فهرست مطالب

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا سادات موسوی، سید جمال فرج الله حسینی* صفحات 7-20
    هدف تحقیق حاضر، بررسی راهکارهای آموزشی تاثیرگذار بر ارتقاء مدیریت نوآوری در تعاونی های تولید کشاورزی و روستایی استان تهران است. روش تحقیق از نوع همبستگی می باشد و به لحاظ گردآوری داده ها از نوع غیر آزمایشی (توصیفی) و بر مبنای هدف از نوع کاربردی است. 695 نفر از مدیران و اعضای هیئت مدیره تعاونی های کشاورزی و روستایی استان تهران جامعه آماری را تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران 128 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با تایید استادان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تعدادی از کارشناسان وزارت تعاون و سازمان تعاون روستایی به دست آمد و پایایی ابزار پژوهش نیز با انجام آزمون مقدماتی از طریق تکمیل 30 پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف بین 98/0-87/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSSV16 صورت گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که به نظر اکثر پاسخگویان تاثیر راهکارهای آموزشی بر ارتقاء مدیریت نوآوری در تعاونی های تولید کشاورزی و روستایی در حد زیاد بود. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین راهکارهای آموزشی با ارتقاء مدیریت نوآوری در تعاونی های کشاورزی و روستایی در سطح 1 درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین سن و سابقه عضویت با ارتقاء مدیریت نوآوری در تعاونی های کشاورزی و روستایی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد که راهکارهای بازدید از مراکز علمی - پژوهشی فعال در زمینه نوآوری در بخش کشاورزی و برگزاری دوره های آموزشی آشنایی با مدیریت نوآوری برای مدیران تعاونی 45 درصد از تغییرات ارتقاء مدیریت نوآوری در تعاونی های تولید کشاورزی و روستایی را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: مدیریت نوآوری، تعاونی کشاورزی و روستایی، راهکارهای آموزشی
  • الهه توکلی، سید مهدی میردامادی* صفحات 21-30
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر ترویج بازاریابی تخم مرغ شناسنامه دار انجام گردیده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات، از نوع غیرتجربی و برحسب روش همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان انجمن تخم مرغ شناسنامه دار به تعداد 70 نفر تشکیل دادند که از روش سرشماری استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ، به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه ها برابر با 766/0 محاسبه گردید. روایی محتوایی پرسشنامه نیز با نظرخواهی از کارشناسان و اساتید مرتبط با موضوع، تایید شده است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون بیانگر این موضوع بود که عوامل اجتماعی، بازاریابی، سیاست گذاری و اقتصادی بر ترویج بازاریابی تخم مرغ شناسنامه دار موثر بوده اند و حدود 79 درصد تغییرات متغیر وابسته این تحقیق را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر بازاریابی، تخم مرغ شناسنامه دار، ترویج بازاریابی
  • مهرداد نیک نامی، مریم عصار*، محمدصادق صبوری صفحات 31-46
    هدف کلی این تحقیق بررسی دانش باغداران استان سمنان در به کارگیری سیستم های آبیاری تحت فشار بود. این مطالعه از جنبه هدف از نوع کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- همبستگی بود و برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه نیز با کسب نظرات متخصصان ترویج کشاورزی و آبیاری و اعمال اصلاحات لازم بدست آمد. همچنین برای تعیین پایایی پرسشنامه، عملیات پیش آزمون در خارج از جامعه اصلی در مورد 30 نفر از باغداران مجری سیستم های آبیاری تحت فشار در باغات شهرستان سمنان صورت گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای متغیر دانش باغداران در زمینه سیستم های آبیاری تحت فشار 95/0 محاسبه گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل 984 نفر از باغدارانی بودند که سیستم های آبیاری تحت فشار را بکار گرفتند که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه این تحقیق 100 نفر برآورد گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، سابقه فعالیت باغداری، سابقه به کارگیری سیستم آبیاری تحت فشار، شرکت در کلاس های آموزشی ترویجی، مشاهده فیلم های آموزشی ترویجی، تماس با مروجان، مطالعه نشریات ترویجی و بازدید از سیستم های آبیاری تحت فشار با متغیر دانش باغداران در به کارگیری مناسب سامانه های آبیاری تحت فشار رابطه مثبت و معناداری داشتند. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه گام به گام نیز بیانگر آن بود که متغیرهای پیش بین میزان تماس با مروجان و میزان شرکت در کلاس های ترویجی 15 درصد از تغییرات متغیر وابسته دانش باغداران در به کارگیری مناسب سیستم های آبیاری تحت فشار را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: دانش، سیستم های آبیاری تحت فشار، باغداران، استان سمنان
