فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرمان حیدری، اصغر میرفردی، عباس رمضانی باصری صفحات 5-43
    شکاف جنسی از مهم ترین شکاف های هر جامعه ای است که موجب تفاوت در ارزش ها، نگرش ها و رفتارهای افراد می شود. تفاوت میزان پایبندی به دین و نوع مصرف رسانه ای متفاوت مردان و زنان، از مهم ترین این تفاوت هاست؛ هرچند، تاکنون، رابطه بین هویت دینی و نوع مصرف رسانه ای کمتر بررسی شده است. مقاله حاضر با روش پیمایشی و مقطعی، میزان هویت دینی دانش آموزان دختر و پسر متوسطه شهر مرودشت و رابطه آن با نوع مصرف رسانه ای (تلویزیون و ماهواره) آنان را بررسی کرده است. نتایج تحقیق نشان داد که دختران در هر سه بعد هویت دینی (عاطفی، اعتقادی و عملی)، در مقایسه با پسران، به دین پایبند تر بوده اند. همچنین، دختران بیشتر تلویزیون و پسران بیشتر ماهواره تماشا می کرده اند. به عبارتی، نوعی الگوی مصرف رسانه ای مبتنی بر جنس وجود داشته است. همبستگی متغیرهای تلویزیون و ماهواره با ابعاد هویت دینی، به ترتیب، مثبت و منفی بوده است. متغیرهای مستقل تحقیق (جنس و مصرف رسانه ای) توانسته اند بیش از 50 درصد وردایی (واریانس) هویت دینی پاسخگویان و ابعاد سه گانه آن را تبیین کنند. نتایج تحلیل وردایی (واریانس) دوطرفه نشان داد با وجود تاثیری که تماشای تلویزیون و ماهواره بر ابعاد هویت دینی دارند، تاثیر متغیر جنس بر هر سه بعد هویت دینی (به ویژه بعد عاطفی) بیشتر است. تاثیر تلویزیون بیشتر تعدیل کننده تاثیر جنس بر ابعاد اعتقادی و عاطفی، و تاثیر ماهواره بیشتر تعدیل کننده تاثیر جنس بر بعد عملی هویت دینی بوده است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، مصرف رسانه ای (تلویزیون، ماهواره)، جنس، دانش آموزان متوسطه
  • احسان علی اکبری بابوکانی، محمدحسن حائری یزدی، محمدتقی فخلعی صفحات 45-71
    امروزه انتشار اکاذیب در رسانه به عنوان نهاد اصلی نمایشگر مواضع دینی حکومت اسلامی از حالت ساده گذشته، فراتر رفته و صرفا با مراجعه به آنچه در کتب فقهی در زمینه کذب و دروغ گویی و یا حتی مفاهیم ضاله مطرح گردیده که ناظر به فضای ارتباطات فردی و شخصی است، نمی توان به تبیین حکم شرعی و تحلیل فقهی همه جانبه این مسئله به خصوص در فضای رسانه های گروهی، نائل شد. مقاله حاضر در پاسخ به چالش هایی که در باب ترویج اکاذیب به عنوان یکی از مصادیق مضلات محرمه در حوزه رسانه وجود دارد، در پی اثبات فرضیاتی است که عبارت اند از: الف. نشر اکاذیب از طریق رسانه های خبری و در سطح عمومی فقط در صورت ضرورت و اضطرار رواست و برای ایجاد اصلاح بین گروه ها و احزاب و... یا مصالح مسلمین یا فریفتن دشمن در فرض تشویش اذهان شهروندان حکومت اسلامی روا نیست. ب. تمامی تولیدات رسانه -چه در قالب خبر چه در غیرقالب خبر- می توانند ظرف نشر اکاذیب باشند. ج. انتشار اخبار مشکوک در برخی موارد رواست. د. در برخی موارد مبالغه و بزرگ نمایی رسانه ها نشر اکاذیب به حساب نمی آید.
