فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال سوم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه طب توانبخشی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات پژوهشی
  • بهزاد نجفی*، فواد صیدی، هومن مینو نژاد صفحات 1-10
    مقدمه و اهداف
    کنترل پوسچر اساس عملکرد حرکات بدن بوده و وجود آن برای بسیاری از فعالیت های ورزشی، مورد نیاز و ضروری می باشد. عوامل متعددی می توانند بر میزان کارایی سیستم کنترل پوسچر تاثیر منفی گذاشته و ثبات پوسچر را کاهش دهند که در نتیجه با افزایش نوسانات پوسچر همراه خواهد بود. از جمله این عوامل، می توان به اختلالات اسکلتی- عضلانی مانند کمردرد اشاره نمود؛ لذا هدف تحقیق حاضر مقایسه میزان نوسان پوسچر در ورزشکاران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی در مقایسه با ورزشکاران سالم بود.
    مواد و روش ها
    میزان نوسان پوسچر 68 ورزشکار (34 ورزشکار مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی و 34 ورزشکار سالم) به وسیله دستگاه توزیع فشار زبریس در دو حالت ایستاده با چشمان باز و بسته مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام تجزیه و تحلیل داده های آماری و نیز مقایسه بین گروه ها از روش آماری تی مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که در هردو وضعیت ایستاده با چشمان باز و بسته در میزان نوسان پوسچر بین ورزشکاران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی با ورزشکاران سالم تفاوت معناداری وجود دارد (P≤0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، مشاهده می شود که ورزشکاران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی در مقایسه با ورزشکاران سالم مشابه از نوسان پوسچر بیشتری در دو وضعیت ایستاده با چشمان باز و بسته برخوردار بودند که این نتایج بیانگر وجود اختلال در کنترل پوسچر این ورزشکاران می باشد. پیشنهاد می شود با اندازه گیری نوسان پوسچر در ورزشکاران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی به شناسایی یکی از مهم ترین عوامل خطرزای آسیب های ورزشی در این افراد اقدام نمود.
    کلیدواژگان: نوسان پوسچر، کمردرد مزمن غیراختصاصی، ورزشکار
  • سمیرا شهرجردی، مینو خلخالی زاویه*، اصغر رضاسلطانی، خسرو خادمی کلانتری، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 11-18
    مقدمه و اهداف
    علی رغم اینکه تمرینات کشش عضلانی بخش مهمی از برنامه های توانبخشی بیماری های عضلانی - اسکلتی و تمرینات ورزشی را تشکیل می دهند، اما مطالعات محدودی اثر آنی کشش عضلانی بر حس عمقی مفاصل را مورد بررسی قرار داده اند و مطالعات موجود نیز نتایج متناقضی را گزارش کرده اند. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر آنی کشش عضلات بر خطای بازساری زاویه در مفصل زانو بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی با طراحی پیش آزمون و پس آزمون به روش متقاطع برروی 37 جوان سالم درمحدوده سنی 25-18 سال انجام شد. شرکت کنندگان بطور تصادفی در 3 حالت کشش عضلات اکستانسور زانو، کشش عضلات فلکسور زانو و یک بار هم به عنوان گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی خطای بازسازی زاویه در سه زاویه 15، 30و 60 درجه وضعیت خم زانو بوسیله سیستمی متشکل از فوتوگرافی دیجیتال، مارکرهای غیر منعکس کننده و آنالیز با اتوکد صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد وقتی حس عمقی در حین حرکت باز کردن زانوارزیابی می گردد، کشش عضلات فلکسور بطور معنا داری سبب افزایش خطای بازسازی زاویه در زوایای 15، 30 و 60 درجه خم مفصل زانو می شود (0/02= P)، ولی کشش عضلات اکستانسور اثر معنا داری بر خطای بازسازی زاویه مفصل زانو ندارد. همچنین بیشترین خطای بازسازی زاویه در زاویه 60 و کمترین خطا در زاویه 15درجه خم زانو ثبت گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد کشش استاتیک عضلات آنتاگونیست سبب افزایش خطای بازسازی و کاهش دقت حس عمقی می شود. همچنین به نظر می رسد با توجه به کشیده شدن بافت نرم اطراف مفصل در انتهای دامنه حرکتی، خطای حس وضعیت در دامنه های انتهایی حرکت کمتر و در دامنه های میانی بیشتر است. بنابراین در طراحی تمرینات کششی برای ورزشکاران و برنامه های توانبخشی بیماران باید تا حد امکان تداخل تمرینات کششی با دقت حس عمقی را مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: کشش استاتیک، حس عمقی، خطای بازسازی زاویه، مفصل زانو، عضلات اکستانسور، عضلات فلکسور
  • سارا اسماعیلی شاهویر، مهدی رخصت یزدی، علی میرزاجانی، ابراهیم جعفرزاده پور* صفحات 19-25
    مقدمه و اهداف
    غربالگری دقیق و جلوگیری از انجام جراحی انکساری در افرادی با قرنیه هایی که احتمال ایجاد اکتژیا پس از جراحی در آنها وجود دارد؛ امری بسیار ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی شاخص های بلین-آمبروسیو و معیار رابینوویتس به عنوان دو معیار غربالگری پیش از جراحی انکساری به منظور تمایز افراد مشکوک به کراتوکونوس از افراد نرمال است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت توصیفی توسط دستگاه پنتاکم در دو گروه افراد طبیعی (30= n) و غیر طبیعی(بیماران مشکوک به کراتوکونوس 19= n) انجام شد. شاخص Rabinowitz- Mc Donnel index از روی نقشه (sagittal curvature(frontمحاسبه و مقادیر شاخص های بلین-آمبروسیو از نقشه ی Belin/Ambrosio Enhanced Ectasia (BAD) بدست آمد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد آنالیز قرار گرفت و جهت تحلیل آماری داده ها از آزمون Independent T-Test استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 25.51±3.97 سال و میانگین نزدیک بینی -2.87±3.97 و آستیگماتیسم -1.25±1.08 دیوپتر بود. همه پارامترها به استثنای I-S value؛ در بین دو گروه طبیعی و غیر طبیعی(مشکوک) از لحاظ آماری تفاوت معنی داری داشتند (p< 0.001). پارامترهای BAD-D و BAD-Dp بیشترین تفاوت را از حد مرزی/نقطه پایانی داشتند.
