فهرست مطالب

بیمارستان - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1393)

مجله بیمارستان
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین یغفوری، احمد صحرایی*، سیده فاطمه خلیفه لو صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    منطقه 3 شهر زاهدان جزء محروم ترین مناطق استان و کشور می باشد. هدف این پژوهش، ارزیابی نحوه توزیع مراکز بهداشتی درمانی (بیمارستان) و مشخص کردن نواحی محروم از این خدمات در منطقه 3 شهر زاهدان با توجه به استانداردها و ضوابط مکان یابی بیمارستان بود.
    مواد و روش ها
    برای دستیابی به نتایج دقیق با امکانات سامانه GIS داده های مکانی از روی نقشه های رقومی و خطی تهیه و داده های توصیفی با استفاده از آمار و مشاهده میدانی گردآوری گردید و به پایگاه اطلاعاتی متصل شد. افزون بر آن از مدل AHP برای تعیین اولویت ها در مکان یابی بهینه فضاهای شهری به منظور احداث بیمارستان در این شهر اقدام شد.
    نتایج
    منطقه مناسب که با هاشور ویژه خود از سایر نواحی تفکیک شده، برای برپایی یا استقرار کاربری های وابسته به مراکز بهداشتی درمانی برای ارائه خدمات در سطح محله ای در نظر گرفته شد. همچنین در منطقه کاملا مناسب دو نقطه جدید برای استقرار بیمارستان پیشنهاد شد. محدوده های نامناسب و کاملا نامناسب نیز در نقشه پایانی برای منطقه 3 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این تحلیل نشان می دهد که با توجه به سرانه های شهری، جمعیت و مبحث دسترسی نیاز کنونی شهر زاهدان به مراکز درمانی پیشنهاد ساخت دو مرکز بیمارستانی جدید است که در نقشه پایانی نمایه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، مکان یابی بیمارستان، مدل AHP، نرم افزار GIS، منطقه 3 شهر زاهدان
  • محمد عرب، مسلم شریفی*، محمود محمودی، بهمن خسروی، روزبه هژبری، علی اکبری ساری، بتول احمدی، فرخ افتخار صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر حاکمیت بالینی به عنوان مدلی برای تبیین اصول بهبود مستمر کیفیت در خدمات سلامت معرفی شده است.این بررسی در نظر دارد با استفاده از ابزار سنجش جو سازمانی حاکمیت بالینی میزان آمادگی بیمارستانهای مورد مطالعه را برای اجرای برنامه های حاکمیت بالینی مورد بررسی قرار دهد.
    مواد و روش ها
    این بررسی در 14 بیمارستان دولتی و غیر دولتی واقع در شهر تهران برای ارزیابی وضعیت آمادگی این بیمارستانها برای اجرای حاکمیت بالینی انجام شد.بدین منظور 800 نفر از پزشکان و پرستاران شاغل در این بیمارستانها مورد پرسش قرار گرفته اند.داده ها در نرم افزار SPSSنسخه 17و با استفاده از آزمون های همبستگی و مقایسه میانگین ها و همچنین آماره های توصیفی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان دهنده آمادگی هر دو نوع بیمارستان دولتی و غیر دولتی برای اجرای برنامه حاکمیت بالینی بود. یافته های حاصل از بررسی میدانی نشان داد که میانگین امتیاز جو سازمانی حاکمیت بالینی در بیمارستانهای مورد بررسی (14/3) بالاتر از حد متوسط(5/2) است.
