فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1392)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر سعدآبادی، علی اصغر پورعزت صفحه 5
    تغییرات اجتماعی، معمولا با هدف بهبود شرایط زندگی انسان واقع می شوند. با این حال، گاهی خود انسان فراموش می شود! انسان را باید به منزله کانون طرح های پیشرفت و بهبود در نظر گرفت و همواره باید این فکر را در برنامه های تغییر مدنظر قرار داد که ابتدا باید انسان ها را تغییر داد تا آن ها خودشان بتوانند شرایط و موقعیت زندگی خود را بهبود بخشند. تکریم و احترام به شخصیت انسان و حفظ حرمت انسانی، جایگاه خاصی در سیاست گذاری های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حضرت علیg داشت. پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از مدل سه شاخگی،[1] به بررسی توصیفی−تحلیلی اهداف و شاخص های توسعه و تعالی اجتماعی در سه شاخه رفتاری، ساختاری و زمینه ای در پرتو فرمایشات امام علیg بپردازد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه خبرگان و متخصصان علوم اسلامی، ارتباطات، علوم اجتماعی و علوم انسان شناسی هستند که در حیطه پژوهش، صاحب رای و صاحب نظرند. نمونه آماری پژوهش مشتمل بر 118 نفر از اساتید مجرب و صاحب نظر در حیطه های فوق الذکر بوده که به روش گلوله برفی انتخاب گردیده اند. در این پژوهش ابتدا به روش تحلیل مضمون، شاخص های پیشرفت و تعالی اجتماعی در پرتو رهنمودهای امام علیg مورد شناسایی قرار گرفتند؛ سپس کدهای اولیه با استفاده از نرم افزار MAXQDA چندین مرتبه مورد تحلیل و بازبینی قرار گرفته و 102 مولفه شناسایی گردید؛ سپس جهت آزمون نتایج از تکنیک دلفی فازی استفاده شد. در نهایت 60 مضمون پایه پیشرفت و تعالی انسانی از مجموعه داده ها شناسایی گردید. از 60 مضمون پایه تعالی اجتماعی، 33 عامل محتویی، 8 عامل ساختاری و 19 عامل زمینه ای مورد تایید نهایی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پیشرفت اجتماعی، دلفی فازی، علوی، تعالی انسانی
  • سیدمحمود نجاتی حسینی صفحه 37
    چه معنایی برای مرگ می توان تصور کرد؟ مردن را چگونه باید فهمید؟ با مرگ خود و مردن در لحظه سرنوشت چگونه مواجه می شویم؟ اینها سوالاتی وجودی هستند به قدمت تاریخ زیستن. ما برای زیستنی معنامند نیازمند مواجهه ای درست با مرگ خود و مردن دیگری هستیم. فرهنگ، زیست جهانی است که چنین مواجهه ای را می سازد. منبع این ساختن نیز همان روایت های علم و دین از مرگ و مردن است. برای تحلیل روایت علم اجتماعی، به سراغ ادبیات جامعه شناسی مرگ و مردن خواهیم رفت؛ و برای تحلیل روایت دانش دینی به کاویدن دو سر متن مهم در دانش دینی نهج البلاغه و مثنوی معنوی، خواهیم پرداخت. نتایج تحلیل روایت ها نیز به ترتیب در همین سه بخش خواهد آمد. وفق مقتضیات چنین پژوهش هایی به مناسب ترین روش نیز، تحلیل محتوای کیفی،[1] اتکا شده است. اما به لحاظ پرهیز ما از مفروض سازی و نظریه گرایی (که البته در جای مناسب خود امری است متعارف) این کاوش از جنس پژوهش های پدیدارشناختی نیز هست.
    کلیدواژگان: مرگ، مردن، دانش دینی، علم اجتماعی، نهج البلاغه
  • حسین بستان (نجفی) صفحه 65
    این مقاله به بررسی عوامل و پیامدهای بروز جنسیت در نظام آموزش و پرورش رسمی با رویکرد جامعه شناسی اسلامی می پردازد. جامعه شناسی اسلامی در الگوی مفروض این مقاله، بدون داشتن ادعای برخورداری از ویژگی منحصربه فردی از نظر روش های تجربی و فنون آماری، به طور عمده از لحاظ مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی و نیز از حیث جنبه های نظری، شامل جنبه های تبیینی، تفسیری و هنجاری، از رویکردهای موجود جامعه شناسی تمایز می یابد. زمینه مقایسه رویکرد اسلامی با رویکردهای رقیب، در بین بحث های اصلی مقاله، یعنی فرصت پیشرفت علمی، محتوای آموزش و ساختار مراکز آموزشی و نیز با اشاره ای گذرا به دیدگاه های جامعه شناختی، به ویژه موضع رویکرد فمینیستی و سپس بیان دیدگاه اسلام، فراهم شده است. این تحقیق نشان می دهد که رویکرد اسلامی با اسناد ارزش یکسان به علم آموزی مردان و زنان و با مفروض گرفتن برخی از تفاوت های طبیعی میان زن و مرد در کنار مشترک های فراوان آنها، از یک سو، در تبیین علی تمایزهای جنسیتی در آموزش و پرورش، تاثیر تفاوت های طبیعی دو جنس را نادیده نمی گیرد و از سوی دیگر، برخی از این تمایزها را به دلیل کارکردهای اجتماعی مثبت شان تجویز می کند.