  • سلیمان رسولی آذر*، سعید فعلی صفحات 47-60
    هدف کلی این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر ارتباط بین ترویج و تحقیق کشاورزی بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای ساختارمند بود که روایی آن با کسب نظرات اصلاحی گروهی از متخصصان و پایایی آن به وسیله آزمون آلفای کرونباخ (84/0=α) تایید گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارشناسان ترویج کشاورزی استان آذربایجان غربی در سال 91- 1390 بود (381N=) که از این میان، تعداد 180 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و خوشه ایبه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند (180n=). نتایج تحقیق نشان داد که سازگاری دستاوردهای تحقیقاتی با فرهنگ، ارزش ها و نیازهای جامعه روستایی، احساس نیاز و مسئولیت کارگزاران ترویج نسبت به لزوم برقراری ارتباط و همچنین گویه توانایی کارگزاران ترویج در شناخت مسایل و مشکلات روستاییان مهم ترین راهکارها در ارتباط بین ترویج و تحقیق کشاورزی هستند. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، عوامل موثر بر ارتباط بین ترویج و تحقیق کشاورزی در نه عامل خلاصه شدند که شامل عوامل انگیزه کارگزاران ترویج و تحقیق برای همکاری با یکدیگر، توانایی و تخصص کارگزاران ترویج و تحقیق، کاربردی بودن دستاوردهای تحقیقاتی، برنامه ریزی مشترک فعالیت ها، رقابت درون سازمانی بین ترویج و تحقیق، تعداد کافی کارگزاران ترویج و تحقیق، ثبات ساختاری سازمان تات، تمایل بین دو سازمان برای ارتباط و ارائه فقط خدمات ترویجی توسط کارگزاران ترویج بودند. این عوامل توانستند 74 درصد از واریانس عوامل موثر بر ارتباط بین ترویج و تحقیق کشاورزی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، تحقیق کشاورزی، کارشناس ترویج کشاورزی، ارتباط تحقیق و ترویج، تحلیل عاملی، استان آذربایجان غربی
  • مژگان طیب زاده، فرهاد لشگرآر* صفحات 61-72
    هدف کلی تحقیق شناسایی الزامات توسعه مهارت های کارآفرینی زنان روستایی استان قم می باشد. این پژوهش کاربردی و غیرآزمایشی (توصیفی) و از نوع پیمایشی به شمار می رود. ابزار عمده تحقیق پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر 77 نفر از زنان روستایی کارآفرین می باشد. یافته ها نشان داد وضعیت مهارت کارآفرینی اکثر زنان روستایی در حد مطلوب می باشد (4/43 درصد). نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد متغیر الزامات فردی به تنهایی حدود 8/26 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمود که این بدان مفهوم است که متغیر مزبور بیشترین تاثیر را در توسعه مهارت های کارآفرینی زنان روستایی داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه مهارت های کارآفرینی، زنان روستایی، استان قم
  • میترا فرزانه فر*، اسدالله متاجی صفحات 73-85
    تحقیق حاضر به سنجش اثربخشی دوره های آموزشی- ترویجی کارشناسان در حفاظت از منابع طبیعی با تاکید بر اکوسیستم های جنگلی پرداخته است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی و باز پسین (معطوف به گذشته) است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه کارشناسانی (414 نفر) است که در سال 1387 در دوره های آموزشی شرکت نموده اند. جمعیت مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران برابر با 180 نفر محاسبه شد. در این تحقیق به منظور انجام نمونه گیری از میان جامعه آماری موجود، از روش نمونه گیری تصادفی استفاده گردید. شیوه اجرای تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفت. نتایج حاصل از ضریب همبستگی اسپیرمن نشان می دهد که بین متغیر های سطح تحصیلات، دفعات شرکت در دوره های آموزشی، انطباق اهداف دوره با نیازهای کارشناسان، مناسب بودن مکان برگزاری دوره، نو بودن مطالب آموزشی، مناسب بودن محتوای آموزشی، رضایت از آموزشگر، تسلط آموزشگر به موضوعات آموزشی، تجربه کاری آموزشگر، استفاده از بحث گروهی، بازدیدهای علمی، آموزش عملی و وسایل کمک آموزشی با متغیر اثربخشی دوره های آموزشی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، انطباق اهداف دوره با نیازهای آموزشی کارشناسان، استفاده از آموزش عملی و استفاده از بحث گروهی نقش مثبتی در اثربخشی دوره های آموزشی داشته اند. ضمن اینکه متغیرهای مذکور 50 درصد از تغییرات متغیر وابسته، اثربخشی دوره های آموزشی را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، دوره های آموزشی ترویجی، منابع طبیعی، اکوسیستم های جنگلی
