فهرست مطالب

پژوهش های علوم شناختی و رفتاری - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1393)

مجله پژوهش های علوم شناختی و رفتاری
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مصطفی علیخانی*، حسین اسکندری صفحات 1-12
    هدف از مطالعه حاضر تبیین فرایند مقابله با اختلالات جنسی منجر به اختلافات زناشویی و نظریه پردازی بر آن است. فرایند مقابله با اختلالات جنسی بر روی 12 نفر از افراد که اختلافات زناشویی داشتند، با روش پژوهشی گراندد تئوری مطالعه شد. تمرکز مطالعه حاضر از زمان شروع علائم تا زمان تصمیم گیری برای درمان اختلالات جنسی است. در این مطالعه داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و به طور همزمان از طریق مقایسه مداوم تحلیل شد. در این مطالعه مهارت های حل مساله به عنوان متغیر اصلی در فرایند مقابله با اختلالات جنسی منجر به اختلافات خانوادگی نمایان شد. متغیر اصلی دارای دو سطح «فردی زوجی» و «تعاملی» و پنج طبقه (مرحله) اصلی به نام های: آگاهی یافتن از علائم اختلال جنسی، ارزیابی شخصی، خود اقدامی، احساس تهدید و مشاوره با دیگران بود که در نهایت به رفتار جستجوی کمک، راهنمایی و درمان منجر شد. تصمیم گیری اولیه افراد برای کاهش علائم باعث اقداماتی نظیر خود درمانی می شد که مدت زمان این فرایند را به تاخیر می انداخت. سن، جنس، سطح تحصیلات، پایگاه اجتماعی اقتصادی و آگاهی قبلی از این اختلالات بر زمان تصمیم گیری افراد تاثیر داشته اند. افراد دارای اختلالات جنسی برای شروع درمان موثر با تاخیر تصمیم گیری می نمایند و این امر می تواند باعث فروپاشی خانواده گردد. زوجین نیازمند آموزش های قبل از ازدواج در قالب جلسات مشاوره هستند تا اگر در خلال زندگی مشترک دچار این اختلالات شوند، نسبت به مرتفع نمودن و درمان آن، سریع تر اقدام کنند.
    کلیدواژگان: اختلالات جنسی، اختلافات زناشویی، فرایند مقابله، گراندد تئوری
  • زمان اژدری*، عبدالرسول جمشیدیان، سیدعلی سیادت، راضیه جلالی نژاد صفحات 13-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین حمایت سازمانی و آمادگی استقرار نظام پیشنهادها در بین کارکنان دانشگاه اصفهان بر اساس مدل معادلات ساختاری بود. بدین منظور، از میان 884 نفرکارکنان مشغول به فعالیت در سال تحصیلی 1389-1388 تعداد 196 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه محقق ساخته آمادگی نظام پیشنهادها برای مولفه های (آمادگی فردی، آمادگی مدیران، آمادگی ساختاری، آمادگی فرهنگی) و پرسشنامه حمایت سازمانی (آیزنبرگ، 1986) استفاده گردید. هر دو پرسشنامه از لحاظ روایی دارای روایی محتوایی بوده و برای پایایی آن ها نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی پرسشنامه آمادگی استقرار نظام پیشنهادها 83/0، و حمایت سازمانی 89/0 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد حمایت سازمانی با استقرار نظام پیشنهادها دارای اثر مستقیم 96/0= β و همچنین، دارای اثرهای غیرمستقیم با آمادگی فردی کارکنان، 68/0= β، آمادگی مدیر، 81/0= β، آمادگی ساختاری، 80/0 = β و آمادگی فرهنگی، 78/0 = β، است (0001/0P=). بنابراین، یافته های حاصل از مدل معادله ساختاری نشان داد که ضریب اثر متغیر حمایت سازمانی بر آمادگی برای استقرار نظام پیشنهادها معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: آمادگی فردی، آمادگی مدیران، آمادگی فرهنگی، آمادگی ساختاری، حمایت سازمانی، مدل معادله ساختاری، نظام پیشنهادها
  • سید فرید علامه*، اصغر آقایی، سید حمید آتش پور، مرضیه مشتاقی صفحات 25-38
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر شادکامی مردان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره و فرهنگسراهای شهر اصفهان انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی به صورت طرح پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و گروه کنترل بود. نمونه پژوهش از بین 114 متقاضی شرکت در آموزش گروهی به صورت تصادفی انتخاب و در سه گروه گمارده شدند: دو گروه آزمایشی شامل: گروه اول 15 نفر از مردان که به همراه همسر خود در آموزش گروهی شرکت کرده بودند و گروه دوم 15 نفر از مردان که بدون حضور همسر خود در آموزش گروهی شرکت کرده بودند و گروه کنترل شامل گروه مردانی که در فهرست انتظار قرار گرفتند. از همه افراد سیاهه شادکامی آکسفورد (آرجیل، مارتین و کروسلند، 1989) گرفته شد. گروه های آزمایشی تحت 10 جلسه آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و آزمون بونفرونی تجزیه و تحلیل شد و نشان داد که آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل در افزایش شادکامی کلی گروه های آزمایش نسبت به گروه کنترل موثر بود (01/0P <)، و بین گروه آزمایش 1 و گروه آزمایش 2 در میزان شادکامی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0P >).
