فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال دهم شماره 1 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/18
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • فهیمه کمالی سروستانی، سارا ابولاحراری شیرازی، مریم بشارتی، سمیه شمس صالحی صفحات 1-11
    مقدمه
    به عقیده ی تعدادی از صاحبنظران سندرم درد مایوفاسیا علت اصلی درد گردن و شانه می باشد که با نقاط ماشه ای همراه مشخص می شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر درمانی فشار ایسکمیک بر روی نقاط ماشه ای عضله ی تراپز فوقانی در وضعیت طبیعی و وضعیت کشش عضله بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 60 نفر از کاربران کامپیوتر که دارای نقاط ماشه ای در عضله ی تراپز فوقانی بودند به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: گروه اول تکنیک فشار ایسکمیک را در وضعیت کشش عضله و گروه دیگراین تکنیک را در وضعیت طبیعی عضله دریافت کردند. شدت درد، میزان دامنه حرکتی فعال فلکسیون جانبی گردن و آستانه فشار درد قبل از مداخله اندازه گیری شد. 5 دقیقه پس از درمان و 3 روز پس از درمان نیز اندازه گیری های فوق تکرار شد. روش های آماری مورد استفاده آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، آزمون تی مستقل و آزمون مجذور کای بود.
    یافته ها
    نتایج، بهبودی معنی داری را از نظر متغیرهای شدت درد، دامنه حرکتی فعال فلکسیون جانبی گردن و آستانه فشار درد بعد از مداخله در هر دو گروه نشان داد(05/0 P<).از نظر متغیرهای مورد مطالعه بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تکنیک فشار ایسکمیک در وضعیت کشش عضله و وضعیت طبیعی عضله در کاهش شدت درد، افزیش دامنه حرکتی فعال فلکسیون جانبی گردن و آستانه فشار درد موثر بود. بطورکلی گروهی که تکنیک فشار ایسکمیک را در وضعیت کشش عضله دریافت کرده بودند بهبود بیشتری را از نظر هرسه متغیر نشان دادند، هرچند تفاوت میان دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: فشار ایسکمیک، کشش، نقطه ی ماشه ای، عضله ی تراپز فوقانی
  • نوید میرزاخانی عراقی، مرضیه خوشحالی پناه ابرقویی *، وحید نجاتی، زهرا پاشازاده آذری، سید مهدی طباطبایی صفحات 12-23
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی دو نوع یادگیری حرکتی صریح و ضمنی در گروه کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعال و همتایان عادی، با استفاده از ابزار زمان عکس العمل متوالی است.