    کلیدواژگان: کذب، رسانه، حکم شرعی، نشر، اخبار مشکوک، بزرگ نمایی
  • وحید قاسمی، صمد عدلی پور، سید احمد میرمحمدتبار دیوکلایی صفحات 73-99
    اعتماد اجتماعی یکی از عناصر ضروری زندگی اجتماعی و از اجزا سازنده سرمایه اجتماعی به شمار می آید. هدف نوشتار حاضر، مطالعه رابطه بین میزان هویت دینی با اعتماد اجتماعی در بین دانشجویان است. پژوهش حاضر، به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و روش نمونه گیری طبقه بندی با حجم نمونه 400 نفر در بین دانشجویان دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 92-93 انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بعد اعتقادی هویت دینی با اعتماد اجتماعی کل و اعتماد نهادی رابطه مستقیم و معناداری دارد. رابطه بعد تجربی هویت دینی با اعتماد اجتماعی و همه ابعاد آن، مستقیم و معنادار است. بعد پیامدی هویت دینی با اعتماد نهادی رابطه مستقیم و معناداری دارد. همچنین بعد مناسکی هویت دینی با اعتماد اجتماعی و همه ابعاد آن رابطه مستقیم و معناداری دارد. به طور کلی هویت دینی با اعتماد اجتماعی و همه ابعاد آن رابطه مستقیم و معناداری دارد. علاوه بر این، 24 درصد از تغییرات اعتماد بین شخصی، 20 درصد از تغییرات اعتماد تعمیم یافته و 18 درصد از تغییرات اعتماد نهادی توسط هویت دینی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: هویت دینی، اعتماد اجتماعی، اعتماد بین فردی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی
  • مهدی منتظرقائم، زهره علی خانی صفحات 101-136
    با توجه به ارتباط همیشگی زندگی توده مردم با مفاهیم جبر و اختیار، و نیز اهمیت ذاتی این مفهوم در حیطه دین، و با عطف نظر به توانایی رسانه ها در برساخت روایت توده مردم از نظام اسباب هستی این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوال برآمده است که در مجموعه تلویزیونی نمونه تحقیق از مفهوم اختیار چه برساخت معنایی ای به مخاطب ارائه می شود. لذا ابتدا یک معرفی اجمالی از مفهوم اختیار در اندیشه اسلامی و دال های آن که امکان بازشناسی فضای تخاصم میان جبر مطلق و اختیار مطلق در بخش عملی تحقیق را فراهم می آورد، ارائه شده است. با اتخاذ رویکرد نظری بازنمایی برساختی، ترکیبی از رویکردهای تحلیل گفتمان برای تحلیل گفتگوهای مجموعه درباره اختیار انسان و نیز الگوی تحلیل کنشگر گریماس برای تحلیل ساختار اساسی کنشگری در مجموعه استفاده شده است. با ترسیم نمودار شماتیک کنشگران پی رفت های آغازین و پایانی نشان داده شده است که مجموعه (تلویزیونی) به لحاظ روایی و گفتمانی متمایل به گفتمانی جبرگراست. مجموعه (تلویزیونی) با در مرکز قرار دادن قدرت الهی در ساختار داستانی و نیز گفتگو های شخصیت ها به گفتمان کلی جبر نزدیک می شود و این دال تمامی دال های دیگر را در جاذبه معنایی خود معین و بامعنا می گرداند. دال های خواب، کیفرانگاری سختی ها و پاداش انگاری خوشی ها، تقدیرگرایی، جامعیت نص دینی، نظم جهان و سنت اجتماعی در مجموعه (تلویزیونی) تایید و دال های پرسشگری، روش تعقلی و فلسفی و نیز اثرگذاری ساختارهای اجتماعی طرد شده و به طور کلی گفتمان فلسفی و نیز گزاره های اختیار نفی می شود. به ارتباط هرکدام از این دال ها با گزاره های گفتمانی اختیار در بخش تحلیل داده ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اختیار، جبر، گفتمان، روایت، مجموعه تلویزیونی
  • یعقوب نوروزی، سمانه خویدکی، رضا کریمی صفحات 137-160
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آشنایی و استفاده طلاب حوزه علمیه قم از فناوری های وب2 انجام شد.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و با رویکرد توصیفی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 180 نفر از طلاب حوزه علمیه قم است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که بر مبنای پرسش های اساسی پژوهش و مرور متون مرتبط طراحی و تنظیم گردیده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، میزان آشنایی جامعه مورد مطالعه با فناوری های وب2 در حد کمتر از متوسط (43 درصد) و میزان استفاده آن ها از فناوری وب2 نیز در حد کمتر از متوسط (38 درصد) است. از دیدگاه طلاب، استفاده از فناوری های وب2 در زمینه حمایت از آموزش و یادگیری در سطح پایین (1/29 درصد) بود. افزون بر این دیدگاه آن ها در مورد استفاده از فناوری وب2 در راستای ارتقای دریافت اطلاعات و ارتقای آموزش و پژوهش در سطح بالا بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از فناوری وب2 در حوزه های علمیه در گرو آشنایی طلاب با ابزارها و امکانات فناوری وب2 است. لذا برگزاری کارگاه های آموزشی، دوره های آموزشی، برگزاری سخنرانی ها و هم اندیشی ها، گنجاندن برنامه فناوری وب2 در سطوح تحصیلی طلاب، استفاده از متخصصان آشنا با فناوری وب2 و ترغیب طلاب نسبت به شناخت و استفاده از فناوری های وب2، از مواردی است که لازم است به آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ابزارهای اینترنتی، وب2، حوزه علمیه قم، طلاب، شبکه های اجتماعی، کاربران
