فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال دهم شماره 5 (پیاپی 46، آذر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • احسان حکمتیان، مرجان بابادی بروجنی، زینب صالحی صفحات 313-321
    مقدمه
    با وجود آگاهی دندان پزشکان از اولویت نگه داری انساج باقی مانده نسبت به جایگزینی دندان های از دست رفته، بیم آن می رود که توالی طرح درمان به درستی رعایت نشده و سبب شکست درمان و مشکلات متعاقب آن گردد. هدف از این مطالعه بررسی رادیوگرافیک خطاهای موجود در فیکسچرهای ایمپلنت در بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی- توصیفی تعداد 70 رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال (51 بیمار با دندان و 19 بیمار بی دندان)، از مراجعه کنندگان به بخش رادیولوژی دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان که دارای فیکسچر ایمپلنت بودند، به روش نمونه گیری آسان، انتخاب شدند. نیاز های درمانی دهان و دندان قابل مشاهده در رادیوگرافی پانورامیک که نیاز به درمان قبل از قرار دهی ایمپلنت داشتند، در هر بیمار توسط یک متخصص رادیولوژی تعیین و شیوع آن ها گزارش گردید. هم چنین محل جای گذاری ایمپلنت از نظر ارتباط با ساختار های مجاور بررسی گردید. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    در مطالعه ی حاضر در 48% از موارد فاصله ی بین ایمپلنت ناحیه خلف ماگزیلا با سینوس ناکافی بود. هم چنین در 17% موارد فاصله ی کافی ایمپلنت با دندان مجاور و در 11% موارد فاصله ی کافی با کانال مندیبولار مشاهده نشد. در میان 51 بیمار با دندان که ایمپلنت های دندانی داشتند، شایع ترین خطا در مراحل درمان، وجود پوسیدگی دندانی با فراوانی 62/7% بود و پس از آن ضایعه ی پری اپیکال با شیوع 41/2% قرار داشت
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، خطا در روند درمانی ایمپلنت، امری شایع است و نیاز به آموزش های بیشتر جهت ارایه ی خدمات با کیفیت بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، ایمپلنت، طرح درمان
  • زهرا گلستان نژاد، هژیر یوسف شاهی*، آزاده افشاری، مونا بزاززاده صفحات 322-334
    مقدمه

    پوسیدگی دندانی یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است. باکتری های مختلفی در ایجاد و پیشبرد این ضایعه نقش دارند که لاکتوباسیل ها از آن جمله می باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر اسانس گیاه نعنا(Menthaspicata) بر سه سوش Lactobacillus casei(PTCC 1608)،(PTCC 1058)Lactobacillus plantarum و (PTCC 1637)Lactobacillus rhamnosus)بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه هم گروهی آزمایشگاهی، تهیه اسانس نعناع به وسیله دستگاه Clevenger type و به روش تقطیر با آب (Hydro distillation) انجام شد. جهت بررسی ترکیب شیمیایی آنالیز های کروماتوگرافی گازی به همراه طیف سنجی جرمی صورت پذیرفت. برای تعیین اثر ضدباکتری اسانس از روش های dilution of well و انتشار دیسک استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 به روش One Way ANOVA و Tukeyمورد آنالیز آماری قرار گرفت. (5./.=α).

