فهرست مطالب

گیاه پزشکی - سال سی و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه گیاه پزشکی
سال سی و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آسیه وثیق زاده، دوستمراد ظفری، بهرام شریف نبی صفحه 1
    سیاهک ها از قارچ های شاخه بازیدیومیکوتا هستند و تا سال 2012، 1640 گونه از آنها در دنیا گزارش شده است. در این بررسی بر اساس خصوصیات ریخت شناسی و توالی یابی ITS 19 گونه قارچ سیاهک شاملUstilago turcomanica، Anthracoidea eleocharidis.، Ustilago hordei، Ustilago tritici، Ustilago cynodontis،Ustilago bullata، Sporisorium cruentum، Ustilago maydis، Sporisorium reilianum، Ustilago phrygica، Tilletia bornmuelleri، Microbotryum tragopogonis-pratensis، Sporisorium schweinfurthianum، Urocystis muscaridis، Urocystis gladiolicola، Urocystis colchici، Tilletia laevis، Ustilago hypotydes، Ustilago striiformisاز استان همدان گزارش شده است. برای تایید شناسایی مبتنی بر خصوصیات ریخت شناسی گونه hordeiUstilagoجمع آوری شده از چاودار از تکثیر و توالی یابی نواحی ITS(ITS1، ITS2و ژن کد کننده ی5.8S) استفاده شد. از بین گونه هائی که در این بررسی شناسایی شدند، گونه هایUstilago phrygica وTilletia bornmuelleriروی گیسوی چمن(Taeniatherum crinitum)، Urocystismuscaridisروی کلاغک(Muscari neglectum)،Urocystiscolchiciروی گل حسرت((Colchicum autumnale، Ustilago hordeiروی چاودار(Secalemontanum)، Ustilago striiformisروی لوئیچه چمنی(Phleum pretense)برای اولین بار روی این میزبان ها برای ایران گزارش می شوند.گونه Ustilagotriticiروی مادرگندم(Aegilopscolumnaris)،برای اولین بار روی این میزبانبرای دنیا گزارش می شود.
    کلیدواژگان: سیاهک، فلور قارچی، همدان، Ustilaginales، میزبان های جدید
  • ترانه اسکو، مرتضی نصیری صفحه 15
    استفاده از ارقام مقاوم گیاهی می تواند رهیافتی موثر در مدیریت تلفیقی آفات برنج باشد. مقاومت و حساسیتسه لاین منتخب برنج 8615، 8405 و 1-23- DN(قائم)، همراه با رقم برنج طارم محلی به عنوان شاهد در دو سال 89 و 90 در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور مورد بررسی قرار گرفت.گیاهچه های 30 روزه لاین های منتخب هرکدام در چهار گلدان به عنوان چهارتکرار نشاکاری شدند. گلدان ها درچهار قفس مجزا برای بررسی سه نوع مقاومت (ترجیح میزبانی-آنتی بیوز –تحمل) و شاهد (بدون آلوده سازی) در قالب طرح کاملا تصادفی چیده شدند. تعداد دستجات تخم، برای تعیین ترجیح میزبانی، میانگین وزن لارو و درصد بقا برای تعیین آنتی بیوز، درصد خوشه های سفید شده و درصد کاهش عملکرد نسبت به شاهد برای تعیین تحمل لاین ها به کرم ساقه خوار نواری درنظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل آماری در نرم افزار SAS انجام شد و برای مقایسه میانگین تیمارها در آزمایش از آزمون های One-Way ANOVA و برای تعیین اختلاف بین گروه ها از آزمون LSD استفاده شد. تفاوت معنی داریبین تعداد دستجات تخم در نسل اول و میانگین وزن لارو مشاهده نگردید ولی تفاوت بین تعداد دستجات تخم در نسل دوم، درصد بقا و درصد سفید شدن خوشه ها در تیمارهای مختلف، معنی دار بوده است. همچنین همبستگی معنی داری بین ارتفاع، سطح پهنک برگ و ظهور 50 درصد خوشه با تعداد دستجات تخم و همبستگی منفی بین تعداد پنجه و میانگین وزن لارو ساقه خوار مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: برنج، کرم ساقه خوار نواری، مکانیسم مقاومت
