فهرست مطالب

مجله تعالی بالینی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرسول علایی، علی عباسخانیان صفحات 1-18
    با پیشرفت روش های تصویربرداری چون آلتراساند، سی تی اسکن و تصویر برداری مغناطیسی (Magnetic Resonance Imaging: MRI) طیف گسترده ای از کیست های مغزی در کودکان تعریف شده است. با توجه به اینکه بافت های مختلف و حتی به طور نابجا در مغز وجود دارد، کیست های مادرزادی یا اکتسابی و خوش خیم یا بدخیم در مغز رخ می دهد. کیست ها در مغز بصورت داخل محوری(در نسج مغزی) یا خارج محوری قرار می گیرند. ضایعات شبه کیستی، کیست های آراکنوئید، کیست های مادرزادی و کیست های کلوئیدی شایعترین ضایعات کیستی مغز هستند. کیست های مغز به تغییرات طبیعی، کیست های ناشی از صدمات قبل از تولد، کیست های تکاملی مادرزادی، کیست های توموری، کیست های تروماتیک و تغییرات شبه کیستی تقسیم بندی می شوند. با جمع آوری اطلاعات تصویربرداری از کیست های مغزی چون قوام، محل قرارگیری، وجود آهکی شدن، ادم دور ضایعه و نوع آن، اندازه ضایعه و مشخص کردن علائم و ویژگی های پاتوگنومونیک ضایعه و نحوه تشدید می توان با مرور تشخیص های افتراقی، محتمل ترین تشخیص را مطرح نمود.
    کلیدواژگان: کیست مغزی، تشخیص افتراقی، تصویربرداری، کودکان
  • رضا شیاری، ودوود جوادی پروانه صفحات 19-35
    آرتریت ایدیوپاتیک کودکان و نوجوانان (Juvenile Idiopathic Arthritis: JIA) به گروهی از اختلالات اطلاق می شود که با آرتریت مزمن مشخص می گردد. JIA بیماری روماتیسمی مزمن در کودکان است و نیز یک علت مهم معلولیت در کودکان محسوب می گردد. تشخیص بالینی این بیماری در کودکان کمتر از 16 سال با آرتریت (تورم یا افیوژن یا وجود دو مورد از محدودیت حرکت مفصل، گرمی، درد یا تندرنس) برای حداقل 6 هفته همراه با رد سایر علل آرتریت که قابل شناسایی باشند، گذاشته می شود. در حال حاضر چندین معیار تشخیصی در مورد آرتریت مزمن در افراد زیر 16 سال وجود دارد. اما قابل قبول ترین و کاربردی ترین معیار توسط کالج روماتولوژی آمریکا (American College of Rheumatology: ACR)، مجمع روماتیسم اروپا (European League against Rheumatism: EULAR) و گروه روماتولوژی بین الملل (International League of Associations for Rheumatology: ILAR) ارائه شده است. علاوه بر آن اسپوندیلوآرتروپاتی ها شامل آرتریت پسوریازیسی و اسپوندیلیت انکیلوزان در کودکان، به سختی تشخیص داده می شوند. این مقاله در مورد آرتریت مزمن در کودکان و تفاوت های موجود در تقسیم بندی آن ها می پردازد.
