فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 73 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 73 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر مشبکی اصفهانی، زینب رضایی* صفحه 1
    درگذشته، تنها به تئوری سازی، تحقیق و کاربرد مثبت گرایی در حوزه روانشناسی توجه می شد ولی امروزه تحقیقات مثبت گرایی به حوزه مطالعات سازمانی راه پیداکرده است. کاربرد روانشناسی مثبت گرا در حوزه سازمانی، تحت عنوان «روانشناسی سازمانی مثبت» خوانده می شود. در زمینه کاربرد روانشناسی مثبت گرا در حوزه سازمان و مدیریت دو رویکرد عمده «رفتار سازمانی مثبت گرا»و «پژوهش های سازمانی مثبت گرا» مطرح است. در سال های اخیر، عمده تحقیقات در این حوزه عمدتا بر روی رفتارهای سازمانی مثبت گرا متمرکز بوده است. در این پژوهش، به بررسی تاثیر فضیلت سازمانی که یکی از حوزه های کاربردی پژوهش های سازمانی مثبت گرا است، بر روی تعلق خاطر کاری و تعهد سازمانی پرداخته شده است. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش، شامل کارکنان سازمان های متولی امر ساخت وساز در شهر رشت و ابزار مورداستفاده در این پژوهش، پرسش نامه های استاندارد فضیلت سازمانی، تعلق خاطر کاری و تعهد سازمانی می باشد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها مدل مفهومی ارائه شده را تایید می نماید. هم چنین نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار فضیلت سازمانی بر تعهد سازمانی و تعلق خاطر کاری و تاثیر مثبت و معنادار تعلق خاطر کاری بر تعهد سازمانی در سطح اطمینان 59 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش های سازمانی مثبت گرا، فضیلت سازمانی، تعلق خاطر کاری، تعهد سازمانی
  • مجید واحدی، یاسر بشیربنائم*، مریم رسولی صفحه 25
    سازمان های امروزی از حالت نردبانی به حالت تخت گونگی رسیده اند. حاکمیت دنیای مجازی و الکترونیک بر فعالیت های سازمانی امری اجتناب ناپذیر است و هنر آدم ها سازمانی در سازگاری با ساخت های نوین سازمانی و جلوگیری از سلطه محیط و کار و تغیر بر روح و روان آن هاست و این هنر، هم هنر فردی است هم هنر مدیریتی. تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و از حیث روش پیمایشی است. هدف کلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر ویژگی های شغلی کارکنان بر سکون زدگی در مسیر پیشرفت شغلی کارکنان سازمان بهزیستی استان آذربایجان شرقی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان سازمان بهزیستی استان آذربایجان شرقی است که تعداد آن ها 230 نفر می باشد. با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری، کل جامعه آماری به عنوان جامعه موردبررسی در نظر گرفته شد. پرسشنامه با توجه به تعریف عملیاتی ویژگی های شغلی بر اساس نظریه هاکمن و اولدهام و سکون زدگی در مسیر شغلی بر اساس نظریه جودیت باردویک تنظیم گردیده که برای تعیین روایی ابزار جمع آوری اطلاعات از روایی نمادی استفاده گردید و برای آزمون پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده که با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 2 به دست 0/730 و 0/760 به دست آمد. پرسشنامه ها، جمع آوری و اطلاعات حاصله، تلخیص، طبقه بندی با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون رگرسیون دومتغیره) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر آن است که ویژگی های شغلی و ابعاد آن بر سکون زدگی در مسیر پیشرفت شغلی در کارکنان سازمان بهزیستی استان آذربایجان شرقی موثر است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی، سکون زدگی در مسیر پیشرفت شغلی