  • فاطمه حمزه وی، سعید محرمی پور، علی اصغر طالبی صفحه 25
    در این تحقیق سمیت تنفسی اسانس اکالیپتوسDehnh. Eucalyptus camaldulensis و شیشه شور (Callistemon viminalis (Gaertn روی حشرات کامل 1 تا 3 روزه شپشه دندانه دار Oryzaephilus surinamensis L. و زنبور پارازیتوئید آن (Cephalonomia tarsalis (Ashmead بررسی شد. اسانس ها با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب استخراج شدند. آزمایش ها در دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و در تاریکی انجام شد. نتایج آزمایشات حاکی از آن بود که با افزایش غلظت اسانس ها و زمان اسانس دهی مرگ و میر هر دو گونه افزایش می یابد. غلظت کشنده 50 درصد اسانس اکالیپتوس و شیشه شور به ترتیب روی حشرات کامل شپشه دندانه دار 27 /3 و 42/ 1و برای زنبور پارازیتوئید آن 52/ 0 و 73/ 0 میکرو لیتر بر لیترهوا به دست آمد که نشان دهنده حساسیت بیشتر زنبور پارازیتوئید نسبت به شپشه دندانه دار در مقابل اسانس ها می باشد. مدت زمان لازم برای مرگ و میر 50 درصد از جمعیت (LT50) حشرات کامل شپشه دندانه دار در غلظت های 71/ 35، 14 /32، 57/ 28 و 25 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس اکالیپتوس به ترتیب برابر با 94/ 4، 34/ 5، 59 /5 و 84/ 5 ساعت محاسبه شد. در صورتی که برای اسانس شیشه شور در همین غلظت ها برابر با 09/ 2، 61 /3، 93/ 3 و 33/ 4 ساعت به دست آمد. در بررسی دوام اسانس ها مشخص شد که مقدار 71/ 35 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس اکالیپتوس و شیشه شور به ترتیب تا 11 و 6 روز روی شپشه دندانه دار و 56 و 20 روز روی زنبور پارازیتوئید اثر حشره کشی خود را حفظ می کنند که نشان دهنده دوام بیشتر اسانس اکالیپتوس نسبت به شیشه شور می باشد.
    کلیدواژگان: سمیت تنفسی، اسانس، شپش دندانه دار، شیشه شور، اکالیپتوس
  • الهام حکیمی، بیژن حاتمی، عیرضا حق شناس صفحه 39
    سن گندمEurygaster integriceps Put. آفت مزارع گندم و جو در ایران می باشد. زنبور پارازیتوئید Trissolcus grandis Thomson یکی از مناسبترین میزبان های تخم سن گندم است. هدف از این تحقیق شکستن دیاپوز سن گندم با استفاده از هورمون آدمیرال و تعیین میزان پارازیتیسم تخم سن گندم توسط زنبور T. grandisروی این گونه تخمها بود. سن های جمع آوری شده با آدمیرال 10 درصد به میزان 2 در هزار به طور موضعی روی سطح شکمی تیمار شدند. این آزمایش در 4 تیمار زمانی (تیر، مرداد، شهریور، مهر) و هر تیمار شامل 4 تکرار بود. یک تیمار شاهد (بدون آدمیرال) نیز در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد کاربرد هورمون جوانی آدمیرال در ماه های تیر، مرداد، شهریور و مهر که سن گندم در دیاپوز بسر می برد باعث شکستن دیاپوز سن گندم می شود و سن ها شروع به جفت گیری وتخم ریزی می کنند. بین ماه های مختلف سال بیشترین درصد تخم گذاری با 6 /39 درصد و بیشترین درصد پارازیتیسم تخم سن گندم با حدود60 درصد مربوط به تیرماه بود. بنابراین چنین استنباط می شود که تیرماه مناسب ترین زمان برای شکستن دیاپوز سن گندم جهت تخم گیری از آن ها برای زنبورهای پارازیتویید باشد. مقایسه درصد خروج زنبورپارازیتوئید در ماه های تیر، مرداد، شهریور و مهر نیز نشان داد که در تمام این ماه ها هیچکدام از زنبورها قادر به خروج از تخم سن نبودند و گذشت زمان کمکی به حل این مشکل نکرد.
