فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1393)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله زابلی، هرمز سنایی نسب* صفحه 5
    زمینه و هدف
    جلوگیری از نابرابری در سلامت نیازمند توجه به تعیین کننده های اجتماعی سلامت است. امروزه تلاش کشورها برای کاهش نابرابری در سلامت از طریق توجه به این تعیین کننده ها است. توز ا در کشورهای درحال توسعه از چالش های ه نظام های ا که منجر به نابرابری در جایگاه اجتماعی و شرایط زندگی افراد می گردد. هدف از این مطالعه تعیین چالش ها و راهکارهای اقدام درزمینه تعیین کننده های اجتماعی نابرابری در سلامت در کشور از دیدگاه خبرگان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی و در گروه مطالعات پدیدارشناسی قرار می گیرد. جامعه پژوهش را 24 نفر از سیاست گذاران و خبرگان درزمینه تعیین کننده های اجتماعی سلامت تشکیل دادند. روش نمونه گیری از نوع هدفمند طبقاتی غیرتصادفی بود. برای جمع آوری داده های کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند انجام شد. برای تحلیل یافته ها، روش تحلیل چارچوبی با نرم افزار Nvivo انجام شد.
    یافته ها
    اکثریت خبرگان اعتقاد داشتند مشکلات اقتصادی مهم ترین چالش موجود در این زمینه است. نبود برنامه ریزی مناسب و درازمدت در کشور درزمینه تعیین کننده های اجتماعی سلامت، ضعف و یا فقدان مسئولیت پذیری اجتماعی در کشور و نبود نظارت، عدم وجود نگرش فردی و سازمانی جامعه نگر و درنهایت رویکرد بالینی و عدم توجه به عوامل محیطی؛ مهم ترین دلایل عدم اجرا و توفیق رویکرد تعیین کننده های اجتماعی سلامت در کشور می باشد. راه اندازی سیستم پایش عدالت در سلامت در کشور به منظور ارائه شواهد لازم برای تصمیم گیری و توجیه سیاست گذاران، بازبینی ساختار فعلی دفتر تعیین کننده های اجتماعی سلامت، گسترش تحقیقات در این زمینه از مهم ترین راهکارهای موجود است.
    نتیجه گیری
    توجه به تعیین کننده های اجتماعی سلامت موجب ارتقای سطح سلامت در جامعه می گردد. ارتقای همکاری بین بخشی در حوزه سلامت و تاکید بر تعیین کننده های ساختاری و تعیین کننده های اجتماعی نقش مهمی در کاهش نابرابری های در سلامت دارد. ضروری است تا با اتخاذ این رویکرد در سیاست گذاران کشور، سلامت در همه سیاست ها جایگاه خویش را پیدا نماید.
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، مطالعه کیفی، چالش ها و راهکارها، ایران
  • فاطمه سادات حسینی، حسین فرشیدی، تیمور آقاملایی، عبدالحسین مدنی، امین قنبرنژاد صفحه 17
    زمینه و هدف
    فشارخون بالا در جوامع رو به افزایش است و با سبک زندگی افراد رابطه تنگاتنگی دارد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس الگوی پرسید-پروسید بر تغییر سبک زندگی بیماران مبتلا به پرفشاری خون در مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرستان جهرم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای 40 بیمار در گروه مداخله و 40 بیمار در گروه کنترل قرار گرفتند. مداخله آموزشی بر اساس الگوی پرسید-پروسید طراحی و در گروه مداخله اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل سوالاتی درزمینه مشخصات جمعی تشناختی بیماران و سازه های الگوی پرسید– پروسید بود. داده ها در دو نوبت قبل و 2 ماه بعد از مداخله آموزشی جمع آوری شد. داده ها به وسیله آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کایاسکوئر با استفاده از نرم افزار SPSS19 مورد تجزی ه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات عوامل مستعدکننده)آگاهی و نگرش(، عوامل تقوی تکننده و عوامل قادرکننده در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت(p <0.05). همچنین افزایش معناداری در میزان فعالیت جسمی بیماران گروه مداخله و بهبودی قاب لتوجهی در رژیم غذایی آن ها نسبت به گروه کنترل مشاهده شد(p <0.05)
    نتیجه گیری
    آموزش بر اساس الگوی پرسید- پروسید در افزایش عوامل مستعدکننده(آگاهی و نگرش)، عوامل تقوی تکننده و قادرکننده در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و همچنین تغییر سبک زندگی آنها به ویژه درزمینه افزایش فعالیت جسمی و بهبود رژیم غذایی موثر است.
