فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1393)

نشریه حکمت صدرایی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحات 7-21
    آموزه حقیقت و رقیقت آموزه ای برهانی عرفانی است که صدرا آن را با مطالعات میان رشته ای و تعمق در برخی متون کلیدی دینی به دست آورده و سپس، با کاربردی وسیع در تجزیه و تحلیل های مختلف فلسفی، آن را در تفسیر سایر متون دینی نیز استخدام کرده است تا با آن فهمی درست و به دور از تنزیه صرف و تشبیه محض در الهیات فلسفی و جهان بینی عقلانی ارائه دهد. بر اساس این آموزه، حداقل دو طبقه کلی برای موجودات قابل تصویر است؛ «حقیقت» به منزله خزاین و ملکوت و «رقیقت» به منزله تنزل وجود از آن مراتب. این آموزه متناظر با تشکیک در مظاهر، «حقیقت» را «متنزل» در مراتب رقیقه و رقایق می داند و سلسله عریض و طویل هستی را دارای وحدت حقیقت می بیند، و از کثرت تباینی موجودات به شدت فاصله می گیرد و به توحید شخصی وجود می گراید. بر این اساس هستی از حقیقت اصیل خود به عالم اسمای الهی تجلی می کند، و از آن پس سیر نزولی آغاز و با گذر از هر عالمی تنزلی دیگر روی می دهد، و یکی دیگر از رقایق بروز می کند. برخی متون غامض دینی درباره موجودات، فقط با این آموزه قابل تفسیر مطلوب و به دور از تشبیه صرف یا تنزیه و تعطیل محض است که در آن ها از عینیت اولیت و آخریت حق تعالی، عینیت ظهور و بطون واجب، معیت خداوند با مخلوقات بدون تجافی از مقام شامخ وجوب، تنزل موجودات از گنجینه غیب الهی، و تاثیر اسمای الهی در کیان موجودات و فیض بخشی به هستی سخن به میان آمده است.
    کلیدواژگان: صدرا، نظریه فهم، آموزه حقیقت و رقیقت، تنزل وجود
  • زهره سلحشور سفیدسنگی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 23-33
    در فلسفه اسلامی طرح مسئله علم حضوری به صراحت در آثار سهروردی یافت می شود و پس از او صدرالمتالهین آن را بسط داده است. سهروردی علم را به ظهور و نور تعریف کرده و ملاصدرا از این تعریف سود جسته است. هر چند ملاصدرا در مسئله ابصار با سهروردی مخالفت می کند، اما در مواردی همچون حصول مدرکات خیالی از او متاثر است. از جمله موارد اختلاف این دو می توان به مسئله ابصار، مادی یا مجرددانستن قوه خیال، و اتصال یا اتحاد نفس با عقل فعال و از نقاط اشتراک می توان به تعریف علم اشاره کرد. این نقاط افتراق و اشتراک برآمده از مبانی هر یک از این دو فیلسوف از جمله قابل یا فاعل دانستن نفس نسبت به صور و تعریف غیر ماهوی علم است؛ مثلا مبنای این که نفس قابل یا فاعل صور است باعث تفاوت در نظریه ابصار و مبنای تعریف غیر ماهوی از علم باعث اشتراک در تعریف علم شده است.
    کلیدواژگان: علم حضوری، ابصار، علم به نفس، سهروردی، ملاصدرا
  • غلامحسین خدری صفحات 35-46
    بخشی از آنچه در این دنیا به فهم و تجربه انسان درمی آید ملائم طبیعت وی نیست. از سویی، استدلال و باور به وجود خداوند حکیم، قادر و عادل مطلق برای متالهان از جمله امور انکارناشدنی است. مسئله شر در دوران معاصر بیشتر حاصل صورت بندی گزاره هایی است که خمیرمایه اصلی آن ها برگرفته از همین دو جنبه فهم و تجربه انسانی است. منطقا و به لحاظ تاریخی پیش از چنین صورت بندی نوعی ناسازگاری در این دو جنبه به نظر می آمده که متالهان و فلاسفه را به تامل واداشته است، چراکه با نظر به عالم، خصوصا درد و رنج (شر) در عالم و مخلوق خدای حکیم و قادر و عادل مطلق دانستن آن، به طور طبیعی و در بدو امر ناسازگاری دیده می شود و پرسشی مطرح می شود مبنی بر این که چگونه است که چنان خدایی چنین عالمی را خلق کرده است؟
    ملاصدرا برای حل مسائل ناشی از این ناسازگاری به دو رویکرد (در دو ساحت مابعدالطبیعی و ادراکی) متوسل شده است. در رویکرد نخست، مبنای او نظر به عالم به نحو ماتقدم و تحلیل مسائل به طور مابعدالطبیعی است؛ یعنی همچون اسلاف خود به بحث از عدمی بودن شر و... می پردازد، اما او در رویکرد دوم تجربه را مقدم می کند که نتیجه آن پذیرش وجود شر ادراکی (درد، رنج و...) و حل مسئله شر با این ابتداست. از نظر وی راه حل این است که شرور ادراکی را حقیقتا شرور بالذات و علاوه بر آن شرور مضاعف بدانیم و با تاکید بر این معنا، به جای توجه به مخلوق بودن عالم، به دستگاه ادراکی مدرک توجه کنیم.
