فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده اشرف عبدالهی، فاطمه حشمتی نبوی، محمد تقی شاکری، امیررضا صالح مقدم، زهره حسین پور صفحه 8
    مقدمه
    تصویر عمومی از پرستاری یکی از چالش های بلند مدت این حرفه است. شناسایی منابع شکل گیری تصویر عمومی پرستاری، بدنه مدیریتی پرستاری را قادر می سازد که با برنامه ریزی دقیق تر قادر به مواجهه اصولی با این چالش باشند.
    هدف
    این مطالعه مقایسه منابع شکل گیری تصویر عمومی پرستاری از دیدگاه مردم شهر مشهد و پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی این شهر است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است که در سال (1392) در جامعه شهری مشهد و بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. حجم نمونه برای جامعه شهری (1100) نفر و پرستاران (520) نفر برآورد شد. نمونه گیری در جامعه شهری به روش تصادفی و خوشه ایو در جامعه پرستاری به روش طبقه ای و غیر تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک پرستاران و مردم و پرسشنامه پژوهشگر ساخته منابع هشت گانه شکل گیری تصویر عمومی پرستاری بود که پایایی آن با روش همسانی درونی و محاسبه آلفای کرونباخ(86/0) تایید شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11.5 و با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد (3/78درصد) از پرستاران را زنان و (7/21درصد) را مردان و در مردم (3/50 درصد) را زنان و (7/49 درصد) را مردان تشکیل داده اند. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد مهمترین منابع شکل گیری تصویر عمومی پرستاری از دیدگاه مردم و پرستان به ترتیب حضور در بیمارستان به عنوان همراه بیمار، حضور در بیمارستان به عنوان بیمار، سریالهای تلویزیونی، و فیلمهای سینمایی بود که بین میزان اهمیت آن از دیدگاه مردم و پرستاران تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. منابعی چون اشتغال یکی از بستگان در حرفه پرستاری، رمان و داستان، اخبار و روزنامه ها از دیدگاه مردم کم اهمیت تر شناسایی شده و بین دیدگاه مردم و پرستاران تفاوت آماری معنی داری وجود داشت(001/0P<) تفاوت معنا داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مدیران باید جهت بهبود تصویر عمومی حرفه پرستاری ابتدا با برنامه ریزی دقیق از سوی بدنه مدیریتی این حرفه زمینه ایفای نقشهای موثر پرستاران بر بالین فراهم گردد و از سوی دیگر با تعامل موثر با اصحاب رسانه نسبت به جلوگیری از ارائه تصویر مخدوش و غیر واقعی از پرستاری در محصولات تصویری جلوگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: تصویر عمومی پرستاری، کلیشه پرستاری، منابع شکل گیری تصویر
  • هانیه حجتی صفحه 19
    مقدمه
    فضای اخلاقی جز مهمی از فضا یا فرهنگ سازمانی است که نه فقط بعد اخلاقی کارکنان سازمان بلکه بازده کاری را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. ارتقاء فضای اخلاقی در موسسات بهداشتی درمانی باعث واکنش بهتر پرستاران در برابر تنش اخلاقی و سایر علل ایجاد کننده نارضایتی در محیط کاری ودر نهایت ماندگاری در شغل انها شود.
    هدف
    از این مطالعه بررسی ارتباط بین جو اخلاقی و تمایل به ماندگاری در کار پرستاران شاغل در بیمارستان تامین اجتماعی استان گلستان در سال1392 می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی بود. محیط پژوهش را بیمارستانهای تامین اجتماعی شهر های گرگان و گنبد استان گلستان تشکیل می دادند. روش نمونه گیری به صورت تمام شماری بر روی(165) پرستار انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه؛ اطلاعات دموگرافیک، جو اخلاقی کالن(1993) و تمایل به ماندگاری در کار توسط هانشو(1985) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی تحت برنامه16 اSpss نجام شد.