    مواد و روش ها

    حجم نمونه برای هر گروه برابر 12 در نظر گرفته شد. در این پژوهش، نمونه ها شامل 24کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در دو گروه یادگیری صریح و یادگیری ضمنی و 24 کودک همتای عادی در دو گروه یادگیری صریح و ضمنی جای گرفتند.
    آزمون های آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای اندازه گیری زمان واکنش و خطای پاسخ، و تی زوجی برای مقایسه داده های توالی های منظم و نامنظم در هر گروه مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    مقایسه این دو نوع یادگیری در سرعت (زمان واکنش) و دقت (تعداد خطای پاسخ) نشان دهنده این بود که: در گروه یادگیری حرکتی صریح کودکان اختلال کمبود توجه وبیش فعال،تعداد خطاها (P-value=0/012)و زمان واکنش (P-value=0/012) بود. و در گروه یادگیری حرکتی ضمنی کودکان اختلال کمبود توجه وبیش فعال، تعداد خطاها (P-value=0/094)و زمان واکنش (P-value=0/954) بود. در گروه صریح همتایان عادی، تعداد خطاها (P-value=0/008)و زمان واکنش (P-value=0/05) بود و گروه ضمنی همتایان عادی، تعداد خطاها (P-value=0/011)و زمان واکنش (P-value=0/442)بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که توضیح و تشریح روند تکلیف، در آموزش توالی حرکتی کودکان اختلال کمبود توجه و بیش فعال اثر بخشی بیشتری دارد. لذا آموزش های قبل از تمرین باید در برنامه این کودکان قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: توالی حرکتی، یادگیری صریح، یادگیری ضمنی، اختلال کمبود توجه وبیش فعالی
  • سید علیرضا درخشان راد، نرگس زنهاری، بهزاد رحمانی پور صفحات 24-34
    مقدمه
    آپراکسی یکی از اختلالات مطرح در کودکان اتیسم است که همبستگی زیادی با آسیبهای رفتاری و ارتباطی- اجتماعی این کودکان دارد. از میان انواع مختلف آپراکسی یکی از شایع ترین آنها آپراکسی ساختاری است. از آنجایی که رویکرد یکپارچگی حسی به عنوان یکی از درمانهای مرسوم برای این کودکان است لذا با توجه به مناقشه های موجود در خصوص کارآیی این رویکرد مطالعه ی حاضر به هدف بررسی اثربخشی رویکرد یکپارچگی حسی در درمان آپراکسی ساختاری کودکان اتیسم طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع شبه تجربی می باشد و در یکی از مدارس اتیسم شهر شیراز در تابستان 1391 انجام شد. نمونه گیری به شیوه آسان از میان کودکان اتیسمی که خانواده هایشان مایل به همکاری بودند انجام شد. از میان 21 کودک واجد شرایط 11 نفر بطور تصادفی به گروه کنترل و 10 نفر به گروه مداخله اختصاص یافتند. کودکان گروه مداخله به مدت 20 جلسه تحت درمان با رویکرد یکپارچگی حسی قرار گرفتند و کودکان گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. برای اندازه گیری متغیر آپراکسی ساختاری کودکان از آزمون محقق ساخته Block test استفاده شد. آزمون ANCOVA برای ارزیابی نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آماری تفاوت معناداری را در بهبود آپراکسی ساختاری بین دو گروه کنترل و مداخله نشان نداد (F= 0.2005، P=0.175).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که استفاده از رویکرد یکپارچگی حسی از اقبال زیادی در میان کاردرمانگران برخوردار است لذا با توجه به یافته ی این مطالعه توصیه می گردد چنانچه هدف درمانی برای کودک اتیسمی کاهش اختلال آپراکسی ساختاری کودک است علاوه بر استفاده از رویکرد یکپارچگی حسی از سایر رویکردهای درمانی نیز در خلال درمان استفاده شود تا از این طریق بتوان شانس اثر بخشی فرآیند درمان را بالا برد.
    کلیدواژگان: اتیسم، رویکرد یکپارچگی حسی، آپراکسی ساختاری
  • مرضیه مرادی عباس آبادی، نازیلا اکبرفهیمی، سیدعلی حسینی، پوریا رضاسلطانی صفحات 35-45
    مقدمه
    با توجه به تغییر رویکرد در توانبخشی کودکان با ناتوانی، کارکرد یکی از ویژگی های موثر در کیفیت زندگی این کودکان است. «لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان» به منظور ارزیابی کارکرد در کودکان 6 ماه تا 5/7 سال طراحی شد. هدف از این مطالعه ترجمه «لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان» به فارسی و بررسی روایی محتوایی نسخه فارسی آن است.
    مواد و روش ها
    فرآیند ترجمه بر اساس پروژه بین المللی کیفیت زندگی انجام شد. تهیه نسخه فارسی «لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان» طی 3 مرحله انجام شد: ترجمه (ترجمه از انگلیسی به فارسی و برگردان دوباره به انگلیسی، توسط 4 مترجم)، بررسی کیفیت ترجمه (توسط 8 متخصص توانبخشی مسلط به زبان انگلیسی) و بررسی روایی محتوایی آن (توسط 15 متخصص توانبخشی کودکان).
    یافته ها
    پاسخ دهندگان ترجمه فارسی «لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان» را قابل قبول دانستند. روایی محتوایی ترجمه فارسی «لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان» نیز بدون تغییر در محتوای آن به تایید رسید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که ترجمه فارسی«لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان» قابل قبول و دارای روایی محتوایی است.
    کلیدواژگان: عملکرد کارکردی، لیست ارزشیابی ناتوانی کودکان، روایی محتوایی، ابزار سنجش پیامد
  • نسرین گوهری، محسن فیروز بخت، منصور اسماعیل زاده، فاطمه مشهدی حسین، وحید راشدی صفحات 46-55
    مقدمه
    افت شنوایی دایمی، یکی از شایعترین اختلالات مادرزادی با شیوع 1 تا 3 در 1000 تولد گزارش شده است. بهترین راه تشخیص زود هنگام این مشکل، غربالگری همگانی شنوایی می باشد. این مطالعه، به بررسی تاریخچه غربالگری و میزان شیوع کم شنوایی در بین نوزادان متولد شده و نتایج به دست آمده از پروتکل های مختلف غربالگری شنوایی در شهر ورامین می پردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 29476 نوزاد متولد شده در شهر ورامین از دی ماه سال 1380 تا پایان سال 1391 صورت گرفت. از سال 1380 تا 1390 پروتکل TEOAE-TEOAE و از سال 1390 تا 1391 پروتکلTEOAE-AABR انجام شد. درصورت منفی بودن آزمایش در دو مرحله، ارزیابی های تشخیصیABR و ارجاع به متخصص گوش، حلق و بینی انجام پذیرفت و پس از تشخیص قطعی در صورت نیاز، مداخلات توانبخشی صورت گرفت.
    یافته ها
    شیوع میزان کم شنوایی در اولین پروتکل 1/6 در 1000 تولد و در دومین پروتکل 2 در 1000 تولد گزارش شود. 55 درصد نوزادان مبتلا به افت شنوایی دارای عوامل خطر و 45 درصد موارد مبتلا به افت شنوایی فاقد هرگونه عامل خطر بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به آمار به دست آمده از شیوع کم شنوایی در نوزدان بدون عوامل خطر، انجام آن برای همه الزامی بوده و از آن جا که پاسخ های مثبت کاذب نگرانی های بسیاری برای خانواده ها به بار می آورد، جهت حمایت از آن ها سعی در هر چه بهتر شدن پروتکل های غربالگری نماییم.
    کلیدواژگان: غربالگری همگانی شنوایی نوزادان، کاهش شنوایی
  • اسماعیل صفدری، خلیل خیامباشی، غلامعلی قاسمی، علیرضا فلاح، ابراهیم سخاوت صفحات 56-66
    مقدمه
    کمردرد یا درد ستون فقرات شایع ترین عارضه عضلانی-استخوانی است. روش های متعددی برای درمان کمردرد وجود دارد ولی دستیابی به روشی مختصر، ساده و فشرده نیاز امروز جوامع صنعتی است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شش هفته تمرینات منتخب ثبات دهنده مرکزی بر درد و ناتوانی عملکردی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.
    مواد و روش ها
    بیست بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی (10 زن و 10 مرد) با میانگین سنی 24.55±3.4 سال، میانگین قد 6/9 ± 15/164 و میانگین وزن 65.25±5.04 به مدت شش هفته برنامه تمرینی منتخب ثبات دهنده را زیر نظر فیزیوتراپیست انجام دادند. میزان درد با استفاده از مقیاس دیداری درد (VAS) و میزان ناتوانی عملکردی با استفاده از Oswestry Disability Index قبل و پس از شش هفته مداخله تمرینی اندازه گیری شد. نرمال بودن داده ها با استفاده از Shapiro–Wilk Testو میزان تغییرات درون گروهی با استفاده از Dependent t-test محاسبه شد (p<0.05). همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار در میزان درد، از 13/2 ±12/7 به 67/2 ± 75/3 در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی پس از شش هفته تمرین ثبات دهنده منتخب بود (00/0 =p). همچنین نتایج بدست آمده از ODI نشان دهنده بهبودی معنی دار در میزان ناتوانی عملکردی پس از انجام شش هفته مداخله تمرینی بود و از 42/15 ± 8/40 در پیش آزمون به 52/14 ±3/23 در پس آزمون کاهش یافت (00/0 =p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، تمرینات منتخب ثبات دهنده با کاهش زمان هر جلسه تمرینی می تواند در توانبخشی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن نقش به سزایی داشته باشد و باعث استفاده مداوم از آن ها در طول زندگی شود، لذا می توان از این پروتکل به عنوان جایگزینی برای تمرینات پرحجم و زمان بر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرینات منتخب ثبات دهنده مرکزی، کمردرد مزمن غیراختصاصی، ناتوانی عملکردی، درد
  • الهام کریمی، مینو کلانتری، زهرا شفیعی، سید مهدی طباطبایی صفحات 67-76
    مقدمه
    سکته مغزی یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک تهدید کننده زندگی و مهم ترین علت ناتوانی افراد مسن است. بروز آسیب حرکتی در یک اندام فوقانی به عنوان اصلی ترین عامل وابستگی در فعالیتهای روزمره زندگی به شمار می آید.Action Research Arm Test وقسمت اندام فوقانی آزمون فوگل مایر به منظور ارزیابی عملکرد حرکتی اندام فوقانی بیماران همی پلژی تهیه شده است.هدف این پژوهش بررسی پایایی بین دو آزمونگر این دو آزمون بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع تحلیلی و اعتبار سنجی می باشد، پس از تهیه وسایل مورد نیاز برای انجام آزمون،آزمونها بر روی 20 نفر از بیماران سکته مغزی 65-40 سال که به شیوه در دسترس از کلینیکهای کاردرمانی و مراکز توانبخشی استان قزوین مطابق معیارهای لازم انتخاب شده بودند توسط دو کاردرمانگر در یک جلسه اجرا گردید.به منظور بررسی پایایی بین دو آزمونگر،ازمونها از روش آماری ضریب همبستگی درون گروهی(ICC) استفاده شد، از نرم افزارSPSS18 برای آنالیز داده ها استفاده شد و سطح معنی داری 0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    آزمون ICC که به منظور بررسی پایایی بین دو آزمونگر به کار رفته بود محاسبه و برابر 0/972(ARAT) و 0/977 آزمون فوگل مایربه دست آمد.(p<0.05)
    نتیجه گیری
    ARATو آزمون فوگل مایر از پایایی بین دو آزمونگر قابل قبولی برای استفاده در بیماران سکته مغزی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پایایی بین دو آزمونگر، ARAT، آزمون فوگل مایر، عملکرد حرکتی اندام فوقانی، سکته مغزی
  • غزاله افیونی، نادر رهنما، رضا مهدوی نژاد صفحات 77-87
    مقدمه
    پارگی لیگامنت متقاطع قدامی یکی از متداولترین آسیبها در فوتبالیستها می باشد، لذا هدف از تحقیق حاضر شناسایی تاثیر برخی ریسک فاکتورهای درونی وبرونی برمیزان شیوع آسیب لیگامنت متقاطع قدامی فوتبالیستهای حرفه ای دنیا بود.
    موادوروش ها
    تعداد 100فوتبالیست حرفه ای(سن 25.05±4.1y سال، قد 1.81±0.06m متر) از چندکشوردنیا که دچار آسیب لیگامنت متقاطع قدامی شده بودند،به عنوان نمونه های تحقیق درنظر گرفته شدند. اطلاعات مربوط به ریسک فاکتورهای درونی(پای برتر، قد، سن) وبرونی(پست، بازی های خانگی و خارج از خانه،زمانهای مختلف فصل،مسابقه و تمرین)ازطریق بررسی پرونده های پزشکی،مصاحبه باپزشک تیم و همچنین از دیتابیس های معتبراینترنتی جمع آوری شد.برای آنالیزداده ها ازآزمون خی دو باسطح معناداری(P<0/05) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شیوع آسیب لیگامنت صلیبی قدامی بین پستهای مختلف بطور معناداری (P<0/05) متفاوت بود،بطوری که هافبکها بیشترین(%38)و دروازه بانها کمترین(%6)تعداد آسیب را داشتند. میزان وقوع آسیب در پای برتر(%52)بیشتر از پای غیربرتر(%48)بود،اما این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود(P>0/05). بازیکنان با قد83/1-1/79متر بیشترین میزان آسیب(%26)و بازیکنان با قد73/1-69/1مترکمترین میزان آسیب(%13)را داشتند. بین5گروه قدموردنظر تفاوت معناداری یافت نشد(P>0/05). آسیبهای رخ داده در بازی های خارج از خانه (%6/50)بطورغیرمعناداری(P>0/05)بیشتر ازبازی های خانگی(%4/49)بود. در اوایل فصل مسابقه این آسیب(%34) بطورمعناداری(P<0/05)بیشتر از سایر زمانها بود. تفاوت بین سنین مختلف در رابطه با آسیب این لیگامنت معنادار بود(P<0/05)،بطوریکه بازیکنان در سن27-22سالگی تعداد آسیب(%50)بیشتری را به خود اختصاص دادند و در سن 39-34سال کمترین(%2)تعداد آسیب رخ داد. آسیبهای زمان مسابقه(%85)بطور معناداری بیشتر از زمان تمرین(%15)بود(P<0/05).
    نتیجه گیری
    بازیکنان هافبک در سن27-22سال در اوایل فصل، بویژه در مسابقه در معرض آسیب لیگامنت متقاطع قدامی هستند. پای برتر، قد،بازی خانگی وخارج از خانه از نظر آماری بطور معناداری بر میزان شیوع این آسیب تاثیر نداشت. لذا مربی، بازیکنان وکادر پزشکی باید به این نکات مهم برای طراحی برنامه پیشگیری توجه کنند تا آسیب لیگامنت متقاطع قدامی کمتر شود.
    کلیدواژگان: آسیب لیگامنت صلیبی قدامی، شیوع آسیب فوتبال، فوتبالیست حرفه ای، ریسک فاکتورهای درونی، ریسک فاکتورهای برونی
  • زهرا احمدی زاده، مهدی رصافیانی *، فاطمه احسانی، سیدعلی حسینی صفحات 88-98
    مقدمه