    کلیدواژگان: آرتریت ایدیوپاتیک کودکان و نوجوانان، تشخیص، آرتریت مزمن
  • رویا عطابخشیان، فریبا رایگان، فرانک کازرونی صفحات 36-49
    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین اختلالات قلبی عروقی است که به عنوان یک اختلال مزمن، پیش رونده و ناتوان کننده مطرح می باشد. شیوع و بروز این بیماری با افزایش سن بالا رفته، به طوری که در کشورهای غربی حدود 1 تا 2 درصد بزرگسالان از این بیماری رنج می برند. از سوی دیگر پیشرفت در اقدامات درمانی و جراحی سبب شده بیمارانی که از مرگ در اثر سکته قلبی جان سالم به درمی برند متعاقبا به نارسایی قلبی مبتلا شوند. لذا یافتن آزمون های آزمایشگاهی جدید و کارآمد برای تشخیص زودهنگام و پایش این بیماری حائز اهمیت می باشد. در این مطالعه مروری با کلیدواژه های نارسایی قلبی، Galectin-3 و فیبروز از پایگاه های PubMed، SID، Google Scholar، Science Direct، Springer و Iranmedex 5 مقاله فارسی و بیش از 50 مقاله انگلیسی مورد بررسی قرار گرفتند که درنهایت 2 مقاله فارسی و 50 مقاله انگلیسی در فاصله سال های 1992 تا 2014 انتخاب شدند. نتیجه این مطالعات پیشنهاد می کنند که Galectin-3 در فرایندهای فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی زیادی ازجمله التهاب و فیبروز درگیر می باشد که این فرآیندها از مکانیسم های پاتوفیزیولوژی اساسی درگیر در پیشروی نارسایی قلبی می باشند. ازآنجایی که بیان Galectin-3 در هنگام فیبروز قلبی به حداکثر میزان خود رسیده و بعد از بهبود بیمار، میزان آن کاهش می یابد اندازه گیری آن به طورمعمول در بیماران با نارسایی قلبی می تواند به تشخیص بیماران در معرض خطر بستری مجدد یا مرگ، کمک شایانی نماید. در این مطالعه خلاصه ای از مطالعات اخیر در مورد Galectin-3 با تاکید بر نقش آن در پیشروی نارسایی قلبی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، Galectin، 3، فیبروز
  • سید جلال حسینی مهر صفحات 50-63
    کورکومین فراورده طبیعی می باشد که از طریق مکانیسم های مختلف سلولی و مولکولی موجب مهار آغاز تشکیل سلول سرطانی و یا مهار رشد آن می شود. با توجه به این که عوارض جانبی و سمی خاصی از این فرآورده طبیعی گزارش نشده است مصرف این فراورده به عنوان مکمل دارویی در رژیم های درمانی در بیماران سرطانی مورد توجه است. مطالعات متعدد بالینی مصرف کورکومین را با داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی بررسی نمودند که مصرف کورکومین موجب افزایش اثربخشی داروی شیمی درمانی یا کاهش عوارض جانبی ناشی از تجویز داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی شده است. این مقاله مروری بر مطالعات بالینی انجام شده درخصوص اثربخشی مصرف کورکومین در بیماران سرطانی می باشد و محدودیت های مطالعات مانند؛ دوز تجویزی، پارامترهای مورد ارزیابی، وجود گروه کنترل، تعداد نمونه و میزان اثربخشی کورکومین مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کورکومین، سرطان، ضد سرطان، بالینی
  • سید ابراهیم حسینی، فرناز توکلی، محمد کرمی صفحات 64-89
    دیابت شیرین، یک بیماری پیچیده است. در بیشتر افراد مبتلا به این بیماری، دیابت باعث ایجاد یک شیوه جدید زندگی می-شود و تمامی روابط فرد را در همه زمینه ها متاثر می کند و حتی نحوه غذا خوردن و رفتارهای فیزیکی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر قند خون در طولانی مدت به طور مداوم بالا باشد، می تواند بر قلب، چشم ها، کلیه ها، اعصاب و سایر قسمت های بدن تاثیر بگذارد. در درمان دیابت، هدف این است که به افراد کمک شود تا همزمان با کنترل میزان قند خون، خطر ابتلا به عوارض جانبی آن در آینده به حداقل برسد. از زمان های قدیم، گیاهان یک منبع مهم دارو بوده اند. تحقیقات انجام شده بر روی گیاهان در چند دهه گذشته، نشان داده است گیاهانی مانند پیاز و شنبلیله که در گذشته برای درمان دیابت استفاده می شده است دارای خاصیت ضد دیابتی می باشند؛ بنابراین در این پژوهش اثر 15 نوع گیاه بر درمان دیابت مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، روش های درمان، گیاهان دارویی
  • دانیل زمانفر، رویا فرهادی، لیلا شهبازنژاد صفحات 90-103