    نتیجه گیری
    این بررسینشان داد که آمادگی لازم برای اجرای برنامه های حاکمیت بالینی در بیمارستانها در حد قابل قبولیوجود دارد.با این حال با اجرای حاکمیت بالینی تلاش می شود استراتژی واحد و جامعی برای بهبود مستمر کیفیت در خدمات بالینی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، جو سازمانی، بیمارستان، ایران استاد گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • احسان زارعی*، فرشته فرزیانپور، بهروز پورآقا، پروین عباسی بروجنی، مریم محمدزاده جمالیان صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    شناخت نیازهای توسعه ای اولین گام مهم و یک فرایند کلیدی در یک اقدام توسعه مدیریت سیستماتیک است. این مطالعه با هدف ارزیابی نیازهای توسعه و پرورش مدیران از دیدگاه مدیران میانی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. نمونه های مطالعه 227 نفر از مدیران میانی شاغل در 16 بیمارستان وابسته به این دانشگاه بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه 42 آیتمی بود که پایایی و روایی آن تایید شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 17 و با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در مولفه نقش های مدیریتی شاخص طراحی و نوآوری، در مولفه مهارت های مدیریتی شاخص مهارت های انسانی، در مولفه توانایی های مدیریتی شاخص توانایی های روحی روانی، در مولفه ویژگی های شخصیتی شاخص اعتماد اجتماعی، در مولفه ذهنیت فلسفی شاخص جامعیت در تفکر و در مولفه دانش مدیریتی شاخص رهبری بیشترین اهمیت و نیاز را از دیدگاه مدیران میانی داشته است.
    نتیجه گیری
    مدیران هر سازمانی برای انجام وظایف مدیریتی خود به ایفای نقش های مدیریتی خاص سازمان خود می پردازند. برای ایفای هر چه بهتر نقش های مدیریتی نیاز به توسعه مهارت ها، توانایی ها، دانش، شخصیت و ذهنیت فلسفی دارند.
    کلیدواژگان: توسعه مدیریت، مولفه های توسعه و پرورش مدیر، بیمارستان های دولتی
  • شیرین نصرت نژاد، ابوالقاسم پوررضا*، مریم معینی، حسن حیدری صفحات 37-44
    زمینه و هدف
    افزایش هزینه های تشخیصی و درمانی، باعث شده که پوشش تمامی هزینه های سلامت از حیطه بیمه پایه (اجتماعی) خارج گردد و در نتیجه ورود بیمه های خصوصی به خدمات درمانی را میسر گردد. با توجه به اهمیت روز افزون بیمه درمان خصوصی در جامعه و نقش پررنگ آن در سلامت، در این پژوهش سعی خواهد شد که متغیرهای اثرگذار بر تقاضای بیمه درمان خصوصی مورد بررسی قرار گیرد تا با شناخت این عوامل شرکتهای بیمه بتوانند در برنامه ریزی های به رونق این شاخه بیمه ای کمک کرد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی است. که داده ها از طریق پرسشنامه از 950 خانوار در سطح شهر تهران با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایسه مرحله ای جمع آوری گردید و تخمین مدل از طریق روش های اقتصاد سنجی مبتنی بر مدلهای دوبخشی پروبیت و توزیع ارزش فرین انجام گرفت
    نتایج
    نتایج تخمین مدل نشان داد برخورداری از بیمه پایه، چکاب سالیانه، ورزش منظم، دارا بودن منزل شخصی و بازنشستگی اثر مثبت و معنی دار بر تقاضای بیمه درمان خصوصی داشته است. در مقابل، تقاضای این بیمه نامه ها برای کسانی که عادت به بستن کمربند ایمنی داشتند و بین افراد مسن تر کمتر بوده است.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه فاکتورهای موثر بر تقاضای بیمه درمان خصوصی در ایران شناسایی گردید که شناسایی این متغیرها به سیاستگذاران کمک میکند که شرایط لازم برای گسترش پوشش بیمه درمان خصوصی فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: بیمه درمان خصوصی، تهران، تقاضا
  • سید جمال الدین طبیبی، سمیه حیدری، امیر اشکان نصیری پور، سید مرتضی حسینی شکوه، احمد عامریون*، مطهره مشایخی صفحات 45-54
    زمینه و هدف
    بیمارستان به عنوان مهمترین و اصلی ترین مرکز ارائه خدمات بهداشتی درمانی می باشد. بی شک مدیریت مناسب و موثر این مرکز درمانی میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین عملکرد وظایف مدیریتی مدیران حرفه ای و غیر حرفه ای در بیمارستانهای منتخب تهران از نظر کارکنان بود.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش توصیفی جامعه مورد مطالعه کارکنان ده بیمارستان منتخب تهران بود. برای انجام این پژوهش از پرسشنامه حاوی 41 سئوال استفاده گردید که اعتبار علمی آن توسط افراد خبره و پایائی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (90 درصد) تائید شد. پس از ورود داده ها در نرم افزار SPSS، برای توصیف داده ها از جداول توزیع فراوانی، نمودارها و شاخص های مرکزی و پراکندگی بهره گرفته شد. برای سنجش همبستگی احتمالی میان متغیرهای مطالعه از ضریب همبستگی توافقی C استفاده شد.
