیغی، علی رغم اهمیت، آن گونه که بایسته است تاکنون مورد مطالعه پژوهشگران واقع نشده و قوت و ضعف آن پنهان مانده است. این مقاله می کوشد ضمن تبیین فرصت ها و چالش های انتقال پیام دینی در اینترنت، زمینه را برای سیاست گذاری فرهنگی در این عرصه فراهم آورد. در این تحقیق که با روش اسنادی پیمایشی انجام گرفته است، پس از گذر از چارچوب مفهومی، فرصت های پدیدآمده از اینترنت برشمرده می شود و در ادامه، آسیب های فضای سایبر در پیام رسانی دینی ذکر می شود.
    کلیدواژگان: رسانه، ارتباطات، اینترنت، فضای سایبر، رسانه های اینترنتی
  • محمد فولادی صفحه 41
    اخلاق و رسانه، و تعامل دو سویه آن دو، و نقش اخلاق در رسانه، همواره از مباحث جذاب و در عین حال، چالش زا بوده است. سوال اصلی این است که آیا در عرصه اخلاق می توان معیارها و ضوابطی را فرازمانی و فرامکانی تصور کرد که همواره اصحاب رسانه در عمل بدان پایبند بوده، و با عمل بدان، رسانه اخلاقی داشت؟ و یا اینکه، اخلاق و ارزش های اخلاقی اموری نسبی اند و در هر زمان و یا مکانی، و نسبت به هر فرد و یا موقعیت اجتماعی، این امور معنا و مفهوم متفاوتی را از حیث ارزش بودند، تداعی می کنند. از سوی دیگر، اگر معتقد به اصول و ارزش های اخلاقی ثابت و فرازمانی باشیم، در تعامل دوسویه اخلاق و رسانه، باید اصحاب رسانه در مقام عمل و در مقام تزاحم، به چه اصول، قواعد و یا معیارهایی پایبند باشند؟ به نظر می رسد، در اسلام ما دارای ارزش های اخلاقی ثابت و فرازمانی و فرامکانی هستیم. ازاین رو، ممکن است اصول حاکم بر رسانه، و ارزش های اخلاقی جامعه، در مقام عمل دچار تزاحم شوند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بحث از تزاحم ارزش های اخلاقی در رسانه پرداخته، معیارهایی را برای برون رفت از این تزاحم ها بیان می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق، ارزش های اخلاقی، تزاحم ارزش های اخلاقی
  • میثم فرخی صفحه 61
    در این پژوهش نویسنده به دنبال بررسی نسبت دین و رسانه مبتنی بر دو مفهوم و اصطلاح «دین رسانه ای» یا «رسانه دینی» است. در همین زمینه، با تاملی نظری می توان با نگاه تعامل گرایانه، دین را به مثابه یک نظام متکامل برای زندگی انسان در نظر گرفت که هدف و غایت آن تامین سعادت اخروی و سامان بخشی به سلامت معنوی و مادی بشر است و نیز با تمایز بین سطوح روش، محتوا و هدف برای حوزه مذکور، میان رسانه دینی و دین رسانه ای تمایز قایل شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که دین رسانه ای نمایش مناسک و آیین های دینی مرتبط با مجراهای ارتباطات سنتی در رسانه های مدرن می باشد، اما رسانه دینی سه سطح موردنظر در حوزه دین به ویژه حیطه اهداف و غایات را مدنظر قرار می دهد. توجه به اهداف و غایات دین نه تنها در فرایند تولید پیام و محتوای رسانه مهم تلقی می شود، بلکه باید در تمام سازوکارهای حاکم بر رسانه جاری باشد.
    کلیدواژگان: دین، رسانه، دیدگاه ابزارگرایانه، ذات گرایانه، تعامل گرایانه، دین رسانه ای، رسانه دینی
  • فائزه ایزدی، حسین حیدری، جواد روحانی رصاف صفحه 77
    دین به عنوان یکی از فراگیرترین ویژگی های زندگی انسانی، با نهادها و نیروهای سازنده جامعه، ارتباطی متقابل داشته است. در این پژوهش سیر جامعه شناسی دین و روند تحولاتی که جامعه شناسان دین، در حوزه چالش های بین دین، نهادهای اجتماعی و مدرنیته داشته اند، با هدف بازنمودن آن برای علاقه مندان ایرانی، تصویر شده است. به طورکلی، می توان گفت: جامعه شناسان دین، نسبت دین و اجتماع و همچنین مسئله سکولاریسم را در قالب سه پارادایم «عرفی شدن»، «انتخاب عقلانی» و «مدرنیته های چندگانه» مورد بررسی قرار داده اند. به نظر می رسد، آنچه در سیر جامعه شناسی دین با آن مواجهیم، گسترش فهم پدیده «مدرنیته» به مرور زمان است و بهتر است از هریک از سه پارادایم فوق، با عنوان «شبه پارادایم» نام برد.
