فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1393)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا کوچکی، سید محمد سیدی، هما عزیزی، روشنک شهریاری صفحات 3-16
    در کنار اندازه بنه مادری، مقدار فسفر بنه زعفران از عوامل موثر در افزایش گلدهی زعفران است. به منظور بررسی نقش اندازه بنه مادری، کاربرد کودهای آلی و محلول پاشی عناصر میکرو بر گل دهی، عملکرد بنه و جذب فسفر در زعفران در شرایط کنترل شده، آزمایشی در سال 92-1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 24 تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. عامل اول، دوم و سوم این آزمایش به ترتیب شامل اندازه بنه مادری در سه سطح (1/0 تا 4 گرم (کوچک)، 1/4 تا 8 گرم (متوسط) و 1/8 تا 12 گرم (بزرگ))، منابع مختلف تغذیه آلی (کود گاوی (25 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (10 تن در هکتار)، کمپوست (10 تن در هکتار) و شاهد) و کاربرد عناصر میکرو (آهن + روی) در دو سطح (محلول پاشی و عدم محلول پاشی) بود. بر اساس نتایج آزمایش، بیشترین عملکرد بنه های دختری زعفران به طور معنی دار درنتیجه کاشت بنه های مادری با وزن بیش از 8 گرم (اندازه درشت) به دست آمد. در بین منابع تغذیه آلی، کاربرد کود گاوی بیشترین تاثیر را در افزایش معنی دار عملکرد بنه های دختری زعفران داشت. اثر محلول پاشی عناصر میکرو در افزایش عملکرد بنه های دختری زعفران معنی دار بود. علاوه بر این، بیشترین درصد و مقدار جذب فسفر در بنه های دختری زعفران به طور معنی دار درنتیجه کاشت بنه های مادری 1/8 تا 12 گرمی به دست آمد. با کاهش اندازه بنه مادری غلظت و مقدار جذب فسفر در بنه های دختری به طور معنی داری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: بنه های دختری، عناصر میکرو، ورمی کمپوست
  • حدیث کاوند، الهام کلبعلی، محمود صبوحی صفحات 17-30
    بخش کشاورزی برای تامین مطالباتی مانند تولید محصول بیشتر، آلودگی کمتر و تحقق خواسته های مصرف کنندگان با توجه به کمیابی فزاینده منابع، تحت فشار می باشد. با توجه به اهمیت کارایی در رشد بهره وری، این شاخص می تواند نقش مهمی را به ویژه در کشورهای درحال توسعه برای تکامل سیستم های کشاورزی در جهت تامین این مطالبات ایفا کند. هدف از این مطالعه بررسی انواع کارایی فنی، اقتصادی و تخصیصی برای تولیدکنندگان زعفران شهرستان قائن با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها بود. اطلاعات و داده ها از طریق تکمیل 50 پرسشنامه در سال زراعی 91-1390 جمع آوری شده است. نتایج نشان داده متوسط کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی در حالت بازده ثابت نسبت به مقیاس به ترتیب برابر با 86/0، 92/0 و 88/0 و در حالت بازده متغیر 89/0، 92/0 و 80/0 می باشد. همچنین برحسب نتایج به دست آمده، آموزش و مشاوره کشاورزان در استفاده صحیح از منابع در دسترس، ترویج و استفاده از فناوری های مناسب به گونه ای که باعث افزایش کارایی شود، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شهرستان قائن، کارایی اقتصادی، کارایی تخصیصی، کارایی فنی
  • قربانعلی اسدی، پرویز رضوانی مقدم، فاطمه حسن زاده اول صفحات 31-44
    زعفران (.Crocus sativus L) یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است. کاربرد صحیح عناصر غذایی در رشد بنه دختری و عملکرد گل زعفران دارای اهمیت ویژه ای است. به منظور مقایسه و بررسی تاثیر سطوح مختلف تغذیه خاکی و محلول پاشی با استفاده از کود کامل مخلوط بر تولید بنه های دختری و عملکرد گل زعفران، آزمایشی در سال های 1390 و 1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 سطح کودپاشی با کود کامل مخلوط (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) و 3 سطح محلول پاشی با کود کامل مخلوط (با غلظت 0، 5 و 10 در هزار) و در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثرات معنی دار تیمارهای تغذیه خاکی بر وزن بنه های دختری و همچنین تعداد و وزن گل و کلاله زعفران بود، اما بر تعداد کل بنه های دختری در واحد سطح تاثیر معنی داری نشان ندادند. تعداد و عملکرد بنه های دختری و گل زعفران تحت تاثیر غلظت های مختلف محلول پاشی و همچنین اثرات متقابل کودپاشی و محلول پاشی قرار نگرفتند. درمجموع نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف خاکی 150 کیلوگرم در هکتار کود کامل مخلوط در اوایل اسفندماه تفاوت مثبت و معنی داری در عملکرد گل تر و خشک (به ترتیب 120 و 963 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد کلاله تر و خشک (به ترتیب 5/45 و 90/7 کیلوگرم در هکتار کلاله خشک) و نیز وزن بنه های دختری زعفران (1646 گرم در مترمربع) نسبت به سایر تیمارها داشت، اما محلول پاشی عناصر غذایی در همین زمان نقشی در افزایش معنی دار عملکرد گل و بنه های دختری زعفران نداشت.