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل بخوبی موجب افزایش رضایت از زندگی، لذت، عزت نفس، آرامش، کنترل و کارآمدی مردان متاهل شرکت کننده در گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل شد و افزایش شادکامی آن ها را دربرداشت.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، شادکامی، مردان متاهل
  • رضا هویدا، سجاد شول، محسن عارف نژاد* صفحات 39-54
    در محیط کاری پویای امروزکه کارها بیش از پیش در تیم ها انجام می شود و انعطاف پذیری محیط اهمیت بالایی دارد، سازمان ها به کارمندانی نیاز دارند که دارای رفتارهای مناسب شهروندی باشند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سیرت نیکو و کیفیت زندگی کاری بر رفتار شهروندی سازمانی، با مطالعه موردی در دانشگاه اصفهان بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه اصفهان بوده که با استفاده از فرمول کوکران در سطح اطمینان 95% حجم نمونه آماری 108 نفر برآورد شد. در این پژوهش از پرسشنامه های سیرت نیکوی بارکر و کوی (2003)، پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی ارگان (1988) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. پس از جمع آوری اطلاعات، با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار Amos ویرایش 18 به بررسی و آزمون سه فرضیه پرداخته شد: 1) سیرت نیکو بر کیفیت زندگی کاری تاثیر مثبت دارد؛ 2) سیرت نیکو بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت دارد. 3) کیفیت زندگی کاری بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت دارد. با توجه به تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، تمامی فرضیات پژوهش تایید شدند (05/0>. (p
    کلیدواژگان: سیرت نیکو، رفتار شهروندی سازمانی، کیفیت زندگی کاری
  • محسن گل پرور*، خیرالله حسین زاده، مایده عابدینی، آرزو اشجع صفحات 55-70
    این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری روابط بین نقض قرارداد روان شناختی با تعهد سازمانی، ترک خدمت، رضایت شغلی و رفتارهای انحرافی اجرا شد. روش پژوهش همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش کارکنان یک شرکت صنعتی در شیراز بودند که از میان آن ها 300 نفر از طریق سهل الوصول انتخاب شدند. ابزارهای سنجش، پرسشنامه نقض قرارداد روان شناختی (تک لیب و همکاران، 2005)، پرسشنامه تعهد سازمانی (اسپیر و ون کاتش، 2002)، پرسشنامه رضایت شغلی (اسپکتور، 1985)، پرسشنامه ترک خدمت (تک لیب و همکاران، 2005) و پرسشنامه رفتارهای انحرافی (بنت و رابینسون، 2000) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون، الگو سازی معادله ساختاری و تحلیل واسطه ای تحلیل شد. یافته ها نشان داد نقض قرارداد روان شناختی، 1/7 درصد از واریانس تعهد سازمانی، تعهد سازمانی و رضایت شغلی، 7/16 درصد از واریانس ترک خدمت، تعهد سازمانی، 3/20 درصد از واریانس رضایت شغلی و ترک خدمت نیز 3/4 درصد از واریانس رفتارهای انحرافی را تبیین می نمایند. تحلیل واسطه ای نیز نشان داد که تعهد سازمانی متغیر واسطه ای کامل برای رابطه نقض قرارداد روان شناختی با رضایت شغلی و رضایت شغلی نیز متغیر واسطه ای پاره ای برای رابطه بین تعهد سازمانی با ترک خدمت است. در پایان، با توجه به محدود بودن تعمیم پذیری نتایج این پژوهش به سازمان های صنعتی، پیشنهاد می شود که سازمان ها نباید تعهدات خود نسبت به کارکنان را به صورت یک طرفه نقض نمایند.