    مطالعات بسیاری کاهش کیفیت زندگی مادران کودکان فلج مغزی را تحت تاثیرفعالیت های مراقبتی نشان داده اند اما بررسی ارتباط کاهش کیفیت زندگی این مادران با عوامل وابسته به کودک نظیر توانایی راه رفتن کودک فلج مغزی کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر توانایی راه رفتن کودکان فلج مغزی بر کیفیت زندگی مادران آن هابود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی علی-مقایسه ای در سال 1390 در شهر تهران انجام شد که در آن 60 مادر دارای یک کودک فلج مغزی 4 تا 12 ساله در مطالعه شرکت کردند. جهت ارزیابی کیفیت زندگی از پرسشنامه SF-36 استفاده شد و ارزیابی سطح 1 تا 5 مقیاس GMFCS کودکان فلج مغزی توسط کار درمانگر انجام شد. ارتباط میان متغیر از طریق آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی با کمک نرم افزارSPSS نسخه 16 بررسی شد.

    یافته ها

    24 مادر دارای کودک فاقد توانایی راه رفتن و 36 مادر کودک با توانایی راه رفتن در مطالعه شرکت کردند که میانگین و انحراف معیار سن بر حسب سال در مادران 02/6 ± 79/33 و در کودکان 71/2 ± 11/7بود. در نتیجه آنالیز داده ها دو گروه مادران نمره کلی کیفیت زندگی و ابعاد عملکرد اجتماعی، عملکرد جسمانی و سلامت عمومی با هم تفاوت معنادار داشتند(P <0/05).

    نتیجه گیری

    مادران دارای کودکان فاقد توانایی راه رفتن مدت زمانی بیشتری را به مراقبت از کودک خود اختصاص می دادند و کیفیت زندگی پایین تری را نیز گزارش کردند.