    کلیدواژگان: سن گندم، دیاپوز، پارازیتوئید، هورمون جوانی
  • سعید باقری، محمدسعید مصدق، فرحان کچیلی، پرویز شیشه بر، ابراهیم سلیمان نژادیان صفحه 49
    در حال حاضر، سفید بالک یاس (Aleuroclava jasmini (Takahashi مهمترین آفت در باغ های مرکبات استان خوزستان است. به منظور تعیین مناسب ترین واحد و محل نمونه برداری از جمعیت سفید بالک یاس در چند نوبت بررسی هایی در یک باغ گریپ فروت به مساحت 8/ 0 هکتار در قالب آزمایشات فاکتوریل یک، دو یا سه طرفه با سه تکرار در سال 1389و 1390 انجام گردید. عواملی مانند موقعیت کادر های یک سانتی متری در سطح زیری برگ ها (پنج موقعیت)، چهار ارتفاع سرشاخه ها (75/ 0، 5/ 1، 5/ 2 و 5/ 3 متری از سطح زمین)، چهار جهت جغرافیایی و نیز موقعیت برگ ها روی سرشاخه های 30-40 سانتی متری (در 16 سطح) بررسی گردید. مراحل نابالغ سفید بالک در سطح زیرین برگ ها شمارش گردید. با استفاده از میانگین جمعیت (m) و شاخص های RV و RNP و نیز روابط رگرسیونی مشخص گردید که همه کادرهای یک سانتی متر مربعی برای ارزیابی جمعیت ها مناسب می باشند. اما شمارش جمعیت تخم در داخل کادر واقع در رگبرگ اصلی در قاعده برگ، و نیز شمارش جمعیت پوره ها در داخل کادر واقع در عریض ترین قسمت پهنک برگ به عنوان واحد نمونه مناسب تعیین گردید. در همه نوبت ها ارتفاع 5/ 1 متری برای نمونه برداری مناسب ترین ارتفاع تعیین شد. هیچگونه اختلاف معنی داری بین مقادیر RV در جهت های جغرافیایی وجود نداشت، اگر چه جهت شمال بیشترین رابطه را با کل جمعیت روی درختان داشته است.بنابراین نمونه برداری از جهت شمالترجیح دارد. از انتهای سر شاخه، برگ های دهم تا چهاردهم در اواخر اسفند، یکم تا پنجم در نیمه دوم فروردین، ششم و هفتم در اواخر تیر ماه، و نهم تا دوازدهم در اوایل دی ماه کمترین مقادیر RV را داشتند، بنابراین برگ های مناسب برای نمونه برداری از سرشاخه ها با گذشت زمان تغییر می کنند.
    کلیدواژگان: سفید بالک یاس، Aleuroclava jasmini، گریپ فروت، واحد نمونه برداری، محل نمونه برداری، خوزستان
  • حسین ماهی، آرش راسخ، پرویز شیشه بر صفحه 65
    «نگهداری در سرما» از معمول ترین روش های ذخیره ی زنبورهای پارازیتوئید در پرورش انبوه این دشمنان طبیعی می باشد. هدف از انجام این پژوهش، امکان سنجی نگهداری مراحل رشدی لارو سن آخر و شفیره ی زنبور پارازیتوئید Lysiphlebus fabarumدر دمای چهار درجه سلسیوس وچگونگی تاثیر دمای ثابت یا نوسان دار بر این مراحل رشدی بود. با قرارگیری سه هفته ای تیمارهای مختلف در شرایط سرمایی، مشخص شد که تیمار شفیره/ دمای نوسان دار، بهترین شرایط برای ذخیره زنبور می باشد، چراکه بهترین نرخ ظهور، نسبت جنسی و اندازه، در نتاج ظاهر شده در این تیمار مشاهده شد. در این پژوهش همچنین به منظور تعیین آستانه فعالیت تخم گذاری زنبور، ماده های جفتگیری کرده در تیمارهای مختلف و به صورت جداگانه به مدت 24 ساعت در دماهای 4، 6، 8، 10 و 12 درجه سلسیوس به میزبان دسترسی داشتند. نتایج نشان داد که جمعیت دوجنسی زنبور L. fabarum از دمای 10 درجه سلسیوس تخم گذاری خود را آغاز کرد، هرچند تمامی نتاج ظاهر شده در این دما نر بودند، اما در نتاج ظاهر شده در تیمار 12 درجه سلسیوس، حشرات ماده نیز مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پارازیتوئید شته، شته سیاه باقلا، سرما نگهداری، دمای نوسان دار، حداقل آستانه دمایی تخم گذاری
