فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بیژن سعادتیان *، محمد کافی، فاطمه سلیمانی صفحات 1-24
    این پژوهش جهت ارزیابی قدرت رقابتی چند رقم گندم توصیه شده در منطقه درگز با علف هرز شایع چاودار وحشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 90-1389 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل چهار رقم گندم سایسون، الوند، چمران و سپاهان و تراکم های چاودار وحشی در پنج سطح 0، 20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع بود. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم چاودار وحشی صفات شاخص سطح برگ، ماده خشک تجمعی، دوام شاخص سطح برگ و دوام ماده خشک ارقام گندم کاهش یافت. سرعت افزایش ارتفاع دو رقم الوند و سپاهان در رقابت با علف هرز نسبت به کشت خالص بیشتر بود. همچنین دو رقم مزبور دوام شاخص سطح برگ و دوام ماده خشک بیشتری در شرایط تداخل با علف هرز نسبت به ارقام چمران و سایسون داشتند و درصد شاخص سطح برگ قسمت فوقانی کانوپی آنها در شرایط رقابت افزایش نشان داد. در مقابل، ارتفاع و درصد شاخص سطح برگ نیمه بالایی کانوپی ارقام چمران و سایسون در شرایط تداخل کاهش یافت. شاخص تحمل به تداخل ارقام گندم در صفت عملکرد بیولوژیک بیشتر از عملکرد دانه بدست آمد. در تمامی سطوح تراکم چاودار وحشی، دو رقم الوند و سایسون به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر شاخص تحمل به تداخل را در صفات عملکرد بیولوژیک و دانه داشتند. با افزایش تراکم گیاهی، درصد شاخص سطح برگ لایه های پایینی کانوپی چاودار وحشی کاهش و لایه های بالایی آن افزایش یافت.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، دوام سطح برگ، دوام ماده خشک، رقابت، لایه بندی تاج پوشش
  • حسین کاظمی* صفحات 25-47
    به منظور پهنه بندی بوم شناختی اراضی کشاورزی کنونی شهرستان گرگان جهت کشت آفتابگردان، از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور ابتدا نیازهای زراعی- بوم شناختی آفتابگردان با استفاده از منابع و اسناد علمی تعیین، درجه بندی و سپس نقشه های موضوعی متغیرهای محیطی مانند دمای متوسط، دمای کمینه، دمای بیشینه، بارش، شیب، جهات شیب، ارتفاع از سطح دریا، ماده آلی، شوری، بافت، pH، میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن و روی تهیه شدند. طبقه بندی و رتبه بندی هر لایه در 4 طبقه صورت گرفت. از فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین وزن معیارها از طریق تجزیه و تحلیل پرسش نامه ها استفاده شد. لایه های رقومی عوامل محیطی در محیط GIS پس از اختصاص وزن AHP مختص به هر لایه، روی هم گذاری و تلفیق شدند. سپس پهنه بندی اراضی در چهار طبقه بسیار مستعد، مستعد، نیمه مستعد و غیر مستعد انجام شد. نتایج نشان داد که به ترتیب 71/38 و 13/85درصد زمین های زراعی شهرستان گرگان جهت تولید آفتابگردان در پهنه های بسیار مستعد و مستعد قرار دارند. این پهنه ها از بارش کافی (بالاتر از400 میلی متر) و حاصلخیزی بالا برخوردار بودند. همچنین نتایج نشان داد حدود 14/76 درصد از اراضی کنونی کشاورزی شهرستان گرگان جهت کشت آفتابگردان مناسب نمی باشد و حداقل از نظر یک منبع بوم شناختی دارای محدودیت می باشد. این اراضی شامل طبقات نیمه مستعد (6/84) و غیر مستعد (7/92)، به قسمت های جنوبی شهرستان اختصاص یافت. در این مناطق شیب بالا، شوری و کمبود برخی عناصر غذایی مانند نیتروژن، پتاسیم و کلسیم از عوامل محدود کننده کشت شناخته شدند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) شهرستان گرگان، آفتابگردان
  • سیده مریم فلاح، غلامعلی پیوست، جمالعلی الفتی *، بهمن سماک صفحات 49-68
    به منظور بررسی اثر کودهای رایج و آلی بر رشد و عملکرد گیاه اسفناج آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه ای تجاری واقع در شهر لاهیجان انجام شد. تیمارها شامل سه سطح کمپوست زباله شهری (0، 50 و 100 تن در هکتار)، 5 سطح کود شیمیایی N.P2O5.K2O (بدون کود، نسبت های 1/3، 1/2، 2/3 و مقدار کامل توصیه رایج کود شیمیایی در مورد اسفناج) و تلفیق سطوح مختلف کود شیمیایی و کمپوست زباله شهری با هم بودند. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش در مقدار کود شیمیایی و کمپوست زباله شهری باعث افزایش در خصوصیات کمی (وزن تر و خشک، ارتفاع، سطح برگ، طول دوره رشد و عملکرد) اسفناج شد، بطوریکه تیمارهای تلفیقی (بخصوص تیمار 100 تن در هکتار به همراه کود شیمیایی کامل) بیشترین اثر را بر خصوصیات کمی اسفناج داشتند. کمترین مقدار نیترات در تیمار کمپوست به دست آمد که نسبت به شاهد اثر معنی-داری را نشان نداد. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد 50 تن در هکتار کمپوست زباله شهری می تواند 45/83 درصد و کاربرد 100 تن در هکتار کمپوست زباله شهری 73/27 درصد جایگزین کاربرد توصیه کامل کود شیمیایی (N.P2O5.K2O) از نظر میزان عملکرد اسفناج شود و میزان نیترات بسیار کمتری در گیاه تجمع یابد.