    یافته ها

    اسانس نعنا بر هر سه سوش موثر بود. حداقل غلظت مهار کنندکی(MIC) برای هر سه سوش برابر با μg/mL5/222بود. حداقل غلظت کشندگی(MBC) برای دو سوش Lactobacillus casei و Lactobacillus plantarum برابر با μg/mL445 و برای سوش Lactobacillus rhamnosus 1637 برابر با μg/mL 890 به دست آمد. برای غلظت های پایین تر از μg/mL 890، تفاوت معناداری میان میزان هاله عدم رشد (Inhibition Zone) برای سه سوش باکتری مشاهده نشد(p<0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، اسانس نعنا دارای خواص ضد باکتری بوده و علیه پاتوژن های حفره ی دهان موثر است. مطالعات بیشتر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: Mentha spicata، اسانس، لاکتوباسیل
  • حوریه موسوی، فاطمه ولایتی، سارا سررشته دار، مهدی لمعی صفحات 335-344
    مقدمه
    کاربرد ادهزیو با کامپوزیت مناسب یکی از نکات مهم در ترمیم مواد هم رنگ دندان و افزایش سیل لبه ای است. هدف از این مطالعه بررسی ریزنشت چند نوع ادهزیو با کامپوزیت های مختلف با دو روش Fluid filtration وDye-extraction و سنجش میزان همبستگی دو روش بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، برروی سطوح پروگزیمال 48 دندان پره مولار سالم کشیده شده انسانی، حفرات کلاس دو با پهنای جینجیوال 1.5±0.5 میلی متر، ارتفاع اکلوزوجینجیوالی 4 میلی متر و عرض 1/3 فاصله بین نوک کاسپ ها تهیه شدند. نمونه ها به چهار گروه آزمایشی 12 تایی تقسیم شدند: در گروه اول ادهزیو Opti bond solo plus با کامپوزیت Herculite XRV، گروه دوم ادهزیو Opti bond solo plus با کامپوزیت Master dent، گروه سوم ادهزیو Prime & Bond NT با کامپوزیت Herculite XRV، و درگروه چهارم ادهزیو Prime & Bond NT با کامپوزیت Master dent استفاده شد. میزان ریزنشت نمونه های ترمیم شده ابتدا توسط Fluid filtration و سپس به روش Dye-extraction اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های آماری Kruskal-Wallis و Mann-Whitney با تصحیح Bone ferroni وSpearman’s rho آنالیز و در سطح اطمینان 95% بررسی شدند.
    یافته ها
    به ترتیب مقادیر حداقل و حداکثر میانگین ریزنشت در روش Dye-extraction و Fluid Filtration در گروه های اول و چهارم به دست آمد. در هر دو روش سنجش ریزنشت تفاوت معنی داری بین گروه های آزمایشی وجود داشت (001/ 0= p value). آزمون Spearman rho همبستگی قوی و مستقیمی را بین دو روش آشکار ساخت(r = 0.797، p value = 0.000).
    نتیجه گیری
    در هر دو روش سنجش ریزنشت، کاربرد ادهزیو اتانول بیس در مقایسه با استون بیس باعث کاهش ریزنشت گردید. استفاده از کامپوزیت لایت کیور بر خلاف کامپوزیت سلف کیور با هر دو نوع ادهزیو سبب افزایش سیل لبه ای شد.
    کلیدواژگان: رزین کامپوزیت، نشت دندانی، تهیه حفره دندانی
  • پریچهر غلیانی، مائده قاسمی تودشکچویه صفحات 345-352
    مقدمه
    واکنش های لیکنوئیدی بیانگر گروهی از ضایعات التهابی مزمن مخاط دهان با اتیولوژی مختلف هستند که عللی مانند اختلالات ایمنی، استرس، اضطراب و برخی عوامل دیگربرای آن ها ذکر گردیده است. ویتامین B12 و فولیک اسید بر بهبود مکانیسم های دفاعی میزبان تاثیر دارند و در پیشگیری از اضطراب و افسردگی نیز موثر شناخته شده اند. این مطالعه با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین B12 و فولیک اسید در بیماران مبتلا به واکنش های لیکنوئیدی (تماسی- دارویی) و لیکن پلان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، توصیفی- تحلیلی 21 بیمار دارای لیکن پلان (میانگین سنی 46.84±8.59) و 38 بیمار دارای واکنش لیکنوئیدی (میانگین سنی 49.18±13.34) با 30 فرد سالم به عنوان گروه شاهد (میانگین سنی 39.86±6.99) مقایسه شدند و میزان سطح سرمی ویتامین B12 و فولیک اسید توسط دستگاه Elecsys به روش الکتروشیمی لومیسانس اندازه گیری شد. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و با آزمون Kruskal-Wallis بررسی شدند (0/05 = α).
    یافته ها
    میزان سطح سرمی ویتامین B12 و فولیک اسید در گروه ها تفاوت معنی داری نداشت. در مورد متغیر ویتامین B12 میزانp value برابر با 0/099 و در مورد متغیر فولیک اسید میزان p value برابر با 0/095 گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، سطح سرمی ویتامین B12 و فولیک اسید در بیماران مبتلا به لیکن پلان و واکنش های لیکنوئیدی با افراد سالم تفاوتی ندارد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان، واکنش های لیکنوئیدی، ویتامینB12، فولیک اسید
  • وحید اصفهانیان، احسان رفیعی*، مهرنوش توکلی، الهه رفیعی صفحات 353-361