    نتایج
    در حیطه های وظایف مدیریت(برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی و کنترل) پاسخ ها مدیران حرفه ای در مقایسه با مدیران غیر حرفه ای روندی افزایشی از گزینه به ندرت تا همیشه را داشت و ضریب همبستگی توافقی C ارتباط آماری معنی داری را میان این حیطه ها و نوع مدیران(حرفه ای و غیر حرفه ای) نشان دادکه به ترتیب عبارت از003/0 P=، 006/0 P=، 001/0 P=و0001/0 Pبود.
    نتیجه گیری
    آموزش حرفه ای مدیران جهت انجام وظایف مدیریتی در بیمارستانها یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: بیمارستان، مدیران حرفه ای و غیر حرفه ای، وظایف مدیریت
  • حجت رحمانی، فرخ افتخار، جلال سعیدپور، مسلم شریفی*، روزبه هزبری صفحات 55-62
    زمینه و هدف
    این مطالعه تلاش دارد تا با استفاده از چارچوب پیمایش دنیسون،ابعاد و شاخص های فرهنگ سازمانی را در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مورد بررسی قرار داده و از این رهگذر با شناخت نقاط قوت و ضعف،راهکارهای عملی جهت بهبود وضعیت ارائه دهد.
    مواد و روش ها
    مطالعه کاربردی حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود که به صورت میدانی اجرا گردید.جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل در ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بود که بر اساس لیست کارکنان و به روش تصادفی سیستماتیک 110 نفر انتخاب گردیدند. برای گردآوری اطلاعات از پیمایش فرهنگ سازمانیدنیسونبهره گرفته شد که به وسیله آن فرهنگ کلی سازمان و هر یک از ویژگی ها و شاخص های آن مورد سنجش قرار گرفته و نتایج با میانگین های جهانی مقایسه گردید.
    نتایج
    امتیاز کلی فرهنگ سازمانی در وضعیت متوسطی(8/2) قرارداشت و امتیاز چهار ویژگی اصلی نیز در فاصله 6/2 - 9/2 در نوسان بود.در شاخص های دوازده گانه بیشترین امتیاز(1/3)متعلق به ارزشهای بنیادین و کمترین (2/2) مربوط به مشتری مداری و توسعه قابلیت ها(4/2) بود که به عنوان نقاط قابل بهبود در فرهنگ سازمان مورد مطالعه شناخته شد.
