فهرست مطالب

مهندسی زراعی - سال سی و هفتم شماره 1 (تابستان 1393)

نشریه مهندسی زراعی
سال سی و هفتم شماره 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس محراب، مصطفی چرم، سعید حجتی صفحات 1-11
    به منظور بررسی تاثیر زئولیت غنی شده با آمونیوم و دو نوع بافت خاک بر خصوصیات رشدی گیاه گندم و کارایی مصرف آب، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه شهید چمران اهواز، در پاییز 1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 5 درصد و 10 درصد زئولیت خام، 5 درصد و 10 درصد زئولیت غنی شده با آمونیوم، تیمار کود شیمیایی (100 کیلوگرم در هکتار) و بافت خاک شامل لوم رسی و لوم شنی بودند. نتایج نشان داد که بافت خاک بر تمام فاکتورهای خصوصیات رشدی گندم و همچنین کارایی مصرف آب در سطح یک درصد اثر معنی دار داشت. درصد نیتروژن گیاه، وزن هزاردانه و عملکرد دانه در خاک لوم شنی نسبت به لوم رسی بالاتر بود. کارایی مصرف آب در بافت لوم رسی بیشتر از لوم شنی اندازه گیری شد. هیچ یک از تیمارهای زئولیتی بر کارایی مصرف آب اثر معنی داری نداشتند. بالاترین درصد نیتروژن گیاه در تیمار کود شیمیایی و 10 درصد زئولیت غنی شده با آمونیوم و بالاترین عملکرد دانه در تیمار 10 درصد زئولیت غنی شده با آمونیوم مشاهده شد. بیشترین میزان C/Nدر تیمار 10 درصد زئولیت خام و در بافت لوم شنی اندازه گیری شد. بنابراین با کاربرد بیشتر زئولیت غنی شده با آمونیوم و با مصرف کمتر کود شیمیایی می توان خصوصیات رشدی گیاه گندم را بهبود داد و از این طریق علاوه بر صرفه جویی در مصرف کودهای شیمیایی به کاهش آلودگی های محیط زیست کمک کرد.
    کلیدواژگان: گندم، زئولیت غنی شده با آمونیوم، بافت خاک، خصوصیات رشدی، کارایی مصرف آب
  • ارزیابی ارگونومی پوسچرکارگران بسته بندی خرما با روش REBA
    صفحات 13-22
    مطالعه حاضر با هدف تعیین و ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارگران سه کارگاه بسته بندی خرما انجام شده است. نتایج بدست آمده می تواند در ارایه راه های پیشگیری از آسیب های یاد شده مورد استفاده قرار گیرد و به تامین سلامت نیروی کار کمک نماید. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی وضعیت های بدنی 98 کارگر در شش وظیفه و 29 پوسچر کاری با استفاده از روش ارزیابی سریع کل بدنREBA ارزیابی شد و میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک بدست آمد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری t-test و2χ وآزمون نسبت ها مورد تحلیل قرار گرفت. 05/0 > p به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد. میانگین سن و سابقه کار افراد مورد مطالعه به ترتیب برابر(86/14∓9/34) سال و (79/5∓01/7) سال بدست آمد. 4/69درصد از افراد مورد مطالعه اظهار کردند که در طی 12 ماه گذشته حداقل در یک ناحیه از بدن دچار اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده اند. بیشترین اختلالات در ناحیه کمر(6/30درصد)، زانو(5/25درصد) و پا و قوزک پا(5/23درصد) گزارش شده است. همچنین نتایج حاصل از تکنیکREBA نشان داد در میان 29 پوسچر کاری بررسی شده، 19 پوسچر در سطح خطر متوسط قرار داشتند و انجام اقدامات اصلاحی در مورد آن ها ضروری است و 4 پوسچر در سطح خطر بالا قرار داشتند و اقدامات اصلاحی در مورد آن ها باید هرچه زودتر انجام شود. این مطالعه نشان داد که میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در بین کارگران کارگاه های بسته بندی خرمای مورد مطالعه بالا است. بر اساس نتایج بدست آمده، عمده ترین مشکل ارگونومیک در واحدهای مورد مطالعه پوسچر نامطلوب، بلند کردن و حمل دستی بار و خمش و پیچش کمر می باشد. انجام اقدامات اصلاحی جهت بهبود شرایط کارضروری است.
    کلیدواژگان: ارگونومی، اختلالات اسکلتی، عضلانی، ارزیابی سریع کل بدن(REBA)، کارگران بسته بندی خرما
  • نگین حسنوندی، احمد لندی، حمیدرضا متین فر، محمدحسن طاهرزاده صفحات 23-34
    شوری خاک و شور شدن اراضی مجاور یکی از پدیده های مخرب و محدود کننده توسعه کشاورزی می باشد؛ لذا برای تداوم کشاورزی پایدار این پدیده باید شناسایی، پایش و مدیریت شود. اولین گام در این راه، شناسایی مناطق شور و تهیه نقشه شوری خاک های کشور است. این تحقیق به منظور ارائه مدلی برای تهیه نقشه شوری با استفاده از داده های سنجنده ETM+ و مقادیر شوری در جنوب اهواز انجام شد. موقعیت مکانی نمونه ها با استفاده از تفسیر چشمی و تفاوت در بازتاب طیفی پدیده های مختلف تعیین گردید. نمونه برداری از عمق 15-0 سانتی متر انجام شد و هدایت الکتریکی آنها در عصاره اشباع اندازه گیری گردید. ارزش های طیفی هر یک از نمونه ها در باندهای مختلف استخراج و ارتباط بین ارزش های طیفی با مقادیر عددی شوری خاک بررسی شد. پس از تعیین باندهای مناسب برای شرکت در مدل، نتایج اولیه نشان داد که بین مقادیر شوری سطحی با باندهای 2 و 4 اصلی، شاخص روشنایی و شاخص پوشش گیاهی ارتباط معنی داری در سطح 1 درصد وجود دارد. با بررسی رابطه بین داده های طیفی و مقادیر عددی شوری خاک و همچنین بر اساس همبستگی بین آن ها، بهترین مدل رگرسیون خطی چند متغیره تعیین شد و در نهایت نقشه شوری بر اساس مدل رگرسیونی در محیط GIS تهیه گردید. میان مقادیر شوری واقعی و برآورد شده همبستگی معنی داری در سطح 1 درصد وجود دارد و ضریب همبستگی 772/0 می باشد. این امر نشان می دهد مدل بهدست آمده بر اساس اطلاعات ماهواره ای تخمین گر خوبی برای برآورد شوری سطحی خاک است.
    کلیدواژگان: نقشه شوری، لندست ETM+، همبستگی، جنوب اهواز
  • رضا صدقی، یوسف عباسپور گیلانده * صفحات 35-47