    استئوپروز و بیماری پریودنتال بیماری هایی چندعاملی هستند که عموما مرتبط با افزایش سن می باشند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین بیماری های پریودنتال و پوکی استخوان بود.
    در این مطالعه ی تحلیلی- مقطعی، از تعداد 98 زن که از آن ها تست سنجش تراکم استخوان تهیه شده بود و مورد معاینات پریودنتال قرار گرفته بودند، 75 نمونه که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب و به سه گروه 25 تایی با میانگین سنی یکسان، دسته بندی شدند. معاینات پریودنتال شامل تعداد دندان های از دست رفته، عمق پروبینگ، تحلیل لثه، از دست دادن چسبندگی کلینیکی، شاخص پلاک و شاخص لثه ای انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت (0/05 = α).
    0. 05). همبستگی سن با شاخص لثه ای (0/001 =p value) ، شاخص پلاک (0/03 =p value) و تحلیل لثه
    (0/001 = p value) مستقیم و معنی دار بود، در صورتی که این رابطه با عمق پروبینگ واز دست رفتن چسبندگی کلینیکی معنی دار نبود (05/0p value >). شاخص لثه ای با شاخص پلاک (0/00002 = p value) و عمق پروبینگ (0/00003 =p value) ارتباط مستقیم و معنی دار داشت ولی رابطه ی آن با تحلیل لثه و از دست رفتن چسبندگی کلینیکی تفاوت معنی دار نداشت (p value > 0. 05). شاخص پلاک با تحلیل لثه (0/01=p value) و عمق پروبینگ (0/005 = p value) هم ارتباط مستقیم و معنی دار داشت اما ارتباط آن با از دست رفتن چسبندگی کلینیکی معنی دار نبود (p value > 0. 05).
    با توجه به این محدودیت های مطاله، رابطه ی بین از دست رفتن چسبندگی با کاهش تراکم استخوان مطرح می کند که پوکی استخوان می تواند از جمله عوامل زمینه ساز تشدید بیماری های پریودنتال به شمار رود. بررسی های بیشتر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بیماری های پریودنتال، پوک استخوانی، تراکم استخوان
  • شهناز نیکزاد، روشنک غفاری، حسین ضرابی صفحات 362-369
    مقدمه
    با توجه به گسترش روزافزون انجام جراحی های زیبایی صورت متعاقب افزایش سن، آشنایی با تغییرات اسکلت و بافت نرم به دنبال فرآیند پیری ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی تصاویر سی تی اسکن سه بعدی و ارزیابی چگونگی تغییرات اوربیت با افزایش سن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، تصاویر سی تی اسکن صورت 66 بیمار (33 مرد و 33 زن) انتخاب شد. جمعیت مورد مطالعه شامل 11مرد و11زن در سه گروه سنی: 20-40 ساله 41-60 ساله و بیشتر از 60 سال بود. هر تصویر سی تی اسکن با کاربرد نرم افزار آنالیز سه بعدی Volume viewer تحت بازسازی سه بعدی قرار گرفت. اندازه گیری توسط نرم افزار Workstation GE نسخه 3 /4 انجام شد. عرض اوربیت به عنوان خط وصل کننده ی خلفی کرست لاکریمال به درز گونه ای- پیشانی در نظر گرفته شد. سپس این خط به عنوان محور x برای اندازه گیری بعدی استفاده شد. ارتفاع از این خط (محور x) به سمت لبه ی فوقانی اوربیت و لبه ی تحتانی اوربیت در 9 قسمت مساوی کشیده شد. ارتفاع اوربیت در 10 ناحیه ی محدوده ی فوقانی و تحتانی اوربیت محاسبه شد. داده ها توسط آزمون ANOVA یک طرفه وسپس LSD ارزیابی شد(0/050 = α).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در عرض اوربیت در هر دو جنس با افزایش سن تغییرات معنی دار وجود دارد (0/001 >p value). در ارتفاع محدوده ی فوقانی اوربیت در هر دو جنس به غیر از ناحیه ی 8، لترالی ترین ناحیه(0/3 =value p) در مردان، تغییرات معنی دار وجود داشت (p value < 0.05) و نیز محدوده ی تحتانی اوربیت در هر دو جنس به غیر از ناحیه ی 1، مدیالی ترین ناحیه در مردان، تغییرات معنی دار نشان داد (p value < 0.05) و این بدان معنی است که هر دو محدوده ی فوقانی وتحتانی اوربیت با افزایش سن دچار تحلیل شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه ی حاضر، با افزایش سن، تحلیل درعرض محدوده ی فوقانی و تحتانی اوربیت در مردان و زنان ایجاد می شود. از این رو شناخت تغییرات در روند پیرشدن ممکن است کمک موثری درجراحی های زیبایی، باز سازی صورت و درنتیجه بازسازی تغییرات چهره باشد.
    کلیدواژگان: پیری، سی تی اسکن، اوربیت
  • فیروزه نیلچیان، نجمه اخلاقی، صادق گنجی صفحات 370-381
    مقدمه
    ترومای دندانی و کنترل و درمان آن از مباحث اساسی علم دندان پزشکی است. هدف از این پژوهش تعیین میزان آگاهی دندان پزشکان شهر اصفهان در مورد علت، پیشگیری و درمان های رایج تروماهای دندانی بود
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، تعداد 200 نفر از دندان پزشکان عمومی استان اصفهان به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسش نامه ای به منظور فراهم نمودن اطلاعات از آگاهی دندان پزشکان در خصوص علت، پیشگیری و درمان تروماهای دندانی توسط دو متخصص دندان پزشکی جامعه نگر تهیه و به تایید مشاورین تخصصی گروه های درمان ریشه و کودکان رسید و سپس جهت بررسی روایی و پایایی، سوالات در بین آن ها توزیع شد. تعداد 182 پرسش نامه صحیح و کامل از 82 زن و 100 نفر مرد با میانگین سنی 35 سال برای مردان و 32 سال برای زنان پس از حذف موارد ناقص وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و T-test در نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 تجزیه و تحلیل شد (0/05 = α)
    یافته ها
    میزان 47/25 درصد (86 نفر) از دندان پزشکان سابقه ی برخورد با موارد تروما را ذکر کردند. میانگین نمره ی شرکت کنندگان در حیطه ی علت 1.45±0.65 بود. تنها 1/9 درصد از شرکت کنندگان به تمامی سوالات در حیطه ی علت جواب دادند. میانگین نمره ی شرکت کنندگان در حیطه ی پیشگیری 4.53±0.20 بود و میانگین نمره ی شرکت کنندگان در حیطه ی درمان8.55±0.17 بود. اختلاف معنی داری بین زن و مرد در هیچ یک ازسه حیطه ی علت (p value = 0.829)، پیشگیری (p value = 0.65) و درمان (p value = 0.58) وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر، آگاهی دندان پزشکان شهر اصفهان نسبت به علت، پیشگیری و درمان های رایج تروماهای دندانی در سطح خوبی می باشد
    کلیدواژگان: آگاهی، تروما، علت، پیشگیری، درمان
  • سید محمد رضوی، نسیم قرآنی * صفحات 382-390
    مقدمه