    نتیجه گیری
    شاخص های بلین-آمبروسیو نسبت به معیار رابینوویتس اطلاعات بیشتری را در تشخیص افراد مشکوک به کراتوکونوس فراهم می آورند. در این مطالعه پارامترهای BAD-D و BAD-Dp نسبت به سایر پارامترها، برای تشخیص کراتوکونوس اولیه(مشکوک) شاخص های بهتری هستند.
    کلیدواژگان: شاخص های بلین، آمبروسیو، معیار رابینوویتس، کراتوکونوس، پنتاکم
  • ماریه میرزاپور اردکانی، بهنوش وثاقی قراملکی*، علی امیری، علی اشرف جمشیدی صفحات 26-33
    مقدمه و اهداف
    کوفتگی عضلانی تاخیری که معمولا بلافاصله بعد از انجام فعالیت عضلانی اکسنتریک ایجاد می شود در 24 تا 48 ساعت اول به حداکثر مقدار خود می رسد. علائم طی 7 تا 10 روز کاملا برطرف می شوند. سپس قدرت وکارایی عضله افزایش یافته و این امر می تواند در بهبود انجام یک مهارت ورزشی نظیر پرش عمودی موثر باشد. هدف از این مطالعه معرفی پروتکل جدید تمرینات اکسنتریک جهت ایجاد کوفتگی عضلانی تاخیری در عضله چهارسر ران به منظور بررسی اثرات فیزیولوژیک آن از طریق اندازه گیری میزان ارتفاع پرش عمودی در ورزشکاران غیر حرفه ای زن بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 10 زن ورزشکار غیر حرفه ای انجام شد. طی2 جلسه آزمون که به ترتیب بلافاصله و10 روز بعد از انجام پروتکل ورزشی برگزار گردید، قدرت و «حداکثر یک تکرار» عضله چهارسر ران، ارتفاع چهار پرش اسکوات تک پا، اسکوات جفت، کانترموومنت ودراپ و میزان آزردگی عضله سنجیده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS، نسخه 17، و از تی تست جفت استفاده گردید.
    یافته ها
    قدرت ایزومتریک عضله چهارسر ران و ارتفاع پرش عمودی بلافاصله بعد ازانجام پروتکل ورزشی کاهش یافت. همچنین قدرت ایزومتریک عضله و ارتفاع پرش عمودی و میزان «حداکثریک تکرار» عضله چهارسر ران، 10 روزپس ازانجام تمرین افزایش یافت P< 0.05. بیشترین افزایش ارتفاع نیز مربوط به پرش اسکوات تک پا بود.
    بحث و نتیجه گیری
    انجام انقباض عضلانی اکسنتریک عضله چهارسر ران می تواند در بالابردن قدرت این عضله موثر باشد و این امر در بهبود انجام مهارت ورزشی نظیر پرش عمودی تاثیر به سزایی دارد. پروتکل انجام شده جدید بوده و علیرغم متوسط بودن شدت تمرین، تاثیر آن بر قدرت عضله و ارتفاع پرش عمودی موثر بود.
    کلیدواژگان: کوفتگی عضلانی تاخیری، عضله چهارسر ران، پرش عمودی
  • اشکان ایرانی*، آزاده ایمانی، اصغر رضاسلطانی، سیدعلی حسینی صفحه 34
    مقدمه و اهداف
    فلج مغزی ناهنجاری غیرپیشرونده در مغز که نقایص حرکتی و وضعیتی در رشد کودک ایجاد می کند استفاده از ارتز ضد اسپاستیک یکی از روش هایی که موجب کاهش عوارض حرکتی دیپلژی اسپاستیک می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ارتز ضد اسپاستیک بر عملکرد حرکات درشت کودکان دیپلژی اسپاستیک 2تا 5 سال شهرتهران بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی20 کودک دیپلژی اسپاستیک(2-5) سال مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تهران شرکت کردند. کودکان ابتدا توسط متخصص مغز و اعصاب معاینه و سپس توسط کاردرمان نا آشنا به روند پژوهش مورد ارزیابی اولیه قرار گرفته و به صورت تصادفی در گروه یک با استفاده از مداخله درمانی (Positioning و Neuro_ Development Treatment) و در گروه دو فقط با استفاده از Neuro Development Treatment تحت درمان طی 24 جلسه قرار گرفتند. از مقیاس اصلاح شده آشوورث و آزمون Gross Motor Function66 برای ارزیابی میزان اسپاستی سیته و عملکرد حرکتی درشت استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کلموگروف اسمیرنف، مربع کای، t زوجی و مستقل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمرات پس آزمون عملکردهای حرکتی درشت گروه یک به طور معناداری بیشتر از گروه دو بود (p=0/001).