    کلیدواژگان: کمپوست، تلفیق کودها، کود شیمیایی، کمپوست زباله شهری، نیترات، اسفناج
  • سیده فاطمه رسولی *، سر الله گالشی، همت الله پیردشتی، ابراهیم زینلی صفحات 69-89
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تنش غرقابی بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک کلزا (L. (Brassica napus در مراحل مختلف نموی، رقم هایولا 401، به صورت گلدانی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل، در سه تکرار در سال 1390-1389 انجام شد. فاکتور های آزمایش شامل مراحل نموی (گیاهچه ای، ساقه رفتن، گلدهی و پر شدن دانه) و مدت اعمال تنش غرقابی (0، 3، 6 و 9 روز) بود. در این آزمایش، صفات سطح برگ، وزن خشک برگ، ارتفاع و وزن خشک ساقه، حجم ریشه، وزن خشک ریشه، فلورسانس کلروفیل، غلظت کلروفیل و عملکرد دانه اندازه گیری شد. برای کمی سازی اثر تنش غرقابی بر صفات مورفولوژیک و عملکرد از مدل زوال کاهشی و خطی استفاده گردید. شرایط غرقابی سبب کاهش سطح و وزن خشک برگ، کاهش FV/FM و کاهش میزان کلروفیل، افزایش زردی، پیری زودرس و ریزش برگ ها گردید. در نتیجه این تغییرات گیاه بیوماس کمتری به ساقه و ریشه صادر کرده و ارتفاع، وزن خشک ساقه، حجم و وزن خشک ریشه و در نهایت نیز عملکرد دانه کاهش یافت. بیشترین شیب کاهش عملکرد دانه در شرایط غرقابی مرحله ی گلدهی (1/731- در روز) و کمترین آن در شرایط غرقابی مرحله ی ساقه رفتن (0/6- در روز) به دست آمد. بیشترین میزان عملکرد دانه در تیمار شاهد (15/3 گرم در بوته) و کمترین آن در تیمار 9 روز غرقاب مرحله ی گلدهی و پر شدن دانه (به ترتیب 0/18 و 1/4 گرم در بوته) به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش غرقابی، عملکرد، کلزا، کلروفیل
  • محمدرضا سبحانی، مجید مجیدیان صفحات 91-110
    در این تحقیق شوری آب آبیاری در سه سطح شامل (1/4، 18 و 32 دسی زیمنس بر متر) و تراکم بوته در چهار سطح شامل (10، 20، 30 و 40 بوته در متر مربع) به عنوان فاکتورهای آزمایش در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر شوری بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع، قطر ساقه، عملکرد علوفه، پروتئین، عملکرد پروتئین، درصد ماده خشک قابل هضم، میزان الیاف غیر محلول در شوینده اسیدی (ADF) و مقدار خاکستر معنی دار است. با افزایش سطوح شوری عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع، قطر ساقه، عملکرد علوفه، پروتئین، عملکرد پروتئین، درصد ماده خشک قابل هضم، مقدار خاکستر کاهش اما میزان الیاف غیر محلول در شوینده اسیدی افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه و علوفه تر به آبیاری با شوری 4/1 دسی زیمنس بر متر با تولید 2677/9 و 33907 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن متعلق به آبیاری با میزان شوری 32 دسی زیمنس بر متر با تولید 932/4 و 10911 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. تراکم بر عملکرد دانه، عملکرد علوفه و قطر ساقه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 2262/9 کیلوگرم در هکتار در تراکم 20 بوته در متر مربع و کمترین عملکرد دانه با تولید 1459/3 کیلوگرم در هکتار در تراکم 10 بوته در متر مربع بدست آمد، نتایج نشان داد تولید گیاه کوشیا با شوری 18 دسی زیمنس بر متر به همراه تراکم 30 بوته در متر مربع برای علوفه و تراکم 20 بوته در متر مربع جهت تولید دانه در شرایط این منطقه و مناطق با شرایط اقلیمی مشابه قابل معرفی می باشد.