  • عبدالمجید مصلح*، احمد الله یاری بوزنجانی صفحه 63
    نوآوری های فناورانه، به عنوان پاسخی مناسب نسبت به فشارهای محیط بیرونی، نشات گرفته از نیروی ذهنی شرکت و یا موسسه هستند که امروزه تحت عنوان هوش سازمانی موردبررسی قرار می گیرد. علی رغم اهمیت این موضوع، مروری بر مطالعات پیشین، حاکی از کم توجه ی آن ها به بررسی علی نقش هوش سازمانی در دستیابی شرکت ها به نوآوری فناورانه است. این در حالی است که هوش سازمانی، نیروی محرکه سازمان در دستیابی به نوآوری فناورانه است. بر این اساس، در این پژوهش باهدف بررسی نقش هوش سازمانی در دستیابی به نوآوری فناورانه، نمونه ای مشتمل بر 39 نفر از کارکنان شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری فارس موردبررسی قرارگرفته و داده های موردنظر از طریق توزیع پرسشنامه میان آن ها جمع آوری گردید. درنهایت به منظور بررسی و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. نتایج تحلیل ها نشان می دهد، هوش سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری بر نوآوری فناورانه دارد. همچنین، از میان ابعاد هوش سازمانی، توجه به چشم انداز راهبردی سازمان، هم راستایی درونی سازمان و احساس سرنوشت مشترک در میان کارکنان به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نوآوری فناورانه داشته اند. پس از آن نیز، ابعاد میل به تغییر، روحیه کارکنان و کاربرد صحیح دانش، بیشترین تاثیر را بر نوآوری فناورانه داشته اند. بنابراین، به عنوان یک نتیجه کلی می توان گفت، افزایش و بهبود هوش سازمانی در موسسات دانش بنیان، درنهایت افزایش نوآوری های فناورانه را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نوآوری فناورانه، هوش سازمانی، نوآوری در محصولات، شرکت های دانش بنیان
  • علیرضا چیت سازیان، هدی بادپر، زینب قاسمی صفحه 95
    مفهوم قرارداد روان شناختی جهت تبیین دقیق تر رابطه ی سازمان با کارکنان متبوعشان بکار گرفته می شود. این مفهوم عبارت است از مجموعه باورهایی در خصوص اینکه کارکنان و سازمان چه چیزی به یکدیگر ارائه نموده و چه چیزی از یکدیگر دریافت می نمایند. رضایت از این قراردادها می تواند بر روی نگرش ها و رفتارهای سرمایه های انسانی سازمان ها اثرات مثبتی داشته و سازمان ها را در مسیر نیل به اهداف خود توانمند سازد.هدف پژوهش حاضر، پیمایش اثرات رضایت از قراردادهای روان شناختی بر تعهد سازمانی، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی و آرامش روانی اعضای هیات علمی بوده است،از این رو برای بررسی از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. در این پژوهش نمونه ای 503 نفری از میان اعضای هیات علمی جامعه مورد مطالعه جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که رضایت از قراردادهای روان شناختی تاثیر مثبت بر ابعاد نگرشی و رفتاری مورد مطالعه داشته و به مقدار معناداری میزان تغییرات در آن ها را پیش بینی می نماید.