    کلیدواژگان: قرارداد روان شناختی، تعهد سازمانی، ترک خدمت، رضایت شغلی، رفتارهای انحرافی
  • سمانه کوهی*، عذرا اعتمادی، مریم فاتحی زاده صفحات 71-84
    سرخوردگی زناشویی، کاهش تدریجی دلبستگی عاطفی است که شامل کاهش توجه نسبت به همسر، بیگانگی عاطفی و افزایش نوعی احساس بی علاقگی و بی تفاوتی نسبت به همسر است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و سلامت روانی با سرخوردگی زناشویی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین ساکن شهر اصفهان در سال 88 بودند که حداقل سه سال از ازدواج آن ها گذشته باشد. نمونه پژوهش 200 نفر(100زن و 100 شوهر) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از نواحی مختلف شهر اصفهان انتخاب شدند. فرضیه پژوهش عبارت بود از: ویژگی های شخصیتی، سلامت روانی و عوامل زمینه ای، سرخوردگی زناشویی را پیش بینی می کند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس سرخوردگی زناشویی، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت (فرم کوتاه)، پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه عوامل زمینه ای بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین سرخوردگی زناشویی و ویژگی های شخصیتی در ابعاد برون گرایی و توافق پذیری رابطه مثبت معناداری (13/0=2R، 36/0=R، 01/0P<) وجود داشت. بین سرخوردگی زناشویی و سلامت روانی در عامل اضطراب رابطه مثبت معناداری (10/0=2R، 32/0=R، 01/0P<) وجود داشت. بین سرخوردگی زناشویی و عوامل زمینه ای در متغیرهای مدت ازدواج و وضعیت اقتصادی رابطه مثبت معناداری (10/0=2R، 32/0=R، 01/0P<) وجود داشت. در پایان، براساس نتایج تحقیق پیشنهادهایی برای کاهش سرخوردگی زناشویی زوجین ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سرخوردگی زناشویی، ویژگی های شخصیتی، سلامت روانی، عوامل زمینه ای
  • محمدرضا حسنی*، حیدر جانعلیزاده چوب بستی صفحات 85-102
    پژوهش حاضر، به دنبال بررسی عوامل اجتماعی و روان شناختی موثر بر علاقه مندی دانش آموزان به شرکت در المپیادهای علمی با تاکید بر سازه خودکارآمدی بوده است. به منظور بررسی این رابطه، از نظریات اکسل، باندرا، هیدی، رینینگر، چیو و یوربان استفاده شده است. این پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از توزیع پرسشنامه در میان دانش آموزان شهرستان اسکو، در سال تحصیلی 90-1389 انجام شده است. نمونه گیری با روش طبقه بندی شده انجام گرفته و حجم نمونه 335 نفر بوده است. برای سنجش خودکارآمدی، علاقه مندی، و ویژگی های فردی و خانوادگی، پرسشنامه ای محقق ساخته به کار گرفته شد و داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری مختلف مورد پژوهش قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان نمره افراد در سازه خودکارآمدی، رشد علاقه را در دانش آموزان در سطح اطمینان 99/0 پیش بینی می کند (01/0p <). متغیر ارزش گذاری، سرمایه فرهنگی، توجهات و حمایت های دریافتی و سوابق تحصیلی نیز پیش بینی کننده میزان خودکارآمدی هستند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، علاقه، المپیادهای علمی، ارزش گذاری، سرمایه فرهنگی
  • قیصر ملکی*، محمد علی مظاهری، عباس ذبیح زاده، اسمعیل آزادی، لیدا ملک زاده صفحات 103-114
    ذهن آگاهی به عنوان آگاهی پذیرا و عاری از قضاوت از آنچه در لحظه جاری در حال وقوع است، تعریف می گردد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه ذهن آگاهی و پنج عامل بزرگ شخصیت است. در یک مطالعه از نوع همبستگی 304 نفر (135 مرد و 169 زن) از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از مقیاس ذهن آگاهی براون و رایان (2003) و فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی NEO (1985) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره به شیوه گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داد رابطه ذهن آگاهی با عوامل برون گرایی، باز بودن و وجدانی بودن مثبت و رابطه ذهن آگاهی با روان رنجورخویی منفی و معنادار است (P<0/001). تحلیل رگرسیون گام به گام بیانگر نقش پیش بینی کننده متغیرهای روان رنجورخویی، باز بودن، برون گرایی و وجدانی بودن در ذهن آگاهی بود. با توجه به یافته های مطالعه حاضر، پنج عامل شخصیت پیش بین مناسبی از توانایی ذهن آگاهی افراد است. یافته های این مطالعه در راستای درک بهتر از سازه ذهن آگاهی قابل بحث است.
