فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهسا قربانی، محمدرضا حسین زاده، محسن موید، امیرمرتضی عظیم زاده، نصیر عامل صفحه 343

    توده ی مافیک میشو در جنوب غرب مرند و بخش مرکزی ارتفاعات میشو در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. بررسی های انجام شده بر روی این توده ی نفوذی وجود کانی سازی سولفیدی – اکسیدی را نشان می دهد. بخش سولفیدی بیشتر شامل پیروتیت بوده که با کالکوپیریت، پنتلاندیت، اسفالریت، پیریت و ترویلیت همراه است. ایلمنیت و به مقدار کمتر مگنتیت فاز اکسیدی را تشکیل می دهند. کانی های سولفیدی اولیه در اثر دگرسانی به وسیله ی پیریت و ویولاریت جانشین شده اند. با توجه به حضور بافت جدایشی در نمونه های مورد بررسی مانند کالکوپیریت در اسفالریت می توان دماهای بالای C 400 را برای تشکیل فازهای سولفیدی در نظر گرفت. نسبت Co/Ni این سولفیدها نشانگر تشکیل آن ها در یک سیستم Ni- Fe- Cu آمیزش ناپذیر است.

    کلیدواژگان: سنگ های مافیک، کانی سازی سولفیدی، ریزپردازش، آمیزش ناپذیر، میشو، مرند
  • کاظم دمیری، هوشنگ پورکاسب، علیرضا زراسوندی، مجید حیدری صفحه 357

    زاگرس ساده چین خورده، در زمان کرتاسه-ترشیری دارای رخدادهای فسفاتی متعددی بوده است که به صورت بین لایه ای در سازندهای مارنی و شیلی پابده و گورپی قرار گرفته اند. لذا بررسی ترکیب، بافت و کانی شناسی و تعیین خاستگاه فسفات های دریائی ائوسن-الیگوسن حوضه ی ساختاری زاگرس از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا تعداد 28 نمونه از افق فسفاتی در تاقدیس های کوه سفید و کوه لار (بناری)، برای بررسی های کانیایی گردآوری شدند. بررسی پراش پرتو ایکس نشان (XRD) داد که کانی های گروه آپاتیت موجود در نمونه ها بیشتر گلوکونیت، کربنات فلوئورآپاتیت و کربنات هیدروکسی آپاتیت هستند. از طرف دیگر بررسی مقاطع نازک، حضور مواد فسفاتی مانند پلت ها و ااییدها را تایید می کند. ترسیم دنباله ی پاراژنزی کانی های موجود، نشان دهنده ی شرایط خودزایی، بالا بودن سطح آب دریا و در نهایت وجود محیط احتمالی فلات قاره ای کم عمق، حین تشکیل کانسارهای مورد بررسی بوده اند.

    کلیدواژگان: فسفات، زاگرس، پابده، کوه سفید، کوه لار
  • صدیقه تقی پور، علی کنعانیان صفحه 369

    آپاتیت اصلی ترین کانی فسفاتی موجود در کانسار اسفوردی است که به صورت بلورهای کاملا شکل دار (2-20 سانتیمتر) همرشد با مگنتیت و هماتیت، رگچه ای و رگه ای رخنمون یافته است. بررسی های سنگ نگاری حاکی از حضور دو نوع آپاتیت اولیه و ثانویه در این کانسار است. در تصاویر BSE تهیه شده از آپاتیت های اولیه، بخش های سالم بلور به رنگ روشن و بخش های دگرسان شده آن تیره دیده می شوند. ترکیب اولیه ی آپاتیت؛ کلرآپاتیت (مناطق روشن) بوده که در اثر دگرنهادی به طور بخشی به هیدروکسیل-فلور آپاتیت (مناطق تیره) تبدیل شده است. مناطق روشن آپاتیت از نظر Cl، SiO2، Na2O و Y+LREE غنی شده هستند. میانبارهای مونازیت و زنوتیم درون آپاتیت به دو گروه اولیه (μm30-100) و گرمابی (μm 5-20) قابل تقسیم اند که انواع گرمابی در بخش های تیره، در محل شکستگی ها، میکروحفره ها و مرز دانه ها تشکیل شده اند. میانبارهای مونازیت و زنوتیم موجود در بخش های تیره به ترتیب از LREE و Y+HREE غنی شده اند و با استفاده از دماسنج مونازیت-زنوتیم، دمای حدود C°150-350 را برای آپاتیت دگرنهادی نشان می دهند که این به دگرنهادی در شرایط رخساره شیست سبز دلالت دارد.

    کلیدواژگان: کانسار فسفات اسفوردی، کلرآپاتیت، دگرنهادی، مونازیت، زنوتیم
  • ناصر اشرفی، احمد جهانگیری، نوریکو هسب صفحه 381

    فوئیدسینیت های بزقوش، کلیبر و رزگاه در شمال غرب ایران و در استان آذربایجان شرقی واقع شده اند. این بررسی به شیمی کانی های آمفیبول و کلینوپیروکسن توده های یاد شده در ارتباط با محیط زمین ساختی، ویژگی ماگمای سازنده و جانشینی های عنصری می پردازد. ترکیب شیمیایی آمفیبول ها از منیزیوهستینگزیت تا فروپارگازیت متغیر است. همچنین این بررسی نشان می دهد که آمفیبول های کلیبر نسبت به بزقوش از لحاظ Ca+IVAl غنی بوده و جانشینی CaIVAl=SiNa بین آن ها مهم بوده است. کلینوپیروکسن ها از نوع دیوپسید بوده و با توجه به نسبت های اتمی Wo، En و Fs تغییرات در ترکیب اعضای نهایی غالبا شامل تبادل En و Fs است. همچنین جانشینی M2CaM1(Fe2+،Mg) = M2NaM1Fe3+ تا اندازه ای بین کلینوپیروکسن ها مهم بوده است. ترکیب آمفیبول ها و کلینوپیروکسن ها بیانگر جدایی آنها از یک ماگمای میاسکیتی وابسته به قوس های آتشفشانی در فشارهای نسبتا پایین است. ترموبارومتری آمفیبول ها بر اساس مقدار Al و Ti، فشارهای 1±6 و 1±7 کیلوبار به ترتیب برای توده های بزقوش و کلیبر و دمای 100±900 درجه ی سانتیگراد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پارگازیت، دیوپسید، هستینگزیت، نفلین سینیت، کلیبر، بزقوش، رزگاه
  • سامره علوی، امیرعلی طباخ شعبانی، شجاع الدین نیرومند، فرانچسکاتچه صفحه 393