    نتیجه گیری
    امتیازات فاصله قابل توجهی با میانگین های جهانی نشان می دهداما در مقایسه با مطالعات داخلی تفاوت چندانی ندارد. ضعف فرهنگ سازمانی در دو شاخص مشتری مداری و توسعه قابلیتها می تواند قابلیت تطابق این سازمان با تغییرات محیطی، عملکرد مطلوب سازمان را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهداشت و درمان صنعت نفت، مدل دنیسون
  • فیض الله اکبری حقیقی، زهره کوهی رستمکلایی*، ابوالقاسم پوررضا، عباس رحیمی فروشانی صفحات 63-74
    زمینه و هدف
    تعهد سازمانی یک نگرش مهم شغلی و سازمانی است که بیانگر میزان وفاداری افراد به سازمان می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان تعهد سازمانی پرستاران شاغل در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، واحدهای پژوهش، 363 پرستار کارشناس و کارشناس ارشد شاغل در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که به شیوه تصادفی انتخاب و ابزار جمع آوری اطلاعات را که شامل پرسشنامه دو قسمتی اطلاعات فردی و تعهد سازمانی بود تکمیل نمودند. از آمار توصیفی و آزمونهای آماری تی مستقل، آنالیزواریانس یکطرفه، کروسکال والیس و من ویتنی جهت تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تعهد سازمانی پرستاران (15/32±87/65)و کلیه ابعاد آن (عاطفی، مستمر و تکلیفی) در سطح متوسط قرار داشت. یافته ها بیانگر ارتباط بین سمت (001/0>P) بخش محل خدمت(001/0>P)، سنوات خدمت (03/0=P) و بیمارستان محل خدمت(004/0=P) با تعهد سازمانی پرستاران بود. هیچ یک از مشخصات فردی با تعهد سازمانی ارتباط معنادار نداشتند(05/0
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، پرستاران، بیمارستان
  • لیلا والی، محسن امینی زاده، طاهره شریفی، نادیا ارومیه ای، سعید میرزایی، راحیل قربانی نیا* صفحات 75-86
    زمینه و هدف
    تکنسینهای اورژانس 115 در طول یک روز کاری با تنش های زیادی رو به رو هستند. به یقین این فشارهای روحی در کیفیت ارائه خدمات آنها اثرگذار خواهد بود و در واقع این امر می تواند تهدیدی برای ساکنان منطقه تحت پوشش پایگاه اورژانس مربوطه به حساب آید. این مطالعه با هدف مشخص نمودن شایعترین عوامل تنش زا در تکنسینهای اورژانس 115 شهر کرمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 140 نفر از تکنسین اورژانس 115 مشارکت کردند. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد و داده ها توسط پرسشنامه روا و پایای عوامل تنش زای پرستاران جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 18 و آزمون های همبستگی پیرسون، اسپیرمن و رگرسیون انجام شد.
    نتایج
    عامل تنش زایی مراقبت از بیمار با میانگین 24/3 بیشترین و عامل تنش زای فیزیکی با میانگین 64/2 کمترین میانگین را به خود اختصاص دادند. تجزیه و تحلیل حاصل از رگرسیون نشان داد که عامل تنش زایی محیط فیزیکی با عامل سن (034/0=p) و عامل تنش زایی مدیریتی با متغیر جنسیت (047/0=p) و سطح تحصیلات افراد (05/0=p) ارتباط معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    در تکنسین های اورژانس 115 عوامل موثر بر ایجاد تنش، عوامل مراقبت از بیمار و فردی می باشد. لذا توصیه می شود مدیران اورژانس با ارائه راهکارهایی در جهت کاهش تنش شغلی تکنسین های اورژانس به افزایش کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی در آنان کمک نمایند.
