فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد
پیاپی 70 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی السان، ایلدار آقاقلیزاده خیاوی صفحه 5
    داوران مکلف به حفظ بی طرفی و استقلال خود نسبت به طرفین اختلاف هستند و این امر در کلیه قواعد و مقررات داوری اعم از بین المللی و داخلی مورد تاکید قرار گرفته و تبدیل به عرفی بین المللی شده است، چندان که عدم پایبندی داور به این تعهدات از جمله دلایل عمده جرح داوران در داوری های داخلی و بین المللی است. نهاد داور جانبدار در نظام داوری ایالات متحده تاسیسی است که در تقابل با عرف بین المللی بوده و به داور منصوب هر یک از طرفین اجازه می دهد که در جریان رسیدگی از طرف ناصب خود جانبداری نموده و به مثابه وکیل مدافع از حقوق او دفاع نماید؛ به نحوی که رای دیوان داوری، تا حد امکان، به سود طرف ناصب صادر گردد. این مقاله، به بررسی مفهوم، زمینه و مبانی داوری جانبدارانه و تقابل آن با اصول بنیادین حاکم بر داوری و سپس به وضعیت بی طرفی داوران در دیوان داوری دعاوی ایران- ایالات متحده امریکا می پردازد.
    کلیدواژگان: داوری، استقلال، بی طرفی، داوری غیرجانبدارانه و جانبدارانه، ایران، ایالات متحده امریکا
  • حسین مینایی، ابراهیم حاجیانی، حسین دهقان بوده، فروزنده جعفرزاده پور صفحه 39
    مدیریت دانش، روشی برای بهبود عملکرد، بهره وری، کارآمدی، تسهیم و استفاده از اطلاعات درون سازمان و ابزاری برای تصمیم گیری بهینه در سازمان هاست. در این پژوهش محققین در پی آن هستند که اثر فرایندهای مدیریت دانش را بر فعالیت های دیپلماسی دفاعی ارزیابی نمایند. اهمیت این پژوهش از آنجاست که کاهش هزینه ها را در سازمان های دفاعی در پی دارد و موجب خلق مزیتی پایدار و رقابتی و نوآورتر شدن آنها می گردد. بهره گیری از فرایندهای مدیریت دانش در فعالیت های دیپلماسی دفاعی به مسئولین و کارگزاران این امکان را می دهد که بر اساس نظریه های مدیریت دانش از جمله مدل استیو هالس همواره در جستجوی دانش جدید و حذف دانش مازاد باشند. ارزیابی حاصله حاکی از آن است که فرایندهای مدیریت دانش در تحقق اهداف دیپلماسی دفاعی (مهندسی محیط امنیتی، کسب منافع اقتصادی، دستیابی به تجهیزات دفاعی مورد نیاز، ثبات سازی و کنترل تسلیحات) و نتایج دیپلماسی دفاعی (تهدیدزدایی، امنیت زایی و بازدارندگی) اثر قابل توجه دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت دانش، دیپلماسی دفاعی
  • محمدصادق کوشکی، سیدمحمود حسینی صفحه 61
    در سال 1991 پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی و پایان نظام دو قطبی، تغییرات زیادی در سطح بین المللی رخ داد. تابع این تغییرات، دو کشور امریکا و هند، رویکردهای متفاوتی را در قبال یکدیگر پذیرفتند که به بهبود تدریجی روابط دو کشور منجر شد. در این میان، روابط نیروی دریایی دو کشور نیز تابع این سیاست های جدید قرار گرفت. دهلی نو نگرش خود نسبت به حضور امریکا در منطقه اقیانوس هند را در مقایسه با دوران جنگ سرد تغییر داد. امریکا نیز قدرت ناوگان دریایی هند را به عنوان بزرگ ترین قدرت دریایی منطقه اقیانوس هند و ورای آن مورد شناسایی قرار داد. این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که اهداف و منافع مشترک همکاری راهبردی نیروهای دریایی هند و