    تجزیه ی شیمیایی عناصر اصلی کلریت های حاصل از دگرسانی بیوتیت در توده های گرانیتوئیدی ائوسن نقده و پسوه با یک ریزپردازنده الکترونی تعیین شد. بر پایه ی 53 نقطه ی تجزیه کلریت از 13 نمونه سنگ، محاسبه فرمول ساختاری میانگین نشان داد که تعداد کاتیون سیلیسیم کمتر از 97/5 اتم در واحد فرمولی (apfu)، و مجموع کاتیون های هشت وجهی نزدیک به 12 apfu است که دلالت بر کلریت نوع هشت وجهی سه گانه دارند. کسر مولی محاسبه شده در فاز بین لایه ای، Xc، گستره ای بین 86/0 تا 94/0 نشان می دهد که تاییدی بر خلوص کلریت یا به عبارت دیگر نبود کامل لایه های اسمکتیت در نمونه های کلریت مورد بررسی است. تنوع ترکیبی مشاهده شده در کلریت به وسیله ی ترکیب بیوتیت و سنگ میزبان کنترل می شود. ترکیب نمونه های کلریت در توده ی پسوه دارای نسبت Fe/(Fe + Mg) = 0.75-0.85 و تعداد کاتیون های سیلیسیم در فرمول ساختاری 69/5-14/5 apfu و در توده ی نقده دارای نسبت Fe/(Fe + Mg) = 0.39-0.49 و تعداد کاتیون های سیلیسیم 97/5-45/5 apfu است که به ترتیب به ریپیدولیت و پیکنوکلریت رده بندی می شوند. همه عناصر اصلی در کلریت با همدیگر همخوانی دارند. همچنین نسبت Fe/(Fe + Mg) در بیوتیت به وسیله ی کلریت حفظ می شود. زمین دماسنجی کلریت بر اساس تغییر در مقدار Al هشت وجهی و نسبت Fe/Fe + Mg در ساختار کلریت یک تغییر بزرگ در دما از 399-299 با میانگین 345 درجه ی سانتیگراد در توده ی پسوه و 350-270 با میانگین 320 درجه ی سانتیگراد در توده ی نقده را نشان می دهد که با میانگین دمای تشکیل کلریت های حاصل از دگرسانی بیوتیت در سنگ های گرانیتی نواحی دیگر زمین همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: کلریت، بیوتیت، دگرسانی، گرانیتوئید، نقده، پسوه
  • زهرا گلی، قدرت ترابی صفحه 405

    سنگ های آتشفشانی ائوسن به صورت گدازه با ترکیب داسیت، آندریت و تراکی آندزیت و سنگ های پیروکلاستیک در جنوب غرب چوپانان و در راستای گسل چوپانان رخنمون دارند. این منطقه در زون ساختاری ایران مرکزی (بلوک یزد) واقع شده است. آندزیت ها سنگ غالب این منطقه بوده و کانی های تشکیل دهنده ی آن ها عبارتند از فلدسپار (آندزین، الیگوکلاز و سانیدین)، آمفیبول (هاستینگسیت منیزیم دار، مگنزیوهاستینگسیت، فروپارگازیت)، میکا (بیوتیت، فلوگوپیت)، کلینوپیروکسن (دیوپسید، اوژیت)، کوارتز، مگنتیت، تیتانومگنتیت، ایلمنیت، تیتانیت، زیرکن و آپاتیت. کانی های ثانویه و حاصل دگرسانی نیز عبارتند از کلسیت، کلریت (دیابانتیت) و پرهنیت. مقدارSiO2 در این سنگ ها 1/55 تا 1/62 درصد بوده و از نظر عناصر نادر خاکی سبک (LREE) بسیار غنی هستند. سنگ های آتشفشانی ائوسن جنوب غربی چوپانان دارای ماهیت انتقالی (آهکی- قلیایی متمایل به شوشونیتی) بوده و شبیه سنگ های موجود در کمان های آتشفشانی هستند. بررسی های صحرایی، سنگ نگاری و ژئوشیمیایی نشان از تشکیل این سنگ ها طی فرایندهای سنگ زایی یکسان بوده و در روند شکل گیری آن ها آلایش و اختلاط ماگمایی نقش داشته اند.

    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی ائوسن، ماهیت انتقالی، آندزیت، چوپانان، ایران مرکزی
  • زهرا طهماسبی صفحه 419

    بر اساس مشاهدات صحرایی، سنگ میزبان گرهک های تورمالین منطقه ی دهگاه، از دایک های اسیدی (آپلیت ها) و در منطقه سرسختی، از مونزوگرانیت ها تشکیل شده اند. در این مناطق، گرهک ها از تورمالین، کوارتز و فلدسپار قلیایی به وجود آمده اند با این تفاوت که میزان کانی های روشن در گرهک های دهگاه کمتر است. بیهنجاری منفی Eu، غنی شدگی از LREE، کاهش HREE و الگوی جدایش یافته از عناصر نادر خاکی در سنگ های میزبان این دو منطقه دلالت بر خاستگاه ماگمای مولد آن ها از ذوب بخشی متاپلیت ها دارد. وجود منطقه بندی، داشتن ترکیب شورلیت - دراویت تورمالین ها، انباشت گرهک ها در سقف توده و کاهش فراوانی آن ها با افزایش عمق، نسبت پایین Fe/Fe+Mg در برخی از گرهک ها (دراویت)، وجود هاله ی روشن و شکاف های مو مانند پیرامون گرهک های سرسختی از جمله شواهدی است که جدایش شاره به وجود آورنده ی آن ها به آرامی رخ داده و با شاره سنگ درونگیر (متاپلیت ها) واکنش داده و در یک شرایط ماگمایی – گرمابی شکل گرفته اند. در حالی که تورمالین های دهگاه با داشتن ترکیب شورلیت، سنگ میزبان با ساخت صفحه ای (آپلیت)، عدم منطقه بندی، نبود هاله ی روشن و عدم وجود شکاف های مومانند نشان می دهند که شاره ی ماگمایی بوردار با شاره ی درونگیر (متاپلیت ها) واکنش نداده و به سرعت در دایک های اسیدی میزبان با شریط کاملا ماگمایی تزریق و منجر به تبلور گرهک های تورمالین شده است. بنابراین رفتار و سرعت متفاوت بور در سیستم های ماگمایی- گرمابی، فاکتور اصلی انباشت تورمالین و تشکیل گرهک در این دو منطقه بوده است.