  • سیده لاوین نورانی، ابراهیم محمدی گل تپه، ناصر صفایی، مختار جلالی جوران، ابراهیم پورجم، فرحناز جهانشاهی افشار، مسعود شمس بخش صفحه 79
    در این پژوهش تاثیر عصاره دو گونه قارچ شکارگر نماتد Arthrobotrys oligosporaوA. conoidesعلیه لاروهای سن دو نماتدهایMeloidogyne incognita و M. javanicaجهت بررسی نرخ فلج کنندگی لاروها مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره های کشت قارچی در سه رقت (×1)، (×50/ 0) و (×25/ 0) از عصاره پایه تهیه شدند. آزمایش هابه صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفیانجام شد. نتایج نشان داد که تحت شرایط آزمایشگاهی عصاره های قارچی بر روی فعالیت لاروهای سن دو نماتد های M. incognitaو M. javanica دارای اثرات مختلفی بودند. در خصوص لاروهای سن دو M. incognita پس از 24 ساعت بیشترین میزان غیر فعال شدن لاروها مربوط به عصاره پایه (×1) گونه A. oligosporaبود که 5/ 75 درصد از لاروها را غیر فعال نمود. همچنین کمترین میزان فلج کنندگی هم مربوط به رقت (×25/ 0) گونه A. conoides با 25/ 21 درصد بود. این در حالیست که بیشترین میزان غیر فعال شدن لاروهای M. javanicaمربوط به عصاره (×50/ 0) گونهA. conoidesبا 17 /43 درصد بود. پس از گذشت 48 ساعت هم هر دو گونه اثر بازدارندگی از خود نشان دادند. به طوری که بیشترین میزان فلج کنندگی مربوط به عصاره پایه (×1) گونه A. conoidesبر روی لاروهای سن دو M. incognitaبا 100 درصد فلج کنندگی بود. در این زمان بیشترین میزان فلج کنندگی بر روی لاروهای M. javanicaمربوط به عصارهپایه (×1) گونه A. conoidesبا 6/ 98 درصد کنترل بود. پس از 72 ساعت 100 درصد لاروهای هر دو گونه M. incognitaو M. javanicaدر غلظت عصاره پایه (×1)گونه A. conoides غیر فعال گردیدند.
    کلیدواژگان: عصاره کشت قارچی، Arthrobotrys oligospora، A، conoides، فلج کنندگی، Meloidogyne incognita و M، Javanica
|
  • Page 1
    According to the classical concepts, the smut fungi are plant parasitic Basidiomyceteous microfungi possessing teliospore. 1640 smut species have been reported from the world until 2012. In this study, 19 species of the smut fungi were obtained from Hamedan province which were identified as Ustilago turcomanica, U.hordei, U. tritici, U. bullata, U. cynodotis, U. maydis, U. phrygica, U. hypotydes, U. striiformis, Tilletia laevis, T. bornmuelleri, Anthracoidea eleocharidis, Sporisorium cruentum, S. reilianum, S. schweinfurthianum, Microbotryum tragopogonis- pratensis, Urocystis gladiolicola, U. colchici, U. muscaridis. In order to confirm tentative morphologicallyidentified U. hordei on rye, ITS regions (ITS1. ITS2 and 5.8s gene) of ribosomal DNA from this species were sequenced. Results of the molecular study proved morphological diagnoses. Among the identified species, Urocystis muscaridis on grape hyacinth (Muscari neglectum), Urocystis colchici on autumn crocus (Colchicum autumnale), Ustilago hordei on rye(Secale montanum), Ustilago striiformis on timothy-grass (Phleum pretens(, U. phrygica and T. bornmuelleri on medusahead (Taeniatherum crinitum) are considerd to be the first report from Iran. In addition, Goatgrass (Aegilops cylindrica) is a new host species for Ustilago tritici in the world.