  • سیده مرضیه رازقی*، حسین شعبانعلی فمی، روح الله رضایی صفحات 87-106
    تحقیق حاضر با هدف اصلی بررسی عوامل تاثیرگذار بر میزان تمایل کشاورزان به تجهیز مزرعه خود به فناوری انرژی های تجدید پذیر در شهرستان تفرش صورت پذیرفت. تحقیق حاضر از نظر نحوه گردآوری داده ها، غیرآزمایشی (توصیفی) و بر حسب روش همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی کشاورزان فعال در واحدهای بهره برداری دهقانی شهرستان تفرش در چهار دهستان بازرجان، رودبار، خرازان و کوه پناه تشکیل دادند (2470N=) که بر اساس جدول کرجسی- مورگان، تعداد 300 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و متخصصان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه بیشتر از 75/0 بود. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که 3/32 درصد از تغییرات متغیر وابسته میزان تمایل به تجهیز مزرعه به فناوری انرژی های تجدیدپذیر را هفت متغیر تمایل به نصب فناوری انرژی خورشیدی در صورت حمایت دولت، تمایل به تغییر الگوی کشت فعلی، پذیرش خطرات سرمایه گذاری فناوری خورشیدی، کسب اطلاع از تلویزیون در مورد منابع انرژی تجدیدپذیر، تنوع فعالیت های تولیدی، اعتماد به پروژه های تامین انرژی از خورشید یا بقایای گیاهی و هزینه سالانه برق منزل، تبیین کردند.
    کلیدواژگان: منابع انرژی تجدیدپذیر، نظام بهره برداری دهقانی، تمایل، فناوری انرژی های تجدیدپذیر
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی*، امیر حسین علی بیگی، سمیره صی محمدی صفحات 107-123
    تحقیق حاضر با هدف بررسی الگوی پذیرش فناوری IPM در بین باغداران شهرستان دالاهو در قالب مدل پذیرش فناوری دیویس به انجام رسیده است. جامعه ی آماری 130 باغدار شرکت کننده در برنامه IPM هستند که 97 نفر آنان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. پرسشنامه ای محقق ساخته شامل 9 بخش اصلی طراحی شد. ضریب آلفای کرونباخ 77/0 پایایی پرسشنامه را در جمع آوری داده های مورد نیاز نشان می دهد. به منظور تعیین اعتبار سازه ای و برازش مدل طراحی شده از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلاتساختاری نیز بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که بین عوامل فردی و سازمانی با درک مفید بودن و بین ویژگی های نوآوری با درک آسانی کاربرد رابطه معکوسی وجود دارد، در حالی که بین سایر عوامل رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. با توجه به شاخص های برازش به دست آمده در تحقیق، برگزاری کلاس های با کیفیت بالاتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: الگوی پذیرش فناوری دیویس، مدیریت تلفیقی آفات (IPM)، باغداران
|
  • Pages 7-20
    The purpose of this study was to examine the role of educational strategies in promoting innovation management in agricultural and rural cooperatives of Tehran province. This research is a "descriptive- correlation research". The total population of this study is all general managers and board members of agricultural and rural cooperatives in Tehran province and based on the Cochran formula, 128 respondents were selected through proportionate random sampling method. Validity of questionnaire was confirmed by faculty members of Department of Agricultural Extension and Education, Islamic Azad University, (Science and Research Branch of Tehran) and experts from the Ministry of Cooperatives and Rural Cooperative organization. The reliability of questionnaire was measured by measuring the Cronbach alpha of thirty questionnaires and it was determined to be between 0/87- 0/98. Analysis of data was used through SPSS software version 16. The results of the study show the impact of educational factors on promoting innovation management in agricultural and rural cooperatives in Tehran province were high. The results of correlation show that there was a positive meaningful relationship between educational approaches and promoting innovation management, while there was a negative meaningful relationship between age and years of membeship with promoting innovation management. Results of stepwise multiple regression analysis indicated that visiting research and scientific centers and training courses about innovation management explained 45 percent of the variation in perception of respondents about promoting innovation management in agricultural and rural cooperatives.