    کلیدواژگان: سرسختی، دهگاه، گرهک تورمالین، شورلیت، دراویت
  • مینا ایلخانی خسروشاهی، رباب حاجی علی اوغلی صفحه 431

    منطقه ی مورد بررسی در کوه های سوره دال، جنوب روستای ماشکان، در مرز ایران با عراق واقع شده است. سنگ های اولترامافیک در این منطقه با ترکیب هارزبورژیت تا دونیت با درجات متفاوت سرپانتینی شده اند. بر اساس بررسی های شیمی کانی ها، ترکیب الیوین به طور اصلی فورستریت (Fo 85.07- 91.55) و ترکیب ارتوپیروکسن عمدتا انستاتیت (En 0.89- 0.92) است. ترکیب کلینوپیروکسن دیوپسیدی است و مقادیر Al/(Al+Fe3++Cr) بین 02/0-57/0 در تغییر است. ترکیب اعضای نهایی اسپینل ها، Mag (0.04- 0.06)، Chr (0.62-0.66) و Spl (0.51-0.58) است. عدد منیزیم اسپینل بین 52/0- 62/0 و عدد کروم در حدود 59/0-69/0 است. با استفاده از نتایج تجزیه ریزپردازشی کانی ها، محیط اقیانوسی برای این نوع پریدوتیت ها تعیین شده است. این پریدوتیت ها در منطقه ی چند فرورانشی (SSZ) در جلوی قوس (Forearc) تشکیل شده اند. بر این اساس افیولیت های سوره دال در انتهایی ترین بخش شمال غربی زون زاگرس بقایایی از سنگ کره اقیانوسی شاخه جنوبی Neo-Tethyan تشکیل می دهند. که در اصل بین حاشیه های قاره ای عربستان (به سمت جنوب) و اوراسیا (به سمت شمال) در طی اواخر کرتاسه تشکیل شده اند و همسانی بسیار نزدیکی با افیولیت های کرمانشاه و عراق در کمربند افیولیتی زاگرس را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: سنگ شناسی، شیمی کانی، پریدوتیت، سوره دال، ماشکان، شمال غرب ایران
  • مینا تبریزی، علی اصغر سپاهی گرو، صدیقه سلامی صفحه 445

    مجموعه ی آذرین الوند از سنگ های آذرین متنوع، دایک های مافیک و فلسیک (پگماتیت ها و آپلیت ها) تشکیل شده اند. پگماتیت ها و آپلیت های منطقه دارای کانی های کوارتز، فلدسپات، میکا، تورمالین، گارنت و آلانیت هستند. پگماتیت ها و آپلیت های منطقه بر اساس ترکیب کانی شناسی به پگماتیت های تورمالین- گارنت- موسکوویت دار، آلومینیوسیلیکات دار و تورمالین دار و آپلیت ها به انواع تورمالین دار، گارنت دار و تورمالین- گارنت- موسکوویت دار و از نظر ژئوشیمیایی به پگماتیت ها و آپلیت های سدیک و پتاسیک تقسیم می شوند. نمودارهای هارکر و عنکبوتی نشان می دهند که دایک های پگماتیتی با دایک های آپلیتی منطقه و دایک های مافیک با دیگر سنگ های مافیک تا حدواسط توده هم خاستگاه را تشکیل می دهند. دایک های فلسیک پرآلومین و آهکی-قلیایی هستند. آهکی-دایک های مافیک آهکی-قلیایی، تولئیتی و متاآلومین هستند. ترکیب گارنت پگماتیت ها از نوع پیرالسپیت اند (Prp0.8-Grs3.1 Sps61.5- Alm34.6-)، ترکیب پلاژیوکلاز پگماتیت ها و آپلیت ها که به ترتیبAn2-5 و An7-13 هستند. در پگماتیت ها، پتاسیم فلدسپارها با هم رشدی آلبیت به حدود 50% می رسند. میکای سفید موجود در پگماتیت ها و آپلیت های منطقه در گستره ی بین موسکوویت و سلادونیت قرار می گیرند. بیوتیت های موجود در آپلیت ها سیدروفیلیت و آلانیت های موجود در پگماتیت ها از نوع غنی از Ce هستند. بر اساس بررسی های ژئوشیمیایی دایک های فلسیک، مافیک و سنگ های میزبان مافیک روی نمودارهای عنکبوتی در عناصر Nb، Ta، Ti، Y، Hf، Zr و HREE تهی شدگی و در عناصر LIL (K، Rb، Cs) و LREE غنی شدگی نشان می دهند که نشانگر تشکیل آنها در یک محیط فرورانش است.

    کلیدواژگان: دایک، پگماتیت، آپلیت، سنگ میزبان، کانی شناسی، ژئوشیمی، الوند
  • روح الله میری بیدختی، محمدحسن کریم پور، سید احمد مظاهری صفحه 459

    گستره ی بالازرد در غرب نهبندان و در بخش مرکزی لوت واقع شده است. واحدهای سنگی این منطقه شامل ریولیت و آندزیت با سن ائوسن بوده که توده های نیمه نفوذی حدواسط با ترکیب مونزودیوریت تا دیوریت پورفیری در آن نفوذ کرده اند. شواهدی نظیر وجود کانی سازی سولفیدی پراکنده دانه و نیز دگرسانی های شدید، متنوع و گسترده (در مساحتی بالغ بر 20 کیلومتر مربع)، نشاندهنده ی پتانسیل بالای کانی سازی در این گستره ی است. دگرسانی های وسیع شامل آرژیلیک، سرسیت-آرژیلیک، سیلیسی-آرژیلیک، آرژیلیک پیشرفته و پروپلیتیک واحدهای آتشفشانی و نفوذی منطقه را تحت تاثیر قرار داده است. کانی سازی به شکل افشان و رگه ای مشاهده می شود. مجموعه ی کانیایی درون زاد شامل پیریت و کالکوپیریت در توده های نفوذی و پیریت، اسفالریت، کالکوپیریت و گالن در رگه های کوارتز-کربنات هستند. همچنین کانی های ثانویه شامل کولیت، کالکوزیت، مالاکیت و آزوریت در رگه های کوارتز-کربنات دیده می شوند. براساس داده های زمین شیمی، عناصر طلا، نقره، مس، روی، آنتیموان، آرسنیک و سرب به ترتیب با بیشترین مقدار ppb 2470، ppm 114، ppm 1250، ppm 2462، ppm 103، ppm 98 و ppm 968 بیهنجاری نشان می دهند. بررسی های زمین شناسی، کانی شناسی، دگرسانی و ژئوشیمیایی در گستره ی بالازرد نشان دهنده ی کانی سازی سولفیدی در رگه های کوارتز-کربنات در اثر عملکرد یک گرماب که در مسیر گسلها و زونهای برشی در حرکت بوده است ایجاد شده اند. علاوه براین کانی سازی وسیع و پراکنده پیریت و به مقدار کمتر کالکوپیریت همراه با زونهای دگرسانی، نمایانگر فعالیت گسترده ی گرماب ها در منطقه است.