    کلیدواژگان: کوشیا، تراکم بوته، شوری، عملکرد دانه، عملکرد علوفه
  • عمران عالیشاه، محمدهادی پهلوانی صفحات 111-130
    هدف از انجام این مطالعه بررسی کارائی تجزیه به عامل ها به عنوان یکی از روش های آماری چندمتغیره در تحلیل نحوه توارث خواص کمی و کیفی الیاف پنبه بود. بوته های شش رقم پنبه به همراه 240 لاین نوترکیب نسل 6F حاصل از تلاقی آنها در اردیبهشت سال 1390 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی هاشم آباد گرگان مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه به عامل ها، شش عامل اول دلیل ایجاد بیش از 83 درصد شباهت بین شش والد مورد بررسی بودند. با توجه به مقادیر بار عامل ها، سه عامل اول بترتیب عامل «تولید وش»، «رشد رویشی» و «کیفیت الیاف» نام گرفتند. بای پلات امتیاز عامل ها نشان داد که بیشترین «تولید وش» و «رشد رویشی» متعلق به رقم ساحل بود و ارقام زودرس تر مقادیر پایین تری از امتیاز این عامل ها را به خود اختصاص دادند. بیشترین امتیاز عامل «کیفیت الیاف» متعلق به رقم شماره 200 بود و رقم ساحل از این نظر متوسط بود. در بین لاین های 6F مورد مطالعه، بیشترین امتیاز از نظر عامل «تولید وش» متعلق به لاین هایی بود که یک والد آنها رقم ساحل بود. پتانسیل بالای رقم ساحل و تلاقی های حاصل از آن نشان داد که این رقم همچنان یک مخزن بسیار قوی از ژن های افزایش دهنده کمیت و کیفیت الیاف پنبه برای کشت در مناطق شمالی ایران بویژه استان گلستان می باشد.
    کلیدواژگان: FA، PCA، بار، امتیاز، عملکرد
  • سیدمجید عالیمقام، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی صفحات 131-148
    انتشار گازهای گلخانه ای یکی از موضوعات بسیار مهم اکولوژیکی و سیاسی محسوب می شود. در این مطالعه مقدار مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از عملیات خاک ورزی و کشت سویا در گرگان مورد ارزیابی قرار گرفت. این تحقیق در سال زراعی 1391 در 13 مزرعه تولید سویا انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه با کشاورزان و یادداشت برداری از عملیات مربوط به خاک ورزی و کشت جمع آوری شد. عملیات مورد مطالعه برای انجام خاک ورزی و کشت شامل دستگاه کشت مستقیم (S1)، خاک ورز مرکب و دستگاه کمبینات برای کشت (S2)، خاک ورزی با دیسک تاندوم و کشت با ردیفکار (S3) و شخم برگردان و دیسک تاندوم سبک و کشت با دستگاه ردیف کار (S4) جهت تولید سویا بودند. سیستم S3 به عنوان سیستم متداول منطقه بود. نتایج نشان داد میزان مصرف سوخت برای سیستم های S1 تا S4 به ترتیب برابر 12، 39، 42 و 72 لیتر در هکتار بود. برای مصرف انرژی این اعداد عبارت از 612، 1733، 1922 و 3182 مگاژول در هکتار بودند. از نظر میزان انتشار گازهای گلخانه ای مقادیر 71، 185، 197 و 315 معادل کیلوگرم دی اکسید کربن در هکتار برای سیستم های S1 تا S4 به دست آمدند. بین سیستم های S2 و S3 از نظر مصرف سوخت و انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای اختلاف معنی داری نبود. سیستم S4 بیشترین مصرف سوخت و انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای را دارا بود. نتیجه گرفته شد در مزارع تولید سویا به کارگیری سیستم کشت مستقیم می تواند مصرف سوخت و انرژی و همچنین گرمایش جهانی در بخش استفاده از ماشین ها و مصرف سوخت را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: انرژی، سوخت، گازهای گلخانه ای، خاکورزی و کشت، سویا
  • امیر عزیزیان، بهمن یزدی صمدی، جواد مظفری، علی اکبر شاه نجات بوشهری، محمدرضا نقوی صفحات 149-166