    کلیدواژگان: شر، مسئله شر، مسئله ادراکی شر، ملاصدرا
  • مهدی زمانی صفحات 47-61
    در بسیاری از آثار اندیشمندان مسلمان به حدیث قدسی «کنت کنزا مخفیا فاحببت ان اعرف فخلقت الخلق لکی اعرف» اشاره شده است. برخی با دیده تردید یا انکار به سند و محتوای حدیث نگریسته اند، اما بسیاری آن را درخور اعتنا دیده و نتایج بسیار از آن استنباط کرده اند. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نحوه نگرش بنیانگذار حکمت متعالیه و برخی از پیروان آن به این حدیث می پردازد. ملاصدرا غایت و مطلوب بودن خداوند را، برای ذات خویش و دیگر موجودات، به ترتیب با اسامی الهی «اول» و «آخر» تطبیق می کند. او کنز مخفی را اشاره به مرتبه احدیت صرف می داند و برای تبیین نحوه احتجاب و ظهور در حدیث کنز حق تعالی چهار وجه ذکر می کند. ملاصدرا برخلاف جمهور متکلمان اراده خداوند را منبعث از علم او به نظام خیر می داند که تابع علم او به ذات خویش است و بر همین اساس، حب ذاتی و عشق ازلی خداوند را سرچشمه اراده او برای آفرینش معرفی می کند. همچنین، این حدیث را می توان به منزله تفسیر آیه «و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون» (ذاریات: 56) در نظر گرفت که بر اساس آن، عبادت معرفت است و انسان کامل، که جلوه گاه بروز همه صفات الهی است، غایت قصوای همه آفرینش خواهد بود.
    کلیدواژگان: حدیث کنز مخفی، حکمت متعالیه، اراده الهی، حب الهی، حکمت آفرینش، ملاصدرا
  • سیدعلی علم الهدی صفحات 63-76
    این مقاله درصدد اثبات گزاره هایی است که موضوع آن ها امور ممتنع الوجود است (قضایای لابتیه) که به گزاره شرطیه تحویل می شوند و ساختار آن ها حملیه نیست. از همین رو، از شمول قاعده فرعیه خارج می شوند و از سوی دیگر، چون مهم ترین استدلال برای اثبات نظریه وجود ذهنی مترتب بر حملی بودن این نوع قضایاست، پس استدلال اصلی اثبات این نظریه نیز، با شرطی انگاری گزاره های یادشده، مخدوش می شود، اما در مقابل می توان نظریه وجود ذهنی را که از مهم ترین دستاوردهای فلسفه اسلامی است با استفاده از علم حضوری اثبات کرد.