    کلیدواژگان: دگرسانی، آستر، رگه ی کوارتز، کربنات، بالازرد، نهبندان
  • زری بلاغی، محمود صادقیان، حبیب الله قاسمی، محمد محجل، مینگو جای صفحه 471

    مجموعه ی دگرگون دلبر در جنوب شرقی شاهرود متشکل از انواع شیست ها، آمفیبولیت ها و گنایس های با مناظر میگماتیتی به سن اواخر نئوپروتروزوئیک (پرکامبرین) با استفاده از حداقل سه نسل دایک مافیک با سن های مختلف (پرکامبرین، ژوراسیک، ترشیری) قطع شده است. دایک های وابسته به ژوراسیک، مجموعه دگرگون پرکامبرین و سنگ های رسوبی تخریبی دگرگون شده تریاس بالایی- ژوراسیک زیرین (معادل با سازند شمشک) را قطع کرده اند ولی در آهک های ماسه ای ژوراسیک میانی و آهک های کرتاسه زیرین (نئوکومین) ادامه ندارند. آمفیبول های موجود در این دایک ها در گروه کلسیمی قرار داشته و از نوع ادنیت هستند. فشارسنجی براساس میزان آلومینیم موجود در آمفیبول، بیانگر فشارهای 4 تا 5 کیلوبار برای تعادل نهایی این کانی است که با اعماق 14 تا 15 کیلومتری جایگزینی این دایک ها در پوسته همخوانی دارد. سال سنجی به روش U-Pb روی آپاتیت های موجود در این دایک ها، بازه ی زمانی 152±35Ma را نشان می دهد که با روابط صحرایی و چینه شناختی کاملا سازگار است. بر اساس ویژگی های زمین شیمیایی، این دایک ها دارای ماهیت قلیایی آهکی - قلیایی بوده، ماگمای سازنده آن ها از ذوب بخشی حدود 15 درصدی یک خاستگاه گوشته ای اسپینل لرزولیتی ریشه گرفته است. این سنگ ها در یک محیط زمین ساختی کششی پشت کمان و در ارتباط با کشش های پوسته ی قاره ای ایران مرکزی در اثر فرورانش ورقه ی اقیانوسی نئوتتیس به زیر آن تشکیل شده اند. این رویداد از پیامدهای ماگمایی فاز کوهزایی سیمیرین پسین است.

    کلیدواژگان: پرکامبرین، دایک های مافیک، سال سنجی U، Pb، ژوراسیک، بیارجمند، شاهرود
  • مریم یزدانی، معصومه آهنگری، احمد جهانگیری صفحه 485

    الیوین یکی از کانی های اصلی تشکیل دهنده ی سنگ های الترابازیک مجموعه افیولیتی پیرانشهر است. این کانی به صورت بی شکل در این سنگ ها ظاهر شده و دارای شکستگی های فراوان بوده و از حاشیه و محل شکستگی ها به سرپانتین تبدیل شده است. همچنین در برخی موارد کانی های سرپانتین روی الیوین نیز تشکیل شده اند. تصاویر BSE تهیه شده از کانی الیوین و نیز بررسی های شیمی کانی انجام گرفته روی این کانی، بیانگر تشکیل الیوین های غنی از آهن در حاشیه ی الیوین های اولیه است. مقدار عضو انتهایی فورستریت در الیوین های ثانویه در مقایسه با الیوین های اولیه پایین بوده و از 6/85 تا 7/87 در تغییر است. الیوین های غنی از آهن در ارتباط با فرآیند سرپانتینی شدن الیوین های اولیه تشکیل شده اند. تشکیل سرپانتین های غنی از منیزیم و عدم حضور منیتیت در فراورده های حاصل از سرپانتینی شدن الیوین، منجر به افزایش غلظت عنصر Fe در ترکیب شاره ی حاصل از فرآیند سرپانتینیزاسیون شده است. شاره ی یاد شده، باعث تبدیل الیوین های غنی از منیزیم به الیوین های غنی از آهن از حاشیه شده است.

    کلیدواژگان: الیوین غنی از آهن، سرپانتینی شدن، سنگ های الترابازیک، پیرانشهر
  • علی اصغر سپاهی گرو، صدیقه سلامی، مینا تبریزی صفحه 495

    دایک های پگماتیتی و آپلیتی موجود در مجموعه ی پلوتونیک الوند و سنگ های دگرگون مجاورتی نزدیک به این توده (هورنفلس ها) آخرین فاز ماگمایی در این منطقه است. در فواصل دورتر از توده ی الوند نیز، دایک های پگماتیتی- آپلیتی به درون سنگ های دگرگون ناحیه ای منطقه نفوذ کرده اند. تورمالین های موجود در دایک های الوند، به صورت گرهک های کروی، هم رشدی های گرافیکی تورمالین- فلدسپار و تورمالین- کوارتز و تورمالین های خورشیدی (لوکسولیانیت) دیده می شود، اما در پگماتیت های مناطق زمان آباد- منگاوی اغلب به صورت تورمالین های یوهدرال پگماتیتی دیده می شود. تورمالین های موجود در این دایک ها در گروه تورمالین های قلیایی قرار می گیرند و از لحاظ ترکیبی دارای ترکیب شورل- دراویت هستند. با توجه به روندهای مشاهده شده در نمودارها، واکنش های جانشینی انجام گرفته در این تورمالین ها شامل {(Mg،Fe)Na}-1{، Al}، جانشینی Al در موقعیت Y و AlNa-1Mg-1 است. بر اساس ویژگی های ژئوشیمیایی این تورمالین ها، مثل متغیر بودن نسبت Fe/(Fe+Mg)، قرار گرفتن برخی از نمونه ها در حد فاصل بین دو بردار تهی شده از قلیایی ها و پروتون زدایی، قرار گرفتن تعدادی از نمونه ها در خارج از این دو بردار و طیف گسترده ی F در تورمالین های مورد بررسی؛ هر دو فرایند ماگمایی و گرمابی در تشکیل این تورمالین ها نقش داشته اند. تورمالین های یاد شده وابسته به گرانیتوئیدهای فقیر از لیتیم، پگماتیت ها و آپلیت های وابسته هستند.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی، تورمالین، ماگمایی، گرمابی ها، الوند، همدان
  • مریم جاویدی مقدم، محمدحسن کریم پور، آزاده ملک زاده شفارودی، محمدرضا حیدریان شهری صفحه 507