    یافته ها
    جو اخلاقی با میانگین(2/11± 2/93) در سطح مطلوب و تمایل به ماندگاری در کار(8/6± 7/33) به میزان متوسط بود. آزمونهای استنباطی بین جواخلاقی و تمایل به ماندگاری در کار پرستاران اختلاف معنی داری را نشان داد. همچمین ارتباط مستقیم و معناداری بین آنها وجود داشت، طوری که به ازای هر یک نمره افزایش جو اخلاقی 12/0 شانس تمایل به ماندگاری در کار پرستاران بیشترخواهد شد.(p=0/008، OR= 0/12).
    نتیجه گیری
    در راستای نتایج مدیران پرستاری می توانند برای کاهش تمایل به ترک از کار پرستاران به بهبود فضای اخلاقی محیط کار مبادرت ورزند.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، ماندگاری در کار، تمایل به ترک خدمت، پرستار
  • منصور بیرامی، معصومه موحدی، یزدان موحدی، امیر عزیزی، رضا محمدزادگان صفحه 27
    مقدمه
    مطالعات انجام گرفته در سال های اخیر نشان می دهد که حمایت اجتماعی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر فرسودگی شغلی می باشد. با این حال مطالعات معدودی به میزان پیش بینی فرسودگی شغلی براساس حمایت اجتماعی ادراک شده در پرستاران پرداخته اند.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده با فرسودگی شغلی و میزان پیش بینی این مولفه ها در میان پرستاران زن بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران زن شاغل در بیمارستان های دانشگاهی خرم آباد در سال 1392 بود. برای انتخاب و حجم نمونه از هر بیمارستان از روش تصادفی طبقه ای استفاده شد. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) و فرسودگی شغلی ماسلاچ (1996) استفاده شد. پایایی پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده 62/0 و پایایی درونی ابعاد پرسشنامه فرسودگی شغلی براساس ضریب آلفای کرونباخ 71/0 تا 90/0 گزارش شده است. اطلاعات جمع آوری شده به کمک روش های شامل ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و کلیه مراحل توسط نرم افزار16 SPSS محاسبه گردید
    یافته ها
    نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که ابعاد حمایت اجتماعی ادراک شده می توانند 29 درصد واریانس فرسودگی شغلی پرستاران را تبیین کنند، که در بین منابع حمایتی؛ مولفه های خانواده و دوستان سهم معناداری داشتند؛ یعنی توان پیش بینی فرسودگی شغلی را دارند اما اشخاص مهم در این پیش بینی سهم معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه حمایت اجتماعی تاثیر اجتناب ناپذیری بر کاهش فرسودگی شغلی دارد؛ لذا ایجاد سیستم های حمایتی قوی در محیط های شغلی و خارج از آن به عنوان روش موثری در جهت پیشگیری از فرسودگی شغلی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • محمد دهقانی، محمدحسین حیوی حقیقی، ساناز کیان پوری، بلقیس شیبانی صفحه 35
    مقدمه
    رضایت شغلی پرستاران همواره بدلیل حساسیت های شغلی مساله مهمی بوده است. لذا، بررسی ارتباط آن با سایر متغیر های مهم در رفتار سازمانی می تواند برای مدیران پرستاری مهم باشد.
    هدف
    هدف اصلی این مطالعه بررسی میزان و رابطه سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی دربین پرستاران زن بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان می باشد.
    مواد وروش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی است که در سال 92-1391انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های رفتار شهروندی پودوسکو (1998)، سرمایه اجتماعی ناهاپیت (2000) و رضایت شغلی JDI (Job Descriptive Index) بود. روایی آنها با استفاده از روایی صوری محتوی و پایایی آنها با محاسبه آزمون آلفا کرونباخ به ترتیب (82%، 74% و 85%) به دست آمد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ایی انجام شد و با استفاده از نرم افزار SSC حجم نمونه 382 پرستار زن تعیین شد. داده ها در نرم افزار SPSS16 وارد و با آزمون های پیرسون، T- student و آنالیز واریانس (ANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی و رضایت شغلی پرستاران به ترتیب20/3، 95/2 و20/2 از (5نمره) بود. میزان تحصیلات و محل کار پرستاران بر میزان رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی و رضایت شغلی آنها تاثیرداشت (p <0/05). بین رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی و رضایت شغلی رابطه معنا دار و مستقیمی وجود داشت (p <0/01).