امریکا و همچنین چالش های فراروی این همکاری ها چه مسائلی می باشند. این پژوهش به این نتیجه می رسد که دو کشور پس از دوره جنگ سرد، دیدگاه های مشترکی در مورد حفظ محیط امنیتی با ثبات در منطقه اقیانوس هند، به ویژه از نظر پاسخ و واکنش به چالش های بی شمار در این حوزه داشته اند که زمینه های همکاری های بیشتر نیروی دریایی دو طرف را فراهم می آورد. به رغم وجود زمینه همکاری های بیشتر، موانع و چالش هایی از جمله جمهوری اسلامی ایران، چین، صادرات کنترل شده امریکا به هند و عامل سیاسی– نظامی نیز قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: هند، امریکا، روابط خارجی، نیروی دریایی، جمهوری اسلامی ایران، چین، بازدارندگی
  • محمدرحیم عیوضی، محمد حسینی مقدم صفحه 91
    آموزش عالی علاوه بر اینکه در زمره مهم ترین نهادهای انسان ساز و تمدن ساز است، طی دهه های اخیر همواره به عنوان یکی از پیشران های تولید ثروت و قدرت ملی در نظام اقتصاد جهانی مورد توجه بوده است. بنابراین اثربخشی این نهاد در سطوح تحلیل ملی، فراملی و فروملی قابل بررسی است. پیچیدگی های حاکم بر فضای آموزش عالی و جامعه ای که آن را احاطه کرده، از یک سو و شکل گیری فضای رقابت پذیری میان موسسات آموزش عالی برای شناخته شدن به عنوان موسسه برتر از سوی دیگر باعث شده است تداوم بقا و ارتقای مداوم موسسات آموزشی عالی از منظر رویکردهای آینده نگر و آینده اندیش اهمیت روزافزون پیدا کند. تلاش مستمر دانشگاه ها و کشورها برای دستیابی به جایگاه های برتر در رتبه بندی های بین المللی در حوزه آموزش عالی و به تبع آن جذب دانشجو، استاد و پژوهشگر خارجی که حائز شرایط نخبگی است، بازتاب فضای رقابتی و حرکت به سمت جامعه دانش مدار است. هرکشوری که سهم بیشتری از افراد باهوش و نخبه داشته باشد، سهم بیشتری از قدرت و ثروت را از آن خود خواهد ساخت. بر همین اساس سازوکار ارزیابی نهاد آموزش عالی برای احراز رتبه های برتر منطقه ای و جهانی مهم است. ارائه الگوی ارزیابی، علاوه بر بررسی گذشته و حال مستلزم به کارگیری رویکردهای معطوف به آینده است. به عبارت روشن تر، رویارویی با رویدادها و روندهای ملموس و ناملموس و همچنین عدم قطعیت هایی که نهاد آموزش عالی را احاطه کرده، جلوه ای از تلاش آینده نگر است تا از میان طیفی از آینده های ناخوشایند و خوشایند، آینده مطلوب آموزش عالی شناسایی و جهت تحقق آن برنامه ریزی و تدبیر لازم اتخاذ شود. در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش پویش محیطی، روندها و رویدادهای جهانی آموزش عالی و تجربه کشورهای منتخب، رصد و بر اساس نتایج حاصل از آن، شاخص ها و الگوی مطلوب ارزیابی موسسات آموزش عالی ایران پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: پویش محیطی، روند، رقابت پذیری، بین المللی شدن، ارزیابی نهادی، عدم قطعیت
  • علی ربیعی، زهرا نظریان صفحه 121