    دیابت در دوران بارداری اثرات متعددی بر روی مادر و به ویژه جنین و نوزاد دارد. هیپرگلیسمی مادر موجب تحریک ترشح انسولین و هیپرپلازی سلول های بتای جنین می شود. هیپرانسولینیسم جنین موجب ماکروزومی، افزایش متابولیسم پایه، افزایش مصرف اکسیژن و حتی هیپوکسی جنین می شود که منجر به تحریک ترشح اریتروپویتین، هیپرپلازی گلبول های قرمز و افزایش هماتوکریت می شود. پلی سایتمی باعث اختلال در مسیر گردش خون و زردی ناشی از هیپربیلیروبینمی می شود. هیپرگلیسمی می تواند باعث تشدید تولید رادیکال های آزاد اکسیژن در میتوکندری بافت ها شده که درنهایت منجر به تشکیل هیدروپروکسیدهایی می شود که مهارکننده پروستاسایکلین هستند. افزایش اریتروپویتین موجب پلی سایتمی و نیز تحریک ترشح کاتکول آمین ها شده که درنهایت موجب افزایش فشار خون و هیپرتروفی قلب می شود. عارضه اخیر ممکن است یکی از دلایل مرده زایی درموارد دیابت بارداری بد کنترل شده باشد. کنترل مناسب قند خون مادر پیش از بارداری و در تمام طول بارداری موجب کاهش قابل توجه این عوارض می شود.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، نوزاد، هیپرگلیسمی، هیپوگلیسمی
  • آتنا شریفی رضوی، نرگس کریمی، نسیم تبریزی، امیرمقدم احمدی، سحر فدایی، مهدی مشفق صفحات 104-115
    پاراپارزی اسپاستیک گرمسیری همراه میلوپاتی ناشی از HTLV-1 (Human T-Lymphotropic Virus Type 1–Associated Myelopathy، or Tropical Spastic Paraparesis: HAM/TSP)، نوعی بیماری آهسته پیش رونده است که با ویژگی هایی از قبیل فلج سفت و اختلالات حسی در اندام های تحتانی و اختلالات اسفنکتری مشخص می شود و ابتلا به ویروس HTLVI در بروز آن نقش دارد. سیر بالینی این بیماری غالبا پیش رونده است و در صورت عدم درمان، ناتوانی شدیدی به دنبال خواهدداشت. ویروس لنفوسیتیک T انسانی نوع 1 که در شمال شرق ایران(خراسان) اندمیک است، در 3% از ناقلین موجب پاراپارزی اسپاستیک گرمسیری و میلوپاتی ناشی ازHTLV-1 می شود. گرچه التهاب مزمن نخاع در ایجاد این بیماری موثر است، درمان های تعدیل کننده ایمنی تاکنون بهبود کافی در علائم آن ایجاد نکرده اند. تاکنون برای درمان این بیماری از روش های مختلفی از قبیل پردنیزولون، دانازول، تعویض پلاسما و اینترفرون آلفا استفاده شده است. درعین حال این درمان ها به طور کامل موفقیت آمیز نبوده اند و یک راهکار مشخص جهت درمان پیشنهاد نشده است. با در نظر گرفتن اندمیک بودن عفونت HTLV-1 در منطقه خراسان، انجام پژوهش های بالینی در ارتباط با این اختلال و چگونگی درمان آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس لنفوسیتیک T انسانی نوع 1، پاراپارزی اسپاستیک، میلوپاتی
  • جواد غفاری *، مرتضی معدنی ثانی، زینب نظری صفحات 116-125

    تالاسمی یک بیماری ژنتیکی در زنجیره گلوبین بوده و شایع ترین بیماری ژنتیکی در سراسر دنیاست. تالاسمی بتا با فقدان کامل زنجیره بتا، تالاسمی ماژور نام دارد. در این بیماران، آنمی همولیتیک شدیدی رخ می دهد که موجب اختلال در سیستم ایمنی ایشان می شود. تزریق مکرر خون، اسپلنکتومی و نقص ایمنی، این بیماران را در معرض ابتلا به عفونت های شدید قرارمی دهد. افزایش تعداد و میزان فعالیت سلول های T سرکوبگر(CD8)، کاهش توانایی تکثیر و کاهش تعداد و میزان فعالیت سلول های T کمک کننده (CD4) و درنتیجه کاهش نسبت CD4 به CD8 و هم چنین نقص در عملکرد سلول های کشنده طبیعی دیده می شود. میزان لنفوسیت های B و ایمونوگلوبولین ها افزایش داشته است. کموتاکسی نوتروفیل ها و فاگوسیتوز ماکروفاژها هم مختل است. هم چنین سرکوب عملکرد کمپلمان در هر دو مسیر کلاسیک و آلترناتیو و کاهش مقادیر C3 و C4 نیز مشاهده شده است. نتایج مطالعات گوناگون در این زمینه چندان قابل اعتماد نبوده و در بسیاری از موارد مورد اختلاف است.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، سلول B، سلول T، فاگوسیت، کمپلمان
|
  • Dr Abdulrasool Alaee, Dr Ali Abaskhanian Pages 1-18
    With advances in imaging techniques such as ultrasound، Computed Tomography (CT) scan and Magnetic Resonance Imaging (MRI)، wide spectrum of the brain cysts are demonstrated in the childhood period. Due to different tissues in the brain and ectopia، a wide variety of congenital and acquired cysts، benign or malignant tumors occur in the brain. Brain cycts may be intra or extera parnchymal. Cystic – like lesions، arachnid cysts، congenital cysts and colloid cysts are most common cystic brain lesions. These cysts are divided to normal variation of brain cysts and cysts due to injury before birth، developmental، congenital، tumoral، and traumatic cysts and finall cystic like changes. Some characteristic finding on brain imaging could point out to the most relevant differential diagnosis، like location and size of the cyst، type of perifocal edema، consistency of the lesion، present and feuture of calcification.