    تنوع ژنتیکی در 22 مورفوتیپ گندم دیپلوئید T. urartu (ژنوم AA) با استفاده از صفات ریخت شناسی و نشانگرهای RAPD بررسی گردید. ارزیابی ها براساس 17 صفت ریخت شناسی و زراعی انجام شد و پارامترهای آماری صفات زراعی شامل پراکندگی و تنوع محاسبه گردید. نتایج نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالایی برای اکثر صفات مورد مطالعه بود. در مطالعات زراعی و ریخت شناسی تشابه موجود بین مورفوتیپ ها با استفاده از ضریب فاصله اقلیدسی بدست آمد. دندروگرام بر اساس روش UPGMA ترسیم شد. نتایج تجزیه خوشه ایمورفوتیپ های جمع آوری شده از اردن و سوریه را از مورفوتیپ های جمع آوری شده از ایران، ترکیه و عراق متمایز کرد. در ارزیابی های مولکولی DNA نیز 12 آغازگر RAPD چند شکلی بین مورفوتیپ ها نشان دادند، و 112 باند تولید شد که 75 باند (67%) در بین مورفوتیپ ها چندشکل بودند. تجزیه خوشه اینشانگرهای RAPD براساس حضور و عدم حضور باند با استفاده از ضریب تشابه جاکارد مبتنی بر روش UPGMA انجام گرفت. نتایج تجزیه خوشه اینشان داد که روابط ژنتیکی مورفوتیپ ها بر اساس نشانگر RAPD تبعیتی از فواصل جغرافیایی ندارد. مقایسه دندروگرام بر اساس دو روش مورد ارزیابی نشان داد که کارایی نشانگرهای RAPD نسبت به صفات مورفولوژیک در ارزیابی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم T. urartu بهتر می باشد. همچنین همبستگی ضعیفی بین ماتریس های حاصل از تجزیه و تحلیل های ریخت شناسی و مولکولی مشاهده شد(R=0.21) و از آنجاییکه این دو روش جنبه های متفاوتی از تنوع ژنتیکیT. urartu را اندازه گیری می کنند، استفاده از هر دو روش ارزیابی ریخت شناسی و نشانگرهای ملکولی (RAPD) در ارزیابی تنوع ژنتیکی اطلاعات مفیدی ایجاد نموده و تکمیل کننده هم می باشند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی گندم، ژنوم A، T، urartu، نشانگرهای زراعی و ریخت شناسی، RAPD
  • مصطفی حیدری، آزاد مینایی صفحات 167-182
    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و محلول پاشی اسید هیومیک بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه گاوزبان، آزمایشی بصورت کرت های خرده شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1390 در دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارهای خشکی شامل شاهد یا 90 =W1، 70 =W2 و 50=W3 درصد ظرفیت زراعی مزرعه به عنوان عامل اصلی و چهار سطح محلول پاشی اسید هیومیک: 0H1=، 5/1H2=، 3 H3= و 5/4 H4= لیتر در هزار لیتر آب به عنوان عامل فرعی لحاظ گردید. نتایج نشان داد تنش خشکی تاثیر معنی داری بر عملکردگل، عملکرد بیولوژیکی، تعداد شاخه های جانبی و عملکرد سرشاخه داشت. اعمال تنش خشکی تا سطح W2 سبب افزایش و با بالا رفتن سطح تنش و رسیدن به W3، از مقدار عملکرد گل تولیدی، عملکرد بیولوژیکی، تعداد شاخه های جانبی و عملکرد سرشاخه کاسته شدند. بجز پتاسیم در گل و منیزیم در دو بخش برگها و گل، تنش خشکی تاثیر معنی داری بر غلظت عناصر کلسیم، پتاسیم و فسفر در دو بخش برگ و گل های گاوزبان داشت و تا سطح W2 سبب افزایش آنها در هر دو بخش گردید. استفاده از اسید هیومیک تاثیر مثبت و معنی دار بر عملکرد گل، عملکرد بیولوژیکی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه های جانبی و عملکرد سرشاخه ها و نیز غلظت عناصر فسفر، پتاسیم وکلسیم در دو بخش گل و برگ دارا و (بجز کلسیم در گل در تیمار H3 و کلسیم و منیزیم برگ در تیمار)H4، سبب افزایش آنها تنها تا سطح H2 گردید.