    منطقه ی شکسته سبز در شرق ایران و در 96 کیلومتری شمال غرب بیرجند واقع شده است. پی جویی اولیه در این منطقه به یاری پردازش داده های ماهواره ای آستر به روش نقشه بردار زاویه ی طیفی، دگرسانی های پروپلیتیک، آرژیلیک و سرسیتیک را نشان داد که با مشاهدات صحرایی تایید شدند. این گستره شامل برونزدهایی از آتشفشان های پالئوسن- ائوسن بوده که واحدهای نیمه عمیق با ترکیب حدواسط در آنها نفوذ کرده اند. دگرسانی های اصلی عبارتند از پروپلیتیک، آرژیلیک و سیلیسی- کربناته. کانی سازی به شکل های رگه ای (مرکز و غرب منطقه)، رگچه ای و پراکنده (شرق و غرب منطقه) دیده می شود. رگه ها دارای راستای شمال غربی- جنوب شرقی تا شمال شرقی- جنوب غربی و شیب 85 تا 90 درجه دیده می شوند. به دلیل تاثیر زیاد فرآیندهای هوازدگی بر کانی سازی اولیه، کانی سازی ثانویه سولفیدی و اکسیدی گسترش گسترده ای داشته و مالاکیت، آزوریت، کالکوزیت، کوولیت، هماتیت و گوتیت تشکیل شده اند. بقایایی از کانی های اولیه پیریت، کالکوپیریت و مگنتیت نیز دیده می شوند. کانی های باطله عبارتند از کلسیت، کوارتز و باریت. حداکثر مقدار پراکندگی مس و روی در رسوب های آبراهه ای در مناطقی است که در بالادست آن کانی سازی رگه ای و منطقه های دگرسانی پروپلیتیک، آرژیلیک- سرسیتیک و سیلیسی وجود دارند. گستره ی تغییرات عناصر در نمونه های ژئوشیمیایی بر مبنای سنگ در رگه ها به صورت زیر است: مس 4/2-6/0 درصد، مولیبدن 2290-77 گرم در تن، روی 2990-23 گرم در تن، سرب 754 -24 گرم در تن، و نقره 8 -4/1 گرم در تن. بیشترین میزان عناصر در نمونه های ژئوشیمیایی بر مبنای سنگ در محل کانی سازی رگچه ای و پراکنده در واحدهای آندزیتی برای مس،450 گرم در تن، روی 162 گرم در تن، سرب 309 گرم در تن، مولیبدن 77 گرم در تن است. با توجه به نوع دگرسانی ها، بی هنجاری عناصر مس، روی، نقره و مولیبدن و ارتباط کانی سازی با سیستم شکستگی ها می توان کانسار شکسته سبز را در رده ی کانسارهای ورا گرمای نوع رگه ای قرار داد.

    کلیدواژگان: بلوک لوت، کانی سازی رگه ای، دگرسانی، ژئوشیمی، شکسته سبز
  • امیر اثنی عشری، محمدولی ولی زاده، ابوالفضل سلطانی صفحه 521

    گرانیتوئیدهای الیگودرز با گسترشی در حدود 80 کیلومتر مربع در بخش میانی نوار سنندج - سیرجان بیرون زدگی دارند. تونالیت، گرانودیوریت و گرانیت اصلی ترین واحد های سنگی بیرون زده در این منطقه است. برونبوم های ریز دانه ای با خاستگاه ماگمایی، در گرانودیوریت ها فراوانی قابل ملاحظه ای دارند. بررسی های صحرایی، شواهد سنگ نگاری، شیمی سنگ کل و شیمی کانی های برونبوم ها و سنگ میزبان نشان می دهند که این برونبوم ها براثر فرایند آمیخته شدن ماگمایی حاصل نشده اند. روند تغییرات عناصر اصلی و کمیاب در نمودارهای هارکر، تشابه در نمودارهای عنکبوتی و مدلسازی ژئوشیمیایی عناصر اصلی و کمیاب نشان می دهند که برونبوم ها و سنگ میزبانشان دارای قرابت ژنتیکی بوده و تبلوربخشی عامل اصلی در شکل گیری برونبوم های ریز دانه ای الیگودرز بوده است. این برونبوم ها در اصل حاشیه های سریعا انجماد یافته مخزن ماگمایی هستند که در مراحل بعدی شکل گیری های ماگمایی گسیخته شده و به صورت برونبوم های ریز دانه ای و به صورت قطعات جامد (با حداقل تبادلات شیمیایی با ماگمای میزبان) درون ماگمای میزبان پراکنده شده اند. سرد شدن سریع برونبوم ها تبلور بیوتیت و آمفیبول را تسهیل کرده و باعث تغییر رفتار شیمیایی برونبوم ها نسبت به سنگ میزبان شده است.

    کلیدواژگان: برونبوم، آمیختگی ماگمایی، الیگودرز، حاشیه انجماد سریع، ژئوشیمی، سنندج، سیرجان
  • محمد نیایی فر، مریم درافشانی، احمد حسن پور صفحه 535

    در این پژوهش نانوذرات گارنت ایتریوم آهن به روش سل ژل تهیه شد. تشکیل فاز گارنت و ساختار بلورین این نانوذرات با پراش سنجی پرتو ایکس (XRD)، بیناب فوریه فروسرخ (FT-IR)و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) بررسی شد. مغناطش نانوذرات با (VSM) اندازه گیری شد. نتایج پراش XRD نشان می دهد که اندازه ی بلورک ها در بازه ی70 تا250 نانومتر است. همچنین ارتباط بین ثابت شبکه و اندازه ی بلورک ها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی خواص مغناطیسی نیز نشان می دهد که با افزایش اندازه ی ذرات، مغناطش اشباع افزایش می یابد. اندازه ی بحرانی ذرات در حدود 200 نانومتر به دست آمد.

    کلیدواژگان: گارنت ایتریوم آهن، روش سل، ژل، اندازه نانوذرات، ثابت شبکه، مغناطش
|
  • Page 343

    The Mafic complex of Mishow is exposed in the north-western part of Iran, in the East Azerbaidjan Province (SW of Marand). Two different types of mineralization, sulphides and oxides, occur in the intrusion complex. The sulphide ore bodies are mainly composed of pyrrhotite accompanied by chalcopyrite, pentlandite, sphalerite, pyrite and troilite. The oxides mineralization consists of ilmenite and rarely magnetite. Primary sulfides are replaced by pyrite and violarite during alteration states. Thermometry investigation, based on exsolution texture of chalcopyrite-sphalerite, suggest that sulfide zone probably formed at temperature higher than 400°C. The Co/Ni values of sulfides propose that they formed in a magmatic immiscible sulfide Ni-Fe-Cu system.