    Keywords: Brain cyst, Differential diagnosis, Imaging, Children
  • Dr Reza Shiari, Dr Vadood Javadi Parvaneh Pages 19-35
    Juvenile idiopathic arthritis (JIA) refers to a group of disorders characterized by chronic arthritis. It is a chronic rheumatic disease and one of the major causes of disability in children. The diagnosis of JIA disease in children younger than 16 years with arthritis (swelling or effusion or two about decreased range of motion، warmth، pain or tenderness) for at least 6 weeks and rule out of other causes of arthritis with which they would be identifiable. The incidence and prevalence of JIA from 1 to 20 per 100،000 to 400 per 100،000 have been reported. There are several separated classification criteria for patients under 16 years of age who have chronic arthritis. The most practical and acceptable criteria are presented by American College of Rheumatology (ACR)، European League against Rheumatism (EULAR)، and the International League of Associations for Rheumatology (ILAR). Furthermore، spondyloarthritis in young children، including psoriatic arthritis and ankylosing spondylitis are being diagnosed with difficulty. Here in we discussed about chronic arthritis in children and the differences between these classification criteria.
    Keywords: Juvenile Idiopathic Arthritis, Diagnosis, Chronic Arthritis
  • Roya Atabakhshian, Fariba Raygan, Faranak Kazerouni Pages 36-49
    Heart failure (HF) is the most common cardiovascular disorder as a chronic، progressive and disabling disease. The prevalence and incidence of the disease rises with age، so that in Western countries، about 1 to 2% of adults suffer from this disease. Because of advances in surgical and medical therapy for patients who have survived a myocardial infarction، heart failure can develop subsequently. Therefore، finding new and effective laboratory tests for early detection and monitoring of the disease is important. In this review، heart failure، Galectin-3 and fibrosis keywords were searched in the PubMed، SID، Google Scholar، Science Direct، Springer and Iranmedex databases. Five and more than fifty articles were found in English and Persian language، respectively during 1992 to 2014. Finally two Persian and fifty English articles were selected. The results of these studies was suggested that Galectin-3 is involved in numerous physiological and pathological processes some of which، inflammation and fibrosis، are pivotal contributing pathophysiological mechanisms to the development and progression of HF. Because galectin-3 expression is maximal at peak cardiac fibrosis and virtually absent after recovery، routine measurement in patients with HF may prove valuable to identify those patients at highest risk for readmission or death. This review summarizes the most recent advances in galectin-3 research، with an emphasis on the role galectin-3 plays in the development and progression of HF.
    Keywords: Heart failure, Galectin, 3, Fibrosis
  • Dr Seyed Jalal Hosseinimehr Pages 50-63
    Curcumin as a natural product has many biological and pharmacological properties. Curcumin has preventive and therapeutic effects on cancer cells through different cellular and molecular mechanisms. It has low side effects and it is possible to use it as a supplement in patients during cancer therapy. Several clinical studies were investigated for efficacy of curcumin in patients with cancer. Results showed that curcumin reduced side effects induced by anticancer therapy and radiotherapy in patients. In the present work، the clinical studies of curcumin were reviewed and several parameters such as dose of curcumin، placebo group، and size of sample and overall results of each study were discussed.