    کلیدواژگان: اسیدهیومیک، تنش خشکی، عملکرد گل، عناصر معدنی، گل گاوزبان
  • مونا پوردهقان، سیدعلیمحمد مدرس ثانوی، فائزه قناتی، سمیه کرمی صفحات 183-198
    به منظور بررسی تاثیر هگزاکونازول (HEX) بر افزایش تحمل به کم آبی دو رقم سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به اجرا درآمد. عوامل مورد بررسی در این پژوهش شامل ارقام سویا (L17 و کلارک63)، غلظت هگزاکونازول (صفر و 35 میلی گرم در لیتر) و سطوح آبیاری (آبیاری مطلوب و تنش در سطح 40 درصد FC) بود. اعمال تیمار هگزاکونازول در مرحله گلدهی و به روش خاک کاربرد صورت گرفت و پس از آن تنش کم آبی بر گیاهان مورد نظر اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش کم آبی منجربه افزایش معنی دار میزان پرولین، گلوکز، آنتوسیانین و فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز گردید در حالی که محتوای کلروفیل a، b، کل، کاروتنوئید و پروتئین محلول برگ در اثر تنش کاهش یافت. رقم کلارک63 در مقایسه با رقم L17 تحمل بیشتری نسبت به شرایط کم آبی داشت. نتایج نشان داد که تیمار هگزاکونازول باعث افزایش محتوای کلروفیل در شرایط تنش گردید. کاربرد HEX در شرایط تنش کم آبی منجر به تخفیف اثرات تنش گردید به طوری که محتوای پرولین و گلوکز در اثر اعمال این ترکیب کاهش یافت. در شرایط آبیاری مطلوب، میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز در هر دو رقم با مصرف هگزاکونازول افزایش یافت اما در شرایط تنش کم آبی میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در رقم L17 و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در رقم کلارک63 در اثر کاربرد هگزاکونازول افزایش یافت.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، هگزاکونازول، سویا، آنتیاکسیدانها
|
  • F. Soleimani, M. Kafi, B. Saadatian* Pages 1-24
    This research was carried out for evaluation of competitive ability of some wheat cultivars (Triticum aestivum L.) of recommended wheat in Dargaz region with common weed of feral rye (secale cereale). Experiment was conducted as factorial based on randomized complete blocks design with three replications in 2010-2011 growing season. Experimental factors were included four wheat cultivars of Sayson, Alvand, Chamran and Sepahan and feral rye densities were at five levels of 0, 20, 40, 60 and 80 plants m-2. The results showed that by increasing feral rye density were reduced leaf area index, accumulation dry matter, leaf area index duration and dry matter duration of wheat cultivars. Rate of height increasing of Alvand and Sepahan in competition with weed were increased than pure stand. Also mentioned two cultivars had more leaf area index duration and dry matter duration in interference condition with weed than Chamran and Sayson and percent of leaf area index of canopy upper layer increased. Contrarily, plant height and leaf area index percent of mid-upper of canopy of Chamran and Sayson reduced in interference condition. Interference tolerance index (ITI) of wheat cultivars in biologic yield were obtained more than grain yield. At all density levels of feral rye, Alvand and Sayson had maximum and minimum interference tolerance index in biologic and grain yield, respectively. By increasing plant density, leaf area index percent of feral rye canopy downer layers reduced and increased its upper layers.