    به اعتقاد بیشتر متفکران، فساد یک بیماری انکار ناپذیر در همه حکومت هاست که در بیشتر دولت های جهان سوم، دیگر یک پدیده بیرونی تلقی نشده و پدیده ای درونی است که از خود تغذیه می کند. این مقاله به منظور شناسایی و سنخ شناسی فساد در مراکز و موسسه های آموزش عالی کشور سامان یافته و در پی پاسخ به این پرسش است که دانشجویان و اساتید و کارکنان دانشگاه ها چه دیدگاهی از فساد در مراکز آموزش عالی ایران دارند. این مقاله، تحقیقی کمی– کیفی است که از جنبه هدف، کاربردی و تا حدی توسعه ای بوده و از لحاظ ماهیت، نوعی مطالعه توصیفی و پیمایشی محسوب می شود و به منظور شناسایی و کشف انواع مختلف فساد در دانشگاه های کشور در ابعاد مختلف آموزشی و پژوهشی، اداری، غیر اخلاقی و غیر هنجاری و اقتصادی و مالی، به روش مطالعه اکتشافی متکی بر ابزار مصاحبه با گروه های کانونی و پرسش نامه حاصل گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که از منظر پاسخ دهندگان، به ترتیب فساد آموزشی و پژوهشی، اداری، اخلاقی و غیر هنجاری و مالی در اولویت قرار داشته و گونه هایی از فساد همچون پارتی بازی و سوء استفاده های مختلف در چاپ و داوری مقالات علمی، پارتی بازی در دادن امکانات، بورس کردن در داخل و خارج بر اساس معیارهای غیر علمی، بده بستان های سیاسی و حزبی در انتخاب مدیران و اساتید، سوءاستفاده از موقعیت شغلی و سیاسی برای دریافت مدرک تحصیلی، تبعیض و سوءاستفاده های مالی از مهم ترین انواع رایج فساد در نظام آموزش عالی کشور می باشد.
    کلیدواژگان: فساد، آموزش عالی، سلامت نظام دانشگاه
  • سیدجواد امام جمعه زاده، راضیه مهرابی کوشکی، محمودرضا رهبرقاضی صفحه 153
    بررسی های اندیشمندان نشان می دهد که پیوندها و تعاملات اجتماعی، تاثیر مثبتی بر رفتار سیاسی بر جای گذاشته است. در همین راستا، توکویل در نظریه های خویش استدلال می کند که توسعه مستلزم بازگشت به سرمایه انسانی به خصوص مهارت های مدنی است. این پژوهش به دنبال بررسی این امر است که آیا نظریه سرمایه اجتماعی نیز می تواند تاثیر یکسانی بر مباحث توسعه سیاسی به ویژه مشارکت و رفتار سیاسی بر جای گذارد؟ بر اساس منطق «پیوندهای ضعیف»، مشارکت سازماندهی شده از طریق پیوند افراد با طیف های گسترده تری از مردم سبب می شود سرمایه اجتماعی میان گروهی در میان شهروندان افزایش پیدا کند. بنابراین به نظر می رسد افزایش مشارکت در میان مردم در نهایت منجر به افزایش فعالیت های همکاری جویانه آنها می شود. درحالی که تاثیر تعاملات اجتماعی بر روابط سیاسی بسیار مورد توجه بوده است، تحقیقات تجربی بسیار ناچیزی برای بررسی تاثیرات این شبکه ها به ویژه در ارتباط با رفتار سیاسی وجود دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا بین شبکه های اجتماعی با رفتار سیاسی دانشجویان رابطه وجود دارد یا خیر؟ برای آزمون فرضیه ها در مورد رابطه پیوندهای اجتماعی و مشارکت سیاسی از روش های تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. با تقسیم سرمایه اجتماعی به دو بعد ساختاری و ارتباطی و مشارکت سیاسی به سه سطح بی تفاوتی سیاسی، مشارکت سیاسی رسمی و مشارکت سیاسی فعال، یافته های پژوهش نشان داد که هرچند هر دو بعد سرمایه اجتماعی، رابطه معنی داری با ابعاد مشارکت سیاسی داشتند، اما سرمایه اجتماعی ارتباطی تاثیر بیشتری بر روی رفتار سیاسی دانشجویان داشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی ساختاری، سرمایه اجتماعی ارتباطی، بی تفاوتی سیاسی، مشارکت سیاسی رسمی و مشارکت سیاسی فعال
  • امیر دبیری مهر صفحه 179