    کلیدواژگان: قرارداد روان شناختی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، عجین شدن شغلی و اعضای هیئت علمی
  • مهدی حقیقی کفاش، محمود جلاییان دهقانی* صفحه 121

    اندیشه ورزان علم مدیریت، شیوه های مدیریت و هدایت یک سازمان را از نظر نحوه برخورد با همکاران و نوع نگرش مدیر نسبت به سازمان در عکس العمل ها و واکنش های درونی کارکنان موثر دانسته و معتقدند، همین عکس العمل ها هستند که در نهایت، موجب ایجاد انگیزه برای کارکرد بهتر و یا از بین بردن میل و انگیزه به کار در کارکنان می شود. از این رو این مساله برای رهبران بسیار حائز اهمیت است که نسبت به درک صحیحی از کانون کنترل مرئوسان خود به منظور شناخت انگیزش و محرک های آنان اهتمام ورزند. در این راستا تحقیقات مختلف تاثیر سبک رهبری و کانون کنترل را بطور جداگانه بر تعهد سازمانی مورد مطالعه قرار دادهاند، اما تاکنون محققان بطور مستقیم به بررسی رابطه بین سبک رهبری و تعهد سازمانی با درنظر گرفتن کانون کنترل کارکنان به عنوان متغیر میانجی نپرداخته اند. بدین منظور نمونه ای به اندازه 29 نفر از مدیران و کارکنان صندوق ضمانت صادرات ایران با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل پیشنهادی است که در آن کانون کنترل کارکنان به عنوان متغیری تعدیل گر$ تبیین کننده چگونگی تاثیرگذاری سبک رهبری مدیران بر تعهد سازمانی کارکنان است. همچنین سبک رهبری رابطه- مدار برای افراد دارای کانون کنترل درونی و سبک وظیفه مدار برای بیرونی ها مناسب بوده است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، تعهد سازمانی، کانون کنترل
  • سید مجتبی محمودزاده، حمید ضرغام بروجنی، مریم صداقت* صفحه 145
    هدف مقاله حاضر بررسی توانمندسازهای مدیریت دانش و رابطه آن با فرایندهای مدیریت دانش درمجموعه هتل های بین المللی پارسیان تهران می باشد. در این پژوهش برای توانمندسازهای مدیریت دانش از مدل غفور(2008) و برای فرایندهای مدیریت دانش ازمدل هیسیگ 2000) استفاده شده است.روش تحقیق، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری، مدیران و سرپرستان ارشد بخش های مختلف مجموعه هتل های پارسیان شهر تهران می باشند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و بررسی رابطه بین توانمندسازهای مدیریت دانش و فرایندهای مدیریت دانش از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های تحقیق موید الگوی مفهومی پیشنهادی تحقیق است. بنابراین می توان نتیجه گرفت توانمندسازهای مدیریت دانش به طور مستقیم با فرایندهای مدیریت دانش ارتباط دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین همبستگی میان رابطه فرهنگ سازمانی و نشر دانش و پایین ترین همبستگی میان رابطه فناوری اطلاعات و ایجاد دانش می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازهای مدیریت دانش، فرایندهای مدیریت دانش، مجموعه هتل های بین المللی پارسیان تهران
  • عبدالحمید حاجی پور شوشتری*، مسعود صفاری آشتیانی صفحه 175
    مدیریت علمی، نیازمند بکارگیری ابزارهای مناسب فناوری داده ها به منظور بهبود فرایند تصمیم گیری و ارتقاء عملکرد کارکنان می باشد. در این راستا هوش تجاری با ارائه راهکارها، ابزارها و فناوری های پیشرفته در جهت تدوین استراتژی مناسب، کسب مزیت رقابتی و اتخاذ تصمیمات هوشمندانه به یاری مدیران آمده است. از دیدگاه روانشناختی هوش تجاری، در صورت بهره مندی از نیروی انسانی توانمند، موثر و کارا خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش تجاری و توانمندسازی روانشناختی کارکنان بانک سپه شهر تهران انجام پذیرفته است. پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان و مدیران بانک سپه شهر تهران میباشد. بدین منظور، از پرسشنامه هوش تجاری)محقق ساخته(و پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روانشناختی وتن و کمرون استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها بر مبنای ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب برابر با 82/1 و 90 و روایی محتوایی برابر با (0/7) 70% می باشد. حجم نمونه شامل 224 نفر از کارشناسان و مدیران است که استفاده از نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، از آمار توصیفی)جدول فراوانی(و استنباطی)آزمون ضریب همبستگی پیرسون(استفاده گردیده و نتایج بیانگر این است که بین هوش تجاری و ابعاد پنج گانه متغیر توانمندسازی روانشناختی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بعد اعتماد رتبه اول؛ بعد خودسامانی رتبه دوم؛ بعد موثربودن رتبه سوم؛ بعد خوداثربخشی رتبه چهارم و در نهایت بعد معنی دار بودن رتبه پنجم را در بین ابعاد توانمند سازی روانشناختی به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: هوش تجاری، توانمندسازی روانشناختی، بانک سپه شهر تهران
|
  • Asghar Moshabaki Esfahani, Zeinab Rezaee* Page 1
    In the past, attentions are given to theory making, research and application of positivism in psychology field, but today the positivism researchers have found the way into organizational studies. Application of the positivist psychology in organizational field is titled as "Positive Organizational Psychology". In field of positive psychology application, in organization and management areas, two major approaches of "Positivist Organizational Behavior" and "Positivist Organizational scholarship" are discussed. In recent years, the researches in this field have mainly focused on positivist organizational behaviors. In this study, the effect of organizational positive virtuousness which is one of applied fields of positivist organizational researches, on organizational commitment and work engagement has been studied. The present research, in terms of goal is considered as applied and it is survey method. The research population includes the employees of the organizations in charge of reconstruction in Rasht city and the tools applied in this research are the standard questionnaires of organizational virtuousness, work engagement and organizational commitment. In order to analyze the data, the confirmatory factor analytic technique and the structural equation modeling has been used. The data analysis results confirm the presented conceptual model. Also, the research results show the positive and significant effect of organizational positive virtuousness on organizational commitment and work engagement and confirming positive and significant effect of work engagement on organizational commitment in 95 percent confidence level.