    Keywords: Canopy layering, Dry matter duration, Plant height, Leaf area index duration
  • H. Kazemi* Pages 25-47
    Geographic information system (GIS) and analytical hierarchy process (AHP) were applied to ecological zoning of current agricultural lands in Gorgan distinct for sunflower cultivation. For this purpose, agro-ecological requirements of sunflower firstly, were identified according to scientific resources. Rating and thematic requirement maps were then provided. Studied environmental-components were as average, minimum and maximum temperatures, precipitation, slope percent, elevation, slope aspects and soil characteristics (OM, pH, EC, texture, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, iron and zinc). Each layer was classified into four classes. The analytical hierarchy process (AHP) was used to determine the weight of criteria by using the questionnaires analysis sheet. The digital environmental layers overlaid and integrated in GIS media and then zoning of lands carried out in four classes (high suitable, suitable, less suitable and non-suitable). The results showed that 71.38% and 13.85% of these areas were high suitable and suitable for sunflower cropping, respectively. These zones had enough rainfall (>400 mm) and high fertility. Also, about 14.76% of present agricultural lands of Gorgan distinct were not suitable for this crop and these areas were faced by at least one limitating factors in ecological resources. The less suitable and non-suitable regions were located in the south of Gorgan township. Moreover, results showed that the limitation factors were including: high slope and EC, deficient of some elements such as N, K and Ca.
    Keywords: Zoning, AHP, GIS, Gorgan, Sunflower
  • M. Fallah, Gh.A. Peyvast, *J.A. Olfati, B. Sammak Pages 49-68
    In order to study the effect of conventional and organic fertilizers on growth, yield and nitrate accumulation of spinach, a greenhouse experiment was carried out in factorial based on randomized completely design with three replications in a commercial greenhouse located at Lahijan. Treatments were three levels of municipal soil waste compost (0, 50 and 100 t ha-1), five chemical fertilizers levels (0, 1/3, 1/2, 2/3 and complete content of recommended chemical fertilizer (N.P2O5.K2O) for spinach) and combination of different levels of chemical fertilizers and municipal solid waste compost. Result showed that by increasing chemical fertilizers and municipal solid waste compost. quantitative characteristics (wet and dry weigh, height, leaf area, and yield) increased. Also, integrated of compost with chemical fertilizers (specially 100 t∙ha-1 compost+chemical fertilizers) compare to only apiece application of fertilizers, had more affected to spinach yield. The lowest nitrate content was observed in compost application that no significant differences have with control. Result show that application 50 t/ha compost can be substitute 45.83% and application 100t/ha compost can be substitute 73.27% using current recommendation of chemical fertilizers for spinach and low content nitrate accumulation in plant.
    Keywords: Compost, Integrated fertilizers, Chemical fertilizer, Municipal solid waste compost, Nitrate, Spinach
  • S.F. Rasouli*, S. Galeshi, H. Pirdashti, E. Zeinali Pages 69-89
    In order to investigation of waterlogging stress effects on morphological and physiological traits of rapeseed (Brassica napus L.) in different developmental stages, a pot experiment was conducted at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, during 2010-2011. The experiment design was completely randomized with factorial arrangement and three replications. Examined factors were developmental stage (seedling, stem elongation, flowering and grain filling) and duration of waterlogging stress (0, 3, 6 and 9 days). Leaf area, leaf dry matter, shoot high and shoot dry matter, root volume and root dry matter, chlorophyll fluorescence, chlorophyll content and grain yield were measured. An exponential decay and linear models were fitted to quantify waterlogging stress on morphological traits and yield. Waterlogging conditions decreased leaf area and leaf dry matter, then leaf senescence occurred and fall down it So, plant less biomass transmit in to the shoot and root, then, shoot high and shoot dry matter, root volume, root dry matter, FV/FM, chlorophyll content and finally grain yield decreased. Maximum slope of grain yield reduction (-1.73 per day) observed in the flowering stage while the lowest was recorded at stem elongation (-0.6 per day). Control plants had the highest yield (5.1 g per plant) while imposing 9 days waterlogging either flowering or grain filling stages (0.18 and 1.4 g per plant, respectively) decreased the seed yield. Generally, results of the present research indicated that in order to damage of vegetative organs and their lack of proper functioning rather then control markedly decreased seed yield of rapeseed throughout four developmental stages.