    کلیدواژگان: پنج عامل شخصیت، ذهن آگاهی
  • لیلا برهانی*، ابوالقاسم نوری، حسین مولوی، حسین سماواتیان صفحات 115-130
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه تصویر سازمان و نام تجاری، کیفیت خدمات و رضایت با وفاداری مشتریان صنعت بانکداری شهرستان میبد در استان یزد بود. جامعه آماری پژوهش شامل مشتریان بانک های شهرستان میبد در بهمن ماه سال 1390 بود که از طریق نمونه گیری زمانی، نمونه ای به تعداد 180 نفر انتخاب شد. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه های: وفاداری مشتریان، تصویر سازمان و تصویر نام تجاری، رضایت و کیفیت خدمات بود و به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss-16 استفاده شد. نتایج همبستگی ها با تایید فرضیه های پژوهش نشان دادند تصویر سازمان، تصویر نام تجاری، رضایت و کیفیت خدمات با وفاداری مشتریان رابطه مثبت دارند (p≤0/008). همچنین، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد، رضایت بیشترین قدرت پیش بینی وفاداری را دارد و با اضافه شدن تصویر سازمان و کیفیت خدمات قدرت پیش بینی به طور معنی داری افزایش می یابد (01/.P<). به خاطر نداشتن قدرت پیش بینی، متغیرهای تصویر نام تجاری، سن و سابقه مراجعه از معادله حذف شدند. با توجه به یافته ها، پیشنهادهایی به پژوهشگران آتی و برنامه ریزان و مدیران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تصویر سازمان، تصویر نام تجاری، رضایت مشتریان، کیفیت خدمات، وفاداری مشتریان
  • دلارام بلوچی، سید حمید آتش پور، منوچهر کامکار، مرتضی آبدار اصفهانی* صفحات 131-140
    هدف از این تحقیق، مقایسه شاخص های روانی افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته، حمله قلبی و افراد سالم بوده است. این مطالعه توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود و نمونه آماری شامل تعداد 180 نفر در سه گروه: افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته (60 نفر)، بیماران دارای حمله قلبی (60 نفر) که دو گروه مذکور به بخش قلب بیمارستان های سینا، خورشید، الزهرا و چمران اصفهان مراجعه می نمودند، به شیوه نمونه در دسترس انتخاب شدند و افراد سالم (60 نفر) (متناسب با ویژگی های جمعیت شناختی دو گروه قبلی) که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار تحقیق عبارت است از: 1. آزمون SCL-90-R و 2. چک لیست علائم سندرم قلب شکسته؛ 3. نظر پزشک متخصص به منظور تشخیص حمله قلبی. داده های حاصل با کمک نرم افزار آماری spss.12 با استفاده از آزمون مانوا تحلیل شد و نتایج نشان داد؛ در مقایسه ویژگی های scl-90-R، تنها بین میزان روان پریشی (01/0 P<)، پرخاشگری و ترس مرضی (05/0 P<) در سه گروه مورد مطالعه، تفاوت معنی داری وجود داشت؛ به طوری که این سه شاخص در افراد دارای سندرم قلب شکسته، بالاتر از دو گروه افراد سالم و بیماران دارای حمله قلبی بود..
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سندرم قلب شکسته، حمله قلبی
  • مختار ملک پور*، بیان نسایی مقدم صفحات 141-154
    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی روش مداخله ای شن بازی درمانی بر رشد شناختی کودکان ناتوان ذهنی آموزش پذیر به روش پژوهش آزمایشی بود. نمونه های این پژوهش شامل 32 دانش آموز با ناتوانی ذهنی آموزش پذیر بود که ابتدا از میان شش ناحیه آموزش و پرورش شهر اصفهان یک ناحیه به طور تصادفی گزینش گردید و از میان این ناحیه دو مدرسه به طور تصادفی انتخاب شدند. بدین ترتیب، تعداد 32 نفر نمونه به طور تصادفی از میان دانش آموزان این دو مدرسه از پایه های تحصیلی پیش دبستانی، اول، دوم و سوم برگزیده شدند.
    سپس این تعداد نمونه به طور تصادفی در دو گروه 16 نفری آزمایش و کنترل شامل 8 دختر و 8 پسر قرار داده شدند. ابزار پژوهش عبارت از آزمون رشد شناختی تشخیصی کی بود. سپس روش شن بازی درمانی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) نشان داد که آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در متغیر رشد شناختی بعد از اجرای روش شن بازی درمانی افزایش معناداری را نشان دادند)001/0(P<. نتایج این پژوهش نشان داد که روش مداخله ای شن بازی درمانی رشد شناختی کودکان ناتوان ذهنی آموزش پذیر را افزایش می دهد. همچنین، نتایج این پژوهش نشان داد که روش مداخله ای شن بازی درمانی بر رشد مفهوم سازی، تفکر نمادی، تفکر اجتماعی، ادراک حرکتی - بینائی، فراخنای توجه و سرعت روانی - حرکتی تاثیر معناداری داشت (001/0(P<.