    کلیدواژگان: شرطی انگاری، گزاره لابتیه، وجود ذهنی، حملی انگاری، گزاره شرطیه، قاعده فرعیه
  • وحیده فخار نوغانی صفحات 77-90
    مسئله نجات و رستگاری پیروان ادیان از جمله مسائل بحث برانگیز در حوزه فلسفه دین است. در میان اندیشمندان اسلامی، ملاصدرا از جمله متفکرانی است که نجات و رستگاری را در پرتو عواملی فراتر از حقانیت و صدق ادیان تبیین می کند. نکته مهم و درخور توجه این است که دیدگاه وی در خصوص مسئله نجات کاملا مبتنی بر مبانی معرفت شناسی خاص وی در خصوص «صدق پذیری گزاره های وحیانی» و نیز «امکان دست یابی به صدق» این گزاره هاست. از دیدگاه وی هر چند گزاره های وحیانی از قابلیت اتصاف به صدق و کذب برخوردارند، اما عواملی همچون دست نیافتن به واقعیت و نفس الامر، توصیف ناپذیری برخی از مراتب واقعیت در قالب گزاره های زبانی و نیز همسان نبودن مرتبه ادراکی گوینده و مخاطب در گزاره های وحیانی، امکان دست یابی به صدق این گزاره ها را برای عموم انسان ها با دشواری مواجه می کند. بر همین اساس نیز، به نظر ملاصدرا، نجات در پرتو عوامل دیگری چون عبودیت و بندگی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، نجات، صدق، گزاره های وحیانی، صدق پذیری، عبودیت
  • مرتضی جعفریان، احد فرامرز قراملکی صفحات 91-105
    مسئله این پژوهش، تحلیل دیدگاه ملاصدرا در نقد نظریه عدم امکان شناخت حقایق اشیاء و نیز بررسی انتقادی نظریه ملاصدرا در امکان شناخت حقایق امور است. ملاصدرا دو نظریه امتناع شناخت حقایق بسایط و امتناع شناخت حقایق همه اشیاء را نقد و تحلیل می کند. بنا بر نظر ملاصدرا، ماهیت را می شناسیم در عین آن که وجود را نمی شناسیم. این بدین معنی است که ما حقایق اشیاء را می شناسیم و عدم معرفت به همه لوازم اشیاء به سبب عدم علم به وجود آن هاست، نه عدم علم به ماهیت آن ها؛ عدم آگاهی ما به همه لوازم و آثار اشیاء معلول عدم علم به حقیقت وجود شیء است، اما بر اساس تعابیر مختلف رابطه ماهیت و وجود در حکمت متعالیه، امکان ندارد کنه ماهیت چیزی را بشناسیم و از حقیقت وجود آن بی خبر بمانیم؛ علاوه بر این که تحویل مفهوم حقیقت به ماهیت، در نظریه عدم امکان شناخت حقیقت، نارواست. تبیین رابطه وجود و ماهیت نشان می دهد که نمی توان بین علم به ماهیت یک شیء موجود خارجی و علم به وجود آن مرز عبورناپذیری قائل شد
    کلیدواژگان: امکان شناخت، حقیقت، ماهیت، علم حصولی، لوازم، ملاصدرا
  • سید مصطفی موسوی اعظم، حسن ابراهیمی، عبدالرسول کشفی صفحات 107-121
    در رویکرد مشهور، علیت مستلزم کثرت وجودی، اعم از تباینی و تشکیکی، میان علت و معلول است؛ با این حال، خود فلاسفه در مواضعی که کثرت وجودی برقرار نیست، علیت را متحقق دانسته اند. صدرا این قسم علیت را به تحلیل عقلانی می داند و آگاهانه ملازمه ای بین «علیت» و «کثرت وجودی» نمی یابد. تئوری علیت تحلیلی مستلزم توسعه معنای علیت است و می باید تعریفی ارائه کرد که انطباق پذیر بر هر یک از کثرات وجودی و تحلیلی باشد. بر اساس مبانی حکمت متعالیه، دو تعریف از علیت بیان می شود که توامان انطباق پذیر بر کثرت وجودی و تحلیلی است. نخست، رابطه توقف میان دو موجود؛ دوم، رابطه توقف میان دو مصداق. از آن جا که کثرت «موجود» و «مصداق» لزوما «کثرت وجودی» را به دنبال ندارد، اگر دو «موجود» و دو «مصداق» در خارج به دو «وجود» تحقق یابند، علیت خارجی است و اگر به یک «وجود» موجودند، علیت تحلیلی است. با پذیرش دو تعریف فوق علیت مستلزم کثرت وجودی (خارجی) نیست، بلکه مستلزم مطلق کثرت است، اعم از آن که کثرت وجودی باشد یا تحلیلی. می توان کاربردهای فراوانی از علیت تحلیلی به دست آورد که برخی قبل از حکمت متعالیه و برخی بعد از آن، رواج یافته است: علیت ماهیت برای لوازم خود، علیت امکان برای احتیاج، علیت در برهان اقترانی حملی، علیت عرض برای عرض، علیت جوهر برای عرض، علیت صورت (فصل) برای ماده (جنس) و علیت ماده و صورت برای ذات ماهیت
    کلیدواژگان: علیت، کثرت، علیت تحلیلی، علیت خارجی، کثرت تحلیلی، کثرت وجودی (خارجی)، توقف
|
  • Pages 7-21
    The doctrine of “reality and tenuity” is a demonstrative-mystical one which has been grasped by Mullā Sadrā through an interdisciplinary approach and speculation over key passages of scripture and has been used then for exegesis of all scriptures. Using this doctrine، he has been able to present an authorized understanding of the issues in philosophical theology and rational cosmology without falling into either mere transcendence or sheer similarity. According to this doctrine، there are at least two major stages of beings: Reality as Sovereignty and tenuity as descent from the former stage. This doctrine، which is analogous to gradation in manifestations، considers the reality to be descended in the stages of tenuity. Thus، according to this doctrine، there is a unity of reality in all stages of existence and individual Oneness of Being. Hence، the pure existence manifests itself in the world of Divine Names and then descends from world to world. So، there are some passages of scripture which could not be interpreted without taking this doctrine to be granted. These passages are those which include some beliefs such as Firstness and Lastness of God، the unity of His outwardness and inwardness، coexistence of God and creatures while being necessary، descent of beings from the hidden Divine realm، and the influence of Divine Names on existence of beings and the emanation of existence.