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از این ارتز ضد اسپاستیک قبل از شروع تمرینات توانبخشی کودکان دیپلژی اسپاستیک پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ارتز، دی پلژی اسپاستیک، مهارت های حرکتی درشت
  • نوید میرزاخانی، اکبر زاهدی باروق*، مهدی علیزاده زارعی، علیرضا اکبرزاده باغبان، زهرا پاشازاده، مهدی رضایی، مریم اورکی صفحات 43-53
    مقدمه و اهداف
    افراد مبتلا به اختلال طیف اتیسم به احتمال زیاد به دلیل نقص در بازشناسی هیجان چهره نیز دچار نقصان در مهارتهای بین فردی و اجتماعی می شوند. مطالعه حاضر مقایسه این توانایی بین مبتلایان 11-7 ساله ی مبتلا به اتیسم با سطح عملکردی بالا با همتایان بهنجار بود. مقایسه حالت خنثی برای اولین بار صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 27 کودک مبتلا به اتیسم با سطح عملکردی بالا و 27 کودک بهنجار پسر 11-7 ساله شرکت کردند که از نظر سن و هوش (عملی، کلامی و کلی) همتا بودند. مقایسه بازشناسی حالت خنثی و هیجانات ترس و تعجب با استفاده از تکلیف محقق ساخته در قالب نرم افزار MATLAB انجام شد. یافته ها توسط دو آزمون آماری ANOVA اندازه گیری متواتر و تی زوجی، با نرم افزار SPSS نسخه ی 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه از نظر بازشناسی هیجانهای چهره، تفاوت معنی داری باهم داشتند (009/0= p و 7.288 =(1.50)F). تفاوت در بازشناسی حالت خنثی و زمانی که جنسیت تصویر مونث بود مشاهده شد. بین زمان واکنش دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (F (1،50) = 4.002، P =. 051) این تفاوت فقط در تصاویر مذکر هدف مشاهده شد(t = -2.305، p =. 025)، (t = -2.160، p =. 035)، (t = -2.654، p = 0.011).
    بحث و نتیجه گیری
    کودکان مبتلا فقط در بازشناسی حالت چهره خنثی و جنسیت مونث تصویر هدف، ضعیف تر عمل کردند و زمان واکنش آنها در تصاویر مذکر نیز بیشتر بود.
    کلیدواژگان: اتیسم با عملکرد بالا، بازشناسی بیان چهره ای، چهره خنثی
  • زهرا تجملی، مهری قاسمی کنجانی*، مهرداد فیضی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 54-62
    مقدمه و اهداف
    نقاط ماشه ای مایوفاشیال یکی از رایج ترین علل دردهای عضلانی-اسکلتی می باشد. یکی از روش های درمان نقاط ماشه ای، فونوفورزیس، یعنی استفاده از امواج اولتراسوند برای افزایش میزان جذب دارو از طریق پوست است، هرچند اطلاعات کمی در مورد مکانیسم این روش درمانی وجود دارد. هیدروکورتیزون از جمله داروهای کورتیکواستروئیدی بوده که برای فونوفورزیس به کار میرود. از آنجایی که دی متیل سولفوکساید (DMSO) آنتی اکسیدان و حلالی قوی برای دارو ها است و با تغییر پیکربندی سلول های شاخی پوست و کراتین بین سلولی نفوذپذیری داروها از طریق پوست را افزایش می دهد، ترکیب آن با هیدروکورتیزون ممکن است باعث افزایش اثرات درمانی دارو شود. هدف این مطالعه بررسی این اثر ترکیبی بر میزان درد (VAS) وآستانه ی درد فشاری نقاط ماشه ای (PPT) و نیز دامنه ی حرکتی گردن افراد مبتلا به نقاط ماشه ای غیرفعال در عضله ی تراپزیوس فوقانی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور بر روی 40 نفر با بازه ی سنی 18 تا 25 سال انجام شد. افراد به طور تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند و 10 جلسه درمان با استفاده از ژل هیدروکورتیزون 1% برای گروه اول و ژل ترکیبی هیدروکورتیزون 1% و 10 % DMSO برای گروه دوم انجام شد. ارزیابی متغیرهای این مطالعه قبل از درمان، درانتهای جلسات پنجم و دهم و نیز دو هفته بعد از آخرین جلسه به منظور پیگیری، انجام گرفت.
    یافته ها
    تاثیر هر دو روش درمانی در متغیر های VAS، PPT، دامنه ی خم کردن گردن به همان سمت (ILF) و دامنه ی خم کردن به سمت مقابل(CLF) پس از پایان جلسات معنادار بود (p<0.001)اما تفاوت معنی داری بین مداخلات دیده نشد. با این حال اثرات درازمدت فونوفورزیس ژل ترکیبی هیدروکورتیزون و محلول DMSO به طور معناداری بیشتر از اثرات ناشی از فونوفورزیس ژل هیدروکورتیزون خالص بود (p<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه ی حاضر نشان می دهد که اگرچه فونوفورزیس ژل ترکیبی DMSO و هیدروکورتیزون از نظر میزان اثربخشی بر روی نقاط ماشه ای ارجحیتی بر فونوفورزیس ژل خالص هیدروکورتیزون ندارد، اما ترکیب DMSO با هیدروکورتیزون بر دوام اثرات هیدروکورتیزون می افزاید.