    تشخیص افتراقی بالینی صحیح و پی بردن به ماهیت ضایعه در روند درمان موثر است و به تشخیص نهایی ضایعات پاتولوژیک کمک می کند. بدین منظور، انطباق تشخیص های بالینی با تشخیص پاتولوژی ضایعات بافت سخت دهان در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان طی سالهای 1367 تا 1390 بررسی شد

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 2745 ضایعه بافت سخت دهان صورت گرفت. فراوانی همخوانی تشخیص بالینی با پاتولوژی و سن، جنس، محل ضایعه، نمای رادیوگرافی، خوش خیم یا بدخیم بودن ضایعه و ارتباط آن با همخوانی تشخیص بالینی و پاتولوژی انجام شد.اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS 20 و آزمون های آماری Kruskal-Wallis و Chi-square مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.(0/05=α)

    یافته ها

    در میان پرونده های دارای تشخیص بالینی، در 57% موارد تشخیص پاتولوژی با اولین تشخیص بالینی و در 5/7% با دومین تشخیص بالینی یکسان بود. در بین مواردی که تشخیص بالینی وجود داشت بیشترین تشخیص صحیح در کام سخت(81/2%) و در ضایعات خوش خیم(63%) بود و تفاوتی در سن و جنس افراد با تطابق تشخیص دیده نشد. بیشترین تغییر رادیوگرافی رادیولوسنسی پری آپیکال(13/6%) و کمترین آن ضایعات بدون تغییرات رادیوگرافی بودند(>%1) و رادیولوسنسی منفرد با حدود مشخص بیشترین(69/9%) میزان تشخیص صحیح را داشت

    نتیجه گیری

    در این مطالعه نزدیک به نیمی از پرونده های مورد بررسی فاقد ثبت تشخیص بالینی و بیش از یک سوم پرونده های دارای تشخیص بالینی فاقد ثبت انطباق تشخیص بالینی و پاتولوژی بودند. که خود شناخت ناکافی کلینیسین ها از اهمیت یافته های بالینی و رادیوگرافی، نیاز به آموزش بیشتر در دوران دانشجویی و همچنین برگزاری دوره های بازآموزی با تاکید بیشتر بر شناخت بیماری های دهان خصوصا ضایعات استخوانی را مطرح می کند.