  • M.R. Sobhani, M. Majidian Pages 91-110
    In order to investigate the effects of different salinity stress and plant densities on quantitative and qualitative forage and grain yields of Kochia, a randomized complete blocks design used in factorial arrangement with three replications. A field study was conducted in 2011 cropping season in Agriculture Experiment Satiation, College of Agriculture, Islamic Azad University, Arak Branch. Treatment consisted of three levels of salinity stress (4.1, 18 and 32 dS/m) and four plant densities (10, 20, 30 and 40 plant m-2). The analysis of variance showed that the effects of salinity on grain yield, 1000 grain weight, plant height, stem diameter, forage yield, forage protein, protein yield, dry matter digestibility percent, acid detergent fiber (ADF) and ash amount were significant. With increasing salinity stress levels, the grain yield, 1000 grain weight, plant height, stem diameter, forage yield, forage protein, protein yield, dry matter digestibility percent and ash decreased, while ADF increased. Maximum grain and forage yield were obtained with irrigation of 4.1 dS/m with an average yield of 2677.9 and 33907 kg ha-1 and the minimum were obtained with irrigation of 32 dS/m with an average yield of 932.4 and 10911 kg ha-1 respectively. Effects of plant densities on grain and forage yield and stem diameter were significant. Maximum grain yield were obtained with plant densities of 20 plant m-2 with an average yield of 2262.9 kg ha-1 and the minimum were obtained with plant densities of 10 plant m-2 with an average 1459.3 kg ha-1. The results obtained from this study showed that, the best Kochia forage production were obtained with 18 dS/m irrigation water and plant densities of 30 plant m-2 and 20 plant m-2 for grain production. These results can be used for Arak region and areas that are similar climate.
    Keywords: Kochia, Forage yield, Grain yield, Plant density, Salinity
  • O. Alishah, *M. Pahlevani Pages 111-130
    The objective of this study was to evaluate the efficiency of factor analysis as one of the multivariate statistical methods into describing the mode of inheritance for lint quantity and quality in cotton. Seeds of six cotton cultivars along with 240 F6 recombinant inbred lines were planted to study in Hashem-Abad agriculture research station, Gorgan, Iran. The results of factor analysis showed that 83% of relevance among the parents was successfully explained by the six first factors. Based on the factor loadings, the three first factors were named "lint and seed production", "vegetative growth" and "lint quality". Biplot of factor scores showed that the highest "lint and seed production" and "vegetative growth" was belonged to cultivar Sahel, and there was no cultivar with high "lint and seed production" and low "vegetative growth". The highest score for factor "lint quality" was belonged to cultivar Number 200; and Sahel was intermediate in this respect. Among the all crosses, there was no lines showing superiority for the both factors "lint and seed production" and "vegetative growth" and most of the studied lines were intermediate for these factors. Among the evaluated F6 lines, the highest score for factor "lint and seed production" belonged to lines that had cultivar Sahel as one ancestor in their pedigree. The high potential of cultivar Sahel and its crosses proved that this cultivar is are still a very profitable pool containing genes controlling quantity and quality of lint in cotton for growing area in the North of Iran, particularly for Golestan province. The validity of parent-offspring relationship and predictability of performance of crosses for "lint quality" implies the concept of combining ability of the used cotton parents for this factor. It concluded that, factors as a linear combination of simple variables could be used as usual variables in quantitative genetics studies.
    Keywords: FA, PCA, Factor loadings, Scores, Yield
  • S.M. Alimagham, A. Soltani, E. Zeinali Pages 131-148
    Greenhouse gases emissions from burning fossil fuels and the effect of these gases on climate change is one of the most important ecological and political issues. In this study, the energy consumption and greenhouse gases emission from tillage and soybean planting were assessed in Gorgan. This study was done on the 13 soybean farms in 2012. Information related to tillage and planting operations were provided through personal interview with farmers. Tillage and planting operations were included no-tillage (S1), tillage and planting with combined equipments (S2), tillage with tandem disk and planting with row planter (S3) and tillage with moldboard plow + disk and planting with row planter (S4) for soybean production. In this region S3 is known as conventional system. Results indicated that fuel consumption from S1 to S4 was 12, 39, 42 and 72 liters per hectare, respectively. Also energy consumption from S1 to S4 was, 612, 1733, 1922 and 3182 Mj per hectare, respectively. In terms of greenhouse gases emission from S1 to S4 these values were respectively estimated, 71, 185, 197 and 315 kilogram carbon dioxide equivalent per hectare. In S2 and S3 fuel and energy consumption were same. Among all systems S4 had the most energy consumption and greenhouse gases emissions. It was concluded that application of no-till system can reduce fuel and energy consumption also can decrease global warming.