    کلیدواژگان: فلج مغزی، کیفیت زندگی، مادران کودکان فلج مغزی
  • علیرضا آریانفر، امین مهنام صفحات 99-112
    مقدمه
    استفاده از جریان های متناوب فرکانس بالا روشی ایمن، بازگشت پذیر و دارای خاصیت انتخابی برای انسداد الکتریکی عصب و جلوگیری از انتشار پالس های عصبی است که در دهه گذشته جهت درمان بیماری و ناتوانی های مرتبط با پالس های عصبی ناخواسته، مورد توجه محققین قرار گرفته است. با این حال کاهش دامنه تحریک، از بین بردن پاسخ هجومی اولیه و بهینه سازی پارامترهای تحریک برای کاربردهای مختلف همچنان مورد بررسی قرار دارد. در این مطالعه با شبیه سازی انسداد فیبرهای عصبی، کارآیی شکل موج پیشنهادی دوفاز نامتقارن در القای بلوک عصبی و مکانیزم اثر آن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    شبیه سازی به وسیله ی مدل بسیار دقیقی از اکسون مایلین دار پستانداران انجام شد. تحریک الکتریکی یک فیبر عصبی شامل 51 گره رانویه با دو الکترود نقطه ای یکی برای ایجاد بلوک و دیگری برای ایجاد پتانسیل عمل تست شبیه سازی شد و رفتار فیبر عصبی از جمله پدیده انسداد و مکانیزم تحقق آن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اعمال تحریک متناوب فرکانس بالا در حالت کلی سه رفتار متفاوت را در فیبر القا می نماید. عدم پاسخ به تحریک، آتش شدن متناوب فیبر یا بلوک شدن فیبر پس از چندین بار آتش. با کاهش تقارن شکل موج پیشنهادی دوفاز نامتقارن، آستانه لازم برای القای انسداد الکتریکی در فیبرهای عصبی کاهش می یابد. اعمال تحریک باعث افزایش متوسط ولتاژ غشاء می شود که می تواند منجر به کاهش تحریک پذیری غشاء و بلوک شدن فیبر گردد.
    نتیجه گیری
    استفاده از شکل موج دوفاز نامتقارن در ایجاد انسداد عصبی سبب کارایی بالای این روش در بکارگیری بالینی می شود. اعمال این شکل موج باعث کاهش مصرف انرژی سیستم تحریک و همچنین کاهش آسیب به بافت شده و این مساله می تواند گامی موثر در جهت استفاده بالینی از این روش برای کاهش درد، ویا ایجاد بی حسی باشد.
    کلیدواژگان: جریان های متناوب فرکانس بالا، شکل موج دوفاز نامتقارن، مکانیزم انسداد فیبر عصبی، شبیه سازی کامپیوتری
  • فائقه شمسی، عباس مهوش ورنوسفادرانی صفحات 113-122
    مقدمه
    با افزایش تلفیق دانش آموزان دارای ناتوانی در کلاس های عادی، به کارگیری راهکارهایی که موجب بهبود نگرش نسبت به این افراد می شود، ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه آگاه سازی بر بهبود نگرش دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در دو حیطه جامعه طلبی و موقعیت تحصیلی در مدارس تلفیقی نسبت به همسالان دارای ناتوانی جسمی- حرکتی است.
    مواد و روش ها
    با استفاده از نمونه گیری چند مرحله ای 62 دانش آموز دختر پایه پنجم ابتدایی از 2 مدرسه تلفیقی شهر اراک در سال تحصیلی 92-1391 به صورت تصادفی انتخاب و در گروه مداخله (31نفر) و کنترل (31نفر) قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه نگرش سنج گش (1993)، نگرش دانش آموزان مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها، با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس دو متغیری و آزمون توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن بود که نگرش دانش آموزان گروه مداخله، در مقیاس های جامعه طلبی و موقعیت تحصیلی، پس از شرکت در برنامه آگاه سازی در مقایسه با گروه گواه به طور معنادار افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    شرکت دانش آموزان در برنامه آگاه سازی، موجب بهبود نگرش آن ها نسبت به همسالان دارای اختلال حسی- حرکتی می شود.
    کلیدواژگان: مدارس تلفیقی، تغییر نگرش، ناتوانی
  • حمیدرضا صادقی پور، نادر رهنما، عفت بمبئی چی، مریم خیرده صفحات 123-130
    مقدمه
    اسپرین مچ پا از شایع ترین آسیب های حاد ورزشی است که به علت آسیب به گیرنده های حس عمقی و کاهش تعادل، خطر بازگشت مجدد آن بالا است. هدف از تحقیق حاضر بررسی برنامه تمرین تعادلی ستاره بر بازتوانی اسپرین مچ پا می باشد.
    مواد و روش ها
    تعدا 16 نفر از ورزشکاران غیر حرفه ای مبتلا به اسپرین یک جانبه مچ پا در این تحقیق شرکت و یک دوره فیزیوتراپی را به مدت 12 جلسه سپری کردند. بعد از اطمینان از راه رفتن بدون درد، از آزمون تعادلی ستاره که به عنوان یک برنامه بازتوانی در درمان اسپرین مچ پا گزارش شده، به عنوان برنامه بازتوانی به مدت 4 هفته استفاده و برای ارزیابی میزان تاثیر برنامه بازتوانی از آزمون تعادلی ایستادن روی یک پا استفاده گردید. میزان آسیب مجدد بعد از یک سال ثبت گردید. از آزمون تی وابسته برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که برنامه تعادلی ستاره ای بر بازتوانی موثر بوده بگونه ای که بعد از دوره بازتوانی، میانگین نتایج آزمون تعادلی ایستادن روی یک پا بطور معنی داری بیشتر از دوره قبل از بازتوانی بود (001/0p <) بعد از یک سال، 3 نفر از آزمودنی ها مجددا به اسپرین مچ پا مبتلا شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به مثبت بودن برنامه تمرین تعادلی ستاره بر بازتوانی اسپرین مچ پا، این برنامه می تواند به عنوان پایه ای در تسریع روند بهبودی و بازگشت مجدد آسیب قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسپرین مچ پا، بازتوانی، ریتم های روزانه، تمرین تعادلی ستاره
  • وحید نجاتی، اسماعیل شیری، مرضیه خوشحالی پناه صفحات 131-138
    مقدمه
    حافظه صریح بیش از حافظه ضمنی به منابع توجهی نیاز دارد. هدف این پژوهش مقایسه حافظه صریح و ضمنی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی- بیش فعالی و کودکان با تحول طبیعی است.
    مواد و روش ها
    پژوهش مقطعی مقایسه ای در 15 دانش آموز مبتلا به اختلال کم توجهی- بیش فعالی و 15 دانش آموز سالم از مدارس شهرستان ابرکوه انجام شد. برای حافظه صریح لیست کلمات به فرد ارائه می شد و فرد باید کلمات شنیده شده را یکبار بدون تاخیر و یک بار با تاخیر بیان می کرد. برای حافظه ضمنی نیز باید لغات شنیده شده را از بین لغات ارایه شده مشخص نماید. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس دو عاملی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کودکان مبتلا به کم توجهی- بیش فعالی در حافظه صریح عملکرد پایین تری نسبت به کودکان سالم دارند (05/0P<). همچنین در حافظه ضمنی، تفاوتی درعملکرد کودکان کم توجه- بیش فعال و سالم یافت نشد(05/0P>).
    نتیجه گیری
    کودکان با کم توجهی- بیش فعالی در حافظه صریح نقص دارند. پیشنهاد می شود رویکردهای توانبخشی و آموزشی، حافظه ضمنی را برای مداخلات کودکان کم توجه- بیش فعال به کار گیرند.
    کلیدواژگان: حافظه صریح، حافظه ضمنی، اختلال کم توجهی، بیش فعالی
  • مختار سالاری اسکر، مهشید زارع زاده، محمد تقی امیری خراسانی صفحات 139-150
    مقدمه