    Keywords: Positivist Organizational Research, Organizational virtuousness, work engagement, Organizational Commitment
  • Majid Vahedi, Yaser Bashirbanaem*, Maryam Rasouli Page 25
    Today, in organizations large events happen because of influence from environmental factors, competition, changes. Art of people is adaption to new working and organizational environment and prevent of it’s domination on their spirit, and also this is the art of personal and management. One of the most important and sensitive issues is occupational Plateau that completely recognition that can be overcome to any adversity and it’s cause. This study from Dimension of The purpose is application and from Dimension of method is survey method. The overall objective of this study is: The effects of job characteristics on occupational Plateau in Welfare Organization of East Azarbaijan Province. The population of study is 230 employees. The questionnaire collected information that the operational definition based on job characteristics and occupational Plateau by Hokman and Oldham’s theory and another is based on the theory of Bardwick. SPSS software was used to measure the reliability that, 0/730 and 0/760 were obtained. Questionnaires, collect the resulting data, summarization, and classification and using descriptive and inferential statistics (test Regression two variables) were analyzed. The results indicated that job characteristics and it’s dimensions on occupational Plateau in staff of Welfare of East Azarbaijan province are effective.
    Keywords: Job characteristics, career plateau, Methods of getting rid of career plateau, Variety of career plateau
  • Abdolmajid Mosleh*, Ahmad Allahyari Bouzanjani Page 63
    Technological innovations, as a respond to the pressures of external environment, originating from the mental forces of company or enterprises that today was, discussed in the term of organizational intelligence. Prior research had paid attention to the effect of organizational intelligence on technological innovation. Based on this, the aim of this study was to investigate the effect of organizational intelligence on technological innovation in knowledge - based enterprises. For this purpose, 93 employees of enterprises, in Fars Science and Technology Park (FSTP), were studied and data were gathered. Finally, the structural equation modeling with partial least square was used to examine the hypotheses. Results show that, organizational intelligence has a positive and significant effect on technological innovation. Also, it was determined that, strategic vision, alignment and common fate, respectively have more positive effect on technological innovation. As a general conclusion, increase in organizational intelligence lead to technological innovation in knowledge - based enterprises.
    Keywords: technological innovation, organizational intelligence, innovation in products, knowledge, based enterprises
  • Alireza Chitsazian, Hoda Badpar, Zeynab Ghasemi Page 95
    The psychological contract is individual beliefs, regarding terms of an exchange agreement between the individual and his/her organization. These contracts explain real relation between people and their organizations. Fulfillment of psychological contract has positive effect on attitude and behavior of organizational human capitals.The aim of this research is investigating impact of psychological contract on their job satisfaction, organizational commitment, organizational citizenship behavior and mental health in academic staff in Ferdowsi University of Mashad. For this, data gathered from 305 academics. Results show that psychological contract fulfillment has positive effect on job satisfaction, organizational commitment, organizational citizenship behavior and mental health.
