فهرست مطالب

فصلنامه کهن نامه ادب پارسی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس آذرانداز صفحات 1-18
    درخت آسوری یک اثر منظوم به زبان پارتی است که به خط پهلوی تحریر شده است. این اثر به دلایلی چند از مهم ترین آثار ادبی ایران در دوره میانه محسوب می شود. گذشته از این که تحقیقات روش مند وزن شناختی ایرانی میانه با آن شروع شد، خود اثر نمودار انواع گوناگونی از تجربیات ادبی در دوره میانه است؛ تجربیاتی که در شعر فارسی به ویژه در قصاید سخنوران پارسی گوی پس از اسلام نیز دیگربار مجال ظهور یافت. در این گفتار عناصر مهم ادبی در درخت آسوری شامل مناظره، مفاخره، لغز، تمثیل حیوانی (فابل)، شریطه و آرایه های ادبی موجود در آن مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: درخت آسوری، مناظره، مفاخره، لغز، فابل، آرایه های ادبی
  • زهرا دری صفحات 19-44
    یکی از مباحث مهم نقد ادبی پرداختن به بن مایه های ادبیات داستانی است. بن مایه ها را از جهت اهمیت و نقشی که در داستآن ها اعم از منظوم یا منثور دارند می توان به دو دسته بن مایه های ایستا و بن مایه های پویا تقسیم بندی کرد. توصیف ها در عین حال که انواع مختلفی را در بر می گیرند (توصیف بیانی از داستان است که راوی با نظرگاه خود به ترسیم محیط، اشیاء، سیمای ظاهری و باطنی شخصیت ها می پردازد)، از بن مایه های ایستا به حساب می آیند و از این جهت که کنش و رویداد محسوب نمی شوند، در برابر بن مایه های روایی که در سیر علی و معلولی قرار می گیرند، قابل حذف اند. اما این بدین معنا نیست که بتوان اهمیت درجه دومی را برای این نوع از بن مایه ها در برابر بن مایه های پویا قائل شد و از کارکردهای گوناگون آن ها (بیان حقیقت واقع، توضیح، تفخیم، جداسازی بخش های روایی، القاء گذر زمان، تزئین، تاثیر عاطفی، تمهید ساز، تعلیق، آگاهی دهندگی و...) غافل ماند. مطالعه در حیطه روابط بن مایه های پویا و ایستا، روایت و توصیف، نقش و کارکردهای توصیف را در ادبیات داستانی بهتر تبیین می نماید، خصوصا این که در بادی امر ظاهرا توصیف از ارزش ثانویه برخوردار است. در این مقال با توجه به منظومه عاشقانه ویس و رامین فخرالدین اسعد گرگانی، به مهم ترین کارکردهای توصیف پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بن مایه، روایت، توصیف، مضمون، آگاهی بخشی، جداسازی، تعلیقی، مقدمه ساز
  • داریوش ذوالفقاری صفحات 45-56
    مقاله حاضر می کوشد برای بررسی چاپ های متفاوت از متون ادبی، با نگاهی مبتنی بر بلاغت، فرضیه ای پیشنهاد کند. پرسش این است که علم معانی ضبط های مختار کدام چاپ را بیشتر تایید می کند؟ فرضیه پیشنهادی این است که در مقایسه چاپ های متفاوت متون ادبی، می توان موازین علم معانی را به کار گرفت؛ هر چند می دانیم هر ضبطی را هم که نسخه شناسی تایید کند، لزوما بلیغ تر نیست زیرا بسیاری از ابیات مشهور بر اساس براهین نسخه شناسی الحاقی هستند.
    برای آزمایش این فرضیه یک داستان از «شاهنامه به کوشش جلال خالقی مطلق» با همان داستان از«نامه باستان گزارش و ویرایش میرجلال الدین کزازی» مقایسه می شود. در این مقایسه تفاوت های نحوی این دو چاپ که سرنوشت بلاغی متن را تعیین می کند مورد نظر است. اگر این فرضیه پذیرفتنی باشد نتیجه ذیل از آن به دست می آید: بررسی تطبیقی چاپ های متفاوت هرکدام از متون ادبی به خصوص شاهنامه با تکیه بر شگردهای بلاغی می تواند در نسخه پژوهی به کار رود و موضوع پژوهش های نتیجه بخشی باشد.
    کلیدواژگان: جلال خالقی مطلق، شاهنامه فردوسی، علم معانی، میرجلال الدین کزازی، متون ادبی
  • ابوالقاسم رادفر صفحات 57-70
    پیوند دیرینه ایران و شبه قاره هندوپاکستان به زمان های دور می رسد. اسناد و مدارکی از دوره هخامنشی در دست است و تصاویر غارهای اجانتا در جنوب هند حکایت از ارتباط ایران و هند در دوره ساسانی دارد.
    با نفوذ و گسترش اسلام در ایران در دوران حکومت سلطان محمود غزنوی و لشکرکشی های او به هند، اسلام به همراه زبان فارسی و تصوف وارد آن سرزمین پهناور شد و به مرور ایام با تشکیل حکومت هایی از مسلمانان و بعضا ایرانی زبان فارسی در شبه قاره هند گسترش یافت، تا جایی که زبان فارسی در حدود چند قرن زبان دین و سیاست و فرهنگ و ادب و هنر گردید.
    به دنبال عمیق شدن ریشه های زبان فارسی در سرزمین هند و فهم معارف اسلامی و متون ادبی و حیات اجتماعی دانستن زبان فارسی در سرزمین هند یک نیاز حیاتی شد تا جایی که بساط درس و یادگیری و تالیف کتاب های دستور زبان فارسی و تدوین فرهنگ های مختلف فارسی از مهم ترین کارها به شمار می آمد. از این رو نوشتن فرهنگ های لغت در سراسر شبه قاره به ویژه در حیدرآباد و بعضی ایالات دیگر رونق گرفت چون فراگیری زبان بیشتر معلول دو امر است: 1. دانستن لغات و 2. آگاهی از دستور زبان در این دو مسئله است که می بینیم هند در تالیف این دو موضوع حداکثر آثار را حداقل تا سال 1965 میلادی دارد. تالیف فرهنگ های اساسی و بعضا متفاوت در دکن گویای این مسئله مهم است.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، فرهنگ و فرهنگ نویسی، گسترش زبان، جنوب هند (دکن)
  • جهانگیر صفری، سیدکاظم موسوی، ابراهیم ظاهری * صفحات 71-107