    کلیدواژگان: سندروم درد مایوفاشیال، درد، تریگرپوینت، فونوفورزیس
  • یونس لطفی، فاطمه قاسمی، عبدالله موسوی، سعید ملایری، عنایت الله بخشی صفحات 63-71
    مقدمه و اهداف
    یکی از توانایی های مهم دستگاه عصبی مرکزی شنوایی، پردازش زمانی شنوایی است که در کسب گفتار و زبان نقشی اساسی دارد. به نظر می رسد این توانایی در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی(ADHD) نسبت به کودکان هنجار ضعیف تر است. هدف مطالعه حاضر مقایسه توانایی پردازش زمانی در این کودکان با کودکان هنجار با استفاده از آزمون فاصله در نویز بوده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی-مقایسه ای، 27 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی در محدوده سنی 7الی12 سال با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس گروه شاهد بر اساس سن و جنس همسان سازی شد. برای بررسی توانایی پردازش زمانی، از آزمون فاصله در نویز استفاده گردید و دو معیار آستانه تقریبی و درصد پاسخ های صحیح برای شرکت کنندگان محاسبه شد. به علت برقرار نبودن شرایط آزمون پارامتری، جهت مقایسه ی نتایج آزمون بین دو گروه از آزمون من ویتنی استفاده شد. برای مقایسه نتایج حاصل از دو گوش در هر یک از گروه ها نیز از آزمون t زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه شاهد، میانگین آستانه تقریبی 5/42 میلی ثانیه(با انحراف معیار0/96) و درصد پاسخ های صحیح65/4درصد(با انحراف معیار6/65) و در گروه دچار نقص توجه- بیش فعالی به ترتیب 7/9میلی ثانیه(با انحراف معیار2/55) و 53/21درصد(با انحراف معیار 12/87) به دست آمد. بین دو گروه در هر دو معیار مورد نظر در آزمون فاصله در نویز، اختلاف معنادار آماری مشاهده شد(p<0.001)و گروه مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی عملکرد ضعیف تری داشت.اما در هر دو گروه بین نتایج حاصل از دو گوش تفاوت معنادار آماری وجود نداشت(p>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد توانایی پردازش زمانی در کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی دچار درجاتی از نقص به نشانه اختلال عملکرد دستگاه عصبی شنوایی مرکزی است. بنابراین در این گروه از افراد می توان از آزمون فاصله در نویز برای بررسی وضعیت پردازش زمانی استفاده کرد.
    کلیدواژه ها: پردازش شنوایی مرکزی، پردازش زمانی، اختلال نقص توجه-بیش فعالی، آزمون فاصله در نویز
    کلیدواژگان: پردازش شنوایی مرکزی، پردازش زمانی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، آزمون فاصله در نویز
  • محسن رحیمی پور، اسحق کرمی* صفحات 72-81
    مقدمه و اهداف
    امروزه دولت ها موضوع سالمندان را از جهات مختلف پزشکی، روان شناختی، بهداشتی وپرستاری مورد توجه قرار داده اند، با توجه به اینکه تعداد سالمندان رو به افزایش است و به همین دلیل در این دوران مراقبت و نگهداری از آن ها اهمیت ویژه پیدا می کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای هوش معنوی با بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی سالمندان شهرستان مهریز (یزد) انجام گرفته بود.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه ی این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد و جامعه آماری این پژوهش همه ی افراد سالمند شهرستان مهریز بودند که از این تعداد 322 نفر سالمند از طریق نمونه گیری هدفمند جهت نمونه پژوهش انتخاب شدند و برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه های هوش معنوی کینگ، رضایت از زندگی دینر و همکارانش و بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل و تعیین رابطه میان متغیرها از آزمون های آماری: میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و روش تحلیل مسیر استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین بهزیستی روان شناختی و هوش معنوی، بین هوش معنوی و رضایت از زندگی درسطح (0/05) رابطه معنادار وجود دارد و بهزیستی روانشناختی قادر به تبیین 39 درصد واریانس از روی رضایت از زندگی و همچنین هوش معنوی قادر به تبیین 45 درصد واریانس از روی بهزیستی روان شناختی می باشد.
    نتیجه گیری
    بنابراین نتیجه می گیریم که هرچه هوش معنوی افراد سالمند بیشتر باشد، بهزیستی روانشناختی و رضایت از زندگی در آنها بیشتر می شود و همچنین مولفه تولید معنای شخصی در هوش معنوی دارای بیش ترین تاثیر را بر بهزیستی روان شناختی دارد و اینکه هوش معنوی می تواند به عنوان واسطه میان بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، هوش معنوی، رضایت از زندگی
  • مرضیه آرمان* صفحات 82-88
    مقدمه و اهداف
    سالمندی مرحله ای از زندگی انسان است که به طور طبیعی با کاهش توانایی های جسمانی و روانی همراه است. ورزش یکی از موثرترین روش های پیشگیری از اختلالات دوران سالمندی است. ورزش و حرکت موجب عقب انداختن دوران سالمندی می شود و سالمندانی که ورزش می کنند از سلامتی و نشاط بیشتری برخوردار می باشند. با توجه به اهمیت کیفت زندگی در دوران سالمندی، هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان استرس و اضطراب و افسردگی زنان سالمند فعال و غیر فعال بود.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش زنان سالمندی بودند که برای ورزش و فعالیت بدنی در پارک های اصفهان حضور پیدا می کردند و نیز زنان سالمندی که بدون انجام هیچ فعالیتی در پارک حضور داشتند. 170 نفر زن سالمند با دامنه سنی 60 تا 78 توسط نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مصاحبه جهت جمع آوری اطلاعات فردی، سوابق ورزشی و پزشکی و همچنین مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS، لاویبوند و لاویبوند، 1995) استفاده گردید. از آزمون خی دو و تی مستقل جهت تجزیه تحلیل آماری داده ها و مقایسه میزان استرس، اضطراب و افسردگی سالمندان زن فعال و غیرفعال استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میزان استرس، اضطراب و افسردگی سالمندان زن فعال و غیرفعال به طور معناداری با هم تفاوت دارد و سالمندان فعال در مقایسه سالمندان غیرفعال استرس، اضطراب و افسردگی کمتری دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق حاضر ورزش و فعالیت بدنی می تواند به کاهش افسردگی و اضطراب و افسردگی در زنان سالمند کمک کند و به عنوان شیوه ای موثر و مکمل در کنار درمان های رایج دیگر در کاهش افسردگی، استرس و اضطراب به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، سالمندی، فعال، غیر فعال