    نتیجه گیری
    به علت وجود ارتباط مستقیم و معنا دار بین این سه مقوله، مدیران پرستاری می توانند با ارتقای یکی از این رفتار ها باعث بهبود رفتار دیگر در پرستاران شوند. ایجاد تیم های کاری، تصمیم گیری های گروهی، نظر سنجی های مستمر و رعایت عدالت سازمانی می توانند همزمان باعث رشد این سه عامل گردند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، پرستاران
  • رضوان حکیم زاده، محمد جوادی پور، سیمین منسوبی، حسین قربانی، محمدعلی فلاح مهرجردی، محسن غفاریان صفحه 45
    مقدمه
    امروزه گستردگی نقش های پرستاری، نیاز به آموزش مداوم و بازبینی در وظایف و صلاحیت های پرستاری را افزایش داده است. الگوی دیکوم رویکردی است که فعالیت ها و اقداماتی را که در درون آن وظیفه اصلی و فرعی یک شغل وجود دارد را شناسایی و برای شناخت نیازهای آموزشی تمرکز خود را بر وظایف اصلی و فرعی قرار می دهد
    هدف
    این مطالعه اجرای روش دیکوم برای شناسایی وظایف اصلی و فرعی پرستاران، برای تعیین صلاحیت های ضروری برای انجام این وظایف و نیاز های آموزشی آنان در هر یک از این صلاحیت ها در بیمارستان فوق تخصصی مرکزی نفت تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با استفاده از روش دیکوم و در دو مرحله انجام گرفته است. در مرحله اول، بطور هدفمند 12 نفر از پرستاران خبره و باسابقه بیمارستان نفت تهران انتخاب و در کارگاه اولیه دیکوم شرکت کردند. پس از تشریح و تبیین اهداف کارگاه و فرایند دیکوم، شرکت کنندگان با توافق همه اعضاء، وظایف اصلی و فرعی و تکالیف شغل پرستاری را مشخص کردند. سپس بر اساس تکالیف مشخص شده، پرسشنامه ای با مقیاس لیکرتی حاوی 59 سوال بر مبنای سه مولفه دانش، نگرش و مهارت تنظیم شد که پرستاران (127 نفر) در دو بعد وضعیت موجود و وضعیت مطلوب نظر خود را بیان داشته اند. در مرحله دوم پرستارانی تعداد آنها با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده و تصادفی گزینش شده بودند به پرسشنامه طراحی شده پاسخ دادند. از روایی محتوایی و از آلفای کرونباخ برای پایایی استفاده شده که میزان آن (83/0) حاصل شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تی دونمونهوابسته استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد پرستاران شاغل در بیمارستان نفت در تمامی وظایف شغلی خود نیاز به آموزش دارند. بر طبق این نتایج و با توجه به اختلاف میانگین بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب، در شایستگی های دانش؛ «آشنایی نسبی با اصول برنامه ریزی و سازماندهی جهت بهره وری بیشتر»، با اختلاف میانگین(02/2)، در شایستگی های مهارت؛«مدیریت هزینه-فایده، ارزیابی و انتخاب بهترین راه حل با افق زمانی مختلف» و همچنین«نظارت و سنجش عملکرد خود، افراد دیگر یا سازمان به منظور بهبود یا اقدام اصلاحی» با اختلاف میانگین(25/1)، و در شایستگی های نگرش؛ «انگیزش بالا در راستای ارائه خدمات بهتر» با اختلاف میانگین(67/0)، به عنوان مهم ترین نیازهای آموزشی پرستاران به حساب می آیند.
    نتیجه گیری
    از این یافته ها می توان در تدوین دوره های آموزشی پرستاران این بیمارستان وسایر مراکز درمانی مشابه استفاده نمود. همچنین با استفاده از روش نیازسنجی آموزشی معرفی شده (دیکوم) می توان برای نیازسنجی آموزشی سایر سطوح سازمانی در این بیمارستان وسایر مراکز درمانی مشابه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، تجزیه و تحلیل شغل و وظیفه، پرستاری، روش دیکوم
  • مریم یاوری، فرشید شمسایی، کامران یزدانبخش صفحه 55
    مقدمه
    پرستاران شاغل در بخش های ویژه و روانپزشکی به دلیل شرایط خاص ناشی از محیط کار و بیماران ممکن است بیشتر در معرض فرسودگی شغلی و به خطر افتادن سلامت عمومی قرار گیرند. لذا؛ همواره بررسی تاثیر نوع محیط های کاری در سلامت روان پرستاران مورد توجه خاص مدیران بوده است.
    هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه میزان فرسودگی شغلی و سلامت روان پرستاران شاغل در بخش های روانپزشکی و ICU در سال (1391) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 67 پرستار شاغل در بخش ICU به روش نمونه گیری در دسترس و20 پرستار شاغل در بخش روانپزشکی به روش نمونه گیری سرشماری، در مراکز آموزشی و درمانی شهر همدان در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)گلدبرگ(1972) و فرسودگی شغلی مزلچ MBI (1985) جمع آوری گردید. هر دو ابزار داری اعتبار با محاسبه الفای کرونباخ (85%) بودند. داده ها با نرم افزار Spss19 و آزمون تی مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن تمورد حلیل های آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادندکه میانگین فرسودگی شغلی در پرستاران بخش روانپزشکی (85/52) ودر پرستاران بخشهای ویژه(18/53) که به یک میزان است. اما میزان میانگین سلامت عمومی پرستاران در بخشهای روانپزشکی (25/29) ودر پرستاران بخشهای ویژه (52/26) است. البته آزمون تی مستقل نشان دادند که بین میزان فرسودگی شغلی پرستاران بخشهای ویژه و روانپزشکی (0/935=p) و هم چنین وضعیت سلامت روان پرستاران در دو بخش (0/386=p) تفاوت معنا داری وجود ندارد. لیکن بین وضعیت سلامت عمومی و میزان فرسودگی شغلی پرستاران بخشهای ویژه ارتباط معنا دار وجود دارد(0/002=p) اما این ارتباط در پرستاران بخشهای روانپزشکی مشاهده نشد (0/192 =p).
    نتیجه گیری
    در راستای یافته مدیران پرستاری باید آگاه باشند که همواره فرسودگی شغلی میتواند سلامت عمومی پرستاران را تهدید نماید. لذا، توانمند سا زی آنان در اتخاذ راهبرد های اثربخش مبتنی بر حفظ سلامت عمومی خودشان؛ اعم از فردی و سازمانی را در برنامه ریزی های متعدد بایستی مورد ملاحظه قرار دهند.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، پرستاری مراقبتهای ویژه، روانپرستاری، فرسودگی شغلی
  • لیلا جویباری، گلناز شیرمحمدلی، نفیسه حکمتی پور، ویدا شفیع پور، اکرم ثناگو صفحه 66
    مقدمه
    اندیشمندان، چرخش شغلی را برای کسب قابلیت های متعدد، وسعت دیدگاه پرستاران کمک کننده دانسته و روشی برای کاهش فرسودگی شغلی می دانند. در حالی که در نگاه اول چرخش شغلی همراه با مشکلاتی در عمل به نظر می رسد که آن را ناکارآمد جلوه گر می نماید.
    هدف
    هدف از این پژوهش تبیین تجربه پرستاران بالینی از روش های چرخش شغلی در مراکز درمانی استان گلستان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به منظور بررسی تجربه پرستاران از چرخش در بخش های مختلف بیمارستان، براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف با (15) پرستار شاغل در مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان توسط مصاحبه های نیمه ساختار انفرادی انجام شد. داده ها مستمر و همزمان با جمع آوری داده ها مطابق رویکرد تحلیل محتوای کیفی مرسوم تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مضمون اصلی استخراج شده در این پژوهش«چالش های چرخش شغلی پرستاری» بود. مشارکت کنندگان سیستم فعلی را به صورت «تبدیل از یک پرستار ساده به پرستار چند بعدی» و بالعکس از «یک پرستار شناخته شده به یک پرستار بی تجربه» ادراک نمودند. اگرچه مشارکت کنندگان چرخش شغلی را عاملی برای رشد حرفه ای نامیدند اما روش اجرایی آن را ناکارامد می دانستند.