    Keywords: Mullā Sadrā Theory of Understanding, The Doctrine of “Reality, Tenuity”, Descent of Existence
  • Zohre Salahshur Sefidsangi, Seyyed Morteza Hoseini Shahrudi Pages 23-33
    In Islamic philosophy، presential knowledge has been presented in the works of Suhrawardī. After him، Mullā Sadrā has developed the concept. Suhrawardī has defined knowledge as manifestation and light and Mullā Sadrā has used this definition. While opposed to Suhrawardī on the vision issue، Mullā Sadrā is influenced by him in some other issues such as the problem of acquiring imaginative perceptions. There are a number of disagreements between Suhrawardī and Mullā Sadrā including vision issue، materiality or abstractness the imagination، and attachment of soul to intellectus agens or its identification with it. Besides، there are many agreements between them as well. For instance، they agree on definition of knowledge. These agreements and disagreements have been emerged from principles used by each of them، including soul’s activeness or passiveness in comparison to the forms and non-essential definition of knowledge. For example، whether soul is active or passive in comparison to the forms will lead to different theories on vision issue. On the other hand، agreement on non-essential definition of knowledge will lead to agreement on definition of knowledge.
    Keywords: Presential Knowledge, Vision, Self, knowledge, Mullā Sadrā Suhrawardī
  • Pages 35-46
    One may have perceptions and experiences in the world which is not agreeable to his nature. On the other hand، it is undeniable for theologians that there exists a Wise، Omnipotent، and absolutely Just God. The contemporary formulations of the problem of evil are often based upon these inconsistent perceptions. These inconsistent perceptions may raise the question why such God have created such world. Mullā Sadrā has two approaches (in the metaphysical realm as well as the perceptual one) to the issue. In the first approach، He focuses on the world a priori and analyses the issues metaphysically، that is he adopts the theory of negativity of evil to solve the problem. In the second approach، however، he accepts the existence of perceptual evil and، taking this intuition to be granted، tries to solve the problem. According to him، perceptual evils are actually evils per essentia and also doubled evils. Nevertheless، for solving the problem، one has to consider the cognitive faculties of perceiver rather than the createdness of the world.
    Keywords: Mullā Sadrā perceptual evil, negativity of evils, the problem of evil
  • Pages 47-61
    Many of Muslim scholars have cited the following Sacred Hadith in their books: «I was a treasure that was not known، so I loved to be known. Hence I created the creatures and I made Myself known to them، and thus they came to know Me.» Some have doubted the authenticity and the content of the hadith، but many have verified it and tried to draw out the implications of its content. With a descriptive-analytic attitude، this article shall study this hadith from the perspective of the founder of Transcendent Philosophy and some of his disciples. Mullā Sadrā regards God as purpose of Itself as well as that of other beings، adjusting the former to the divine name «the First» and the latter to «the Last». He interprets the hidden treasure as a reference to “the stage of Unity”. Besides، he mentions four methods in order to explain concealment and manifestation of God in this hadith. Also، this hadith can be considered as an exegesis of 51:56 (I have not created jinn and mankind except to serve Me)، based on which worship is wisdom and anthropos teleios، as the mirror of all divine attributes، is regarded as the final goal of all creation.