    کلیدواژگان: بنه دختری، کلاله زعفران، کودپاشی، محلول پاشی
  • حسین زارع حسینی، رضا قربانی*، محمدحسن راشد محصل، حسین رحیمی صفحات 45-58

    به منظور بررسی و مقایسه روش های شیمیایی و غیر شیمیایی مدیریت علف های هرز مزارع زعفران(Crucus sativus) آزمایش های مزرعه ای طی سال های 1388 تا 1390 در ایستگاه تحقیقات زعفران و گیاهان دارویی شهرستان گناباد به صورت طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 6 تیمار و سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل گیاه پوششی جو (Hordeum vulgare)، مالچ بستر قارچ، علف کش گالانت سوپر (هالوکسی فوپ-آر- متیل) (EC%10)، علف کش شوالیه (مزوسولفوروم + یدوسولفوروم) (WG%6)، وجین دستی و شاهد (عدم کنترل) بودند. به منظور تعیین قابلیت کنترل علف های هرز وزن خشک علف های هرز و نیز وزن خشک برگ، وزن ترگل و وزن خشک کلاله زعفران اندازه گیری و مقایسه شد. بررسی وضعیت علف های هرز مزرعه نشان داد که علف های هرز غالب در محل موردمطالعه شامل جو دره (Hordeum murinum)، جو موشی (Hordeum spontaneum)، ازمک (Cardaria draba) و بومادران (Achillea millefolium) بودند. علف کش شوالیه تاثیر قابل قبولی در کنترل علف های هرز برگ باریک و برگ پهن داشته اما به نظر می رسد این علف کش بر رشد گیاه زعفران نیز اثرات منفی داشته زیرا تراکم گیاه زعفران را در سال بعد در کرت های استفاده شده کاهش داد. علف کش گالانت سوپر علف های هرز برگ باریک را به خوبی کنترل نمود اما باعث کاهش عملکرد کلاله خشک و زیست توده برگ زعفران نیز شد. مالچ استفاده شده نتوانست علف های هرز را کنترل کند، اما باعث افزایش عملکرد نسبت به تیمار شاهد شد. گیاه پوششی جو تاثیر فراوانی در کاهش زیست توده علف های هرز برگ باریک و برگ پهن داشت. تیمار گیاه پوششی جو کم ترین زیست توده علف های هرز را سبب شده و همانند تیمار وجین دستی در کاهش زیست توده علف های هرز موثر بود. این گیاه پوششی به دلیل کنترل مناسب علف های هرز، عدم ایجاد اثرات نامطلوب بر گیاه زعفران و همچنین تولید یک محصول جنبی بر سایر روش های مطالعه شده در این تحقیق برتری داشت.