    Keywords: Curcumin, Preventive, Anti, cancer, Clinical Effect
  • Seyed Ebrahim Hosseini, Farnaz Tavakoli, Mohammad Karami Pages 64-89
    Diabetes Melitus is a complex disease. For most people، it’s a new way of life، and it affects relationships in all areas as much as it affects eating and physical activity. If blood sugar level remains consistently higher than normal، over time it can make dameges on organs like heart، eyes، kidneys، nerves، and other parts of the body. Sometimes people with diabetes melitus don''t realize that they have the disease until they begin to have other health problems. In management of diabetes melitus، the aim is to help people to minimize the risk of developing future complications with control their blood glucose levels. Since ancient times، plants have been an exemplary source of medicine. Researches conducted in last few decades on plants mentioned in ancient literature or used traditionally for diabetes have shown anti-diabetic property of some kinde of plants. The present paper reviews 15 such plants that have shown experimental or clinical anti-diabetic activity.
    Keywords: Diabetes Melitus, Treatment Methods, Medicinal Plants
  • Dr Daniel Zamanfar, Roya Farhadi, Leila Shahbaznejad Pages 90-103
    Diabetes during pregnancy has considerable adverse effects on the mother and her fetus or neonate. Mother’s hyperglycemia may induce hyper insulinemia and pancreatic Beta cells hyperplasia in fetus. Excess Insulin secretion in fetus blood may cause macrosomia، increase basal metabolism rate، increase oxygen consumption and even fetus hypoxemia. Fetal hypoxia may fallow by erythropoietin over production، red blood cell hyperplasia and increased hematocrit level. Polycythemia may enhance blood circulation and cause hyper bilirubinemia. On the other hand hyperglycemia may cause exaggerated production of oxygen radicals in mitocondrias and produce hydroperoxides which are prostacyclin inhibitors. Erythropoietin excess and polycythemia induce catecholamine release، hypertension and myocardial hypertrophy respectively. The last may be one of the etiology of still birth in poor control diabetic pregnancies. Rigorous glycemic control before and during pregnancy may decrease the prevalence of these complications.
    Keywords: Gestational Diabetes, Neonate, Hyperglycemia, Hypoglycemia
  • Dr Athena Sharifi Razavi, Dr Narges Karimi, Dr Nasim Tabrizi, Dr Amir Moghaddam Ahmadi, Dr Sahar Fadaei, Dr Mehdi Moshfegh Pages 104-115
    Human T-Lymphotropic Virus Type 1–Associated Myelopathy، or Tropical Spastic Paraparesis (HAM/TSP) is a slowly progressive disease with characteristics such as spastic paralysis، sensory dysfunction in lower limbs and sphincteric dysfunction which infection with HTLV-1 virus is responsible for it. Clinical course of this disease is almost progressive and without treatment results in severe disability. Human T Lymphocytic Virus-type 1 which is endemic in north east of Iran، Khorasan، in 3% of carriers results in HTLV-1 Associated Myelopathy /Tropical Spastic Paraparesis. Although chronic inflammation of spinal cord seems to play a major role in the pathogenesis of this disease، immunomodulatory treatments have not shown significant improvement in this disorder. Since، different approaches such as prednisolone، danazol، plasma exchange and alfa interferon are used for treatment of this disease، although، these treatments were not completely successful and one distinct protocol was not proposed. As HTLV-1 infection is endemic in Khorasan، clinical studies about this disorder and its treatment is necessary.
    Keywords: Human T Lymphocytic Virus_type 1_Spastic Paraparesis_Myelopathy
  • Dr Javad Ghaffari, Dr Morteza Madani Sani, Dr Zeinab Nazari Pages 116-125

    Thalassemia، the most common genetic disorder worldwide is a genetic disease in globin chain. Complete absence of beta chain is defined as thalassemia major. These patients suffer from severe hemolytic anemia. Iron overload and chronic immune-stimulation by repeated blood transfusions، splenectomy and alteration in immune system posse these patients to increased risk for severe and serious infections. Several component of immune system may affected by this disease. Increase in number and activity of suppressor T cells (CD-8) in addition to decrease in number and proliferative capacity of helper T- Cells (CD-4) leading to decreased CD4/CD8 ratio، as well as defective activity of natural killer (NK) cells. Immunoglobulin levels and count of B- lymphocytes were found to be increased. Neutrophil chemotaxy activity and macrophages phagocytosis capacity has been defective. Suppressed function of complement system both in classic and alternative pathways، with reduced levels of C3 and C4 has also been reported. Results of various researches about immune system in thalasemic patients are not conclusive and in a lot of reports are controversial.

    Keywords: Thalassemia Major, B, cell, T, Phagocyte, Complement System