    کلیدواژگان: تکنسین های اورژانس، تنش شغلی، عوامل تنش زا
  • حسین درگاهی*، فائزه فروزانفر، محمد بختیاری، زینب رجب نژاد صفحات 87-96
    زمینه و هدف
    وسایل و تجهیزات پزشکی در تشخیص، درمان، آموزش و بازتوانی بیماران نقش مهمی دارند. به دلیل عدم وضعیت مطلوب آنها از نظر قابلیت استفاده، تعمیر و نگهداری در حوزه مدیریت تجهیزات پزشکی تغییرات اساسی و پردازش مجدد انجام شده است. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت مدیریت تجهیزات پزشکی با رویکرد ارزشیابی معیار و قابلیت استفاده به منظور پردازش مجدد در سال 1391انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی به روش مقطعی در 8 بیمارستان عمومی آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار مطالعه برگه مشاهده محقق ساخته در مورد وضعیت مدیریت تجهیزات پزشکی و پرسشنامه نیلسون در خصوص قابلیت و نحوه استفاده از دستگاه ها بود که توسط سرپرستاران بخش های ICU، CCU و اتاق عمل با کمک سرپرست تجهیزات پزشکی هر بیمارستان در 56 بخش تکمیل و داده های جمع شده در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    نتایج
    بخش های مورد مطالعه از نظر مدیریت تجهیزات پزشکی وضعیت مطلوبی نداشتند.از نظر معیارهای قابلیت و نحوه استفاده از دستگاه ها و کاربری نظام اطلاعات الکترونیک، شرایط مطلوبی در این بیمارستان ها مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه به ویژه در زمینه قابلیت استفاده از دستگاه های پزشکی، لزوم کسب آگاهی بیشتر کاربران، روش های ارزشیابی و ارتباط مناسب با صاحبان تجهیزات پزشکی در بکارگیری این معیارها در ساخت تجهیزات پزشکی و آشنایی مدیران و سیاست گذاران تجهیزات پزشکی با مفاهیم پردازش مجدددر راستای انتخاب و خرید دستگاه های کارآمد را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: تجهیزات پزشکی، قابلیت استفاده، مدیریت، بیمارستان
  • امین عطوفی، عرفان خوارزمی، علیرضا یوسفی *، علیرضا حیدری صفحات 97-104
    زمینه وهدف
    مدیران با شناخت و پیش بینی انگیزه های نیروی انسانی می توانند زمینه فعالیت و بازدهی واقعی آنان را در جهت اهداف سازمانی فراهم نمایند. از آنجا که در مراکز بیمارستانی، انگیزه های کاری چندان مورد توجه قرار نمی گیرد،این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه اهمیت عوامل بهداشتی-انگیزشی در دو بیمارستان شهید فقیهی و کوثر شیراز انجام شد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه مقطعی، جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بیمارستان های شهید فقیهی و کوثر شیراز بود. 150 نفر در هر بیمارستان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی در مطالعه شرکت نمودند. پرسشنامه پژوهش براساس تئوری هرزبرگ طراحی شد. روایی آن توسط خبرگان و صاحب نظران در دسترس تایید شد و مقدار آلفای کرونباخ آن 950/ محاسبه گردید. برای انجام تحلیل های آماری این پژوهش از نرم افزارSPSS و آزمونt استفاده شد.
    نتایج
    مهمترین عوامل بهداشتی «امنیت شغلی» و «سرپرستی و نظارت» و مهمترین عوامل انگیزشی «کسب موفقیت» و «شناخت و قدردانی» بود. عوامل بهداشتی دارای اهمیت بیشتری نسبت به عوامل انگیزشی در هر دو بیمارستان بود.عوامل بهداشتی و انگیزشی در بیمارستان کوثر دارای میانگین امتیاز بیشتری نسبت به بیمارستان شهید فقیهی بودند.
    نتیجه گیری
    در بیمارستان خیریه کوثر عوامل بهداشتی و انگیزشی نسبت به بیمارستان دولتی شهید فقیهی از نظر کارکنان اهمیت بیشتری داشت. لذا شایسته است مدیران این بیمارستانها با توجه به تفاوت های سازمانی از نظر مالکیت اقدامات انگیزشی مناسب را در جهت ارتقاء کیفیت و بهره وری بیمارستانها انجام دهند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، عوامل بهداشتی، عوامل انگیزشی، انگیزش، تئوری هرزبرگ، شیراز
|
  • H. Yaghfoori_A. Sahrai *_S. F Khalifelo Pages 9-20
    Background
    Zone 3 of Zahedan City includes the most deprived areas in province and country. The purpose of this research was assessing the distribution of the health care center (hospitals) and determining the underserved areas based on hospital locating concidering standards and criteria.
    Materials And Methods
    In order to achieve accurate results based on GIS software, spatial and descriptive data using statistics and field observation gathered and connected to database. Besides, AHP Model used to set priorities in locating the optimal urban spaces for building hospitals in the city.