    تنوع نظریه های توسعه سیاسی به ویژه در محافل و موسسات علمی و مطالعاتی غربی در سال های پس از جنگ جهانی دوم، هم موجب غنی سازی ادبیات این مفهوم سیاسی شد و هم بر ابهام جوانب آن افزود؛ به گونه ای که مطالعات مربوط به توسعه سیاسی برای استفاده از چارچوب نظری و پیشینه پژوهش ها از نوعی پراکندگی رنج می برد و محققان صرفا امکان گزینش برخی از نظریه ها را دارند و از یافته های دیگر نظریه ها استفاده نمی کنند. در این مقاله سعی می شود با مدل سازی ذهنی، مجموعه متنوع نظریه ها در درخت واره ای منسجم سامان یابد و با تاکید بر نظریه های جامعه محور و دولت گرا به عنوان دو طیف کلان نظریه های جامعه شناسی سیاسی، تنوع و تکثر موجود در نظریه های مذکور انسجام درونی و بیرونی پیدا کند. نظریه های جامعه گرا مبنای تحقق توسعه سیاسی را از پایین به بالا می داند که بر مدار جامعه مدنی سامان می یابد، اما نظریه های دولت گرا مبنای شکل گیری توسعه سیاسی را از بالا به پایین می داند که بر مدار دولت مشروع و مقتدر تعین می یابد. انتخاب هر یک از دو مبدا تابعی از مشخصات جامعه و دولت در جوامع گوناگون است.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، نظریه های دولت محور، نظریه های جامعه محور، نخبگان
  • سیدجواد طاهایی صفحه 211
    نظریه (یا نظریه متقدم) یک سنت عقلی طولانی در غرب است. مراد از نظریه یا سنت تفکر نظری در این درآمد انتقادی، کوشش فکری برای تبیین پدیدارها پس از رخ دادن آنها نیست، بلکه منظور از نظریه، وضعیت پیشینی یا متقدم آن است؛ یعنی هر نوع صورت بندی عمومی مقولات، مبتنی بر تعقل محض که پس آنگاه در پی ایجاد نسبت با واقعیت برمی آید. این تقدم تجرید بر تجربه یا اولویت ذهنیت بر عینیت به منظور نیل به موضعی بیرونی و استعلایی برای نگرش به جامعه یا جهان، تقدمی دوران ساز و تعیین کننده است که در سراسر دوران مدرن به صور مختلف در عرصه های فلسفه، سیاست، هنر، دین و علم جاری شده است. پرسش مقاله حاضر آن است که آیا نظریه مدرن با تقدم ورزی خود بر وجود، به ارزشی فی نفسه بدل نمی شود (نهفتگی ارزش نظریه در خود نظریه)؟ در مقاله حاضر، این فی نفسگی خطایی بزرگ و ضد دانایی تصویر می شود
    کلیدواژگان: تفکر نظری، دانایی، علوم اجتماعی مدرن، نظرورزی، عقل انتزاعی، عقل سلیم، جهان
  • عبدالرحمن عالم، هادی صادقی اول * صفحه 235

    چنان که مشهود است، گئورگ ویلهلم فردریش هگل نامی آشنا در سیر اندیشه های سیاسی و فلسفی در غرب است؛ به طوری که او را از بانیان و شارحان ایدئالیسم آلمانی، از بزرگان تاریخ نگاری فلسفی و از واضعان ریاضیات انقلاب (به تعبیر آلکساندر هرتسن) نامیده اند و البته باز هم شاید این همه، در شناخت اهمیت تفکر هگل در عصر مدرنیته وافی به مقصود نباشد. با توجه به این مسئله، شناخت رویکردهای هگل در خصوص مسائل فلسفی مختلف مدرنیته جایگاه خاص خود را دارا می باشد و در این بین، نوع رویکرد هگل به نسبت اخلاق و سیاست نیز بسیار اهمیت می یابد؛ چرا که هگل به تبع پیروزی انقلاب فرانسه که منجر به بالندگی رویکردهای اومانیستی در تفکر غرب شده بود، به همراه کانت درصدد برآمد بازاندیشی اساسی در بنیان های فلسفه اخلاق ایجاد کند و با توجه به آن شاکله های جدیدی برای سیاست اخلاقی و اخلاق سیاسی تعریف نماید. این پژوهش بر آن است که بر مبنای چگونگی کاربست نظریه پارادایمی در ساحت اندیشه سیاسی و با دقت نظر در دل آموزه های اخلاقی هگل نسبت این آموزه ها را با انگاره های سیاسی وی به بوته بحث و بررسی گذارد.