    کلیدواژگان: پاتولوژی بالینی، رادیوگرافی، نئوپلاسم بافت استخوان
  • مقاله مروری
  • سیدمحسن هاشمی نیا، حمیدرضا صادق نژاد صفحات 391-407
    مقدمه
    پس از پاک سازی و شکل دهی کانال ریشه ی دندان جهت جلوگیری از عفونی شدن این فضا و موفقیت درمان ریشه، نیاز به پر کردن فضای کانال ریشه می باشد. مطالعات تا کنون نتوانسته اند روش خاصی را به عنوان برترین روش پرکردن کانال ریشه معرفی کنند. در این مقاله سعی بر معرفی روش های مختلف پر کردن کانال ریشه ی دندان و مقایسه ی آن ها شده است.
    شرح مقاله: در این مقاله ی مروری با جستجو در منابع و مقالات موجود در PubMed و Cochrane و ISI Web of scienceو با استفاده از کلید واژه های پرکردن کانال ریشه ی دندان، مواد پرکننده ی کانال ریشه دندان و گوتاپرکا، سعی بر استفاده از مطالب معتبر از سال1960 تا سال2013 میلادی بوده است.
    بحث: روش های مختلفی جهت پرکردن کانال ریشه وجود دارد که بر اساس استفاده از مواد خمیری، مواد نرم قابل تزریق، مخروط های تکی و متراکم کردن گوتاپرکا طراحی شده اند. در این مقاله خلاصه ای از این روش ها و مزایا و معایب آن ها بیان گردیده است و برخی از دلایل انتخاب روش تراکم جانبی سرد به عنوان یک روش متداول و روش انتخابی بسیاری از دندان پزشکان و مراکز آموزشی بیان شده است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به مزایا و معایب روش های پرکردن کانال ریشه و نتایج بلند مدت، به نظر می رسد تراکم جانبی روش انتخابی پرکردن کانال دندان دربسیاری از موارد است.
    کلیدواژگان: پرکردن کانال ریشه ی دندان، مواد پرکننده ی کانال ریشه ی دندان، گوتاپرکا
  • گزارش مورد
  • ماریه پناهی بروجنی، فرانک جلالیان صفحات 408-416
    مقدمه
    ادنتوژنیک کراتوکیست (Odontogenic keratocyst)یا OKC یک کیست ادونتوژنیک با منشاء اپی تلیالی است که امروزه سازمان بهداشت جهانی آن را به دلیل طبیعت نئوپلاستیک آن به عنوانodontogenic tumour Keratocyct (KCOT) معرفی می کند. به عنوان سومین کیست شایع فکین مطرح است و در اکثر موارد علایم بالینی ندارد. به دلیل تمایل بالای آن به عود، تشخیص صحیح ضایعه و استفاده از شیوه ی درمانی مناسب حایز اهمیت است.
    شرح مورد: در این گزارش سه مورد ادنتوژنیک کراتوکیست که دارای تورم استخوانی و علایم بالینی نسبتا متفاوت هستند، شرح داده شده است.
    نتیجه گیری
    از جمله ضایعاتی که می توانند در تشخیص افتراقی با KCOT مطرح شوند کیست دنتی ژور، ادنتوژنیک میگزوما، آملوبلاستوما و Simple bone cyst می باشند. با توجه به این که ضایعاتی که در تشخیص افتراقی با KCOT هستند، روش های درمانی متفاوت دارند و غالبا به شیوه ی محدودتری درمان می شوند، لذا بررسی دقیق ضایعه از نظر نمای بالینی، رادیوگرافی و سپس بافت شناسی می تواند دارای اهمیت بوده و بر روی روند درمان و میزان عود ضایعه اثر گذار باشد.
    کلیدواژگان: ادنتوژنیک کراتوکیست، کیست های فک، هیستوپاتولوژی
|
  • Ehsan Hekmatian, Marjan Babadi Boroujeni, Zeinab Salehi Pages 313-321
    Introduction
    Despite dentists’ awareness about the priority of preserving natural tissues over replacement of lost teeth, there is fear that treatment plan sequences might not be properly followed, resulting in treatment failure and the relevant complications. The aim of this study was radiographic evaluation of implant fixture errors in patients referring to the Radiology Center of Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, convenience sampling method was used to select 70 samples of panoramic radiographs, from 51 dentate individuals and 19 edentulous patients with implant fixture, referring to the Radiology Department of Isfahan Faculty of Dentistry. Oral health needs revealed by the panoramic radiographs, requiring treatment before implant placement, were determined for each patient by an oral and maxillofacial radiologist and their prevalence was reported. In addition, the implant site was investigated in terms of its relationship with adjacent structures. To analyze data, descriptive statistical methods were used.
    Results
    In 48% of cases, there was inadequate distance between the posterior implants and the maxillary sinus. In addition, there was inadequate distance between the fixed implant and the adjacent tooth and the mandibular canal in 17% and 11% of patients, respectively. Among the 51 dentate patients with dental implants, the most prevalent error in therapeutic procedures was tooth decay with a frequency of 62.7%, followed by periapical lesions with a prevalence of 41.2%.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, errors are common in implant treatment procedures, and further training is recommended to improve the quality of services.
    Keywords: Implant, Panoramic radiography, Treatment plan
  • Zahra Golestannejad, Hazhir Yousefshahi, Azadeh Afshari, Mona Bazazzadeh Pages 322-334
    Introduction

    Dental caries is one of the most common diseases all over the world. Several bacteria are involved in this process; one of them is lactobacillus spices. The aim of this study was to evaluate the effect of Mentha spicata essential oil on three spices of Lactobacillus, including Lactobacillus casei (PTCC 1608), Lactobacillus plantarum (PTCC 1058) and Lactobacillus rhamnosus (PTCC 1637).