    کلیدواژگان: جنسیت، آموزش و پرورش، جامعه شناسی جنسیت، جامعه شناسی اسلامی
  • سعید زارع، سیده حکیمه هاشمی صفحه 81
    دین و تعلقات دینی یکی از عوامل تاثیرگذار در مباحث و مسائل جمعیتی، بخصوص باروری، است که کمتر مورد توجه جمعیت شناسان قرار گرفته است. از آنجا که فرهنگ و عوامل فرهنگی از جمله عواملی است که باروری در گروه های دینی را دستخوش تغییر می کند و اغلب ادیان الهی به مسائل اجتماعی توجه نشان می دهند و افزایش موالید و باروری زیاد را توصیه می کنند هدف از بررسی در تحقیق حاضر شناخت تاثیر دین در سیاست های جمعیتی و باروری بوده است که برای دست یابی به این هدف، از روش تحقیق کتابخانه ای استفاده شده است.
    چارچوب نظری در پژوهش حاضر بر اساس تئوری های الهیات ویژه، ارتباط متقابل و تبیین نهادی می باشد، همچنین در این تحقیق نظر ادیان بزرگ از جمله: اسلام، مسیحیت و یهودیت در مورد جمعیت و باروری و تاثیر آنها بر سیاست های جمعیتی و کنترل موالید مورد بررسی قرارگرفته است. سوال اصلی این پژوهش این است که دین در سیاست های جمعیتی و باروری چه تاثیری داشته و آیا دین باعث تمایز رفتار باروری می شود؟
    کلیدواژگان: دین، جمعیت، باروری، سیاست های جمعیتی، اسلام، مسیحیت، یهودیت
  • حمید پارسانیا_روح ا رضوانی صفحه 99
    همواره یکی از دغدغه های اندیشمندان علوم انسانی، مباحث معرفت شناسی بوده است؛ هر چند درباره مبانی و رویکرد آن اختلاف دارند. پس از رنسانس، در غرب دو دیدگاه اقتصاد سرمایه داری و جامعه نگری روی مباحث معرفت شناسی تاثیر گذاشت. اما معرفت شناسی براساس مبانی اسلامی و از دیدگاه متفکران مسلمان، مبدا هستی شناسانه و وجودشناسانه دارد. اندیشمندان مسلمان، به ویژه فارابی، باتوجه به جامعیت نگری که درباره معرفت شناسی دارند، خاستگاه معرفت را سرچشمه گرفته شده از امور و متاثر از عوامل گوناگونی می دانند؛ از این رو، نقش عقل و عوامل غیبی در معرفت شناسی فارابی، جایگاه ویژه ای می یابد. معرفت شناسی فارابی براساس اصل وجود شناسانه است و از ابزار حس شهودی، عقل و وحی بهره می برد. اهمیت منابع معرفت شناسی فارابی در برجستگی نقش عقل، جهان غیب و اجتماع در آن است. عوامل تاثیرگذار بر معرفت از دیدگاه فارابی، دربرگیرنده عالم غیب، نوع غایت نگری، علل اجتماعی فرهنگی، تعلیم و تربیت، پایگاه اقتصادی، فضای سیاسی−اجتماعی، صفات نفسانی، جهان بینی، کنش های میان فردی و اراده افراد است.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، معرفت شناسی، عقل، جامعیت نگری
  • محمدرضا نیلی، ستاره موسوی، رضا همایی صفحه 119
    موضوع مقاله حاضر، بررسی ارتباط بین عوامل اجتماعی با نگرش دینی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است. پرسش های تحقیق درباره چگونگی ارتباط بین عوامل اجتماعی (خانواده، گروه همسالان، محیط آموزشی و رسانه های ارتباط جمعی) با نگرش دینی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان باتوجه به روش توصیفی از نوع هم بستگی پاسخ داده شد. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده همه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 1389-1390 بود که تعداد دانشجویان پسر 2213 نفر و دانشجویان دختر 3876 نفر و در مجموع 6089 نفر بودند و از این تعداد، 161 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم به تفکیک جنسیت و دانشکده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری به کار رفته در این پژوهش شامل دو پرسش نامه محقق ساخته (سنجش نگرش دینی و سنجش عوامل اجتماعی) است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که بین نمره نگرش دینی دانشجویان و مجموعه عوامل (خانواده، گروه همسالان، محیط آموزشی و رسانه های ارتباط جمعی)، 74/0رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، خانواده، گروه همسالان، محیط آموزشی، رسانه های ارتباط جمعی، نگرش دینی شهروندی، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • حسین محسنی سیف آبادی صفحه 143