    کلیدواژگان: هگل، روح، آزادی، اخلاق، سیاست، پارادایم
  • ریباز قربانی نژاد، محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، عبدالعلی قوام صفحه 265
    یکی از مباحث مطرح در نظریه ها و مکاتب روابط بین الملل و ژئوپلتیک، بحث سرچشمه های منازعات و مناقشات بین دولت هاست. از آنجا که تنش و منازعه بین دولت ها و حکومت ها همواره در سطوح و ابعاد مختلف رخ داده و در آینده نیز شاهد آن خواهیم بود، صاحب نظران و نظریه پردازان مکاتب مختلف روابط بین الملل و ژئوپلتیک به شیوه های مختلف سعی کرده اند ریشه ها و عوامل ایجادکننده مناقشات بین المللی را شناسایی و تبیین نمایند. مکتب های فکری و فلسفی مطرح در روابط بین الملل بر اساس رهیافت و رویکردی که نسبت به تحلیل مسائل جهانی دارند، در زمینه بروز اختلاف و کشمکش میان واحدهای سیاسی در ابعاد مختلف محلی، ملی، منطقه ای و جهانی به ارائه دیدگاه خود پرداخته اند. با عنایت به اهمیت موضوع عوامل ایجادکننده تنش و منازعه در روابط دولت ها، دیدگاه های مختلف و متنوعی از سوی اندیشمندان رشته های علمی و همچنین مکاتب فکری و فلسفی مختلف در این زمینه ارائه شده است. به نظر می رسد هر کدام از نظریه های مطرح در روابط بین الملل با توجه به مبانی فلسفی و رویکردهای علمی اندیشمندان آن، موارد مختلف و متناقضی را به عنوان عوامل منازعه آفرین میان دولت ها قلمداد کرده اند. اندیشمندان ژئوپلتیک نیز هر کدام جنبه ای از عوامل ژئوپلتیکی را در بروز منازعه بین دولت ها بررسی کرده و نگاهی جامع و کامل به این پدیده نداشته اند. در این مقاله، با بهره گیری از رویکرد توصیفی- تحلیلی و در یک مطالعه تطبیقی، سرچشمه های بروز منازعه میان دولت ها در چارچوب نظریه های روابط بین الملل و ژئوپلتیک بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: منازعه، مناقشه، دولت، ملت، روابط بین الملل، ژئوپلتیک
  • حسین عرب صفحه 293
    خاورمیانه مهد تمدن های کهن بشری و خاستگاه ادیان بزرگ الهی است که نقشه های مناطق استراتژیک، ژئوپلتیکی و ژئواکونومیک جهان به صورت استثنائی در آن بر هم منطبق گردیده است. از این رو ثبات جهانی در همه ابعاد با امنیت منطقه گره خورده است. از سوی دیگر، بین امنیت و قدرت ملی کشورها همبستگی مثبت وجود دارد. بدین لحاظ مطالعه قدرت ملی کشورهای خاورمیانه در امنیت منطقه و جهان موثر است. قدرت ملی کشورها که نشان دهنده وزن ژئوپلتیکی آنهاست، به واسطه ماهیت دوگانه نرم و سخت، به راحتی قابل اندازه گیری نیست، اما سنجش نسبی آن در اتخاذ صحیح استراتژی ژئوپلتیک کشورها موثر است. در این تحقیق چهار مولفه از عوامل نه گانه قدرت، یعنی عوامل سرزمینی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، با 37 شاخص مورد ارزیابی قرار گرفت تا به سوال چگونگی قدرت ملی در کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا و همچنین لوازم قدرت اول منطقه شدن ایران در افق 1404 پاسخ داده شود. حاصل بررسی نشان می دهد: 1. کشورهای ایران، ترکیه، عربستان و مصر این استعداد را دارند که به عنوان قدرت های منطقه ای و بعضی حتی به عنوان قدرت های درجه دوم جهانی نقش آفرینی کنند. 2. حیات مستقل سیاسی بعضی از کشورهای نفتی منطقه که جزو ثروتمندترین کشورهای جهان نیز محسوب می شوند، با پایان منابع انرژی دچار چالش جدی خواهد شد و دوام آن منوط به اتحاد و ائتلاف در قالب یک فدراسیون با قدرت های منطقه ای است. 3. ایران با بالاترین استعداد سرزمینی در منطقه و با اعمال مدیریت صحیح و استفاده از منابع انسانی و طبیعی و اتخاذ دیپلماسی مناسب می تواند به قدرت اول منطقه تبدیل شود.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، قدرت ملی، مولفه ها و شاخص های قدرت، شمال افریقا، ایران
|
  • Mostafa Elsan, Eldar Aghgholizadeh Khiyavi Page 5
    To date there has been little disagreement on the fact that arbitrators are obligated to be impartial and independent; the rules and provisions of all the major international and domestic arbitral regimes are in accord that arbitrators have to be impartial and independent, so these obligations have turned into an international custom. Failure to this commitment can be a basis for challenging and disqualifiying an arbitrator in international and domestic arbitrations. The non-neutral arbitrator in United States’ arbitration system is a legal structure which is in opposite to the international practice, and presumes that the party-appointed arbitrators in a tripartite arbitration would not be neutral. This means that, in practice, they are not only free to act as advocates for the positions of the party that appointed them, they are expected to act in such a way to dictate the outcome of the proceedings for the benefit of appointing party. The purpose of this article is to determine the concept, grounds and basis of non-neutral arbitration and its significant opposition to the fundamental principles of arbitration. In the fourth section, the authors discuss the impartiality of arbitrators in Iran-United States of America arbitral tribunal.