    کلیدواژگان: الگوی پرسید، پروسید، آموزش، پر فشاری خون، سبک زندگی، ایران
  • عبدالحسین امامی سیگارودی*، منصوره خیری، ربیع الله فرمانبر، زهرا عطر کار روشن صفحه 27
    زمینه و هدف
    سلامت به عنوان یکی از متاپارادایم های اصلی نظریه های بهداشتی در کنار مفاهیم انسان و محیط قرار دارد. سلامت دارای ابعاد عینی و ذهنی است که متاسفانه به بعد ذهنی آن کمتر توجه شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان احساس ذهنی بهزیستی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی است که روی 314 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان، که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه بهزیستی ذهنی است که خود دارای پرسشنامه استاندارد رضایت از زندگی و مقیاس عاطفه مثبت و منفی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS21 ستفاده گردید.
    یافته ها
    میزان احساس ذهنی بهزیستی در دانشجویان در بعد شناختی بالا و در بعد عاطفی پایین می باشد و بین عاطفه مثبت با نیمسال تحصیلی دانشجویان رابطه منفی معناداری وجود دارد (0/05>p). از طرف دیگر، بین عاطفه منفی و جنسیت و بین وضعیت تاهل و رضایت از زندگی نیز رابطه معناداری وجود دارد (0/05>p).
    نتیجه گیری
    به طور کلی میزان احساس ذهنی بهزیستی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان متوسط است. این در حالی است که احساس ذهنی بهزیستی مناسب در ابعاد شناختی و عاطفی برای نقش آفرینی آن ها ضرورتی انکارناپذیر است. بنابراین، توجه به ابعاد شناختی و عاطفی احساس ذهنی بهزیستی و عوامل موثر بر آن در این قشر مهم و آینده ساز از اهمیت شایانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: احساس ذهنی بهزیستی، دانشجویان، ایران
  • خسرو محمدی*، خدابخش احمدی، علی فتحی آشتیانی، پرویز آزادفلاح، عباس عبادی صفحه 37
    زمینه و هدف
    ارتقاء سلامت روانی و پیشگیری از مشکلات روانی یک هدف و وظیفه مهم برای مدیران، مسئولان و دست اندرکاران حوزه سلامت روانی در کشور است. رسیدن به این هدف مستلزم استقرار شبکه های اطلاع رسانی فعال و سیستم های موثر جمع آوری اطلاعات و تعیین شاخص های سلامت روانی است. این مطالعه با هدف تعیین و توسعه شاخص های سلامت روانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر اساس روش کیو و در شش مرحله انجام شده است: تهیه و تولید نمونه های کیو (گویه ها)، انتخاب 30 نفر متخصص در حوزه سلامت روانی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان مشارکت کنندگان در طرح، رتبه بندی کیو در یک طیف 9 درجه ای بر اساس میزان اهمیت هر گویه (شاخص)، ثبت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، تجزیه وتحلیل آماری از طریق تحلیل آماری کیو (تحلیل مولفه های اصلی) و در نهایت تاویل و تفسیر.
    نتایج.