    Keywords: mafic rocks, sulfide mineralization, microprobe, immiscible, Misho, Marand
  • Page 357

    Simple folded Zagros has several phosphate horizons with the Cretaceous – Tertiary ages that are present as inter-layer in Pabdeh and Gurpy formations. Therefore, study of combination, texture of mineralogy and determination of genesis of marine phosphate of Zagros basin during Eocene – Oligocene is important. In this study, 28 samples were collected from phosphate Kuhe-e- Sefid and Kuh-e- Lar (Banari) horizons in anticlines for mineralogycal analysis. Mineralogical studied using X-ray diffraction showed that present apatite minerals in the samples are glauconitic, fluorine carbonate apatite and hydroxy carbonate apatite. On the other hand, study of thin sections confirms presence of phosphate such as pellets and ooids. Tracing of the mineral paragenetic sequence, indicate autogenic conditions, high sea levels and finally, shallow continental shelf environment, during the formation of these deposits.

    Keywords: Phosphate, Zagros, Pabdeh, Kuh-e- Sefid, Kuh-e- Lar
  • Page 369

    Apatite is the most common phosphate mineral in the Esfordi ore body. Euhedral crystal (2-20 cm) of the apatite occurs as an intergrowth in magnetite and hematite, vein and dike. There are two types of apatite in the Esfordi deposit, based on Petrographic studies: primary and secendary. Fresh and altered parts of primary apatite display dark and light color respectively using BSE images. EMP analyses demonstrate that primary apatites (light area) were chlorapatite in composition and have been partially changed into hydroxyle-flourapatite (dark area) by the metasomatic process. Lighter areas represent more Cl, SiO2, Na2O and LREE+Y enriched apatites. Monazite and xenotime inclusions in apatite can be classified into two types: primary (30-100µm) and hydrothermal (5-20µm). The hydrothermal inclusions are found in the dark area, apatite crack and along grain boundaries. The monazite and xenotime inclusions in the dark areas are enriched in LREE and HREE+Y respectively. Monazite-xenotime thermometer yielded a temperature of about 150-350°C for apatite metasomatism and hydrothermal monazite-xenotime formation, coincides with greenschist facies conditions.

    Keywords: Esfordi phosphate ore body, chlorapatite, metasomatism, monazite, xenotime
  • Page 381

    The Bozqush, Kaleybar, and Razgah foid-bearing syenites are located in East Azarbaijan province, NW Iran. Mineral chemistry determined for the amphiboles and clinopyroxenes of intrusions to specify elemental exchange, magmatic affinity, and tectonic setting. Chemical composition of the amphiboles varies from magnasio-hastingsite to ferro-pargasite. This study shows that the Kaleybar amphiboles are richer in Ca+IVAl than the Bozqush ones and CaIVAl=SiNa exchange is the main substitution. According to mineral chemistry, the clinopyroxenes are diopside. Considering the atomic proportion of Wo, En and Fs in the studied clinopyroxenes, variation in end-member components mostly involve the interchange of En and Fs. Moreover there is M2CaM1(Fe2+,Mg) = M2NaM1Fe3+  exchange in the clinopyroxenes. The Composition of clinopyroxenes and amphiboles indicate that they were derived from volcanic arc miaskitic magma at relatively low pressures. Based on Al and Ti contents, thermobarometry of the amphiboles show pressures of 6±1 and 7±1 kbar for the Bozqush and Kaleybar intrusions respectively and temperature of 900±100 ˚C.

    Keywords: pargasite, diopside, hastingsite, nepheline syenite, Kaleybar, Bozqush, Razgah
  • Page 393

    Chemical analyses of chlorite flakes, as a product of alteration of biotite in the Eocene granitoid rocks of Naghade and Pasveh intrusions have been accomplished by electron microprobe for major elements. Based on 53 point analyses of chlorites from 13 rock samples, their mean structural formula recalculations display that Si cation numbers are less than 5.97 atoms per formula unit (apfu), and the sum of octahedral cations is very close to 12 both an indication of trioctahedral chlorite. The calculated mole fraction of chlorite in interlayered phase, Xc, ranges from. 0.86 to 0.94 confirming the purity of chlorite, i.e., the study chlorites are completely free of any smectite layers. Compositional variations in chlorite are strongly controlled by host biotite and rock type. Chlorite samples from Pasveh intrusion have Fe/(Fe+Mg) ratio ranges from 0.75 to 0.85 and Si contents from 5.14 to 5.69 apfu; those from Naqadeh intrusion possess Fe/(Fe+Mg) ratio ranges from 0.39 to 0.49 and Si contents from 5.45 to 5.97 apfu leading to the classification of chlorites mainly as ripidolite and pychnochlorite respectively. All major elements in the chlorite are strongly correlated with each other. Moreover, Fe/(Fe+Mg) ratio in biotite is well preserved by chlorite. Chlorite geothermometry based on the variation in tetrahedral Al content and Fe/Fe+Mg ratio within the chlorite structure shows a large variation in temperatures from 299 to 399 ºC with an average of 345 ºC for Pasveh intrusion and from 270 to 350 ºC with an average of 320 ºC for Naqadeh intrusion; both mean temperatures correspond with the mean temperatures of chlorite crystallization in a number of granitoid rocks of the world.

    Keywords: chlorite, biotite, alteration, granitoid, Naqadeh, Pasveh
  • Page 405

    Eocene volcanic rocks in SW of Choupanan are exposed along the Choupanan fault as lava with andesite, trachyandesite to dacite composition and pyroclastic rocks. This area is a part of Central Iran (Yazd block). Andesite is the most predominant rock unit of the area and is composed of feldspars (andesine, oligoclase, and sanidine), amphibole (magnesio hastingsite, magnesian hastingsite, magnesio hornblende, and ferropargasite), mica (biotite and phlogopite), quartz, clinopyroxene (diopside, augite), garnet, opaque minerals (ilmenite, magnetite, titanomagnetite, and hematite), zircon, sphene and apatite. Minerals which are produced by alteration are calcite, chlorite (diabantite), and prehnite. SiO2 content of these rocks ranges 55.1 to 61.1 wt% and LREEs exhibit an evident enrichment. These volcanic rocks present a transitional affinity (between calc-alkaline and shoshonitic) and geochemically are similar to the volcanic arc rocks. The field, petrography and geochemical studies reveal that the studied andesites are formed by same petrogenetic processes and affected by magma mixing and contamination during crystallization.