    Keywords: arbitration, independence, impartiality, neutral, non, neutral arbitration, ethical rules of United States of America
  • Hossein Minaei, Ebrahim Hajiyani, Hossein Dehghanbode, Foruzandeh Jafarzadepoor Page 39
    Knowledge management is a way to improve the performance, productivity, efficiency, sharing and use of information within the organization and an efficient tool for decision making in organizations. In this article, researchers studied the effect of knowledge management processes of defense diplomacy. This article seeks to explore the ways to cut costs in the defense organization, and to create sustainable competitive advantage to make organization more innovative.Taking advantage of the knowledge management processes in defense diplomacy activities by authorities allows that on the basis of the theory of knowledge management model excesses are eliminated. Evaluation results suggest that knowledge management processes effect on defense policy objectives(environmental engineering, security, economic interests, equipment defense needed to achieve stability and arms control) and on defense diplomacy (threat effacing, safety induction and inhibition) as well.
    Keywords: managements, knowledge management, diplomacy, defense
  • Mohammad Sadegh Koshki, Seyyed Mahmoud Hosseni Page 61
    In 1991, after the collapse of the Soviet Union and the end of the bipolar world, major changes took place at the international level. In the wake of these changes, India and the US had to re-adjust their policies and relations that led to cordinal India-US relations. Maritime relations were not immune to these winds of change. In the maritime domain India has adopted a different attitude towards the US presence in the Indian Ocean as compared to the Cold War period. The United States has also recognized India as a major security provider in the Indian Ocean Region as the Indian Navy is the largest force in the region. Through the maritime cooperation a secure and stable environment would be guaranteed in the Indian Ocean region, which is the stated aim of both the countries. In this regard, this paper tries to analyse India-US maritime relations during the Cold War era as well as the post-Cold War period.
    Keywords: India, USA, cooperation, maritime, prospects, challenges
  • Mohammad Rahim Eivazi, Mohammad Hoseini Moghadam Page 91
    Today higher education is one of the most important institutions for human being and civilization development. Moreover, in the world economy system during the previous decades higher education has turned into one of the driving forces for generating power and wealth in national, regional and international spheres. From future studies point of view the complexity of higher education as a system and the society which surrounds it alongside the competition among higher education institutions to obtain a prestigious status make it critical for them to enhance themselves. Vigorous attempt of universities to gain a good position in global rankings is a well-known sign of competitiveness among higher education institutions. The countries which have greater pools of talents produce more power and wealth. Given this trend the evaluation of higher education institutions to determine their regional or global ranking has become much more important. In this article, the authors propose an evaluation model and some indicators using environmental scanning as well as trends and events analysis.