    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، رشد شناختی، کودکان ناتوان ذهنی آموزش پذیر
  • افسانه جلوه گر*، حسین کارشکی، سیدمحسن اصغری نکاح صفحات 155-166
    از آنجایی که خود تنظیمی از اهمیت بالایی در رشد مهارت های شناختی و اجتماعی کودکان برخوردار بوده و نقش تفاوت های جنسیتی نیز در این رابطه قابل توجه است، لذا پژوهش حاضر با این هدف انجام شد. در ابتدا 40 کودک (20 دختر و 20 پسر) از دو پیش دبستانی شهرستان میبد به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گماشته شدند. بعد از اجرای آزمون حل مساله اجتماعی از تمامی کودکان، یک برنامه آموزش خود تنظیمی به مدت 20 ساعت در طول یک ماه به کودکان گروه آزمایش با روش های بازی و قصه درمانی آموزش داده شد و در نهایت، اجرای آزمون اولیه تکرار گردید. ابزار مورد استفاده، آزمون بازی اکتشافی حل مساله اجتماعی کودکان والی بود که پایایی و روایی اولیه آن نیز در داخل کشور احراز شد. مقایسه میانگین نمره های حل مساله اجتماعی در گروه آزمایش و گواه با روش تحلیل کوواریانس، تفاوت معناداری را نشان داد (0001/0 p <)، اما تفاوتی میان پسرها و دخترها در نمره های حل مساله اجتماعی مشاهده نشد. همچنین، تاثیر آموزش بر افزایش مهارت حل مساله اجتماعی بر حسب جنسیت معنادار نبود. از این رو، پیشنهاد می شود آموزش خود تنظیمی در طول دوره کودکی برای ارتقای مهارت های حل مساله اجتماعی برای هم پسران و هم دختران ارائه گردد.
    کلیدواژگان: حل مساله اجتماعی، خود تنظیمی، جنسیت، کودکان پیش دبستانی
  • اقبال زارعی، روح الله کرمی بلداجی، حسین حیدری*، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 167-180
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه چندگانه سبک های دلبستگی بزرگسالان بر اساس الگوی پنج عامل شخصیت است. نمونه آماری این تحقیق 240 نفراز دانشجویان دانشگاه هرمزگان بودند که در سال تحصیلی 91-1390 مشغول به تحصیل بودند و به صورت نمونه گیری در دسترس از بین تمامی دانشجویان انتخاب شدند و به دو پرسشنامه سبک های دلبستگی (RSQ)، صفات پنج عاملی شخصیت (NEO)، پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک دلبستگی ایمن می تواند صفت روان رنجورخویی را به طور معکوس و صفات برون گرایی، گشودگی نسبت به تجربه، خوشایندی و وظیفه شناسی را به طور مستقیم پیش بینی کند. سبک دلبستگی دل مشغول هم در پیش بینی خوشایندی به طور معکوس نقش دارد. همچنین، وظیفه شناسی به طور مستقیم توسط سبک دلبستگی ترسان و به طور معکوس توسط سبک دلبستگی نفی کننده قابل پیش بینی است. (001/.P<)
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، صفات پنج عامل شخصیت، دانشجویان
  • سمیه کاظمیان* صفحات 181-192
    سلامت روانی همواره از موضوع های مهم روان شناسی بوده است. هدف پژوهش حاضر، اثربخشی روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان سلامت عمومی معتادان خوددرمانجو بود. جامعه آماری پژوهش، بیمارانی بودند که برای ترک اعتیاد به یکی از مراکز ترک اعتیاد بیماران سرپایی وابسته به سازمان بهزیستی مشهد مراجعه کرده بودند. تعداد اعضای نمونه 40 نفر هستند که به صورت نمونه گیری در دسترس و براساس نمره های آن ها در پرسشنامه GHQ (نمره 23 و بالاتر) انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی ساده در دو گروه 20 نفره آزمایشی و گواه جایگزین شدند. اعضای هر دو گروه بعد از اتمام برنامه آموزشی به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای (پیش آزمون) و دو ماه بعد از آن (پیگیری) بار دیگر پرسشنامه سلامت عمومی را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس تکراری نشان داد که روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سلامت عمومی، سلامت جسمی، اضطراب، کارکرد اجتماعی و افسردگی معتادان خوددرمانجو تاثیر مثبت داشت (01/0>P). براساس نتایج آزمون تعقیبی LSD، اثر عمل آزمایشی پایدار بود (01/0>P). به نظر می رسد به کارگیری روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی به شکل چشم گیری در میزان سلامت روانی معتادان در حال ترک موثر باشد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، سلامت عمومی، معتادان خود درمانجو
|
  • Mostafa Alikhani *, Hosain Eskandari Pages 1-12
    The present study was to theorize about the process of coping with sexual disorders leading to marital conflicts. The process of coping with sexual disorders leading to marital conflicts was examined with 12 couples based on grounded theory. The focus of the study was on the period from commencing of symptoms up to start of treatment. Data were collected through semi-organized interviews and were analyzed through constant comparisons. It was recognized that problem solving skills was the main variable in the process of coping with sexual disorders leading to marital conflicts. The main variable consisted of two levels including ‘single-couple’ and ‘interactional’ and five main categories named as recognizing sexual disorder symptoms، personal assessment، self-attempt، threat feeling، consulting with others which ultimately led to searching help، consultation، and treatment. The preliminary individual decision to decrease the symptoms resulted in self-treatment which consequently defered the treatment period. Age، gender، education level، socio-economical status and pre-knowledge of disorders affected people`s decision making time. Individuals with sexual disorders defer the start of treatment and this can bring a family to separation. Couples should take pre-marriage counseling sessions in order to make decision for treatment at the right time when faced by sexual disorders.