    داستان سیاوش یکی از مهم ترین داستان های شاهنامه است که می توان آن را از جنبه های مختلف داستانی، اخلاقی، عاشقانه، روان شناختی و سیاسی بررسی کرد. هدف از نگارش این مقاله، بررسی نقش سیاست و قدرت خواهی در این داستان، با تکیه بر روان شناسی شخصیت است و روش تحقیق نیز تحلیلی و توصیفی است. این پژوهش شامل دو بخش است: در بخش نخست، از نظر روان شناختی، شخصیت سودابه و سیاوش به عنوان دو شخصیت اصلی داستان بررسی شده اند و در بخش دوم، نقش انگیزه های سیاسی و قدرت خواهی در پیرنگ و کشمکش های داستان، مورد واکاوی قرارگرفته و علت رفتارهای سیاسی شخصیت های داستان به خصوص سیاوش و سودابه بر اساس تیپ شخصیتی آن ها و مسائل روان شناسی تحلیل شده است. سودابه با توجه به تیپ شخصیتی اش پرشور کاری می کند که سیاوش از دربار کاووس بیرون رود. سیاوش نیز شخصیتی محتاط و بدگمان مراقب دارد. این موضوع سبب می شود که وی نیز نتواند چندان با کاووس و سودابه رابطه درستی برقرار کند و رفتار سیاسی مناسب از خود نشان دهد. افراسیاب به دلیل سوءظن دستور به کشتن سیاوش می دهد و گرسیوز به سبب عقده حقارت و تحقیر شدن از جانب سیاوش، سعی می کند از او انتقام بگیرد.