    Keywords: Mullā Sadrā Divine Love, Divine Will, Transcendent Philosophy, Hadith of Hidden Treasure
  • Pages 63-76
    In this essay، it will be proved that unactualized propositions، which have subjects that are impossible to exist، should be reduced to conditional propositions and their primary structures are not categorical. But on the other hand، if we want to accept “the theory of mental being”، these propositions must be considered as categorical propositions in order to be included by “the rule of subordination”. So، if we accept that unactualized propositions are categorical، the arguments for the “theory of mental being” will be denied. However، we can prove the theory by the notion of “direct knowledge”.
    Keywords: subjectivity, predictional proposition, conditional proposition, conceptual knowledge, objectivity
  • Vahideh Fakhar Noghani Pages 77-90
    The salvation of the adherents of religions is one of the controversial issues in the philosophy of religion. Among Islamic scholars، Mullā Sadrā is of thinkers who explain salvation in the light of factors beyond the rightfulness and verity of religions. The significant point is that his view on this issue is entirely based on his own epistemological foundations about “revealed propositions truth-apt” and “the possibility of achieving the truth” of these propositions. In his views، although the revealed prepositions could be attributed as true or false، factors such as lack of access to fact and noumenon، indescribability of some degrees of reality in verbal propositions form، and also the dissimilarity between the speaker’s and the audience’s perception level in revealed propositions make it generally difficult to acquire these propositions. So، according to Mullā Sadrā’s opinion، salvation is possible in the light of other factors such as obedience to God and worshipping Him.
    Keywords: Mullā Sadrā Salvation, Truth, Revealed Propositions, Truth, apt, Obedience to God
  • Morteza Jafarian Pages 91-105
    This research is aiming at analyzing Mullā Sadrā''s view on the theory of impossibility of knowing the reality of objects. Sadra criticizes the theory of impossibility of knowing reality of simple objects as well as that of impossibility of knowing reality of all objects. Sadra believes that although we know natures of things، we do not know the reality of existence. This means that we know the reality of things and the lack of knowledge of their attributes and properties does not infer the lack of knowledge of their nature. But it seems to us، based on different interpretations of the relationship between nature and existence in Transcendent Philosophy، that it is impossible to know what the nature of objects is and at the same time remain unaware of the reality of their existence. Besides، the reduction of reality to nature in these theories is not the case. According to Mullā Sadrā، we can know reality of objects via presence not conceptual knowledge.
    Keywords: Possibility of Knowledge, Reality, Nature, Conceptual Knowledge, Attributes, Mullā Sadrā
  • Pages 107-121
    Philosophers usually believe that causality entails the existential diversity of the cause and the effect. However، for the cases in which there is not any existential diversity، they assert that causality is actualized as well. According to Mullā Sadrā، this kind of causality has to be known by rational analysis. So، the causality does not imply existential diversity. The theory of analytic causality entails development of the meaning of causality and we have to propose a definition of causality which is consistent with both analytic and existential diversity. According to principles of Transcendent Philosophy، there are two definitions of causality which is consistent with both analytic and existential diversity. While the former is “the dependence between two being”، the latter is “the dependence between two referents”. Since the diversity of “being” and “referent” does not essentially entail “existential diversity”، if two “beings” and two “referents” are actualized by two “existence”، the causality is objective and if not، it is analytic. Based on these definitions، causality does not entail existential diversity. Rather، it entails mere diversity، either existential or analytic. There are a number of applications for analytic causality including causality of essence for its implications، causality of contingency for need، the causality in conjunctive-categorical argument، causality of accident for accident، causality of substance for accident، causality of form (genus) for matter (difference)، and causality of the matter and the form for the essence.
    Keywords: Causality, Diversity, Objective Causality, Analytic Diversity, Existential Diversity, Dependence