    Keywords: environmental scanning, competiveness, internationalization, institutional evaluation, uncertainities
  • Ali Rabiee, Zahra Nazarian Page 121
    According to most scholars, corruption is an overwhelming disease in all governments. In most governments in the Third World countries, it is not an external phenomenon but an internal one. This research provides a typology to detect corruption in centers and institutions of higher education to answer the question that what vision students, professors and university employees have of corruption in higher education in Iran.This article is a quantitative – qualitative research with an applied nature, it is considerd a survey or a descriptive study. In order to identify the different types of corruption in universities in various aspects of teaching and research, administration, ethics, norms and financial matters, an exploratory study based on interviews with focus groups and questionnaires was conducted. Research findings indicate that from the respondent's view, corruption is prevalent in university system with a priority order as follows: education and research, administration, financial matters, morality and norms. And forms of corruption as favoritism and abuse in evaluating and publishing scientific articles, favoritism in according sabbatical opportunities inside and outside the country, involving political and partisan considerations in designating directors and professors, abuse of polical position to get scientific and economic privileges are of the mostimportant types of corruption prevalent in the higher education system in the country.
    Keywords: corruption, higher education, struggling against corroption in the university system
  • Seyed Javad Emamjomehzadeh, Razieh Mehrabi, Mahmoudreza Rahbar Page 153
    The studies of scholars show that social links and interactions have had a positive effect on political behavior. In this context, Tocqueville argues that development requires human capital in general and civil skills in particular. This paper is going to find whether social capital can also have the same effect on political development in general and political participation and behavior in particular. According to the logic of “weak ties”, organized participation through individual link with a wider range of people leads to increase in social capital among a group of citizens. Thus, when political participation increases among people it is finally conducive to increase cooperative activities among them. Accordingly, this study seeks to find the relationship between social networks and political behavior of the students. For testing the hypotheses regarding the relationship between social links and political participation, correlation analysis and multiple regression analysis were used. Findings show that although the two dimensions of social capital (structural and communicational) have meaningful relationship with political participation dimensions (indifferent, formal and active), communicational social capital has more effect on political behavior of the students.
    Keywords: structural social capital, communicational social capital, political indifference, formal political participation, active political participation
  • Amir Dabirimehr Page 179
    The post-WWII diversity of theories of political development particularly in the scientific and research institutes in the Western countries has enriched the literature of this political concept on the one hand, and added to its ambiguities on the other. New studies related to political development face dispersion due to the overwhelming volume of previous studies and therefore researchers have no option but to select some of the theories. This article provides a diverse collection of theories, created based on subjective modeling, in a graph with focus on community-based and government-oriented theories as the main categories of theories of political sociology in order to present diversity and proliferation in these theories.Community-based theories suggest bottom-to-top model for political development, which will take shape in a civil society, but government-oriented theories suggest top-to-bottom model for political development, based on a legitimate and powerful government. Choosing one of these models depends on the unique features of the community and government in different societies.
    Keywords: political development, government, oriented theories, community, based theories, elite
  • Seyyed Javad Tahaee Page 211
    There is a long rational tradition in the West. In this article, theory or theoretical thought tradition are not meant an intellectual attempt for explaining phenomean before their happening, rather they are meant theory in it’s a priori status, that is a general configuration of categories based on common sense which seeks a relationship with reality affer coming to being.The precedence of abstraction over experience or priority of subjectivity over objectivity to reach an external and transcendental position to observe the society or the world are a determining precedence manifested in various forms in philosophy, politics, art, religion and science throughout the modern times. This article tries to answer the question that whether modern theory or a critique of existence by the self have not become a value, per se. In this article, this attitude is considered a great mistake and something contrary to knowledge.