  • مقالات مروری
  • نغمه قیدی*، حیدر صادقی صفحات 89-108
    مقدمه و اهداف
    مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان داده اند که زنان ورزشکار 2 تا 10 برابر بیشتر از مردان ورزشکار در معرض آسیب ACL قرار دارند. عوامل عصبی عضلانی و بیومکانیکی در آسیب لیگامان صلیبی قدامی جزء ریسک فاکتورهای قابل تعدیل هستند. هزینه های بالای درمان، افزایش پتانسیل از دست دادن فصل مسابقه و ناتوانی های طولانی مدت و همچنین ایجاد آسیب های ثانویه ای لزوم بکارگیری برنامه های پیشگیری از آسیب را پررنگ تر کرده است. در این مطالعه مروری، پیشینه تحقیقات مرتبط با ریسک فاکتورهای قابل تعدیل و تمرینات پیشگیری از آسیب لیگامان صلیبی قدامی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    برای شناسایی تحقیقات از بانک های اطلاعاتیMedline Pubmed، Science Direct، SPORTDiscuss و SCOPUS با کلید واژه های «ACL»، «Knee injuries»، «modifiable risk factor»، «neuromuscular risk factor»، «biomechanical risk factor»، «training prevention program»استفاده شد. در مجموع 8500 مقاله یافته شد. بعد از خروج مقالات غیر انگلیسی، با نتایج کاملا مشابه، مقالات مشابه ایندکس شده، تحقیقات غیر انسانی، با نمونه های آسیب دیده، با اهداف درمانی، بدون مداخلات تمرینی، 60 مقاله در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    ضعف در کنترل و ایمبالانس عصبی عضلانی تنه و اندام تحتانی در زنان موجب افزایش بروز آسیب لیگامان صلیبی قدامی می شود. تمرینات پیشگیری از آسیب نیز در دو سطح با هدف اصلاح ریسک فاکتورها و کاهش نرخ آسیب لیگامان صلیبی قدامی قرار دارند. بیشتر تمرینات مداخله ای تاثیر گذار، تمرینات چند جانبه، با شروع برنامه در پیش از فصل برای حداقل زمان شش هفته و به صورت مداوم در طول فصل با تعداد تکرار حداقل یک تا دو تکرار در هفته و با مربیان ناظر بر تمرین هستند.
    نتیجه گیری
    شناسایی ایمبالانسهای عصبی عضلانی می تواند در غربالگری ورزشکاران در خطر و طراحی تمرینات مداخله ای مورد استفاده قرار بگیرد. اگرچه، هنوز برنامه استانداردی با هدف پیشگیری برای هر یک از رشته های ورزشی خاص معرفی نشده است.
    کلیدواژگان: آسیب لیگامان صلیبی قدامی، ریسک فاکتورهای درونی و قابل تعدیل، تمرینات پیشگیری، ورزشکاران زن
  • میترا خلف بیگی، مهدی رصافیانی*، فرحناز محمدی، حجت الله حقگو، حمید طاهرخانی صفحات 109-118
    مقدمه و اهداف
    کار و اشتغال در زندگی بیشتر افراد نقش کلیدی دارند، به طوریکه علاوه بر منافع مالی، شکل دهنده تطابقات اجتماعی بوده و در حفظ سلامتی و رفاه موثرند. اشتغال در افراد با آسیب های روانی نه تنها مانند جمعیت عادی حائز اهمیت می باشد، بلکه نقشی کلیدی را در بهبود این بیماران ایفاء می کند. با این وجود به دست آوردن و حفظ شغل در این افراد یک چالش محسوب شده و تعداد محدودی از آنان در این روند موفق می شوند. با توجه به اینکه عدم اشتغال طولانی مدت ممکن است موقعیت این بیماران را در زندگی بدتر کرده و منجر به محدودیت های دائمی گردد، این مقاله به بررسی راهبردهای حفظ شغل توسط این افراد می پردازد. هدف این مقاله، مرور منابع به منظور بررسی راهبردهای حفظ شغل در بیماران مبتلا به آسیب های روانی شدید می باشد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از کلمات کلیدی employment، severe mental illness، sustain، tenure و coping strategy، 25 مقاله بدون محدودیت زمانی انتخاب شده و پس از مرور برطبق راهبردهای به کار رفته توسط بیماران دسته بندی شدند.
    یافته ها
    مرور منابع نشان داد که راهبردهای به کار رفته توسط بیماران به دو دسته راهبردهای ذهنی و راهبردهای عملی تقسیم می گردد. در هر یک از این راهبردها، تمرکز بیمار بر شخص خود (راهبردهای شخص- محور) و یا بر شغل (راهبردهای شغل- محور) بوده است.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد توانایی مدیریت علائم بیش از سایر راهبردها می تواند موثر و کاربردی که توصیه می شود به شکل آموزش های منسجم در برنامه های توانبخشی حرفه ایی این بیماران گنجانده شود.
    کلیدواژگان: اشتغال، آسیب های شدید روانی، حفظ شغل
|
  • Behzad Najafi *, Foad Seidi, Hooman Minoonejad Pages 1-10
    Background And Aim
    Postural control is the basic part of body movement performance and is needed for many everyday activities, particularly sport activities. Several factors can adversely affect efficiency of postural control system and decrease postural stability which results in increased postural sway. Among these factors, musculoskeletal disorders such as low back pain can be mentioned. Thus the purpose of this study was to compare postural sway in athletes with nonspecific chronic low back pain and healthy athletes.