    این پژوهش، به روش اسنادی و کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی تحلیلی انجام، و گردآوری اطلاعات بر اساس مطالعه آثار مکتوب چاپی و الکترونیکی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: پارادایم، جامعه شناسی دین، عرفی شدن، انتخاب عقلانی، مدرنیته های چندگانه، شبه پارادایم
  • محسن صادقی امینی، اکبر میرسپاه، جعفر هزارجریبی صفحه 93
    جامعه شناسی معاصر، تا چه حد پاسخگوی نیازهای جامعه بشری در عصر حاضر به منظور تبیین پدیده ها و پیش بینی معضلات فراروی آن بوده است؟ پاسخ های متفکران به این پرسش و تلاش هایی که در این زمینه صورت پذیرفته است به اذعان اغلب اندیشمندان حوزه علوم اجتماعی و انسانی، منتج به نتایج قابل دفاعی نشده است. طرح موضوعاتی نظیر زنده نبودن این رشته، برای توجیه شکست های این علم در دستیابی به اهداف آن ارزیابی می شود. امروزه بیش از هر زمان دیگر ضرورت بازنگری در علوم اجتماعی با هدف رفع نابسندگی ها، خواه در حوزه نظری و خواه در حوزه کاربردی، مورد اتفاق قاطبه دلسوزان این عرصه است.
    مقاله حاضر می کوشد با استفاده از روش اسنادی، ضمن بررسی آثار میلز و برخی مدارک دیگر که به افکار او پرداخته است، به پرسش مطرح شده در سطر اول پاسخ دهد. ازاین رو، ضمن بازخوانی موضوعی افکار و آراء این جامعه شناس سیاسی، انتقادها و تحلیل های او از شرایط اجتماعی حاکم در زمان حیاتش مورد تامل قرار گرفته و برخی راه حل هایی نیز که حسب مورد بدان ها اشاره کرده است، بیان می شود. در جمع بندی نتایج بررسی رئوس اندیشه های وی، شکوفایی این افکار و هر نوع تفکر مستقل و تحدیدناپذیر دیگر در چارچوب های مسلط جامعه شناسی معاصر را، مستلزم پایه ریزی یک پارادایم نوین جامعه شناختی که با تجدیدنظر اساسی در مبانی نحله های موجود این رشته و بهره برداری از دیدگاه های اجتماعی بوم محور در عین عدم نفی دستاوردهای کنونی قابل تدوین است، خواهیم یافت.
    کلیدواژگان: آزاداندیشی، سرمایه داری، مارکسیسم، رسانه ها، جامعه شناسی معاصر، روشنفکر متعهد، پارادایم نوین جامعه شناسی
  • محمدرضا انواری صفحه 111
    امروزه بازی های رایانه ای تنها یک سرگرمی نیست. تاثیرات این رسانه نوین در ابعاد فرهنگی و سیاسی حایز اهمیت است. با استفاده از نظریه تولید فراواقعیت بودریار در خصوص تصویرسازی رسانه ها از عالم واقع، می توان کارکرد بازی های رایانه ای را در شکل دهی به اذهان مردم بخصوص نوجوانان و جوانان به عنوان مخاطبان اصلی بازی های رایانه ای تبیین کرد. این مقاله با روش اسنادی، با بیان چند مصداق، پیام های القایی این بازی ها در جنگ نرم دشمن را بررسی می کند و راه کارهایی برای استفاده بهتر از این رسانه نوین ارائه می دهد. بازی های رایانه ای در بعد سیاسی به ابزاری برای سلطه استعمارگران تبدیل شده است. معرفی کردن مسلمانان به عنوان تروریست و استفاده از نمادهای مذهبی به عنوان نمادهای تروریست ها، بخشی از محتوای این نوع بازی هاست. باید هم به صورت ایجابی و هم به صورت سلبی با این مسئله روبه رو شد. هم دولت باید بستر لازم را برای تولید بازی های دینی فراهم کند و هم حوزه باید به عنوان بازوی فکری از ظرفیت های این رسانه نوین استفاده نماید.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، رسانه، اسلام، جنگ نرم، آمریکا
  • شهین سالاروند، محمد فولادی، حامد سالاروند، محمد شرفی صفحه 131
    وحدت جهان اسلام یکی از مهم ترین مباحثی است که آموزه های دینی و در راس آن، قرآن کریم به آن پرداخته است. در کنار وحدت، تفرقه، مانع بزرگ کمال انسان هاست. جامعه اسلامی هنگامی با شتاب لازم به سوی کمال حرکت خواهد کرد که موانع وحدت از مسیر آن برداشته شود. بدون شک، قرآن کریم، بهترین، کامل ترین و مطمئن ترین منبع برای دستیابی به چگونگی ایجاد جامعه برتر است.