    Keywords: psychological contract, job satisfaction, organizational commitment, organizational citizenship behavior, mental health, academic staff
  • Mehdi Haghighi Kafash, Mahmoud Jalaeian Dehghani * Page 121

    Thinkers of management regard the methods of managing and leadership of an organization from viewpoint of treating with colleagues and the manager’s attitude to organization in staffs’ reactions as an important factor. They believe these reactions as the final motivation for a better function or the loss of stimulation in staffs. Hence this is very important for leaders to try to have a good understanding of their subordinates’ locus of control in order to know motivation and the stimuli. In this direction, different researches have studied the effect of leadership style and locus of control on the organizational commitment separately, but researchers have not examined directly the relationship between leadership style and organizational commitment by regarding the staffs’ locus of control as a moderating variant yet. For this purpose, a sample size of 92 managers and staffs of Export Guarantee Fund of Iran were selected by simple random sampling method. The results indicatethat the proposed model is a good fit and staffs’ locus of control explained the effects of leadership style of managers on organizational commitment as a moderating role.

  • Seyedmojtabamahmoudzadeh, Hamid Zarghamboroujen, Maryam Sedaghat* Page 145
    The purpose of this paper is to investigate the knowledge management enablers and its relation with the knowledge management processes in the Parsian International Hotels of Tehran. The main competitive advantage for the hotels at the current competitive area is their ability at knowledge management and the most essential investment is the knowledge that they have access to. The pioneer and leader hotels of the global markets are those that can dominate the greatest, the most authentic and the most updated human knowledge related to their business and also in order to implement the knowledge management makes some physical and logical changes and create special structures. Therefore, for the establishment of the knowledge management as knowledge management infrastructure and also knowledge management enablers, some preconditions are introduced, which this paper explores their relation with knowledge management processes in hotels. In this study, we used the GH model (2008) for knowledge management enablers, and Hisig model (2000) for knowledge management processes. The research method is descriptive and analytical survey. The statistical population of this study includes directors and senior managers of the various parts of Tehran’s Parsian hotels. The tools applied in this study were two researcher made questionnaires which were based on Lickert spectrum. For analysis of the relationship between the enablers of knowledge management and knowledge management processes, structural equation modeling techniques and Pearson correlation are used. Research findings confirm the propos conceptual model of research. We conclude that knowledge management enablers and knowledge management processes are linked directly. The results also revealed that there is the most correlation between organizational culture and knowledge dissemination,and the least correlation between information technology and knowledge creation.
    Keywords: knowledge management enablers, knowledge management processes, Parsian
  • Abdolhamid Hajipour Shoushtary*, Masoud Saffari Ashtiani Page 175
    scientific management, requires the application of appropriate technology tools to process data to improve decision making and enhance the performance of employees. Business Intelligence provides suitable solutions, advance tools and technology to prepare suitable strategy to achieve competitive advantages and timely and intelligent decisions in order to assist managers.The present research considered the relations between business intelligence and psychological empowerment of the Sepah Bank employees of the city of Tehran. The research is considered as practical one and done through the surveys method; and its statistical society consist the experts and directors of the Sepah Bank in Tehran.The questionnaire of the research consisting of a closed method of five variations (questionnaire of BI made by researcher and the standard questionnaire form of psychological empowerment of Weteen and Cameroon) considering reliance, meaningfulness, consequence, self efficacy and self determination. The reliability of the questionnaire according to Cronbach’s alpha coefficient 82/1 and 90 and the validity of them is obtained %70.The amount of 224 persons from the experts and directors of the Sepah Bank being selected for the study by the suitable sampling method where analyzing information consisting of description statistical method and comprehensive Piarsoon method.The research shows that there is a significant relation between business intelligence and dimensions of five variations of psychological empowerment. The reliance determined as the grade 1,self determination grade 2, personal consequence grade 3, self efficacy grade 4 and finally the meaningful dimension grade 5.
    Keywords: Business intelligence, psychological empowerment, Tehran's Sepah Bank