    Keywords: Eocene volcanic rocks, Transitional nature, Andesite, Choupanan, Central Iran
  • Page 419

    Based on the field observations host rock of tourmaline nodules in the Dehgah and Sarsakhti area are acidic dikes (Aplite) and monzogranite respectively. In these areas, nodules composed of tourmaline, quartz, alkali-feldspar, but leuco minerals component in Dehgah nodule are less than Sarsakhti area. The negative anomaly of Eu, enrichment in the light REE (LREE), decrease of HREE, and  fractionated REE chondrite normalized patterns in host rocks in these area suggest that crustal granites produced by partial melting of metapelitic rocks. Zoning, schorlite to dravite composition, nodules concentration in roof zone of the batholithe, decreases in abundance with depth, low ratio of Fe/Fe+Mg in some nodule (dravite), clear halo and miarolitic cavities in Sarsakhti area are evidences that exsolution of their fluid phase occurred at low rate and reacted to volatile to wall rocks (metapelites) fluids and are composed from magmatic – hydrothermal conditions. However, tourmalines in Dehgah area, with schorlite composition, host rock with planar structural (aplite), lack of zoning and clear halo, and lack of miarolitic cavities suggest that boron rich volatile has not been reacted with wall rocks (metapelites) fluids and in a perfect magmatic condition, immediately percolated to acidic dikes and caused in the final crystallization of tourmaline nodules. Therefore different rates of boron and its fluid behavior in the hydrothermal-magmatic system is the major factor controlling of spherical shape tourmaline nodules in the two studies areas.

    Keywords: Sarsakhti, Dehgah, Tourmaline nodule, schorlite – dravite
  • Page 431

    The study area is located in the Soredal mountains, southern Mashkan village in the border of Iran with Iraq. The rock compositions are harzburgite to dunite which metamorphosed under various degrees of serpentinization. On the basis of mineral chemistry studies, main compositions of olivine and orthopyroxene are Fo (85.07- 91.55) and En (0.89- 0.92) respectively. Composition of clinopyroxene is diopside and Al/(Al+Fe3++Cr) ratio is between 0.02 and 0.57. Spinel end- member composition is as Mag (0.04- 0.06), Chr (0.62- 0.66) and Spl (0.51- 0.58). Mg number of spinel is varied between 0.52- 0.62 and Cr number is about 0.59- 0.69. The mineral chemistry studies indicate an oceanic property of the Soredal peridotites. The rocks are formed in forearc supra-subduction zone (SSZ) setting. The investigated rocks in the  the end part of north western Zagros ophiolitic belt are remnants of oceanic lithosphere of southern branch of Neo-Tethyan which are formed during late Cretaceous between Arabian (toward south) and Eurasia (toward north) continental margins. They are very similar to Kermanshah and Iraq ophiolites in the ophiolitic Zagros belt.

    Keywords: Mineral chemistry, peridotite, Soredal, Mashkan, NW Iran
  • Page 445

    The Alvand plutonic complex is composed of various plutonic rocks, mafic and felsic dikes (pegmatites and aplites). Pegmatites and aplites consist of quartz, feldspar, mica, tourmaline, garnet and allanite. Based on the mineralogycal compound, pegmatites can be divided into tourmaline-garnet-muscovite-bearing, aluminosilicate-bearing and tourmaline-bearing pegmatites and aplites are composed of tourmalime – bearing, garnet – bearing, and tourmaline – garnet – muscovite-bearing pegmatites. Based on the geochemical properties, pegmatites and aplites can be divided into sodic and potassic groups. Harker and spider diagrams show that the pegmatitic and aplitic dikes are co-genetic and the mafic dikes and other mafic to intermediate rocks in this area are co-magmatic. The studied felsic dikes are peraluminius and calcalkaline. Mafic dikes are calc-alkaline to tholeiitic and meta-aluminous. Type of garnets in pegmatites are pyralspite )Sps61.5- Alm34.6-Grs3.1-Prp0.8( and plagioclase in pegmatites and aplites are (An2-5) and (An7-13), respectively. K-feldespars in pegmatites have intergrowth of albite up to about 50%. White mica in pegmatites and aplites plots between muscovite and celadonite. Biotites in aplites are of siderophyllite type and allanite in pegmatite is Ce-rich type. Based on geochemical studies, in spider diagrams felsic and mafic dikes and mafic host rocks show depletion of HREE and Zr, Hf, Y, Ti, Ta and Nb elements and enrichment of LIL (K, Rb, Cs) and LREE elementswhich indicate their formation in a subduction environment.

    Keywords: Dyke, pegmatite, aplite, host rock, mineralogy, geochemistry, Alvand
  • Page 459

    Balazard area is located in west of Nehbandan in the center of Lut Block. Eocene andesite and rhyolite cover most of the area. Subvolcanic rocks such as quartz monzodiorite porphyry, biotite quartz diorite porphyry, pyroxene hornblende diorite porphyry, hornblende pyroxene quartz diorite porphyry and hornblende diorite porphyry intruded the volcanic rocks. Evidence such as disseminated sulfide mineralization and intense alterations, indicates high potential of mineralization for this area. Alteration and mineralization cover more than 20 square kilometer areas. Volcanic and subvolcanic rocks are highly altered, contain argillic, sericite-argillic, silisic-argillic, advanced argillic and propylitic. Mineralization is present as disseminated and veins. Hypogene minerals in intrusive rocks are pyrite and chalcopyrite and in carbonate-quartz veins are pyrite, sphalerite, chalcopyrite and galena. Supergene minerals are chalcosite, covelite, malachite and azurite that seen in carbonate- quartz veins. Geochemical data show high anomalies of Au, Ag, Cu, Zn, Sb, As and Pb respectively, with maximum values are 2470 ppb, 114 ppm, 1250 ppm, 2462 ppm, 103 ppm, 98 ppm and 968 ppm. Geological, mineralogical, alteration and geochemical studies indicate that sulfide mineralization in carbonate-quartz veins has formed by the influence of hydrothermal fluid that moves in faults and shear zone. In addition widespread and disseminated pyrite and chalcopyrite mineralization associated with alteration zones, represents a widespread activity of hydrothermal fluids.