    نتیجه گیری
    در راستای نتایج پیشنهاد می شود مدیران پرستاری در اتخاذ استراتژی های اجرایی چرخش شغلی پرستاران دقت بیشتری مبذول دارند. همچنین از شیوه های ارتباطی اثربخشی استفاده نمایند تا ادراک پرستاران را با هدف چرخش شغلی که خودشان در نظر دارند، یکسان نمایند تا پرستاران ادراک متضادی از نحوه تصمیم گیری مدیران نداشته باشند.
    کلیدواژگان: چرخش شغلی، پرستار، آنالیز محتوی
|
  • Dr Fatemeh Heshmati Nabavi, Dr Fatemeh Heshmati Nabavi, Dr Mohammad Taghi Shakeri, Amir Reza Saleh Moghaddam, Zohreh Hoseinpur Page 8
    Background
    The public image of the profession of nursing is one of challenges in the long term. So، recognition sources of shaping this image would be enabling nurse managers and leaders that accurate planning for confronting to this challenge.
    Aim
    The aim of this study was to compare the perspective of nurses who worked in teaching hospitals and general public in Mashhad city to resources that shaping the public image of nursing and their importance.
    Methods
    This study descriptive cross sectional was done in 2012 in the city of Mashhad and Mashhad University of Medical Sciences hospitals. The sample size for the urban population was (1،100) people who selected cluster randomly and (520) nurses who worked in teaching hospitals and they selected non-random sampling method stratified. Data collection tool was questionnaire including demographic information and eight shaping the public image resources for nursing. Its reliability by using Alpha-Chronbach was (0. 86). Data were analyzed using SPSS، version 11. 5 by the Man-Whitney test.
    Results
    Data showed that (78. 3%) of the nurses were female and (21. 7 %) of them were males; and also (50. 3%) people in public were women and (49. 7%) of them were male. Mann-Whitney test results showed that the most important resources in shaping the public image of nursing were hospitalization (as the patients)، the kin of patients، television series and movies، respectively. There was no significant difference between the views of nurses'' and people in public in importance of these resources. But resources such as the employment of relatives، stories، news and newspapers were low importance in general public views. And there was difference between their views and nurses'' views significantly (p<0. 001).
    Conclusion
    Based on finding nurse managers must be accurate planning for effective role nurses in clinical setting and also، effective interaction with the media group would be prevent distorted and unreal image of nursing in video production.
    Keywords: public image of nursing, nursing stereotypes, resources shaping image
  • Page 19
    Introduction
    the ethical climate of a space or an organizational culture that not only the ethical dimension of the employees، but will also affect their work efficiency. In health care organization، ethical climate promotion would be changed staff nurses'' reaction to ethical tension and the other factors that they resulted to job dissatisfaction and in the end retention to their work.
    Aim
    The purpose of this study was to determine the relationship between ethical climate and nurses'' tendency to remain in their work in hospitals which affiliated to Social Security Organization in Golestan province in 2013.
    Methods
    This was a descriptive - correlational study. Fields research were hospitals which affiliated to Social Security Organization in Gorgan and Gonbad in Golestan province. By census sampling method (165) nurse were assessed. Three questionnaires were used for data collection; demographic information، ethical climate''s Kalen (1988) and tendency to remain with Hanshow''s (1985) Anticipated Turnover Scale (ATS). Data analysis by using t-test and linear regression tests and by Spss16.
    Results
    The ethical climate with mean (93. 2 ± 11. 2) was at the desired level، and mean of the tendency to remaining on the job (33. 7 ± 6. 8) was the average level. The statistics test showed that they were different significantly. And also، linear regression test showed that there is direct and meaningful correlation between them. That is with one point increase in ethical climate، tendency to remaining on the job was improved to (0. 12) [p=0. 008، OR=0. 12].
    Conclusion
    In order to results، nurse managers could be improving the ethical climate of the workplace for decrease intention to turn over staff nurses.