    Keywords: smut fungi, mycoflor, Hamedan, Ustilaginales, new plant hosts
  • Page 15
    The use of resistant plant cultivars could be an effective strategy in integrated pest management of rice. Resistance and susceptibility of three selected rice lines (8615, 8405, 1-23-DN and Tarom variety as check) to the striped stem borer (S.S.B.), was investigated in the in greenhouse of Iran Rice Research Institute during 2010-2011. Seedlings of 30 days were transplanted in pots and were placed in randomized complete design with four treatments and four replications in four separate cages. The egg mass of striped stem borer on the leaf was used for host preferance. Larva weight mean and the survival percentage of larva were evaluated for antibioses resistance and percentage of white head and reducing yield was used for estimation of tolerance to the striped stem borer. Data was compared by One-way Analysis Of Variance (ANOVA) followed by LSD test. Parameters were analyzed by using the SAS software. The results revealed that there was no significant differences in the size of egg masses in the first generation and larvae weight mean, but there were significant differences in the size of egg masses in the second generation, survival percentage and white head among the cultivars. Also, a meaningful relationship was found between egg masses and plant height, leaf blade and (50%) panicle excretion. A negative relationship was observed between larvae weight mean and tillers number.
    Keywords: Rice, Striped stem borer, Resistance mechanization
  • Page 25
    Fumigant toxicity of Eucalyptus camaldulensis (Dehnh) and Callistemon viminalis (Gaertn) essential oils was investigated against adults (1-3 days old) of Oryzaephilus surinamensis L. and Cephalonomia tarsalis (Ashmead). The essential oils were obtained by the hydrodistillation method, using a modified Clevenger apparatus. The experiments were carried out at 27± 1 °C and 65 ±5% R.H. in a dark condition. Results of fumigant toxicity tests showed that mortality was increased with the increase in concentration and time. The lethal concentration of E. camaldulnsis and C. viminalis to cause 50% mortality of O. surinamensis (LC50) was estimated to be 3.27 and 1.42 µL/L air and for C. tarsalis LC50 values were 0.52 and 0.72 µL/L air, respectively which indicated more susceptibility of C. tarsalis compared to O. surinamensis. The lethal time to kill 50% of the adults (LT50) at concentrations of 35.71, 32.14, 28.57 and 25 µL/L air lasted 5.84, 5.59, 5.34 and 4.94 h for E. camaldulnsis oil and 4.33, 3.93, 3.61and 2.09 h for C. viminalis, respectively. The persistence of essential oils of E. camaldulensis and C. viminalis at 35.71 µL/L air against O. surinamensis was 11 and 6 days, and for C. tarsalis, the oil persistence reached 56 and 20 days, respectively.
    Keywords: Fumigant toxicity, Essential oil, Oryzaephilus surinamensis, Cephalonomia tarsalis, Eucalyptus camaldulensis
  • Page 39
    The Sunn Pest (Eurygaster integriceps Put.) is the most important pest of wheat and barley fields in Iran. For mass rearing of egg parasitoids, an appropriate host is necessary. One of the hosts is the egg of sunn pest. Diapause of sunn pest is one of the limitations for egg production. The aim of this study was to inhibit the diapose of sunn pest with the use of juvenilhormon mimic (admiral) and to determine the procentae parasitism of the egg by Trissolcusgrandis Thomson. Collected Eurygasterintegriceps adults from overwintering sites in July, August, September and, October, were maintained on dry wheat grains and water was provided with a piece of wet cotton in laboratory conditions at 25± 3 Co, 50- 60% RH, and 16:8 (L:D). This experiment included 4 treatments (July, August, September and October) with 4 replications. Ten males and ten females of Eurygasterintegriceps were released in each replication in a ventilated cage (20*30*15cm). Admiral 10% (at the concentration of 0.002) was applied topically on the ventral abdomen of Sunn pest. Furthermore, a control treatment without admiral was considered. The data were analyzed using SPSS and the means were compared by Duncans multiple range test. Results indicated that admiral interrupted the diapose of sunn pest in the above mentioned months, and induced mating and oviposition. When different months were compared the highest percentage of ovipsition (39.6%), the lowest percentage of unhatched eggs (17.25%), the lowest percentage of dead adults (10%) and the highest percentage of egg parasitism (60%) were observed in July. It could be concluded that July is the most appropriate time for interrupting diapause of Eurygasterintegriceps which can be used for the mass reerying of Trissolcusgrandis. In adation, no parasitoid adults emerged from the parasitized Eurygasterintegriceps eggs.