    کلیدواژگان: داستان سیاوش، سیاست، شخصیت مراقب، پرشور، عقده حقارت
  • رقیه فراهانی، علیرضا فولادی صفحات 109-139
    یکی از موضوعات مهم تحقیقات ادبی بررسی عوامل ظهور و افول سبک هاست که معمولا در فضای رابطه ای دوجانبه میان جامعه و ادبیات پدید می آیند و از میان رفتنشان نیز حاصل دگرگونی همین فضاست. در شعر فارسی عصر صفوی، با سبکی به نام «تزریق» مواجهیم که گرچه در عرصه ادبیات، دوام چندانی نداشت، اما به هر حال، شاعران این سبک، بخشی از تاریخ ادبیات ایران را به خود اختصاص داده اند. تزریق را می توان از جهت داشتن وجوه اشتراک فراوان، همسان با مکتب ادبی غربی دادائیسم دانست. در این مقاله، ضمن بررسی سبک تزریق به مثابه سبک ادبی و زمینه های پدید آمدن آن، همسانی هایش را با دادائیسم بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، شعر عصر صفوی، سبک شناسی، تزریق، دادائیسم
|
  • Abbas Azarandaz Pages 1-18
    Drakht-iAsurik (the Babylonian Tree) is a poetic work in the Parthian language، written in Pahlavi script. Due to several reasons، this work is considered as one of the most important Iranian literary works in the Middle Period. Despite the fact that the methodical studies of the structure of Middle Iranian poetic compositions began along with this work، this text، by itself، represents various literary experiences in the Middle Period; experiences that found the opportunity to manifest themselves once again in post-Islamic Persian poetry، particularly in Persian poets’ Qasidas. This article reviews and investigates the important literary features in Drakht-iAsurik، including strife poem (munadhareh)، boasting poem (mufakhareh)، enigma، fable، envoy (sharitah) and the figures of speech used in it.
    Keywords: Drakht, i Asurik, strife, poem, boasting poem, enigma, fable, figures of speech
  • Zahra Dorri Pages 19-44
    One of the important issues discussed in literary criticism is the use of motifs in fiction literature. The motifs can be classified into two categories based on their importance and role in both poetic and prose fictions: dynamic and static. Description، though includes different kinds، is counted as a static motif because it is not regarded as an action or event and also because it can be neglected in contrast to narrative (dynamic) motifs which are within the framework of the causality. However، this does not imply that descriptive motifs are less important than dynamic ones، as they offer diverse functionalities such as persuasion، motivation، acknowledgement، explanation، dignifying، separating narrative parts، time passage realization، decoration، emotional effect، preparatory، suspension، informing، etc. This paper is focused on important functions of description in «Vīs and Rāmīn» written by Fakhreddin As''ad Gorgani.
    Keywords: motif, narration, description, informing, preparatory, suspension
  • Daryoush Zolfaqari Pages 45-56
    This paper attempts to offer a theory with a rhetoric-based approach towards the investigations into the different editions of literary texts. The question is: which edition of optional recordings doesrhetoric approve? The proposed hypothesis is that the rhetorical criteria can be used in the comparison of different editions of literary texts. It is however clear that all recordings approved by documentology are not necessarily more fluent، because a lot of famous verses are based on annexed documentological reasoning. To test this hypothesis، a story of the «Shahnameh» edited by Jalal Khaleqi Motlaqis compared with the same story in «Nameh-ye Bastan (ancient letter) by Mirjalaleddin Kazzazi». In this comparison، the synthetic differences in these two editions، which determine the eloquence of the text، are considered. If this hypothesis is acceptable، it can be concluded that by relying on rhetoric techniques، a comparative study of different editions of literary texts، especially Shahnameh can be used in investigations into different copies and editions and can be the subject of fruitful studies.
    Keywords: Firdowsi′s Shahnameh, rhetorics, literary texts, Mirjalaleddin Kazzazi, Jalal Khaleqi Mutlaq
  • Abolqasem Radfar Pages 57-70
    The longtime relations between Iran and the Indian Subcontinent and Pakistan date back to the ancient times. Evidence from the Achaemenid era as well as images of Ajanta caves in south India unravel the relations between Iran and India during the Sassanid era. After Islam was spread in Iran during the government of Sultan Mahmood Ghaznavi، and after his army''s attack on India، Islam entered this large land along with Persian language and Sufism. With the passage of time، Muslim، and sometimes Iranian، governments were formed، as a result of which the Persian language was spread in the Indian Subcontinent، so extensively that it became the language of religion، politics، culture، literature، and art for centuries. After the roots of Persian were strengthened in India، and understanding Islamic teachings، literary texts and social life became important، knowing Persian turned into a vital necessity in India. Thus، teaching and learning Persian، as well as writing Persian grammar books and developing numerous Persian dictionaries became significant occupations. Then، writing dictionaries all over the Indian Subcontinent، particularly in Hyderabad and some other statesthrived. Learning a language is possible as a result of acquisition of the following two areas: 1. knowing vocabulary، and 2. knowing grammar. We can see that India wrote the maximum number of works on these two areas at least until 1965. Writing basicdiction aries and sometimes different one sin Deccan reveals this important point.
    Keywords: Persian language_dictionary_lexicography_the spread of a language_South India (Deccan)
  • Jahangir Safari, Sayyid Kazem Mousavi, Ibrahim Zaheri Pages 71-107

    The story of Siavash is one of the most important stories of Shahnameh. This story can be analyzed from anecdotal، ethical، romantic، psychological، and political perspectives. This study adopts a descriptive-analytic methodology to investigate the role of politics and power in this story from a psychological outlook. This paper is made up of two sections. The first section addresses the characterization of Sudabeh and Siavash from a psychological perspective. The second section deals with motives of power in the plot and conflicts of the characters that are analyzed based on their personality types and psychological issues. Due to her dynamic character، Sudabeh persuadesSiavash to abandon Kai-Kavous'' court. On the other hand، Siavash has a cautious، skeptical and careful character، and، due to this kind of personality، he cannot develop a good relationship with Kai-Kavous and Sudabeh، nor can he demonstrate an appropriate behavior. Afrasiyab، suspicious of Siavash، orders his killing، and Garsivaz intends to take revenge on Siavash after feeling the inferiority complex caused by him.

    Keywords: Siavash story, politics, dynamic active, skeptical character
  • Roqayyeh Farahani, Alireza Fooladi Pages 109-139
    One of the main scopes of literary criticism is the investigation of reasons for emergence and abrogation in the literary style. Literature has a mutual relationship with the political، social and cultural situation of any country. Thus، some literary stylesare abrogated sooner than others. Tazrigh (atype of parody) emergedduring the Safavidera. It was a kind of poem that failed to survive; however، it is part of the Iranian literature، which is very similar to Dadaism. It is called Tazrigh. In this article، we attempt to scrutinize Tazrigh (as a literary style) and study those factors that caused its emergence. Finally، we compare Tazrigh with Dadaism and discuss their similarities.
    Keywords: Persian poetry, Safavid poetry, literary style, Tazrigh, Dadaism