    توجه به کنترل پاسچر در افراد کم توان ذهنی به دلیل ضعف در اجرای وظایف تعادلی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی دوازده هفته تمرینات ادراکی- حرکتی بر روی کنترل تعادل دینامیک دانش آموزان پسر دارای ناتوانی ذهنی می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و آزمایشگاهی می باشد. 30 دانش آموز کم توانی ذهنی با بهره هوشی بین 55 تا 70 و میانگین سنی 12.4±1.7 سال به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه کنترل و تجربی به طور تصادفی قرار گرفتند. قبل و بعد از تمرینات ادراکی- حرکتی تعادل دینامیک آزمودنی ها توسط دستگاه بایودکس مورد سنجش قرار گرفت. دوره تمرینی 12 هفته، هفته ای سه جلسه و هر جلسه به مدت 45 دقیقه بود. مولفه های ادراکی حرکتی شامل: تعادل ایستا و پویا، شناسایی جهات مختلف، شناسایی بدن، ادراک فضا، حرکات هماهنگ و همزمان، ادراک بینایی، ادراک شنیداری، طرح حرکت، برتری جانبی، مهارت های جابجایی و دستکاری بود. برای بررسی تفاوت بین پیش آزمون و پس آزمون از تست تی وابسته و برای مقایسه میزان شاخص های تعادل و مقایسه شاخص های تعادل در دو گروه طی پس آزمون از آزمون آماری تحلیل کواریانس یک سویه(ANCOVA) با سطح معناداری 0/05 استفاده شد.
    نتایج
    نتایج بیانگر بهتر بودن شاخص تعادلی قدامی- خلفی (0/003=P) و شاخص تعادلی کلی (0/017=P) به طور معنی داری طی پس آزمون در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل بود. در حالی که شاخص داخلی-خارجی پیشرفت معناداری را نشان نداد (0/155=P).
    نتیجه گیری
    تمرینات ادراکی- حرکتی استفاده شده در این پژوهش سبب بهبود تعادل، به ویژه در جهت قدامی- خلفی در آزمودنی های مورد پژوهش گردید.
    کلیدواژگان: تمرینات ادراکی، حرکتی، تعادل پویا، کم توان ذهنی
  • فرانک علی آبادی، ریحانه عسکری کچوسنگی، مصطفی قربانی صفحات 151-157
    مقدمه
    شواهد پژوهشی نشان می دهد که میزان ناهنجاری های قامتی به خصوص در افراد جوان، در حال افزایش است. ستون فقرات به عنوان محور اصلی بدن شناخته شده و نقش حیاتی آن حایز اهمیت است، چرا که هر گونه آسیب و تغییر شکل آن باعث اختلال در عملکرد بدن می گردد. هدف از اجرای این پژوهش بررسی ناهنجاری های قامتی و ارتباط آنها با سن و جنسیت در دانش آموزان ابتدایی شهر تهران می باشد
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود که در آن 945 نفر از دانش آموزان مقاطع ابتدایی دخترانه و پسرانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شد. در این مطالعه برای ارزیابی ناهنجاری پشت کج از تست Adam s forward bend و برای ارزیابی کمر گود و پشت گرد از صفحه شطرنجی استفاده شد. تمامی اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که شیوع ناهنجاری کمر گود در پسران 52.4% و در دختران 70.9%، پشت گرد در پسران 8% و در دختران 4.8%، و پشت کج در پسران 0.8% و در دختران 1.3% می باشد. همچنین میان شیوع ناهنجاری های کمر گود و پشت گرد با جنسیت و پایه تحصیلی دانش آموزان همبستگی معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، ضروری به نظر می رسد که با اجرای تست های غربالگری در کلیه سطوح تحصیلی به ویژه مقطع ابتدایی نسبت به پیشگیری از بروز چنین ناهنجاری هایی در سنین بزرگسالی و همچنین درمان به موقع اقدامات لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کمر گود، پشت گرد، پشت کج، دانش آموزان، ناهنجاری
  • مریم قشقایی، فرحناز محمدی، مهدی رصافیانی، سیدعلی حسینی، رباب صحاف صفحات 158-170
    مقدمه
    برنامه آموزشی مراقبت ویژه کودکان فلج مغزی، یکی از راه های مراقبتی- درمانی کودکان است. این برنامه با استفاده از اصول رویکرد عصبی- رشدی، قصددارد والدین را درجهت مراقبت و استقلال کودک خود توانمند سازد. به منظور اجرای موفقیت آمیزتر برنامه، کاردرمانگران باید عواملی که برتجربه پیروی والدین درمنزل اثر می گذارد را بررسی کنند. این مطالعه با هدف تبیین عوامل تسهیل کننده ارائه برنامه آموزشی (شرکت در یک کارگاه، دریافت کتابچه راهنما و پیگیری تلفنی در طول 3ماه) که براجرای والدین در مراقبت در منزل تاثیر گذاربوده، انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع تحلیل محتوایی کیفی بود. 15 مصاحبه عمیق با مادران کودکان فلج مغزی شرکت کننده در برنامه آموزشی مراقبت ویژه که سه ماه آن را درمنزل اجرا کرده بودند، انجام شد. مصاحبه ها ضبط شد وعینا به صورت دست نوشته هایی درآمد و به طریق استقرایی با رویکرد تحلیل محتوایی کانونشنال آنالیز شد.
    نتایج
    عوامل تسهیل کننده ای که ازتجارب والدین بیرون آمدند، در سه طبقه اصلی «عوامل مربوط به کارگاه»، «عوامل مربوط به کتابچه» و«ارتباط مداوم والدین با درمانگر کودک» جای گرفتند.
    بحث: عوامل متعددی استخراج شد که نشان می دهد، کاردرمانگران باید به نحوه آموزش والدین کودکان فلج مغزی درمورد مسائل مراقبت ویژه توجه بیشتری داشته و در طول اجرای برنامه آموزشی مراقبت ویژه توسط والدین ارتباط حمایتگونه و مداوم خود را حفظ کنند.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، تسهیل کننده، تحلیل محتوایی کیفی، برنامه آموزشی مراقبت ویژه در منزل
  • رضا رجبی، ملیحه حدادنژاد، هومن مینونژاد، محمود پور اعظم صفحات 171-181
    هدف
    راستای نامناسب اندام تحتانی بویژه زانو، به دلیل تاثیر بر عملکرد عضلات و حس عمقی منجر به وقوع آسیب در این بخش می شود. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی تفاوت های جنسیتی در فعالیت الکترومیوگرافی برخی از عضلات اندام تحتانی در افراد دارای ژنو واروم با افراد سالم بود.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های این تحقیق 24 دانشجوی فعال (گروه یک: 6 زن دارای به ژنو واروم، گروه دو: 6 مرد دارای به ژنو واروم، گروه سه: 6 زن سالم، گروه چهار: 6 مرد سالم) دانشگاه تهران، با دامنه سنی 18 تا 22 سال بودند. برای جمع آوری داده ها، الکتومیوگرافی سطحی (EMG)، از عضلات گلوتئوس مدیوس، رکتوس فموریس، واستوس مدیالیس و تنسور فاشیالاتا انجام شده و میزان فعالیت عضلات محاسبه شد.
    یافته ها
    اختلاف بین گروهی معنی دار در میزان فعالیت عضلات گلوتئوس مدیوس (p=0/001)فموریس (p=0/002) و واستوس مدیالیس (p=0/001) نادار یافت شد اما اختلاف معنی داری در میزان فعالیت عضله تنسور فاشیا لاتا (p= 0/756)مشاهده نشد. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی تفاوت معنی داری در فعال سازی عضلات گلوتئوس مدیوس در زن (ژنو واروم)- مرد (ژنو واروم) (p=0/001) راست رانی در زن (ژنو واروم)- مرد (ژنو واروم) (p=0/003)، واستوس مدیالیس در زن (زانو سالم)- زن (ژنو واروم) (p=0/003) و واستوس مدیالیس در زن (ژنو واروم)- مرد (ژنو واروم) (p=0/001) نشان داد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این تحقیق، نتیجه گیری می شود افراد دارای ناهنجاری ژنو واروم، مبتلا به نقص های کنترل نوروماسکولار هستند و این نقص ها در زنان مبتلا به ژنو واروم بیشتر مردان است، از اینرو این افراد بیشتر از مردان در معرض خطر آسیب دیدگی قرار دارند.
    کلیدواژگان: ناهنجاری ژنو واروم، فعالیت الکترومیوگرافی، تفاوت های جنسیتی، عضله واستوس مدیالیس، عضله گلوتئوس مدیوس
  • مریم محمدپور، مهدی رصافیانی، مینا احمدی کهجوق، فاطمه بهنیا، حجت الله حقگو، اکبر بیگلریان صفحات 182-192
    مقدمه