    یافته ها
    21 شاخص برای استفاده در نظام سلامت روانی کشور در سه طبقه وضعیت سلامت روانی، نظام سلامت روانی و خدمات سلامت روانی تعیین و معرفی شدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه یک مطالعه پایه برای شناسایی و توسعه شاخص های سلامت روانی است که شاخص های سلامت روانی را برای اصلاح نظارت ها و سیاست گذاری ها، ارائه خدمات سلامت روانی مناسب، ارتقاء سطح سلامت روانی و به روزرسانی و اندازه گیری اطلاعات سلامت روانی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، شاخص های سلامت روانی، روش کیو، ایران
  • صدیقه سادات طوافیان، احمدرضا جمشیدی*، شهره شاه محمدی صفحه 49
    زمینه و هدف
    کمردرد مزمن یکی از معضلات پزشکی در دنیای امروز است که به طور جدی بر کیفیت زندگی افراد بشر تاثیر می گذارد به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مدون بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمردرد در فواصل زمانی قبل و 6 ماه بعد از مداخله آموزشی طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر پژوهشی نیمه تجربی به روش سنجش قبل و بعد است که در طی آن تعداد 27 نفر از زنان مبتلا به کمردرد مراجعه کننده به مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه ع.پ.تهران تحت مداخله برنامه مدون آموزشی قرار گرفتند. افراد در گروه های 6 تا 8 نفره در یک جلسه 4 ساعته با فیزیوتراپی و روانشناسی کمردرد آشنا شدند. یک و دو ماه بعد مشاوره تلفنی شده و به سوالات آن ها پاسخ داده می شد. 6 ماه بعد از مداخله مجددا پرسشنامه ها تکمیل گردید. جمع آوری داده ها به شیوه مصاحبه بود و داده ها از طریق آزمون تی مستقل و تی زوجی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد تحت مطالعه 51/62 با انحراف معیار 9/29 سال می باشد و میانگین و انحراف معیار مدت ابتلا به کمردرد و مدت درمان به ترتیب 148.59±26.37 و 63.44 ±58.81 می باشد. بین وجود درد سیاتیک و متغیرهای عملکرد جسمانی (0/02= p)، محدودیت عملکرد جسمانی (0/01=p)، درد جسمانی (0/01=p)، محدودیت عملکرد روانی (0/03=p) اختلاف آماری معنادار وجود داشت. میانگین نمرات کیفیت زندگی در همه ابعاد بعد از مداخله افزایش داشته و در سه بعد درد جسمانی (0/004=p)، سلامت عمومی (0/002= p) و سلامت روانی (0/02= p) تفاوت معناداری را ازنظر آماری با نمرات قبل از مداخله نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ادغام برنامه مدون آموزشی توام با مشاوره تلفنی در فواصل زمانی 1 و 2 ماه بعد از مداخله در افزایش و پایداری تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقاء کیفیت زندگی افراد مورد مطالعه نقش مهمی را ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، برنامه آموزشی مدون، کیفیت زندگی، SF، 36، ایران
  • علیرضا جعفری باغخیراتی، لیلا قهرمانی*، ساره کشاورزی، محمدحسین کاوه صفحه 57
    زمینه و هدف
    خوش بینی، تمایل به انتخاب امیدوارانه ترین دیدگاه است و به یک آمادگی عاطفی و شناختی در خصوص اینکه چیزهای خوب در زندگی مهم تر از چیزهای بد است اشاره دارد. از طرفی دیگر، کفایت اجتماعی یکی از سازه های اصلی بهداشت روان است و به عنوان توانایی افراد برای عمل به شیوه سازگارانه متناسب با سن و توانایی شناختی تعریف می شود. توسعه کفایت اجتماعی به عنوان یکی از بهترین پیش بینی کننده های رفتاری، موفقیت علمی و اجتماعی، مشکلات عاطفی و رفتاری در زمان حال و آینده فرد در نظر گرفته می شود. هدف مطالعه تعیین تاثیر آموزش خوش بینی از طریق نمایش فیلم بر کفایت اجتماعی دانش-آموزان پسر مدارس دبیرستان شهر شیراز بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی با نمونه 240 نفری و گروه مداخله و کنترل انجام شد. محتوای آموزشی طی دو جلسه ارائه گردید و از روش های بحث گروهی و پرسش و پاسخ استفاده گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه کفایت اجتماعی فلنر جمع آوری شد و توسط نرم افزار SPSS19 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تمام عامل های کفایت اجتماعی شامل مهارت رفتاری (189.35±31.09)، آمایه انگیزش و انتظارات (33.06±8.94)، مهارت شناختی (15.65±3.83) و مهارت هیجانی (16.58±3.78) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بعد از آموزش افزایش معناداری پیداکرده بودند (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده تاثیر فیلم آموزشی خوش بینی بر عامل های کفایت اجتماعی بودند با توجه به مشکلاتی زیادی که دانش آموزان در این سن با آن مواجه هستند، آموزش خوش بینی از طریق عامل های کفایت اجتماعی بر جنبه های مختلف زندگی آن ها می تواند موثر باشد و روابط بین فردی و اجتماعی آن ها را تقویت کند.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، نوجوان، دانش آموزان
  • احسان موحد*، داوود شجاعی زاده، مرادعلی زارعی پور، زهره عارفی، فرامرز شا احمدی، محبوبه عامری صفحه 65
    زمینه و هدف