    Keywords: ethical climate, intention to turn over, nurse, tendency to remain
  • Mansour Bayrami, Masume Movahedi, Yazdan Movahedi, Amir Azizi, Reza Mohammadzadigan Page 27
    Introduction
    Studies in recent years indicate that social support is one of the important factors influencing burnout. However، only few studies have investigated predictors of burnout on perceived social support.
    Aim
    The present study was examined the relationship between perceived social support components and components of burnout and the predictors for that was assessed among nurses.
    Methods
    The study was descriptive – correlation. The population in this study included all women nurses who working in teaching hospitals of Khorramabad in 2013. They were selected stratified randomly. For data gathering were used Perceived Social Support Questionnaires Zimet and et.، al (1988) and the Maslach Burnout (1996). The reliability of the questionnaire; perceived social support was 0. 62، and the internal reliability coefficient alpha for Burnout Inventory were between 0. 71 – 0. 90. The data collected were analyzed with correlation coefficient and regression analysis by using SPSS16 software.
    Results
    Multiple regression results showed that 29% of the variance of burnout could be predict by perceived social support; family member and friends had a vital role in burnout as social support resources. In fact، these resources had significant contribution to predict burnout، but another social support resource; «significant other»، had no significant contribution to the prediction of staff nurse burnout.
    Conclusion
    In regarding to social support impact on reducing staff nurse burnout is inevitable; so creating strong support systems in occupational environments and outside of it as an effective way to prevent burnout is considered.
    Keywords: perceived social support, burnout, nurses
  • Mohammad Dehghani, Mohammad Hosein Hayavi Haghighi, Sanaz Kian Pory, Belgheis Sheibani Page 35
    Introduction
    Usually، due to some job sensitivities; staff nurses'' job satisfaction is an important issue. So، assessment of its relationships with other organizational variables would be important for nursing managers.
    Aim
    the main purpose of this study was assessment of rate and relationships between social capitals، organizational citizenship behavior and job satisfaction among female nurses in teaching hospitals of University of Medical Sciences'' Hormozgan.
    Method
    this is a descriptive- analytical study that performed in 2013 by using Podsakoff’s (1998) citizenship behavior questionnaire، Nahapiet’s (2000) social capital questionnaire and Job Descriptive Index (JDI). Their face validity assessed and reliabilities of them according to Alpha Chronbach test were in order (0. 82، 0. 74 and 0. 85). Sampling was done stratified randomly and by using SSC software sample size was identified (382) that female nurses selected only. Data in SPSS 16. 0 and by using statistical tests; ANOVA، T-student and Pearson analyzed.
    Results
    the mean of organizational citizenship behavior، social capital and job satisfaction among female nurses were 3. 20، 2. 95 and 2. 20 accordingly. Nurse'' units and their educational levels had important impact on social capitals، organizational citizenship behavior and job satisfaction (P<0. 05). Between social capitals، organizational citizenship behavior and job satisfaction was a direct and significant relationship (P<0. 01).
    Conclusion
    due to significant correlation between these three issues، nurse managers could be improving one of them that resulted to promotion organizational nurses'' behaviors. Building team works، group decision makings، continuous surveys in staff views'' and notice to organizational justice would be growth of these three issues.
    Keywords: nurse, social capital, organizational citizenship behavior, job satisfaction
  • Page 45
    Introduction
    Today، the extent of nursing roles increases the need to continuing education and review of nursing functions and competencies. DACUM approach is a method that all of duties and tasks of a specific job assessed and then all of activities in those duties for educational needs focused.
    Aim
    The aim of this study was to identify the main and sub-main tasks of nursing job to determine necessary nurses'' competencies to perform these tasks and their educational needs in those competencies'' in Tehran central hospital affiliated Oil Company.
    Method
    This study was carried out in two stages using by DACUM method. In the first stage، 12 qualified and experienced nurses in the hospital were selected purposefully and participated in the DACUM initial workshop. After describing and explaining the aims of workshop and the DACUM process، the participants with agreement of all members identified the main and sub-main tasks and assignments of nursing job. Then، based on extracted task and activities; a questionnaire containing with (59) questions based on the three components of knowledge، attitude and skill was designed in two dimensions of current situation and the desirable situation that (127) nurses completed it. This sample size had been determined using Cochran''s sampling formula and they were randomly selected answered the questionnaire، in the second stage. The content validity and Cronbach''s alpha was computed for its reliability. Data analysis was done using dependent two-sample T2 test..