    آگاهی متخصصان توانبخشی و پزشکی، از چگونگی استفاده از زمان مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم می تواند به ارتقاء سطح سلامت مادر و خانواده کمک کند. مطالعات نشان داده که عموما مراقبت از کودکان کم توان به عهده مادر است و عملکرد مناسب مادر، به استفاده صحیح و مناسب از زمان، مرتبط می باشد. بنابراین در این پژوهش به بررسی چگونگی استفاده از زمان مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه از نوع مقطعی، نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. در هر گروه، 42 نفر مادر دارای کودک مبتلا به اوتیسم و 42 نفر مادر دارای کودک عادی شرکت کردند. از پرسشنامه دموگرافیک، آزمون گارز-2 و پرسشنامه استفاده از زمان مادران برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با آزمون t مستقل و Chi- Square در SPSS17 تحلیل شدند.
    یافته ها
    مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم در مقایسه با مادران دارای کودک عادی، در طی روز زمان بیشتری را صرف امور مربوط به کودک مبتلا می کردند (0/001>P)، اما در دیگر حیطه ها تفاوت معناداری بین دو گروه یافت نشد. همچنین کیفیت و لذت از فعالیتهای روزانه در مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم نسبت به مادران دارای کودک عادی بصورت معناداری پایین تر بود (P<0/05). اهمیت دادن به فعالیتهای روزانه برای مادران دو گروه تفاوت معناداری نداشت (P>0/05).
    نتیجه گیری
    صرف زمان بیشتر مادران، برای امور مربوط به کودک مبتلا به اوتیسم، بر حیطه های فعالیتهای روزانه و همچنین جنبه های کیفی استفاده از ساعات روز تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: اوتیسم، کم توانی، استفاده از زمان، مادران، آزمون گارز
  • علیرضا محمدی، ابراهیم جعفرزاده پور صفحات 193-202
    مقدمه
    اگرچه توافق جامعی در مورد اهمیت ادراک بینایی در فرآیند خواندن وجود دارد، نقش آن در ایجاد دیسلکسی شدیدا مورد بحث است. به منظور دریافتن ارتباط دیسلکسی با نقایص ادراک بینایی به مقایسه حساسیت کنتراست رنگی اپوننت در کودکان مبتلا به دیسلکسی و کودکان سالم پرداخته ایم.
    مواد و روش ها
    3 کودک دیسلکسیک و 3 کودک سالم در این مطاله شرکت داده شدند و پاسخ آنها به تحریکات ایجاد شده توسط نرم افزار Pattern Generator در سه فرکانس فضایی 5،8،18cpd ثبت شد. آزمون حساسیت کنتراست در هر فرکانس فضایی در دو مرحله تشخیص ظاهر شدن خطوط(pattern detection) و درک تمایز رنگ (color discrimination) در دو زمینه زرد و آبی انجام گرفت.
    یافته ها
    در مجموع تفاوت بین افراد نرمال و دیسلکسیک قابل توجه نبود و در اغلب موارد تفاوت معنا داری بین این دو گروه دیده نشد. با این حال افراد دیسلکسیک چه در زمینه زرد و چه در زمینه آبی در تست تشخیص ظاهر شدن خطوط حساسیت کاهش یافته ای را نشان دادند اما در آزمون درک تمایز رنگ نسبت به گروه کنترل حساسیت بهتری داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مقایسه افراد دیسلکسیک و گروه کنترل نشان داد حساسیت کنتراست رنگی شاخص تمایز دهنده مناسبی برای این دو گروه نیست. بنابراین به نظر می رسد در بیماران دیسلکسیک تمامی خصوصیات عملکردی سیستم بینایی متاثر نشده است. همچنین این امکان وجود دارد که در بیماران دیسلکسیک با وجود طبیعی بودن پاسخ های پایه و اولیه بینایی، پاسخ های ادراکی متفاوتی نسبت به افراد نرمال داشته باشیم.
    کلیدواژگان: دیسلکسی، بینایی، حساسیت کانتراست، تضاد رنگی
  • مقاله مروری
  • مرضیه معلمی، فهیمه حاجی ابوالحسن صفحات 203-217
    مقدمه
    ظهور نسبتا جدید آزمون VEMP گردنی و متعاقب آن VEMP چشمی، عرصه جدیدی از ارزیابی سیستم وستیبولار را فرا روی شنوایی شناسان و محققان سیستم شنوایی وستیبولی قرار داده است. با توجه به مسیر عصبی خاصی که در طی ثبت این پتاسیل مورد ارزیابی قرار می گیرد می توان آن را به عنوان آزمونی مکمل، جهت بررسی سیستم تعادلی تلقی کرد. هدف این مطالعه فراهم کردن مروری از آخرین اطلاعات درباره ی روش های مختلف استفاده شده برای ثبت پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی و بررسی تغییر این پتانسیل در بیماری های مختلف درگیر کننده ی سیستم وستیبولار بود.
    مواد و روش ها
    جستجو بین مقالات 10 سال اخیر با کلید واژه ی پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در بانک های اطلاعاتیGoogle Scholar،PubMed، Ebsco، Science Direct و همچنین کتب مرجع مرتبط با موضوع انجام شد.
    یافته ها
    از 58 مقاله برای بسط و توضیح مفاهیم اصلی و روش های استفاده شده برای انجام VEMP استفاده شد.
    نتیجه گیری
    با انجام صحیح آزمونVEMP و حذف عوامل مخدوشگر تاثیر گذار بر پاسخ، و با تکیه بر نتایج تحقیقات معتبر در این زمینه می توان از آن به عنوان ابزار تشخیصی مهمی در ارزیابی بیماری های مختلف درگیر کننده ی وستیبول و بررسی روند درمان این بیماری ها بهره گرفت.
    کلیدواژگان: پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی، سیستم وستیبولار، بیماری های وستیبولار، ساکول
|
  • Fahimeh Kamali, Sara Abolahrari Shirazi, Maryam Besharati, Somayeh Shams Salehi Pages 1-11
    Introduction
    Myofascial pain syndrome (MPS) is thought by some authors to be the main cause of neck and shoulder pain. MPS is characterized by myofascial trigger points (MTrPs). The aim of this study was to compare effects of ischemic compression (IC) in stretched & neutral position on the trigger points of trapezius muscle.
    Materials and Methods
    Sixty computer’s operators with upper trapezius MTrP participated in this study. Subjects were divided randomly in two groups. Group1 that was treated with the IC in stretched position and group 2 that was treated with IC in neutral position of upper trapezius muscle. The local pain intensity, degree of active cervical lateral flexion ROM and pain pressure threshold (PPT) were measured before intervention. Outcome measures were repeated within 5min and 3days after treatment. Statistical methods were kolmogorov-smirnov test, repeated measures ANOVA, independent T-test and Chi-square test.
    Results
    The results showed a significant improvement in PPT, active cervical lateral flexion ROM and a significant decrease in the local pain intensity within each group. There was no significant difference between two groups.
    Conclusion
    IC technique in stretched & neutral position was shown to be effective in increasing active cervical lateral flexion ROM, PPT and reducing pain intensity. IC technique in stretched position was more effective but difference between groups was not significant statistically.
    Keywords: ischemic compression, stretching, trigger point, upper trapezius muscle
  • Navid Mirzakhany, Araghi, Marzeih K. Hoshalipanah, Vahid Nejati, Zahra Pashazadeh, Azari, Mehdi Tabatabaee Pages 12-23
    Introduction