  • محمدهادی همایون، ابراهیم خانی صفحات 161-185
    تبیین تمایز ابعاد وجودی تمدن از سایر شکل های اجتماع انسانی، بر اساس مبانی فلسفه و عرفان اسلامی، کاری است که در این مقاله به نحو تخصصی به آن پرداخته شده است و نتیجه حاصل از این پژوهش، تبیین تمدن به عنوان یک وجود واحد اجتماعی است که وحدت آن امری اعتباری نخواهد بود و وجودا دارای تعینی فرااعتباری و حقیقتا اصیل است؛ زیرا ما بین عقبه فرهنگی آن اجتماع و انواع تعاملات اجتماعی آن یک پیوند ضروری و جدایی ناپذیر برقرار گشته، به گونه ای که تعاملات اجتماعی یک تمدن، ظهور ابعاد عمیق فرهنگی آن اجتماع است و در نتیجه، در چنین حالتی بر خلاف سایر اجتماعات بشری، تعاملات بر پایه اعتبار صرف نخواهند بود.
    به منظور اثبات چنین نتیجه ای در ابتدا برهانی در تبیین نوعی خاص از اصالت وجود اجتماع ارائه شده که در آن از دو قاعده فلسفه صدرایی یعنی اتحاد عاقل و معقول و کلیت سعی استفاده شده است. به علاوه در تکمیل این برهان و پاسخ به شبهه ای پیرامون آن، به تفصیل به تبیین جایگاه اعتباریات اجتماعی با مبنایی عرفانی و نوین پرداخته شده که در آن، از حقیقت انسان بر اساس نگاه عرفان اسلامی استفاده شده است.
    در پایان نیز بر اساس تبیین حقیقت تمدن، برهانی هستی شناسانه در اثبات این حقیقت بلند که به ضرورت برترین تمدن، تمدن اسلامی و با محوریت ولایت خواهد بود، ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تمدن، اجتماع، اعتباریات، اصالت جامعه، ملاصدرا، فرهنگ
|
  • Pages 5-43
    Gender gap is one of the most important phenomena in every society which causes differences in the people's values, views, and behaviors. Among the important differences are the degree of religiousness and the kind of media consumption in both men and women. However, the relationship between religious identity and the kind of media consumption has not been sufficiently surveyed. The present article, through survey and cultural methods, has investigated into the religious identity of male and female high-school students of Marvdasht and its relationship with the kind of media consumption (TV and satellite). The results indicate that girls have shown to be more religious-bound than boys regarding the three dimensions of religious identity, i.e. emotion, belief and practice. Also, girls mostly watched TV while boys mostly watched satellite programs. In other words, there was a model of gender-based media consumption. The correlation of TV and satellite variables with the dimensions of religious identity was positive and negative respectively. The independent variables of the research, media consumption and gender, could determine more than 50% of the variance of the respondent's religious identity and its three dimensions. Variance analysis of both sides showed that although TV and satellite have some effects on the religious identity, the effect of the gender variable on the three dimensions, especially the emotional one, is significantly more. TV mostly modifies the effects of gender on belief and emotion, while satellite programs mostly modify the effects of gender on practice.
    Keywords: religious identity, media consumption (TV, satellite), gender, high school students
  • Pages 45-71
    Today, the act of propagating lies in the media as the major institution of displaying the Islamic Government positions has surpassed its previous simple character. Therefore, by a mere reference to jurisprudential texts that deal with issues concerning personal interactions by discussing the above problem and even heretical concepts, we cannot reach a definition of the pertinent religious rules and a comprehensive jurisprudential analysis especially in the field of the media. This article intends to respond to challenging areas in regard to propagating lies as one manifestation of forbidden acts in the field of media and tries to prove some hypotheses: 1- Propagating lies through news media and in public domain is permitted exclusively in compelling circumstances and is not permitted for solving group's and partie's relations, or for Muslim's interests, or deceiving the enemies provided it confuses the public mind. 2- All media production whether news or non-news could be bearers of lies. 3- Spreading dubious news is permitted in some cases. 4- Some exaggerations in media should not be confused with propagating lies.