    این مقاله با مروری بر منابع در دسترس، با هدف تعیین راه کارهای ایجاد وحدت از دیدگاه قرآن انجام شده است و درصدد است تا براساس آیات قرآن کریم، با روش توصیفی تحلیلی به بررسی این مسئله بپردازد.
    چنگ زدن به ریسمان الهی، توجه به نقاط مشترک، بازگشت به سنت پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام، امر به معروف و نهی از منکر، حفظ حقوق یکدیگر، اصلاح روابط فی مابین، تحقق نظام اقتصادی مبتنی بر قرآن کریم و مکتب نورانی اهل بیت علیهم السلام و اطاعت محض از اولی الامر و رهبری دینی، پرهیز از تفرقه و... ازجمله یافته های این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مسلمانان، وحدت، تفرقه
|
  • Ayatollah Allame Mohammad Taghi Mesbah Yazdi Page 7
    Remembrance of God, the Most High can either be verbal or from the heart, and either of them leads to a clearer knowledge of the Exalted God. Man’s knowledge of God varies in degree. The greater and deeper man’s knowledge of God and God’s names and attributes, the deeper his remembrance of God. If we truly seek to revive the remembrance God in our hearts and give our attention to it in the true sense of the word, we need to increase our knowledge of God, keep our minds and tongues safe from vices, and refrain from indecent behavior, especially verbal acts and then we will be able to seek proximity to the Exalted God.
    Keywords: remembrance of God, remembrance, verbal remembrance, remembrance from the heart, knowledge
  • Mohammad Hussein Jamshidi, Davood Sabzi Page 13
    The localization of the theories of human sciences is an important issue in fostering identity and strengthening the local culture and serves as a means to apply knowledge in practical domains. For developing a theory is the most important means of understanding and confronting problems. The theories of human sciences have two human and environmental aspects: in regard to the first aspect, they are beyond time and place, and in terms of the second aspect, they are limited to the specific exigencies of the society. Theories are human issues; however, in practical domain, they do not equally possess the necessary desirability for all societies. Therefore, localization is felt to be a necessity for the application of theories in special circumstances. Accordingly, our main question is on, what cultural and epistemological foundations should we rely for putting the theories into practice in our society?This research shows that what the theories teach us about the world can be applicable to the Iranian society and be compatible with our identity and our cultural doctrines only through localization. In this regard our viewpoint is based on moderation, virtue and adaptations to the identity of Iranian-Islamic culture, in line with production of desirable knowledge.
    Keywords: theory, human sciences, localization, identity, Islamic, Iranian culture
  • Majid Mobini Moqaddas, Sayyed Hussein Sharaf Al Din Page 29
    In the age of communication, the cyber space has created opportunities for the easier dissemination of different thoughts and cultures on national and global scales. As centers for production of Islamic thought, the Shiʻa seminary schools too have more or less been present in this area. Despite its importance, such cyber propagation has not been properly investigated so far by the researchers, and its weaknesses and strengths have not yet been made clear. Explaining the opportunities for and challenges to communicating religious messages in the Internet, this paper prepares the ground for cultural policy-making in this regard. This is a documentary- quantitative research in which, after presenting a conceptual framework, the opportunities opened up by the internet, the harms caused by the cyber space for conveying religious messages are mentioned.
    Keywords: the media, communication, internet, cyber space, internet media
  • Mohammad Fooladi Page 41
    Morality and media, their interrelationships, and the role of morality in media have always been among the attractive but challenging issues. In this regard, the main question is: can we assume some parameters and criteria in the field of morality as trans-spatio-temporal to which journalists are committed and thus having a moral media by acting on them? Or morality and moral values are relative and convey different meanings and concepts in different times and places and in relation to each individual and social circumstances? On the other hand, if one believes in fixed and trans-spatial moral principles and values then, in case there is an interaction between morality and media, to what principles, rules or criteria should journalists commit in terms of practice and when there is a clash of values? It seems that there are fixed and trans-spatio-temporal moral values in Islam. Therefore, the principles governing the media and moral values of society may clash with each other in practice. The present paper discusses the clash of moral values in media and provides some solutions to avoid such clashes.