    Keywords: Energy, Greenhouse gases, Fuel, Tillage, implant, Soybean
  • A. Azizian, B. Yazdi Samadi, J. Mozafari, A.A. Shahnejat Boshehri, M.R. Naghavi Pages 149-166
    Genetic diversity of 22 morphotypes of diploid wheat (Tricum urartu) was investigated using morphological traits and RAPD markers. Morphological characterizations were carried out based on 17 traits and statistical parameters of dispersion and diversity of agronomic traits were calculated. Statistical analysis showed significant differences for all characters among morphotypes. Dendrograms were generated for the Euclidean distance from the morphological data. Cluster analysis could separate Jordan and Syria samples from Iran, Iraq, and Turkey morphotypes. Molecular analysis of diversity were carried out using random amplified polymorphic DNA (RAPD) technique 10-mer random primers, which 12 were polymorphic, producing 112 DNA bands, 75 (67%) of which were polymorphic among morphotypes. Cluster analysis of RAPD markers based on the presence or absence of bands were performed by Jacard's similarity coefficients and UPGMA methods. Clustering of the morphotypes based on RAPD markers had no relation to their geographical distribution. These result showed that, diversity based on RAPD markers showed greater diversity than morphological traits. Also comparison of both dendrograms reveled that there is poor correlation (R=0.21) between the clustering with morphological traits and RAPD markers. These results suggest that the morphological traits provide parallel data with RAPD markers and studies based on 2 methods complete each other and provide much better evaluation of diversity than those that focus on just on approach.
    Keywords: Genetic diversity, Diploid wheat, T. urartu, Morphological traits, RAPD markers
  • M. Heidari, A. Minaei Pages 167-182
    In order to evaluate effects of drought stress and humic acid foliar application on flower yield and concentration of macronutrient elements in borage, an experiment was conducted as a split plots design with three replications in 2012 at Agricultural Research Station of Zabol University. Drought stress treatments after reaching the soil moisture at fifteen centimeters depth to 90, 70 and 50 percent field capacity were used as main plots and humic acid treatment including: 0 or without any humic acid application, 1.5, 3 and 4.5 liter at 1000 L water were used as sub plots. Four foliar application of humic acid used at vegetative and early reproductive stages. Results showed that drought stress had significant effect on flower yield, biological yield, number of branches per plant and the shoot yield respectively. Drought stress increased flower yield until W2 treatment, but by increasing drought stress and rich it to 50 percent field capacity (W3), the flower yield, biological yield, number of branches per plant and shoot yield in borage plants were decreased. Drought stress had significant effect on phosphorus, potassium and calcium concentration in leaves and flower tissues. By increasing drought stress from 90 (control) to 70 percent field capacity, the content of these elements in leaves and flower tissues were increased. Humic acid application had positive effect on flower yield, biological yield, number of branches per plant, shoot yield, plant high and then the phosphorus, potassium and calcium in leaves and flower, and increased them until 1.5 liter of humic acid per thousand liter of water treatment. Based on the results of this study, drought stress until 70 percent field capacity or 30 percent decreasing in soil moisture, had not reduced flower yield and the concentration of nutrient elements in leaves and flower of borage plant. Maximum efficiency of humic acid at all levels of drought stress, obtained by application 1.5 liter of humic acid per thousand liter of water.
    Keywords: Borag, Drought stress, Humic acid, Flower yield, Nutrient uptake
  • M. Pourdehghan, *S.A.M. Modarres, Sanavy, F. Ghanati, S. Karami Pages 183-198
    In order to investigate the effect of Hexaconazole (HEX) on the increasing tolerance to water deficit stress of two soybean (Glycine max L.) cultivars, an experiment was conducted in Faculty of Agricultural of Tarbiat Modares University as factorial experiment in randomized complete blocks design arrangement. Factors in this study were included soybean cultivars (L17 and Clark63), HEX concentration (0 and 35 mg/L) and water deficit stress levels (optimum irrigation and water deficit stress on 40% Fc). HEX treatment was applied as soil application method at flowering stage and after HEX application the plants were subjected to water deficit stress. Results showed that water deficit stress significantly enhanced proline content, glucose, anthocyanine, superoxide dismutase and proxidase activity but reduced chlorophyll a, b, total, carotenoid and soluble protein. Clark63 was more tolerant than L17. The results indicated that HEX treatment increased the chlorophyll content under water deficit stress condition. Under water deficit condition, HEX treatment relieving effects of stress that proline and glucose in response to HEX decreased. Under optimal irrigation, the proxidase and superoxide dismutase activity increased in both cultivars by HEX application but under water deficit condition the superoxide dismutase and peroxidase activities increased by HEX application in L17 and clark 63 respectively.
    Keywords: Water deficit stress, Hexaconazole, Soybean, Antioxidants