    Keywords: sexual disorders, marital conflicts, process of coping, grounded theory
  • Z. Azhdari *, A. Jamsheideyan, S. A. Siadat, R. Jalalinezhad Pages 13-24
    The purpose of this research was to study the structural equation modeling of the relation between organizational support and readiness for establishing the suggestion system among University of Isfahan personnel. Statistical population of the study were all the personnel at University of Isfahan who were employed in 1388-89 consisting 884 personal from among which 196 employees were randomly selected as the statistical sample. Data was collected by using two questionnaires: 1) researchers made questionnaire for suggestion system consisting of 42 items for personal، managerial، structural، and cultural readiness; and 2) Eisenberg Organizational Support Questionnaire (1986). Reliabilities for both questionnaires were calculated using Chronbach coefficient and were 0. 83 and 0. 89 respectively. Research findings showed that organizational support has a direct effect on readiness establishing suggestion system (=β0. 96)، and organizational support has indirect effects on individual readiness of personnel (= β0. 68)، managerial readiness (= β0. 81)، structural readiness (= β0. 80)، and cultural readiness (=β 0. 78، p =0. 0001). The finding from structural equation modeling revealed that there are significant effects between organizational support and readiness establishing suggestion system.
    Keywords: organizational support, suggestion system, managerial, individual, cultural, structural, readiness
  • S. F. Allameh *, A. Aghaeia, S. H. Atashpour, M. Moshtaghi Pages 25-38
    This study aimed to investigate the effect of transactional analysis training on married men referred to counseling and cultural centers of Isfahan. This is a semi-empirical study consisting of a pre-test and a post-test in which three groups including a control group were investigated. The research sample was randomly chosen from 114 applicants of group training who were assigned into three groups. The first group (15 couples) consisted of individuals who participated in the course along with their spouses; the second group (30 applicants) consisted of individuals who participated alone، without their spouses; and the third group (30 applicants) consisted of individuals as the control group. All the three groups were first tested by Oxford Happiness Inventory، as the pre-test. The first two groups were instructed group trainings of transactional behavior analysis in 10 sessions، and then the same test was given as the post-test. The results of multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference in general happiness between the experimental groups and the control group (p<. 01). But there was no significant difference between the first and the second experimental groups (p<. 01). It was concluded that group transactional analysis training is a useful tool for increasing the happiness of men with or without their wive`s participation in training.
    Keywords: transactional analysis, happiness, married men
  • R. Hoveyda, S. Shool, M. Arefnezhad * Pages 39-54
    In the modern and dynamic work environment that works are done in teams and flexibility of the environment has high importantance organizations need employees who possess suitable citizenship behavior. Importance and necessity of organizational citizenship behavior for effective organizations have long been understood by managers. But little research has been done about special factors that increase organizational citizenship behavior in different organizational environments. The purpose of this research was to examine the effect of good temperament and quality of work life on organizational citizenship behavior at the University of Isfahan. Study population was all university staff and by using Cochran''s formula the sample size was estimated to be 108. The Good Temperament Questionnaire (Barker and Coy، 2003) and Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Organ، 1988) and Quality of Work Life Questionnaire (Walton،1973) were used for collecting the data. After collecting data through using structural equation approach and Amos 18 software، four hypotheses was examined and tested. Findings showed that: 1) Good temperament has a positive effect on quality of work life. 2) Good temperament has a positive effect on organizational citizenship behavior. 3) Quality of work life has a positive effect on organizational citizenship behavior and 4) Quality of work life has a mediator role in relation between the effect of good temperament on organizational citizenship behavior. According to the analysis of data، all study hypotheses were confirmed (p<. 05).
    Keywords: good temperament, organizational citizenship behavior, quality of work life
  • M. Golparvar *, Kh Hosseinzadeh, M. Abedini, A. Ashja Pages 55-70
    This research was conducted with the purpose of studying the structural model of the relationships of psychological contract violation with organizational commitment، turnover، job satisfaction and deviant behaviors. Research method was correlation and the statistical population were male employees of an industrial company in Shiraz city، from among which 300 employees were selected using convenience sampling. Assessment instruments consisted of Psychological Contract Violation Questionnaire (Tekleab etal، 2005)، Organizational Commitment Questionnaire (Speier & Vankatesh، 2002)، Job Satisfaction Questionnaire (Spector، 1985)، Turnover Questionnaire (Tekleab etal، 2005) and Deviant Behavior Questionnaire (Bennett & Robinson، 2000). Data was analyzed using Pearson’s correlation coefficient، structure equation modeling (SEM) and mediation analysis. Findings showed that psychological contract violation explained 7. 1 percent of organizational commitment variance، organizational commitment and job satisfaction explained 16. 7 percent of turnover variance، organizational commitment explained 20. 3 percent of job satisfaction variance and turnover explained 4. 3 percent of deviant behavior variance. Mediation analysis showed that organizational commitment played the complete mediator variable in the relation of psychological contract violation with job satisfaction and job satisfaction was the partial mediator variable in the relation of organizational commitment with turnover. Finally with regard to the limitation of generalization of current research results it is suggested to industrial organizations that they should not violate their obligations to employees in anyway.