    Materials And Methods

    In this in vitro cohort study Mentha spicata essential oil was extracted using a Clevenger type apparatus with hydro distillation method. Gas chromatography (GC) in association with GC/MS (mass spectrophotometry) analysis was performed. Disk diffusion and dilution of well methods were used to evaluate the antibacterial effect of the extract. Data were analyzed with one-way ANOVA and post hoc Tukey tests, using SPSS 20 (α=0.05).

    Results

    Mentha spicata essential oil was affected all the three bacterial species. MIC (minimum inhibitory concentration) for all the three species was 222.5 µg/mL. MBCs (minimum bactericidal concentrations) for 1608 and 1058 species and 1637 species were 445 µg/mL and 890 µg/mL, respectively. At concentrations less than 890 µg/mL, no significant differences were observed in inhibition zones between the three species (p value < 0.001).

    Conclusion

    Under the limitations of the present study, Mentha spicata extract had antibacterial properties on oral pathogens. Further studies are recommended in this respect.

    Keywords: Essential oil, Lactobacillus, Mentha spicata
  • Horieh Moosavi, Fatemeh Velayati, Sara Sarreshtedar, Mahdi Lomee Pages 335-344
    Introduction
    Use of an adhesive with a suitable composite resin is an important factor in tooth-colored restorations and increasing marginal sealing ability. The aim of this study was to evaluate the microleakage of various adhesives with composite resins using fluid filtration and dye extraction techniques and assessment of the correlation between these two techniques.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, class II cavities were prepared on the proximal surfaces of 48 extracted sound human premolar teeth, measuring 1.5±0.5 mm in gingival width, 4 mm in occluso-gingival height and 1/3 of the inter-cuspal distance in width. The samples were divided into four groups (n=12). Group 1; OptiBond Solo Plus adhesive/Herculite XRV composite resin; Group 2: OptiBond Solo Plus adhesive/Master Dent composite resin; Group 3: Prime & Bond NT adhesive/Herculite XRV composite resin; Group 4: Prime & Bond NT adhesive/Master Dent composite resin. Microleakage was assessed primarily by fluid filtration and then by dye extraction techniques. Data were analyzed with Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests, with Bonferroni correction and Spearman's rho correlation test at 95% confidence interval.
    Results
    The minimum and maximum mean microleakage values were recorded in fluid filtration and dye extraction techniques groups 1 and 4, respectively. There were significant differences between the experimental groups in microleakage with the two methods of leakage assessment (p value = 0.001). Spearman's rho revealed a strongly direct correlation between the two methods (r = 0.797, p value = 0.000).
    Conclusion
    In both methods of microleakage assessment, use of ethanol-based in comparison to acetone-based adhesive resulted in microleakage reduction. Application of light-cured composite resin contrary to self-cured composite resin with both types of adhesives increased marginal sealing ability.
    Keywords: Composite resin, Dental leakage, Tooth cavity preparation
  • Parichehr Ghalyani, Maede Ghasemi Tudeshkchuye Pages 345-352
    Introduction
    Lichenoid reactions are a group of chronic inflammatory lesions of the oral mucous with various etiologic factors, including immune disorders, stress, anxiety, etc. Vitamin B12 and folic acid improve the host immune mechanisms and are effective in preventing anxiety and depression. The aim of this study was to evaluate serum levels of vitamin B12 and folic acid in patients with oral lichen planus (OLP) and contact‒drug oral lichenoid reactions (OLR) in comparison with normal controls.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical/cross-sectional study, 21 OLP (mean age of 46.84±8.59), 38 OLR patients (mean age of 49.18±13.34) and 30 normal controls (mean age of 39.86±6.99 years) were compared and the serum levels of vitamin B12 and folic acid were measured by Elecsys device using electrochemiluminescense method. Then the results were statistically analyzed with SPSS 16 using Kruskal-Wallis test (α=0.05).
    Results
    The groups exhibited no significant differences in the serum levels of vitamin B12 and folic acid. For vitamin B12 variable p-value was 0.099 whereas this value for folic acid was 0.095.
    Conclusion
    Under the limitations of this study the serum levels of vitamin B12 and folic acid exhibited no significant differences between patients with lichen planus and lichenoid reactions and healthy individuals.
    Keywords: Folic acid, Lichen planus, Lichenoid reactions, Vitamin B12
  • Vahid Esfahanian, Ehsan Rafiei, Mehrnoush Tavakoli, Elaheh Rafiei Pages 353-361
    Introduction

    Osteoporosis and periodontal diseases are both multifactorial and are mostly associated with aging. The aim of this study was to evaluate the relationship between osteoporosis and periodontal diseases.