    ایجاد ساختمان مناسب در خاک به منظور رشد محصول از اهمیت زیادی برخوردار است و یکی از مشخصه های اصلی ساختمان خاک، اندازه ی خاک دانه ها است. راه های مختلفی برای نشان دادن وضعیت پایداری خاک دانه ها و درجه خردشدگی وجود دارد که تعیین میانگین وزنی قطر خاک دانه ها(MWD) یکی از آن ها است.محققان عموما (MWD)را مهم ترین معیار کمی به منظور بیان درجه ی خرد شدن خاک می شناسند.در این تحقیق تاثیر برخی از عوامل موثر بر خرد شدن خاک در ترکیب ادوات خاک ورزی اولیه و ثانویه شامل زیرشکن، گاوآهن برگرداندار و دیسک ثانویه (ترکیب خاک ورزی مرسوم در منطقه) به منظور تهیه ی زمین برای کاشت محصولات زراعی (غلات) مورد بررسی قرار گرفت که شامل محتوی رطوبتی خاک در دو سطح، سرعت پیش روی تراکتور در پنج سطح و لایه های عمقی شخم نیز در پنج سطحبود.آزمایش های مزرعه ای در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در قالب طرح کاملا تصادفی (CRD) با سه تکرار انجام شد. در این مقاله، یک مدل هوشمند، بر اساس رویکرد اصول مدل فازی ممدانی،که برای پیش بینی خردشدگی خاک طی عملیات خاک ورزی توسعه یافته شده، استفاده گردیده است. این مدل فازی شامل 50 قانون بود.نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی رطوبت، سرعت پیش روی و لایه های عمقی شخم به طور مجزا بر روی مقدار خردشدگی خاک معنی دار بود (سطح احتمال 1%). به طوری که با افزایش سرعت پیشروی و لایه های عمقی شخم و محتوی رطوبتی خاک،(MWD)به طور معنی داری افزایش یافت. هم چنین نتایج مدل فازی نشان داد که نقاط بهینه عوامل مورد بررسی برای اجرای یک شخم بهینه و مناسب در خاک شن لومی مورد بررسی که در آن تقریبا 50% خاک دانه ها در محدوده 5/0 تا 6 میلی متر توزیع شده باشند، به ترتیب برای رطوبت 16-12%، سرعت پیشروی 92/5 کیلومتر بر ساعت و لایه عمقی شخم 15 سانتی متر به دست آمد.