    Results
    The results showed that all of the nurses at hospital require training in all their job task and duties. Based on these results and considering the mean difference between the status quo and the desirable situation، in knowledge competencies; «the knowledge about planning and organizing principles for achieving greater productivity» with a mean of (2. 02)، at skill competencies; «management of cost - benefit، assessment and choosing the best solution with different timing horizon» as well as «monitoring and measuring the performance of oneself، others or the organization for improvement or corrective action» with a mean difference of (1. 25)، and in attitude competencies، «high motivation in order to provide better services» with a mean difference of (0. 67) are considered as the most important educational needs of the nurses.
    Conclusions
    From these findings can be used to develop training courses for nurses in this hospital and other hospital that similar with it. Also، the educational need assessment method (DACUM) that presented in this study can be used for educational need assessment of other organizational levels in the hospital and other health care organization
    Keywords: educational need assessment, Job, task analysis, Nursing, DACUM method
  • Page 55
    Introduction
    Because of work environmental circumstances and special kind s of patients that nurses who work in psychiatrics and critical units; they expose burnout and threat to general health problems more than other general nurses. So، assessment the effects of these work environments on general health nurses'' are noticeable for nurse managers.
    Aim
    The main aim of this study was comparison psychiatrics nurses'' burnout and general health with critical care (ICU) nurses in (2012).
    Methods
    This study was descriptive- analytical that nurse staff who worked in ICU (n= 67) selected randomly and all of the nurses who worked in psychiatrics units (n= 20) in teaching hospitals in Hamadan city were participated in (2012). Data gathered by General Health Questionnaire Goldberg (1972) and (MBI): Maslach''s Job Burnout Inventory (1985). For assessing their reliability both of them the Alpha- Chronbach was computed (0. 85%). Data analyzed by Spss19 with paired t-test and Spearman correlation.
    Results
    Results showed that mean burnout in psychiatrics nurses'' was (52. 85) and for critical nurses was (53. 18); that they were similar. But the mean of general health in psychiatrics nurses'' was (29. 25) and for critical nurses was (26. 52). Independent t- test showed that there isn''t difference between burnout (p=0. 935) and general health (0. 386) in two units significantly. Although there is significantly correlation between burnout and general health in critical units، (p=0. 002). But، these is correlation between burnout and general health in psychiatrics units (p=0. 192).
    Conclusion
    In order to findings، nurse managers must be aware that nursing job burnout always threat to staff nurses'' general health. So، they would be empowering nurses'' in different planning considerably; so that they could select effective individual and organizational strategies for maintenance their-selves general health.
    Keywords: burnout, critical care nurse, general health, psychiatric nursing
  • Page 66
    Background
    Scientist knows job rotation as a helping tool for attaining variety competencies، extended nurses'' vision and a technique for decreasing job burnout. While، it is accompanied to many problems at the glance، that''s why it shows in-effective in action.
    Aim
    The purpose of this study was to explore the experiences of clinical nurses about job rotation techniques in teaching hospitals in Golestan provenience.
    Method
    This qualitative study was content analysis that it explored the experiences of nurses about rotating in different units in the teaching hospitals; for achieving the aim of study، by purposive sampling (15) clinician nurses selected and semi-structured interviews were done. All of interviews were recorded، transcribed and analyzed by constant comparison analysis in conventional of content analysis method.
    Results
    The main theme emerged was «challenges of job rotation». The participants were experienced the current job rotation system as «translate a simple nurse to multi-dimensional nurse» and vice versa; «change a qualified nurse to novice nurse». Participants experienced job rotation as a factor for professional growth، but also their conceptions in its methods of implementation was in-effective.
    Conclusion
    In order to results suggest to nurse managers decide for implementation job rotation strategies were carefully. Also، they would be used effective communication ways that nurses'' conception about their aims of rotation are the same and nurses have not conflict with them about their decisions about it.
    Keywords: content analysis, job rotation, nurse