    Materials And Methods
    Postural sway of 68 athletes (34 nonspecific chronic low back pain and 34 healthy individuals) was examined by Zebris force distribution system in two conditions of standing with open and closed eyes. The independent t-test was used to analyze the data and compare between groups.
    Results
    Results showed a significant difference between athletes with nonspecific chronic low back pain and healthy ones in standing with open and closed eyes (P≤0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, athletes with nonspecific chronic low back pain showed increased postural sway in two conditions of standing with open and closed eyes in comparison with healthy athletes. Measuring postural sway of athletes with nonspecific chronic low back pain is recommended to identify one of the most important risk factors of sport injuries in these athletes.
    Keywords: postural sway, nonspecific chronic low back pain, athlete
  • Samira Shahrjerdi, Minoo Khalkhali Zavieh*, Asghar Rezasoltani, Khosro Khademi Kalantari, Alireza Akarzadeh Baghban Pages 11-18
    Background And Aim
    Despite the fact that muscle stretching plays an important role in sport, therapeutic exercises and rehabilitation of musculoskeletal disorders, few studies have considered the effect of muscle stretching on joint proprioception. In addition, the studies report paradoxical results. Therefore, the aim of this study was to assess the effects of extensor and flexor muscles stretching on knee joint position sense in 15, 30 and 60 degrees of flexion angels.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study with pre-test post-test control group design was done over 37 young healthy subjects in age range between 18-25 years.The subjects were randomly assigned to 3 conditions of extensor stretching, flexor stretching and control. Angular error was evaluated in 3 angles including 15, 30 and 60 degrees of knee flexion using digital photography, non-reflective markers and analysis with AutoCAD software.
    Results
    The results showed that when evaluating the proprioception during knee extention, the absolute angular error rate is significantly increased in flexor stretching condition in 15, 30 and 60 degrees of knee flexion (p<0.02), but in the extensor stretching condition, there was not any significant change. The results show that the minimum error occurs in 15 degrees and maximum error occurs in 60 degrees of knee.
    Conclusion
    It seems that static stretching of antagonist muscles increases joint repositioning error.Also it seems that due to the stretching of soft tissues around the joints at the end of the range, there is less position sense error at the end range and more error at the middle range of motion. So in designing the stretching exercises for athletes and rehabilitation programs, the interference of stretching exercise with proprioception should be considered carefully.
    Keywords: Static stretching, Proprioception, Knee, extensor muscles, flexor muscles
  • Sara Esmaeli Shahvir, Mehdi Rokhsat Yazdi, Ali Mirzajani, Ebrahim Jafarzadehpur* Pages 19-25
    Background And Aim
    Meticulous preoperative screening is one of the key factors that contribute to success in refractive surgery. The purpose of this study was to evaluate the Belin-Ambrosio and Rabinowitz indices as screening methods before refractive surgery to distinguish keratoconus suspects from normal patients.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, Pentacam data of 30 normal eyes (N) and 19 abnormal eyes with suspect keratoconus (KCS) were analyzed. Belin-Ambrosio and Rabinowitz indices were tested. Using SPSS Statistical Software (version17), an Independent T test was performed for statistical analysis.
    Results
    The mean age of patients was 25.51±3.97 years and the mean of myopia was -2.87±3.97 and the mean of astigmatism was -1.25±1.08 diopters. All tested variables had significant differences between N and KCS (Independent T-test, p< 0.001) except I-S value (p=0.22). The BAD-D and BAD-Dp had the greatest differences from Cutoff value.
    Conclusion
    The Belin-Ambrosio indices provide additional information in diagnosis of suspect keratoconus compared to Rabinowitz criteria. In this study, the BAD-D and BAD-Dp were better approaches for detecting keratoconus.
    Keywords: Belin, Ambrosio indices, Rabinowitz criteria, Keratoconus, Pentacam
  • Marieh Mirzapour Ardakani, Behnoush Vashaghi Gharamaleki*, Ali Amiri, Aliashraf Jamshidi Pages 26-33
    Background And Aim
    Delayed onset muscle soreness normally appears right after an eccentric exercise and reaches its highest level between the first 24 to 48 hours after exercise. The symptoms totally disappear after 7 to 10 days. After recovery, power and efficiency of the muscle increase and this power raise, results in improvement of a sport skill like vertical jump. The aim of this article was to study the effects of eccentric exercise of quadriceps femoris muscle on vertical jump height in nonprofessional sportswomen.
    Materials And Methods
    This study was performed on 10 amateur sportswomen. Quadriceps femoris muscle force, one repetition maximum (1RM), height of four types of single leg squat, double leg squat, countermovement, and drop jump, and the amount of muscle soreness were examined in two test sessions (right after and 10 days after the exercise). Using SPSS software, a paired T- test was done for statistical analysis.
    Results
    Isometric force of the quadriceps femoris muscle and the height of vertical jump decreased right after performing the eccentric exercise. The isometric force and the 1RM of quadriceps femoris muscle increased 10 days after performing eccentric exercise (P< 0.05). The jump that was mostly affected was single leg squat jump.
    Conclusion
    Performing eccentric exercise increases the muscle force and this force raise can enhance sport skill efficiency like vertical jump. The eccentric exercise protocol in this study was new and although its intensity was medium, it had positive effects on muscle force and vertical jump height.
    Keywords: Delayed Onset Muscle Soreness, Quadriceps femoris, Vertical jump
  • Ashkan Irani*, Azadeh Imani, Asghar Rezasoltani, Seyyed Ali Hosseini Page 34
    Background And Aim
    Cerebral palsy non Progressive abnormalities in the brain that motor and postural deficits in the child development. Used orthotics anti-spastic one of the ways to reduce motion complications in diplegia spastic. The purpose of this study was to investigate the effect of using of Anti spastic Orthosis on the Reduction of Spasticity and Gross Motor Function in Diplegic spastic children between 2 – 5 age group in Tehran.