    کلیدواژگان: خاکورزی، خردشدگی خاک، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، رویکرد فازی
  • رویا زلقی *، علی اکبر صفری سنجانی صفحات 49-65

    گیاه پالایی روشی سازگار با محیط زیست برای برداشت آلاینده ها از خاک های آلوده، با کاربرد گیاهان است. این پژوهش برای ارزیابی توانایی گیاهان ذرت (zea mayse)، آفتابگردان (Helianthus annuus)، شاهدانه (Cannabis sativa) و کلزا Brassica napus)) کشت شده در خاک معدن سرب و روی آهنگران در برابر یک خاک کشاورزی (زراعی) برای انباشت فلزات سرب، روی و مس در شرایط گلخانه ای انجام شد. وزن خشک بخش هوایی و ریشه و غلظت فلزات در آنها، فاکتورهای ترابری و غنی سازی و ریخت های گوناگون فلزات در خاک اندازه گیری شد. توزیع سرب و روی در هر دو خاک به صورت باقیمانده>کربناته>آلی>تبادلی و توزیع مس به صورت باقیمانده> آلی> کربناته> تبادلی بود. کمترین و بیشترین غلظت سرب به ترتیب در بخش هوایی ذرت کشت شده در خاک کشاورزی و شاهدانه کشت شده در خاک معدن (50/25 و 30/301 میلی گرم در کیلوگرم) دیده شد. فاکتور ترابری سرب در دامنه 96/0-72/0 و به ترتیب آفتابگردان> شاهدانه> کلزا>ذرت، برای روی در دامنه 99/0-70/0 و به شکل آفتابگردان>ذرت>شاهدانه>کلزا و برای مس در دامنه 83/1-49/0 و به ترتیب آفتابگردان>شاهدانه>کلزا>ذرت بود. فاکتور غنی سازی سرب از 24/0 تا 48/0 به ترتیب در ذرت و شاهدانه دیده شد و برای روی نیز از 75/0 تا 01/1 به ترتیب در ذرت و آفتابگردان دیده شد. بیشترین فاکتور غنی سازی مس، در آفتابگردان (42/1) و کمترین آن در شاهدانه (39/0) دیده شد. نتایج نشان داد که هیچ یک از گیاهان بررسی شده بیش اندوز سرب، روی و مس نبودند. اما آفتابگردان و شاهدانه توانایی بیشتری در مقایسه با ذرت و کلزا برای انباشت سرب داشتند.