    Keywords: Innovation Management, Agricultural, Rural Cooperatives, Educational
  • Pages 21-30
    The purpose of this research was to identify factors affecting the marketing extension of labeled eggs. This was an applied type research and non experimental/correlation methods were used. The statistical population of this research included 70 experts in Association of Labeled Eggs. Validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability measured by using Cronbach alpha coefficient (0/76). The results of multiple regression analysis indicated that social, marketing, policy, and economic factors explained about 79 percent of marketing extension of labeled eggs.
    Keywords: Marketing Factors, Labeled Egg, Marketing Extension
  • Pages 31-46
    The main purpose of this research was to investigate factors enhancing gardener’s knowledge in utilizing under pressure irrigation systems in the Semnan Province. This is an applied type research and descriptive/correlational was used. Questionnaire was the main instrument instrument and its content and face validity was confirmed by a panel of experts. In order to determine the reliability of questionnaire, a pre test was done and 30 respondents were selected to collect the data. Cronbach’s alpha coefficient for variable of gardener’s knowledge has been calculated to be 0.95. Statistical population of this research was consisted of 984 gardeners that have utilized under pressure irrigation systems during and by using Cochran formula, 100 respondents were selected as sample size. Results of this research showed that educational level, working experience, experience of applying under pressure irrigation system, attendance in extension courses, watching extension films, contacting with extension agent, using extension publications and visiting under pressure irrigation systems had significant and positive relationship with gardener’s knowledge in utilizing under pressure irrigation systems. Results of stepwise multiple regressions also indicated that 15 percent of variation in variable of gardener’s knowledge in utilizing under pressure irrigation systems had explained by contacting with extension agent and attendance in extension courses.
    Keywords: Knowledge, Under Pressure irrigation systems, Gardeners, Semnan Province
  • Pages 47-60
    The main aim of this study was to identify factors affecting the linkage between research and extension based on agricultural experts opinions.. The research instrument was a structured questionnaire. The validity of questionnaire was obtained by a panel of experts. The reliability of questionnaire was obtained by pilot test. The Cranach's alpha coefficient for questionnaire was 0.86. The population of this research consisted of agricultural experts in West Azerbaijan province of Iran (N= 381). By using a stratified –cluster randomized sampling technique 180 people were selected. The findings show that adaptability of research findings with culture, values and needs of the rural community, felt needs and responsibility of extension agents in establishing linkage and ability of extension agents to identify problems of rural population was the main solutions in linkage between research and extension. By using factor analysis methods, affective factors for linkage between agricultural extension and research was summarized in nine factors, namely motivation of research and extension agents to work together, capability and expertise of extension agents and research units, applied research findings, joint planning activities, inter organizational competition between extension and research, sufficient number of extension and research agents, structural stability of research and agricultural extension, research and education organization, willingness between the two organizations to communicate together and providing extension services only by extension units. These factors could explain 74 percent of affective factors for linkage between research and extension.