    The aim of this study was to assess of both implicit and explicit motor sequence learning in children with attention deficit hyper activity disorder (ADHD) and typical peers, by serial reaction time task.

    Materials And Methods

    The sample size for each group was 12. The study sample was included 24 children with ADHD, in explicit learning group and implicit learning group. and 24 typical children was included in implicit learning group, and explicit learning group.ANOVA repetitive measured for comparing response time and errors in different blocks, and paired t-test was used for comparing regular and irregular blocks.

    Results

    The comparision of implicit and explicit learning on, accuracy (error response) and speed (response time) in ADHD explicit group would indicate accuracy (P-value=0/012), speed (P-value=0/012) and in ADHD implicit groop would indicate accuracy (P-value=0/094), speed (P-value=0/954).so in typical explicit group would indicate accuracy (P-value=0/008), speed (P-value=0/05) and in typical implicit group showed that accuracy (P-value=0/011), response times (P-value=0/442).

    Conclusion

    This study showed that explain the task in motor sequence learning is more better in ADHD children. so before performing a task should be considered.

    Keywords: Motor Sequence, Explicit Learning, Implicit Learning, ADHD
  • Seyed Alireza Derakhshan Rad, Narges Zenhari, Behzad Rahmani Pour Pages 24-34
    Introduction
    Apraxia is a prevalent disorder in autistic children and has high correlation with behavioral and communicational – social problems in these children. Among all kinds of apraxia, constructional type is a common type. Although one of the conventional treatments for autism children is sensory integration approach (SI), however, due to the controversy about the efficacy of this approach the present study was designed to examine the efficacy of this approach in treating the constructional apraxia of autism children.
    Material And Methods
    This is a quasi-experimental study and was done in one of the autism schools in Shiraz in the summer of 1391. Convenience sampling performed among children whose parents were willing to cooperate in the study. Of the 21 eligible children, 11 participants were randomly assigned into control group and 10 in the intervention group. The intervention group treated with SI approach for twenty sessions and the control group didn’t receive any intervention. A researcher-made of Block test was used to test childhood constructional apraxia. ANCOVA statistical test used to evaluate the results.
    Results
    Statistical results showed no significant differences between two groups with regard to improving the constructional apraxia (F= 0.2005, P=0.175).
    Discussion
    Since applying the SI approach is common among the Occupational Therapists, however, according to the results of this study, when the goal of therapy is treating the constructional apraxia of autism children it is recommended to make use of other frame of references simultaneously with the SI in order to raise the chance of therapy.
    Keywords: autism, sensory integration, constructional apraxia
  • Marziye Moradi Abbasabadi, Nazila Akbarfahimi, Seyed Ali Hosseini, Pouria Rezasoltani Pages 35-45
    Introduction
    According to change in the approach to the rehabilitation of children with disability, function is an effective characteristic of the quality of life for these children. Pediatric Evaluation of Disability Inventory (PEDI) was designed to assess the function of 6 months to 7 and half years old children. The aim of this study was to translate the Pediatric Evaluation of Disability Inventory (PEDI) to Persian, and to evaluate the content validity of this Persian version.
    Material And Methods
    The translation process was based on International Quality of Life Assessment (IQOLA) Project. The Persian version of PEDI was prepared in three stages: Translation (from English to Persian and in reverse, by four translators), examination of the quality of the Persian translation (By eight rehabilitation specialists, skilled in English language), and examination of its content validity (by 15 pediatric rehabilitation specialists).
    Results
    Respondents rated the translated version of the PEDI as acceptable. Content validity of the Persian translation of PEDI, without changing its content was confirmed.
    Conclusion
    The results show that the Persian translation of the PEDI is acceptable and has content validity.
    Keywords: Functional Performance, Pediatric Evaluation of Disability Inventory (PEDI), Content Validity, Outcome Measure
  • Nasrin Gohari, Mohsen Firuzbakht, Mansur Esmailzade, Fatemeh Mashhadihossein, Vahid Rashedi Pages 46-55
    Introduction
    Permanent hearing loss is one of the most common congenital disorders with estimated incidence of one to three per thousand live births. The best early diagnostic method for hearing impairment in newborns is Universal Newborn Hearing Screening (UNHS). This study surveys history of hearing screening, prevalence of hearing loss in newborns and results of various protocol of newborn hearing screening in Varamin city.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was conducted on 29476 neonates with TEOAE-TEOAE (Transient Evoked Otoacoustic Emission-Transient Evoked Otoacoustic Emission) protocol during 1380-1390 years and TEOAE-AABR (Transient Evoked Otoacoustic Emissions-Automated Auditory Brainstem Response) protocol during 1390-1391 years. If the responses in both sessions were desirable, the infants were referred for a final diagnosis with ABR (Auditory Brainstem Response) test and examination by Otolaryngologist. Rehabilitation interventions were done for hearing impaired newborns.
    Results
    The prevalence of hearing loss in first protocol was 1/6 per thousand live births and in second protocol was 2 per thousand live births. 55% of them had risk factors of hearing impairment and 45% of them didn’t have any risk factors.
    Conclusion
    According to the calculated prevalence of hearing impairment in this study, UNHS is necessary for all of newborns and to protect parents from concerns due to a false positive test results, we must improve the method of newborn hearing screening to decrease the false positive rate.
    Keywords: Hearing loss, Universal newborn hearing screening, Transient evoke otoacoustic emission, Auditory brainstem response
  • Smaeil Safdari, Khalil Khayambashi, Gholam Ali Ghasemi, Alireza Fallah, Ebahim Sekhavat Pages 56-66
    Introduction
    low back pain is the most common musculoskeletal complication. Although there are many ways to treat low back pain, achieving a concise, simple, and compact method is required in today's industrial societies. The purpose of this study was to evaluate the effect of six weeks selected core stabilization exercises on pain and functional disability in patients with nonspecific chronic low back pain.
    Materials And Methods
    20 patients with nonspecific chronic low back pain (10 male, 10 women) with the average age of 24.55±3.4, average height of 164.15±9.6, and average weight of 65.25±5.04 underwent a six-week selected core stabilization exercises supervised by physiotherapist. The amount of pain and functional disability were respectively measured using VAS and ODI questionnaire both before and after the six-week exercise program. Data normality and the rate of intergroup changes were respectively calculated using Shapiro–Wilk Test and dependent student t-test (p<0.05). Also, data were analyzed using SPSS21 software.
    Results
    results showed that, after the six-week exercise program, the amount of pain in the patients with nonspecific chronic low back pain was significantly reduced from 7.12 ± 2.13 to 3.75 ± 2.67 (p=0.00). Also, according to the results obtained from ODI questionnaire, after the six-week exercise intervention, the rate of functional disability was ameliorated significantly as it was reduced from 40.8 ± 15.42 to 23.3 ± 14.52 (p=0.00).
    Conclusion
    according to the current study's results, the researcher's selected core stabilization exercises by reducing time of each training session, can have a significant role in rehabilitation of the patients with chronic low back pain, and make the patients use them continuously in their lifetime. Therefore, this protocol can be used as a substitute for voluminous and time consuming exercises.
    Keywords: core stabilization selected exercises, nonspecific chronic low back pain, functional disability, pain
  • Elham Karimi, Minoo Kalantary, Zahra Shafiee, Seyed Mahdi Tabatabaiee Pages 67-76
    Introduction
    Stroke is one of the most common life-threatening neurologic disorders and is among the most important causes of disability in adult life.Unilateral upper limb motor impairment is one of the main causes of dependence in activity of daily living. Action Research arm test &Upper limb related fugel meyer test evaluates upper limb motor performance of a hemiplegic patient. The aim of this study was to demonstrate inter-rater reliability of the tests.
    Materials And Methods
    In this analytic and reliability study, 20 patients with CVA aged from 40 to 65, selected form occupational therapy clinics& rehabilitation center in Qazvin based on convenience sampling were tested by two occupational therapists in one session. SPSS 18 and ICC test was used for data analysis (α=0.05).
    Results
    the ICC test was calculated and equalled to 0/972(ARAT),0/977(FMT) (p<0.05)
    Conclusion
    ARAT &fugel meyer test inter-rater reliability is acceptable to be used for CVA patients.
  • Ghazaleh Afyouni, Nader Rahnama, Reza Mahdavi Nejad Pages 77-87
    Introduction
    Anterior Cruciate Ligament(ACL)rapture is one of the most common injuries in soccer players, so the purpose of this study was to identify the effect of some intrinsic and extrinsic risk factors on the incidence of ACL injuries in professional soccer players.
    Material And Methods
    For this study 100professional soccer players(Mean± SD:age:25.05±4.1y,height:1.81±0.06m) who had ACL injury considered as research sample from several countries of the world. The informations about intrinsic and extrinsic risk factors, gathered from studing the medical files, interviewing with the team physicians and authoritative internet databases. The chi squares (χ2)(P<0.05) test was used to analyze the data.
    Results
    The result showed that incidence of ACL injury between several positions was significantly different (P<0.05), as midfielders had the higher number of injury (38%)and goalkeepers(6%)had the lowest. The incidence of injury in dominance leg(52%)was more than non-dominance leg(48%), but this differences was not significant(P>0.05). The players with 1.79-1.83meter height had the most number of injuries(26%)and players with 1.69-1.73meter height had the least (13%), no significant differences were find between the 5 groups of height(P>0.05). The injuries that occurred during the away games(50.6%) were not significantly(P>0.05) more than home games(49.4%). The ACL injury in initial of season(34%)was significantly more than other times (P<0.05). In relation to age the significant difference was found between the different age groups (P<0.05), so players with 22-27 years (50%) had more injuries and players with 34-39 years(2%)had the least. The injuries during the game(85%)was significantly more than training(P<0.05)(15%).
    Conclusion
    Midfielder players with 22-27 years in initial of season especially during the game are more prone to ACL injury. So coach, players and medical staff should pay attentive to these important point to design preventive program to minimize ACL injuries.
    Keywords: Anterior cruciate ligament, soccer, injury, professional soccer player
  • Zahra Ahmadizade, Mahdi Rassafiani, Fatemeh Ehsani, Seyed Ali Hosseini Pages 88-98
    Introduction