    کلیدواژگان: بیش اندوز عناصر سنگین، ذرت، آفتابگردان، شاهدانه، کلزا
  • کلثوم دالوند، سید عبدالله افتخاری صفحات 67-75
    کادمیم (Cd) یکی از فلزات سنگین می باشد که از طریق ریشه گیاهان جذب شده و در بخش های خوراکی گیاهان تجمع می یابد و تاثیر منفیبر روی سلامت افراد جامعه می گذارد. این مطالعه به منظور بررسی جذب و تجمع کادمیم در اندام های مختلف تربچه در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با تیمار کلرید کادمیم (0 (شاهد)، 30، 60 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و دو زمان برداشت (بلوغ تجاری(زمان اول) و یک هفته پس از بلوغ تجاری(زمان دوم)) با سه تکرار به صورت کشت گلدانی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران به اجرا درآمد. نتایج این تحقیق نشان داد میزان تجمع کادمیم در اندام های تربچه با افزایش غلظت کادمیم در خاک افزایش می یابد، به طوریکه بیشترین غلظت کادمیم در بخش های ریشه(35/79 میلی گرم در کیلوگرم در زمان دوم)، هیپوکوتیل (36 میلی گرم در کیلوگرم در زمان اول)، پوست هیپوکوتیل(45 میلی گرم در کیلوگرم در زمان اول)، دمبرگ (75/47 میلی گرم در کیلوگرم در زمان دوم)، برگ (4/95 میلی گرم در کیلوگرم در زمان دوم) در غلظت 60 میلی گرم در کیلوگرم خاک مشاهده شد. نتایج نشان داد که در تیمارکادمیم عمده تجمع مربوط به زمان اول می باشد و با گذشت زمان در برداشت دوم تجمع کادمیم در اندام های تربچه در حال افزایش بود. در بین اندام های مختلف تربچه برگ ها بیشترین تجمع کادمیم را به خود اختصاص دادند؛ بیشترین تجمع کادمیم به ترتیب در بخش های برگ، ریشه، دمبرگ، پوست هیپوکوتیل و هیپوکوتیل می باشد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، تجمع کادمیم، تربچه رقم سرخان، گیاه پالایی
  • وجیهه شاهرخ، شمس الله ایوبی صفحات 77-92
    این مطالعه به منظور بررسی تناسب اراضی منطقه زرین شهر و مبارکه واقع در غرب اصفهان به روش تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) برای کاربری های مهم منطقه انجام گرفت. برای انجام ارزیابی، ابتدا ساختار سلسله مراتبی متشکل از هدف، معیار، زیرمعیار و گزینه ایجاد شد. هدف، تعیین اولویت کاربری در هر واحد اراضی (32 واحد)، معیارها شامل تناسب خاک، تناسب اقلیم، سودآوری ناخالص، فاصله تا بازار فروش، دسترسی به شبکه آب، عواقب محیطی فیزیکی و عواقب محیطی شیمیایی و گزینه ها نیز عبارت از کشت گندم و کشت برنج بود. برای انجام مطالعات در منطقه به روش نظارت شده در واحدهای خاک با دانش کارشناسی، 39 خاک رخ تشریح و معیارها بررسی گردید. با استفاده از پرسشنامه های تکمیل شده (30 پرسشنامه) توسط کارشناسان و نرم افزار Expert Choice 2000، وزن های همه فاکتورها محاسبه شد؛ سپس با ضرب مقادیر واقعی استاندارد شده همه معیارها و زیرمعیارها در وزن های محاسبه شده، وزن نهایی هر یک از کاربری ها مشخص شد. نتایج نشان داد که حداکثر شاخص اراضی برای گندم در واحد 3-2 به میزان 4/77 و حداقل این شاخص در واحد 9-4 و به میزان 86/18 بود. بیشترین و کمترین مقدار شاخص اراضی برای برنج نیز به ترتیب 85/26 (در واحد 10-4) و 43/7 (در واحد 11-4) محاسبه گردید. بیشترین و کمترین وزن به ترتیب متعلق به معیار تناسب اقلیم و معیار فاصله تا بازار فروش با نرخ ناسازگاری 09/0 بود. نتایج این روش نشان داد که در همه واحدهای اراضی اولویت کاربری با کشت گندم می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اراضی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، گندم و برنج، زرین شهر و مبارکه
  • شایان شریعتی، حسینعلی علیخانی*، احمد علی پوربابایی، فاطمه شریعتی صفحات 93-107

    توانایی باکتری افزاینده رشد گیاه سودوموناس فلورسنس در افزایش عملکرد و جذب عناصر غذایی گیاه ذرت انجام گردید. بدین منظور از موادیمانند نانوذره مزوپورسیلیسی، ورمی کمپوست، بنتونیت و ترکیبی از این سه ماده به عنوان حامل بهره گیری کرده و پس از نگهداری زادمایه ها به مدت شش ماه، برای کشت گیاه زادمایه ها به دو روش مایه زنی به خاک و بذر مورد بهره برداری قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار، 3 تیمار زادمایه و 2 تیمار کودی دی آمونیوم فسفات، سوپرفسفات ساده و شاهد (فاقد کود فسفره) به دو روش مایه زنی به خاک و بذر انجام شد. پس از گذشت 60 روز از رشد گیاه ذرت برخی شاخص های رشد گیاه و غلظت برخی عناصر اندام هوایی گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد زادمایه باکتری سودوموناس فلورسنس به ترتیب 74، 46 و 1/22 درصد میزان فسفر اندام هوایی، عملکرد کل و کلروفیل را به طور معنی داری نسبت به گیاه شاهد افزایش داد (05/0 >P) اما تفاوت معنی داری با تیمارهای کود فسفری نشان نداد(P>0.05). زادمایه بر پایه ورمی کمپوست توانست به طور معنی داری آهن و روی اندام هوایی را به ترتیب 114 و 6/53 درصد نسبت به گیاه شاهد افزایش دهد(05/0 >P). مقایسات ارتوگونال بین دو روش مایه زنی به بذر و خاک نشان داد که در فاکتور فسفر اندام هوایی در رویه 5 درصد روش مایه زنی به بذر شایسته تر بوده و در دیگر فاکتورها تفاوتمعنی داری بین این دو روش دیده نشد(05/0 >P).