    کلیدواژگان: جو، علف کش، کلاله زعفران، گیاه پوششی، مالچ، وجین دستی
  • علیرضا کرباسی، فاطمه رستگاری پور صفحات 59-74
    کشاورزی شهرستان تربت حیدریه با توجه به امکانات و پتانسیل های موجود در زمینه منابع مختلف کشاورزی از امکانات ویژه ای برای کشت زعفران برخوردار است. در تحقیق حاضر با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی و سالنامه آمار بازرگانی خارجی برای سال زراعی 92-91 به بررسی مزیت نسبی تولید زعفران در شهرستان تربت حیدریه با استفاده از شاخص DRC و ماتریس تحلیل سیاسی PAM و در ادامه به بررسی مزیت نسبی صادرات زعفران پرداخته شد که به این منظور از شاخص های مزیت نسبی آشکارشده (RCA) و مزیت نسبی آشکارشده متقارن (RSCA) استفاده گردید. نتایج نشان داد شهرستان تربت حیدریه در تولید زعفران دارای مزیت نسبی است. همچنین بر طبق شاخص NPC قیمت بازاری محصول بیش از قیمت سایه ای آن است و لذا تولیدکننده از یارانه بهره برده است و از بازار محصول حمایت می شود. بر طبق معیار EPC نیز مداخله های دولت به سود تولید این محصول عمل کرده است و درمجموع از بازار نهاده و محصول حمایت می شود. درنهایت سودآوری خالص اجتماعی نیز در همه حالات مثبت می باشد. همچنین بر طبق هر دو معیار مزیت نسبی صادرات در سال های 2012-2004 کشورهای ایران، اسپانیا و یونان به ترتیب دارای اولویت مزیت نسبی صادرات در جهان می باشند درحالی که صادرات زعفران ایران ارزش افزوده بالایی ندارد لذا در راستای بهبود وضعیت کنونی، پیوستن به سازمان تجارت جهانی جهت کاهش تعرفه های صادرات، توجه به بازاریابی محصول و ارائه تسهیلات لازم ازجمله حمایت های ارزی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تربت حیدریه، ماتریس تحلیل سیاستی، مزیت نسبی آشکارشده، مزیت نسبی آشکارشده متقارن
  • سعید کامیابی، مجید حبیبی نوخندان، احمدرضا روحی صفحات 75-90
    مقاله حاضر، باهدف مشخص کردن معیارهای اقلیمی و شناخت رتبه عوامل موثر بر کشت زعفران و ارزیابی تاثیر آن در شهرستان رشتخوار از توابع استان خراسان رضوی انجام گردیده است. فرضیه اصلی تحقیق این است که شهرستان رشتخوار شرایط لازم، جهت کاشت و افزایش زیر کشت بردن، محصول زعفران را دارد و در طول تحقیق همواره این سوال مدنظر بوده که کدام یک از عوامل اقلیمی تاثیر بیشتری بر کشت زعفران در شهرستان رشتخوار داشته است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بر پایه گردآوری داده های ایستگاه های هواشناسی منطقه و عملکرد زعفران در منطقه موردمطالعه، دریک دوره ی ده ساله است. در این تحقیق با در نظر گرفتن عوامل اقلیمی موثر بر کشت زراعی زعفران از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و برای اولویت بندی نواحی روستایی دهستان های منطقه رشتخوار به منظور کشت اراضی استفاده شده است. فرایند تحقیق شامل گردآوری اطلاعات، محاسبات و تحلیل های آماری، ورود اطلاعات به نرم افزار Expert choice، خوشه بندی و ارزش گذاری معیارها و تلفیق اطلاعات بوده است. نتایج تحقیق نشان داد، در میان عوامل محیطی، بارش با ضریب (281/0) و دما با ضریب (137/0) بیشترین تاثیر را در کشت زعفران داشته اند. منابع آبی و تبخیر در این نظرسنجی نیز پایین ترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند؛ و در میان دهستان های این شهرستان، دهستان حسین آباد شرایط مناسب تری جهت کشت زعفران دارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، رتبه بندی، عوامل و عناصر اقلیمی، نرم افزار (Expert choice)
  • نسیم رضوانی، علی سروش زاده صفحات 91-104
    آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل و در چهار تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. در این آزمایش اثر پیش تیمار غلظت های صفر، 40، 80 و 120 پی پی ام محلول نانو نقره و بر هم کنش این تیمارها با شرایط تنش غرقابی و عدم تنش غرقابی بر روی ریشه های زعفران موردبررسی قرار گرفت. در شرایط بدون تنش غلظت های 40 و 80 پی پی ام نانو نقره تعداد ریشه را افزایش داد، اما طول ریشه با پیش تیمارهای آب و نانو نقره 40 پی پی ام در سطح اطمینان 99 درصد افزایش پیدا کرد. در شرایط تنش غرقابی کاربرد غلظت های 40 و 80 پی پی ام اثر تنش را بر تعداد ریشه جبران کرد و کاربرد غلظت 40 پی پی ام نه تنها موجب جبران اثر تنش روی طول ریشه شد، بلکه میزان این صفت را به بیشتر از میزان آن در شرایط شاهد بدون تنش افزایش داد. همچنین کلیه پیش تیمارها موجب جبران اثر تنش بر وزن خشک و وزن تر ریشه شدند.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، تعداد ریشه، طول ریشه، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه
|
  • Alireza Koocheki, S. Mohammad Seyyedi, Homa Azizi, Roshanak Shahriyari Pages 3-16
    Saffron flowering can be mainly affected by mother corm size and phosphorus content of corm. In order to investigate the effects of mother corms size، organic fertilizers and foliar application on corm yield and phosphorus uptake of saffron (Crocus sativus L.) under control conditions، an experiment was conducted in the growing years of 2012-2013 at Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، Iran، by using a complete randomized design with 24 treatments and three replications. The mother corms size (0. 1-4 g (small)، 4. 1 – 8 g (medium) and 8-12 g (large)، organic fertilizers (cow manure 25 t. ha-1، vermicompost 10 t. ha-1،compost 10 t. ha-1 and control) and micro nutrient (Fe-EDTA and Zn-EDTA) in two levels (foliar application and no application) were the first، second and third experimental factors، respectively. Based on the results، the highest number and yield of replacement corms were observed by using the large (8. 1-12g) mother corms. The effect of cow manure on replacement corm yield was significantly more than other organic fertilizers. The effect of foliar application on replacement corms yield were also significant. In addition، the highest concentration and content of phosphorus replacement corms was observed by using the large (8. 1- 12g) mother corms. The content of phosphorus in replacement corms was significantly decreased by reducing the size of the mother corms.