    Results
    Suitable zone with special symbol severance divide from another zones was determine to develop landuse based on dependency to health care centers aimed at providing services in local level. Similarly, two Places recommended constructing health care centers in complete suitable zone. Unsuitable and compeletly Unsouitable zones was determined in zone three of zahedan city in finaly map.
    Conclusion
    study analysis based on urben percapita, population and needed availibilty to health care centers suggests that Zahedan city need two new hospitals setting which has been indexed on final map.
    Keywords: Landuse of Urban Planning_Locating Hospital_AHP Model_GIS Software_Zone 3 of Zahedan City
  • M. Arab, M. Sharifi*, M. Mahmoudi, B. Khosravi, R. Hojabri, A. Akbari Sari, B. Ahmadi, F. Eftekhar Pages 21-28
    Background
    In recent years, clinical governance introduced as amodel to determine continuous quality improvement principals in health services. This study considers assessing the readiness of selected hospitals clinical governance programsimplementation by using CGCQ instrument.
    Material And Methods
    The survey was conducted in 14 private and public Hospitals in order to assess hospitals’ readiness to clinical governance programs implementation in Tehrancity. In this regards, 800 health professionals including physicians and nurses were inquired. Collected data analyzed by SPSS17 using correlation coefficient, mean comparison and descriptive tests.
    Results
    Based on study results, both private and public hospitals had readiness to implement clinical governance program. Results of field survey revealed mean score of organizational climate of clinical governance (3.14) is higher than average score (2.5) in selected Hospitals.
    Conclusion
    This survey demonstrated the necessary readiness to implement clinical governance programs is in an acceptable rangein assessed hospitals. Moreover, there is a big effort to use a unique and comprehensive strategy with the intention ofcontinuous quality improvement in health services.
    Keywords: Clinical Governance, Organizational climate, Hospital, Iran
  • E. Zarei *, F. Farzianpour, B. Pouragha, P. Abbasi Borogeni, M. Mohammadzadeh Pages 29-36
    Background
    Identification of development needs is a first important step in a systematic management development effort. This study aimed at assessing management development needs from the viewpoint of middle managers of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted in the hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. The population study was 227 of middle managers employed in 16 hospitals. Data were collected using a 42-items questionnaire which its reliability and validity was confirmed. Data were analyzed using main components analysis in software SPSS17.
    Results
    designing and innovation indicator among managerial roles, human skills indicators in managerial skills, psychological abilities among managerial talents, social trust in personal characteristics, comprehensive thinking indicator in philosophic mindedness and leadership in managerial knowledge components were the most important from the perspective of the middle managers.
    Conclusion
    managers play the specific managerial roles in order to perform their managerial tasks. They need to develop administrative skills, abilities, knowledge, personality and philosophic mindedness to play the best managerial roles.
    Keywords: Management Development, Manager Development Components, Public Hospitals
  • Sh Nosratnejad, A. Purreza *, M. Moieni, H. Heydari Pages 37-44
    Background
    Nowadays Social health insurance does not cover all health expenditures because of increasing cost of diagnosis and treatment services which results in private insurer entry to health market. This study is aimed to determine key indicators which have important effect on the demand for private health. This identification of indicators leads to better planning for prospering private health insurance.
    Material and Method
    This is a a descriptive and analytical study. The data were collected by questionnaires which has been filled by a sample of 950 households. The samples had been chosen by three-stage cluster sampling. The model had been estimated by econometric methods based on models of Probit and extreme value distribution.
    Result
    The result indicated that having basic health insurance, doing exercise each day routinely, having regular medical checks, being landlord and being retired raised the probability of demand for private health insurance. On the other hand, demanding private health insurance is less common among older adults and people who use to wear seat belts.
    Conclusion
    Identification of important factors which influence the demand for private health insurance would assist policy makers to provide essential structures for expanding private health insurance coverage.