    Keywords: psychological contract violation, organizational commitment, turnover, job satisfaction, deviant behavior
  • S. Koohi *, O. Etemadi, M. Fatehizadeh Pages 71-84
    Marital disaffection is the gradual loss of an emotional attachment، including a decline in caring about the partner، an emotional estrangement، and an increasing sense of apathy and indifference toward one’s partner. The aim of this research was to determine the relation between personality characteristics، general health and marital disaffection. The research procedure was correlational. The populations were consisted of all couples in Isfahan (1388) with the age of marriage being at least three years. Subjects were 200 couples (100 male and 100 female) who were randomly selected using multi-stage cluster sampling. Research hypotheses were that personality characteristics، general health and contextual factors predict marital disaffection. The measures were comprised of Marital Disaffection Scale، Big-Five Factor Questionnaire (short form)، General Health Questionnaire and Contextual Factors Questionnaire. Data were analyzed using pearson correlation method and step by step regression analysis. The results showed that there were significant relationships between marital disaffection and personality characteristics in subscales of extroversion and agreeableness and general health in the subscale of anxiety. Also there were significant relationships between marital disaffection and contextual factors in subscales of marriage duration and economical status. Finally with regard to the results some suggestions for decreasing of couple’s marital disaffection were made.
    Keywords: marital disaffection, personality characteristics, mental health, contextual factors
  • M.R. Hasani *, H. Janalizadeh Choobbasti Pages 85-102
    The present study aimed to examine the role of social and psychological factors in students` interest in scientific Olympiads with emphasis on self-efficacy construct. To investigate the relationship، views from Eccles، Bandura، Hidi، Renninger، Chiu، and Urban were used in the study. This research was carried out through a survey using questionnaires distributed among students from Osku city in the academic year of 1389-90. Stratified samplings were used. 335 subjects were selected as the sample. To measure interest، self-efficacy، family and personal characteristics، questionnaires were used. The research findings were processed using different statistical methods. The findings showed that self-efficacy significantly predicted interest (p<0/01). Value، cultural capital، caring as well as past success and failure predicted self-efficacy. (p<. 01)
    Keywords: self, efficacy, interest, scientific Olympiads, value, cultural capital
  • Gh Maleki *, M. A. Mazaheri, A. Zabihzadeh, E. Azadi, L. Malekzadeh Pages 103-114
    Mindfulness is defined as paying attention ability on purpose، in the present moment، and nonjudgmentally. The purpose of this study was to study the relationship between mindfulness and big five factors of personality. In a correlational study، 304 (135 male and 169 female) student of Shahid Beheshti Universitiy were selected by convenient sampling method. Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) and the short form of NEO questionnaire (NEO-FFI) were used as the research tools. Data were analyzed through Pearson correlation and stepwise regressions. The results of Pearson correlation showed that mindfulness is positively correlated with extraversion، openness and conscientiousness and negatively correlated with neuroticisms (P<0. 001). The results of stepwise regressions indicated predictive role of neuroticism، openness، extraversion، and conscientiousness factors in mindfulness ability of participants. According to the results of present study، these four factors of personality are significant predictors of mindfulness ability of participants. The results of this study were discussed toward the better understanding of mindfulness construct.
    Keywords: big five factors of personality, mindfulness, university students
  • L. Borhani *, A. Nouri, H. Movlavi, H. Samavatian Pages 115-130
    This study aimed at investigating the relationship of corporate and brand images، quality of services، and customer satisfaction with customer’s loyalty in banking industry in Meybod. Data was collected through questionnaires from 180 customers of six banks. Measurement tools were Loyalty Scale، Corporate Image Scale، Brand Image Scale، Customer Satisfaction Scale and Service Quality Scale. The results of correlation and regression analysis indicated that positive relationships exist between loyalty and the following variables: corporate and brand images، quality of services and customer satisfaction (p≤0. 008). Also satisfaction was the most powerful predictor of loyalty and addition of corporate image and service quality significantly increased prediction of loyalty (p<0. 01). Brand image and age could not predict loyalty and were not entered into analysis.