    Materials And Methods
    In the Utilizing Experimental study 20 diplegic spastic children age group (2-5) were selected randomly divided into two groups. The first lower limb spasticity was assessed before the intervention was evaluated by a physician, neurologist, and then by an experienced occupational therapist blind research process, evaluation and random into one & two groups were controlled In the One group Positioning and Neurodevelopment Treatment and the Two group treated only with the use of NDT. The research Instrument used was the Modified Ashworth scale (MAS) and the Gross Motor Function 66 (GMFM66).
    Results
    The findings of this study showed meaningful differences between two groups, scores of mean Gross Motor Function in One group was significantly greater than Two group (p=0/001)
    Conclusion
    Application of Anti spastic Orthosis before rehabilitation exercises recommended for diplegic spastic children.
    Keywords: Diplegic Spastic, Anti spastic Orthosis, the Gross Motor Function
  • Navid Mirzakhani Araghi, Akbar Zahedi Barough *, Mehdi Alizadeh Zareie, Alireza Akbarzadeh Baghban, Zahra Pashazadeh Azari, Mehdi Rezaee, Maryam Oraki Pages 43-53
    Background And Aim
    Individuals suffering from Autestic spectrum disorder are impaired in interpersonal and social skills highly due to deficiency in facial emotion recognition. The objective of this study was to compare this ability between children with High-Functioning Autism with Typical peers. Comparing recognition of neutral state was used for the first time.
    Materials And Methods
    Twenty seven High-Functioning Autism and 27 Typical boys between 7 and 11 years of age who were matched based on age, and performance, verbal and overall IQ participated in this study. Comparison of neutral face and facial emotions, including fear and surprise was made using a computerized researcher-made test in MATLAB software. A repeated measures ANOVA and an independent t-test were used for statistical analysis using SPSS software version 19.
    Results
    There was a significant difference between the two groups in terms of facial emotion recognition (F (1,50) = 7.288, p = 0.009). The difference was significant in the recognition of neutral face with female gender (t = 2.574, p = 0.013). There was no difference in reaction time between groups (F (1,50) = 4.002, P =. 051). Differences in reaction time in both groups and in three facial expressions were observed in male targets (t = -2.305, p =. 025), (t = -2.160, p =. 035), (t = -2.654, p = 0.011).
    Conclusion
    In recognition of neutral faces with female gender targets, people with High-Functioning Autism performed weaker than typical peers and their reaction time were increased in male gender targets.
    Keywords: high, functioning Autism, facial expression recognition, neutral face
  • Zahra Tajamoli, Mehri Ghasemi, Konjani*, Mehrdad Feizi, Alireza Akbarzadeh, Baghban Pages 54-62
    Background And Aim
    Myofascial trigger points are one of the most common causes of musculoskeletal pain. Phonophoresis is the use of ultrasound to enhance drug absorption through the skin and may be useful for treating trigger point; however, there is little information about the mechanisms of it. Hydrocortisone is one of the corticosteroid medications that can be used for phonophoresis. As Dimethyl sulfoxide (DMSO) increases the permeability of drugs through the skin by changing the configuration of the horny skin cells and intercellular keratin, it may intensify the effects of hydrocortisone. The purpose of this study was to investigate the effect of phonophoresis of combined hydrocortisone and DMSO on pain intensity (VAS), pressure pain threshold of trigger points (PPT) and range of motion of neck (ILF, CLF) in participants with latent trigger points of upper trapezius muscle.
    Materials And Methods
    Forty subjects with latent trigger point of upper trapezius were randomly divided into 2 treatment groups: Phonophoresis with hydrocortisone %1 and phonophoresis with combined hydrocortisone %1 and DMSO %10. The treatment consisted of 10 sessions and the outcomes were evaluated before the treatment, the end of the 5th and 10th sessions and 2 weeks after the last session.
    Results
    Both treatments showed improved intensity of pain (VAS), pressure pain threshold (PPT), ipsi-lateral flexion (ILF), counter-lateral flexion (CLF) (p<0.001), but there was no significant differences between the intervention groups. However, only the effects of the combined gel remained stable after 2-week follow-up (p<0.05).
    Conclusion
    Results showed that there is no preference between the two gels, but adding DMSO may increase the long-term effects of hydrocortisone.
    Keywords: Myofascial pain syndromes, Pain, Trigger point, Phonophoresis
  • Younes Lotfi, Fateme Ghasemi*, Abdollah Moossavi, Saeed Malayeri, Enayatollah Bakhshi Pages 63-71
    Background And Aim
    Auditory temporal processing is an important ability of central auditory nervous system which has a basic role in speech and language development. It seems that the ability of such processing is deficient in children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in comparison to normal children. So, the aim of this study was to compare the auditory temporal processing ability in children with ADHD and normal children using Gaps-In-Noise (GIN) test.
    Materials And Methods
    In this cross sectional comparative study, 27 ADHD children aged from 7 to 12 years were selected using convenient sampling method. The control group was paired according to the age and sex. Gaps-In-Noise (GIN) test was administered to assess temporal processing and approximate threshold (A.th.) and the percentage of correct responses were calculated for all participants. Nonparametric (Mann Whitney) test was used to compare GIN test parameters between two groups. Paired t test was used to compare the result of two ears in each group.
    Results
    The mean approximate threshold and percentage of correct responses in ADHD group were7/9(2/55) ms, 53/21(12/87) % and in the control group were5/42(0/96) ms and 65/4(6/65) %, respectively. ADHD group performed worse than control group and there were significant differences between two groups in test parameter values (p<0.001). There was no significant difference between right and left ear performance in both groups (p>0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of the current study, it seems that auditory temporal processing in ADHD children is deficient that might be due to a Central Auditory Nervous System dysfunction. So GIN test can be useful in examining such processing in children with ADHD.