    خوددرمانی اقدام به درمان بدون داشتن اطلاعات کافی در زمینه علائم و بیماری هاست و رفتاری است که طی آن شخص سعی می کند بدون کمک و نظر افراد حرفه ای بیماری خود را برطرف نماید. در این میان توجه به جمعیت دانش آموزان دبیرستان به دلیل واقع شدن در دوران حساس زندگی از اهمیت مضاعفی برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در خوددرمانی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان منوجان در استان کرمان بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی شاهددار تصادفی بر روی 250 نفر از دانش آموزان پسر دبیرستان های شهرستان منوجان در سال 1390 بود. از طریق نمونه گیری دومرحله ای، دانش آموزان به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند (هر گروه 125 نفر). روش گردآوری داده ها، پرسشنامه تنظیم شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی و چک لیست عملکرد دانش آموزان در خصوص مصرف خودسرانه داروها بود. قبل و پس از انجام مداخله آموزشی، پرسشنامه برای هر دو گروه تکمیل شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های کای-اسکوئر، تی مستقل و زوجی و با استفاده از نرم افزار SPSS18 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن گروه آزمون و شاهد به ترتیب 1/6± 16/96 و 1/2± 15/93 بود. در سازه های آگاهی و منافع درک شده در دو گروه مورد و شاهد قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنادار دیده نشد ولی در سازه های حساسیت، شدت و موانع درک شده قبل و بعد از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری به دست آمد. عملکرد دانش آموزان نیز در زمینه خوددرمانی کاهش پیداکرده بود.
    نتیجه گیری
    با افزایش آگاهی، حساسیت، شدت و منافع درک شده و کاهش موانع درک شده دانش آموزان جهت مصرف خودسرانه داروها، عملکرد در زمینه خوددرمانی کمتر شده است؛ که تاثیر و کارایی الگوی اعتقاد بهداشتی را در دانش آموزان در زمینه مصرف خودسرانه دارو نشان می دهند. پیشنهاد می شود بیشتر بر اهمیت لزوم آموزش و ارتقای سطح دانش در زمینه مصرف داروها تاکید شود. در ضمن زمینه های فرهنگی، خانوادگی و عوامل موثر بر تغییر نگرش و آگاهی بررسی شوند تا درنهایت به عملکرد صحیح دست یافت.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، آموزش، خوددرمانی، دانش آموزان متوسطه
|
  • Rouhollah Zaboli, Hormoz Sanaeinasab * Page 5
    Background And Objective
    Prevention of health inequalities requires attention towards the social determinants of health (SDH). Today, the efforts of countries to reduce health inequalities is throught paying attention to the social determinants of health. The unequal distribution of health in the developing countries is one of the main challenges of health systems which lead to inequality in social status and living conditions. This study aimed to determine the challenges and solutions of social determinants of health in Iran based on expert views.
    Methods
    This study was a qualitative and phenomenological study. The study population consisted of 24 policy makers and experts from the fields of SDH. Purposive stratified non-random sampling was used in this study. Semi-structure interview was used for data collections. Thematic analysis with Nvivo software was used for data analysis.
    Results
    Most experts believed that the economic problems were the major challenges. Lack of long-term planning about social determinants of health, lack of social responsibility and supervision among organizations in the country, the absence of community-oriented individual and organizational perspective and finally clinical approach in health system were the causes of the failure of implementintion of SDH. The most important solution for solving the problem were setting up the health equity monitoring system for identifying the evidence required to justify the policy makers, review the current structure of the office of SDH and conducting further research on the social determinants of health.
    Conclusion
    Paying attention to the SDH can improve health in the community. Promotion of intersectoral collaboration and emphasis on structural determinants and social determinants of health play an important role in reducing health inequalities. It is essential to take this approach by the policy makers; and health in all policies finds own places.
    Keywords: Social Determinants of Health (SDH), Qualitative study, Solutions, Challenges, Iran
  • Fatemehsadat Hosseini, Hossein Farshidi, Teamur Aghamolaei *, Abdolhossain Madani, Amin Ghanbarnejad Page 17
    Background And Objective
    Hypertension is constantly increasing in different societies. The aim of this study was to determine the impact of educational intervention based on PRECEDE – PROCEED model on the lifestyle changes among hypertension patients in rural health centers of the Jahrom county.