    کلیدواژگان: ذرت، سودوموناس فلورسنس، عناصر غذایی، نانوذره مزوپورسیلیسی، ورمی کمپوست
|
  • N. Mehrab, M. Chorom, S. Hojati Pages 1-11
    To evaluate the effect of two types of soil textures and zeolite enriched with ammonium on growth characteristics of wheat and water use efficiency، a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications in greenhouse condition was conducted at Shaid Chamran University in the autumn of 2011. Treatments were 5% and 10% of the raw zeolite، 5% and 10% zeolite enriched with ammonium، fertilizer treatment (100 kg ha-1) and soil textures were clay loam and sandy loam. The results showed that the soil texture significantly affected the growth characteristics of wheat and water use efficiency (P<0. 01). The plant nitrogen percentage، 1000-seed weight and seed yield were higher in sandy loam soil than in clay loam. Water use efficiency in sandy loam، was more than clay loam. None of the zeolite treatments had a significant effect on water use efficiency. The highest percentage of plant nitrogen fertilizer plants treated with ammonium-rich zeolite and 10%، respectively. The highest percentage of plant nitrogen was observed in chemical fertilizer treatment and 10% NH4+-zeolite and the highest seed yield was obtained in 10% NH4+-zeolite treatment. The highest C/N ratio was measured in treated with 10% raw zeolite in a sandy loam soil. Therefore، the application of ammonium zeolite enriched can be improved wheat growth characteristics and using less chemical fertilizer and thereby also saving on fertilizers helped to reduce environmental pollution.
    Keywords: Wheat, NH4+, zeolite, Soil Texture, Growth Characteristics, Water use efficiency
  • Ergonomic Evaluation of the Posture of Dates Packinghouse Workers by REBA Method
    Pages 13-22
    This study was conducted among dates’ packinghouse workers with the objectives of a) determining of MSDs prevalence and b) evaluating level of exposure to MSDs risk factors. The results of this study can be used to develop MSDs preventive strategies in the workplace and improve workers’ health. This study was a descriptive- analytic approach performed on 98 workers at 6 activities and 29 working postures by using REBA method. The prevalence of MSDs was obtained by using Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ). The data were analyzed by independent t-test، Chi-square and proportions test with P<0. 05 as the limit of significance. The average of age and job tenure was 34. 9±14. 86 and 7. 01±5. 79 years، respectively. The 69. 4% of the workers suffered from some kind of symptoms during the last 12 months. The highest prevalence was reported in lower back (30. 6%)، knees (25. 5%) and ankles/feet (23. 5%). The result of REBA evaluation method showed that 19 postures were at average risk and in need of necessary corrective action and 4 postures were at high risk and possible correction actions were necessary. This study demonstrated that WMSDs occurred at a high rate in the study population. Major ergonomic problems were found to be awkward postures، manual material handling، back rotation and bending. Furthermore، based on the REBA results، implementation of interventional corrective measures to reduce level of workers'' exposure to WMSDs risk factors was essential.
    Keywords: Ergonomics, Musculoskeletal Disorders, REBA, Date Packaging Workers
  • Negin Hassanvandi, Ahmad Landi, Hamid Reza Matinfar, Mohammad Hassan Taherzadeh Pages 23-34
    Soil salinity and salinization are destructive phenomena and limiting factors for agricultural development. Therefore، it is necessary to monitor and mange salinity. Identification of saline soils and production of saline soils maps are the first steps for their management. The objective of this study was to achieve a map of saline soils of the south of Ahvaz using ETM+ images. Soil sampling from 0-15 cm was accomplished using visual interpretations and differences in spectral reflection of various phenomena. Electrical conductivity (EC) was measured in soil paste. Spectral values of each sample were obtained in different bands and the relationship between spectral values and samples electrical conductivity was analyzed by determining correlated bands and selecting desirable bands for contributing to the model. The results showed that the correlation between electrical conductivity values with B4، B2 bands، brightness and SAVI was significant at 1% level. Using the correlation between satellite data (Landsat ETM+ 2010) and numerical value of soil salinity، salinity maps were produced in GIS. Finally، a salinity map was prepared using a multiple variable regression model. The accuracy of the produced map by electrical conductivity values showed that the correlation method in mapping soil salinity can be recommended.
    Keywords: Salinity Map, Landsat ETM+, Correlation, South of Ahvaz
  • R. Sedghi, Y. Abbaspour Gilandeh Pages 35-47