    Keywords: Tehran, Demand, private health insurance
  • S. J Tabibi_S. Heidari_A. A Nasiri_Pour_M. Hosseinishokouh_A. Ameryoun*_M. Mashayekhi Pages 45-54
    Background
    Hospital is the most important health care services provider center.Undoubtedly, properand effective management performance can be very important. This study aimed at assessing professional and non-professional managers’ performance among selected hospitals in Tehran.
    Materials And Methods
    In thisdescriptive study the population was staffs of ten selected hospitals in Tehran. With the intention of performing the study, a 41-items questionnaire was used which confirmed its validity by experts and its reliability by Cronbach alpha(=90).After data entry in SPSS software,frequency distribution tables, diagrams and central tendency and dispersion were used. With the intention of measure probable correlation Contingency Correlation Coefficient - C was utilized.
    Results
    The comparison betweenprofessional managers’ responses with non-professional ones revealed an incremental trendfrom “seldom” to “always” in all domains of management functions (including planning, organizing, coordinating and control)and Contingency Correlation Coefficient - C indicated statisticallysignificant relation between domains and types of managers (professional and non-professional)P = 0.003, P = 0.006, P = 0.001, P0.0001 respectively.
    Conclusion
    Managers’ professional education is inevitable for hospital managing duties.
    Keywords: Hospital, Professional, Non, professional Managers, Management duties
  • Rahmani, Eftekhar, Saeedpour, Sharifi *, Hojabri Pages 55-62
    Background
    This study attempts to review dimensions and indicators of organizational culture in Petroleum Industry Health Organizations utilizing Denison navigation framework and provide practical solutions to improve the situation based on strengths and weaknesses identification.
    Material And Methods
    Thisapplied study was a descriptive - analytical one which performed using field assessment.Population study included all staffs of the organization's headquarters in Petroleum Industry Health Organization using systematic random sampling based on employeeslist and 110 staffs were selectedfinally. SurveyingOrganizational Culture Denison (DOCS, 2007) was used for data collectionin which the overall cultureOrganization and its characteristics and indicators were measured and the results compared with the global average.
    Results
    The overall score of the corporate culture was in the middle status (2.8) and score of four maincharacters had fluctuation in the range 2.6 to 2.9. Fundamental values (3.1) had the most score and customer orientation (2.2) and development of capabilities (2.4) obtained the least scores in 12th indicators which these two indicators were identified as significant points to improve organizational culture.
    Conclusion
    The scores revealed considerable distance with average global rates, but the scores are similar to other Iranian studies. The weakness of organizational culture in two indicators including “customer orientation” and “development of capabilities”can affect optimal organization performance through organization's compliance ability with environmental changes
    Keywords: Organizational Culture, Petroleum Industry Health Organization, DenisonModel
  • F. Akbari Haghighi, Z. Koohi Rostamkalaee *, A. Pourreza, A. Rahimi Forshani Pages 63-74
    Background
    Organizational commitment is an important occupational attitude which demonstrates personnel staffs liability for their organization. This study aimed at assessing the level of nurses’ organizational commitment in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2011.
    Materials And Methods
    In this cross - sectional study, 363 nurses with BS and MS degree who employed in selected hospitals of TUMS were chosen using random sampling method. Data were collected using a 2-section questionnaire including demographic variables and organizational commitment. With the intention of data analysis, descriptive statistics, independent t -test, chi square, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney tests were conducted. Significant level assumed at 0.05.
    Results
    Study results confirmed that organizational commitment and its all dimensions (affective, continuous and normative) were in moderate level (65.87± 15.32). The Level of organizational commitment had significant relation to job position (P<0.001), ward type (P<0.001), years of experience (P=0.03), and the hospitals (P=0.004). There was no significant relationship between demographic variables and organizational commitment (P>0.05).