    Methods
    In this experimental study, 40 patients were in the intervention group and 40 patients in the control group. Educational intervention was designed based on PRECEDE – PROCEED model and implemented on the intervention group. The instrument was a researcher-made questionnaire including questions on demographic characteristics and PRECEDE - PROCEED constructs. Data were gathered before and 2 months after the intervention. Data were analyzed using independent sample t-test, paired sample t-test and chi-square test using SPSS19 software.
    Results
    After the intervention, the intervention group than the control group scores of predisposing factors (knowledge and attitudes), reinforcing factors and enabling factors increased significantly among intervention group (p <0.05). The significant increase in levels of physical activity with dietary intervention group improved significantly compared to the control group (p <0.05).
    Conclusion
    The training based on PRECEDE - PROCEED model increases predisposing factors (knowledge and attitudes), enabling and reinforcing factors in patients with hypertension and lifestyle changes especially in increasing physical activity and improving diet is effective.
    Keywords: Education_PRECEDE – PROCEED model_hypertension_lifestyle
  • Abdolhossein Emamishgaroudi *, Mansoure Kheiri, Rabiallah Farmanbar, Zahra Atrkarroushan Page 27
    Background And Objective
    Health as one of the main meta-paradigm of health theories is set next to concepts of human and the environment. Health has objective and subjective dimensions which unfortunately less attention has been paid to the subjective dimension. The aim of this study is to determine the level of subjective well-being and related factors among students of GUMS.
    Methods
    This descriptive– analytical cross-sectional study was done on 314 students from the GUMS, which were selected through stratified random sampling. Research instrument of subjective well-being was: The standard questionnaire of life satisfaction (SWLS) and the Positive and Negative Affect Scale (PANAS). For data analysis SPSS21 was used.
    Findings
    Student's levels of subjective well-being in cognitive dimension was high and in emotional dimension was low. There was significant negative relationship between positive affect and student's courses of education (p0.05). In addition, there was a significant relationship between gender and negative affect, also between marital status and satisfaction with life(p0.05).
    Conclusion
    In general, the level of subjective well-being in students of GUMS was low. Meanwhile the suitable cognitive and emotional dimensions of subjective well-being were fundamental necessity for the suitable social role playing. Therefore paying attention to cognitive and emotional dimensions of subjective well-being and factors affecting in this important group have a paramount importance
    Keywords: Subjective well, being, students, Iran
  • Khosro Mohamadi *, Khodabakhsh Ahmadi, Ali Fathi Ashtiani, Parviz Azad Fallah, Abbas Ebadi Page 37
    Background And Objective
    Promoting mental health and preventing mental health problems are important tasks for directors, officers and mental health professionals. This objective requires the establishment of information networks and systems enable efficient data collection and determining indicators of mental health. This study was conducted to determine the mental health Indicators in Iran.
    Methods
    This study was performed based on Q methodology in six stages: 1) development of Q sample statements, 2) selection of participants (professionals in health and mental health) for the Q sort, 3) Q-sorting, 4) data entry, 5) statistical analysis (for the extraction of Q sorts, the principal components analysis method was used), and 6. factor interpretation.
    Results
    Twenty-one indicators were offered in three categories: mental health status, mental health service and mental health system.
    Conclusion
    This study was a preliminary study for iden‌tification of mental health indices that reflects the status of mental health in Iran. Indicators obtained in this study can also be used in regulatory reforms and policies, providing appropriate mental health services, mental health promotion, updates and measuring mental health information.
    Keywords: Mental health, mental health indicators, Q, methodology, Iran
  • Sedighe Sadat Tavafian, Ahmadreza Jamshidi *, Shohreh Shahmohammadi Page 49
    Background And Objective
    Chronic low back pain is a major medical problem in the world which affect the quality of human life seriously. This study aimed to explore the impact of educational programs on quality of life in women with low back up to 6 months after intervention.
    Methods
    This is a semi experimental study that was carried out in Rheumatology Research Center of Tehran University of Medical Sciences. There were 27 eligible patients who suffering from chronic low back pain entered in the study. All participants divided into groups of 6 to 8 members and were provided with a four-hour training session of physiotherapy and psychology followed by telephone counseling. Sf-36 questionnaire was completed at initial of the study and 6 months after intervention. Data were analyzed by independent Sample t-test and paired t-test.