    Materials And Methods

    In this analytical/cross-sectional study, periodontal examinations were carried out on 98 women who had undergone bone mass densitometry. Of these cases, considering the inclusion criteria, 75 women were selected and assigned to three groups of the same age average. Periodontal examinations consisted of the number of lost teeth, probing depth, gingival recession, clinical attachment loss, plaque index and gingival index. Data were analyzed using ANOVA and Pearson’s correlation coefficient (α=0.05).

    Results

    CAL mean in osteoporotic group in comparison to the other groups (p value = 0.004) and gingival recession (GR) mean in osteoporotic and osteopenic groups compared to the normal group (p value = 0.001) were significantly higher value. However, plaque index (PI) and gingival index (GI), probing depth and the number of remaining teeth did not exhibit significant differences between the groups (p value > 0.05). There was a direct and positive correlation between age and GI (p value = 0.001), PI (p value = 0.03) and GR (p value = 0.01); however, age did not exhibit a significant correlation with PD and CAL (p value > 0.05). GI had a positive and significant correlation with PI (p value = 0.00002) and PD (p value = 0.00003) but did not have a significant correlation with GR and CAL (p value > 0.05). PI had a positive and significant correlation with GR (p value = 0.01) and PD (p value = 0.005), with no significant correlation with CAL (p value > 0.05).

    Conclusion

    Under the limitations of the present study, the relationship between clinical attachment loss and a decrease in bone density might indicate that osteoporosis might be considered a potential risk factor for periodontal diseases. However, Further studies are recommended.

    Keywords: Bone density, Osteoporosis, Periodontal diseases
  • Shahnaz Nikzad, Roshanak Ghafari, Hosein Zarabi Pages 362-369
    Introduction
    Raising knowledge about skeletal and soft tissue changes with aging has been highly essential due to an increasing demand for esthetic facial surgery due to aging. The aim of this study was to evaluate the three-dimensional computed tomography images to assess changes in the orbit with aging.
    Materials And Methods
    In this analytical-descriptive study facial bone computed tomography (CT) scans were obtained from 66 subjects (33 females, 33 males). The subjects consisted of 11 males and 11 females in each of the three age categories: 20-40, 41‒60 and over 60. Each CT image was reinforced by using the Volume Viewer three-dimensional analysis software program. Linear measurements were carried out using Workstation GE 403 software program. Orbital aperture width was measured as a line drawn from the posterior lacrimal crest to the fronto-zygomatic suture. This line was then used as the x-axis from which the distances to the superior and inferior orbital rim at nine equal increments (labeled 1 to 9) were obtained. The height of the orbit was measured at 10 locations. Data were analyzed using one-way ANOVA and post hoc LSD tests (α=0.05).
    Results
    In both genders there were significant changes in the orbital width (p value < 0.001) with aging. There was an increase in the height of superior orbital rim in both genders (p value < 0.05), except for location 8, i.e. the most lateral point, in males (p value = 0.3). In addition, there was an increase in the height of the inferior orbital rim in both genders (p value < 0.05), except for location 1 (the most medial point) in males (p value = 0.2), suggesting that the inferior and superior orbital rims receded with age.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, recession takes place in the width and height of the orbit with advancing age in both males and females. Knowledge about these senile changes might prove useful in esthetic surgeries, facial reconstructions and reconstruction of facial changes.
    Keywords: Aging, Computed tomography, Orbit
  • Firouzeh Nilchian, Najmeh Akhlaghi, Sadegh Ganji Pages 370-381
    Introduction
    Dental trauma and how to control and treat it are essential discussions in dentistry. The aim of this study was to determine the knowledge of Isfahan dentists about etiology, prevention and treatment of dental trauma.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 200 Isfahani dentists were selected using simple random sampling technique. A questionnaire was designed by two specialists in community dentistry to collect data on the knowledge of dentists about etiology, prevention and treatment of dental trauma. The questionnaire was confirmed by endodontists and pedodontists. The questionnaire was distributed among dentists to evaluate its validity and reliability. A total of 182 questionnaires completed by 82 female (with a mean age of 32 years) and 100 male (with a mean age of 35 years) dentists were included and evaluated in the study. Data were analyzed with SPSS 20, using descriptive statistical tests and t-test (α=0.05).
    Results
    Of the 182 participants, 86 reported dealing with trauma cases. The mean score of the participants in relation to etiology was 1.45±0.65, with only 1.9% of participants responding to all the questions on etiology. The mean score of the participants in relation to prevention was 4.53±0.20, and the mean score of the participants in relation to treatment was 8.55±0.17. There were no significant differences between male and female dentists in the etiology (p value = 0.829), prevention (p value = 0.65) and treatment (p value = 0.58) scores.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, Isfahani dentists’ knowledge about the etiology, prevention and common treatment modalities for dental trauma is acceptable.
    Keywords: Etiology, Knowledge, Prevention, Trauma, Treatment
  • Seyed Mohammad Razavi, Nasim Ghorani Pages 382-390
    Introduction