    آزادی در دیدگاه امام خمینی6، هدیه ای الهی است و این نعمت را خداوند به پاس مقاومت و مبارزه های طولانی ملت مسلمان ایران به آنان بخشیده است. به اعتقاد امام6، آزادی از بزرگ ترین آرمان های انقلاب و نهضت اسلامی است و هیچ شخص و مقامی حق محروم کردن انسان ها را از آزادی خدادادی ندارد. ایشان به تمام ابعاد آزادی توجه داشته و تامین آزادی های عقیده، بیان، انتقاد، اجتماعات، مطبوعات، رسانه ها و غیره را وظیفه نظام اسلامی می داند. آزادی در ادبیات مبارزه ای امام6، همواره یکی از اهداف مهم بوده و این کلمه، در مبارزه های قبل از انقلاب، در بیانات شان به تکرار آمده است. ایشان آزادی را حق اولیه بشر می داند که از ابتدای خلقت به او بخشیده شده و حقی همانند حق حیات است که آدمی قبل از تشکیل جامعه و دولت از آن برخوردار است و دولت نیز موظف به پاسداری از حریم آن است. امام6 در اوج ارج نهادن به آزادی، آن را نتیجه یگانه پرستی می داند؛ چراکه اعتقاد به خدای یگانه سبب آزادی می شود و سلب آزادی، شرک را به ارمغان می آورد. این مقاله درصدد بررسی مفهوم آزادی در اندیشه امام خمینی6 است و نیز به انواع آزادی از دیدگاه ایشان می پردازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، آزادی، دین اسلام، آزادی سیاسی، عبودیت
|
  • Page 5
    Social changes have usually happened with the aim of improving the human condition. However, sometimes human has been ignored! Human should be regarded as the focus of improvement projects. This idea should always be considered in the programs related to the changes that humans have to be initially changed so they can improve their living conditions. Respecting human personality and maintaining his/her dignity has had special status in Imam Ali's (AS) political, economic and social policy makings. This study, by using 3c's model, was to have a descriptive-analytic investigation of objectives and indicators of social development and excellence in the three branches concerning behavior, structure and context in the light of the views of Imam Ali (AS). The statistical population of this study contained experts and scholars in Islamic sciences, communication, social sciences and anthropology. All were specialist in the field of research. The research sample consisted of 118 experienced professors and experts in the fields mentioned above, chosen through snowball sampling. In this study, first, by content analysis method, the indicators of social development and excellence were identified based on Imam Ali's guidelines. Then the initial codes have been reviewed and analyzed several times using MAXQDA and 102 components were determined. Then the fuzzy Delphi technique was used to test the results. At last, 60 basic themes concerning human progress and excellence of the data set were identified. From 60 basic themes of the social progress and excellence 33 factors related to content, 8 factors to structure and 19 factors concerning context which were finally confirmed.
    Keywords: Social development_Fuzzy – Delphi technique_Alavi_Human excellence
  • Page 37
    You can imagine what it means to die? How should we understand death? How we will face death and the decisive moment of dying? Though, these are existential questions as old as the history of life. To live significantly, we need a true encounter with our death and the other's dying. Culture is a kind of world life that makes such an encounter possible. This can be derived from narratives of science and religion concerning death and dying. To analyze the narratives of social science, the related literature of death and dying was investigated. Two important works in religious knowledge namely Nahj-albalagheh and Masnavi Manavi were studied to explore the narratives of religious knowledge. The results of these analyses were presented in three sections respectively. Complying with the requirements of such studies qualitative content analysis as the most appropriate methodology was used. To avoid from hypothesizing and theorizing–of course common in their suitable position- this study can be considered as phenomenological research.