    Keywords: Micro nutrients, Replacement corms, Vermicompost
  • Hadis Kavand, Elham Kalbali, Mahmoud Sabuhi Pages 17-30
    Agricultural sector to meet the requests such as a higher yield، less pollution and fulfill consumer demands due to increasing scarcity of resources is under pressure. According to the importance of efficiency in productivity growth، this index can play an important rule، especially in developing countries، for the development of agricultural systems in order to meet these requests. The aim of this study was to evaluate the technical، economic and allocative efficiency of producers of saffron for Qaen region using data envelopment analysis. Information and data is collected through completion 50 questionnaires in year 2011-2012. Results show that average technical efficiency، allocative and economic in condition of constant return to scale are 0. 86، 0. 92، and 0. 88 and in condition of variable return scale are 0. 89، 0. 92، and 0. 80، respectively. Also، according to the results obtained، educating and advising farmers to the proper use of available resources، and promotion، and the use of appropriate technologies such as improved efficiency is recommended.
    Keywords: Allocate efficiency, Economic efficiency, Qaen city, Technical efficiency
  • Ghorban Ali Asadi, Parviz Rezvani Moghaddam, Fatemeh Hassanzadeh Aval Pages 31-44
    Saffron (Crocus sativus L.) is one of the most important crops and medicinal plants in Iran. Appropriate application of nutrients has special important role on replacement corm growth and flower yield of saffron. In order to investigate the effects of different levels of soil and foliar nutrients applications by using mixture fertilizer on replacement corm production and flower yield of saffron، an experiment was conducted by using a factorial layout based on complete randomized block design with three replications at the Agricultural Research Station، Ferdowsi University of Mashhad during 2011- 2012 growing season. The experimental treatments were all combinations of four levels of soil nutrition (0، 50، 100 and 150 kg. ha-1) and three levels of foliar spray (0، 5 and 10 per 1000). Results of variance analysis showed that the soil application of treatments had positive significant effects on weight of replacement corms and number and weight of flower and stigma yield of saffron but these treatments had no significant effects on total corm number. The number and yield of replacement corms and flowers were not affected by simple effect of foliar spray and soil and foliar applications interactions. The results of this research showed that the using 150 kg. ha-1 of nutrients soil application in early March had more positive and significant effect on yield of fresh and dry flower (120 and 963 kg. ha-1، respectively)، yield of fresh and dry stigma (45. 5 and 7. 90 kg. ha-1، respectively) and weight of replacement corms (1646 g. m-2) than other treatments but foliar application of nutrients in this time had no significant effects on flower and corm yield of saffron.