    Keywords: morality, moral values, interference of moral values
  • Meisam Farukhi Page 61
    This research seeks to investigate the relationship between religion and the media by focusing on two concepts "media religion" or "religious media". A theoretical reflection based on interactive view on this issue theoretically, shows that religion can be viewed as a perfect system of human life, which aims at achieving happiness in the hereafter and promoting the welfare of man's spiritual and material life, and, distinguishing between the levels of methods, concept and purpose of the mentioned realm, religion differentiates between religious media and media-based religion. Research results show that media–based religion is a show of rites and religious beliefs related to the channels of traditional communications in modern media. But the religious media take three levels the realm of religion, especially purposes and ends. Attention to the purposes and ends of religion is not only considered important in the process of delivering the message and media coverage, but it should also be given to the stages of the mechanisms dominating the media.
    Keywords: religion, media, instrumental oriented view, substantive oriented, interactive, media, based religion, religious media
  • Faeze Izadi, Hussein Heidari, Javad Rouhani Rasaf Page 77
    There is a mutual relation between religion which is one of the most pervasive characteristics of man's life, on one hand and the institutes and active forces of society on the other. This paper elucidates the development of sociology of religion and the process of development that are noticed by sociologists of religion in the area of the challenges between religion, social institutions and modernity in an attempt to clarify things to the Iranians who are interested. Generally speaking, experts of sociology of religion investigate the relationship between religion and society as well as the issue of secularism in the form of three paradigms: "secularization", "rational selection", and "plural modernities". It seems that what happens in the development of sociology is an increase in the understanding of the phenomenon of "modernity" over time, and each of the three above paradigms had better be called "quasi-paradigm".A documentary method and library-based survey with a descriptive and analytic approach are used for compiling of data which are based on a study of the written, printed or electronic works.
    Keywords: paradigm, sociology of religion, secularization, rational selection, plural types of modernity, quasi, paradigm
  • Muhsen Sadeghi Amini, Akbar Mirsepah, Jafar Hezarjaribi Page 93
    As admitted by sociologists and current sociology, the efforts made this age to meet human needs have failed. There is a general consensus of opinion among those who are interested, more than ever, that it is necessary to review the social sciences with the aim of resolving the inadequacy, whether in theoretical or practical aspects. This paper tries through a documentary and library-based method to investigate Mill's works and tackle this question. Thus, it reviews the thematic thoughts of this political sociologist, examines his criticisms and analysis of the social conditions prevailing in his life time, and offers some solutions. The result of the investigation shows that his thought and development of his views and any kind of independent and unlimited meditation within the dominant contexts of current sociology need establishing foundations for a modern paradigm of sociology based on a fundamental review of the principles of current schools and on the practical use of social views, while approving the current achievements.
    Keywords: free thought, capitalism, Marxism, the media, current sociologist, the committed elite, new paradigm of sociology
  • Mohammad Reza Anwari Page 111
    Today, computer games are not intended only for entertainment. This new medium exerts effect on cultural and political aspects, too. The role of computer games in designing the thought pattern of people, particularly the elderly whom computer games target, can be explained in the light of Jean Baudrillard's theory of production of hyper-reality on media's portrayal of real world. Using a documentary method and citing some instances, the present paper reviews the messages suggested by these games which have been designed for the soft war of enemy, waged by the and provides some solutions for making good use of this new medium. Politically, computer games have become tools which imperialist powers use to serve their purposes. Introducing Muslims as terrorists and religious symbols as terrorist's symbols are among the ideas which these games suggest. Therefore, this problem should be encountered both negatively and positively. The government can contribute to the production of religion-oriented games and, as a center of religious thought, Hawzah can make the most use of this new medium.
    Keywords: computer games, the media, Islam, soft war, America
  • Shahin Salarvand, Mohammad Fooladi, Hamed Salarvand, Mohammad Sharifi Page 131
    Unity of Islamic world is one of the most important issues which have been dealt with in religious sources, especially the Quran. Contrary to unity, separation is a great obstacle to man's perfection. If the obstacles to unity are removed, Islamic society will be able to make real progress towards perfection. No doubt, the Holy Quran is the best, most complete and most reliable source which can contribute to creating an advanced society.Reviewing the available sources and using a descriptive- analytical method, the present paper seeks to identify the mechanisms for promoting unity from the view of the Quran and address the issue by referring to Quranic verses.Holding fast to the Divine cord, taking into consideration the areas of common ground, referring to the Holy Prophet and Infallible Imam's tradition, enjoining good and forbidding evil, observing the rights of others, correcting mutual relations, realizing an economic system based on the Holy Quran and luminous school of the Prophet's Household, unquestioning obedience to the guardian jurist of Islamic law, and avoiding separation are among the findings of this paper.
    Keywords: the Holy Quran, Muslims, unity, separation