    Keywords: corporate image, brand image, quality of service, customer satisfaction, customer loyalty
  • D. Balouchi, S. H. Atashpour, M. Kamkar, M. Abdaresfahani * Pages 131-140
    The aim of this research was to compare psychological indicators of broken heart syndrome patients، coronary heart disease patients and healthy subjects. The samples consisted of three groups: diagnosed Broken Heart Syndrome group (60)، diagnosed Coronary Heart group (60) and healthy group (60) who were randomly selected. The subjects answered the questionnaires Symptom Checklist 90 and Broken Heart Syndrome Checklist. The results of multivariate analysis of variance showed that there was significant differences between the means of psychoticism (p<0. 01)، aggression and phobia (p<0. 05) among the three groups. In other words، these three traits were higher in the BHS (Broken Heart Syndrome) group than in coronary heart disease and healthy groups.
    Keywords: personality characteristics, broken heart syndrome, heart attack (coronary heart disease)
  • M. Malekpour *, B. Nesai Moghadam Pages 141-154
    The purpose of this research was to determine the effect of sandplay therapy on cognitive development of educable mentally disabled children. The statistical population of this study included all children with educable mental disability in preschool and children in grades 1، 2، 3 in city of Isfahan. The sample included 32 children (16 boys and 16 girls) who were randomly selected from 2 schools. Then they were randomaly assigned to 2 groups: the experimental and control groups. The material used in this research was: Kay Cognitive Diagnostic Test. A pretest was administered to both the experimental and control groups. Then sandplay therapy employed on experimental group. There post test was administered to both groups at the end of the training. The results analysis of covariance show that sandplay therapy significantly increased cognitive development among the experimental group as compared to the experimental group. The results also showed that there was a significant difference between the mean scores of Kay Cognitive Diagnostic Test of cognitive development in the experimental and the control group in the post test (P<0. 001)، and that sand play therapy intervention had a significant effect on conceptualization، symbolic thinking، social cognition، visuo_motor perception، attention span and mental_motor speed development (P<0. 001).
    Keywords: sand play therapy, cognitive development, educable mentally disabled children
  • A. Jelvegar *, H. Kareshki, M. Asghari Nekah Pages 155-166
    Since self-regulation is important for development of cognitive and social skills in children and the role of gender differences in the relation is notable، this study was conducted for this purpose. Initially، 40 children (20 girls and 20 boys) from two pre-schools of Meybod city were randomly chosen and assigned to two experimental and control groups. After performing Wally Child Social Problem-Solving Detective Game Test (WCSPD) as the pre-test on all the children، a self-regulation training program was taught for 20 hours over a month to the experimental group with techniques of play and story therapy. Wally Child Social Problem-Solving Detective Game Test was then used as the post-test measure. The results of analysis of covariance showed that the difference between the means of the two grpups was significant (p<0. 0001)، that is، the training group did better but the difference between the means of boys and girls in social problem solving was not significant. It was suggested that self-regulatory training during childhood be provided for both boys and girls to promote their social problem solving skills.
    Keywords: social problem solving, self, regulation, gender, preschoolers
  • E. Zarei, R. Karami Boldaji, H. Heydari *, A. A. Hossein Khanzadeh Pages 167-180
    The present study aimed to investigate the predictability of five factor personality traits by adult attachment styles. The statistical sample of this research included 240 students studying at University of Hormozgan during the educational year 2011-2012 who were selected using availability sampling from among all students and responded to two questionnaires: Relationships Scales Questionnaire (RSQ) and the Five Factor Personality Traits Questionnaire (NEO). The results of the regression analysis showed that secure attachment style can predict neuroticism inversely، while positively predicting extroversion، openness to experience، agreeableness، and conscientiousness. Preoccupied attachment style also plays a role in predicting agreeableness inversely. In addition، conscientiousness is directly predicted by fearful attachment style and reversely by negating attachment style (P<0/001).
    Keywords: attachment styles, five factor personality traits, university students
  • S. Kazemian * Pages 181-192
    Mental health has always been an important topic in psychology. The aim of this research was to improve general health of volunteer addicts. The population of this study was self healing addicts. The subjects were volunteers who were refered to one of the centers of Mashhad Welfare Organization for outpatient addiction treatment. Based on their scores on GHQ (score 23 and above) 40 subjects were selected and then were randomly placed into two experimental and control groups (each group: 20 subjects). All the subjects completed the questionnaire again at the end of training for 10 sessions of 90 minutes each (pre-test) and again two months later (follow-up). The results of repeated analysis of variance showed that mindfulness-based cognitive therapy had a significant positive effect on general health، somatization، anxiety، social dysfunction and depression in volunteer self healing addicts (p > 0. 01) The results of the post hoc test (LSD) showed that the effect of intervention was stable at the follow-up (p > 0. 01). It seems that the use of mindfulness-based cognitive therapy was effective for self healing addicts because it significantly increased general health of addicts.
    Keywords: volunteer self, healing addicts, general health, mindfulness cognitive therapy