    Keywords: Fertilization, Replacement corm, Spraying, Stigma of saffron
  • Hossein Zare Hosseini, Reza Ghorbani, Mohammad Hassan Rashed Mohassel, Hossein Rahimi Pages 45-58

    In order to study and compare chemical and non-chemical methods of weed management in saffron (Crocus sativus) fields، two field experiments were carried out in a randomized completely block design with three replications at Research Field Station of Gonabad during 2009 to 2011. Treatments included cover crops of barely، Mushroom bed mulch، herbicides of haloxyfop R methyl ester (EC10%)، iodosulfuron methyl sodium+mesosulfuron. methyl + mefenpyr. diethy (WG6%) l، hand weeding (DF75%) and control. For determining the ability of treatments for weed control، dry matter of weed، leaf dry weight of saffron، stigma and saffron flower yields were determined. Results showed that dominant weed species were mouse barely (Hordeum murinum)، wild barley (Hordeum spontaneum) Hoary cress (Cardaria draba)، and yarrow (Achillea millefolium). Herbicides of iodosulfuron methyl sodium + mesosulfuron methyl + mefen pyr. Diethy (WG6%) destroyed grasses and broadleaf، but it destroyed saffron plant too. Haloxyfop. R methyl ester damaged grasses but decreased stigma yield and leaf of saffron. Applied mulch was not be able to control the weeds، however، it increased saffron stigma yield. Cover crops of barley significantly decreased weed dry matter weights. Barley caused least weeds dry matter weight similar to hand weeding. In conclusion، the treatments of cover crops showed the best performances in weed control and saffron yield comparing to other studied weed management methods.

    Keywords: Barely, Cover crop, Hand weeding, Herbicide, Mulch, Saffron stigma
  • Alireza Karbasi, Fatemeh Rastegaripour Pages 59-74
    With due attention to facilities، and different potentials and sources in agriculture of Torbat Heydarieh city، this region is suitable for cultivation and production of saffron. In this study comparative advantage of saffron production in Torbat Heydarieh investigated using DRC index and policy analysis matrix (PAM) during 2012-13. Also in this study evaluated comparative advantage of saffron export using RCA and RSCA index. The Results showed that saffron production in Torbat Heydarieh has a comparative advantage. According to the NPC price index is higher than market price and so producers benefited from subsidies and market support. According to the EPC standard، government interventions has a positive effect on production of this crop، so was supported from input and production markets this crop. In result، NSP index was positive in all sectors. Results of these two indexes showed that Iran، Spain and Greece had preferences on export relative advantage in the world during 2004-2012. While value added of Iran saffron export is not considerable، therefore، for improving this condition، joining Iran to the WTO in order to reduce tariffs on exports، paying more attention in marketing and supplying necessary facilities such as foreign exchange support in the country was suggested.
    Keywords: Policy analysis matrix, Revealed comparative advantage, Revealed symmetric comparative advantage, Torbat Heydarieh
  • Saeid Kamyabi, Majid Habibi Nokhandan, Ahmadreza Rouhi Pages 75-90
    The present paper aimed to determine the criteria for understanding climate and ranking factors influencing saffron and assess its impact on Roshtkhoar city of Khorasan Razavi province. The city of Roshtkhar has potential for increasing saffron cultivation; therefore، the main hypothesis during the research was، which climatic factors had the most influence on the cultivation of saffron in the city Roshtkhar. The research methodology was based on a period of ten years cross-sectional data collected from meteorological stations in the studied area. In this study، with taking into account of climatic factors affecting the cultivation of saffron، Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used to prioritize rural and regional municipalities Roshtkhar cultivated land. Research process included data collection، analysis، statistical analysis، data entry software Expert choice، clustering and selection criteria، and integrating information. The results showed that، among environmental factors، precipitation index (0. 281) and temperature coefficient (0. 137) had the greatest impact in saffron cultivation. Water resources and evaporation of water had the lowest score in the survey accounted. In the municipalities of the city، Hossein-Abad districts had favorable conditions for growing saffron.
    Keywords: Saffron, Climatic factor, element, multi, criteria decision making, Ranking, Expert choice
  • Nasim Rezvani, Ali Sorooshzadeh Pages 91-104
    Saffron (Crocus sativus L.) is cultivated as spices، medicinal and aromatic plant species. At autumn season، heavy rainfall can cause flooding stress and inhibits growth of saffron. Thus this research was conducted to study the effect of silver ion (as an ethylene inhibitor) on growth of saffron under flooding conditions. The corms of saffron were soaked with one concentration of nano silver (0، 40، 80 or 120 ppm) and then planting under flooding stress and non flooding stress conditions. Results showed that number of roots، root length، root fresh and dry weight، leaves fresh and dry weight were reduced by 10 day flooding stress. Soaking saffron corms with 40 or 80 ppm concentration of nano silver rewarded the effect of flooding stress on the root number، by increasing it. Furthermore، 40 ppm of nano silver increased root length in stress. Nano silver 80 ppm in flooding stress، increased leaves dry weight.
    Keywords: Corm, Flooding stress, Nano silver, Root dry weight, Root length, Saffron