    Good soil structure is important for crop growth. One of the main characteristics of the soil structure، which affects the plant growth and its yield، is soil aggregate size distribution. There are several ways to characterize the stability of soil aggregates such as the mean weight diameter (MWD). Researchers generally use MWD as the most important criterion to express the degree of soil fragmentation of a loamy sand soil. In this study، the effects of soil moisture content at two levels، tractor forward speed at five levels and working depth at five levels were investigated on soil fragmentation for seedbed preparation using a combination of primary and secondary tillage implements of subsoiler، moldboard plow and disk harrow as conventional tillage combination in the region. Field experiments were carried out in the research field of University of Mohaghegh Ardabili based on a completely randomized design (CRD) with three replications. In this paper، an intelligent model based on Mamdani fuzzy model was developed to predict soil fragmentation during tillage practice. The model included 50 laws. Analysis of variance showed that the main effects of travel speed and working depth were significant on the soil fragmentation (at probability level of 1%). By increasing the forward speed، working depth and soil moisture content، MWD of aggregates significantly increased. Moreover، the interactive effect of speed and working depth was significant (at probability level of 1%). Also، using the fuzzy model، the optimum range of the investigated parameters was achieved 12-16% for moisture content of a loamy sand soil، 5. 92 km/h for travel speed and 15 cm for working depth.

    Keywords: Tillage, Soil Crumbling, Mean Weight Diameter of Aggregates, Fuzzy Approach
  • Roya Zalaghi, Ali Akbar Safari Sinegani Pages 49-65

    Phytoremediation، a relatively new and an environmentally friendly technology، is the use of plants for the removal of pollutants from contaminated soils. A greenhouse pot experiment was conducted to evaluate the heavy metal (lead، zinc and copper) accumulation of Zea mays، Helianthus annuus، Cannabis sativa and Brassica napus. Plants were grown in two soils; one from Ahangaran Lead-Zinc Mine، and the other from an agricultural soil. The shoot and root dry weight، heavy metal concentrations in shoot and root، translocation factor (TF)، Enrichment factor (EF) and heavy metal fractions were measured. The distribution of different lead and zinc fractions were revealed the following order: residual > carbonate > organic > exchangeable. However، for copper the order was as residual > organic > carbonate > exchangeable. The minimum lead concentration (25. 50 mg kg-1) was observed in Z. mays shoot tissue and the maximum (301. 30 mg kg-1) in C. sativa shoot tissue. Lead TF ranged from 0. 72 to 0. 96 and decreased in the following order: H. annus > C. sativa > B. napus > Z. mays. Zinc TF changed from 0. 70 to 0. 99 and as H. annus > Z. mays> C. sativa > B. napus، and copper TF turned from 0. 49 to 1. 83 and as H. annus > C. sativa > B. napus > Z. mays. The EF value of lead varied from 0. 24 for Z. mays to 0. 48 for C. sativa، from 0. 75 for Z. mays to 1. 01 for H. annus regarding to zinc، and the copper EF value ranged from 0. 39 for C. sativa to 1. 42 in H. annus. Although H. annus and C. sativa accumulated lead more than Z. mays and B. napus، none of the plants was hyperaccumulator for lead، zinc or copper.