    Keywords: Alteration, Aster, carbonate- quartz vein, Balazard, Nehbandan
  • Page 471

    Delbar metamorphic complex composed of schists, amphibolites and gneisses with migmatitic views belong to Neoprotrozoiec (Precambrian) is located in southeast of Shahrood. Debar metamorphic complex crosscut by at least three series of mafic dikes, with different ages (Precambrian, Jurassic and Tertiary). Jurassic dikes intruded in Precambrian metamorphic complex and upper Triassic - lower Jurassic metamorphosed detrital sedimentary rocks (equivalent to the Shemshak Formation), but not continue in the middle Jurassic sandy limestone and lower Cretaceous (Neocomian) limestones. Amphiboles of the mafic dikes are Edenite type Ca group amphiboles. Barometry based on the Al+3 content of the amphiboles indicated 4-5 Kbar presuers equivalent to the final equilibrium of amphiboles, illustrated 14-15 Km depths to the implacement of the studied dikes in the crust. U-Pb Age dating on apatites from the mafic dikes, indicated 152± 35 Ma age which completely confirmed field and stratigraphic relationships. The mafic dikes have alkaline to calc-alkaline nature based on the geochemical characteristics. The parental magma produced from 15% partial melting of a spinel lherzolite mantle source. These mafic dikes generated in a back arc extentional setting related to the continental crust extentions of central Iran caused by Neotethys plate subduction under it. This event is related to the magmatism of early Cimmerian orogeny.

    Keywords: Precambrian, mafic dike, U-Pb age dating, Jurassic, Biarjmand, Shahrood
  • Page 485

    Olivine is one of the major crystals in ultrabasic rocks of Piranshahr Ophiolitic Complex. This mineral occurs as anhedral with cracks and fractures. Commonly, olivine is altered to serpentine along the fractures and rims. In some cases, serpentine crosscut the olivine. According to BSE images and mineral chemistry studies of olivine, the secondary iron- rich olivines occur at the rim of primary olivines. The forsterite content of the secondary olivines is lower than the primary olivines. XFo in the secondary olivines varies 85.6 to 87.7. Textural studies suggest that iron- rich olivines formed during serpentinization. Occurrence of Mg- rich serpentine and lack of magnetite during serpentinization of olivine caused formation of Fe- rich fluids. The iron- rich fluids may infiltrated through the olivine crystal and formed iron- rich rims.

    Keywords: Iron-rich olivine, serpentinization, ultrabasic rocks, Piranshahr
  • Page 495

    The pegmatitic and aplitic dikes in the Alvand plutonic complex and metamorphic rocks of its contact aureole (hornfelses) are the latest magmatic phase in this area. In addition, at distances away from the Alvand plutonic complex, various pegmatitic-aplitic dikes intruded in the regional metamorphic rocks. Tourmalines from Alvand dikes, observed as nodules and sometimes with graphic intergrowths between tourmaline-feldspar and tourmaline-quartz and as sun tourmalines (luxolianite). While in the pegmatite from the Zaman abad-Mangavie area tourmalines have pegmatitic euhedral shapes. The studied tourmalines lie in alkali tourmaline group and have shorl-dravite composition. Based on the observed trends in diagrams, replacement reaction in these tourmalines is  } ,Al{{(Mg,Fe)Na}-1,   replacement of Al in Y position and   AlNa-1Mg-1. Based on the geochemical characteristics of these tourmalines such as variation of Fe/(Fe+Mg) ratio, plotting of some sampls between proton and alkali deficient vectors and some samples out of these two vectors and wide range of F in these samples;  both magmatic and hydrothermal processes involved in the formation of these tourmalines. The studied tourmalines are related to Li-poor granitoids and associated pegmatites and aplites.

    Keywords: geochemistry, tourmaline, magmatic, hydrothermal solutions, Alvand, Hamedan
  • Page 507

    Shekaste Sabz area is located in eastern Iran, about 96 km north west of Birjand. Preliminary prospecting in the area using ASTER mineral mapping (SAM) detected propylitic, argillic and sericitic alteration which was confirmed by field observation. The area comprises outcrops of Paleocene to Eocene volcanics, which was intruded by intermediate subvolcanic bodies. The main alterations zones are propylitic, argillic and silicified- carbonate. Mineralization is observed as vein (in central and west of area), veinlet and disseminated (in east and west). Veins show North West - South East to North East - South West trend and dip 85 to 90 degrees. Due to the great influence of weathering processes on the hypogene mineralization, secondary sulphide and oxide minerals spread widely and formed malachite, azurite, chalcocite, covellite, goethite and hematite. Relicts of the hypogene minerals such as pyrite, chalcopyrite and magnetite are also seen. Gangue minerals are quartz, calcite and barite. The maximum amount of copper and zinc distribution in stream sediments are located in the areas that vein mineralization and propylitic, argillic- sericitic and silicified alteration zones exist in their upstream. The range of variation for elements in the lithogeochemistry samples are as follows: Cu from o.6 to 2.4 Percent, Mo from 77 to 2290 ppm, Zn from 23 to 2990 ppm, Pb from 24 to 754 ppm, Ag from 1.4 to 8 ppm. The maximum amount of elements in the lithogeochemistry samples are in places which veinlet and disseminated mineralization are associated with andesite.  These are as follows:  Cu 450 ppm, Zn 162 ppm, Pb 309 ppm, Mo 77 ppm. According to alteration type, Anomalous Cu, Zn, Ag and Mo and relation of mineralization with fractures system, Shekaste Sabz mineralization can be placed in the category of vein- type epithermal deposits.

    Keywords: Lut Block, Vein mineralization, Alteration, Geochemistry, Shekaste Sabz
  • Page 521

    The Aligoudarz granitoid occurs in the central part of the Sanandaj-Sirjan Zone, western Iran. It comprises three distinct facies mainly of tonalite, granodiorite and granite composition. Magmatic microgranular enclaves (ME) extensively occur in granodiorite. Field, textural, whole rock and mineral chemistry data of the ME and the host rocks does not support magma mixing as the ME-forming mechanism. Major and trace elements variation diagrams, similarities in spider diagrams and geochemical modeling indicate the cogenetic relation of the ME and host rock. Fractional crystallization is the main process in the geneses of ME. Rapidly-cooled borders of the magma chamber can best explain formation of the ME. ME are the result of later fragmentation and dispersal of the rapidly-cooled borders in the host magma. These enclaves recorded the least degree of chemical exchange with the host. Biotite and amphibole crystallize with more rapid nucleation rates in rapid cooling zones. This process can explain different chemical behavior of the ME and the host rock.

    Keywords: Aligoudarz, chilled margin, enclave, geochemistry, magma mixing, Sanandaj-Sirjan
  • Page 535

    In this study, we have prepared nanopowders of Yttrium Iron Garnet (YIG). Phase formation and crystalline structure were investigated by X-ray diffraction (XRD) and IR spectroscopy. Room temperature saturation magnetizations (Ms) of the samples were evaluated using a vibrating samples magnetometer (VSM). The results show that the size of nanoparticles renge from 70 to 250 nm. The results of structure investigation show correlation between Lattice constant and particle size of samples. The Critical size was obtained about 200 nm.

    Keywords: Yttrium iron garnet, YIG, sol gel, particle size, lattice constant, magnetic properties