    Conclusion
    Since, None of the demographic variables revealed significant association with organizational commitment and occupational and organizational factors had significant relation with organizational commitment, it seems that personal factors should not be considered as the main criteria of recruiting committed nurses
    Keywords: Organizational Commitment, Nurse, Hospital
  • L. Valim., Amini Zade, T. Sharifi, N. Oroomiei, S. Mirzaee, R. Ghorbani Nia* Pages 75-86
    Background
    EMS technicians are faced with numerous stressful situations during a working day. These mental tensions may significantly effect on delivered services quality actually. This situation can be considered as a threaten risk for people who use the EMS. This study aimed to determine the most common stressful factors influencing the EMS technicians in Kerman. Materials
    Methods
    In this cross-sectional study 140 EMS technicians participated. Sampling method was census and data collection was done by using a valid and reliable nursing tension factors questionnaire. Data analyzing was performed by SPSS software version 19 using Pearson correlation coefficient, Spearman and regression tests.
    Results
    The most and least common stressful factors were patient care (Mean=3.24) and environmental tension (Mean=2.64) respectively. Regression analysis revealed significant relation between age and environment tension factors (β = -0.155, p=0.034,) and managerial stressful factors had significant relation with gender (β= -2.955, p= 0.047) and educational level of EMS technicians (β= -0.23,p=0.05).
    Conclusion
    Patient care and personal factors cause stressful situations among EMS technicians. Therefore, it is recommended emergency managers to provide strategies toward decreasing job stress in order to improve the quality of working life and organizational commitment to help EMS technicians.
    Keywords: EMS technicians, Job Stress, stressful factor
  • H. Dargahi*, F. Forouzanfar, M. Bakhtiari, Z. Rajabnejad Pages 87-96
    Background
    Medical devices have important role in patients’ diagnosis, treatment, education and rehabilitation. Because of undesirable situation in usability, fixing and maintaining of medical devices, essential modifications and reprocessing was conducted in medical devices management field. This study aimed at determination of medical devices management with criteria evaluation and usability approaches with the purpose of reprocessing in 2012-2013.
    Materials and Methods
    This descriptive study was performed as a cross sectional one among eight generals teaching hospital of Tehran University of Medical Sciences. The study questionnaire was a self-designed check list about medical devices management evaluation and Nielsen questionnaire about devices usability which completed by head nurses of CCU, ICU, OR wards with supervising medical devices staff of each hospital in 56 wards and collected data was analyzed by SPSS software.
    Results
    The assessed wards didn’t have required situation in view point of medical devices management. There were not desirable state about devices usability and using informational electronic system in these hospitals.
    Conclusion
    Study results specially recommended the necessity of more users’ knowledge achievement in usability field, evaluation methods and appropriate communication in using the criteria faced to medical devices manufacture persons, administrators and healthcare policy makers’ attention about reprocessing concepts toward selection and purchasing devices.
    Keywords: Medical devices, Usability, Management, Hospital
  • A. Outofi, E. Kharazmi, A. Yousefi *, A. Heidari Pages 97-104
    Background
    Managers can provide manpower motivations activity contexts and real efficiency through identifying and anticipating according to organizational goals. Since, today’s working motivations have not been realized in hospitals, this study aimed at determining and comparing the importance of hygiene-motivational factors in both Kosar and Faghihi hospitals in Shiraz.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional survey, study populations included all staffs of Kosar and Faghihi hospitals in Shiraz. One hundred fifty selected by stratified randomly sampling participated in the study.The study questionnaire was designed based on Herzberg theory. Questionnaire validity proved by available experts and Cronbach alpha calculated 0.95. Statistical analysis was done using SPSS software and independent t-test.
    Results
    The most important hygiene factors were "job security" and "supervision" and the most significant motivational factors were "success" and "appreciation". Hygiene factors are more important than motivational ones in both hospitals. Hygiene and motivational factors had more mean score in Kosar hospital compare to Faghihi hospital.
    Conclusion
    In the Kosar charity hospital hygiene-motivational factors were significant more than faghihi governmental hospital from the staff viewpoints. Hence, the directors of the hospitals should organize appropriate incentive actions owing to differences in terms of ownership toward quality improvement and efficiency of hospitals.
    Keywords: Hospital, Hygiene Factors, Motivational Factors, Motivation, Herzberg Theory, Shiraz