    Keywords: Hyperaccumulator, Zea mays, Helianthus annuus, Cannabis sativa, Brassica napus
  • K. Dalvand, A. Eftekhari Pages 67-75
    Cadmium (Cd) is a heavy metal that is uptaken by plants، accumulates in edible parts of plants and negatively impacts human health. This study was conducted to investigate the uptake and accumulation of Cd in different parts of reddish. The experimental design was a factorial with complete block design using three levels of Cd (0، 30 and 60 mgkg-1) and two dates of harvesting (commercial maturity and one week after commercial maturity، called 1st and 2nd dates of harvesting) with three replications. The experiment was carried out using pots which were inserted at research farm of Shahid Chamran University of Ahwaz. Results indicated Cd accumulation in different parts of reddish as the Cd concentration rates increased. The highest Cd accumulation was in the roots (79. 35 mg kg-1) at the 2nd date of harvesting. The maximum Cd accumulated in hypocotyls (36. 0 mg kg-1) at the 1st date of harvesting، hypocotyls skin (45. 0 mg kg-1) at the 1st date of harvesting، and leaves (95. 4 mg kg-1) at the 2nd date of harvesting when 60 mg kg-1 of Cd was applied. The results also showed that Cd treatment maximizes Cd at the 1st date of harvesting and increases over the second time of harvesting in reddish organs. The order of Cd accumulation from the highest to the lowest concentration was leaves، roots، petioles، hypocotyls skin and hypocotyls.
    Keywords: Heavy metals, Cadmium Accumulation, Sorkhan Reddish Cultivar, Phytoremidation
  • V. Shahrokh, S. Ayoubi Pages 77-92
    This study was conducted to evaluate land suitability in Zarinshahr and Mobarakeh areas located in Isfahan Province using Analytical Hierarchy Process (AHP) technique. The hierarchy structure for evaluation was established to select the proper land use for 32 land units. Two alternative land utilization types (the cultivation of wheat and rice) were selected at the lowest level. The intermediate levels of the hierarchy were comprised of seven criteria for evaluating the alternative land uses including soil، climate، gross income، water resources، market، physical environmental impacts and chemical environmental impacts. The weight for each element was calculated using 30 questionnaires which were completed by experts and software EXPERT CHOICE 2000. Then the overall weight for each land use was obtained by multiplying standardized attributes and local weights. The results showed that maximum and minimum calculated land indices for wheat cultivation were 77. 4 (unit 2-3) and 18. 86 (unit 4-9) and for rice 26. 85 (unit 4-10) and 7. 43 (unit 4-11)، respectively. The climate suitability was the most important factor for selecting the proper land use، followed by soil suitability. The least importance was contributed to market accessibility. The inconsistency ratio related for all the matrices was 9 percent. The results of this study showed that the cultivation of wheat has higher performance for production in all land units.
    Keywords: Land Evaluation, Analytical Hierarchy Process, Wheat, Rice, Zarinshahr, Mobarakeh
  • S. Shariati, H. Alikhani, A. Pourbabaei, F. Shariati Pages 93-107

    In order to determine the effect of plant growth promoting bacteria Pseudomonas fluorescens on yield and nutrient availability in corn some special materials like mesoporous silica nanoparticles، vermicompost، bentonite and a mixture of all were inoculated by the bacteria and preserved for six months. Soil and seeds were treated by the inoculants. The experiment was set up in a randomized complete block design with three replications. The treatments comprised of three inoculants and two fertilizers including diammonium phosphate، single super phosphate and control (without any phosphorus fertilizer). After 60 days of corn emergence، some plant growth indices and the concentration of some elements in plant shoots were measured. The results demonstrated that Pseudomonas fluorescens inoculant significantly increased phosphorus shoot content، total yield and chlorophyll by 74، 46 and 22. 1%، respectively compared to the control treatment (P<0. 05)، but it did not show any significant difference with phosphorus fertilizer treatments (P>0. 05). The vermicompost inoculants could significantly (P<0. 05) increase zinc and iron contents of shoots by 114 and 53. 6%، respectively in comparison to the control treatment. Orthogonal comparisons of the two methods of seed and soil inoculation showed the efficiency of seed inoculation on shoot phosphorus at 5% level، but no significant difference was observed between these two methods for other measured characteristics (P>0. 05).

    Keywords: Corn, Mesoporous Silica Nanoparticle, Nutritional Elements, Pseudomonas fluorescens, Vermicompost