    Findings
    Totally 27 participants with mean age of 51.62 ± 9.29 entered into the study. Pain duration and treatment duration of the participants were 148.59±26.37 and 63.44±58.81, respectively. Between sciatic pain and physical function (p=0.02), physical functioning (p=0.01), bodily pain (p=0.01), and psychological functioning (p=0.03) were statistically significant differences. Quality of life scores increased after interventional in all aspects and show significant differences in the areas of physical pain (p=0.004), general health (p= 0.002) and mental health (p=0.002).
    Keywords: Chronic low back pain, educational programs, quality of life, SF, 36, Iran
  • Alireza Jafari Baghkheirati, Leila Ghahramani *, Sareh Keshavarzi, Mohammad Hossein Kaveh Page 57
    Background And Objective
    Optimism is defined as the tendency to choose the most hopeful view and an emotional and cognitive preparation regarding the superiority of good things over bad ones in life. Social competence is one of the main constructs of mental health and is defined as an individual’s ability to act adaptively relative to one’s age and cognitive ability. Development of social competence has been considered as one of the best predictors of behavior, academic achievement, and social, emotional, and behavioral problems both in present and future. The present study aimed to determine the effect of optimism training via educational movies on the students’ social competence.
    Methods
    This quasi-experimental study aimed to determine the effectiveness of optimism educational movie on the social competence of male high-school students in Shiraz. In this study, 240 samples were divided into an intervention and a control group. The educational content was presented through group discussion and question and answer in two sessions. The data were collected using Flener’s social competence questionnaire and were analyzed by the SPSS19 statistical software.
    Results
    There was a significant increase in all social competence factors, including behavioral skills (189.35±31.09), motivation and expectations (33.06±8.94), cognitive skills (15.65±3.83), and emotional skills (16.58±3.78), in the intervention group compared to the control group after the training (p<0.001).
    Conclusion
    The results showed the effectiveness of optimism educational movie on social competence factors. Considering the high-school students’ problems, optimism training via social competence factors can affect different aspects of their lives and strengthen their interpersonal and social relationships.
    Keywords: social competence, adolescents, students
  • Ehsan Movahed *, Davood Shojaei Zadeh, Morad Ali Zarei Pour, Zohre Arefi, Faramarz Sha Ahmadi, Mahboobe Ameri Page 65
    Background
    Self-medication is a kind of treating without enough knowledge about the symptoms, diseases and the related reactions or behaviors, which individuals try to solve their problem without the aid of physicians. Due to their presence in the critical period such as adolescence, students are of utmost importance. The aim of this study was to determine the effect of education based on Health Belief Model (HBM) on self-medication among high school students of Manoujan County in Kerman Province.
    Methods
    This RCT study conducted in 2010; 250 individuals (boys from high school of Manujan) participated and samples were divided into two groups, case and control. Sampling was conducted randomly in 4 schools and in each school 2 classes were chosen. Children of any two classes was aggregated and randomly divided into cases and controls. The method of data collecting was an organized questionnaire based on the Health Belief Model (HBM), sensitivity, intensity, perceived benefits/gains and obstacles, guidance and a checklist of students’ performance toward the self-medications. The questionnaire and checklist were completed for both groups prior to doing the learning intervention, and after 2 months of learning intervention in both groups. In order to analyze the data chi-square test, t-test and paired t-test were used by SPSS18 software.
    Results
    The mean ages of case and control group were 16.96 and 15.93, respectively. Mean score of knowledge and all of the other parts had a significant difference. Before intervention, the level of perceived sensitivity, obstacles and performance in the field of self was less than its average and the level of knowledge, intensity and perceived gains in the field of using medicines forwardly was more than its average but after the learning intervention, there was a significant difference between these two groups in all mentioned variables and the performance of students in self-medication had decreased.
    Conclusion
    With the increase in knowledge, the sensitivity, intensity and perceived score, and the perceived obstacles of students toward using medicine decreased. This shows the effect and performance of Health Belief Model (HBM) among students in relation to self-medication. Therefore, it is recommended to emphasize more on the importance of educating and promoting the knowledge level in relation to self-medication. To finally achieve the optimal performance, we also need to study the cultural, family backgrounds and effective factors on attitude and knowledge.
    Keywords: Health Belief Model (HBM), Training, Self, medication, High school students