    Keywords: Agricultural Extension, Agricultural Research, Extension agents, linkage between research, extension. Factor analysis, West Azerbaijan province
  • Pages 61-72
    The goal of this research is to identify the requirements of entrepreneurship skills development of rural women in the Qom province. The research is applied type and non experimental and survey method is used. The instrument for the research is questionnaire. The research statistical society is 77 rural women entrepreneurs in the Qom province. The findings show that the entrepreneurship skill condition for most of the rural women is desirable (43/3 percent) the stepwise regression results showed that the individual requirements explain 26/8 percent of changes in dependent variable that means had the highest impact on rural women entrepreneurship skills.
    Keywords: entrepreneurship skills development, rural women, Qom province
  • Pages 73-85
    This research is about assessing the effectiveness of the extension and education courses for experts about protection of natural resources with particular emphasis on forest ecosystems. This research was an applied type research with a descriptive-correlation and retroactive method. The target population includes the experts who took part in those training courses at 2008 (N=414). The sample population was 180 respondents who were selected by random sampling method. The data was collected by using questionnaire and analyzed by SPSS win. The results acquired through the spearman coefficient correlation showed that there was correlation between educational level, the number of attendance in the training courses, the conformity of the educational objectives with the educational needs of the participants, appropriate location of classes, the novelty of the educational materials, the suitability of the educational subjects, consent from the instructor, instructor’s ability to teach educational subjects, instructor’s experience in his/her job; using group discussions, scientific visits, scientific instruction and educational aids with effectiveness of training courses. The results from the multi-variable regression showed that the variables including the educational level, the conformity of the educational objectives with the educational needs of the participants, using scientific instruction and group discussion had a positive role in the effectiveness of the training courses. At the same time, the above cited variables determine %50 of the changes of the dependent variable, effectiveness of the training courses.
    Keywords: Effectiveness, Extension, Education Courses, Natural Resources, Forest Ecosystems
  • Pages 87-106
    The main purpose of this survey research was to study effective factors on farmer's willingness to equip their farms to renewable energies technology in the Tafresh Township. A descriptive- survey method was used for collecting the data. The statistical population of the study consisted of 2470 small farmers working in the smallholder farming systems of the region. According to the Krejcie & Morgan, a sample size of 300 was selected by using the stratified random sampling technique. A questionnaire was used to collect the data. A panel of the experts confirmed validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. The Cronbach alpha's coefficient for the main scales of the questionnaire was higher than 0.75. The results of a regression analysis showed that 32.3 percent of variances of effective factors on farmer's willingness to equip their farms to renewable energies technology were explained by the seven variables including: willingness to install solar energy technology in the case of government support, willingness to change the current crop pattern, accept the risk of investing on solar technology, getting information from television about renewable energy resources, diversification of production activities, confidence to projects of taking energy from solar or plant debris and annual cost of home electricity.
    Keywords: Renewable energy resources, Smallholder farming system, Willingness, Technology of renewable energies
  • Pages 107-123
    This study aimed to investigate the technology adoption of IPM technology among orchard farmers of Dalahoo Township by means of Davis, Technology Acceptance Model. The statistical population consisted of orchard farmer’s Kermanshah Province attended in IPM program (N= 130) that 97 of them were selected as sample through simple random sampling technique. A researcher- made questionnaire consist of nine main sections was designed. Cronbach,s alpha cofficient of 0/77 showed that the questionnaire was reliable in gathering data. In order to determine the construct validity and fitting the designed model, factor analysis and structural equation modeling was used. Results showed that there was an inverse relationship between individual and organizational factors with perceived usefulness and between innovation factors with perceived ease of use, while there was a significant positive relationship between other factors. Based on findings, implementing training courses with better quality for orchard farmers are recommended.
    Keywords: Davis, s technology acceptance model, Integrated Pest Management (IPM), Orchard farmers