    Keywords: Central Auditory Processing, temporal processing, Gaps, In, Noise test, Attention, Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Mohsen Rahim Pour, Eshagh Karami* Pages 72-81
    Background And Aim
    Nowadays, the issue of elderly people has been considered by governments from different aspects including medical, psychological, sanitarian and nursing, with regarding the increase of elderly people; thus, caring and keeping them are important. The present study was done to evaluate mediating role of spiritual intelligence with psychological well-being and elderly people satisfaction of Mehriz County (Yazd).
    Materials And Methods
    The method used in this research is descriptive correlation, and statistical population was included all elderly people of Mehriz County in which 322 people were chosen through purposive sampling. The King’s spiritual intelligence, Diner et al life satisfaction, and Rif et al psychological well-being questionnaires were used for data measurement. Statistical tests such as mean (average), standard deviation, Pearson correlation coefficient, multiple regressions analysis and path analysis were performed for data analysis and determination of relationship between variables.
    Results
    Findings showed that there is a significant relationship between psychological well-being, spiritual intelligence and life satisfaction in 0/5 level, and psychological well-being can specify variance 39% on life satisfaction and also spiritual intelligence can specify variance 45% on psychological well-being.
    Conclusion
    The results showed that the more the spiritual intelligence in elderly people is, the more the psychological well-being and life satisfaction will be; and also the personal build-meaning component in spiritual intelligence has the most impact on psychological well-being. In addition, spiritual intelligence can be as mediator between psychological well-being and life satisfaction.
    Keywords: Psychological well, being, spiritual intelligence, life satisfaction
  • Marziyeh Arman* Pages 82-88
    Background And Aim
    Aging is a stage of human life which is naturally companied by reducing physical and psychological abilities. Exercise is one of the most effective ways to prevent aging disorders. Exercise and movement postpone aging processes. The elderly who exercise have better health and vitality. Considering the importance of life quality in these ages, this study compared depression, anxiety and stress between active and inactive old women.
    Materials And Methods
    The research method was Descriptive Comparative. Statistical population was the old women who attend in Isfahan parks to exercise, as well as old women who attend to spend leisure time without any activity. Convenience sampling was used to select 170 old women as statistical sample. Personal information and activity and medical experiences interviews, demographic questionnaire and depression, anxiety and stress scale (DASS, Lovibond & Lovibond,1995) were used. The independent t-test was applied to compare depression, anxiety and stress between active and inactive old women.
    Results
    The results showed that depression, anxiety and stress are significantly different between active and inactive old women, and active old women compared to inactive ones have less depression, anxiety and stress.
    Conclusion
    According to these results, exercise and physical activity can help old women reducing depression, anxiety and stress, and be applied as an effective complementary method along with other common curative interventions to reduce depression, anxiety and stress.
    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Elderly, Active, Inactive
  • Naghmeh Gheidi*, Heidar Sadeghi Pages 89-108
    Background And Aim
    Epidemiological studies have shown that female athletes are vulnerable to ACL injuries 2 to 10 times more than male athletes. Neuromuscular and biomechanical factors in anterior cruciate ligament injuries are among modifiable risk factors. The high cost of treatment, increasing the potential loss of the competitive season and long-term disability and secondary damage have made the application of injury prevention programs more prominent. In this literature review, related research regarding modifiable risk factors and ACL injury prevention training was studied.
    Materials And Methods
    To identify the research, databases such as Medline Pubmed, Science Direct, SPORTDiscuss and SCOPUS using the keywords "ACL", "Knee injuries", "modifiable risk factors", "neuromuscular risk factor", "biomechanical risk factor", "training prevention program " were used. Finally, 8500 studies were identified. After exclusion of non-English, duplicated, similar indexed studies, animal studies, studies with injured subjects, studies focused on clinical treatment, and studies without any intervention, 60 articles remained eligible for studying.
    Results
    Weakness and imbalance of the trunk and lower limb neuromuscular control increase prevalence of ACL injuries in female. Prevention training was categorized in two levels with the aim to modify the risk factors and reduce the rate of ACL injury. Majority of the effective intervention training exercises are multilateral program for at least 6 weeks in advance of the season and continued throughout the season with a repetition of at least once or twice a week with a trainer in the practice.
    Conclusion
    Identifying neuromuscular imbalance can be used for screening the athletes at risk and designing the intervention training. However, a standard program aimed at preventing for a specific sport has not been introduced, yet.
    Keywords: Anterior cruciate ligament, injury risk factors, internal modifiable risk factor, prevention training, female athletes
  • Mitra Khalaf, Beigi, Mehdi Rassafiani*, Farahnaz Mohammmadi Shahbolaghi, Hojat, Allah Haghgo, Hamid Taherkhani Pages 109-118
    Background And Aim
    Work is one of the key components in the life, as it brings financial benefits, social adjustment and affects health and well-being. Employment of people with mental illness not only is important as it is for general population, but also has a key role in their treatment. However, obtaining and maintaining a job for these people is considered as a challenge, and few of them can achieve their goals in this process. The aim of this paper was to review the resources to investigate job retention strategies in patients with severe mental illness.
    Materials And Methods
    25 relevant articles were selected and reviewed using key words employment, severe mental illness, sustain, tenure and coping strategy.
    Results
    Review of the articles showed that the strategies used by patients are divided into two categories: mental and practical strategies. Each of these focused on person (person –based strategy) or job (job –based strategy).
    Conclusion
    The reviews highlighted that the most effective and practical strategy is “illness management” that is suggested to be added to the vocational rehabilitation programs.
    Keywords: employment, severe mental illnesses, sustain, tenure