    Keywords: theoritical thought, knowledge, modern social scienes, theoritization, abstract rationality, common sense, world
  • Abdorahman Alem, Hadi Sadeghi Aval Page 235

    Georg Wilhelm Friedrich Hegel is a familiar name in the study of political and philosophical thoughts in the West. He is the founder of German idealism, a commentator of philosophy of history, a pioneer of Mathematics Revolution (Interpretation of Alexander Hertsen). And of course this is enough to say that Hegel enjoys a lofty status in the process of political thoughts in the West. It is, therefore, important to understand the relationship between ethics and politics in the ideas of Hegel; especially in the wake of the French Revolution which led to the development of humanistic approaches in the West. Hegel along with Kant were trying to re-establish the essential foundations of ethics and to create a new configuration for the ethics.Therefore, based on a paradigmatic model in the sphere of political thoughts, this article scrutinizes political teachings of Hegel and discusses the relationship between these teachings and his ethical ideas.

    Keywords: Hegel, spirit, freedom, ethics, politics, paradigm
  • Rebaz Ghorbaninejad, Mohammad Reza Hafeznia, Zahra Ahmadipour, Abdolali Ghavam Page 265
    The sources of conflicts and disputes between states are one of the subjects that is discussed in the theories and schools of international relations and geopolitics. Since, tension and conflict between states occur in different and various dimensions, experts and critics of different schools of international relations and geopolitics have tried to identity and recognise the international conflicts sources. Intellectual and philosophical schools of international relations based on the proposed approach to the analysis of global issues, have their own viewpoint in the field of disputes and conflicts between political units of various sizes in local, national, regional and global dimensions. With regard to the importance of the causes of tension and conflict in relations between states, various perspectives of scholars and experts are presented from different disciplines such as geography, political science, sociology, management, international relations, geopolitics and also different philosophical schools. It seems to be that each one of international relations theories, with regard to their philosophical and scientific approaches, have mentioned different factors as sources of tension and conflict between states and so, there are obvious differences in their perspective. Besides, geopolitical thinkers too, have studied a certain aspect of the geopolitical sources of dispute between the governments and do not have a comprehensive look at this phenomenon. Given this fact, in this article we have tried to study the sources of dispute between states using a descriptive and analitical approach in the framework of theories of international relations and geopolitics.
    Keywords: conflict, dispute, nation, state, international relations, geopolitics
  • Hossein Arab Page 293
    The Middle East is the cradle of ancient civilizations and great religions It is a geopolitical, geo-economic and strategic area. To describe it, expressions such as a global hub, an intersection between Eurasia and Africa, a sensitive area, a crescent of crisis etc. are repeatedly used in the literature of international relations, emphosizing the importance of the regim.Oil discovery added to the importance of Great powers in defining their strategic interests consider this region vital for their security and trade relations. Hence the peace and stability are tiedy to all aspects of security in this region. National security and national power have a positive correlation with effective international and regional security. It shows that the power of national geopolitical weight cannot easily be measured due to its dual nature of hard and soft dimensions. However, its measurement could be carried out by considering territorial, economic, social, cultural, political, special, scientific and technological, military, and ultra-boundary factors, In this article, by relying upon four land, economic, cultural and social components and 37 indices, the author tries to answer the question that how national power in the Middle East and Iran in 1404 is to be evaluated by using a descriptive- analytic methodology, collected information were analyzed. The results show that: 1- Middle East countries including, Iran, Turkey, Saudi Arabia and Egypt have the potential to be regional powers. 2- The independent political life of some of the region's oil states, now considered among the richest countries, will confront serious challenges when energy ressources are exchausted and will deal a heavy blow to the unity and strength of the moderate coalition. 3- Iran's size and its great potentials and vast natural and human resources along with good diplomacy can highten its status to become the first regional power.
    Keywords: Middle East, national power, power components, indicators, assessment, comparison
  • Abbas Maleki Page 329
    This article tries to explain new relations between India and the United States based on assessing opportunities and threats as well as weaknesses and strengths as periceived by the two sides. Then, the author tries to draw lessons from these new relations for devising new relations between Iran and India.