    Keywords: lie, media, religious edict, propagation, dubious news, exaggeration
  • Pages 73-99
    Social trust is a necessary part of social life and it is integrated into social capital. This article studies the relation between the degree of one's religious identity and social trust among students. This survey has used interviews and classified sampling consisting of 400 students in Mazandaran University in 92-93 academic year. The results show that there is a direct and meaningful relation between the ideological aspect of religious identity and total social trust and institutional trust. There is a direct relation between the experimental dimension of religious identity and the whole social trust. The consequential aspect of religious identity is in a direct and meaningful relation with institutional trust. The same relation exists between the ritual aspect of religious identity and social identity in all its aspects. In general, religious identity is in a direct and meaningful relation with social trust in its totality. Besides, 24% of interpersonal trust changes, 20% of extended trust changes and 18% of institutional trust changes are explained through religious identity.
    Keywords: religious identity, social trust, interpersonal trust, extended trust, institutional trust
  • Pages 101-136
    The fundamental significance of free will and determinism in religion, and its role in people's daily lives, and the consideration of the media potential in capturing people's interpretation of the existential system of causes has led the researcher to answer this question: What kind of conceptual representation of free will can the audience receive from the serial Key to Mysteries. The first thing to offer is therefore a brief presentation of free will in Islamic thought and its signifiers which provide the possibility of the recognition of the antagonism between absolute determinism and absolute free will in the practical domain of our study. With adopting a representational theory approach, a combination of discourse analysis approaches has been used for analyzing the film dialogs relating to human free will and also Grimas Functional Model for analyzing functionalism structure in the film. A schematic diagram of initial and final stages of the serial shows that both its narrative and discourse are tended to a deterministic outlook. By bringing the divine power into focus in the overall structure and character's dialogs, the film shows a tendency to determinism so that this signifier attracts the others to itself and renders them meaningful. Signifiers such as dream, retributive nature of hardships, rewarding nature of joys, fatalism, and comprehensiveness of religious textual ordinances, cosmic order and social traditions are all endorsed, and on the contrary, those concerning curiosity, intellectual and philosophical methodology, and also the effectiveness of social structures are renounced, thus negating philosophical discourse and free will premises. The relation between each of these signifiers with free will discourse is discussed in data analysis section.
    Keywords: free will, determinism, discourse, narrative, TV serial
  • Pages 137-160
    Purpose
    This study aims to determine Howza Ilmya Qom's student's familiarity with and use of Web 2 technology. Methodology/ Approach: This has been an applied research that used a survey method and descriptive approach. The statistical population included 180 individuals from the Howza. The tool was researcher designed questionnaire based on the research basic questions and a review of related literature.
    Findings
    The findings show that the student's knowledge of Web 2 technology was less than average (43%) and their use of that technology was also less than average (38%). From the student's perspective the necessity of using that technology for teaching and learning was low (29.1%). Moreover, their view on the use of Web 2 technologies for upgrading access to information and promoting the educational and research content was high. Practical implications: The use of Web2 technology in Howza Ilmya depends on the student's knowledge of its tools and facilities. Therefore, holding workshops and offering training courses and lectures, giving seminars, including Web 2 technology program in the curriculum, inviting experts in the field and encouraging students to learn and use the technology, are among the issues that need to be addressed.
    Keywords: internet tools, Web 2, Howza Ilmya Qom, tollab (students), social network, users
  • Pages 161-185
    Distinguishing civilization from other forms of human social entities on the basis of Islamic philosophy and mysticism is what is done in an expert manner in this article. It is concluded that civilization as a social unit is indeed, in the existential sense of the word, not arbitrary but an authentic one. This is because there exists an inseparable link between civilization's cultural background and its various social interactions in the sense that this latter signifies the emergence of the society's deep cultural possibilities, which dismisses any notion of arbitrariness as compared to other forms of human entities. To prove this, we have first offered an argument to explain the existential necessity of a particular kind of society, using Mulla Sadra's principle of subject-object identity and existential universal. Furthermore, to complete the argumentation by resolving a surrounding doubt, we have explained the status of social arbitrariness with a mystical and new basis in which human nature is used in an Islamic mystical manner. In the end, based on the explanation given about the nature of civilization, we have offered an ontological argument to prove the ultimate supremacy of the Islamic civilization centered upon velayat.
    Keywords: civilization, society, arbitraries, socialism, Mulla Sadra, culture