    Keywords: Death, Dying, Religious knowledge, Social science, Nahj-albalagheh
  • Page 65
    This research paper investigated the factors and consequences of including gender in official educational system with an Islamic sociological approach. In the model assumed in this paper Islamic sociology, without claiming to have the unique feature of the experimental methods and statistical techniques distinguished from current sociological approaches mainly in terms of ontological and epistemological foundations as well as theoretical aspects including explanatory, interpretive, and normative aspects. Through the main discussions of this paper comparison of Islamic approaches with competing ones was provided. The major topics of discussion, presented in this paper, were opportunity for scientific progress; educational content and the structure of educational institutes; review of sociological views in particular feminist approaches and finally Islamic views. This study showed that Islamic approach with attributing equal value to acquiring knowledge by both men and women and assuming some natural differences between them along with their many common features has not disregarded the impact of natural differences of men and women in its causal explanation of gender differences in education in one hand, and has prescribed some of these differences due to their positive social functions in the other hand.
    Keywords: gender, education, Sociology of gender, Islamic Sociology
  • Page 81
    Religion and religious affiliations have been one of the contributing factors in the discussions and issues concerning population, particularly fertility that has mostly been disregarded by demographers. Since culture and cultural factors are considered as the elements that change the fertility among religious groups in one hand, and religions have focused on the social issues and have emphasized the importance of fertility and the increase of birthrate in the other hand, the aim of the present study was to investigate the influence of religion on population policies and fertility. To achieve this purpose, the library research method was used. The theoretical framework for this study was based on special theological theories, reciprocal interaction and institutional explanation. The study also considered the views of the major religions including Islam, Christian and Judaism on the population and fertility and their influence upon population policies and birth control. The main research questions were what impact religions have on population policy and fertility? And whether religions make a distinction between fertility behaviors?
    Keywords: Religion, Population, Fertility, Population policies, Islam, Christian, Judaism
  • Page 99
    One of the perennial concerns of scholars in the humanities and social sciences has always been epistemology. They disagree about its approach and principles, though. In west, after the renaissance, capitalist economy and society oriented views have affected the discussions concerning epistemology. But, epistemology, according to Islamic principles and the views of Muslim scholars has found ontological and existential foundations. Muslim scholars, especially Al-Farabi, regarding their comprehensive approach toward epistemology, considered the origins of knowledge derived from and influenced by a variety of factors. Hence, the role of wisdom and the knowledge of the unseen elements found a special status in Al-Farabi's epistemology. Al-Farabi's epistemology has been based on the principle of ontology and has used intuition, reason and revelation. The importance of Al-Farabi's epistemology was in highlighting the role of reason, the unseen world and society. Factors influencing knowledge, in Al-Farabi's view, have included the unseen world, purposive approach, sociocultural factors, education, economic status, sociopolitical climate, psychological features, worldview, interpersonal interactions and individuals will.
    Keywords: Ontology, Epistemology, Reason, Comprehensive approach
  • Page 119
    This study examined the relationship between social factors with religious citizenship attitudes of students at Isfahan University of Medical Sciences. Research questions about the relationship between social factors (including family, peer group, educational environments and mass media) with religious attitudes of students at Isfahan University of Medical Sciences were answered according to the descriptive correlation method. The statistical population of this research consisted of all university students in the 2010-2011 academic years. The number of male students was 2213 and the number of female students was 3876, a total of 6089 people. Considering the quantity a total of 161 cases based on stratified random sampling were selected, divided by gender and colleges. Measuring instruments used in this study included questionnaires, have been made by researcher, (namely assessment of religious attitudes and measuring social factors). The findings of this research showed that there was a significant correlation of 0/74 between the score achieved for religious attitudes of students and all the factors including family, peer group, educational environments and mass media.
    Keywords: Social Factors, family, Peer group, Educational environments, Mass media, Religious citizenship attitude, Students of Isfahan University of Medical Sciences
  • Page 143
    Freedom based on Imam Khomeini's (RA) thought was a gift from god and blessed by God through the resistance and long struggle of Muslim nation of Iran. According to Imam Khomeini, freedom was one of the greatest ideal of Iran's revolution and Islamic movement; nobody has authority to deprive people of God- given freedom. He noted to all aspects of freedom and knew the ensuring freedom of opinion, expression, criticism, assembly, press, media and etc. as the task of the Islamic state. Imam Khomeini, in his remarks on struggle, considered freedom as a major goal and this word was expressed repeatedly in his pre-revolution speeches. He considered freedom as the basic human right which was bestowed to him/her from the beginning of the creation. It is like the right to live that he/she benefitted from before the formation of society and government. Governments are obliged to protect its privacy. Valuing freedom highly, he knew freedom as the outcome of monotheism; as belief in god leads to the freedom of human and depriving others of freedom was equivalent to atheism. This paper was to investigate the concept and types of freedom in the thought of Imam Khomeini.
    Keywords: Imam Khomeini, Freedom, Islam, Political freedom, Devotion