    Differential diagnosis and understanding the nature of lesions are effective in the treatment process and help reach a final diagnosis of pathological lesions. In this regard, 24-year data of Isfahan Dental School patients’ (1988 to 2011) were assessed and the concordance between clinical and histopathological diagnoses of oral hard tissue lesions was evaluated.

    Materials And Methods

    In this descriptive/analytical study, 2745 hard tissue pathology reports were reviewed. The frequencies of concordance between clinical and histopathological diagnoses, age, gender, locations of lesions, radiographic views, and benign and malignant nature of the lesions were reported. Data were analyzed with SPSS 20 using Kruskal-Wallis and chi-squared (α=0.05).

    Results

    In 57% of cases the histopathological diagnosis was consistent with the first clinical diagnosis while in 5.7% of cases histopathological diagnosis was consistent with the second clinical diagnosis. In addition, concordance between clinical and histopathological diagnoses was mostly observed in the hard palate lesions (81.2%) and in benign lesions (63%). There was no clear correlation between the age and sex of the patients and diagnosis concordance. The most significant radiological change observed was periapical radiolucency (13.6%) while the least sign noted was the absence of radiologic changes (1%<). Solitary well-defined radiolucent lesions exhibited the most accurate diagnosis (69.9%).

    Conclusion

    In this study, almost half of the investigated records had no clinical diagnosis while one-third of the records with clinical diagnosis suffered from lack of concordance between clinical and histopathological diagnosis, indicating clinicians’ lack of knowledge about the importance of clinical and radiological surveys. As a consequence, this study suggests more comprehensive educational programs for students and continuous education programs to enhance the clinicians’ understanding about the importance of diagnosis of oral diseases, especially in osseous lesions.

    Keywords: Bone tissue neoplasm, Clinical pathology, Radiography
  • Seyed Mohsen Hasheminia, Hamidreza Sadeqnejad Pages 391-407
    Introduction
    After cleaning and shaping of the root canal, to prevent recontamination and to ensure the success of root canal therapy, it is necessary to fill root canal space. Studies, so far, have not been able to identify a specific method as the best method of obturation. The present study was an attempt to introduce and compare different root canal obturation techniques.
    Materials And Methods
    In this review, using specific key words such as root canal obturation, root canal filling materials and gutta-percha, search was run in Pubmed, Cochrane and ISI Web of Science databases for high-quality articles published from 1960 to 2013.
    Results
    There are several methods to obturate the root canal system, designed based on the use of plastic materials, injectable materials, single cones, or compaction of gutta-percha. A brief review of each technique and its advantages and disadvantages were discussed. The reasons for choosing the cold lateral compaction technique as a frequently used and the selected technique by many dentists as well as academic centers were explained.
    Conclusion
    Considering the advantages and disadvantages and long-term outcomes of root canal obturation techniques, it seems cold lateral compaction is the selected root canal filling technique in the majority of cases.
    Keywords: Gutta, percha, Root canal filling materials, Root canal obturation
  • Mariyya Panahi, Faranak Jalalian Pages 408-416
    Introduction
    Odontogenic keratocyst)OKC) is an epithelial-derived odontogenic cyst. WHO classified OKC as an odontogenic keratocyst tumor (KCOT) due to its neoplastic nature. OKC is the third most common jaw cyst, usually with no clinical symptoms. Due to its high recurrence rate, correct diagnosis and appropriate treatment plan are essential.
    Case Presentation
    This report presents three KCOT cases with bony expansion and relatively variable clinical findings.
    Conclusion
    The most significant lesions in the differential diagnosis of OKC are dentigerous cysts, odontogenic myxoma, ameloblastoma and simple bone cyst. Due to differences in the treatment plans of these lesions, and since they are treated in a more limited manner, exact evaluation of these lesions from clinical, radiographic and histopathologic viewpoints is very important, with significant effects on the therapeutic procedure and recurrence of the lesion.
    Keywords: Histopathology, Jaw cysts, Odontogenic keratocyst