    Many of study show decrease of quality of life in mothers of children with cerebral palsy due to care activity of their child but the researchers less pay attention to the decrease of mother’s quality of life in relationship with child-related factors like walking ability in children with cerebral palsy, so the aim of this study was toComparing the quality of life of mothers with cerebral palsy children based on walking ability Materials

    Methods

    In this causal-comparativestudy that performed in 2011 in Tehran city where 60 mothers of children with cerebral palsy 4 to12 years old was participated. Quality of life was assessed with SF-36 questionnaire andchildren with cerebral palsy were evaluated 1 to 5 level of gross motor function classification system by occupational therapist. The Pearson correlation test and linear regression was performed to investigaterelationship between variables with SPSS.

    Results

    24 mothers of children without walking ability and 36 mothers of children withwalking ability was participated in this study.themother’s age mean± SD was 02/6 ± 79/33 and children’s age mean± SD was 71/2 ± 11/7. Results of data analysis between two groups of mothers were significantly different in overall score of quality of life, social function, physical function and general health. (P <0/05)

    Conclusion

    Mothers of childrenwithoutwalking ability reported long care hours to and also have lower quality of life.

    Keywords: Cerebral palsy, Quality of life, Mothers of children with cerebral palsy
  • Faeghe Shamsi, Abas Mahvash Pages 113-122
    Background
    Since the inclusion of the students with disabilities in public schools has been developed through recent years, using appropriate interventions and programs to change the attitudes of the students seems necessary. The purpose of current study was to investigate the effect of an awareness program on the attitude of the fifth grade students on the sociability and educational situations of their peers with physical disability.
    Materials And Methods
    62 fifth grade girls students from two inclusive schools participated in this study. They were randomly divided in two experimental (31 individuals) and control (31 individuals) groups. Attitude of students were evaluated by Gash attitude measurement questionnaire(Gash,1993). The results were analyzed by analysis variance and Toky test.
    Results
    The finding showed that the attitude of the experimental group, in the sociability and educational situation of their peers with physical disability were significantly increased, after attending in awareness program in comparison to control group.
    Conclusion
    Awareness programs for the students make attitude improvements in students towards their peers with physical disorders.
    Keywords: inclusive schools, Attitude change, disable
  • Hamid Reza Sadeghipour, Nader Rahnama, Effat Bambaeichi, Maryam Kheirdeh Pages 123-130
    Introduction
    An ankle sprain is the most common injuries which due to damage to the proprioceptive receptors and decrease stability, the risk of re- injury is high. The aim of this study was to investigate the effect of Star Excursion Balance training on ankle sprain rehabilitation.
    Materials And Methods
    Sixteen non-professional athletes with history of unilateral ankle sprain which reported no history of neurological or vestibular impairments participated in this study (age: 24.2±2.7 years, weight: 71.6±3.1 kg, height: 177.2±3.4 cm; Means) and participated in 12 sessions physiotherapy. After ensuring walk without pain, Star Excursion Balance Training (SEBT) which reported as more effective program in improving functional stability of the sprained ankle was used for 4 weeks as rehabilitation program. The Single Leg Balance test was used to measure effect of rehabilitation program, and re-injury rate after one year were recorded. Paired sample t-test used for comparison of data mean.
    Results
    Results showed the positive effect of rehabilitation program, which balance ability in post-test was significantly higher than pre- test (t=8.67, P=0.000). After one year, 3 re-injuries were reported.
    Conclusion
    Due to positive effect of SETB on static balance and hence ankle sprain rehabilitation, this study can be a basis to accelerate the rehabilitation and decrease the re injury rate.
    Keywords: Ankle Sprain, Rehabilitation, Circadian Rhythms, Star Excursion Balance training
  • Vahid Nejati, Esmaeil Shiri, Maryam Khoshhalipanah Pages 131-138
    Introduction
    Children with attention deficit hyperactivity disorder have problem in sustain attention that is necessary for learning. The purpose of present study is comparing explicit and implicit memory in children with attention deficit disorder and typically developing children.
    Material And Methods
    In present cross sectional study, fifteen children with attention deficit disorder compared with fifteen typically developing children in Abarkouh city (Yzad, Iran). Children should be recalled auditory presented word immediately and after a delay for explicit memory and recognize presented words that merged with non presented word for implicit memory. T- Test and ANOVA were used for analysis.
    Findings
    Results show that children with ADHD have lower performance than typically developing children in explicit memory task (P=0.041) Implicit memory task performed similarly in both groups (P=0.343).
    Conclusion
    Children with ADHD have deficit in explicit memory. We propose that education and rehabilitation strategy should be based on implicit learning.
    Keywords: Explicit Memory, Implicit Memory, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Mihktar Salari Askar, Mahshid Zarezade, Mohammad Taghi Amirikhorasani Pages 139-150
    Introduction
    Attention to postural control in individuals with intellectual disability is an important issue because of lower balance performance in this group. The aim of present study was to evaluate the effects of perceptual-motor training on dynamic balance of students with intellectual disability.
    Materials And Methods
    The present study is quasi experimental. Thirty students with intellectual disability (IQ between 55 and 70) and mean age of 12.4±1.7 years (range 11 to 14 years) with Available sampling were recruited to participate in this study and they placed in experimental and control group randomly. Before and after perceptual-motor training, dynamic balance was measured with Biodex system. Training program included three sessions per week (each session 45 min) for 12 weeks. Perceptual motor components including; static and dynamic balance, identified different ways, identify the body, perception space, coordinated and simultaneous movements, visual perception, auditory perception, motion design, superior lateral, handling skills and manipulation. Paired sample t test and one-way Analysis of Covariance (ANCOVA), with significance levels of 0.05, was performed respectively to assess differences between pre&post test and differences between groups.
    Results
    Results of this study showed that significantly lower anterior-posterior balance index (P=0.003) and total balance index (P= 0.017) during post test in experimental group in compared to control group, while Medio-lateral balance index didn’t show any significant differences between groups (P=0.155).
    Conclusion
    Perceptual-motor training used in this study improves dynamic balance, especially in anterior-posterior direction in individuals with intellectual disability.
    Keywords: Perceptual, motor training, dynamic balance, intellectual disability
  • Faranak Aliabadi, Reihaneh Askary Kachoosangy, Mostafa Qorbani Pages 151-157
    Introduction
    Research evidences show that postural abnormalities are increasing especially in young people. Spinal is known as the main axis of body and its vital role is important, because any its deformation is caused dysfunction in body. The aim of this study was to Evaluation of Postural Abnormalities and Their Relationship with Age and Gender in Primary Students in Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, a total of 945 students were examined. Cluster sampling was used to select samples. In this study, the scoliosis was evaluated by Adam’s forward test and the lumbar lordosis and the kyphosis were evaluated by the chessboard. All data were analyzed by SPSS version 18.
    Results
    the data showed that the prevalence of lordosis was 52.4% in boys and 70.9% in girls, kyphosis was 8% in boys and 4.8% in girls and scoliosis was 0.8% in boys and 1.3% in girls. Also, significant relationships between the prevalence of lordosis and kyphosiswith age and gender were observed.
    Conclusion
    according to results, administrating screening tests among all educational grades seems to be an appropriate action to prevent more and complex deformities in the elderly ages as well as appropriate therapeutic interventions provide.
    Keywords: lordosis, kyphosis, scoliosis, students, abnormality
  • Maryam Ghashghaee, Farahnaz Mohammadi, Mehdi Rassafiani, Seyedali Hosseini, Robab Sahaf Pages 158-170
    Introduction
    Home special caring program is a treatment –caring program for children with cerebral palsy which has considered its effectiveness on parents and their children. This program used neurodevelopmental approach helps parent to improve parent ability into their children's caring and independence. To successfully implement program, occupational therapists should consider educational program (one workshop, booklet, phone follow-up) facilitator factors that were infleneced on parent implementation of home caring program.
    Materials And Methods
    Data gathered and analyzed with qualitative content analysis method. 15 in-depth interviews were conducted with parents who participated and implemented the program at home for three months. Transcripts of interview were coded by usinginductive conventional qualitative content analysis.
    Results
    Facilitator factors were grouped into three main categories: "factors related to workshop", " factors related to booklet", " persistent relationship with children's therapists".
    Conclusions
    There were several factors indicated that, occupational therapist should pay more attention to educational methods of cerebral palsies parent and hold their supportive relationships with parents during implementation of home- based educational caring program.
    Keywords: cerebral palsy, facilitator, qualitative content analysis, home, based educational special caring program
  • Reza Rajabi, Malihe Hadadnezhad, Homan Minoonejad, Mahmood Pour Aazam Pages 171-181
    Introduction
    mal-alignment of lower extremity especially at the knee can lead to injury due to impact on muscle activity and proprioception. Therefore the aim of present study was the gender differences of some lower extremity muscle activation in subject with and without Genu Varum.
    Material And Methods
    subjects of present study was twenty four physically active students (group 1: six female with genu varum, group 2: six male with genu varum, group 3: six female without genu varum, group 4: six male without genu varum) of university of Tehran with the age ranged 18-22 years. For data collection, electromyography of gluteus medius, vastus medialis, rectus femoris and tensor fascia lata was performed and muscle activation was calculated.
    Result
    Significant between groups differences reported in activity of Gluteus Medius (P=0.001), Rectus Femus (P=0.002) and Vastus Medialis (P=0.001) but no significant differences noted in activity of Tensor Fascia Lata (P=0.756). The Bonferroni Post Hoc test results showed the significant differences in activity of Gluteus Medius (P=0.001), Rectus Femuri (P=0.003) and Vastus Medialis (P=0.003) of females and males with Genu Varum, also in activity of Vastus Medialis between females with and without Genu Varum Deformity (P=0.001).Discussion and
    Conclusion
    Based on this study results, it’s concluded that the subject with Genu Varum deformity suffering from neuromuscular control deficit and this deficits in females with Genu Varum was more than males, thereby this persons are more prone to injury than males.
    Keywords: Genu varum deformity, electromyography activation, gender differences, vastus medialis, gluteus medius
  • Maryam Mohammadpour, Mehdi Rassafiani, Mina Ahmadi Kahjugh, Fatemeh Behnia, Hojjat Allah Haghgoo, Akbar Biglarian Pages 182-192
    Introduction
    Rehabilitation and medical professionals knowledge of time use of mothers with autistic child, can help mother and family health promotion. Studies have shown that care of children with disability are generally the mother responsibility and appropriate mothers’ performance are related to the well balanced use of time. So, in this study, we investigated time use of mothers with autistic child.Methods and materials: In a cross sectional study, 42 mothers with autistic children were recruited through convenient sampling. 42mothers with healthy children were also recruited and matched with these mothers as control group. Demographic questionnaire, Gilliam Autism Rating Scale (GARS- II) and Mother Time use Questionnaire (MTUQ) were used to collect data. The data analyses were done by independent T- test and Chi- square in SPSS17.
    Results
    Mothers with autistic child, in comparison with mothers with healthy children, spend more time in child related task during the day (P = 0/000)but no significant differences were found in areas of self care, rest/ sleep, leisure, home work, work/ job and social participation(P > 0/05). Furthermore, quality (P = 0/006) and enjoyment (P = 0/03) of daily activities were significantly lower in mothers with autistic child compared to mothers healthy children. Percieved level of Importance related to daily activities(P = 0/23)and satisfaction of time management skills (P = 0/16), had no significant differences in both groups mothers.
    Conclusion
    Being autistic child causes imbalance in activity areas and influences the quality aspects of time use.
    Keywords: Autism, disability, children, mothers time use
  • Alireza Mohamadi, Ebrahim Jafarzadehpur Pages 193-202
    Introduction
    Although there is a consensus about the importance of vision perception in reading, its role in development of dyslexia is highly debated. In order to understand the relationship between dyslexia and disorders of visual perception, we have compared color opponent contrast sensitivity in dyslexic children with that in normal subjects.
    Materials And Methods
    3 dyslexic and 3 normal children participated in this study. Their responses to stimuli produced by means of “Pattern Generator” software were recorded in three spatial frequencies: 5, 8, and 18 cycles per degree (cpd). In each spatial frequency, contrast sensitivity test was executed in two different levels (pattern detection and color discrimination) once in yellow background and once again in blue background.
    Results
    In general, there was no significant difference between dyslexic and normal children in almost all the tests performed. Nevertheless, dyslexic subjects have shown reduced sensitivity in pattern detection both in yellow and blue backgrounds, yet they had better sensitivity than normal subjects in color discrimination.
    Conclusion
    The results from comparison between dyslexic and control groups showed that color contrast sensitivity cannot be a proper differential indicator for dyslexia. It suggests that dyslexia does not affect all functions of the visual system. However, in dyslexia we may have anomalous perceptual responses even with normal basic and primary visual functions.
    Keywords: Dyslexia, Vision, Contrast Sensitivity, Color Opponent
  • Marziyeh Moallemi, Fahimeh Hajiabolhassan Pages 203-217
    Introduction
    Emersion of cervical and subsequently ocular vemp tests open a new arena in vestibular system assessment for audiologists and auditory-vestibular researchers. According to spatial neural pathways evaluated during the potential recording, the test could be assume as a complemantary test for balance system assessment.Aim of present study was to provide a review of last information about different methods used for recording and evaluating the response changes in different vestibular disorders.
    Materials And Methods
    Search were done among recent 10 years articles with vestibular evoked myogenic potential Keyword from electronic databases of Google Scholar, PubMed, Science Direct, Ebsco and refrence books related to the topic.
    Results
    58 articleswere used for extension and description of main implications and used methods for doing vemp test.
    Conclusion
    With doing the vestibular evoked myogenic potential test correctly and eliminating conflicting factors and with reliance on valid study results in this field the test could be used as an important diagnostic test in evaluating and monitoring of treatment process in different vestibular diseases.
    Keywords: vestibular evoked myogenic potential, vestibular system, vestibular diseases, saccule