    Keywords: Eurygaster integriceps, diapause, parasitoids, juvenile hormone
  • Page 49
    Nowadays, Jasmine whitefly Aleuroclava jasmini (Takahashi) (Homo: Aleyrodidae) is the most important pest of citrus orchards in Khuzestan province, Iran. In order to determinate the most proper sample unit and universe of Jasmine whitefly population, some experiments were carried out in a 0.8 ha grapefruit orchard using one, two or three ways factorial experimental design with three replications at different times in 2010 and 2011. Some factors like the situation of one cm2 quadrats on undersurface of leaves (five situations), four heights (0.75, 1.5, 2.5 and 3.5 m above ground level), four geographic directions and the situation of leaves on 30-40 cm branches (at 16 levels) were studied. The number of immature population was counted on the undersurface of the leaves. Using mean population (m), RV and RNP indices and regression relationships revealed that one cm2 quadrates are suitable for assessment of population. But counting the population of eggs on the mid rib at the base of the leaf and also counting the population of nymphs on the widest portion of the leaf blade were determined as the appropriate sample unit. The height of 1.5 m was considered the most suitable for sampling at all times. There was no significant difference among geographical directions for RV values, although the north direction had the highest correlation with the total population on trees, so sampling from the north direction is preferred. From the end of branch, 10th to 14th leaves on March, first to 5th leaves on April, 6th to 7th on July and 9th to 12th on January had the least values of RV, so the best leaves for sampling from branches were changed by the passage of time.
    Keywords: Jasmine whitefly, Grapefruit, sample unit, sample universe, Khuzestan
  • Page 65
    Parasitoids cold storage is the most commonly used method for the storage of natural enemies. In this research, the cold storage feasibility of larval and pupal developmental stages of Lysiphlebus fabarum was studied at 4 °C. The effect of constant or fluctuating temperatures on these developmental stages was also considered. The three-week maintenance in different treatments showed that mummy/fluctuating temperature treatment was the best storage condition because the highest emergence rate and sex ratio and the largest offsprings were observed in this treatment. In this study, the lower temperature threshold for oviposition was also determined. For this purpose, mated females were introduced to black bean aphids for 24 hours at 4, 6, 8, 10 and 12 °C. The results showed that the females started laying eggs at 10 °C. At this temperature, all emerged adult were male while, at 12 degrees, both sexes were observed.
    Keywords: Aphid parasitoid, Black bean aphid, Cold Storage, Fluctuating temperature, Lower temperature threshold for oviposition
  • Page 79
    In this study, the filtrates of two nematophagous fungus Arthrobotrys oligospora and A. conoides were evaluated for the inactivation rate of the second stage juveniles (J2) of Meloidogyne incognita and M. javanica. The filtrates were used at three concentrations (25%), (50%) and (100%) from original preparation. Experiments were done using Completely Randomized Factorial Design. Results showed that under laboratory conditions, fungal culture filtrates show various impacts on the second stage juveniles of M. incognita and M. javanica. About the second stage juveniles (J2) of M. incognita, after 24 hours the maximum toxicity belonged to a concentration 100% of A. oligospoa with inactivity of about 75,5%. Also the minimum toxicity belonged to a concentration 25% of A. conoides about 21.25%. At the same time, the highest rate of disabled second stage juveniles of M. javanica belonged to a concentration 50% of A. conoides about 43.17%. After 48 hours, both species showed inhibition; also, maximum toxicity belonged to a concentration 100%, of A. conoides on the second stage juveniles (J2) of M. incognita with inactivity of about 100%. while the maximum toxicity on the disabled second stage juveniles of M. javanica belonged to a concentration 100% of A. conoides with inactivity of about 98.6%. Finally, after 72 hours, 100% of the second stage juveniles (J2) of M. incognita and M. javanica was inactivated at a concentration of 100% of A. conoides.
    Keywords: Arthrobotrys oligospora, A. conoides, culture filtrate, inactivity, Meloidogyne incognita, M. javanica